Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Széles-tető

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Széles-tető felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Temető a Bagolyvár alatt
Temető a Bagolyvár alatt
Mozgás áttétel Vízimalom
Mozgás áttétel
A gát
A gát
Várfal Salgó vár Szibiel
Várfal

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Széles-tető fotóalbumba!

Széles-, vagyis Szelesel-tető... Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Széles-tető!

A legközelebbi település Görgényüvegcsűr, 6,88 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Orbán Balázs-barlang Vargyas-szorosOrbán Balázs-barlang Vargyas-szoros 84,1 km-re.
A Vargyas-szoros legnevezetesebb barlangja az Orbán Balázs barlang (Kőlik, Nagybarlang, Almási barlang), melyet az elmúlt évszázadok folyamán számos híresség – Jókai Mór, Wesselényi Miklós, John Paget meglátogatott. Vargyas felől 14 km hosszú, rossz minőségű autóúton közelíthető meg északi irányban, majd a szurdok kezdetétől 1 km gyaloglás után, vaslépcsőn mászhatunk fel a bejárathoz. Megtaláltam ezt a dobozt is. A szentegyházi sziffesek csapatához csatlakozva vezetett végig a barlangon Mihály István, hogy magam is elképedjek, milyen kicsi lyukon is át tud bujni az emberfia, ha muszáj. A Vargyas-szorost Homoródalmás felől közelítettük meg, egy személyautóval jól járható makadám úton.
Levendula Galócás 30,8 km-re.
A galócási levendulakert a település déli szélén található, csendes környezetben.
Kolibica völgyzáró gát Kelemen-havasokKolibica völgyzáró gát Kelemen-havasok 33,5 km-re.
A völgyből a jelenlegi helyére költöztetett Kolibica falu üdülőteleppé nőtte ki magát. Sajnos a dobozt nem találtuk meg, de a szép tájat megcsodáltuk. A Kolibica-tó egy 13 km hosszú és 270 hektár területű mesterséges vízgyűjtő a Beszterce folyón - völgyzáró gát 1977-1978 között épült.
Vársarka CsíkszentdomokosVársarka Csíkszentdomokos 66,3 km-re.
Csíkszentdomokostól 5 km-re északra, a Nagylók-patak völgyében, a 969 m magas Keresztelet-hegy csúcsától 300 m-re keletre, a patak elágazása fölé emelkedő 835 m magas dombon található a Vársarka. Területét sűrű bozót borítja.
Erődtemplom SzászfehéregyházaErődtemplom Szászfehéregyháza 91,6 km-re.
Látványos, középkori hangulatú erődtemplomának fehér falai és faerkélyes tornyai vannak. S hála a rejtekhelynek el is jutottunk. Megtaláltam. Hiszen délután 2 és 4 óra között ebédszünet miatt szünetel a látogatás. Szászfehéregyháza jellegzetes házakkal rendelkező szász falu.
Kis-Havas Csíkszépviz 82,4 km-re.
Egy bejegyzés alapján értesültünk, hogy a geodobozt vadállatok találhatták meg. A Kis-Havas panzió háta mögött található régi sípálya felvonója mentén lehet feljutni az 1090 m magas Kis-Havas csúcs tetőre.
Bátos vára Burgberg BátosBátos vára Burgberg Bátos 24 km-re.
Az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban. A Lúc patak mellett fekszik Bátos község - a 751 m magas Burgberg nevű hegyen találjuk az ovális alaprajzú 12-dik századi vár jól látható sáncait.
Vár sétány Marosvásárhely 49,4 km-re. De nem kaptuk meg, lehet hogy eltunt. Megtaláltuk zozoval és málnával.
Fügevára KorondFügevára Korond 47,2 km-re.
E hegy oldalában van a Bonis pinczéjének nevezett kis sziklaüreg is, hol a hagyományok szerint egy Bonis nevezetü ember lakott. A Fenyőkúti-tőzegláphoz igyekeztünk, pótolni a hiányzó geodobozt. Ki Korondon megfordul, annak ajánlom, hogy Fügevár meglátogatását el ne mulassza, mely ily alakzatokat, ily képleteket bizonnyal ritkán lesz alkalma láthatni.
Isteni irgalmasság kápolna SzékelyvéckeIsteni irgalmasság kápolna Székelyvécke 60,2 km-re.
Jézus szenvedéseit örökíti meg 14 megállón keresztül, székelykapukkal és domborművekkel. Vagyis ilyen maflának mint én, születni kell. A székelyvéckei Székely Kálvária Erdőszentgyörgytől 15 km-re, festői környezetben, Székelyvécke határában található.
Panoráma a zsögödi szorosra ZsögödfürdőPanoráma a zsögödi szorosra Zsögödfürdő 87,6 km-re.
Zsögödfürdő Csíkszereda déli kijáratánál található, a város egyik, szépen rendben tartott szabadtéri, ásványvizes fürdője. Zsögödfördőn egy 53 kádas meleg fürdő egy fedett medence, egy szauna, és 2 szabadtéri medence van. Beletettem a Bardocz2 - geokretet. Én szentül meg voltam róla győződve, hogy a szemközti oldalon, valahol a színpad környékén lesz. A naplemente szinei pedig valodiak, nem Photoshop-beliek.
Likas-zsombolyLikas-zsomboly 56,1 km-re.
A legendás Likas-zsomboly a ritka, függőleges aknabarlangok csoportjába tartozik, a Likaskőtől körülbelül 200 m távolságra északi irányban, 1650 m magasságban fekszik. Számtalanszor voltam itt, családunk minden férfi tagja szeret leereszkedni a zsombolyba, főleg kijönni onnan :) Meglepődtünk, mikor megpillantottuk alattunk a véget nem érő, puha, fehér paplant, melyből csak a merész csúcsok emelkedtek ki. Ezt a geodobozt nem igazán lehet megtalálni gps nélkül. Köszönjük a fotókat, a jégdrapériák nagyszerűek. A feneketlen mélységűnek hitt, vulkáni kürtőnek képzelt aknabarlang mészkőben képződött.
Református templom Magyarfráta 74,1 km-re.
Napozó nő Székelyudvarhely 67,3 km-re.
Napozó nő szobor, Székelyudvarhely.
Vasútállomás Gyergyószentmiklós 46,9 km-re. Megnéztük, most nem mint utasok. A gergyószentmiklósi vasútállomás mellett elrejtett geodoboz.
Fenyős kőfejtő AlsórákosFenyős kőfejtő Alsórákos 99,4 km-re.
Az alsórákosi bazaltoszlopoktól megközelítőleg 300 méterre északra található a Fenyős Kőfejtő. Ha minden igaz, a mustáros dobozon azóta is az én ákombákomjaim díszelegnek. A teljesség igénye nélkül felsorolnék néhány helyet, a környék látnivalói közül. Köszi szépen, a mérföldkőhöz tulajdonképpen már vagy másfél hete elérkeztem, csak most nyílt lehetőségem bejelenteni ezt a dobozt. Egy szűk kapun lépünk be, és a szemünk elé tárul egy majdnem ovális alakú, hatalmas feltárás, melynek egyik tengelye körülbelül 400 m hosszú, a másik pedig körülbelül 200 m.
Kisiparosok székháza Beszterce 47,5 km-re.
Besztercei Kisiparosok Székháza, ma George Cosbuc Városi Kulturális Központ.
Etéd 47,3 km-re.
Etéd Szováta, Korond és Parajd után a környék legjelentősebb települése. A falu központjában látható református templom az 1792 szeptember 8- án, a Peszente utcában lakó Péter István házánál kiinduló tűzvész alkalmával 110 házzal együtt leégett, a harangok megolvadtak.
Bazsarózsa-rezervátum MezőzáhBazsarózsa-rezervátum Mezőzáh 73 km-re.
A bazsarózsa állítólag április végén, május elején nyílík, a virágzás néha csak pár napot tart. Kiprovokáltam? Nem bánom az hasonló provokációkat. Újra itt. A faluban irányjelző tábla is jelöli a tájékozódást.
Ladók- vagy Cifra-völgyhídLadók- vagy Cifra-völgyhíd 78,2 km-re.
A Ladók-völgyíd a lóvészi állomás közvetlen közelében fekszik, hossza 112,45 m, a völgy legmélyebb pontja felett a pályaszint 31 m. Jo moka volt :) A talalkozo alkalmaval egyikunk rejtette, a tobbiek pedig megkerestek. Még ki se hűlt a rejtés, s már meg is lett. Szerénységből meghagytam az üres első helyet.
Aracs-patak völgye CsíkcsomortánAracs-patak völgye Csíkcsomortán 87,5 km-re.
Csíkcsomortán keleti határában, az Aracs-patak völgyében, egy tisztás szélén bekerítve áll egy emlékkő, mely történelmi múltunkra emlékeztet. Lehet, hogy a tető alatt fennebb kellett volna keresni. Nemrég ellenőriztem a geodobozt, és a helyén van. Ezért a dobozkáért már mászni kellett, de nagyon jó rejtés. A csomortániak 1885-ben állították, a gyilkosság helyétől 1,5 km-re, egy tisztásra, látható helyre.
Sziklakert a Béta oldalábanSziklakert a Béta oldalában 76,7 km-re.
A csicsói Várszikláról, a környéket felfedezendő, beereszkedtünk az erdőben délre, a Béta-patak völgyébe. Innen lehet ugyanis, kikapaszkodva a vársziklához, megnézni annak lemezes törésű, andezit sziklafalait.
Négyszögletes szoba Detunáták Csalhó-hegységNégyszögletes szoba Detunáták Csalhó-hegység 73,1 km-re.
A négyszögletes szoba egy szabályos téglatest alakú sziklaüreg a Csalhó-hegységben, a Detunáták nevű sziklacsoportban. Megközelíthető a kék sáv jelzés mentén. Durau-ból indultunk a Dochia menedékházhoz, és a vízesés fele tértünk vissza, de egy szűz geodobozt nem hagyhattam ki, ezért meggyőztem a társaságot, hogy tegyünk egy kis kitérőt.
Gróf Lázár család sírkertje MeggyesfalvaGróf Lázár család sírkertje Meggyesfalva 54 km-re.
Meggyesfalva református temetőjében található Erdély egyik történelmi családjának, a gróf Lázár családnak a sírkertje. A temető a konzervgyár mögötti dombon található, melynek egy részét özvegy gróf Bissingen Ottóné, született Lázár Nóra adományozta a falu népének.
Fekete-tó fürdő Székelyudvarhely 67,1 km-re.
Az egykori Kollégium-kert, a mostani labdarúgópálya és a vasúti sín közötti rész, köré csoportosulnak Székelyudvarhely szabadtéri sportpályái. Sajnos a Fekete-tó helyét, a telek új tulajdonosa feltöltötte. Ez volt a város első olyan helye, ahol sportolni lehetett.
Máriaffi Lajos-kastély MarosszentgyörgyMáriaffi Lajos-kastély Marosszentgyörgy 45,3 km-re.
A neoreneszánsz kastélyt 1870 körül építette a maksai Máriaffi család a Petkiek erődített várkastély-maradványaira. Miután megtaláltam a dendrológiai park geodobozát, elsétáltam a Máriaffi-kastély kerítésének bejáratához. Ha már a parkban jártam, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet sem. A Máriaffi Lajos-kastély az országúttól balra, helyezkedik el, ahova egy hosszú sétány vezet.
Ortodox templom Beszterce 47,7 km-re.
Szűz Mária templomba vezetése ortodox templom, egykori Szent András minorita ferences kolostor.
ÖrdögárokÖrdögárok 75,9 km-re.
Környékünk tele van titokzatos régi létesítmények nyomaival, egyesekről többet, másokról kevesebbet lehet tudni. Vagy éppenséggel csak a regék, mondák tanuskodnak róluk. A nyár és kora ősz folyamán több alkalommal is jártam erre. A nádasszéki borvíztől indultunk, jó kis erdei séta volt, mire kiértünk a tetőre. Azok számára, akik szeretnék követni-keresni az Ördögárok folytatását, itt egy kis segítség.
Móric-kő KorondMóric-kő Korond 45,8 km-re.
A Móric-kő Korondtól észak-keletre, Pálpatakától dél-nyugatra és Fenyőkút településtől nyugatra található, meredek sziklafallal végződő kilátóhely. A tetejéről szép kilátás nyílik déli irányba Korondra, a Kalonda-tetőre és a Firtos-hegyre. Nagyon szép és vadállatokban gazdag hely. Pálpatakáról jövet, a Móric-kő közelében van egy elágazás jobbra. Tartod vara utan jol jott ismet a maszas, de megerte, rendkivul szep latvanyt nyujtott a delutani napos oszi taj.
Nepomuki Szent János-kápolna Csíktaploca 82,2 km-re.
Csíktaploca északi részén, a Csicsó és Delne felé elágazó országút szomszédságában, az 1912-től felhagyott régi temető mellett áll. A kis kápolnaszerű építményről azt feltételezik, hogy Nepomuki Szent János szobrának lehetett védfala.
Isztinakő Bélbor 46 km-re.
Az 1452 m tengerszint feletti magasságon található csúcstól délnyugatra egy éles fogakkal az ég felé meredező sziklát találunk, amit (újabban) Kodrán (Codrean)-sziklájának neveztek el. Az Isztinakő (románul Piatra Laptariei) Bélbor községtől keletre, a Kis-Beszterce folyótól északra található, a Pintye-hegyláb (Piciorul Pintea) és a Kisbükk között.
Bálinték forrása Csíkkarcfalva 61,8 km-re.
RigmányRigmány 42,6 km-re.
Középkori katolikus lakói, majd a reformáció idején a reformátussá lett hívek Nyárádszentsimonhoz tartoztak. Szeretem a régi hangulatú falvakat, templomokat, mint amilyen ez is. Rigmány csak egy érdekes hely, ahol még nincs geoláda. Eljutottunk a harangtoronyhoz, de geoládát nem találtunk. Az 1567-dik évi regestrum 8 kapuval hozza Rygmany néven.
Jézus kútja Székelyvarság 47,6 km-re. Többedmagammal bejártuk a vízesést és környékét. Nagyon szep a hely, finom a forrasviz, erdemes megallni egy szusszanasra.
Találkozás háza ZágorTalálkozás háza Zágor 65,5 km-re.
Az 1794-ben épült papilakot és az egykori tanári lakásokat 2007-2008 között részben újjáépítették és felújították. Johann Bretz hagyatékának segítségével felépült a Találkozás háza, németül Haus der Begegnung, román fordításban Casa Prieteniei (Barátság háza).
Aszópataki aranybányák Csíkszentsimon 95,8 km-re.
Legalábbis több mint száz évvel ezelőtt, majd a bányászatot beszüntették. Csíkszentsimontól nyugatra, a Bartis és Aladár-tető között, az Aszó-patak mellett aranybányák voltak, ahol még egy kevés ezüstöt is lehetett találni.
Réka vára Rika-erdei erődítményrendszerRéka vára Rika-erdei erődítményrendszer 94,3 km-re.
Réka vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el. A lelőhely legmagasabb pontja az egykor romokkal koronázott 684 m magas Hegyes- vagy Boldi-tető. Honismereti túrán találtam meg, teljesen új ruhájában, a Rika várát. A doboz rendben van, habár kissé átnedvesedett. Nem volt könnyű, orr után tájékozódni, de elékerült.
Református templom BerekeresztúrReformátus templom Berekeresztúr 35 km-re.
A szent keresztről elnevezett egyházközségek, illetve falvak mind régiek és a szent keresztről elnevezett templomuktól kapták nevüket. 1335-ben a pápai tizedjegyzékben Berechce szerepel, Berekete néven szerepel. Nyárádszentimréről jöttünk át Berekeresztúrra.
Hegyi menedékhely Naskalat-hegycsoportHegyi menedékhely Naskalat-hegycsoport 75,5 km-re.
A Naskalat-csúcs közelében felállított faházikót a fehérmezei és Ördög-tavi hasonló létesítménnyel együtt, 2010 nyarán helyezték el a Hargita megyei tanács programja keretében, önkéntes és hivatásos hegyimentők. Jelenleg a menedékhely közelében néhány esztena található, ami nem mondható túl szerencsés helyzetnek.
Tatárdomb GyergyószárhegyTatárdomb Gyergyószárhegy 40,4 km-re.
Szárhegy határában, a Ditró felé vezető út bal oldalán egy dombocska emelkedik fenyőfák koszorújában. Az előtérben áll az emlékoszlop, a rajta levő márványtábla szövege a hely történelmi emlékét idézi: A dobozt nem sikerült megtalálnom.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Széles-tető adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ez is a SZNM - Na itt mar nem voltak sem csaholo ebek, sem emberek. Ez mar kellemesebb volt.
 • a túra kiértékelése - A Krassó-Szörényi túránk lezárása, kiértékelése május 9-én, csütörtökön, este 7-kor a Kolcza vendéglőben. Természetesen egy-egy csíki citromos mellett.
 • Amit előbb-utóbb megteszel - Márciusban összeírtam néhány dolgot, amit előbb-utóbb megteszel. Lesz még ilyen élményed, és még ennél ilyenebb is.
 • Fürdés esőben - Miután kipróbáltuk, hogy milyen esőben fürdeni a Szent Anna tóban, megkerestük a dobozkát.
 • Örök nyugodalom a dombtetőn - A temetőt már az útról megpillantottuk. Motívumokban gazdag székelykapu fogadott.
 • Nem árt a mozgás - Egy utcával hamarabb mentünk fel, és megkérdeztünk két atyafit. Hogy merre van a temető?
 • Gerendák közt - Azért nem gondoltam, hogy majdnem délben ilyen kevesen vannak a hídon. Viszonylag nyugodtan keresgélhettem, de nem sikerült megtalálnom a dobozt, pedig jól megbolygattam a gerendák közét és alját.
 • Köszi - Köszi a rejtést.
 • Maxi láda - Gps-el kerestük már, de most a rejtek-fotóval felszerelkezve jöttünk. Elő is került a maxi láda, nincs beázva.
 • Húsvét - A doboz már át lett helyezve egy orvosságos dobozba. A kilátótól Nyugatra, egy furcsa törzsű fa rejtekében van, korulbelul 180 cm magasan.
 • Lájkolás, Kodak-pillanat, citromos kávé - Hogy van ezzel a stoppolással? Ha a gépkocsivezető lájkol téged, mert te lájkolod az ő kocsiját, akkor megosztja veled az utazást, és továbbít az úticélod felé?
 • Kopjafák - Nagyon ötletes a kopjafa sor, és tényleg mindeniknek a jelentése tanulságos. Jó ötlet a magyarázó információ is, mert nem mindegyik évszámnak tudtam a jelentését.
 • Motor-sirülő - Motorosok, és nemcsak, tekergőztek a környéken. A táj nagyon szép volt, még két kiskutyát is láttunk.
 • Rács mögött - Sajnos a ládát nem találtuk meg, de addig kerestük a "rács mögött", hogy a szomszédnak is feltűnt.
 • Leng a híd - Gondolkoztam, hogy miért nem függőhídnak neveztétek, de aztán amikor átmentem rajta, megértettem. A volt szeretőm három lépés után eldöntötte, hogy számára túlságosan is lengő.
 • Mentolos cukorka - Gratulálok a sikeres kiránduláshoz. Megkérlek, legközelebb ne tegyetek cukorkát a geodobozokba.
 • Eredménytelen tapogatás - Kerestem, de sajnos nem volt ott. Vagy csak én nem találtam meg.
 • Nem találom - Többször is kerestem már ezt a rejtekhelyet, de még abban sem vagyok biztos, hogy melyik fánál van, nemhogy a halott faág helyét tudnám. A megadott koordináták körüli fákat megvizsgáltam, de sajnos nem találom.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Széles-tető? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.