Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Nyomáti templom - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Nyomáti templom turisztikai látnivalói

Ma is álló templomát a művészettörténészek az Árpád-kori templomok közé sorolják. Ezt igazolja román kori szentélye, félköríves diadalíve, román stílusú ablakai, a lebontott sekrestye befalazott félköríves ajtókerete.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Nyomáti templom képtárból:

Két templom, két harangláb
Két templom, két harangláb
Lépjetek be
Lépjetek be
Udvar
Udvar
A szomszédos református templom
A szomszédos református templom
A templom
A templom
A harangláb
A harangláb
Harang
Harang
Freskó 1
Freskó 1
Freskó 2
Freskó 2
Díszóra
Díszóra

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Nyomáti templom fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Nyomáti templom!

A templom ősének, a kápolnának az építését, amelyből a mai templom lett, a hagyomány egy Maniat nevű remetének tulajdonítja. A reformáció előtti korra utalnak az előtünedező falfestmények és maga a Boldogasszonyfalva név, ahogy egykor a falut a templom címe után nevezték. A sekrestyét a XIX... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Nyomát, 0,12 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Nyárádszentlászló és vidéke
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Nyomáti templom közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
400 m-re. A legszebb ilyen sírkövek, amelyeken két egymással szembe hajló kígyó domborműves faragása látható, a nyomáti temetőben vannak. Érdekes a sírfelirat, manapság már csak adatokat írnak fel a csilivili márványra, és mindent körbebetonoznak. A két kígyó meg volt kövülve, úgyhogy bátran vettem elő a dobozt. A kígyót gazdag jelképi tartalma alkalmassá teszi arra, hogy helyet találjon a sírkövek ábrázolásai között.
3,1 km-re. A templom mai napig megőrzött stílusjegyei is erre a korra utalnak, román és gótikus vegyesen. Belépni csak alázatosan lehet, mert alacsony a kapu. A helyszínre érkezve már az alsó kapun beléptem a templomkertbe. Keletre néző szentélye törpe dongaboltozattal, köríves diadalívvel s egyetlen déli fekvésű keskeny ablakával román kori. - A református templomkert tujabokrai Backamadaras 3,4 km-re.
3,5 km-re. Középkori templomról nincs adat, katolikus hívei abban az időben a nyárádszentbenedeki plébániatemplomhoz tartoztak. A reformáció idején mind reformátusok lettek. A rejtek körül is sok volt a bodobács, de mégis sikerült egyből a dobozt kitapogatnom anélkül, hogy érintettem volna a bodobácsokat.
3,6 km-re. Kisernye 1580-ban már elpusztult falu a délkeleti völgyben. Úgy látom, hogy a kivágott fák csutakjai nem hosszú életűek, ezért a beléjük rejtett dobozok élete is hamar véget ér. Tetszik ez a környék. De sajnos ide is elérkezett az épitési láz hulláma, és egyre több nem épp őslakos épit modern, képbe nem illő palotákat. A hagyomány szerint a törökök által elpusztított Kisernye lakói telepedtek Bósba.
5,2 km-re. A belsejét is tükörrel -elemlámpával, de nem találtunk dobozt. Kerestem a dobozt, de sajnos nincs meg. Szentgerice látnivalója az 1670-ból származó, szép kazettás mennyezetű, unitárius templom.
6,1 km-re. Szabadidő programok és tevékenységek családok és gyerekek számára.
6,4 km-re. Átvizsgáltuk a szekeret, az étterem hirdetőpaneljét, az oszlopot, a fákat, de semmi. Itthon jártam MVhelyen és a környéken minden bejelentett ládát kiírtam egy listára.
6,5 km-re. Sötétedés után érkeztem a helyszínre, elég felkészületlenül, gps és fényképezőgép nélkül. A másik bejegyzésedből nem derült ki, hogy megtaláltad a dobozt, ott voltál a rejtésnél vagy csak egyszerűen tájékoztatni szeretnéd a többieket, hogy sötétben is lehet keresni a geodobozt. Ezt a véletlent. Hangulatos temető, habár a régi düledező faragott homokkő sírkövek közé sok beton és márvány költözött.
6,5 km-re. I Béla király idején alapított kolozsmonostori apátság (1060–1063) több birtokot kapott és több bencés plébániát alapított. Turkálni újból élvezet, mert így ezt is megtaláltam. Bár ez a rejtekhely nem esett az aznapi kincskereső kirándulásom útvonalába, a közelsége miatt tettem egy kis kitérőt Nyárádszentbenedekre. Marosvásárhely fele menet megálltam megkeresni a nyárádszentbenedeki református templomot, illetve az itt elrejtett dobozkát. A bencésekkel hozhatók kapcsolatba a Szent Benedekről elnevezett egyházközségek.
6,8 km-re. A nyárádszentbenedeki Erika levendulásban június 23 és július 2-a között zajlik a levendulaszüret. Parkolási lehetőség az ültetvénnyel szemben van, a telefonos bolt udvarán.
7 km-re. Koronka, Alsó utca 167 szám. A koronkai levendula a bolgár levendulaként ismert Sevastopolis, az egyik legmagasabb illóolajtartalmú fajta.
7 km-re. 1816-ban kőtemplom épül Jedden, toronnyal, ennek helyén volt a régi templom. El nem tudtam képzelni, a segítő információ alapján, hogy hova lehet elrejtve a geodoboz. Köszönöm a segítséget a kiguruló doboz elhelyezésével. Visszatertunk es meglett. Valóságos kis gót épület, a nép elbeszélése szerint lapos és gömbölyű kövekből, amelyek felhasználtattak az új templom építésekor.
7,1 km-re. Biró Zsigmond Sándor családi háza ez, melynek padlásterében több száz, paraszti használati tárgy, hadászati és világháborús tárgy sorakozik. A Padlásmúzeum Nyárádszeredában, a Szakadát utca végén, a 26/A számú házban padlásán található.
7,1 km-re. A Terebics-tető Jedd község határában található, Jeddről 30-40 perc gyaloglással elérhető. Munkából hazaérve gondoltam, hogy még megkeressük ezt a rejtekhelyet ebéd előtt. A közelben tanyázik a jeddi juhász. Láttam a nyájat a legelőn, de elég távol voltak.
7,1 km-re. Jedd délnyugati határában földcsuszamlás létrehozta halmok találhatók, melyek között 1662-ben Ali pasa is táborozott. Az évszámból ítélve Ali Csengizade temesvári török pasa lehetett. Moderátori szerepemből kifolyólag elsőként szerzek tudomást a bejelentett rejtekhelyekről. Tudom, többször is kerestem, kerestünk geodobozt sötétben. A sötétedés nem lehet akadály a kereséshez-megtaláláshoz.
7,2 km-re. Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
7,4 km-re. Koronka régi templomát magas védőfalak vették körül. 1769-ben lebontották és helyébe újat építettek, a régi templomból megmaradt két harang.
7,6 km-re. Tényleg szép a kilátás, bár a dombok már korántsem olyan szép zöldek, mint a képeken. Valószínűleg a szárazság az oka a kopár színeknek.
7,6 km-re. Az épület több mint 180 éve figyeli az ottani világot, tűrve tehetetlenül a történelem viszontagságait. A Toldalagi-kastélyt 1830 körül Toldalagi Ferenc építtette a régebbi 17-dik századi kastély helyére, amely 1630-ban már állt.
8 km-re. Kar hogy szemetes a hely, lent a torony alatt. Jól esett lazítani egy kicsit, kiszellőztetni a fejem.
8,1 km-re. Az elágazásnál minden cserefa tövét átnéztem, de nem találtam. Jól jött a rejtekről készült fotó, mint segítség. A valóság az, hogy nagyon sokat vacakoltam a Terebicsen. Ha a piros sáv jelzést követed, amelyik összeköti a Somostetőt Marosszentgyörggyel, egy adott helyen kiválik belőle a piros kereszt jelzés, amely a Terebicst érintve elvezet Agárdra.
8,7 km-re. Három hektáros területen mintegy 2000 növényfajt ültettek a Sapientia-EMTE marosvásárhelyi kampuszának környékére. Legalábbis ez volt a terv 2008-ban, azóta, hogy mit sikerült ebből megvalósítani, arról adatot nem találtam. Ez az első rejtekhely, amelyet édesanyámmal együtt keresek meg. Köszönöm. Ez furcsa, mert én oda tettem vissza, ahol találtam.
9 km-re. 1451-ben Székesfalva néven jelentkezik a forrásokban, 1571-ben Székes formában fordul elő. Az 1567 évi regestrumban Zékes 7 kapuval fordul elő, katolikus lakói a reformáció korában reformátusok lesznek. Almafa odvában turkálni élvezet, ha megtalálom. Mindig szerettük Székes környékét.
9,1 km-re. A csíkfalvi unitárius temetőben nagyméretű, különös alakú, régi, megdőlt sírkő található. Felső, süvegszerű részén hurokká csavarodott, nyitott szájú kígyó látható. A sírköveket nem láttam, nem is volt sok időm.
9,1 km-re. A Somostetőről, Marosszentgyörgyről, és Jeddről is jelzett turistautak vezetnek a vásárhelyiek kedvenc kirándulóhelyei felé: Németkalap, Terebics, Cinege-tető. Ezek közül talán a Németkalap a legkevésbé ismert. A Megyei Kórház közeléből induló, piros ponttal jelzett, egykor kiépített, egészen a Számológép-gyárig vezető ösvényen indultam a Somostető felé. Gondolom, hogy többen próbálkozhattak a doboz megkeresésével, de nem számoltak be a kudarcról. Jol elrejtett geodoboz.
9,3 km-re. A Cinege-tető a maga 446 m-es magaságával Marosszentgyörgytől délkeletre található, a falu szélétől körülbelül 800 m-re. Ha a tófalvi útról közelítsz, kutyás élményben nem szenvedsz hiányt. Bár a Cinege- és a Terebics-tető rejtéseit egy kerékpáros kirándulás keretében terveztem megkeresni, végül úgy sikerült, hogy a sziklamászó kocsival érkeztem a helyszínre. Ezen a vasárnapi napon több dobozt is meg szerettünk volna találni gyalogtúránk alkalmával, de csak ezt az egyet sikerült végül.
9,4 km-re. Kilátàs a semmibe, avagy a kilátástalan kilátó. Érdekes ez a kilátó. Nemrég félszáz évet töltött a marosvásárhelyi állatkert. Ellenőriztem a doboz (hűlt) helyét És elgondolkoztam, hogy az eltűnő dobozokat vajon írástudatlanok találják meg? Somos-tető, Marosvásárhely.
9,6 km-re. A Maros megyei település Marosvásárhely közelében fekszik. Székelyvaja a Göcs-patak mellett található falu, mely közigazgatásilag Ákosfalva része.
9,6 km-re. Ez a hely, ahol az emberek kies völgyekben élik monotonnak tűnő mindennapjaikat, káros külső hatásoktól még mentesen. A harangláb bodobács invázió alatt volt. A geodoboz a földön volt. Pontosan ott, ahol a leírás mutatta. Van olyan hely, ahol az idő megállt, úgy tűnik - pedig, igazából csak egyszerűen nem pörgött fel, ahogy máshol.
9,6 km-re.   Nem messze, csupán 15 km-re található Marosvásárhelytől. Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet.
9,6 km-re. Az 1567-dik évi regestrum 8 kapuval hozza Rygmany néven. Középkori katolikus lakói, majd a reformáció idején a reformátussá lett hívek Nyárádszentsimonhoz tartoztak. Eljutottunk a harangtoronyhoz, de geoládát nem találtunk. Szeretem a régi hangulatú falvakat, templomokat, mint amilyen ez is. Csak a templomba nem jutottunk be.
9,7 km-re. Távcsőre szükséged lehet, de nem a kereséshez. A kilátótoronynál történt sikertelen keresés után, reménykedve kerestük az itt elrejtett geodobozt. Gondoltam, hogy ez könnyen fog menni. Minotaurusz - Marosvásárhelyi állatkert.
9,7 km-re. Templomának építési idejét – függetlenül a pápai tizedjegyzék adatától – a XIII. Most először jártam úgy, hogy előbb "oda" nyúlok, de bíztos máshol lesz s hát láss csodát. Felnéztem és megláttam a dobozt. századra teszik: XIII-dik századi, késő román ízlésű, sőt – a háromszéki kökösi unitárius templomon kívül az egyedül álló egyenes záródású szentélyével az egész Székelyföldön.
9,8 km-re. Kriptájának egyedüli megőrzött emléke egy sírkő, melynek 1647-ból származó érdekes felirata van. A megtalálást segítő információ nem költői gondolat. A geodobozt nem kellett sokat keressem. Sokáig kerestem a megadott koordinátáknál, de eredménytelenül. A középkori templom a Kripta nevű hegyen állott, ahol az egykori templom alatti kripta helye jól kirajzolódik ma is.
9,9 km-re. Ottjártamkor néhány lelkes környékbeli legény és leány éppen kiásott egy beomlott pincét. 2010 november 3-án jártunk itt a családommal. Újra felkerestük a családommal a tatárpincéket. A következő értesítést kaptam a facebookon: "Csak szolni szeretnek, hogy Tatarpincek melletti doboz Nyaradszentsimon folott ossze van torve. Nagyon különleges látvány, olyan ősi érzés ott lenni.
10 km-re. A Somostető és környéke magába foglalja a Marosvásárhely keleti részén levő magaslatot és annak lankás oldalait. Megtalaltuk, kituno a rejtek, a geodoboz jo allapotban van. December 16. Rég volt ilyen szép hó errefelé. Turisztikai szempontból a Tisztviselő-telepre és a természeti szépségét ma is őrző Somostetőre osztjuk.
10,1 km-re. Marosszentgyörgy legrégebbi és legszebb műemléke a helység feletti magaslaton található. Építése a XIV-ik századra tehető, román-gótikus műemlék. Előbb nem ültem le a padra mert nedves volt, cipőfűzőkötést színlelve végigtapogattam az elérhető helyeket, de nem volt ott a doboz.
10,2 km-re. Marosvásárhelytől dél-keletre található a marosvásárhelyiek egyik kedvenc kiránduló- és gombászhelye, a Csere-erdő. Milyen az a csere-erdő? Ha elviszed a Csere-erdőbe a negyvenéves feleséged, akkor kapsz érte cserébe két húszévest. Egy 60 éves bácsi kívánta, hogy a 60 éves felesége legyen legalább 20 évvel fiatalabb mint ő.
10,2 km-re. A marosvásárhelyi Merészség utcában, az út egyik fele betonfallal van megerősítve. Felette, a két párhuzamos utca közötti teraszon, veteményeskertek vannak. Az utóbbi időben többször jártam erre.
10,2 km-re. Egy, a Csere-erdő alatti és a marosvásárhelyi Belvedere-lakónegyed feletti kilátópontot indultam megkeresni, térképen bejelölt pont alapján. Elég feltűnő ez a rejtekfa, könnyű megtalálni. A gerincz út még mindig szét van túrva és jó sáros. A helyszínen csak egy kis, parkolásra alkalmas helyet találtam, ahonnan bokrok takarták a kilátást a városra.
10,3 km-re. Hosszú évekig elhanyagolt állapotban volt, de jelenleg fel van újítva. Ma láttam, hogy megjelent ez a rejtés. A Somostető nyugati szélében, közel a gyermekvasút déli állomásához, egy szabadtéri színpadot találunk.
10,3 km-re. Marosvásárhelyt a Bodoni utcán keresztül hagytam el, majd a Bodon-patak völgyében Hagymásbodon mellett mentem el, a Nyárádkarácson felé haladó aszfaltúton. Rég nem voltam kincskeresésen.
10,4 km-re. A falutól keletre található dombot gyakran keresik fel a siklóernyőzés kedvelői. Fordultam a másik oldalamra. A Gomolyát-domb a nagyernyeiek kedvelt kirándulóhelye, mégis nagyon kevés információt lehet róla találni.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Nyomáti templom adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Koordináták - Úgy gondolom, hogy tévesen vannak megadva a koordináták. Kb.
 • Nyomáti haranglábak és sírkövek - Nyomát háromszögű központjába érve, a két templom, illetve a haranglábak alatt állva, a gps 400 métert mutatott még a rejtekig. Ez eléggé gyanús volt, ezért megszólítottam a szomszédban lakó nénit.
 • Köszönöm - Köszönöm a javítást, és a rejtéseket is a közelben, így már itthon is lesz amit keressek.
 • Második próbálkozásra - Még kerestem ezt a rejtekhelyet. Abban az időben még hibás koordináták voltak feltéve, de egy ekkora haranglábat úgyis meg lehet találni.
 • Elindultam megkeresni az elfelejtett földvárat (?).
 • Hatartura Mozgalom kereteben jarva a Karpatok berceit a lada meglelve. Csodas hely, keves megtalalo.
 • A kertjáró kocsimmal indultam neki a rejtekhely megközelítésére. Először egy marhák által használt, sáros utcán próbáltam kijutni a faluból, de rossz választásnak bizonyult.
 • A kék jelzésen kapaszkodtunk fel a Nagy árokban. Először lefényképeztük az utjelző táblát, majd irányt vettünk ehhez a ládához.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Nyomáti templom? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.