Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Nyomáti sírkövek - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Nyomáti sírkövek

Nyomáti sírkövek | Hol van ez a hely?

A kígyót gazdag jelképi tartalma alkalmassá teszi arra, hogy helyet találjon a sírkövek ábrázolásai között. A legszebb ilyen sírkövek, amelyeken két egymással szembe hajló kígyó domborműves faragása látható, a nyomáti temetőben vannak.

A jelképek, szimbolikus ábrák világában kiemelkedő szerepe van a kígyónak. Egyszerre számít a gonoszság és a halál megtestesítőjének, és jelképezi az újjászületést és az örök életet. A kígyó az orvoslás és a tudás szimbóluma is.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Kígyót ábrázoló dombormű Régi sírkő 1 Régi sírkő 2. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Nyomáti sírkövek fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Nyomáti sírkövek! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Nyomáti sírkövek közelében?
Féreglyuk Csíkfalva. Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
Vácmány. Üregben - M (érdekes hely geoládával) Református templom Nyárádszentbenedek. I Béla király idején alapított kolozsmonostori apátság (1060–1063) több birtokot kapott és több bencés plébániát alapított. Mókus? - Marosvásárhely fele menet megálltam megkeresni a nyárádszentbenedeki református templomot, illetve az itt elrejtett dobozkát. (látnivaló és geodoboz)
Erika Levendula Nyárádszentbenedek. A nyárádszentbenedeki Erika levendulásban június 23 és július 2-a között zajlik a levendulaszüret.
Református templom Jedd. Ennek helyén volt a régi templom, valóságos kis gót épület, a nép elbeszélése szerint lapos és gömbölyű kövekből, amelyek felhasználtattak az új templom építésekor. Csak a doboz - A problema ott, a szomszedok. (itt geodobozt is lehet keresni)
Terebics-tető. Három a semmiben - Népes gyereksereggel indultunk el ládázni (is), és "epic failure"-val indítottunk. (turisztikai látnivaló geodobozzal) Levendula Koronka. Ali pasa halmai. Kincses utca a kincses dombokhoz - Az elmúlt napok esőzései után, végre kisütött a nap. Református templom Koronka. 1769-ben lebontották és helyébe újat építettek.
Toldalagi-kastély Koronka. A Toldalagi-kastélyt 1830 körül Toldalagi Ferenc építtette a régebbi 17-dik századi kastély helyére, amely 1630-ban már állt.
Ösvény-kereszteződés avagy Újdomb. Ha a piros sáv jelzést követed, amelyik összeköti a Somostetőt Marosszentgyörggyel, egy adott helyen kiválik belőle a piros kereszt jelzés, amely a Terebicst érintve elvezet Agárdra. Pontosítás a szűz geodobozokról - A játékunk szellemében, a látnivaló (a rejtekhely) megtalálása a fontos.
Unitárius temető Csíkfalva. Felső, süvegszerű részén hurokká csavarodott, nyitott szájú kígyó látható. Csak a dobozt találtam meg - Kerestem a sírköveket de nem találtam meg.
Református templom Székes. Alma a fa alatt - Mindig szerettük Székes környékét. Sapientia Tudományegyetem tava Marosvásárhely. 9 km-re. Legalábbis ez volt a terv 2008-ban. Neve-nincs - A tónak nincs neve, a táj-rendezés eleme, halak hol vannak benne, hol nem :-) Nyáron jót lehet lazulni/sétálni a partján.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Nyomáti sírkövek gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Kígyók - Érdekes a sírfelirat, manapság már csak adatokat írnak fel a csilivili márványra, és mindent körbebetonoznak...
 • Megkövült kígyók - A két kígyó meg volt kövülve, úgyhogy bátran vettem elő a dobozt...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Nyomáti sírkövek? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Nyomáti templom
Nyomáti templom
Első ízben oklevélben 1513-ban említik Monyath néven.
Unitárius templom Nyárádszentlászló
Unitárius templom Nyárádszentlászló
1332-ben a pápai tizedjegyzék de Sancto Ladislao néven említi.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.