Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Oklándtól Kőhalomig - Udvarhelyszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Oklánd. Oklánd a fegyverfeladás korában. Ilona kövinél vasbányák. Zsombor. A zsombori evangelikus magyarok. Zsombor vára. Mirkvásár. Homoród. Oklándtól Kőhalomig című fejezet részletesen Kőhalom (Reps) Terra Siculorum
053_szaszzsombori_var.jpg
A szászzsombori régi vár
Kőmező-patak zuhatagsora Vargyas-szoros 11.08 km-re. A beömlési pontja keresztezi azt az ösvényt, amelyen a turisták bejárják a szurdokvölgyet.
Kisgalamb Levendula Kisgalambfalva 27.89 km-re. Bár egy, a kertben látható, festett kerékpár fotózási lehetőségre utal, nincs információnk a kert látogathatóságáról.
Fedett falépcső Segesvár 49.42 km-re. Az építmény homlokzatán reneszánsz mintákat láthatunk. Alagút - Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt.
Medve-tó Szováta 55.92 km-re. Látnivalói a Medve-tó, a Mogyorósi-tó, a kis sósvizű tavak: Zöld-tó, Vörös-tó és Fekete-tó, a fürdőtelep vadászkastély stílusú villái, a Szováta faluban található református templom. Csend és nyugalom - Megtaláltuk. Jo rejtek - Alcazasanak koszonhetoen nem ment elsore a megtalalas, de nehany tiszteletkor utan megadta magat. Medve nem volt a környéken - Mert nagyon sok a kétlábú látogató.
Székely iránytű Peszente-tető 41.17 km-re. Székely iránytű - Peszente-tető
Mihály-havas Madarasi Hargita 32.67 km-re. Nyáron szekérúton, télen gyalogösvényen 20 perc alatt felérünk a Mihály-havas 1685 m magas csúcsára. Sízés meg a hullámok - Akkor csak halkan mondom, hogy nagyon jó volt a sízés. Nagy Mihály - régi doboz - Mivel fent voltunk a Madarasi Hargitán, felugrottunk ide is, hogy egy új dobozt tegyünk a régi helyett, de amint felértünk ide a Nagy-Mihályra meglepetés fogadott, a régi doboz ott hevert a földön. Napfeny es hullamok - Ivo felol jottem, megneztem magamnak a Kecskevesz via ferrattat.
Rákosi Tepő Alsórákos 13.69 km-re. Rákosi Tepő Alsórákos
Hegyi menedékhely Kakukk-hegy 26.96 km-re. Hegyi menedékhely Kakukk-hegy Kakukk-hegyi barangolások - A Dél-Hargita általam kevésbé ismert helyeit kerestük fel a Fő Rejtekhelyvadásszal, egy szép napsütéses szeptemberi napon.
Sziklafal Kőhalom mellett 21.67 km-re. A Sárga-tető (Gelberreeg) déli oldalában levő sziklafal mintegy száz méter hosszú, és kelet-nyugat irányban nyúlik el. Dombhát - Mindig azt hittem, hogy ez lösszfal.
Feketevár Apáca 23.86 km-re. A Feketevár név talán egy, a kezdetben fagerendákból épült palánkvárra utal. A fal duvad - Megvan a doboz. Ez is szinten a farsang alatt volt - Miutan jol kifenykepeztuk magunkat a szines-cafrangos farsangi menetnel, meg azert a vizi vagy fekete varat is meglatogattam. Nemsokára nem is lesz - Sajnos csak az egyre tovább omló bástyát találtuk meg.
Kannásné fájának maradványa Székelyudvarhely 22.7 km-re. Egy nagy terebélyes koronájú fa volt, melynek nagy koronája az útra is kihajlott. Restaurálták Kannásné fáját - Mivel a Kannásné fájának a maradványa egy magánház udvarán volt, oda nem rejtettünk.
Turdolya-szikla Alsórákos 15.13 km-re. Nem túl magas, de szép kilátás nyílik róla Alsórákosra, az Olt völgyére, és az Alsórákosi-szorosnál a jobb és balparton őrként álló piramis alakú két Töpére. A Turdolya-szikla körül - A sziklás alakzat csúcsa az N 46.
56.6 km-re. Adrenalin Plus kalandpark Szováta Vagy nincs meg a doboz, vagy csak én nem találom - Megtaláltam a rejtekfát, de a töve körbe volt túrva. Tényleg vaddisznó volt - Hát, elég hihetetlen, hogy a geodoboz ilyen gyorsan eltűnt. Pontosan egy hónap után - Miután október elején egy sor új geodoboz került rejtésre Szováta környékén, elhatároztam, hogy megkeresem őket egy délután.
Daniel-kastély Olasztelek 13.78 km-re. A kastély helyén már a 16-dik században állt egy udvarház, mely 1609-ben került a vargyasi Dániel-család birtokába.
Volt városháza Nagysink 55.38 km-re. Volt városháza Nagysink
Buzgó borvíz Fenyves-patak völgye 24.71 km-re. A vize viszonylag meleg, az információs tábla szerint 16 fokos. Feltűnően meleg - A boksák fele menet megkóstoltuk. Szomjat oltó - Rendkívül jóízü borvíz. Itató - Ez is egy szimpatikus rejtés.
Római tábor Sóvárad 54.88 km-re. Római tábor - Sóvárad
Mohos tőzegláp 36.45 km-re. Nevét a lápot kitöltő tőzegmoháról kapta, a belőle keletkező tőzeg vastagsága elérheti a 10 métert. Elüldözve - Kezdődött azzal, hogy egy saját kincskeresést szerveztünk a szülinaposnak, mikoris a saját ajándékát kellett megkeresnie a játékszabályok alapján. Télen - Kezdem azzal, hogy az információs tábla a teteje nélkül van. Rejtés nélkül - A Szent Anna Tavat látogattuk meg előbb, de igyekeztünk a Mohosba is eljutni, míg süt még a nap.
Várköve Köves Somlyó sarka Gyergyócsomafalva 50.09 km-re. Hogy bár nagy távolra van, bár útja kényelmetlen és fáradságos, én egy várrom felfedezésének vágyától lelkesedve, mégis elhatároztam oda (ki)rándulni.
Millennium szálló Kézdivásárhely 57.61 km-re. 1944-ig működött benne vendéglátó tevékenység, szálloda és étterem.
Kerekerdői focipálya Székelyudvarhely 16.65 km-re. Itt van a focipálya is, ahol már több mint 70 éve megtartjuk, megszakítás nélkül, a hagyományos Húsvéti Kupát, három utca részvételével.
Egykori szélmalom Homoródremete 14.48 km-re. Messze környéken nem látni hasonló épületet. A kő marad - Vasárnap délben nem lehet kiadósabb túrát tervezni, éppen ezért jól jött ez a közelebbi friss rejtés, ráadásul érdekesnek is tünt, ugy hogy hamar megnyergeltem a drótszamarat, és már a Cekend tetején karikáztam, ki a Szarkakőre, ahonnan beereszkedtem ebbe az eldugott világvégi kis faluba.
Magyar evangélikus templom Brassó 58.59 km-re. 1783-ban építették, itt mondták ki az önálló erdélyi magyar evangélikus egyházmegye megalakulását.
Nagy Murgó alatt a Hatodon 30.3 km-re. Ez a Hatod hágó 710 méteren.
Ploti-barlangok Sepsikőröspatak 36.94 km-re. Az oldalban látszik a fejtésvonal, azt kell követni - a falu végétől, a cigányteleptől vagy 100 méter után kell felkapaszkodni a meredek oldalba. Agyagosan - Ezeket az ugynevezett tektonikus fulkeket mar reg ismertem, meg a favago eveimbol, Kisgyorgy batyank nyomaban felkeresve. Kutyaugatás - Hamar meglettek az üregek, az érdekelt dobozos üreg is, lekecmeregni is sikerült épségben.
Asztalkő felé Karcfalva 45.66 km-re. Útban az Asztalkő felé És aki lefele keresi? - Van aki kibírja és lefele keresi, mert jobbkezes és nem siet a vonathoz. Elterelő hadművelet után elsőnek - Miután egy sikeres figyelemelterelő hadművelettel a társaságot bevezettem az erdőbe, amíg a csapat többi tagja a sűrű erdőből történő kievickéléssel volt elfoglalva, gyorsan megkerestem a geodobozt, és beírtam a nevemet a cézárnak fenntartott első helyre :-)Visszahelyeztem a dobozt, majd együtt kerestem a közben ideérkező többiekkel. Másodikok - Szóval így jártunk, lecsúsztunk az első helyről.
Állattemető Székelyudvarhely 16.84 km-re. Az engedély nélküli, de nem törvénytelen létesítmény az erdő szélén található. Újkeletű hely - Az állattemető teljesen újkeletű, most 10-15 éve kezdték az erdőben eltemetni a kedvenceiket az emberek.
Jézus hágója keresztút Csíksomlyó 39.44 km-re. Az állomások egy-egy személy vagy búcsús csoport hitét és áldozatkészségét hirdetik. Kesztyűbe dudálni - Vagy inkább zsebkendőbe, mert ennek van a szezonja. Kőkereszt - A doboz simán megkerült. Végre egy doboz - A környéken több helyen is keresgéltünk sikertelenül, és ez volt ez első doboz, amit a helyén találtunk.
Evangélikus templom Székelyzsombor 6.39 km-re. Mivel ezen a vidéken a szász telepítés a XIII-XIV-dik századra esik, erre az időre tehető a plébániatemplom eredete is.
Büdösgödör Büdösfürdő 28.53 km-re. Büdösgödör Büdösfürdő
56.07 km-re. 1997-ben leállítják rajta a forgalmat, 2011 augusztusában újraindul a közlekedés ezen a szakaszon. Rendezett állomás - Ma megint Szovátán dolgoztam, a környéken is volt dolgom.
Kustaly vára Oklánd 3.84 km-re. A majdnem teljesen elpusztult toronyvár Erdély legkorábbi kővárai közé tartozik, Attila és Réka várával együtt. Vargyas határában - Egy érdekes, és értékes rejtekhely, a középkori várak, erődítések sokaságának egy ujabb helyszíne.
Miklós borvíz 22.92 km-re. Miklós borvíz
Sütei borvíz feredő 39.67 km-re. Szénsavas, kiváló asztali víz,  melyet a két világháború között palackoztak és kimondottan Galac város piacán hoztak forgalomba. A rejtek - A rejteket, illetve csak a doboz hűlt helyét találtuk meg. Télen is finom a Salus borvíz - Rövid, késődélutáni sétára indultunk. Oltszem II - A forrás környéke sajnos kezdett kicsit lepusztulni, de a víz jól esett.
Balu kalandpark Hargitafürdő 29.49 km-re. Balu kalandpark Hargitafürdő Jó egészségben - Jó egészségben van a láda. Hol van Balu? - A tura vege, es mar a nyakamban is volt az eso. Visszatérők - Ma voltunk a rokonokkal egyet Balu parkozni.
Hágóbérce tanösvény Pottyand 50.07 km-re. A nehézségi szint nehéz, az útjelző oszlopok színe zöld.
Első világháborús emlékmű Újtusnád 35.8 km-re. Az emlékmű megörökíti az első világháború 34 hősi halottjának nevét is.
Molnar Istvan mellszobra Szekelykeresztur Cristuru Secuiesc 33.53 km-re. Molnar Istvan mellszobra Szekelykeresztur Cristuru Secuiesc 2008
Gespreng-hegy Brassó 56.57 km-re. A nevét állítólag egy forrásról kapta, mely egykor a hegy nyugati oldalán, egy barlangszerű mélyedésből tört fel.
Református templom Farcád 21.79 km-re. Feltételezik, hogy hajója gótikus kor előtti és csak a szentélyt újították, illetve építették teljesen újjá a gótikus korban.
Szent Márton-templom Brassó 57.83 km-re. A templom ma is itt áll, a várfalon kívül.
Nádasfürdő Újtusnád 37.48 km-re. Nádasfürdő - Újtusnád Medve Nádasfürdőn - Nem hiszem a medvét :-), lássuk a bizonyítékot :-). Nádas a javából - Meglett a doboz. Romhalmaz - Ez az a hely, ahol bebizonyosodott, hogy a székely sokszor olyan sincs mint a balkániak.
Szűz Mária katolikus kápolna Torja 50.11 km-re. Az épület alatt kripta van, ahol az Apor család tagjai nyugszanak.
Bükkfa a Kolos-tető mellett 49.17 km-re. A törzse üreges, a szekérút felé eső része hiányzik.
Kicsiloki-borvíz Csíkkarcfalva 46.27 km-re. Kicsiloki-borvíz Csíkkarcfalva
Kicsimama utca Kézdivásárhely 57.54 km-re. A jó hírnevét onnan szerezte, hogy egy kis zsindelyes házban itt egy idős asszony élt.
Zambler János szobor Csernáton 51.13 km-re. Zambler János szobor - Csernáton Fej - Könnyen megtalálható a rejtek, mivel közvetlenül az út mellett van, egy tömbház előtti parkocskában.
Disznórió 41.09 km-re. Innen nagyon jó kilátás nyilik egyrészt a Hargita vonulataira, valamint a csíki medencére, és a falvakra. Szemerkélő esőben a felcsíki falvak felett - Miután a Fertő-nyeregben sikertelenül kerestük az ott elrejtett geodobozt, elindultunk a Disznó-hegyre.
Református templom Gagy 38.24 km-re. A reformáció korában az addig tiszta katolikus lakosság többsége unitárius lesz és 1666-ban önálló anyaegyház. Maganyos kis templom - Megtalaltam a dobozt, ugy nez ki, elsonek. Gyík van, doboz nincs - Énlakáról hazafele, gondoltuk megkeressük a geodobozt.
Jégkorongozók Csíkszereda 36.27 km-re. A Vákár Lajos jégpálya mellett két hokis szobor is található. Nehez szivvel - Igen, mi is nehez szivvel hagytuk ott a kis grafit ceruzat, amibol otthon 50 drb van. Kék-fehérek - Elindultunk geodoboz-vadászatra, a fiammal, ez volt az első megtalált doboz. A doboznak első megtalálói - Gratulálok az első megtalált geodobozhoz.
Benedek Elek sírja Kisbacon 21.31 km-re. Itt nyugszik a nagy mesemondó, Benedek Elek, és felesége, Fischer Mária. Síremlék - Ő volt, akinek ''könnyű a toll és nem nehéz a kasza''. Gesztenyefa - Na, ezt sem nehéz megtalálni.
Imets Fülöp Jákó-iskola és emléktábla Tusnád 37.57 km-re. Imets Fülöp Jákó-iskola és emléktábla Tusnád
Székely Nagygyűlés Agyagfalva 21.14 km-re. A népgyűlés kimondta és megerősítette a népszabadságot, a székely nemzet jogait biztosító kiváltságokat, a nemzeti szuverenitást, ahol ítélkeztek a hazaárulók és pártütők felett. Hazafelé - Betértem az emlékműhöz, hogy megkeressem a dobozt. Udvarhelyi túra - Hazafelé Udvarhelyröl benéztem megint az agyagfalvi emlékmühöz. Székelyek - Ez sem került elé, pedig a szulákot jól letapostam a lépcső mellett.
Bors-kúria Csíkszentkirály 36.12 km-re. A kapun levő felirat szerint 1585-ben építették, így talán idősebb mint az étfalvazoltáni barokk kapu. Kicsi a bors, de... - Kicsi a bors, de hol a csudában van a doboz? Kérdeztük, s megkerestük. A Rejtekhely hivatalos itala - Megérkezett az első Igazi Csíki Sör szállítmány a Bors-kúriára? Úgy néz ki a Bors család időben felkészült a télre :-). Csíki Sör - Ejj, nem voltunk otthon, pedig jó lett volna kérni belőle.
Fenyősági borvíz 26.29 km-re. Fenyősági borvíz
Évszázados tölgyfa Csíkszépvíz 45.99 km-re. Koránál fogva sokat tudna mesélni a község életéről.
Itatóvályú az erdőben Fenyő-tető 27.67 km-re. Itatóvályú az erdőben Fenyő-tető
Katolikus templom Csíkpálfalva 40.87 km-re. Mindig Delne filiája volt és a hívek a Szent János-templomba jártak, míg nem volt kápolnájuk. A tojas - A nap kisse kivette a tojaska szinet, de attol szepen rozsaszinellik. Megtalaltuk, konnyu volt - De azt nem meselem el, hogy elobb a kozpontban kerestuk. Palik - Jó helyen van templom, körbe lehet látni a környéket.
Emlékpark Dálnok 50.51 km-re. Emlékpark - Dálnok
Móric-kő Korond 40.42 km-re. A tetejéről szép kilátás nyílik déli irányba Korondra, a Kalonda-tetőre és a Firtos-hegyre. Nincs meg a régi doboz, de van egy új doboz, új rejtekben - Pálpatakáról jövet, a Móric-kő közelében van egy elágazás jobbra. A környék igazi vadaspark - Ma rejtettem egy geodobozt a Fügeváránál, mely jelenleg andezitbánya. Lobogó - Ha már valaki ilyen helyre lobogót telepít, akkor gondoskodhatna arról is, hogy egy év múlva ne egy rongy-darab lebegjen itt.
Millecentenáriumi emlékmű Újtusnád 36.38 km-re. Középpontjában egy magas tölgyfakereszt van.
Várhányás Maksán 46.61 km-re. Várhányás Maksán Ez igen! - A tó még csendes, csak a halászok üldögelnek körülötte. Ujra fenn a dalnoki gerincen - Ellenoriztem a ladat es az most lekoltozott a csutak ala. A doboz maradékait összeszedtük - A tuskó teljesen elkorhadt.
Erődített evangélikus templom Felmér 41.05 km-re. Erre tanú a templom maga, melynek stílusjegyei az átmeneti (román-gótikus) korra utalnak.
Polgármesteri hivatal Segesvár 49.19 km-re. Ezzel az alkalommal lebontották a kádárok tornyát is.
Kockás tulipán Rétyi Nyír 53.97 km-re. Jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növényünk, mely áprilisban tömegesen nyílik. A tavasz csodálatos tulipánja - Ennyire korhadt fa nem sok van, így hamar előkerült a doboz. Sikertelen virágles - Kockás tulipán, liliom megtalálása volt a cél. Korábban nyíltak - Hideg ide vagy oda, a kockásliliomok április elején nyíltak az idén és a tavaly is.
56.04 km-re. Fontos turisztikai célpont, túraútvonalak csomópontja, a közelben sípályák is vannak. Bucsin-tető - Délelőtt a Rabsonné vára közvetlen közelében levő, legendás Pakulárkő kilátópontjánál rejtettem geoládát, majd Gyergyószentmiklós felé kerültem hazafelé. Bucsin - Csak egy zacskot talaltam. De megvan a láda - A Mezőhavas túra után kőnnyen megtaláltam ezt a ládát.
Csiszér-ház Csíkszereda 36.27 km-re. Csiszér-ház Csíkszereda
Kockás tulipán-erdő Szacsva 57.66 km-re. Az úttól balra van a csodálatos tulipánmező. Szentgyörgy-napi tumultusból kiszabadulva - Megkerestem ezt a rejtekhelyet. Megegyszer ugyanitt - Meg 2016 februarjaban jartam itt es akkor masodiknak (meliek utan) talaltam meg a dobozt. Szép hely - Szép hely, könnyű megtalálni.
Pihenő a Fekete-rez felé Gyergyói-havasok 58.01 km-re. Pihenés közben meggyőződhetünk, hogy az Ördög még mindig szorgalmasan őrli a köveket :) A pihenő(hely) volt a cél(pont) - A Szem-gyógyforrástól gyalog indultam neki a Fekete-Rez felé.
Piricske-forrás Csipike-sípálya 30.12 km-re. Amint később megtudtuk ez a Piricske forrás - bár pár km-re van az ilyen nevű üdülőfalucska, édesvizű forrással. A Csipike sípályan sí nélkül - Miután a Rákosi Hargitáról visszatértünk Hargitafürdőre és a menedékházban ettünk a finom almás rétesből, úgy döntöttük, hogy akkor ezt sem fogjuk már kihagyni, annyi km után ez a pár száz méter már nem számít. A Csipike-sípálya közelében levő források - A Csipike-sípálya közelében több forrás is van az erdőben. Eső után - Szinte elhajtott az eső, de szerencsére nem volt tartós.
Unitárius templom Kilyén 46.03 km-re. Töredékesen megmaradt a szentségfülke is, az 1497-es évi dátumával.
Református templom Kőrispatak 45.51 km-re. A reformáció után ugyanis két protestáns egyház alakul, a hívek megoszlanak a református és unitárius vallás között.
Zsidó-temető Kézdivásárhely 58.25 km-re. Zsidó-temető - Kézdivásárhely
Dungó feredő Homoródkarácsonyfalva 1.71 km-re. 2006-ban, egy fürdőépítő kaláka révén építik először újra, a mai formáját pedig 2019-ben nyerte. Nagyon szép kis fürdő - A Rejtekhely vadászat Erdélyben harmadik találkozó, harmadik napján, csapatmunával ezt is megtaláltuk. Irány egy akciós wellness központ - 2013-ban, egy magárahagyott pusztulásra ítélt hely. Megújult - Sok kéz önkéntes munkájával és nagylelkű támogatásokból újult meg az elmúlt tíz nap során a Homoród mentiek népi feredője.
Székely Határőr Emlékközpont Csíkszépvíz 46.11 km-re. Kiállítás formájában a székely hadszervezetek és a Keleti-Kárpátok határőrizetének történetét mutatja be, az Árpád-kortól a második világháború végéig.
Örök nyugalom 41.83 km-re. A régi ház már romos, de az udvaron élet nyomai vannak, és a sír is gondozott. Csendes tanya - Megkerestük a gyerekekkel. és békés õz - Sajnos nem volt nalam leiras. Csendes, elhagyott hely - Bözöd felől érkeztem, egy kocsit eléggé próbára tevő úton.
Ördögútja Nagy-Fenyéd Rákos-Homoród 26.06 km-re. Nagy-Fenyéd - Fejedelemvésze-patak - Kétszállás-patak - Lázi út - Rákos-Homoród.
Dobói kápolna Erdőfüle 14.59 km-re. Itt feküdt a középkorban egy Dobó nevű falu. Az egykori falu - A Kormos völgyéből ereszkedtem le nagy lendülettel, és csak az erdőfülei táblánál jöttem rá, hogy vissza kell forduljak, de nem bántam meg. Dobói kápolna romjai - Miután megnéztük a kápolna romjait, megkerestük a dobozt is. Doboz rendben - Visszatértem első megtalált dobozomhoz.
Sziklakert a Béta oldalában 33.66 km-re. Innen lehet ugyanis, kikapaszkodva a vársziklához, megnézni annak lemezes törésű, andezit sziklafalait.
Bodvaji temető 24.76 km-re. Ennek emlékére, és a völgy vonzerejének növelésére rejtettünk ide. Az Istenkas lábánál - Megtaláltuk. Gyönyörű idő - Megtaláltuk ezt is. Csend és nyugalom - Gyönyörű őszi napsütéses időben találtam a bodvaji temetőre, a rejtésnek köszönhetően.
Kilátótorony Heveder hegyese Oklánd 3.28 km-re. A Heveder hegyese (régebb Heveder-tető, Nagy Völgy bükk teteje, Billő Mező tettője) 900 m távolságra van a Kustaly-vára helyétől, nyugatra.
Kőasztal Kerekhegy Persányi-hegység 19.2 km-re. A gerince egy kifli alakú görbülethez hasonlít, a két vége Alsórákos felé mutat.
Bánya-tető 37.02 km-re. A kilátást korlátozzák a felnövő fák, és nem egyszerü a szirtre való feljutás sem.
Vass kalapos ház Székelyudvarhely 19.09 km-re. Sajnos a gyerekek eladták, most a Demokrácia központ működik benne.
Síremlék Doberdó Makfalva 54.91 km-re. A világháborúban, az olaszországi Doberdóban hősi halált halt Barabás János emlékére emelték.
Lobogó-borvíz Kirulyfürdő 20.13 km-re. Négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható. Kiruly III - A Kalibás-kőtől folytattuk tovább az utunkat és megálltunk ennél a borvízforrásnál, ami régebb érdekesebb látványt nyújtott. Kiszáradva - Hát ez egyáltalán nem lobog. Csak ki kell várni! - Ahogyan a leírásban is említettem, ez egy bizonyos periodicitással működő gejzír.
Katolikus templom Göröcsfalva Csíkrákos 42.21 km-re. Tulajdonképpen összeépült Csíkrákossal, Göröcsfalva ma is közvetlen tízese Rákosnak. Kicserélve - Megtaláltuk a geodobozt a földön. Én köszönöm - Bár a rejtő feladata a rejtését karbantartani, a sérült geodobozt kicserélni, szép és ajánlatos dolog egymásnak segíteni. Zöld Péter - Ez a templom nem csak a tornyával különleges, hanem a loggiás bejáratával.
Római katolikus templom Csíkkozmás 40 km-re. Egyházilag sokáig főesperesség volt, Tusnád fíliája, csak 1726-ban szakadt le róla. Kicsi - Női kéz kell ehez az odúhoz. A templomkertben - Ha mar ott az ember akkor nagyon konnyu megtalalni, mert egyetlen egy kortefa van az egesz templomkertben. Gomba - A körtefa üregét sajnos belepte a gomba, ezért nem lehetett a dobozhoz hozzáférni.
Csonkatorony Csíkszenttamás 52.07 km-re. A rom egy középkori templom maradványa, amelyet Csíkszentdomokos és Csíkszenttamás közösen épített. Alkonyati találat - Esti sétának választottuk. Őszi napfényben - A múltkor elpáholt a zápor, irtózatos égzengés miatt elhúztunk. A szerencse nem volt velem - Bizony, én ott kezdtem keresni ahol előre gondoltam.
Likoldala Székelymuzsna 22.41 km-re. Valószínűen innen kapta a kiemelkedő csúcs, a 816 m magas Liktető a nevét.
Katolikus temető Zalánpatak 29.97 km-re. A falu határában számos ásványvízforrás buzog fel. Temeto - Na, ez egy szep kis temeto a templomocskaval egyutt.
Apold piramisai 46.2 km-re. Apold földpiramisai Apold piramisai - Megvan a közé szorított doboz. Doboz helyett borz - Igaz, közel van az úthoz a rejtekhely, de a novemberi mokány esőben odáig caplatni egy különleges élmény. Háromszögek - Hát itten lehetőség van a doboz elrejtéséhez.
Szent Anna kápolna Szent Anna-tó 35.85 km-re. Többször születik újjá romjaiból: 1860-ban, 1925-ben, 1948-ban és legutóbb 1975-ben. Hógolyózás - Ma újabb ládakeresésre indultunk. Második próbálkozás - Kincskeresésünk kezdetén még egyszer próbálkoztunk ezen a helyen. Napsütésben - Szép napos időben érkeztünk a tóhoz.
Egykori erődítmény Vártető Nagygalambfalva 24.12 km-re. Az ókorban, és az Árpád-korban is itt erődítmény állott.
57.23 km-re. Szent István-borvízforrás Fehérkő Kászonfeltíz Kászon 1 - A kászoni túránk első állomásán nem volt szerencsénk, csak a rejtekhelyet találtuk meg. Ölében vagy tövében? - Biztos szeretnék lenni, hogy jó helyen kerestétek. Volt, nincs - A Tömlőhozó ösvényen indultunk felfele, s benéztünk ide is friss vízért, A doboz nincs már meg sajnos, és nem volt nálunk másik hogy pótoljuk.
SZNM 10 Szentivánlaborfalva Szentiványi sírkápolna 51.26 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 10-dik stáció - Szentivánlaborfalva - Szentiványi sírkápolna Sírhely - Nem találtam meg. III. Állomás - A szomszéd udvarról igen furcsán néztek ránk. Kutyák társaságában - Keresés közben a szomszéd kutyák is odakerültek, kicsik, nem veszélyesek, csupán ugatósak, végül engedték megsimogatni is magukat.
SZNM 11 Uzon Református erődtemplom 51.6 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 11-dik stáció - Uzon - Református erődtemplom II. Állomás - Szinte feladtuk a reményt, mert a templom kapun megláttuk a lakatot. Lement... - Elsőre a hátsó kapuhoz mentem ami zárva volt, majd megláttam hogy elől is van kapu, így nem kellett kertet mászni. Az én kezem sem ért be - Elég sokat ástunk, találtunk benne törött üveget, fóliát, PET palack maradékot, de a dobozt nem értük el.
Gyergyó romlása emlékoszlop Gyergyóújfalu 56.84 km-re. Az emlékoszlop felirata Gyergyó lakosságának a kuruc mozgalomban való részvételéről szól.
Kőhalom vára 21.31 km-re. Neve is a szász telepítés előtti eredetre mutat: Kőhalom. Nagy forgalom - Felújítás után rá sem ismertem a régi képekre. Hazafele - Erős szél fújt a várban. Reps - Miután már lassan ötven éve, legalább évente egyszer elmegyek a vár mellett, ideje volt, hogy fel is menjek.
Szoborpark Árkos 40.12 km-re. Szoborpark - Árkos
[ Fel ↑ ]
Dénes István emléktúra - Gódra-karszt
Dénes István emléktúra - Gódra-karszt 7,53 km-re
A Dénes István emléktúra 2006 szeptember 9-én, szombaton, a vargyasi kőbányától indult. Majd a Súgólik megtekintése után a Gódra-karszton folytatódott és a Vargyas-szorosban ért véget.
Alagút-barlang, Késes-barlang - Vargyas-szoros
Alagút-barlang, Késes-barlang - Vargyas-szoros 11,01 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.