Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Terebics-tető

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Kényelmesebbeknek autóval Agárdon keresztül Marosszentgyörgy irányában megközelíthető, így csak 5-10 percet kell gyalogolni. Sportosabbaknak a Somos-tetőről 2 óra alatt kényelmesen elérhető. A Terebicsről jó kilátás nyílik Agárdra, Jeddre, és a Bekecsre...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Terebics-tető felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Terebics-tető képtárból:

Terebics-tető
Terebics-tető
Határkő
Határkő
Kilátás a Terebicsről 1
Kilátás a Terebicsről 1
Terebics-tető 2
Terebics-tető 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Terebics-tető fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Terebics-tető!

A Terebics-tető Jedd község határában található, Jeddről 30-40 perc gyaloglással elérhető. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Jedd, 1,38 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Maros-Vásárhely fekvése és keletkezése
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Sebes-patak völgye Kelemen-havasok 67,1 km-re.
Bernády György-emléktábla Marosvásárhely 6,2 km-re.
Forradalom út 31 szám, Marosvásárhely. Bernády György-emléktábla - Hunyadi László, 1999.
Magyar-Negoj-tető Kelemen-havasok 74,6 km-re.
Úrkápolna Csíkszentkirály Úrkápolna Csíkszentkirály 96,8 km-re.
Csíkszentkirálytól délre eső temető közepén egy elég nagy kápolna áll, kőkerítéssel körülvéve. Elég nagy szenzáció a számomra, ha a lakhelyem környékén valaki más is rejt, rajtam kivül. Megtaláltam a dobozt. Nagyon pofák voltak azok a régi kőkeresztek, amiket az orgonabokrok bevettek. Úrkápolna, mert az Oltáriszentség tiszteletére szentelték s búcsút is tartanak itt Úrnapját követő vasárnap.
Evangélikus templom TekeEvangélikus templom Teke 40,3 km-re.
Az állapota egyre jobban romlik, jelenleg el van hanyagolva, a templom mellett játszóteret és parkot hoztak létre. Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása. Teke község a Mezőség keleti felében fekszik, a Pénteki-patak mellett - evangélikus temploma műemlékké nyilvánított épület, a XIV-dik században épült, a tornya a XV-dik században.
Lobogó-borvíz KirulyfürdőLobogó-borvíz Kirulyfürdő 77,8 km-re.
Kirulyfürdő területén (Hargita-plató, Lövéte Közbirtokosság területe) öt ásványvíz előfordulás található. Négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható. Jól ismertem már a kirulyfürdői borvízkitörést, így nem volt szükségem gps-re, hogy eljussak a helyszínre. A Kalibás-kőtől folytattuk tovább az utunkat és megálltunk ennél a borvízforrásnál, ami régebb érdekesebb látványt nyújtott. Már jártunk erre, találkoztunk a hideggejzírrel, csak nem tudtuk róla, hogy az.
Evangélikus erődtemplom Sövénység 65,9 km-re.
Szent Márton tiszteletére szentelt egyhajós torony nélküli temploma a XV-dik század közepén épül késő gótikus stílusban. Az 1505-ben végzett erődítések során a keskeny templom elveszti eredeti formáit.
Marossárpataki tavakMarossárpataki tavak 12,7 km-re.
Maros megyében több vizes terület létezik, amelyek fontosak a vízimadarak élővilágának szempontjából. Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a helyszínre. Ilyen a Faragó - Marossárpatak térségében levő 235 hektárnyi tó-lánculat.
Erzsébet-borvízforrás HosszúaszóErzsébet-borvízforrás Hosszúaszó 99,7 km-re.
A hosszúaszói borvíz egy bikarbonátokban gazdag ásványvíz, bor mellé is fel lehet szolgálni. Bírja a szállítást, még dugaszolatlan palackokban sem veszti el a szénsavtartalmát.
Itatóvályú az erdőben Fenyő-tetőItatóvályú az erdőben Fenyő-tető 91,7 km-re.
Itatóvályú az erdőben - Fenyő-tető, Dél-Hargita.
Hirtelen-puszta Dél-HargitaHirtelen-puszta Dél-Hargita 87,4 km-re.
Itt halad át a Tolvajos-tető felől érkező kék sáv turistajelzés a Csíkszentimrei Büdösfürdő felé. A Hirtelen-puszta a Dél-Hargita egyik turisztikai csomópontja.
Szent Péter és Pál kápolna BükkhavaspatakaSzent Péter és Pál kápolna Bükkhavaspataka 98,5 km-re.
A Szent Péter és Pál katolikus kápolnát legkönnyebben Bükkhavaspatakáról lehet megközelíteni, a Nagysarok-patak szádától indulva, a Jávárdi-hegy felé. A pünkösdi Jávárdi-körtúra alkalmával érkeztünk ide, a Bagolykő felől. A Kóta-kövétől errefele sétáltunk, elkapott egy kis nyári zápor, hamar vége lett, és tovább gyönyörködhettünk a táj szépségében.
Kóta köve JávárdiKóta köve Jávárdi 98,4 km-re.
A Jávárdi patakának északi részén húzódó hegyén, közel a kápolnához található a Kóta köve. Nem egy veszélytelen környék. Kínálkodás és hazudozás után, Kristály Tibor Bükkhavas-pataki csángó házától indultunk neki, a Janók-patak völgyén felfelé, neki a Jávárdi-hegynek. Jávárdipataka Gyimesközéplok Hidegség nevű falurészének egy utcája.
Veres-kő szikláiVeres-kő sziklái 81,6 km-re.
A 12 Apostol sziklacsoportjai után a Veres-kő szikláit kerestük fel. A Veres-kő sziklacsoport az Apostolok szikláitól 4 km távolságra délnyugati irányba 1670 m  magasságban szintén a gerinc közelében helyezkedik el.
Unitárius vártemplom HomoródszentmártonUnitárius vártemplom Homoródszentmárton 67,9 km-re.
A Nagy-Homoród völgyében, a Gyepes- és a Lókod-patakkal való találkozásnál települt Homoródszentmárton községközpont. A déli irányba vezető út bal oldalán emelkedő kis dombon áll az unitárius templom. A Szarkakotol nem kanyarodtam vissza Udvarhelyre, hanem felkerestem Homorodremetet, es kellemesen csalodtam, mert egy kihalofelben levo Isten hata mogotti eldugott apro falu helyett, amire szamitottam, aranylag egy mozgalmas kis telepulesre ertem. Sajnos a templom zárva volt, és a geodoboz sem került elő hosszas keresés után sem. Tényleg szebb a fal mint a templom, ahogy jkgábor is írja.
A Vár-tér szilfája CsíkszeredaA Vár-tér szilfája Csíkszereda 91,7 km-re.
A méltóságteljes fa koránál fogva sokat mesélhet a környezetéről, hiszen a legtöbb épületnél idősebb. Csíkszereda régi központjában, a jelenlegi városháza és a Mikó vár között áll az évszázados szilfa.
Vargyas-patak Vargyas-szorosVargyas-patak Vargyas-szoros 78,7 km-re.
Megtaláltuk. Jó hír, hogy még ennyi év után is megvan a doboz, és még el sincs ázva. Megtaláltuk ezt a ládát. A Vargyas-patak szurdoka, a Persány-Rika hegység északi végénél, a Hargitalábainál kialakult mészkő-szikla szoros, a Székelyföld egyik jelentős, festői természeti szépségekben gazdag karsztvidéke.
Som-kútSom-kút 88,8 km-re.
A Som-kút a Lucs-tőzegláptól délre, a Lucs melléke és a Súgó-tető között található, nem messze a Csíkszentkirályról Büdösfürdőre vezető út mellett. Jó hideg a víz a csorgónál. Vendelné kútjától jöttem, egy hátizsák gombával, amit még sajnos fel kellett cipeljek a Büdösfürdőre, de már előre ízlelgettem a Szemeskő fele való leereszkedés élvezetét. A Csíkszentimrei Büdösfürdő mesebeli tisztása volt az úticél, de útközben kis kitérőt tettünk, és megálltunk a Som-kútnál.
Ilona-forrás HomoródfürdőIlona-forrás Homoródfürdő 67,4 km-re.
Kezdetlegesen fedett, küpübe foglalt forrásvíz. Az Ilona borvízforrás Homoródfürdő délnyugati részének még használható forrása.
Kígyófej-szikla Rejtek-patakKígyófej-szikla Rejtek-patak 95,6 km-re.
A Kígyófej-szikla a Rejtek-csúcs közelében, attól 400 méterre délnyugatra, a Rejtek-patak forrásvidékén, annak medrében található. Egy óriáskígyó fejéhez, kitátott szájához hasonlít a víz melletti szikla, már csak a nyelvét kell hozzáképzelni. Jól esett a halkan csordogáló patak hűvössége.
Római katolikus templom CsíkszentkirályRómai katolikus templom Csíkszentkirály 96,3 km-re.
A jelenlegi római katolikus templom melletti hársfasort kivágták. Még a templomba is sikerült bejutnom. A kapu természetesen zárva volt, de épp jókor jöttem, mert a templom mellett gyerekek gyülekeztek, felkészítőre várva. Nagy havazás ellenére keresgélni indultunk barátommal, de sajnos a kapu zárva volt, így majd máskor visszatérünk. Ezért Csíkszentkirályról a település déli kijáratánál levő temető kápolna melletti öreg hársfák mesélnek.
MeseMese 58,4 km-re.
Ma is álló kis gótikus temploma a XIV-dik század közepén, 1350 körül épült - korábbi egyházi jellegéhez tartozik, hogy a kerci apátság birtoka volt. Ez a templom is teljes felújítás alatt van.
Évszázados tölgyfa CsíkszépvízÉvszázados tölgyfa Csíkszépvíz 93 km-re.
A községközpont felé haladva, a Szépviz-pataka mellett, dr Katona Endre nyugalmazott állatorvos udvarán áll egy évszázados tölgyfa. Koránál fogva sokat tudna mesélni a község életéről.
Szeder-útkereszteződés PiricskeSzeder-útkereszteződés Piricske 81,2 km-re.
Irányjelző táblák mellett egy fabódét is találunk itt. Piricske északi végébe érkezve egy útkereszteződéshez jutunk, mely egyúttal túraútvonalak találkozási pontja is.
Erődtemplom SzászmuzsnaErődtemplom Szászmuzsna 55,6 km-re.
Be kell vallanom itt egy mulasztást, mert most jutott eszembe, ahogy olvastam a csipi bejegyzéseit, hogy mi is meglátogattuk a muzsnai templomot a nyáron a gyerekekkel. Mind a kétszer bent voltam a belső udvaron, és a templomban is. Itt már másodszor keresem hiába a geodobozt. Muzsna szép, titokzatos hangulatú erődtemploma a 15-dik században épült - Értékei a szentélyben levő gótikus faragványok és a festett karzat, a hálóboltozatos mennyezet és a faragott mintázatú belső oszlopok.
Csonka villa Marosvásárhely 7,1 km-re.
Csonka villa, épült 1910-ben. Cuza Voda utca 35 szám, Marosvásárhely.
Nagyercse 21,5 km-re.
1394-ben jelentkezik a forrásokban Erche néven.
Petőfi Sándor múzeum Fehéregyháza 40,2 km-re.
Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye, a költő itt esett el 1849 julius 31-én. Fehéregyházán található a Petőfi emlékmuzeum. Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni.
Jakody-ház SegesvárJakody-ház Segesvár 39,6 km-re.
A segesvári Jakody-ház 1772-ben épült lakóház, jelenleg a Fegyverek és Térképek Háza múzeumnak ad otthont.
Katolikus templom SzékelyhodosKatolikus templom Székelyhodos 15,8 km-re.
Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. A helyszínre érkezve, annak rendje-módja szerint a kőoszlopos kapun léptem be a templomkertbe. Tetszett a falu. Nevét egykor hódban gazdag határáról kapta.
Sziklaablak AndrásházaSziklaablak Andrásháza 53,7 km-re.
A Ládás Háza-barlang, illetve a felette levő sziklatető kilátójához vezető, piros ponttal jelzett turautvonalat követve, az ösvény mellett érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel. Közvetlenül az ösvény mellett egy elfordított U betűhöz hasonló, méretes sziklakapu vonja magára a figyelmet. A vendéglő parkolójában hagytuk az autót és innen indultunk a sárga kör jelzésen a Ládás Háza-barlang felé. Egy kellemes tavaszi délután találtam meg ezt a dobozt.
Hétfák MarosszentgyörgyHétfák Marosszentgyörgy 5,5 km-re.
A Hétfák nevű hely valamikor Marosvásárhely közkedvelt fürdőhelye volt, magas, terebélyes fekete nyárfákkal. A kiszélesedett Maros-völgyben már messziről látszottak, mint valami városvédő óriások. A Cementlapoktól jöttem, hogy megkeressem az új csemetéket.
Kilátópont kereszttel HétúrKilátópont kereszttel Hétúr 32,9 km-re.
Hétúr falutól nyugatra, a DN13 jelzésű műút hajtűkanyarja felett, körpanorámával kecsegtető, kereszttel ellátott, csúcsos domb található. Jó rálátás van innen a környékre, és a közeli Szívhegy (Herzberg), Sárfő (Scharfenberg), Csorba-tető (Schartenberg) magaslatokra, és a Keménynagyszőlős feletti dombokra (Nagyszőlősi-tető és Magas-tető).
Gyergyó romlása emlékoszlop Gyergyóújfalu 71,8 km-re.
Újfalu határában, a Vasláb felé vezető kövezett megyei út mentén álló emlékoszlop a Gyergyó romlása néven emlegetett eseményre emlékeztet. Az emlékoszlop felirata Gyergyó lakosságának a kuruc mozgalomban való részvételéről szól.
Levendulaültetvény Mezőmadaras 18,2 km-re.
Június közepétől 3 héten és 4 hétvégén át, virágzó levendulabokrokkal, illóolajokkal, a levendula virágából készült termékekkel várják a látogatókat. A mezőmadarasi 5 hektáros levendulamező az egyik legnépszerűbbb Maros megyében, 2018 óta rendszeresen szerveznek itt levendulafesztivált.
Tálasbérce SzékelyvarságTálasbérce Székelyvarság 54,6 km-re.
Legalábbis a koordináták és a fotók alapján is ok volt. Hogy rendeztétek a doboz sorsát. Igyekszünk pótolni. Az önállóan éppen száz éve, Oroszhegy szórványaként réges-régen létező település Európa állítólag legnagyobb tanyavilága.
A református templomkert tujabokrai Backamadaras 8,7 km-re.
Zúgó-vízesés JávárdipatakaZúgó-vízesés Jávárdipataka 98,2 km-re.
A Gyimesek egyik különösen szép vidéke Jávárdipataka, ahol a jellegzetes hegyi faházak közt csörgedező patakot a természet vízeséssel teszi még szembetűnőbbé. Majdnem két évre rá, 2012 május 20-án döbbentem rá. Megtaláltuk. Megtalaltuk a rejtekhelytalalkozo alkalmaval.
Szabók bástyája SegesvárSzabók bástyája Segesvár 39,6 km-re.
Az 1676-dik évi tűzvész alkalmával elpusztult a felső része. A segesvári vár északnyugati oldalában található Szabók bástyája a XIV-dik században épült.
Alsó-szoros Kis-BékásAlsó-szoros Kis-Békás 94 km-re.
Ezt a két szurdokocskát Alsó-szorosnak és Felső-szorosnak nevezik. Ezt a geodobozt az egyik rejtekhely-találkozó alkalmával rejtettem el. Igaz, ezt a rejtekhelyet aranytartaléknak szántam, de most bejelentem. Igen, ezt a rejtekhely talalálkozó alkalmával találtuk meg. A Kis-Békás-patak Békás folyóval való torkolatától 3 km-el fennebb a Gyilkos-havas két kisebb mészkő küszöbével szűkül össze a Kis-Békás-patak völgye.
Vészkaréj Szeltersz 74,4 km-re.
A Vargyas-patak Szeltersz feletti, a Szurdukkal átellenben található földrajzi jobb partját, meredek sziklaoldalát Vészkaréjnak nevezik.
Karakó vasúti viadukt LóvészKarakó vasúti viadukt Lóvész 93,9 km-re.
Karakó egy megállóhely neve, mely a kilencvenes évek közepén létesült az ajnádi és lóvészi állomások között. Az impozáns mérető Karakó-hídvölgy Székelyföld egyik kevésbé ismert, elrejtett völgyében fekszik, annak vadregényes környéke fölé magasan kiemelkedik, Csíkszereda felől közeledve már messziről látszik.
Református templom BackamadarasReformátus templom Backamadaras 8,7 km-re.
Középkori templomról nincs adat, katolikus hívei abban az időben a nyárádszentbenedeki plébániatemplomhoz tartoztak. A reformáció idején mind reformátusok lettek. A rejtek körül is sok volt a bodobács, de mégis sikerült egyből a dobozt kitapogatnom anélkül, hogy érintettem volna a bodobácsokat.
Kőgomba kalap nélkül KirulyfürdőKőgomba kalap nélkül Kirulyfürdő 77,7 km-re.
Aki nyitott szemmel jár a természetben, lépten-nyomon új dolgokat fedezhet fel. Igaz ez akkor is, ha már számtalan alkalommal járt már valaki egy helyen. Miután ittam a Lobogó forrás vizéből, a patakon a fenyő hídon mentem át.
Panoráma-kőPanoráma-kő 85,2 km-re.
A Thoroczkay vártól a kék kereszt, majd a piros sáv jelzésen másztunk ki az Ordaskő alá.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Terebics-tető adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ebéd előtti kiruccanás - Munkából hazaérve gondoltam, hogy még megkeressük ezt a rejtekhelyet ebéd előtt. Magam mellé vettem kettőt a gyerekek közül és elindultunk.
 • Kutyák - A közelben tanyázik a jeddi juhász. Nem támadtak meg a kutyák?
 • Nem volt semmi problémánk - Láttam a nyájat a legelőn, de elég távol voltak.
 • Jedd fentröl - Kalkutta Indiaban? Nem.
 • A kutyák - A Terebics-tető mellett, a közelben lakik egy juhász és van neki két nagy kutyája. Megugattak és közeledtek felém.
 • Kisajátított rejtés - A Cinege-tető felől, az erdőn keresztül érkeztem a helyszínre, az erdőjáró kocsimmal. Lásd a bejegyzésemet a Cinege-tető rejtekhelynél.
 • Van-e jelenleg itt geolada? - Nem vilagos szamomra a leirasokbol, hogy van-e meg jelenleg ott geolada? Ugyanis szerepel egy ilyen info.
 • Ez a rejtekhely jelenleg érdekes hely - A rejtés típusánál írja, hogy Érdekes hely, POI (point of interest rövidítése). A megtalálást segítő információnál írja, hogy régi.
 • Ez is következik - A Terebics tető egy régi álmom. Jelenleg objektív okokból elmarad az újrarejtés, de ahogy az időm megengedi megoldom.
 • Terebics újratöltve - Régi álmom volt ez. Amióta megtaláltam a com-os dobozt nem tudtam belenyugodni, hogy a Rejtekhely-nek nincs itt doboza.
 • Esélyt adva másnak is - Este olvastam, hogy új rejtés került a Terebics-tetőre. Nem vártam meg, hogy letölthető legyen az új láda, lejegyeztem a koordinátákat, hogy ha arra járok megkeressem a dobozt.
 • Mese habbal, és sok poénnal - > lejegyeztem a koordinátákat, hogy ha arra járok megkeressem a dobozt.Persze, te a Terebics-tetőre, csak úgy "arra jársz".
 • Újabb égbekiáltó kegyetlenség - Szokásommal ellentétben, viszonylag korán indultam kincskeresésre. Délután négy órakor, amikor kevesebb mint egy óra volt még sötétedésig.
 • Juhnyáj az erdőszélen - Gyorsan kellett cselekednem, mert a juhnyáj már elérte az erdő szélét, de szerencsére könnyen megtaláltam a dobozt. Az őz és az autó mellé betettem egy kotrógépet, és egy napernyőt forgató elefántot, hogy ne unatkozzanak a doboz-börtönben.
 • Három a semmiben - Népes gyereksereggel indultunk el ládázni (is), és "epic failure"-val indítottunk. Az itt lévő ládák közül egyet sem találtunk meg.
 • Új doboz - Lássuk elölről a dolgokat.- Eredeti rejtő paulms (2007-2010, itt és a com-on is).
 • Galusa tető - A rákosi Pogányvártól jöttünk tovább a kék keresztet követve, és a mackó csapásokat keresztezve. Én még ennyi medvenyomot nem láttam mint most.
 • Terített asztal - Végül a technikát sem kellett segítségül hívnom, mert megtaláltam pusztán a (meg)érzéseimre hagyatkozva. A szikla túloldalán - legnagyobb meglepetésemre - terített asztal várt.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Terebics-tető? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.