Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Az ojtozi szoros - Háromszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Kézdivásárhelytől az Ojtozig Magyarós és Bóbicstető, az Ojtoz völgye, ojtozi vám. Máglyakő. Rákóczivár romjai. Gyilkos. Kalászó pataka. Sósmező. A hon határa. Az ojtozi szoros külleme, történeti multja. Szaláncz. Székely vendégszeretet. Szász szivtelenség. Nyujtódról Zaboláig Terra Siculorum
Ojtoz vára 0 km-re. Bereck után áthaladunk az Ojtozi-hágón, majd szerpentineken ereszkedünk be az ojtozi szorosba. Új geodoboz új rejtekben. Mivel a visszajelzések alapján értesültem róla, hogy a geodoboz meg van repedve, és az utunk itt vezetett el, megálltunk ellenőrizni és karbantartani a geodobozt. Ásatás. Ez a geodoboz valóban mélyen volt elrejtve, A leomlott falrész teljesen betemette.
Honvéd-kő 0,31 km-re. Honvéd-kő
Tölgyes-vízesés 1,2 km-re. Tölgyes-vízesés
Gyilkoskő 1,83 km-re. Itt mészárolták le 1788-ban a törökök a székely helyőrséget. Tovább is van. Kiegészítettem a rejtekhely leírását. Tenyleg gyilkosan szuszogtato. Mar reg szandekomban volt e rejtek megkeresese.
Kalaszló vízesése 1,95 km-re. Kalaszló vízesése Szemettelep. Vegre elallt az eso is, elindultunk Ojtoz fele. Zubogó Kalaszló. Hazafele mi is megálltunk itt, megcsodáltuk a vízesést, de a bővizű, zubogó Kalaszlón nem tudtunk átkelni.
Erzsébet királyné emlékoszlopa Bereck 6,58 km-re. A helyet Körültájnak hívják. Böske. Gyönyörű volt a lemenő nap. Királynő. A kanyarodó autók gumicsikorgását hallgatva, a szerelővas segítségével távolítottuk el a dobozt takaró fadarabot.
Hajdúk vára Lemhény 6,71 km-re. Hajdúk vára - Lemhény
Pásztor-kereszt Sósmező 7,59 km-re. Pásztor-kereszt - Sósmező
Medve-barlang Sósmező 7,77 km-re. Medve-barlang - Sósmező
Leány-vár Bereck 7,83 km-re. Leány-vár Bereck Hétszer megkerülni. A bereckiek úgy tartják, hogy hétszer kell megkerülni, de térden, a várat, és akkor lehet hallani a pincéből a zenét. Szerencsére nem találkoztam szépasszonyokkal. Miután megtaláltam a Farkasvárat és a Venetúrné várát, átjöttem a műút másik oldalára.
Venetúrné vára Bereck 7,89 km-re. Ez az eroditmeny az egykori romai provincia keleti hatarat es az ott elvezeto kozlekedesi es hadi utat vedo romai taborok egyike volt. Római castrum. Augustia római castrum a fenti castrumhoz hasonló lehetett. Venetúrné átváltozása. A helyszínre érkezve, először a román geojátszótér rejtését akartam megkeresni, mely az egykori római fürdő nyomainak közelében volt elrejtve.
Angustia római kasztrum Bereck 7,94 km-re. Angustia római kasztrum Bereck Veni, vidi, vici. A mai napba ez is belefért a többi találat mellé.
A Fekete-ügy völgyében Felsőlemhény felett 8,21 km-re. A hely a Fekete-ügy és a Papolna-patak összefolyásától kissé feljebb, a Bécsi-bércre vezető erdei út kozelében található. Felfele a sozok utjan. Akkor jartam itt meg mikor kerestuk a sozok osvenyet, ami atvezet Moldovaba, Szalancfurdore.
SZNM 1 Bereck Gábor Áron szobra 8,86 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 1-es stáció - Bereck - Gábor Áron szobra Igen, már én is ott tartottam. Helyesebben, már mi is ott tartottunk, hogy feladjuk. Vashíd. Megvan ez is.
Katolikus templom Bereck 9,01 km-re. Ekkor szászok is települnek ide, ami bizonyossá teszi, hogy temploma is van, mert a szászok mind katolikusok voltak. Bereck főtere. K
Farkaspataki Büdös-víz 9,86 km-re. A környékbeliek reumatikus panaszok enyhítésére használták a múltban. Legalább. A Igazi rejtett kincs az erdő mélyén. Hát, a leírás egy kissé pontatlan.
Hódtanya a halastóban Lemhény 10,14 km-re. Lemhény határában nemrég halastó létesült. Egy uj dolog. Marcius idusat felhasznalva vegigjartam Felso Haromszek falvait, Lemhennyel kezdodoen. Talán egy holdfényes éjszaka újra eljövök. Már késő volt, sötétedéskor érkeztem a tavacskákhoz.
Farkasvár Bereck 10,29 km-re. Ami nem mas, mint egy terasznyelv, amelyet a Sepsiszentgyorgy-Bereck vasutvonal vag keresztul. A berecki Farkasvár. Bereckből hazafele tartva. A hely farkast vár. Bereck földvárait érkeztem megkeresni, az első felkeresett rejtekhely a Farkasvár volt.
Kézdimartonosi feredő 10,32 km-re. Ezek táplálják a moldvai tájakon is ismert, kiváló gyógyhatású martonosi gyógyfürdőt, amelyet a berecki helyi tanács működtet. Majdnem háromágú fa. Érdekes rejtés, csodaszép hely. Martonostol felfele. Ha mar az igehez kozel kerultunk, ideje volt egy kis furdozesre is gondolni a mindszentek havaban.
Krisztus lábnyoma Avas-tető 11,39 km-re. Mostanában keresztet állítottak a tetőn, ahonnan látszik a lemhényi Szent Mihály templom, a Nyavajka, Lemhény és Kézdialmás. Újrarejtve. A doboz újrarejtve szemléli a kilátást a Nyavalykára, az Olvasó pusztára, a Szent Mihály hegyre, és az Almás várára. Összekevert helynevek. A világhálón Avas-tetőként említett csúcs a térképeken különböző, megtévesztő és összekevert elnevezés alatt jelenik meg.
Katolikus templom Kézdimartonos 11,4 km-re. A falu alsó végén a Kápolnaszernek nevezett helyen a XVII-dik században kolostor állt, melynek nyoma nem maradt. A segítség fentről jött. A feliratot megtaláltuk és rájöttünk hogy valamiképp be kellene jutni az udvarra de a kapuk zárva voltak. Kaptam ide egy csendes tarsat. Miutan jol beettunk a tokanybol a Nagy portan, elcsaltam Katat egy kis terepmunkara.
Várhegy Ozsdola 11,41 km-re.  A ket vizfolyas kozott emelkedik a 974 m magas Varberc. Szederindák között. A hatalmas fatörzset megtaláltuk, körbetanulmányoztuk. Tisztogattunk. Valóban alaposan belepték az indák a rejteket.
Nagy-Lemhény-patak 11,47 km-re. Nagy-Lemhény-patak Utban az Almas vara fele. Itt is mint a Fekete-ugy eseteben meg senki sem mereszelte megkeresni a ladat. Átlagos patakmeder. Az eredeti elképzelésem szerint ezen a délután nem Lemhény környékén terveztem kincset keresni, de mivel vezetés közben elnéztem egy letérőt, úgy döntöttem, hogy ezt a rejtekhelyet, a Büdös-kút rejtését, és a lemhényi tavakat fogom felkeresni.
Almás vára Kézdialmás 11,88 km-re. Valószinűleg a 12-dik század végén, a 13-dik század elején épült, és a korai magyar feudális királyság keleti határvédő erődítményrendszerébe tartozott. Bevett vár. Megtaláltuk. Egy óra botladozás után. Szép várhely, helye hasonlít a csíkrákosi Pogányvárra és a csíkcsicsói Csicsóvárra.
Szent Mihály-templom Lemhény 11,97 km-re. 1777-ben barokk stílusban átépítették, védőfalai 17-dik századiak 2 bástyával és egy kaputoronnyal, amely harangtorony is egyben. Vártemplom. Gyönyörű helyen van ez a vártemplom. Csalán gyüjtés..... Mindent sikerült gyüjtögetni, csalánt is főzeléknek és ládát is az élvezetért.
SZNM 2 Lemhény Falukapu 12,06 km-re. SZNM 2 Lemhény Falukapu Székelykapu. Megtaláltam a dobozt. Szentföldi kincskeresés. Mi is ezzel a rejtekhellyel zártuk "szentföldi" kincskeresésünket.
Ojtoz-forrás feje 12,61 km-re. Az antennát elhagyva, az Ojtoz-forrás feje tetőn nem csak lövészárkokat, de mesés hóvirágmezőt is találtunk. A szomszéd geodobozt találtam meg. Átutazóban voltam, alkonyodott.
Martonosról Ozsdola fele 12,63 km-re. Innen csodálatosan lehet látni a Perkőt és az összes falut, a Lemhényi Szent Mihály templomig, és a berecki hegyekig. Elso tobbek kozott. Na meg ilyent, hogy elso legyek egy haromszeki rejteknel.
Csomortáni Péter vára 12,77 km-re. Csomortáni Péter vára Segédpontok. A segédpontokat le lehet tölteni a ládaoldalon, a jobb oldalon levő GPS koordináták lelöltése nevű dobozban található legalsó hivatkozásról. Nagy csapat. Itt jártunk egy nagy csapattal, összekeresgéltük a rejtek környéket, és először hihetetlennek tűnt hogy a rejtekfa két év alatt ennyire körbenőtte az odúba tuszkolt követ.
Ötszáz éves bükkfa Kádár-út 12,8 km-re. Állítólag 500 éves.
Piliske-tető Ozsdola 13,07 km-re. Egy lapos dombtető, ahol egy szép tisztást találunk.
Bükkfa az Ojtoz-forrás feje alatt Kádár-út 13,15 km-re. Kerülete, bár nem mértem meg pontosan, körülbelül 560 cm.
Ozsdolai Óriáskő 13,29 km-re. Nem könnyű megtalálni, mert sűrűn benőtte a cserjés.
Nagy-Sándor-csúcs Nemere-hegység 13,34 km-re. A Nagy-Sándor-csúcs a hegység gerincvonalának középpontja.
Ozsdolai-hágó Berecki-hegység 13,43 km-re. Ozsdolai-hágó Hóvirágos rejtek. Először a tájban gyönyörködtünk, már csak ezért is megérte ideautózni. Beszorult doboz és átnedvesedett tartalom. Miután eltöltöttem az időt a környék egyéb rejtekhelyeivel, már sötétedés után értem ide.
Csomortán 13,58 km-re. Közigazgatásilag 2004 óta Kézdialmáshoz tartozik. Fogalomzavar. Nem ertek valamit. Román helységnevek. Csomortán románul Lutoasa.
Kádár-út 13,65 km-re. Kádár-út
Esztelnek és Csomortán közötti kereszt 14,36 km-re. Esztelnek és Csomortán közötti kereszt Kalap alatt. Na, egy kalap alatt ezt is elintéztük, s helyretettük a kalap alá mármint a dobozt. Kereszt. Na, ezen a rejtekhelyen sem sikerült megtalálnom a dobozt.
Katolikus templom Esztelnek 14,78 km-re. Ezt az 1958 évi renováláskor a gótikus elemek mögött felfedezett román kori emlékek feltárása, illetve azonosítása is megerősíti. Kerítés. A rejtekhely, az megvan, de a doboz nem került elő. Télen nem olyan, mint nyáron. Miután megkerestem a berecki földvárak rejtéseit, hazafelé tartottam.
Rakottyás-tető Nemere-hegység 15,11 km-re. Pásztorszállások, nyári erdei szállásokkal váltakozva. Séta a Rakottyás tetőre. Ezt a ládát már akkor kinéztem, amikor a Nagy-Sándor-ra készültünk.
Kőlik Ozsdola 15,15 km-re. 1884-ben pedig Albert E Bielz által készített barlangleltárban is szerepel az ozsdolai barlang.
Panorámás tisztás a Nyáguj-tető alatt 15,43 km-re. Panorámás tisztás a Nyáguj-tető alatt
Szélkapu Nemere-hegység 15,6 km-re. Szélkapu
Nyujtódi panoráma 15,61 km-re. Nyujtódi panoráma Mező szélén. Na, ezt kerestem sokáig, hogy aztán rájöjjek, hogy üti ki a szememet. Felso Haromszeki portyan 2. Mar kerestem egyszer de akkor megsotetettem es nem is eroltettem nagyon, hogy hol is van a doboz.
SZNM 3 Nyujtód Hősök emlékműve 15,62 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 3-dik stáció - Nyujtód - Hősök emlékműve Lobogó. Rendezett az emlékpark és a környéke. SZNM 3. Meglett az utolso SZNM is nekem, de nem utolso a sorban.
Vadles Veres-víz 15,74 km-re. A régi parcella szélén álló vadlesből körülnéztünk. Lesben. Megtaláltam a dobozt.
Dofteana-szurdok Doftána 15,74 km-re. A 1,5 km hosszú szurdokban több, kis vízesés található. Zöld erdő mélyén, kis patak szélén. Ez a rejtekhely egy élmény, a visszahajló kő, a kis vízesések és a nagy erdő adják a hangulatot.
Asztag-kő Esztelnek 15,93 km-re. Asztag-kő - Esztelnek Beka az lehet, de doboz az nem. Mar reg kerulgettem ezt a kovet. 7 év . A geodoboz a helyén volt, a megadott koordinátáknál.
Csángótelepi hágó Esztelnek 16,66 km-re. Csángótelepi hágó - Esztelnek Esztelneki meglepetes. Aki azt hiszi ismeri lakóhelye környékét sokszor meglepődik. Nyoma sincs. A doboz rendben.
Szent Bertalan római katolikus templom Bélafalva 16,85 km-re. Kézdiszentkereszt filiája, mindvégig tiszta katolikus falu. Szép ép templom. Kár, hogy zárva volt. Zárt templomok látogatása. Majdnem minden templom esetében, az épület mellett van a papilak, a kántor vagy a harangozó lakása.
[ Fel ↑ ]
Bucias-vízesés és szfinx
Bucias-vízesés és szfinx 12,73 km-re
Dofteana-szurdok - Magyar-Nemere-csúcs
Dofteana-szurdok - Magyar-Nemere-csúcs 17,06 km-re
[ Fel ↑ ]
Közeli települések: Látnivalók Ojtoztelep 1,98 km-re, Látnivalók Sósmező 7,57 km-re, Bereck 8,87 km-re, Lemhény 10,03 km-re, Herzsa 10,74 km-re, Látnivalók Kézdimartonos 11,18 km-re, Látnivalók Kézdialmás 12,74 km-re.
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.