Nyomát település (Maros megye) Központ: Nyárádgálfalva. Nyomát román elnevezése: Maiad.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Nyomát (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Ma is álló templomát a művészettörténészek az Árpád-kori templomok közé sorolják. Nyomáti haranglábak és sírkövek. Nyomát háromszögű központjába érve, a két templom, illetve a haranglábak alatt állva, a gps 400 métert mutatott még a rejtekig. Köszönöm. Köszönöm a javítást, és a rejtéseket is a közelben, így már itthon is lesz amit keressek. Második próbálkozásra. Még kerestem ezt a rejtekhelyet.
A kígyót gazdag jelképi tartalma alkalmassá teszi arra, hogy helyet találjon a sírkövek ábrázolásai között. Megkövült kígyók . A két kígyó meg volt kövülve, úgyhogy bátran vettem elő a dobozt. Kígyók. Érdekes a sírfelirat, manapság már csak adatokat írnak fel a csilivili márványra, és mindent körbebetonoznak.
A templom mai napig megőrzött stílusjegyei is erre a korra utalnak, román és gótikus vegyesen. Belépni csak alázatosan. Belépni csak alázatosan lehet, mert alacsony a kapu. Madárábrázolásos régi sírkövek. A helyszínre érkezve már az alsó kapun beléptem a templomkertbe.
Középkori templomról nincs adat, katolikus hívei abban az időben a nyárádszentbenedeki plébániatemplomhoz tartoztak. Megint bodobácsok leptek el mindent. A rejtek körül is sok volt a bodobács, de mégis sikerült egyből a dobozt kitapogatnom anélkül, hogy érintettem volna a bodobácsokat.
A hagyomány szerint a törökök által elpusztított Kisernye lakói telepedtek Bósba. Szép hely. Tetszik ez a környék. Csak a panoráma volt a helyén. Ali pasa halmai felől érkeztem ide, egy kis erdei terepkerékpározás után. Költözik a kilátás. Úgy látom, hogy a kivágott fák csutakjai nem hosszú életűek, ezért a beléjük rejtett dobozok élete is hamar véget ér.
Szentgerice látnivalója az 1670-ból származó, szép kazettás mennyezetű, unitárius templom. Aprólékosan megvizsgáltuk a rejteket. A belsejét is tükörrel -elemlámpával, de nem találtunk dobozt. Sajnos nincs doboz. Kerestem a dobozt, de sajnos nincs meg.
Szabadidő programok és tevékenységek családok és gyerekek számára.
Hangulatos temető, habár a régi düledező faragott homokkő sírkövek közé sok beton és márvány költözött. Újra. Tettem egy új dobozt a rejtekhelyre, és ha eltűnik, akkor keresek egy másik helyet. Az új doboz. Most már megtaláltuk a dobozt. Meg itt is jar a mugli. Babberci vitt fel kocsival.
I Béla király idején alapított kolozsmonostori apátság (1060–1063) több birtokot kapott és több bencés plébániát alapított. Turkálni újból élvezet . Turkálni újból élvezet, mert így ezt is megtaláltam. Félreeső templom, utcára nyíló kapuval. Bár ez a rejtekhely nem esett az aznapi kincskereső kirándulásom útvonalába, a közelsége miatt tettem egy kis kitérőt Nyárádszentbenedekre. Mókus?. Marosvásárhely fele menet megálltam megkeresni a nyárádszentbenedeki református templomot, illetve az itt elrejtett dobozkát.
A nyárádszentbenedeki Erika levendulásban június 23 és július 2-a között zajlik a levendulaszüret.
A Padlásmúzeum Nyárádszeredában, a Szakadát utca végén, a 26/A számú házban padlásán található.
Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
A koronkai levendula a bolgár levendulaként ismert Sevastopolis, az egyik legmagasabb illóolajtartalmú fajta.
1816-ban kőtemplom épül Jedden, toronnyal, ennek helyén volt a régi templom. Eltűnt?. Talán eltűnt a doboz. A kezdet és a vég. A kezdet és a vég meglett, de a dobozt úgy tűnik a lelkes hívek eltávolíthatták, mert nem találtuk csak sejtjük hol lehetett. Csak a doboz. A problema ott, a szomszedok.
A Terebics-tető Jedd község határában található, Jeddről 30-40 perc gyaloglással elérhető. Újabb égbekiáltó kegyetlenség. Szokásommal ellentétben, viszonylag korán indultam kincskeresésre. Juhnyáj az erdőszélen. Gyorsan kellett cselekednem, mert a juhnyáj már elérte az erdő szélét, de szerencsére könnyen megtaláltam a dobozt. Három a semmiben. Népes gyereksereggel indultunk el ládázni (is), és "epic failure"-val indítottunk.
Jedd délnyugati határában földcsuszamlás létrehozta halmok találhatók, melyek között 1662-ben Ali pasa is táborozott. Kereshető. Tényleg nem volt a helyén a doboz. Köszönöm. Köszönöm, hogy ellenőrizted a rejtést, és tettél egy új geodobozt. Kincses utca a kincses dombokhoz. Az elmúlt napok esőzései után, végre kisütött a nap.
Koronka régi templomát magas védőfalak vették körül.
A Toldalagi-kastélyt 1830 körül Toldalagi Ferenc építtette a régebbi 17-dik századi kastély helyére, amely 1630-ban már állt.
Koronka kilátátója Ösvény. Miután átvergődtem a sűrű cserjésen, jöttem rá, hogy járható ösvény is vezet fel a kilátóhoz. Segédpontok. Érdemes letölteni a segédpontokat. Hogy történt, hogy nem, de megtaláltuk. Miután a kicsi unokahúgommal megnéztük a halacskákat és a szép tavirózsákat a Sapientia tavánál, eljöttünk ide is, hogy kimásszunk a kilátó tetejére.
Ha a piros sáv jelzést követed, amelyik összeköti a Somostetőt Marosszentgyörggyel, egy adott helyen kiválik belőle a piros kereszt jelzés, amely a Terebicst érintve elvezet Agárdra. Gyertyánok . A téli esteledésben sétáltunk a csendes téli erdőben, Néhány elvetemült szaladóval, kutyás sétálókkal, terepjárókkal, és falopó őslakos indiánokkal találkozva. Bódogság. A Terebicsi "katasztrófa" után (három ládából semmi), itt is majdnem láda nélkül maradtunk. Pontosítás a szűz geodobozokról. A játékunk szellemében, a látnivaló (a rejtekhely) megtalálása a fontos.
Három hektáros területen mintegy 2000 növényfajt ültettek a Sapientia-EMTE marosvásárhelyi kampuszának környékére. Unatkozik. Mivel senki sem zavart a keresésben, arra számítottam, hogy megtaláltátok a dobozt. Masodszor. Masodszor sikerult, megtalalnom. Neve-nincs. A tónak nincs neve, a táj-rendezés eleme, halak hol vannak benne, hol nem :-) Nyáron jót lehet lazulni/sétálni a partján.
A csíkfalvi unitárius temetőben nagyméretű, különös alakú, régi, megdőlt sírkő található. Megrágva. A sírköveket nem láttam, nem is volt sok időm. Csak a dobozt találtam meg. Kerestem a sírköveket de nem találtam meg.
1451-ben Székesfalva néven jelentkezik a forrásokban, 1571-ben Székes formában fordul elő. Turkáltam és meglett. Almafa odvában turkálni élvezet, ha megtalálom. Egérrágta dobozka. Székes református temploma pont az út mellett van, így a rejtés Parkolj le és keresd meg a geodobozt típusú. Alma a fa alatt. Mindig szerettük Székes környékét.
A Somostetőről, Marosszentgyörgyről, és Jeddről is jelzett turistautak vezetnek a vásárhelyiek kedvenc kirándulóhelyei felé: Németkalap, Terebics, Cinege-tető. Lelemény. Megleltem a leleményes helyet, igaz, én is kezdtem már feladni. A lelemenyesseg buvoleteben . Jol elrejtett geodoboz. Könnyebbítés. Gondolom, hogy többen próbálkozhattak a doboz megkeresésével, de nem számoltak be a kudarcról.
A Cinege-tető a maga 446 m-es magaságával Marosszentgyörgytől délkeletre található, a falu szélétől körülbelül 800 m-re. A szívem hegyei. Sokszor voltam itt és még most sem tudok betelni vele. Németkalap. Szívesen. Foltozni. Most látom csak a régi képeket, a facsoport jobboldali részét itt is kivágták, elvitték.
Van olyan hely, ahol az idő megállt, úgy tűnik - pedig, igazából csak egyszerűen nem pörgött fel, ahogy máshol. A létra odavitt, de nem találtam meg. A maival együtt már három alkalommal jártam itt. Lehet egészen máshova került a doboz. Az első megtaláló a bejegyzése szerint még a rejtekben találta meg a geodobozt. Új geodoboz új rejtekben. A közeli Csereoldal tatárpincéit terveztem felkeresni, de ha már itt voltam, elrejtettem a haranglábnál egy új geodobozt, új rejtekbe.
Az 1567-dik évi regestrum 8 kapuval hozza Rygmany néven. Útban a tatárpincék felé. Útban a tatárpincék felé megkerestem ezt a rejtekhelyet is. Felmászott a toronyba..... F Második alkalommal itt. A helyet már ismertem, 2010 novemberében már jártam itt.
Kilátàs a semmibe, avagy a kilátástalan kilátó. Séta az állatkert körül. 9. A nedves szaloncukor tortenete Erdely Pityuval. Megtalaltam, de a benne levo szaloncukor annyi nedvesseget termelt, hogy a papirt mar nem tudtam kiszedni, mert szetmallott volna. Kárpotlás. Folytatva az utam a célom felé meg kellett kerüljem az állatkertet.
Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet.
Templomának építési idejét – függetlenül a pápai tizedjegyzék adatától – a XIII. Mégis ott van. Most először jártam úgy, hogy előbb "oda" nyúlok, de bíztos máshol lesz s hát láss csodát. Fej fölött. Felnéztem és megláttam a dobozt.
Székelyvaja a Göcs-patak mellett található falu, mely közigazgatásilag Ákosfalva része.
A középkori templom a Kripta nevű hegyen állott, ahol az egykori templom alatti kripta helye jól kirajzolódik ma is. Szerintem a helyén van. A megtalálást segítő információ nem költői gondolat. Diófa. Úgy gondoltam, hogy próbáljunk meg újra a régi helyen rejteni egy dobozt, mert az új hely, vagyis a bokor egy sírfelújítás áldozata lett. Újrapróbálom. A régi, beomlott kripta helyén lévő gödröt betömték.
Ottjártamkor néhány lelkes környékbeli legény és leány éppen kiásott egy beomlott pincét. A tatárpincék kincse. Volt tudomásom róla, hogy a geodoboz már nem ép, de reméltem megtalálom legalább a maradványait. Pincék, gödrök, mélyedések.. A tejfölös doboz távol volt a frissen kiásott pincéktől, egy csutakban, de észrevehetted, hogy a doboz környékén gödrök, vagy inkább csak mélyedések vannak, amik mind beomlott, betömött, vagy betömődött pincék. Kerékpártúra. Ma egy kb 20-25 fős kerékpártúra alkalmával jártunk erre.
A Somostető és környéke magába foglalja a Marosvásárhely keleti részén levő magaslatot és annak lankás oldalait. Ideiglenes pet előforma. Ma elindultam egy új rejteket keresni, a már előkészített nagyméretű, családbarát geodoboznak. Állatok körűl. Guvidos bezártságunkban erre tekeregtünk, szerencsére az állatkert területe nagyot nőtt. Somos-tető. Séta közben sikerült megtalalni az egyik rejtekhelyet.
Marosszentgyörgy legrégebbi és legszebb műemléke a helység feletti magaslaton található. Egy újabb jó rejtés. Előbb nem ültem le a padra mert nedves volt, cipőfűzőkötést színlelve végigtapogattam az elérhető helyeket, de nem volt ott a doboz. Mókusok, fürjek, és kutyák. Igyekeznem kellett, mert lassan sötétedett.
A marosvásárhelyi Merészség utcában, az út egyik fele betonfallal van megerősítve. Megelőztél, de jól van ez így. Az utóbbi időben többször jártam erre. Falfirka és zöldség. Néha azon gondolkozom, hogy ezek a zöldségeskertek hogy alakultak ki, (több ilyen hely van a városban) a senkiföldjén.
Marosvásárhelytől dél-keletre található a marosvásárhelyiek egyik kedvenc kiránduló- és gombászhelye, a Csere-erdő. Csere-bere nélküli megtalálás. A Segesvári út felől, a Hideg-völgy aljából indulva és megkerülve az új lakónegyedet, érkeztem a rejtekhely közelébe. Tájfutás a Csereerdőben. Egy nagyon érdekes eseményen vettem részt, egy tájfutó versenyen. Eltűnt, de nem rejtettem újat. Eltűnt ez a doboz, de nem rejtettem újat, mert a közelben van a Szelídgesztenyés rejtés.
Egy, a Csere-erdő alatti és a marosvásárhelyi Belvedere-lakónegyed feletti kilátópontot indultam megkeresni, térképen bejelölt pont alapján. Rejtekfa, gesztenye és lila pereszke. Elég feltűnő ez a rejtekfa, könnyű megtalálni. Működik. A gerincz út még mindig szét van túrva és jó sáros.
A Somostető nyugati szélében, közel a gyermekvasút déli állomásához, egy szabadtéri színpadot találunk. Időhúzás. Ma láttam, hogy megjelent ez a rejtés.
A Gomolyát-domb a nagyernyeiek kedvelt kirándulóhelye, mégis nagyon kevés információt lehet róla találni. Korán reggel, 6 órakor. Fordultam a másik oldalamra.
A Máriaffi-kastély szebb időket megért dendrológiai parkjában több száz éves fákat is találunk. Az első megtalálás előjoga. Gondoltam rá, hogy előttem fogod megtalálni a három új marosszentgyörgyi rejtést. Felháborító kegyetlenség. Én sem jártam még a marosszentgyörgyi Máriaffi-kastély szomszédságában levő dendrológiai parkban. Szabadság. N
A Máriaffi Lajos-kastély az országúttól balra, helyezkedik el, ahova egy hosszú sétány vezet. Zárt kapu. Ha már a parkban jártam, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet sem. Tiltott terület, csendőrségi laktanya közelében. Miután megtaláltam a dendrológiai park geodobozát, elsétáltam a Máriaffi-kastély kerítésének bejáratához.
Látogatási idő: naponta 10-18 óra között, háziállatok nélkül.
Entz Géza közlése szerint a régi templom szemöldökkövén az 1496-os évszám volt olvasható. Zárt kapu. Az este vettem észre, hogy megjelent ez a rejtekhely. Megkerülve a templomot. Ma újra erre jártam, de most már nem siettem annyira.
[ Fel ↑ ]
Két évig tartó civil és érdekvédelmi összefogás küzdelme árán Marosvásárhelyen sikerült elnevezni egy iskolát az egykori városépítő polgármesterről, Bernády Györgyről. Nem árt ha magas vagy. Ez a 2,5 m kifogott rajtam. A vásárhelyiek értik, hogy mire gondolok. Én itt járok haza, és már nagyon rég keresek egy megfelelő rejteket. Ez igaz. Egyetértek.
A Vámos-ház a Rózsák tere 18 szám alatt található, a Bartók Béla utca sarkán.
Múzsasor - Marosvásárhely
Nemzeti Színház, Marosvásárhely Marosvásárhelyi főtéri színház. Miután a főtéren megnéztünk egypár cipős dobozt, ideje volt, hogy ezt a dobozt is megnézzük közelebbről. Befalazták. Az épület nagyon szép, és az előtte levő park is. Nincs a lemez, itt a lemez. A színház előcsarnokában tartott 22.
Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egészalakos szobrát 2020 november 15-én avatták fel, Marosvásárhely főterén.
Az ismeretlen román katona emlékműve, Izsák Márton alkotása, a marosvásárhelyi főtér nyugati részén, az úgynevezett Rózsák terén áll.
A zene allegóriái, a Kultúrpalota déli, Rózsák tere felőli oldalán - Körösfői Kriesch Aladár, 1913.
Kisiparosok műhelyei, ma üzlethelyiségek.
Mivel a ház homlokzata nem dél, hanem délnyugat irányba néz, a frontfalon levő napóra csak a délutáni órákat mutatja.
I Ferenc József megkoronázása a Kultúrpalota előcsarnokában, szemben a főbejárattal - Sidló Ferenc 1913.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.