Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Nyárádszentlászló és vidéke - Marosszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

A Nyomát pataka. Nyárádszentlászló fekvése. Sügerdomb. Az unitáriusok régi egyháza. Sigér Mátyás emlékköve. A Sárosiak padja, régi harangok. Süger király kastélya. A Sigér család. Nyomát, e falu régibb nevei. Az unitáriusok román stylben épült egyháza. Király-kútja. Héhegy. Süger király palotája. Irma pataka. Szent-Háromság. A katholikusok régi temploma, e templom feletti vitálygás az unitáriusokkal. Régi keresztelő-medencze, régi harang. Szeredai Antal emléke Bede. Nyárádszentlászló és vidéke című fejezet részletesen A Közép-Nyárád felső része Terra Siculorum
158_nyaradszentlaszlo.jpg
A nyárádszentlászlói unitárius egyház déloldali látképe
Zsiliprendszer Gyulakuta 8.91 km-re. Most már teljesen el van hanyagolva az egész berendezés, de még így is lenyűgözött a bonyolultságával.
Havadtő sírkövei 8.34 km-re. A határában bőven található sírkőkészítésre alkalmas homokkő. Jellegzetes - Érdekesek ezek a sírkövek, érdemes volt felkeresni ezt a helyet is. Befagyva - Érdekes ez a temető.
Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem 13.91 km-re. Az 1944-es kiürítési parancsok és a háborús viszonyok ellenére a tanítás folytatódott az egyetemen és 1945-ben felvette a Kolozsvári Bolyai Tudományegyetem nevet. Ez igen - Nosztalgiaséta az egyetem udvarán. Érdekes - Érdekes hogy én a ládát a helyén találtam ottjártamkor. Sajnos ez mar nincs itt - Mas csoport doboza volt elrejtve a megjelolt helyen.
Református templom Magyarfráta 57.14 km-re. Református templom - Magyarfráta
Evangélikus erődtemplom Zágor 18.69 km-re. A mai templom egy gótikus templom utóda, 1723-24-ben épült, bástyás várfal veszi körül, északnyugati tornyán 1653-as dátum van. Domáld után - Mitán elhagytam Domáldot, eljutottam a zágori evangélikus templomhoz. Lutheránus templom, papilak és Találkozás háza - Zágor evangélikus-lutheránus temploma a község központi részén, a főút mellett, az egyik kanyarban, az általános iskola szomszédságában található.
Mária-kápolna Kerelőszentpál 29.7 km-re. A szabadulást kép is szemlélteti. Nem a legjobb megközelítés, nagykabát módszerrel - Miután megtaláltam a közeli gyalogoshíd és komp melletti geoládát. Letérő - A Google térképen műhold nézetben láthatóak a földutak is, ezért gondoltam, hogy nem szűkséges feltölteni a letérő koordinátáit.
Református templom és harangláb Nyárádszentsimon 7.15 km-re. Ez a hely, ahol az emberek kies völgyekben élik monotonnak tűnő mindennapjaikat, káros külső hatásoktól még mentesen. A létra odavitt, de nem találtam meg - A maival együtt már három alkalommal jártam itt. Lehet egészen máshova került a doboz - Az első megtaláló a bejegyzése szerint még a rejtekben találta meg a geodobozt. Új geodoboz új rejtekben - A közeli Csereoldal tatárpincéit terveztem felkeresni, de ha már itt voltam, elrejtettem a haranglábnál egy új geodobozt, új rejtekbe.
Református templom Bözöd 17.01 km-re. A szentély sokszögzáródású, de ablakait átalakították, a diadalívet lebontották. Szerintem ez a református templom - Bár erre én is csak akkor jöttem rá, amikor a faluban elhaladtam a másik templom mellett, melyre rá volt írva az Egy az Isten felirat.
Csorgókő-vízesés Székelyvarság 48.34 km-re. Csorgókő-vízesés, Székelyvarság Még BÚÉK! - > Alig vagyunk már páran az oldalon, de te a régi vagy. Szabályok - > tudom, a szabály az szabály csak ezek miatt sajnos már alig vagyunk Rejtekhelyezők. Rólunk - > csökken az oldal használhatósága.
Bátos vára Burgberg Bátos 44.79 km-re. Az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban.
Keresztelő Szent János templom Marosvásárhely 14.59 km-re. Keresztelő Szent János templom Marosvásárhely
Református templom Nagygalambfalva 38.81 km-re. A rengeteg érték közül említsük meg a Borsai Nagy Clara adományait, az 1789-ből származó festett templomajtót és az 1782-ből datált Úr asztalát.
Nyárádszentimrei templom és harangláb 11.08 km-re. Szent Imre tiszteletére szentelték fel, a falu a templomáról kapta a nevét. Hosszú bejegyzések, automatikusan kitöltött időpont - Nem lehetne néha a mondatokat nagybetűvel kezdeni? Nem lehetne néha a pont, vagy a vessző után szünetet hagyni? Nem lehetne néha a két t helyett helyesen egy t betűt írni, máskor pedig egy t helyett helyesen kettőt? Nem lehetne helyesen írni, hogy ne azzal foglalkozzam állandóan, hogy helyesírási hibákat javítok? Nem kötelező hosszú bejegyzést írni. Részletes beszámolók - Rendben van. Szent Imre szobor - Nyárádszeredából hazafele választottam ezt az útvonalat.
Mária-szobor Farkaslaka 40.29 km-re. Mária-szobor Farkaslaka A kilátótól oda-vissza félóra - A Gordon-hegy tetejéről ereszkedtem be a Mária-szoborig, gyalog.
Bánatos királylány kútja Nagygalambfalva 40.25 km-re. Bánatos királylány kútja Nagygalambfalva
Íjásznő Marosvásárhely 14.15 km-re. Ekkor került Kulcsár Béla felívelő, lendületes plasztikája is, egy itteni hangulatos kis zöldövezetbe. Jó hogy nem lábakelt doboz lett belőle - A Üres - Sajnos a rejtek üres. Letarolt rejtek - Csipivel kerestuk, de o mar tudta, hogy valoszinuleg most sem talaljuk majd.
Zászpás 57.52 km-re. Tiszta időben gyönyörű kilátás nyilik a Maros völgye, meg a Kelemen havasok felé. Ravasz rejtés - Megtaláltuk, habár nagyon ravaszul elbújt egy felhőbe az egész környék. Gratulacio - Gratulacio az elso megtalalonak. Régi ismerösők - Régi turatársakkal indultunk neki ennek a jól ismert helynek, csak most általunk ismeretlen uton menntünk fel és jöttünk is le.
Székely Kálvária 45.25 km-re. A hagyományos 14 stációt a domborművek alatt római számok, és egy-egy szó jelzi, amit rovásbetűkkel is felvésett az alkotó: Ítélet, Megterhelve, Megbotlás, Találkozás, Segítség, Együttérzés, Felbukva, Vigasztalás, Összeomlás, Megfosztás, Megfeszítés, Elhagyatva, Gyászban, Sírban. Vadméhek nélkül - Gps nélkül valószínűleg nem találtam volna meg. Történelem óra - "A székely történelembe belemélyedve végigjártuk a Székely Kálvária útját. Mindig jön egy új tavasz - Mindenkinek figyelmébe ajánlom, aki még nem járta végig.
Marosszentanna 16.72 km-re. Látnivalója templomának gyönyörű freskója.
Bereczki-ház Küsmöd 23.39 km-re. A jelenleg műemlék jellegű házat Bereczki Zsigmond építette 1858-ban, majd 1998-ban és 2012-ben felújították.
Kis Bánffy-forrás Szalárd 55.82 km-re. A medence nem nagy, mégis sokan szeretnek benne lubickolni. Langyos és tiszta melegpocsolya - A szalárdi bunkerek felkeresése előtt a melegpocsolya közelében elrejtett geodobozt kerestem meg. Kis-Bánffy forrás - A "melegpocsolya" rendes neve Kis-Bánffy forrás.
Gyermekek palotája Marosvásárhely 13.95 km-re. Gyermekek palotája - Marosvásárhely Gyerekkorom emlékei - Bár a Gyerekek palotája viszonylag közel van hozzám.
58.4 km-re. Csíkszeredától 34, Szentegyháza várostól, melyhez tartozik, 6 km-re található. Egy az egyben - A kicsi dobozok elvihetők, arra az esetre, ha a megtaláló szeretne dobozokat rejteni, és csak egy előkészített doboz hiányzik a rejtéshez. Nyelvhasználat, geojátszóterek rejtései, androidos alkalmazások - Úgy gondolom, hogy annak a gyakorlatnak, amikor egy nép vagy közösség kizárólag a saját nyelvét hajlandó használni, vannak előnyei és hátrányai is. Dzsungel az út mellett - A koordináták szerint a fenyőtönköt megtaláltuk.
27.4 km-re. Tyukász-domb Szováta Új geodoboz a régi rejtekben - Én ez alkalommal a Május 1 utcából indulva, délkelet felől jutottam fel a kápolnához. Jó kilátás - A város szélén, fent a gerinczen, az Outward Boundhoz átereszkedőben ki lehet lépni a kápolnához. 14 kereszt - Minden kereszt előtt, a földbe, pontosabban a kavicsba, lámpatest van beépítve, mely megvilágítja a keresztet.
Zongora-ház Mezőcsávás 22.28 km-re. Az út melletti épület egy zongorára hasonlít, a mögötte levő épület utcára néző oldalán hegedű formájú ablaknyílást alakítottak ki.
Református templom Kecset 36.95 km-re. Az 1660-1690 közötti években készült leltár említi a templomot.
Egykori Avram Iancu román inasotthon Marosvásárhely 14.92 km-re. Iuliu Maniu utca 2 szám, Marosvásárhely.
Vadaspark Ivó 55.06 km-re. Bár a belépőnek elég borsos ára van, valószínűleg nem érte meg nekik kevés embert beengedni.
Nagy-aratás Máréfalva 53.9 km-re. Most már sejtjük, honnan jönnek a teherautók, és minek lett ott aszfalt. Nárciszmezők - Már többször készültem, hogy egy dobozt rejtsek ezen a vonalon, mert tényleg szép a kilátás, megéri felkeresni. Virágtenger - Összekötöttük a kellemest a hasznossal, és miután megszedtük a markunkat nárcisszal megkerestük ezt a geodobozt is. A rejtek már üres volt - Székelyudvarhely irányából tartottam hazafelé.
34.12 km-re. A Gyárfás-fürdőt tápláló Sóskút takarításakor Krisztus el? Ha elragad a hév - Gratulálok Istvánnak a századik megtalált rejtekhelyhez, most belőle is százados lett :-). Sóskút - Elég későn értünk ide, így a csobbanás elmaradt de majd legközelebb. Bükk - Eddig nem hallottam erről a fürdőről, de most meglátogattam.
Zsidó temető Marosbogát 47.51 km-re. A temető területét felnőtte a fű, a héber feliratú sírkövek egy része előre, mások hátra vannak dőlve, egy sírkő már a földre esett.
17.36 km-re. Ezekkel a szavakkal hívja fel a különleges létesítményre a figyelmet, a reklámszöveg.
Óriások árka Nyárádselye 19.85 km-re. Valószínűleg a Mikháza és Szováta közötti, egykori római út maradványa.
Árpádházi Szent Erzsébet szobra Marosludas 49.49 km-re. Az épület a XX-dik század elején épült, a katolikus plébánia tulajdona volt, majd a két világháború között gyógyszertár működött benne.
14.77 km-re. Amikor ott jártam, egy kislány éppen egy pet palackot töltött meg, és vitt valamelyik szemközti házhoz. Forgalmas - Tenyleg forgalmas hely, eleg sok idobe kerult meddig sikerult visszatenni a dobozt. Viz - Ez a dobozt BabBercivel talaltuk meg. Eleg forgalmas - Nem is tudtam, hogy itt is van forras.
A tó partján Bözödújfalu 15.08 km-re. A falu a romániai falurombolás jelképévé vált: 1988-ban elárasztották egy új víztározó építésekor. Pet előformát nem, üres söröspalackot találtam - A délelőtt folyamán nagyon eltöltöttem az időt a bözödi halomsírok legjobb megközelítésének megtalálásával. POI - A doboz eltűnt.
Bolyai Farkas almafája Marosvásárhely 14.16 km-re. Ez a fa áll ma Marosvásárhelyen, a református temetőben levő közös Bolyai-sír mellett. Ponyik almafajta ritkasag - Az igazi almafajta, ponyik es batur. 1 + 1 = Két Bolyai - Ha már itt voltam megkerestem az almafát is. Kicserélem - Köszönöm a visszajelzést.
Zöld-tó Marosszentkirály 17.9 km-re. Zöld-tó Marosszentkirály Ismeretlen tó - Nem is tudtam a tó létezéséről. A letérő - A letérő koordinátája, mint segédpont, letölthető. Káka tövén - Megtaláltuk a leírás szerint.
Unitárius templom Szabéd 28.86 km-re. Középkori harangja van 1448-ból: O rex glorie veni cum pace Anno Domini MCCCCLVIII felirattal.
Unitárius temető Csíkfalva 10.23 km-re. Felső, süvegszerű részén hurokká csavarodott, nyitott szájú kígyó látható. Megrágva - A sírköveket nem láttam, nem is volt sok időm. Csak a dobozt találtam meg - Kerestem a sírköveket de nem találtam meg.
Petőfi Sándor mellszobra Segesvár 30.78 km-re. Petőfi Sándor mellszobra Segesvár
Máriaffy-kápolna Marosszentgyörgy 13.86 km-re. Máriaffy-kápolna Marosszentgyörgy Megtaláltuk - Nem jártam még ebben a temetőben, a kápolnáról még kevésbé volt tudomásom. Szűk hely - Szűk és kicsi hely volt eleinte észre sem vettem. Cseles - Jo rejtes.
Víg Albert köve Galonya 54.9 km-re. Ez a szikla a Víg Albert köve nevetviseli. Nem tűnt el, csak tovább költözött - Ellenőriztem a rejteket. Vas hid - Regi tervem volt megkeresni ezt a dobozt es megnezni alaposabban a sziklat a Marosban. Gyors kipipálás - Ha már sokszor átmentem a hídon, ideje volt kipipálni ezt a dobozt is.
Kisgalamb Levendula Kisgalambfalva 37.3 km-re. Bár egy, a kertben látható, festett kerékpár fotózási lehetőségre utal, nincs információnk a kert látogathatóságáról.
Gordon-hegy Farkaslaka 41.26 km-re. Innen belátni a Nyikó mente egy részét, a völgybe települt Malomfalvát, Farkaslakát, a Bogárfalvával összenőtt Székelyszentléleket. Jézus - Parajd felé menet felléptem a szoborhoz. Elég érdekes szobor, szép kilátással - Építése után majdnem 10 évvel jutottunk oda, hogy meglátogattuk ezt a kilátót. Sötétben a meredek hegyoldalon - A közeli Mária-szobor rejtését indultam el megkeresni, a Gordon-hegy tetejéről indulva.
Református templom Magyarkirályfalva 46.99 km-re. Református templom - Magyarkirályfalva
Szarvas-ház Segesvár 30.95 km-re. Talán helyesebb volna a Szarvasagancsos-ház elnevezés, hiszen az épület neve németül Haus mit dem Hirschgeweih.
Evangélikus templom Homoróddaróc 59 km-re. Evangélikus templom - Homoróddaróc Szomorú - Szomorú a sorsa annak a falunak, ahol ilyen a kultúrotthon.
Bethlen várkastély Keresd 39.38 km-re. Erdélyi reneszánsz, oszlopos tornácos, sajnos ma már romlásnak indult, egykor gyönyörű kastély. Kereshető, és található - A keresdi Bethlen kastély geodobozát áthelyeztem, újra kereshető. Megkerestem - Ha már rámszóltál megkerestem. Kastély - Szép impozáns épület.
Református templom Vajdaszentivány 24.63 km-re. Később így szerepel a forrásokban: 1366-ban Mortunzenthyuana, 1451-ben Vayda Zenth Iwan.
Katolikus temető Nyárádremete 24.08 km-re. Egyik fő látnivalója a templomban, a főoltár felett található reneszánsz feszület. Kísértetek - A kísérteteknek is van harisnyájuk? Ők csak lelkek. Lepedőt akartam mondani - Harisnya? Khmm, lepedőt akartam mondani. Őszapók - Nem találtam meg a temető bejáratát, igaz, nem is kerestem.
Teleki kripta Sáromberke 17.6 km-re. 1319-ben Sárombergként jelentkezik az oklevelekben, 1405-ben Sáromberk, 1412-ben Sárumberek néven, a középkorban szász lakói is voltak. A sáromberki Teleki kripta - Sáromberke látnivalói közül ehhez a rejtekhelyhez a kriptát mutatnám be.
Református templom Székelyudvarhely 47.65 km-re. Épült 1781-ben.
Mezőbergenye 24.75 km-re. 1575-ben Bergenie, 1632-ben mai formájában, Bergenye néven említik.
Szászdálya 40.77 km-re. Szászdálya
Református temető Marosbogát 47.65 km-re. Egyetlen bekerített sírkert van jobb állapotban, itt van az Ecken nemesi család sírköve, valamint a Tradíció síremlék.
Lavenderland Nagykend 12.89 km-re. Itt szervezik meg minden évben a Lavenderland Feszt levendulás-kulturális fesztivált, gyerekfoglalkozásokkal, koncertekkel, kézműves vásárral.
Székelykapu Erdőcsinád 15.28 km-re. Hat méter magas és csinádi hagyományos népművészeti motívumokkal van díszitve, önkéntes munkával készült, az önkormányzat költségére.
Római álló tábor Marosbogát 47.39 km-re. Erre később magyar vár is épülhetett. Helyszíni terepszemle - A település körül három domb, kiemelkedő magaslat található.
Kilátás a Nyárádmentére 11.92 km-re. Kilátás a Nyárádmentére Kilátás a Fogarasi-havasokra - Rég nem voltam kincskeresésen. Geodobozt rejtő fa - Marosvásárhelyt a Bodoni utcán keresztül hagytam el.
Alexandru Papiu Ilarian kollégium Marosvásárhely 14.28 km-re. Épült 1910-1914.
Máréfalva védbarlangjai 51.84 km-re. A hagyomány szerint, vész idején itt talált menedéket a máréfalvi nép. A geodoboz a helyén van - Ellenőriztem a rejtekhelyet, a geodoboz a helyén van, és még nem találta meg senki. ágak - Ebbol az alkalombol osszejott, bar alaposan megdolgoztatott. Énlakára menet - Énlakára menet kiugrottunk a barlangokhoz, gyönyörű hely, de a panoráma még szebb.
Református templom Gogánváralja 26.67 km-re. Református templom - Gogánváralja Csodálatos kis templom - Sikerült bejutni a templomba, ez külön öröm mindig számunkra.
Féreglyuk Csíkfalva 8.42 km-re. Féreglyuk Csíkfalva
Felső gát Marosvásárhely 15.22 km-re. A gátat 1912-1916 között építették a Maroson. Gyerekkori élményeim - Miután egy geodobozt rejtettem a Május 1 strand területén, majd megtaláltam a Gyalogoshíd geodobozát. Szombat esti felderítés II rész - Másodiknak kiszemelt rejtekhely a Felső gát volt.
Fenyédi láz 50.96 km-re. Fenyédi láz A fenyédi láz tetején - Fenyéd felől gépkocsival közelítettük meg a rejtekhelyet, majd az antennától korulbelul 500 méterre gyalog vágtunk neki a meredek oldalnak.
12.93 km-re. Turisztikai szempontból a Tisztviselő-telepre és a természeti szépségét ma is őrző Somostetőre osztjuk. Ideiglenes pet előforma - Ma elindultam egy új rejteket keresni, a már előkészített nagyméretű, családbarát geodoboznak. Állatok körűl - Guvidos bezártságunkban erre tekeregtünk, szerencsére az állatkert területe nagyot nőtt. Somos-tető - Séta közben sikerült megtalalni az egyik rejtekhelyet.
Református templom Mezőpanit 21.73 km-re. 1800-ban nyugati részén meghosszabbítják és kőtornyot építenek hozzá.
Gyalogos híd és komp Mezőszentmargita 28.25 km-re. Akik autóval akarnak átkelni, két lehetőség közül választhatnak: kerülnek néhány kilométert a Kerelőszentpál és Magyardellő között épült új hídig, vagy átkelnek a gyalogoshíd melletti kompon. Csodák csodája, elsőnek találtam meg - Amikor otthon vagyok, tízpercenként benézek a Rejtekhely-re, hogy nehogy elszalasszak egy új rejtést :-). Néhány óra eltérés - A Mihai Eminescu szobra - Marosvásárhely és a MOGYE Könyvtár - Marosvásárhely rejtekhelyeket én még a com-os oldalról néztem ki.
Katolikus templom Marosludas 49.48 km-re. Katolikus templom - Marosludas
Szászdálya vára 35.56 km-re. Szászdálya vára
Kisiparosok műhelyei Marosvásárhely 14.75 km-re. Dózsa György utca 15 szám, Marosvásárhely.
Erzsébet kútja 36.53 km-re. Ez egy hűs vizű forrás, ahova a környékbeliek előszeretettel járnak ki korsókat és pillepalackokat friss vízzel megtölteni. Hangyák birodalma - Nagyszebenből hazafele, az utolsó felkeresett rejtekhely volt az Erzsébet kútja. csuszos - Ezt a "dobozt" is könnyen megtalaltuk Babbercivel eggyütt,, habar eleg csuszos Volt az ut odaig. tiszta forrás - A kútat és környékét rendben tartják, a vize nagyon finom, érdemes felkeresni.
Evangélikus erődtemplom Szászalmád 55.07 km-re. A szélesebb hajóhoz az apszis szentélynégyszöggel kapcsolódik, s a többszög három oldalával záródik.
Párkány-forrás Marosvásárhely 14.34 km-re. Párkány-forrás Marosvásárhely Elsőnek megtalált geodobozért 3 pont jár - Nem tudom, hogy más hogy van vele, de ha megjelenne a lakhelyem közelében egy új rejtés, én azonnal rohannék, hogy megkeressem. Tervben volt - Tervben volt, hogy megkeresem, de még nem volt időm rá. Számomra új ez a forrás, még nem jártam itt - Én is csak innen értesültem a forrás létezéséről.
Hiperbolikus napóra Marosvásárhely 13.47 km-re. Az emlékmű a Bolyai Alkotótáborban készült 2001-2002-ben. A ládagazda rejtésének védelmében - 1. Csendes este - Csendes este lehetett volna, ha a környékbeli kutyák nem szaggatták volna szét. Útba esett - Nem messze dolgoztam a rejtektől, és ha már illyen közel volt kihasználtam az alkalmat.
Református templom Koronka 9.88 km-re. 1769-ben lebontották és helyébe újat építettek, a régi templomból megmaradt két harang.
Galyános-tető 47.5 km-re. Galyános-tető
Unitárius és református templom Fiatfalva 32.9 km-re. 1783-ban ezt írják róla a templomhasználat szabályzatában: oly régi, hogy arra senki sem emlékszik - oklevélben először 1631-ben említik, mint egyezkedés tárgyát a reformátusok és unitáriusok között.
Ördögútja Zetelaki Szőlőhát 48.23 km-re. Hossza 1200 m, északnyugat - délkelet irányban húzódik.
Városháza Marosvásárhely 14.92 km-re. 1907-ben épült szecessziós, eklektikus stílusban Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján.
Szűcsök bástyája Segesvár 31.01 km-re. Az 1676-os tűzvész elpusztította, de később újraépítették.
Attila Berg Segesvár 30.12 km-re. Érdemes lenne azonosítani a helyet, és megtudni a helynév történetét.
Petőfi körtefája Székelykeresztúr 31.79 km-re. A Gyárfáskert hátulsó részén áll, a ma védett körtefa. Az öreg tanú - Negyvennyolc július 30. Petőfi Sándor - A kertben eltöltött idő alatt volt időnk kitalálni, hogy vajon hol lehet a rejtek, és végül meg is lett, csak meg kellett várjuk, hogy a szerelmes pár eltávozzon onnan. Öreg tanú - Rugonfalva után ez volt a következő állomásunk.
Katolikus templom Almakerék 43.52 km-re. Ez lehetett az a kápolna, amelyet később a kevés számban megmaradt katolikusok használtak - a XVIII-dik század elejétől segesvári ferencesek gondozzák.
Református templom Nagyteremi 19.75 km-re. Szentélye sokszöggel záródott, hosszúkás keskeny ablakai durva félkörívben végződtek, minden díszművészet nélkül.
György Krauss-ház Segesvár 30.82 km-re. György Krauss-ház Segesvár
Katolikus templom Zetelaka 49.45 km-re. Ezek szerint Szent László király uralkodása (1077-1095) idején Zetelaka már egyházközség volt. Köszönöm a helyezést - Aznap kimondottan olyan napom volt. Álca alatt - Hatalmas nagy ez a templom, érdemes lenne be is menni, de sajnos most ez nem jött össze. Sikerült bemenni a templomba, de a rejteket elnéztem - A Madarasi Hargitáról tartottam hazafelé, megálltam megnézni a templomot, megkeresni az itt elrejtett geodobozt.
A Tükörterem színes üvegablakai Marosvásárhely 14.9 km-re. Városháza tér, Marosvásárhely.
Zetevára Zetelaka 51.01 km-re. A székelyek Zeta hadúr, a körte alakban épült vár büszke uráról regékben emlékeznek. A vár kincse - Végigsétáltunk a tanösvényen. Március 8. előzetes - Kedves volt tanítványom mutatta be ezt a szép tanösvényt. Meses erdon keresztul - Nagyon szepen kijelolt, informaciokkal ellatott turaosveny, egyre tobb van beloluk, es ez nagyon jo, remelhetoleg termeszetbarat kirandulok keresik fel.
Református templom Disznajó 44.41 km-re. Református templom - Disznajó
18.85 km-re. Az erdő szélén, egy dombon helyezkedik el. A geodoboz helye látható a rejtekfotón - A geodoboz helyét nagyon konnyű beazonosítani, ha megnézed A rejtekfotót, és elolvasod a Megtalálást segítő információt. Ücsörgők - Ha már kora reggel ücsörögnek itt, később semmi esély. Sikerült - Ahogy a rejtekhez közeledtem a fekete hattyúk elkezdtek lármázni, a kicsiket féltve.
Kockás liliom Búzaháza 15.66 km-re. A vasúti sínen való átkelés után már láthatjuk a nedves rétet és a virágokat. Még nincs kinyílva - Az elmúlt napokban olvastam, láttam a képeket, hogy Óvárhely mellett már nyílnak a kockásliliomok.
Teleki-ház Marosvásárhely 14.53 km-re. 1797-1803 között építették empire-ba átmenő barokk stílusban, szép emeleti oszlopos folyosója finom oszlopfőivel ma is élményszerű látvány.
Mild-ház Segesvár 30.94 km-re. A XVII-dik század közepén ő építtette a fedett Diáklépcsőt és a Csizmadiák tornya melletti bástyát.
Égerfás-tó Vármező 30.16 km-re. Égerfás-tó - Vármező Madárvilág - A geodoboz a helyén van, a szürkegémek úgyszintén. Kedvencz - Az Égerfás-tó az egyik kedvencz laza túrahelyünk, télen-nyáron többször jövünk. Egyre kisebb - Meghökkentünk, amikor megláttuk, hogy a kedvenc kis tavunkban alig van víz.
Nyárádszeredai Padlásmúzeum 6.67 km-re. Biró Zsigmond Sándor családi háza ez, melynek padlásterében több száz, paraszti használati tárgy, hadászati és világháborús tárgy sorakozik.
Csillagvizsgáló Székelyudvarhely 47.61 km-re. Soha nem használták, jelenleg üresen és romos állapotban áll.
Gótikus erődtemplom Almakerék 43.5 km-re. Először Henrik nevű plébánosa kapcsán említik 1289-ben, majd 1317-1320 között a pápai tizedjegyzék részére készült számadásban is szerepel. Csodálatos freskók - Aki arrafelé jár ne hagyja ki, csodálatos templom a védművekkel együtt.
Gyalogoshíd Marosvásárhely 15.49 km-re. Gyalogoshíd - Marosvásárhely Gyerekekkel - Hideg, szeles időben indultunk kincsvadászatra a gyerekekkel. Gyerekek nélkül - Szép, napos időben indultunk kincskeresésre. Szombat esti felderítés I rész - Úgy adódott, hogy szombat délutánomat a városban kellett töltenem.
[ Fel ↑ ]
Iszulyka völgye - Bekecs-tető
Iszulyka völgye - Bekecs-tető 21,34 km-re
Siklódkő - Görgényi-havasok
Siklódkő - Görgényi-havasok 24,84 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.