Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Marosszéknek Marostúli része - Marosszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

A Marostúli Marosszék és lakóinak rövid jellemzése. Remeteszeg. A Hosszufalu. Egerszeg. Maros-Szent-Király, a pálosok kolostora. Klastromtető. A szentkirályi ref. egyház, műrégészeti ismertetése, régi harangja, kelyhe. Oláh Judith. Náznánfalva, Bordásszeg. Kisfalud. A Maros jobb partján felvonult római út. Marosszentanna. Benefalva, régi egyházának műrégészeti leirása, régi harangja. Udvarfalva, régi fekhelye. Rosnyai kastély. Minoriták Udvarfalván. Várhegy, néveredete, régi fekhelye. Kápolna. A várhegyi ref. régi egyház, a várhegyi vár és kastély romjai, a római út tovább nyomozása. Várrom. Marosszéknek Marostúli része című fejezet részletesen Marosszék mezőségi része Terra Siculorum
174_marosszentkiraly.jpg
A marosszentkirályi román izlésű régi egyház látképe
Remeteszeg Marosvásárhelyi panoráma. A dombról a teljes Marosvásárhely látható, és a Maros völgye Régentől Szentpálig. Vissza a dobozt. A dobozt nem kell visszaadd, sőt adhatok annyit, hogy életed végéig sem használod el. Szuper kilatas. Valoban gyonyoru a kilatas innen. Rejtettem itt egy új geodobozt. Ma kibicikliztem Remeteszegre, hogy megkeressem az itt elrejtett geodobozt.
Marosszentanna. Látnivalója templomának gyönyörű freskója.
Aranyhalacska Marosszentkirály. Az erdő szélén, egy dombon helyezkedik el. A geodoboz helye látható A rejtek c. fotón. A geodoboz helyét nagyon konnyű beazonosítani, ha megnézed A rejtek c. Ücsörgők. Ha már kora reggel ücsörögnek itt, később semmi esély. Sikerült. Ahogy a rejtekhez közeledtem a fekete hattyúk elkezdtek lármázni, a kicsiket féltve.
Nyugta-tó Marosszentkirály. A helyfoglalással, nyitvatartással, a tóban levő halfajtákkal, sporthorgászattal, illetve egyéb tevékenységekkel kapcsolatban, lásd a hely képtárába feltöltött képeken levő adatokat.
Csatornaház Marosvásárhely. Bernády György építtette, 1910-ben.
Alsó gát Marosvásárhely. Megközelíthető az Alsógát (Barajului) utcából. Több doboz. Több dobozra is akadtam a helyszinen köztük egy másik oldal dobozára és egy mintavételre alkalmas dobozkát ami tele volt széklettel. Én is feladom. Százszor leírtam már, hogy az amire az emberek úgy hivatkoznak, hogy "oldal", vagy "honlap", az helyesen "webhely". Nem végleg. Nem adtam fel végleg a keresést ezen a helyen, majd visszatérek és ez ugy lesz a többi meg nem talált geodoboz esetében is.
Lovaspálya. A lovassportnak Marosvásárhelyen nagy hagyományai vannak. Erdekes hely. Csak olyan meleg van ma. Szombat delutan. Érdekes látvány egy lovaspálya, lovak és emberek nélkül. Az apostolok lován. Özönlött a tömeg az ócskapiacról, de nagyrészt az apostolok lován.
Régi városi stadion Marosvásárhely. Marosvásárhely első futballpályáját a Nagyállomás mellett, a Hűtőház területén hozták létre. Új geodoboz új rejtekben. Remeteszeg Marosvásárhelyi panoráma nevű rejtekhelyétől hazafelé jövet a Liget mellett mentem el. Végre megközelíthető. A régi dobozt nem találtam meg annak idején csak a hűlt helyét. Terepszemle. Egy kicsit szétnéztem a rejtek körül, és ha az érzékem nem csal, a doboz a kerítésen belül van.
Zöld-tó Marosszentkirály. Zöld-tó Marosszentkirály Ismeretlen tó. Nem is tudtam a tó létezéséről. A letérő. A letérő koordinátája, mint segédpont, letölthető. Káka tövén. Megtaláltuk a leírás szerint.
Római katolikus kápolna Náznánfalva. Az eredetileg székelyek által lakott településről az első írásos forrás 1293-ból származik. Becsavarozva. Itt is már másodjára próbálkozok. Zárva. Szép kis kápolna, de sajnos a kapu zárva. Nekem is zárva. Elég korán érkeztem, de mint az elöttem ott járok, a kapukat én is zárva találtam.
Gyalogoshíd Marosvásárhely. Gyalogoshíd - Marosvásárhely Gyerekekkel. Hideg, szeles időben indultunk kincsvadászatra a gyerekekkel. Gyerekek nélkül. Szép, napos időben indultunk kincskeresésre. Szombat esti felderítés I. rész. Úgy adódott, hogy szombat délutánomat a városban kellett töltenem.
Aranykakas Marosvásárhely. Az 1938-as gazdasági válságban a család tönkrement és kénytelen volt eladni a villát, amelyet 1948-ban államosítottak. Nyálkás januári este. Amikor ide a szomszédba jártam iskolába (1986-1990) még működött a vendéglő, és sok minden másképp volt. Nem vagyok tökéletes. A kislányom egyik kedvenc zenekara a Zanzibár. Navigáció a térképen. Megtaláltam a geodobozt, de én már kaptam pontot ezért a rejtekhelyért.
Turbina-villanytelep Marosvásárhely. Az alsó turbina mellett épült 1910-ben a Közüzemek hidro-elektró épülete (Turbina-villanytelep). Kemény dió a buszmegállóban. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor az emberek épp szállnak fel a buszra. Eltűnt. Két-három hete ellenőriztem a dobozt és tartalmát, akkor még minden rendben volt. Rejtés. Ideje volt új dobozt rejteni, ma végre sor került erre.
Csók Marosvásárhely. Az egyik, egy szenvedélyesen csókolózó párt ábrázol, annyira kifejezően (és annyira meztelenül), hogy az egyáltalán nem jellemző a kommunista diktatúra gondolkodásmódjára. Újra, odúban. Próbáljuk meg, hogy megmarad-e a doboz az odúban. Gomba volt benne eddig. Tegnapig gomba nőtt benne, de Imecs kidobta, mert belekotorászott. Szombat esti felderítés III. rész. Visszasétálva a városi tumultusba elértem egy újabb rejtekhelyhez.
Régi városi strand Marosvásárhely. 1904-ben épült Nyári hidegfürdő néven. Forgalmas hely. Próbálkoztam már néhányszor, de valahogy mindig sokan voltak a környéken. Most mindent elárulok. Természetesen nem kizárt, hogy eltűnt a doboz, de a bejegyzésed szerint azt tartom valószínűnek, hogy nem jó helyen kerested. Mi derült ki?. Nem tudom mi derül ki erről a rejtésről, de a megálló-táblát áttapogttuk, és nem került elő semmi sajnos.
Felső gát Marosvásárhely. A gátat 1912–1916 között építették a Maroson. Gyerekkori élményeim. Miután egy geodobozt rejtettem a Május 1 strand területén, majd megtaláltam a Gyalogoshíd geodobozát, a Maros jobb oldalán, az árvízvédelmi töltés tetején haladtam a Felső gát geodobozát rejtő jegenyék felé. Szombat esti felderítés II. rész. Másodiknak kiszemelt rejtekhely a Felső gát volt.
Szerelmes pár Marosvásárhely. Szerelmes pár - Marosvásárhely
Új városi strand Marosvásárhely. 1959-ben épült a Kárpátok lakónegyed építésekor. Az első két megtaláló. Az első két megtaláló, ha a barátaimról van szó, nem volt jelen a rejtésnél. Szombat esti felderítés. Negyedik megállom az "Új városi strand" volt. Más vizek. Az utóbbi 10 évben vadregényes hely volt, majd 2018 körül nekiálltak bontani.
Vertikális napórák Marosvásárhely. A rá merőleges oromfal délkelet irányultságú, ezért az ott levő napóra a délelőtti órákat mutatja egészen fél 3-ig.
A volt Városi Közüzem Aquaserv épületei Marosvásárhely. A volt Városi Közüzem Aquaserv épületei Marosvásárhely A tujákkal összevegyülve. Ezt a rejtést már virtuálisan megtaláltam, már csak a nevemet kellett bejegyeznem a jegyzetfüzetbe. Nagyon szép épület. Marosvásárhelyi túrám elsö doboza. Szep epulet. A helyszint megtalaltam, a tujakat is.
Cementlapok Marosvásárhely. Cementlapok Marosvásárhely Nem ázott be. Az elmúlt napokban, mig tartott a szép idő, nem tudtam eljönni, hogy megkeressem a trekkingklub új vásárhelyi rejtéseit. Szombat esti felderítés V. rész. Szombat esti sétám utolsó előtti megállója egy újabb sarok. Régi szép idők. A 2000-es évekig sokat jártunk ide, aztán a vízügy "munkálatai" elrontották az egészet.
Hétfák Marosszentgyörgy. A kiszélesedett Maros-völgyben már messziről látszottak, mint valami városvédő óriások. Csemeték. A Cementlapoktól jöttem, hogy megkeressem az új csemetéket.
Holokauszt emlékmű Marosvásárhely. Előbb helyi gettókba, majd az auswitzi koncentrációs táborba szállítottak őket. Tavaszra hangolodva. Egy nagyon kellemes séta során került meg ez a doboz is. Majd megbeszéljük. Több rejtés is volt itt. Ami késik nem múlik . Szerintem biztos fogunk találkozni.
Petőfi Sándor bronzszobra Marosvásárhely. A körülbelül 60 cm magas mészkő talapzaton álló életnagyságu bronzszobrot, Hunyadi László alkotását 2000. Új doboz. Szívesen adok dobozokat, akár többet is. Újrarejtve. Nem is értem, miért nem rejtettük újra az itt elveszett geodobozt. Cipőfűzős módszer. Elég csendes volt a környék dél körül is.
Aranka György szobra Marosvásárhely. Aranka György munkássága nagyon széles körű és művelődéstörténeti fontosságú. Köszönjük. Koszonjuk. Szívesen. Szerencsére a rejtekhelyek sosem fogynak el. Újrarejtés. Eltelt egy pár év, amióta eltűnt az itt elrejtett geodoboz.
Zsinagóga Marosvásárhely. Zsinagóga Marosvásárhely
Makariás-ház Marosvásárhely. Makariás-ház Marosvásárhely
Nemzeti Színház Marosvásárhely. Nemzeti Színház, Marosvásárhely Marosvásárhelyi főtéri színház. Miután a főtéren megnéztünk egypár cipős dobozt, ideje volt, hogy ezt a dobozt is megnézzük közelebbről. Befalazták. Az épület nagyon szép, és az előtte levő park is. Nincs a lemez, itt a lemez. A színház előcsarnokában tartott 22.
Bernády-ház Marosvásárhely. Létrejötte a város egykori neves, építő polgármesterének nevét viselő Bernády György Közművelődési Alapítványnak köszönhető.
Egykori tanítóképző Marosvásárhely. Cuza Voda utca 22 szám, Marosvásárhely.
Bernády György-emléktábla Marosvásárhely. Forradalom út 31 szám, Marosvásárhely.
Múzsasor Marosvásárhely. Múzsasor - Marosvásárhely
Csonka villa Marosvásárhely. Cuza Voda utca 35 szám, Marosvásárhely.
Művészeti iskola Marosvásárhely. Forradalom utca 9 szám, Marosvásárhely.
Óratorony Marosvásárhely. Óráját Müller János, a harangokat Thúri Ferenc készítette. Múzeumok éjszakája nappal . Most voltunk először fent a toronyban a családdal. Donggg. Feljutottunk végre, bár kicsit szédelegve a csigalépcső kanyarjaitol. Újdonság. Ahogy másoknak is, nekem is ez volt az első alkalom, hogy fent jártam a toronyban.
Kereskedelmi és Iparkamara Marosvásárhely. Kereskedelmi és Iparkamara Marosvásárhely
Toldalagi-palota Marosvásárhely. 1759-1772 között épült, Luidor János tervei szerint. Köszönöm. Még akadozik a dolog. Újra itt. Ma megint erre jártam, és sikerült a dobozt is elővenni. Dobozok. A toronytól idejövet már távolról megláttam a dobozt.
Egykori városháza Marosvásárhely. Egykori városháza Marosvásárhely
Hódolat Hungária előtt Marosvásárhely. A dicsőségesen trónoló Hungária allegorikus alakját mutatja be, történelmi és allegorikus szereplők társaságában.
I Ferenc József megkoronázása Marosvásárhely. Városháza tér, Marosvásárhely.
[ Fel ↑ ]
Iszulyka völgye - Bekecs-tető
Iszulyka völgye - Bekecs-tető 33,84 km-re
Vityál vára romjai - Görgényi-havasok
Vityál vára romjai - Görgényi-havasok 35,41 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.