Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Urdele-vízesés - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Urdele-vízesés turisztikai látnivalói

A La Vulpita-vízesés egy vízesés sorozat a Transalpina mellett, A Nagy-Muntinu csúcs és az Urdele-hágó között, az Urdele-patakon. A neten La Vulpita-vízesés néven ismerik, de talán helyesebb lenne az Urdele-vízesés, mert az Urdele patakon van...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Urdele-vízesés képtárból:

Alsó szakasz
Alsó szakasz
Középső és felső szakasz
Középső és felső szakasz
Felső szakasz - 1
Felső szakasz - 1
Felső szakasz - 2
Felső szakasz - 2
Felső szakasz - 3
Felső szakasz - 3

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Urdele-vízesés fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Urdele-vízesés!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Tirici, 18.56 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Urdele-vízesés közelében?
- Dengheru-csúcs aronbv Parang-hegység 2,9 km-re. A Parang hegységet átszelő Transalpina út mellett fekvő Dengheru-csúcs közelében rejtettünk. Ki tudja - Amit en rejtettem annak 8 eve. (látnivaló és geodoboz)
- Dengheru-csúcs - Páring-hegység 2,9 km-re. Az Urdele-hágó közelében a Transalpina-ról leágazó, Papusa-csúcs felé vezető út mellett található a 2084 m magas Dengheru-csúcs. Kényelmes séta - Miután megkerestük az Urdele-hágó mellett a Királyok útja geodobozt, elsétáltunk a Dengheru-csúcsra. (különleges hely geodobozzal)
- Galcescu-tó Páring-hegység 3,3 km-re. Felülete 3,02 hektár, mélysége 9,3 m. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Vidál-tó Páring-hegység 3,4 km-re. Felülete 0,59 hektár, mélysége 3,6 m. (turisztikai hely geoládával)
- Tavak kéménye Páring-hegység 3,4 km-re. A Galcescu-katlanból a Plescoaia-nyeregbe, egy piros háromszöggel jelzett ösvény vezet a Tavak kéményén keresztül.
- Függesztett menedékhely Páreng-hegység 7,6 km-re. 1982-ben építette egy dévai turistacsoport, a fenyőerdő és a törpefenyők határánál.
- Rosiile-tó Páreng-hegység 7,8 km-re. A Páring-hegység legnagyobb, 3,72 hektár vízfelületű tava.
- Hosszú-tó Páreng-hegység 8 km-re. A Hosszú-tó a Rosiile-tó mellett, attól nyugatra található.
- Esztena üstje-tó Páreng-hegység 8 km-re. A Zanoaga Stanei nevű tó 1924 m tengerszint feletti magasságban található, víztükre 0,6 hektár felületű.
- Grujú-csúcs Páreng-hegység 8,3 km-re. Grujú-csúcs, románul Varful Gruiu (Gruiul).
- Mundra-tó Páreng-hegység 8,5 km-re. A Páring-hegység legmagasabban elhelyezkedő, 2158 m-en kialakult tava.
- Grujú-nyereg Páreng-hegység 8,5 km-re. Grujú-nyereg, románul Saua Gruiu.
- Szlivej-vízesés Páreng-hegység 8,7 km-re. A Szlivej-vízesés (Sliveiu) a Szlivej-hegygerinctől északra, a Zöld-tótól észak-északkeletre található.
- Zöld-tó Páreng-hegység 8,9 km-re. A tavacska víztükre a Szlivej-hegygerinc északi aljában, a sziklás törmelék és a morénagátak között csillog.
- Mundra-csúcs Páring-hegység 9 km-re. 2519 m magasságával Románia harmadik legmagasabb csúcsa, a 2544 m-es Moldován- és a 2535 m-es Negoj-csúcs után. Másodszori nekifutásra meglett - Megérkeztem a csúcsra, a Coasta lui Rus és a Gruiu-csúcs közötti nyeregből közelítettük meg, ahol sátraztunk négy napig.
- Fagyott-tó Páreng-hegység 9,3 km-re. Megpillantható a főgerincről, miután leereszkedtünk a Kürzsáról délkelet felé.
- Gemanarea-csúcs Páreng-hegység 9,4 km-re. Innen körülbelül 1 óra alatt lehet feljutni a Nagy-Páring 2519 m-es csúcsára.
- Tekánu-nyereg Páreng-hegység 9,5 km-re. Tekánu (Tecanu)-nyereg.
- Carja-tó Páreng-hegység 9,5 km-re. A hangulatos tónak fél hektárnyi víztükre van.
- Gemanarea-nyereg Páreng-hegység 9,8 km-re. Gemanarea-nyereg, magyarul kiejtve Dzsemönárea.
- Mija-tó Páreng-hegység 10,1 km-re. A Mizsa-tó (Mija) a hasonló nevű csúcs impozáns sziklaorma alatt terül el, egy kőomlásos kráterben.
- Sztojnica-nyereg Páreng-hegység 10,1 km-re. A Kürzsa (Carja) és Sztojnica-csúcsok között található, az előbbitől délkeletre.
- Carja-csúcs 10,3 km-re. A petrozsényi sítelep fölé magasodó hegyes Carja-csúcs, a maga 2405 méteres magasságával, a Páreng-hegység negyedik legmagasabb pontja. Naná, hogy ott voltam - Csak azt bántam meg, hogy nem vittem sílécet.
- Rudolfshütte Páreng-hegység 10,7 km-re. Rudolfshütte, vagy Carja-menedékhely, egy kőből összetákolt menedékkunyhó.
- Scurtu-nyereg Páreng-hegység 11,3 km-re. A 2203 m magas Scurtu-csúcs mellett, a 2111 m-en található Scurtu-nyeregnél gyönyörű kilátás nyílik a Kicsi-Zsíl (Jiet-patak) völgye felé.
- Kis-Páring-csúcs Páreng-hegység 13 km-re. Petrozsény irányából, a Maleja-völgyből indulva, a Badea-csúcsról kapaszkodhatunk ki ide.
- Badea-csúcs Páreng-hegység 13,7 km-re. A Kis-Páring-csúcsot kihagyva, az alatt és attól délre, kelet felé indulva lehet haladni a Nagy-Páring-csúcs felé vezető túraösvényen.
- Pimpó-szikla Páreng-hegység 13,7 km-re. A növényt Haynald Lajosról, Erdély egykori katolikus püspökéről nevezi el Potentilla haynaldianeának.
- Kicsi-Zsíl-szoros Páreng-hegység 14,4 km-re. A szép szorosban számos magasról lezúduló, nagy hozamú vízesést láthatunk.
- Művelődési Ház Petrozsény 22,8 km-re. Művelődési Ház, egykori Mircea herceg-rendelőintézet 1925.
- Bányászati Múzeum Petrozsény 22,9 km-re. Bányászati Múzeum, első SAR székház 1920 - Nicolae Balcescu utca 2.
- Tiszti kaszinó Petrozsény 23,1 km-re. Mihai Viteazul utca 2.
- Petrozsényi Egyesületi Fürdő Petrozsény 23,4 km-re. Petrozsényi Egyesületi Fürdő, 1923-1925 - Grivita Rosie utca 36 szám, Petrozsény.
- Munkások kaszinója Petrozsény 23,4 km-re. Munkások kaszinója, 1925 - Grivita Rosie utca 38 szám, Petrozsény.
- Oasa-tó 24,8 km-re. A tó vízét a Galceag földalatti vízerőmű hasznosítja.
- Csindrel 27 km-re. A Csindrel-hegység (Szebeni havasok) egy hegycsoport, a Déli-Kárpátokban, a Páring-hegység csoportjának észak-keleti részén. Jo kis teljesitmenytura volt - Sotetben erkeztunk a csucsra, sajnos a felhos ido miatt nagyon gyenge kilatas volt.
- Boli-barlang 1 Banica 28,2 km-re. A Boli-barlang Petrozsénytól 6 km-re, északra található, azon az úton, mely Hátszeg vidékét a Zsil völgyével köti össze. Eső után - A magas vízállás miatt a barlangba nem lehetett bemenni.
- Boli-barlang 2 Banica 28,2 km-re.
- Banica-szoros Merisori-hágó 28,6 km-re. Nagyon látványos, hasonlít a Corcoaia-szoroshoz. Jobb későn, mint soha - Több alkalommal jártam már a Banica-szorosban, ezúttal kimondottan a geodobozt megkeresni.
- Sztrázsa-csúcs 30,8 km-re.
- Természetes híd Banica 32 km-re. A Banica-kőbánya melletti természetes híd a Banica-szorostól körülbelül 5 km távolságra található.
- Sztrázsa 32,3 km-re.
- Rozdesti-csúcs Szebeni-havasok 32,8 km-re. Sziklák - A mai Cindrel túrán megkerestem a Rozdesti-csúcson levő godobozt.
- Rusesti-házcsoport Merisor 33,6 km-re. A Merisor faluhoz tartozó Rusesti házcsoport a Rachita patak mellékvizénél, a Rusesti patak mentén található, elszórtan.
- A régi iskola romjai Merisor 34,3 km-re. Az 1897-ben épült, régi általános iskola romjai a merisori ortodox templommal szemben állnak.
- Negoveanu gyüjtőtó 34,5 km-re. A Cód (Sadu) patakon a Berbécsnyak (Gatul Berbecului) szorosra épített duzzasztógát az ország egyik legrégebbi hidroenergetikai létesítménye.
- Krivádia-szoros 36,5 km-re. A híd - A völgyhídról néztük a szorost, nem volt kedvem a Banica után újra mezítlábra vetkőzni.
- Krivádia vártorony 36,5 km-re. Csak az újabb kutatások derítették fel, hogy valójában Perényi Péter építtette a zömök tornyot 1528 táján. Kútgyűrű - Nagyon impozáns a hatalmas kútgyűrűre hasonlító vártorony.
- Oncesti-csúcs 38,9 km-re. Az Oncesti csúcs a Szebeni havasok (Cindrel) hason nevű hegyének, 1720 m magas csúcsa. Oncesti-, Batrana- és Rozdesti csúcsok - Elindultam a csúcs fele, temészetesen libegővel.
- Gömbkövek Costesti 40,9 km-re.
- Fetele Albe szentély 41,6 km-re. Ez egy dák település és hasonlóan a többi feltárt erődítéshez itt is megfigyelhető a mészkő tömbökből épült falazási technika a murus Dacicus.
- Komárnyik-bauxitbánya 42,2 km-re. Fégyér falutól a Fundatura Ponorului tanyavilág felé tartva, körülbelül az út felénél található az egykori, felhagyott Komárnyik-bauxitbánya.
- A mennyország kapuja Fundatura Ponorului 42,9 km-re. Fégyér faluból indulva, egy körülbelül 11 km hosszú kavicsos úton juthatunk el Románia egyik legfestőibb helyére.
- Isten tenyere Fundatura Ponorului 43 km-re. A Ponor-rét, melyet az Isten tenyere néven is emlegetnek, a Kudzsiri-havasok Gradistea Muncelului-Cioclovina Nemzeti Parkjában található. Dörgedelmes féle - Két év után, 2022 november 24-én jelentem be, hogy nem találtam meg az itt elrejtett geodobozt.
- A víznyelő felett Fundatura Ponorului 43,3 km-re. A Ponor-patak völgyében található, mely része a Gradistea Muncelului - Csoklovina Nemzeti Parknak, a Surján-hegységben.
- Guraró 44,8 km-re. Guraró (románul Gura Raului, németül Auendorf) egy község Szeben megyében, a Szebeni-Hegyalja tájegységben. Gura Raului Lake 5 - M
- Turtudanul-csúcs 46,5 km-re. Turtudanul-csúcs, Brezoi város.
- Salgó vára Szibiel 47 km-re. Nagyszebentől nyugatra, a Szebeni-havasok északi lábánál, a Szibiel-patak mellett települt Szibiel község. Van aki gyalog, van aki motorral - Szibiel felől érkeztem.
- Rosen Garten 47,3 km-re. Az 1979-ben épített Rosen Garten menedékhely közelében levő erdő. Rossz állapotban - Megtaláltam a dobozt, nedves füzettel.
- Hőség-domb kőtojása 47,4 km-re. A kőtojás megközelítése - Pedig gps koordinátánk is volt.
- Vöröskő vára Lunkány 47,7 km-re. Vereskő várának romjai Bosoród községtől délkeletre 7 km-re, Lunkánytól körülbelül 3 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak.
- Szebenkákova 48,8 km-re. Szebenkákova (1964-ig Cacova Sibiului majd Fantanele, németül Krebsbach) Nagyszebentől 20km-re nyugatra található. Több lehetséges rejtek közül az utolsóban - Az Artmania rockfesztivál első estéjének koncertjei után, éjfél körül érkeztem a helyszínre.
- Zosim Oancea üvegikon-múzeum Szibiel 49,6 km-re. A 2005-ben elhunyt Zosim Oancea atya 1969-ben kezdte gyűjteni darabjait, amelyek közül a múzeum hatszázat mutat be.
- Szibieli templom 49,6 km-re. Temploma - a Szentháromság ortodox templom - 1765 és 1776 között épült. Kereszt, kút, és mérleg - Tetszett a szibieli templom udvarán áló, 1877-ből származó fakereszt.
- Resinár 49,8 km-re. Resinár Szebentol 12 km-re fekszik.
- Riesenberg Orlát 50,4 km-re. Nagyszebentől nyugatra, 15 km-re fekszik Orlát község.
- Szebenvár Orlát 50,6 km-re. A korai szebeni ispánság nyugati peremén, a Szeben patak, illetve a régi sószállító és hadiút közelében, emelték az Árpád-korban a Várhegy lapos tetején azt az erősséget, melynek nyomai még ma is jól láthatóak a falu feletti dombon. Szebenvár és Riesenberg - Igen, ezen a helyen állt a Szebenvár, olvasd el a rejtekhely nagyon részletes leírását.
- Cód vára 51,2 km-re. A várat a Códhoz tartozó Tocile településrészrőlközelítettük meg a Tocile Mare patakot követő erdőgazdasági úton, majd azerdőben a völgyből kimásztunk a gerincre (nem könnyű).
- Kisdisznódi mészkövek 51,3 km-re. Béka - Látszott, hogy jó idő volt.
- Kisdisznódi vár Kisdisznód 52,3 km-re. Kisdisznód (Cisnadioara, Michelsberg) csupán néhány kilométerre található Nagyszebentől. Szent Mihály - Egyedi a templom építési stílusa.
- Kisdisznód Evangélikus templom 52,4 km-re. 1428-ban, Mulenbecher Miklós plébánossága idején, Szent Mária tiszteletére szentelt, gótikus templomot építettek a falu közepén. Kazetták - A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be.
- Buta-szoros 53,5 km-re.
- Kakucs vára 53,7 km-re.
- Református templom romjai Fehérvíz 53,7 km-re.
- Törttorony Bojca 53,8 km-re. A falutól körülbelül 6 km-re délre, a Vöröstoronyi-szorosban, az Olt folyó partján egy régi erődítmény, az úgynevezett Törttorony falai tűnnek fel. Volt doboz, nincs doboz - Kétszer is kerestük a ládát, de sajnos eltünt.
- Ósebeshely vára 54,1 km-re.
- Pestere védbarlang Parospestere 55,2 km-re. Pestere egykor erődített barlangját Parospestere határában kereshetjük fel.
- Nagydisznód 55,3 km-re. Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász.
- Nagy-völgyi-nyereg Retyezát-hegység 55,6 km-re. Nagy-völgyi-nyereg, románul Saua Valea Marii.
- Erődtemplom Kereszténysziget 55,6 km-re. Kereszténysziget jellegzetes szász falu, Nagyszebentől 9 km-re fekszik és egy 16-dik században épített, gótikus erődtemplommal büszkélkedik. Mostanában püspök, nem nagyfőnök - A ládaoldalakat nem írom, hanem szerkesztem, bár a legtöbb helyen én írom a szöveget is.
- Nagy-völgy-csúcs Retyezát-hegység 55,8 km-re. Nagy-völgy-csúcs, románul Varful Valea Marii.
- Lakótorony Szászorbó 56 km-re.
- Kis-Kusztura-tó Retyezát-hegység 56 km-re. Kis-Kusztura-tó, románul Lacul Mic al Custurii.
- Vöröstorony Bojca 56,1 km-re. Szemetes a környék - Nagy a forgalom a toronynál, de ennél nagyobb a szemét körülötte.
- Csomfu-tó Retyezát-hegység 56,1 km-re.
- Erődtemplom Szászorbó 56,2 km-re.
- Csomfu-vízesés Retyezát hegység 56,3 km-re.
- Nagy-Kusztura-tó Retyezát-hegység 56,3 km-re. Nagy-Kusztura-tó, románul Lacul Mare al Custurii.
- Kusztura-csúcs Retyezát-hegység 56,5 km-re. A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura, sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent.
- Tó-csúcs Retyezát-hegység 56,7 km-re.
- Malajesd vára 56,8 km-re. A falu déli szélén lévő dombon tekintélyes rom magasodik, Malajesd vára. A várat átépítették - A falakat megerősítették, a tornyot felfalazták és lefedték.
- Római híd Kőaljaohába 57 km-re. A murvás úton egészen a hídig el lehet menni.
- Erődítmény Felsőszálláspatak 57 km-re. Felsőszálláspatak község a Retyezát-hegység északi lejtőjének végében, a Hátszegi-medence déli részében terül el. A doboz jól van - A doboz megvan, igaz 6 éve nem nyúltak hozzá.

Urdele-vízesés románul - in limba romana: Cascadele Latoritei de Jos Muntii Parang


Természeti értékek
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Urdele-vízesés adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Urdele-vízesés? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Egyéb rejtekhelyekében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.