Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Kakucs vára

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Kakucs falut az 54A helyi makadámos úton tudjuk megközelíteni Szászváros irányából, Kasztón keresztül. A várat erdészei utakon 2 óra alatt értük el a mellékelt útvonalon...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Kakucs vára felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Kakucs vára képtárból:

A várkapu maradványai
A várkapu maradványai
Terasz a vár alatt
Terasz a vár alatt
Falmaradványok 1
Falmaradványok 1
Várudvar 1
Várudvar 1

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kakucs vára fotóalbumba!

Kakucs vára Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kakucs vára!

A legközelebbi település Kukuis, 1,52 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Vörös-szakadék SzászsebesVörös-szakadék Szászsebes 32,9 km-re.
A Vörös-szakadék természetvédelmi terület Szászsebestől 3 kilométerre északkeletre található. Egy igazi hangyabolyból kellett kiássam. Gratulálok a sikeres dobozkereséshez. Meg is magyarázom, miért csak úgymond. Már a főútról is jól látható.
Művelődési Ház Petrozsény 39,9 km-re.
Művelődési Ház, egykori Mircea herceg-rendelőintézet 1925.
Barlangvár ErdőfalvaBarlangvár Erdőfalva 31,8 km-re.
A déli irányból vezető úton Erdőfalvára érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában. Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz. Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva községet, ahová legkönnyebben Szászváros felől Algyógyon keresztül juthatunk el.
Nárciszrét Felsőszálláspatak 40,9 km-re.
Lolája-vízesésLolája-vízesés 49,4 km-re.
A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. A legtöbb túrázó északról közelíti meg a Retyezát-hegységet, a Nuksóra völgye mentén, kocsival vagy menetrendszerint közlekedő mikrobusszal érkezve a Carnic menedékházig. Hasznald ki, mert ha jol ertettem doktor leszel. Amig a vegere jutottam az olvasasnak, vegigfutott bennem egy par gondolat, hogy mi a jo eg lett a vizesessel.
Dendrológiai park Gyulafehérvár 39,1 km-re. Mután megjártam a Mammutot gondoltam megkeresem a dobozkát a dendrológiai parkban. Aznap a Torockói-hegységben túráztunk, rejtettünk egy új geodobozt a Szív-tisztásra rálátást biztosító pontnál. Lakótorony Szászorbó 34,5 km-re.
Scurtu-nyereg Páreng-hegység 46,8 km-re.
Itt tér le a Mija-tó (ejtsd Mizsa) felé a túraösvény. A 2203 m magas Scurtu-csúcs mellett, a 2111 m-en található Scurtu-nyeregnél gyönyörű kilátás nyílik a Kicsi-Zsíl (Jiet-patak) völgye felé.
Zsinagóga SzászvárosZsinagóga Szászváros 10,6 km-re.
A szászvárosi zsinagóga a XVIII-dik századból származik, szakrális épitmény. A zsinagóga az megtaláltatott.
Rozdesti-csúcs Szebeni-havasok 48,1 km-re. A mai Cindrel túrán megkerestem a Rozdesti-csúcson levő godobozt.
Zöld-tó Páreng-hegységZöld-tó Páreng-hegység 49,5 km-re.
A 0,62 hektáros Zöld-tó a Sztojnica-csúcstól kelet-északkelet felé található. A tavacska víztükre a Szlivej-hegygerinc északi aljában, a sziklás törmelék és a morénagátak között csillog.
Fetele Albe szentélyFetele Albe szentély 16,3 km-re.
Ez egy dák település és hasonlóan a többi feltárt erődítéshez itt is megfigyelhető a mészkő tömbökből épült falazási technika a murus Dacicus. A település nagy valószínűséggel a második dák háború (105-106) alatt pusztult el.
Dosul Dobarlesei-barlang Balsa 32,8 km-re. Mammut-csúcs 38,2 km-re.
Hőség-domb kőtojása 17,6 km-re. Pedig gps koordinátánk is volt. Nem kis munka volt megtalalni a kotojast.
Zebernik vára Borberek 30,1 km-re.
Zebernik várának romjai Borberektől 2,5 km távolságra vannak északnyugatra, a Vincipatak falu feletti Várhegyen.
Mija-tó Páreng-hegység 47,4 km-re.
A Mizsa-tó (Mija) a hasonló nevű csúcs impozáns sziklaorma alatt terül el, egy kőomlásos kráterben. 1980 m tengerszint feletti magasságban található, 0,8 hektár területű tó.
GuraróGuraró 49,5 km-re.
Guraró (románul Gura Raului, németül Auendorf) egy község Szeben megyében, a Szebeni-Hegyalja tájegységben. Megvan a dobozka. A Szeben folyó mellett, a Csindrel-hegységtől északra, 550 méterrel a tengerszint felett fekszik.
Bem-emlékoszlop helye 20,6 km-re.
A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849 február 9-én győzelmet aratott az őt üldöző osztrák csapatok felett. Magát a templomot megtaláltam. A csata a Sztrigy folyón átvezető piski hídnál zajlott le.
Vajdahunyad váraVajdahunyad vára 31,8 km-re.
Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében. Építtetője a Zsigmond királytól adományba kapott uradalomról magát Hunyadinak nevező előkelő nemesi család feltörekvő tagja, János ur volt. Elrejtettem egy dobozt a kastélyban, a régi kaputoronyba, egy faragott kő csúcsos része alá. Amikor elhelyeztem a dobozt, kb egy órát töltöttünk a várban, és többször is átmentünk azon a helyen ahol a doboz van. Rendes sáskajárás van várban s környékén, hátha nem lenne ez a covid hisztéria.
Katolikus templom Csernakeresztúr 28,2 km-re.
Függesztett menedékhely Páreng-hegység 49,6 km-re.
1982-ben építette egy dévai turistacsoport, a fenyőerdő és a törpefenyők határánál. A Függesztett menedékhely, románul Refugiul Agatat, egy 4 m magas sziklára épített menedékkunyhó.
Falfestmény Gyulafehérvár 39,8 km-re.
Jósika-kastély Branyicska 43,7 km-re.
Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll. Az épületet és a körülötte fekvő parkot szociális otthonként használják.
Városerődítés Szászsebes 29,7 km-re.
A ma városi rangban levő település területén a régészek már a rómaiak korából találtak szervezett életre utaló leleteket. Idővel megfordultak itt a gótok és a hunok is, majd az avarok, szlávok következtek.
Brazovay-kastély Nagypestény 44,8 km-re.
A Brazovay-kastély két saroktornyos kúria, nagyon leromlott állapotban. Nagypestény déli részén áll, a főúttól keletre, mellette áll a Mara-kúria.
KelnekKelnek 31 km-re.
A 13-dik században épült, szép fekvésű, hangulatos kelneki várat 2004-ben újították fel. A várfalakon belül reneszánsz virágmintás, festett fakarzatos, evangélikus kápolnát építettek, melyben ma koncerteket, kiállításokat rendeznek.
A mennyország kapuja Fundatura PonoruluiA mennyország kapuja Fundatura Ponorului 26,4 km-re.
Ez a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu. Fégyér faluból indulva, egy körülbelül 11 km hosszú kavicsos úton juthatunk el Románia egyik legfestőibb helyére.
Krivádia-szoros 35,2 km-re. A völgyhídról néztük a szorost, nem volt kedvem a Banica után újra mezítlábra vetkőzni.
Rudolfshütte Páreng-hegységRudolfshütte Páreng-hegység 48,3 km-re.
Rudolfshütte, vagy Carja-menedékhely, egy kőből összetákolt menedékkunyhó. A 2185 m magasan található Kecske-nyeregből egy meredek, csúszós, köves ösvény kapaszkodik ki a 2405 m-en található Carja-csúcsra.
Református templom ŐraljaboldogfalvaReformátus templom Őraljaboldogfalva 32,4 km-re.
A templomot kőfal övezi, ez az épület szolgált mintául az egész Hátszeg-medence ortodox rítusu román kori építészetéhez. Gratulálok. Szerintem a honfitársaink csak el vannak foglalva a mogyorógyűjtőgetéssel. Pontosabban szólva a diószedésnél a gyönyörű, román stílusban épült református templom udvarán, mialatt a geoláda elrejtődött. Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették, tornyát román stílusu ikerablak díszíti, bizánci jellegű freskóit a 14-dik század elején készítették.
Római fürdő FeredőgyógyRómai fürdő Feredőgyógy 21 km-re.
Az Erdélyi Érchegység déli részén, Feredőgyógy településen olyan szénsavas források törnek a felszínre, amelyek környezetükben jelentős mennyiségű mészanyagot halmoztak fel. Kihasználva a természetes úton létrejött forráskrátert, a langyos források feltöréseinél, a mésztufában, a rómaiak fürdőmedencét alakítottak ki. Már az ókorban felismerték a termálvíz gyógyító hatását, ezért a rómaiak komoly fürdőt alakítottak ki a mészkőtufában.
Dévai várromDévai várrom 33,7 km-re.
A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű. Lementünk ezért a dobozért, és korulbelul 10 perc keresés után megtaláltuk. Mert alig volt rá időm. Az összes összenőtt fát megnéztem, utána az összenőtleneket is, aztán a kaputól kapu+200m területen is, de semmi. E legbelső falgyűrű mentén sorakoznak az egyes épületszárnyak - a külső falgyűrű a 17-dik században épült, majd a 18-dik században egy újabb külső erődítményt építenek hozzá.
Fagyott-tó Páreng-hegység 48,5 km-re.
A Fagyott-tó a Kürzsa-csúcstól északkeletre található. Megpillantható a főgerincről, miután leereszkedtünk a Kürzsáról délkelet felé.
Valle Mika mészköveiValle Mika mészkövei 34,3 km-re.
Ellenben a hatalmas sziklatömbök valamikor a geológiai idők folyamán a Torockói-hegység akkori mészkőpartjáról vándoroltak egyre délebbre, majd beágyazódtak az akkori tengerfenékbe. A Valle Mika mészkövei az Ompoly-kövekhez hasonlatos olisztolit képződmények, amelyek tulajdonképpen nem tartoznak a szoros értelemben vett Torockói-hegység területéhez.
Katolikus Székesegyház GyulafehérvárKatolikus Székesegyház Gyulafehérvár 39,1 km-re.
A román kori magyar művészetnek ez az egyik legszebb példája, jellegzetes román kori elemei a torony és a templom déli kapujának díszítései. Három napot töltöttem Gyulafehérváron s már a legelején első dolgom volt megkeresni a székesegyházban elrejtett dobozt. Mivel a geodoboz a templomban van, három koordinátát mértünk kint, majd a templom alaprajzát is figyelembe véve kaptuk meg a rejtek koordinátáit. Zenei aláfestésként (valamivel korábban) fülgyönyörködtető, ámde sajnos érthetetlen, latin nyelvű egyházi énekeket hallhattunk, míg egy lány gyakorolt, hátat fordítva a látogatóknak. A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház egy háromhajós katedrális, melyet egy 11-dik században épült templom helyén emeltek a 13-dik század elején, román stílusban.
Kendeffy-toronyrom HátszegváraljaKendeffy-toronyrom Hátszegváralja 31,3 km-re.
Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom. Az őrtorony kerülete 50 m, kőből és római kori téglából épült. Alig találtuk meg a dombra felvezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Alin felirat már nincs, csak sok kék paca.
Evangélikus erődtemplom Szászsebes 29,4 km-re.
1150 előtt terra Siculorum terrae Sebus, utána szász település. Régóta készülök itt rejteni egy dobozkát a környék legjelentősebb épületéhez. A Vörös-szakadéktól jövet megálltunk, hogy megkeressük ezt a dobozt is. A Vörös-szakadékhoz igyekezvén megnéztük a templomot. 1203-ban a sebesi dékánság székhelye, ekkor biztosan van már temploma.
Csindrel 44,7 km-re.
A Csindrel-hegység (Szebeni havasok) egy hegycsoport, a Déli-Kárpátokban, a Páring-hegység csoportjának észak-keleti részén. Mivel a láda akkor még nem volt ott, a találat kimaradt. Meglett egy hosszú túra (Paltinis - Poiana Gaujoara - Batrina - Rozdesti - Niculesti - Canaia - Cindrel + a két Iezer tó --> vissza) után ez a doboz is. Sotetben erkeztunk a csucsra, sajnos a felhos ido miatt nagyon gyenge kilatas volt. Déli határán a Lotru-hegység, nyugati határán aSurján-hegység található.
Krivádia vártoronyKrivádia vártorony 35,2 km-re.
Csak az újabb kutatások derítették fel, hogy valójában Perényi Péter építtette a zömök tornyot 1528 táján. Nagyon impozáns a hatalmas kútgyűrűre hasonlító vártorony. Krivádia községtől délre fekvő Gyálu-Babi dombon magasodó erődítményről korábban úgy tartották, hogy egy római őrtorony maradványa.
Salgó vára SzibielSalgó vára Szibiel 45,8 km-re.
Várának romja a falu határában magasodó 1098 m magas Varful Zidului nevű csúcson kereshető fel. Szibiel felől érkeztem. Nagyszebentől nyugatra, a Szebeni-havasok északi lábánál, a Szibiel-patak mellett települt Szibiel község.
Banica-szoros Merisori-hágóBanica-szoros Merisori-hágó 35,8 km-re.
A körülbelül 250 m hosszú Banica-szoros a Merisori-hágó közelében található, nem messze a Boli-barlangtól. Nagyon látványos, hasonlít a Corcoaia-szoroshoz. Több alkalommal jártam már a Banica-szorosban, ezúttal kimondottan a geodobozt megkeresni.
Cocomisli 45,8 km-re.
Szlivej-vízesés Páreng-hegység 49,2 km-re.
A Szlivej-vízesés (Sliveiu) a Szlivej-hegygerinctől északra, a Zöld-tótól észak-északkeletre található.
Boli-barlang 1 BanicaBoli-barlang 1 Banica 35,4 km-re.
A Boli-barlang Petrozsénytól 6 km-re, északra található, azon az úton, mely Hátszeg vidékét a Zsil völgyével köti össze. A magas vízállás miatt a barlangba nem lehetett bemenni. Itt halad át a Hunyad megye két részét összekötő vasútvonal, mely 66 kanyarral és 8 alagúttal rendelkezik.
Ferences templom és kolostor SzászvárosFerences templom és kolostor Szászváros 10,6 km-re.
A kinyomtatott kódexben: Varasini, az Ara coeli kéziratos kódexben: Voracinum a neve. Ez volt az első szászvárosi doboz, amit megkerestem. Megtaláltam a kis "BabBerci-féle" dobozt ott ahol a segítö információ mutatta. Ferences kolostorról már 1260-ból van adat a vatikáni Varasinum írásos kódexben.
Magyarigeni-tengerszemMagyarigeni-tengerszem 45,6 km-re.
A Magyarigeni-tengerszem a Torockói-hegység egyetlen nagyobb méretű, természetes képződésű, állandó tava. A geológusok szerint a Hargita megyei Gyilkos-tóhoz hasonlóan képződött, természetes, földcsuszamlások okozta elgátolások következtében. Tövis felől közelitettük meg a tavat.
Carja-csúcsCarja-csúcs 48,7 km-re.
A petrozsényi sítelep fölé magasodó hegyes Carja-csúcs, a maga 2405 méteres magasságával, a Páreng-hegység negyedik legmagasabb pontja. Tetejéről szép kilátás nyílik nyugati irányban a Zsil völgyére, keleti irányban pedig a Nagy-Páreng-csúcsra, illetve számos gleccsertóra. Csak azt bántam meg, hogy nem vittem sílécet.
Árpád-kori körtemplom AlgyógyÁrpád-kori körtemplom Algyógy 18 km-re.
Algyógy legértékesebb épülete a körkápolna - a közelmúltban elvégzett régészeti feltárások szerint a kicsiny kerektemplom a 11-dik vagy a 12-dik században épült, s így a legkorábbi kerektemplom Erdélyben. A rotunda, egykor plébániatemplom, a református templom kertjében áll, a paplak közelében.
Erődítmény FelsőszálláspatakErődítmény Felsőszálláspatak 39,1 km-re.
Felsőszálláspatak község a Retyezát-hegység északi lejtőjének végében, a Hátszegi-medence déli részében terül el. 1850-ben lakosságának háromnegyede magyar volt, mára azonban teljesen elrománosodott. Mi több, egy másik doboz véletlenszerű megtalálásánál is, mialatt a megfelelő rejteket kerestem.
Pimpó-szikla Páreng-hegység 45,4 km-re.
Csató János magashegyi túráján, 1872-ben, a Párengben, elsőként talál meg egy pimpó fajt. A növényt Haynald Lajosról, Erdély egykori katolikus püspökéről nevezi el Potentilla haynaldianeának.
Máda barlangvárMáda barlangvár 29,2 km-re.
A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban egy ösvény. Körülbelül 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang - a szurdokig el kell menni, innen indul az ösvény.
Martinuzzi várkastély AlvincMartinuzzi várkastély Alvinc 28,8 km-re.
Bod Péter szerint Martinuzzi építteti a kastélyt 1546-1551-ben, mások szerint Bethlen Gábor. Az igazság az, hogy egy kicsit pontosabb lehetne a segítség, mert elég hosszú a fal, meg persze tele van szederindával meg csihánnyal, ami eléggé hátráltatja a keresést. Eddig csak a vasútállomáson voltam. A domonkosok temploma és rendháza a reformációt követően, a szerzetesek eltávolítása után, rommá lesz és romjaiból építik fel újra, de már kastélyként.
Szibieli templomSzibieli templom 47,8 km-re.
Nagyszeben központjától 20 km-re nyugatra helyezkedik el Szibiel (Sibiel, Budenbach). Temploma - a Szentháromság ortodox templom - 1765 és 1776 között épült. Tetszett a szibieli templom udvarán áló, 1877-ből származó fakereszt.
Sztojnica-nyereg Páreng-hegységSztojnica-nyereg Páreng-hegység 48,9 km-re.
Sztojnica-nyereg, románul Saua Stoinita. A Kürzsa (Carja) és Sztojnica-csúcsok között található, az előbbitől délkeletre.
Kun Kocsárd emlékére SzászvárosKun Kocsárd emlékére Szászváros 10,6 km-re.
20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét. Megnéztem a volt Kun Kollégium impozáns épületét és a szobrokat. Tulajdonképpen a két doboz egymásra vigyáz. Ahol ma egy repülőgépépítő mérnök mellszobra, és repülőgépének makettje látható.
Nopcsa kastély Szacsal 37 km-re.
Nopcsa kastély - Szacsal, XIX-dik szazad.
Carja-tó Páreng-hegységCarja-tó Páreng-hegység 48,9 km-re.
A Carja-tó a hasonló nevű, 2405 m-es csúcstól keletre található, 2118 m magasságban. A hangulatos tónak fél hektárnyi víztükre van.
Evangélikus erődtemplom Szerdahely 40,7 km-re.
Háromhajós román kori temploma építési idejét az 1260-as évekre teszik - korjelzőnek tekintik a karcsú magas tornyot és az alatta kiépített árkádos karzatot, melyet keresztboltozat fed. A vasárnapi "keresgélés" első rejtekhelye.
A víznyelő felett Fundatura PonoruluiA víznyelő felett Fundatura Ponorului 26,5 km-re.
Románia egyik legfestőibb helye, egyik legszebb tanyavilága, a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu. A Ponor-patak völgyében található, mely része a Gradistea Muncelului - Csoklovina Nemzeti Parknak, a Surján-hegységben.
Munkások kaszinója Petrozsény 39,9 km-re.
Munkások kaszinója, 1925 - Grivita Rosie utca 38 szám, Petrozsény.
Református templom romjai Fehérvíz 36 km-re.
Piros és Fekete Szászváros 11,5 km-re. Mi is megtaláltuk a kavicsokat a lappancs alatt. De a doboznak sajnos hűlt helyét találtam.
Kis-Páring-csúcs Páreng-hegység 45,3 km-re.
Petrozsény irányából, a Maleja-völgyből indulva, a Badea-csúcsról kapaszkodhatunk ki ide. A Kis-Páring egy füves csúcs, mely 2074 m magasságban helyezkedik el.
ősök trónja Hátszeg 30,7 km-re. Katolikus templom Hátszeg 32,7 km-re. Kisompoly-szoros 41,6 km-re.
A dévai gyerekek Szent Ferenc Alapítvány DévaA dévai gyerekek Szent Ferenc Alapítvány Déva 32,9 km-re.
A gyermekotthonok híre messzire hallatszik, s az erdélyiek tudják, amelyik gyermek Csaba testvér otthonába bekerül, az megmenekült. Éppen az ötórási misére gyülekeztek a hívök amikor odaértem a templomhoz. Sikerült megtalálnom a dobozt. Sokan itt találkoznak először folyóvízzel, fésűvel, iskolával, jó szóval, Istennel.
Poienii-csúcs Kőaljaohába 35 km-re.
Malajesd váraMalajesd vára 42,1 km-re.
A falu déli szélén lévő dombon tekintélyes rom magasodik, Malajesd vára. A falakat megerősítették, a tornyot felfalazták és lefedték. Ott voltam a rejtésnél. A Retyezát-hegység északi lábánál húzódó Hátszegi-medence déli szélén, a Szálláspatak vize mellett fekszik Malajesd község.
Arany-hegy PiskiArany-hegy Piski 21,9 km-re.
Az Arany-hegy Piski (Simeria) közelében van, a Déváról Szászsebesre vezető ut mellett emelkedik. Miután a Piski Dendrológiai Parkban egy darabig hiába kerestem az ott elrejtett geoládát, sikerélménnyel ez a rejtekhely szolgált. Útban az Arany-hegy felé felfedeztük, hogy a Dévát kerülő autópálya 10 kilométere járható. Könnyen meglett az Arany hegy kincse. Piskiben fordulj északra Arany falu felé, aztán Algyógy felé - a hegy a baloldalon lesz.
Branyicska tava 44,1 km-re.
Református templom AlvincReformátus templom Alvinc 29,1 km-re.
Középkori plébániatemploma, amely ma is áll, a XIV-dik századból származik, tehát feltételez egy előbbi templomot. Eredetileg háromhajós templom volt, de ebből csak a középhajó maradt meg és a szentély az eredeti boltozat nélkül. Jó hogy a segítő információt nem adják kéz alatt. A fallal körülzárt templom ódon hangulata lenyűgöző.
Pád-i eltűnt magyarok 17,3 km-re.
Református templom Borberek 28,9 km-re.
Borberek első temploma a XII-XIII-dik század fordulóján már elkészülhetett, mert ebben az időben jönnek a környék szász telepesei, akik II Endrétől kapnak kiváltságokat. A mai utam utolsó, ötödik geodoboza.
Vöröskő vára LunkányVöröskő vára Lunkány 22,1 km-re.
Már a dákok idején is fontos erődítmény állt itt, mely aKudzsiri-havasok szívében fekvő fővárosba, Sarmizegetusa Regiába vezető utat vigyázta. Vereskő várának romjai Bosoród községtől délkeletre 7 km-re, Lunkánytól körülbelül 3 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak.
Szív-tisztás BorosbocsárdSzív-tisztás Borosbocsárd 49,6 km-re.
A Szív-tisztás Kecskekő várától 2,4 km távolságra található, dél-kelet irányba. Borosbocsárd település észak-nyugati kijáratától körülbelül 3 km-re, az útból egy ösvény indul balra.
Egykori ferences kolostor Gyulafehérvár 39,2 km-re.
Egykori ferences kolostor - Ferdinánd I sugárút 19-21 szám, Gyulafehérvár.
Badea-csúcs Páreng-hegység 45,3 km-re.
Az 1850 m magas Badea-csúcsról feltérhetünk a 2074 m magas, füves Kis-Páringra. A Kis-Páring-csúcsot kihagyva, az alatt és attól délre, kelet felé indulva lehet haladni a Nagy-Páring-csúcs felé vezető túraösvényen.
Zosim Oancea üvegikon-múzeum SzibielZosim Oancea üvegikon-múzeum Szibiel 47,8 km-re.
Szibielben, a templom mellett található Románia legnagyobb üvegikon-múzeuma. A 2005-ben elhunyt Zosim Oancea atya 1969-ben kezdte gyűjteni darabjait, amelyek közül a múzeum hatszázat mutat be.

Történelmi-kulturális értékek - Hunyad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Kakucs vára adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Tusnadfurdoi vadaszat - Evekkel ezelott mar megtalaltam, de ugy latszik kimaradt a jelentesembol. Igy jar az aki nem siet feltenni a megtalalt dobozokat idejeben.
 • Brassó felett - Lenyűgöző kilátás, nem csak a helyszínen, hanem az oda vezető ösvényen is. A rejtekhely kiválasztása megérdemel egy csillagos tízest, mert amellett hogy elvezet egy nagyon szép helyszínre, nem engedi, hogy megelégedjünk a Nagykőhavas csúcsról elénk táruló panorámával, hanem megmutatja nekünk magát a Nagykőhavas ormát is.
 • Istentisztelet - Épp istentisztelet volt, ezért a templomba nem tudtunk bemenni, de legalább nem voltak sokan a templomudvaron. A doboz hamar meglett.
 • Csodás - Szenzációs hely, ritkán látni ilyen szépet, bár a barlangba való bejutás nem olyan egyszerű. Sikerült néhány szép követ is gyűjteni, mit a barlangban, mit a patakban.
 • Ilfovban nincs ilyen kapu - Könnyen megtaláltam. Miután az ilfovi turisták megcsodálták a kaput és felcsomagoltak almával a szomszédos gyümölcsösből.
 • Gázsa nyeregből - A Radnai-hágóról indultunk autóval. Eső után voltunk, de az út járható volt.
 • ladalopo - Hazakerult a rejto a lehetosegek orszagabol :)) Sajnalom hogy laba kelt a kisbesztercei ladamnak :( Ha sikerul meg iden eljutnom oda, igerem ujratelepitem ha nem lesz tul nagy a ho. Koszonom az ellenorzest meg az informaciot.
 • Újra ingyenes a belépés? - Könnyen ment. Végigjártam a sószorost oda-vissza, de sehol sem találtam senkit akitől jegyet vásárolhattam volna.
 • Kövek voltak csak - A facsonkot nem találtam meg, helyette viszont voltak kövek. átvizsgáltam azokat is, de nem találtam semmit.
 • Darazsak nélkül - Amikor rábukkantam a rejtekre, nekem nagyon megtetszett. Hiszen viszonylag félreesik a forrástól, és mégis a közelében van.
 • Nyolcadik létra és kötelező túrafelszerelés - Elég borsos a látogatási díj. Meg tudom érteni, hogy komoly anyagi ráfordításba került a felújítás.
 • Még nincs kinyílva - Az elmúlt napokban olvastam, láttam a képeket, hogy Óvárhely mellett már nyílnak a kockásliliomok. Gondoltam akkor, hogy Búzaháza mellett is nyílhatnak már.
 • Sószékfürdőn új rejtek - Mivel Sószékfürdőn a régi rejtekhelyről eltűnt a geodoboz, 5-én, szerdán új geodobozt rejtettem. A szintén ezen az útvonalon levő Sóskútfürdőn is van most rejtekhely.
 • Rendben volt - Tavasz végén voltunk újra, az őszi EKE túra utan. Rendben volt a doboz.
 • Favágók - Nem egy horzsolás árán jutottunk fel a csúcsra, ahonnan szerintem szép a kilátás, és jelen van a tériszony izgalma is. Körbekutattuk az egész helyet, de sajnos nem talaltunk odút, valószínüleg a favágók kivágták a fát.
 • Kripta - Nem találtam meg, peddig a kripta környékét jól megvergáltam. Az összes cserépdarabot, ép cserepet megmozgattam, de nem jött össze.
 • Kisvasut hidja - Ötletes rejtési modszer.
 • Megint egy bezárt templom - Megvan a hely, csak megint egy bezárt vártemplom. Érdekes sírkövek vannak a temetőben.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Kakucs vára? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.