Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Egy séta Rabsonné várához - Udvarhelyszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Rabsonné vára, a várromok. Kincskereső élete. Az e várhoz kötött regék, hagyományok. Kilátás. Barátság tető alatti tündértanya. Kis-Juhod völgye. Elemir tornya, regéje. A tóvá átalakult völgy, a völggyé átalakult tó. Rabsonné útja. A dészkavár barlangja. Rabsonné kincstára. Kápolna mezőn kápolna-rom. Juhod völgy erőditvénye. Ilyésmező. Földvár. Egy séta Rabsonné várához című fejezet részletesen Atyha Terra Siculorum
041_rabsonne_vara.jpg
Rabsonné vára Parajd közelében
Szerelmesek parkja Marosvásárhely 46.76 km-re. Szerelmesek parkja - Marosvásárhely Én meg vagyok elégedve - Majdnem három évvel ezelőtt rejtettem ezt a dobozkát. Hősök parkja - A Szerelmesek parkja mellett, tőle ÉK-re van a Hősök parkja. Másodikra - Egyszer már megprobáltam, másodikra sikerült.
Ivói szfinx Ivó 27.58 km-re. Eseménytelen az utunk, aztán feltűnik az út bal oldalán egy andezit sziklacsoport. Ebéd utáni könnyű séta - Ivóban töltöttem a szilvesztert, közben néhány ládát is sikerült felkeresnem. Andi es Zita - Egy kis kepzeloerovel ket oreg holgyet is fel lehet fedezni az andezit tombokben. A szfinx vonzásában - Udvarhelyről hazafele jövet (nehogy túl hamar hazaérjünk) döntöttük el, hogy megkeressük a szfinxet.
Unitárius vártemplom Homoródszentmárton 42.17 km-re. A déli irányba vezető út bal oldalán emelkedő kis dombon áll az unitárius templom. Faltemplom - Tényleg szebb a fal mint a templom, ahogy jkgábor is írja. Őszi séta IV - Sajnos a templom zárva volt, és a geodoboz sem került elő hosszas keresés után sem. Szentmárton - Egy ember meg egy kasza csodákra képes.
Kerekes Julcsa háza Homoródszentmárton 42.02 km-re. Épült a 19-dik század végén, jelenleg lakóház.
Régi Küküllő-fahíd Segesvár 51.18 km-re. Építésének idejéről nincsenek adatatok, a tordai híd után épülhetett.
Hosszú-borvíz Madéfalva 47.01 km-re. Hosszú-borvíz, Madéfalva
Salamon Ernő Gimnázium Gyergyószentmiklós 35.05 km-re. Salamon Ernő Gimnázium, Gyergyószentmiklós
Tósaroki barlang Tósarok 59.71 km-re. A cseppkövek sajnos tömegesen le vannak törve, a falak feketék a füsttől.
Vashámor Szentkeresztbánya 37.7 km-re. Az oda tévedt kíváncsiskodókat Vigyázat, omlás veszély - Vigyázat, veszélyesen mély gödör feliratú táblák figyelmeztetik a veszélyre. Romok - Másodjára sikerült megtalálni elsőre a szemközti vállalatnál bolyongtunk. Szomorú látvány - Nem egy szívderítő hely. Omladozik - Valamikori szép, ma már múzeumi érckályhák készültek itt? Most már csak csupasz falmaradványok meredeznek a felhők fele.
Attila Berg Segesvár 51.93 km-re. Érdemes lenne azonosítani a helyet, és megtudni a helynév történetét.
Római tábor Sóvárad 13.7 km-re. Római tábor - Sóvárad
Salvator-kápolna Csíksomlyó 54.44 km-re. A salvator latin szó, jelentése megváltó. Megdermedt táj - Nehezen vergődtem fel a hágón, mert a hó alatt nem lehet látni a terepet, és így sokszor a "két lépés előre, három hátra" című fejezetet éltem át. Megmentőnk - A régi kápolna az igazi történelmi hely. Októberi tojáskeresés - A román tartalékdobozt találtuk meg, ez tényleg egy jó nagy tojás.
Székelyudvarhelyi városmag tapintható dombormű 32.21 km-re. A letapogatható bronz dombormű kőtalapzaton áll.
Vakbarát tapintható térkép Marosvásárhelyi vár 47.7 km-re. Kitapogathatók rajta a vár műemlékegyüttesének elemei, a várfalak, a sarokbástyák, a református templom.
55.52 km-re. 17 kádas meleg fürdője 1957-ben épült, azóta többször felújították. Legyen egy ilyen rejtés is - Én már többször is ellenőriztem a rejtést, és a geodoboz mindig a helyén volt. Végre megvan - Sokadjára keresem. Ládaellenőrzés - Ma este kibicikliztem Zsögödfürdőre, a borvízforráshoz.
Kovács-torony Segesvár 50.56 km-re. 1676-ban leégett, majd újjáépítik.
Tatárlik Vargyas-szoros 48.88 km-re. Tatárlik Vargyas-szoros Ugron barlang - A térképen helytelenül jelenik meg a Tatárlik helye. Javítás és magyarázat - Köszönöm az észrevételt, a térképen tényleg tévesen jelent meg a Tatárlik helye.
55.45 km-re. Neve a régi magyar Csomor személynévből származik. Templomkertben - Meg amikor egy aggal halasztam le Aracs patak volgyeben a ladikot. Jobb két geodoboz, mint egy - A csomortáni katolikus templomnak tavaly május óta van még egy második geodoboza is, mely a román geojátszótér rejtése. Új templom - Na, ez volt egyik legkönnyebben megtalált dobozom.
Örmény templom Gyergyószentmiklós 35.5 km-re. A város fejlődését nagyban befolyásolták a városba letelepedett örmények, róluk mesélnek a gyergyószentmiklósi örmény templom hársfái. Sétányt alakítanak ki a templom körül - Területrendezési munkálatok kezdődtek a gyergyószentmiklósi örmény templom fala mellett.
Hollókő Homoródkeményfalva 37.25 km-re. A hozzá fűződő legendáról Orbán Balázs a Székelyföld leírásában is említést tesz. Sötétedés előtt, ebédidőben - Nem itt vezetett el az utam, de Homoródfürdőtől egy kis kitérővel kocsival is megközelíthető a hely.
Weekend Dragon Marosvásárhely 46.83 km-re. Weekend Dragon Hajó - Sajnos a hajóra nem szabad felmenni. Fel kell nőni a feladathoz - Sokszor kerestem ezt a dobozt eredménytelenül. Már rég elúszott - Már vagy 4-5 éve elhajóztak a smekkerek vele, így se sárkány, se hajó, se kincs, se láda.
Parajdi Sóbánya 6.41 km-re. Itt a táj valóságos paradicsoma azoknak, akiknek természetszeretete nem zsugorodik a tovasuhanó gépkocsikból, buszokból való futólagos bámészkodásra. Forgalmas hely - Az átjáróra emlékeztünk korábbi látogatásainkból. Forgalom - Nem felvonultunk, hanem levonultunk ma a bányába.
Síugrósánc Székelylengyelfalva 28.41 km-re. Síugrósánc Székelylengyelfalva
Kustaly vára Oklánd 53.4 km-re. A majdnem teljesen elpusztult toronyvár Erdély legkorábbi kővárai közé tartozik, Attila és Réka várával együtt. Vargyas határában - Egy érdekes, és értékes rejtekhely, a középkori várak, erődítések sokaságának egy ujabb helyszíne.
Bojzás-forrás Marosfő 36.88 km-re. A környéken itt nyílik legkorábban a hóvirág, a farkasboroszlán, a csillagvirág és a májvirág.
Rigó-tó Szováta 8.57 km-re. Rigó-tó Szováta Narancsízű tictac cukorkák - Abban az erdőben, ahol a Szováta környéki tavak találhatók, több jelzett és jelzetlen, sétány és ösvény van.
Égerfás-tó Vármező 15.86 km-re. Égerfás-tó - Vármező Madárvilág - A geodoboz a helyén van, a szürkegémek úgyszintén. Kedvencz - Az Égerfás-tó az egyik kedvencz laza túrahelyünk, télen-nyáron többször jövünk. Egyre kisebb - Meghökkentünk, amikor megláttuk, hogy a kedvenc kis tavunkban alig van víz.
Isten dombja Mezőbánd 59.72 km-re. A Bándról Marosvásárhelyre bevezető út nyugatról megkerüli ezt a magaslatot.
Dávid Ferenc téri unitárius templom Marosvásárhely 49.02 km-re. A kövesdombi unitárius templomot 1999 november 21-én kezdték el építeni. Minden sarkon jártam már - De még követ sem találtam, nemhogy dobozt. Rejtekhely és rejtek - Gyakori a félreértés, sokan még mindig eltévesztik. Utólagos moderáció - Friss bejegyzés alapján, úgy néz ki, hogy eltűnt az általam itt elrejtett geodoboz.
Székelyderzs 42.45 km-re. A hagyomány szerint Ramocsa nevő tündér járt erre, léptei nyomán a gyönyörő ramocsavirág kezdett nyílni. Világörökségi helyszín - Nincsenek világörökségeink, csak világörökségi helyszíneink. Idegenvezető - Nagyon csinos idegenvezetőlány tevékenykedik a székelyderzsi erődtemplomnál, ami egyrészt jó, mert megmutatja a látnivalókat, és elmondja a tudnivalókat, viszont a puszta létével elvon(hat)ja a figyelmet (legalábbis a férfiakét) a látni-tudnivalókról. Szalonna - Na, ez aztán tényleg szépen meg van csinálva.
Vargyas tavai 58.33 km-re. Ez a környéken több tó megjelenéséhez vezetett.
Lóalkatrész szikla Ratosnya 46.41 km-re. Az igazi neve nyomdafestéket nem tűr, ezért csak így írom le, nem nehéz viszont kitalálni a helybeliek által használt megnevezést. Várakozás - Biciklivel mentünk, s pont egyszerre álltunk meg egy családdal, akik autóval voltak, már majdnem feladtuk a doboz megkeresését, mert nem akartak indulni, de végül összejött. Estifény - Egy utazó családdal egyszerre álltunk meg a parkolóban. Csalodas - Azt hittem az elejen hogy maszos doboz lessz :) de tevedtem.
Erika Levendula Nyárádszentbenedek 43.08 km-re. Parkolási lehetőség az ültetvénnyel szemben van, a telefonos bolt udvarán.
Fiastetői kilátó 11.92 km-re. A tervezés Gyímesi Márton építészmérnök munkája. Fiastető, vihar előtt - Atyha felől személygépkocsival próbálkoztunk közelebb jutni a kilátóponthoz, majd korulbelul félúton hagyva az autót, gyalog másztunk ki a kilátóponthoz. Sárgarigó - Lementem a térképről mire elértem a kilátót, de lehet, hogy csak az én térképem régi. Ujra megvan - 10 ev utan ujra megtalaltuk a dobozt.
A temető kápolnája Atyha 11.75 km-re. Mára időutazással felérő kaland vár az idelátogatóra - lelket erősíts, zubbonyt igazíts, irány Atyha, lépés, indulj. Sóvidéken - Nem vagyunk ugyan nagyon magasak, de a doboz sajnos nem volt a leírás szerinti helyen, a rozsdás szeg viszont igen. Kivül pléh, belül üres kápolna és rejtek - Igazán különleges ez a település a hegy tetején, de talán a leglátványosabb az odáig vezető út. Új kápolna - A templomot újra födik.
Kopjafás temető Erdőfüle 58.79 km-re. Kopjafás temető Erdőfüle Kopjafák - Megtaláltam a dobozt. Kihívás - Mint fa szakosak, nagyon vártuk a kopjafákat (nem a saját fejünkhöz:) ). Hej, égig-nyúló giz-gazok - Cuppogó sárban, ködben fedeztük fel ezt a temetőt, ami tényleg különleges, mert a legtöbb sírt még nem öntötték betonba.
Rez-nyaka Gyergyóditró 40.98 km-re. Rez-nyaka Gyergyóditró
Durutya-Ebner-ház Segesvár 50.8 km-re. Durutya-Ebner-ház - Segesvár
Pseudosphaera Marosvásárhely 47.81 km-re. Bolyai János világhírű magyar matematikusnak állít emléket, aki életének jelentős részét Marosvásárhelyen töltötte. Felületes keresők, összetévesztett dobozok - Sajnos, megint eltűnt a doboz. Még azért is, újrarejtve - Egy esti séta alkalmával nyolc geodobozt rejtettem újra a környéken. Negyedik doboz - Nem az én rejtésem, hát megkerestem.
Fehérnép sarka Makfalva 19.61 km-re. Mivel hasonlít egy karcsú női lábra, valószínűleg a felszíni forma határozta meg a helynevet.
Íjásznő Marosvásárhely 47.17 km-re. Ekkor került Kulcsár Béla felívelő, lendületes plasztikája is, egy itteni hangulatos kis zöldövezetbe. Jó hogy nem lábakelt doboz lett belőle - A Üres - Sajnos a rejtek üres. Letarolt rejtek - Csipivel kerestuk, de o mar tudta, hogy valoszinuleg most sem talaljuk majd.
38.8 km-re. Szentgerice Aprólékosan megvizsgáltuk a rejteket - A belsejét is tükörrel -elemlámpával, de nem találtunk dobozt. Sajnos nincs doboz - Kerestem a dobozt, de sajnos nincs meg.
Református templom Székelyudvarhely 32.25 km-re. Épült 1781-ben.
Csíkszentmihály hársfái 50.3 km-re. Kezdjük a mesét a település nevével, mely az egyházközség védőszentjéről, Szent Mihályról származik. Gyanús szemekkel - Egy kicsit magasan volt, de megtaláltuk. Hát, szívesen - Gábor, tudom mennyire szereted ezeket a rejtéseket - hát, szívesen. Izgalmas volt - Ha Csobotfalván azt írtam, hogy porosak voltak a dobogtató gerendái, akkor a szentmihályi lépcsőhöz képest ez nem kifejezés.
Bakalja Folk Csűr Csíkszentkirály 56.92 km-re. A Bakalja Folk Csűr Csíkszentkirálytól két km-re nyugat felé található, a Szentimrei Büdösfürdő irányába indulva.
Orsova-kő Erdőlibánfalva 23.3 km-re. Orsova-kő - Erdőlibánfalva
Szent István-korona Csíksomlyó 54.24 km-re. Szent István-korona - Csíksomlyó Újra - Holnap újra megpróbálom. Ilyen-olyan keresnivaló - Amikor eltűnik egy rejtés, az átalakítás során, még egy ideig meghagyom a régi segítő információt. Korona - Szép kompozició.
Ördöglik Csíkzsögöd 55.66 km-re. Érdekes formájú kőtömböket lehet itt találni, a hely és a megfelelő időpont pedig kiváló fotótémát (panoráma, naplemente, árnyék, stb) nyújthat, az arra figyelmes fotósok számára. Az igazi geotojás - A fotót nézve hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy melyik a geotojás. Helytelen ábrázolás - Igen, a helytelen ábrázolás nekem is okozott egy kis fejtörést. Jobb és bal szem - Igen, a jobb oldal a Nap, a világosság, a férfi.
Nepomuki Szent János-kápolna Csíksomlyó 53.82 km-re. 1767-ben épült Salamon Imre kolostori gondnok saját költségén. Kápolna - Nem is tudtam, hogy ez egy rejtekhely. Hol lehet? - Hiába keresgéltünk a szószék alatt, a ládának (vagy füzetnek) hírét sem láttuk.
Dungó feredő Homoródkarácsonyfalva 49.74 km-re. 2006-ban, egy fürdőépítő kaláka révén építik először újra, a mai formáját pedig 2019-ben nyerte. Nagyon szép kis fürdő - A Rejtekhely vadászat Erdélyben harmadik találkozó, harmadik napján, csapatmunával ezt is megtaláltuk. Irány egy akciós wellness központ - 2013-ban, egy magárahagyott pusztulásra ítélt hely. Megújult - Sok kéz önkéntes munkájával és nagylelkű támogatásokból újult meg az elmúlt tíz nap során a Homoród mentiek népi feredője.
49.14 km-re. Amikor ott jártam, egy kislány éppen egy pet palackot töltött meg, és vitt valamelyik szemközti házhoz. Forgalmas - Tenyleg forgalmas hely, eleg sok idobe kerult meddig sikerult visszatenni a dobozt. Viz - Ez a dobozt BabBercivel talaltuk meg. Eleg forgalmas - Nem is tudtam, hogy itt is van forras.
Macska-tető Vármező 14.52 km-re. Az Égerfás-tótól a nyakba kimászva, nem a Várhegyre, hanem ellentétes irányba indulunk el. Pontosítás - Ahol a román katonai térképen a "Vârful pisicii " van, ott van a geodoboz. Felkészületlenül - Mivel ez koordináták nélküli rejtés, a gerincet követtem. Engem pásztorkutyák fordítottak vissza - A nyáron egy alkalommal én is próbálkoztam.
Szászszőlős temploma 52.31 km-re. A csarnokot egyszerű fatető fedi.
Bányaüreg Gyepü-patak 41.57 km-re. A mesterséges bányaüreg hossza körülbelül 50 méter, a járat hirtelen végződik. Jó nagy róka - Jó nagy róka lehet, akinek ekkora nagy lik kell, de ezt mi sem láttuk meg eddig még soha, pedig sokszor tovaburrogtunk itt. Kiruly IV - Olyan sokszor jártunk ezen az útszakaszon, és nem is sejtettük, hogy bújik meg az út mellett. Lyuk - Megtaláltam a rejtekhelyet.
Fa harangláb Hidegség 59.21 km-re. A mutatós fa harangláb becsületesen ki van kötve a négy sarkánál, sodronykötéllel. Temető - Amint közelebb kerültem a haranglábhoz, már messziről látszott, a deszka alatt.
Pálos kolostor romjai Vármező 14.6 km-re. Nem lehetetlen, hogy a Nyárádremete feletti Vármezőn állott, mert itt pálos kolostor emlékét őrzi a hagyomány. Megközelítés - A katolikus templom doboza után itt folytattam. Tőzikenézőben - A Kis-Nyárád mellett a nyíló tőzikék csodálatosak, valóságos szőnyeget alkotnak.
Vadaspark Ivó 24.37 km-re. Bár a belépőnek elég borsos ára van, valószínűleg nem érte meg nekik kevés embert beengedni.
34.58 km-re. A tetőre érve viszont egy fából épített pihenő fogad, mellette a csúcsjelző oszlop és a feliratos EKE-kő. Sikerült rábukkanni - A harmadik négytörzsű fa után sikerült rábukkanni. Nagyon szép séta volt - A Bethlen negyedből indultunk, az úton gyalog. A varos folott - Mindenkinek ajanlani tudom a Szarkako Cekend teto feloli megkozeliteset, kedvezo latasviszonyok mellett nagyon szep panoramakilatasban lehet reszunk az egesz medencerol.
Római katolikus templom Marosszentgyörgy 44.47 km-re. Építése a XIV-ik századra tehető, román-gótikus műemlék. Egy újabb jó rejtés - Előbb nem ültem le a padra mert nedves volt, cipőfűzőkötést színlelve végigtapogattam az elérhető helyeket, de nem volt ott a doboz. Mókusok, fürjek, és kutyák - Igyekeznem kellett, mert lassan sötétedett.
Tatár-kő Görgény-havasok 14.85 km-re. Tatár-kő
Babba Mária Csobotfalva 54.93 km-re. Egy csíkborzsovai asszony a fiacskájának így mutatta meg a csíksomlyói Mária kegyszobrát: - Né, látod, ott van a Babba Mária.
Kőgomba kalap nélkül Kirulyfürdő 43.62 km-re. Igaz ez akkor is, ha már számtalan alkalommal járt már valaki egy helyen. Szikla - Miután ittam a Lobogó forrás vizéből, a patakon a fenyő hídon mentem át.
45.74 km-re. A főútról a Fantanel táblánál térünk rá az erdőkitermelő útra és körülbelül 7 km-t haladunk. A régi doboz helyett új rejtés - A mai nap újra a Funtineli-forrásnál jártunk. Még most is lenyűgöző a hely - A Szerecsen-szikláktól elmentünk a Funtineli forrásig. Kirándulás a funtineli mezőre - Gyönyörüszép időben értünk mintegy 120-an a funtineli mezőre.
Siculicidium emlékmű Madéfalva 47.56 km-re. Kik az ősi szabadság védelméért véreztek el - Emelte a hálás utókor kegyelete 1899. Kirándulásról hazatérve - A napi kirándulásról hazatérve ezt a dobozt is felkerestük. Tisztelet leróva - Régebb kinéztem ezt a rejtekhelyet. Kő nélkül - Könnyű volt megtalálni.
Mihály-havas Madarasi Hargita 33.76 km-re. Nyáron szekérúton, télen gyalogösvényen 20 perc alatt felérünk a Mihály-havas 1685 m magas csúcsára. Sízés meg a hullámok - Akkor csak halkan mondom, hogy nagyon jó volt a sízés. Nagy Mihály - régi doboz - Mivel fent voltunk a Madarasi Hargitán, felugrottunk ide is, hogy egy új dobozt tegyünk a régi helyett, de amint felértünk ide a Nagy-Mihályra meglepetés fogadott, a régi doboz ott hevert a földön. Napfeny es hullamok - Ivo felol jottem, megneztem magamnak a Kecskevesz via ferrattat.
Kormos-szoros 52.13 km-re. A Gyertyános-tető és a Kormos teteje között, a völgy egy nem túl hosszú és nem túl szűk szoros jellegét veszi fel.
Abásfalva 41.97 km-re. Homoródkeményfalva és Abásfalva, két, a múltból itt felejtett kis falu. Őszi séta I - Gyönyörűszép őszi idő volt.
Égigérő vackorfa Fenyés Csíkszentkirály 55.85 km-re. A szép szavaktól ösztönözve, elindultam megkeresni a mesebeli vadkörtét.
Csíkszentléleki 500 éves hársfa 57.06 km-re. Úgy él az emberek emlékezetében, mint egy magányos fa, mely mindig is a templomot őrizte. Természetes, hogy néha eltűnik egy rejtés - Ezt a geodobozt több mint 8 éve rejtettem újra, azelőtt több más helyen is volt rejtés. Új geodoboz új rejtekben - Amint tudomást szereztem a közelemben elrejtett új geodobozról, azonnal biciklire pattantam, megkeresni. Csak szólok - Pár napja új geodobozt rejtettek el a csíkszentléleki templom közelében.
Kisvasút hídja 54.48 km-re. A kisvasút világáról sokat tudhatunk meg a maroskeresztúri Varga Istvántól, aki valaha még gőzmozdonyt is vezetett ezeken a vonalakon. Meglesz - megnézem. Új doboz - Áthelyeztem a dobozt. Elmenve - Nem találtam meg.
Segesvári úti forrás Marosvásárhely 48.94 km-re. A forrásnál nem találtam vízfogyasztást tiltó, figyelmeztető táblát. Hosszú várakozás után - Elég sokat kellett várakoznom, amíg zavartalanul elővehettem a geodobozt. Munkálatok - Harmadszor jártam ott és sikerült zavartalanul megoldani, senki sem volt a környéken. Szerda - Általában mindenkinek van egy kedvenc napja és van akinek van kevésbé kedvenc napja.
Vendelné kútja 53.2 km-re. Megközelíthető a Csíkszentkirályról Büdösfürdő felé vezető útról, abból a pontból, ahol a kék sáv jelzés keresztezi a kocsiutat. Friss víz - Dolgunk akadt a környéken. Vendelné gombái - A valamikori Fenyőke menedékháztól induló kék sáv jelzésű turista ösvényen jöttem a Lucs tőzegláp mellett, remek nyárvégi biciklis kirándulás sikeredett sok sok gombával és látnivalóval.
Unitárius templom Alsóboldogfalva 37.66 km-re. Ezen elnevezés szűz Máriától származik.
Toldalagi-palota Marosvásárhely 48.15 km-re. 1759-1772 között épült, Luidor János tervei szerint. Köszönöm - Még akadozik a dolog, gondolom egy pár kisérlet nem árt. Újra itt - Ma megint erre jártam, és sikerült a dobozt is elővenni. Dobozok - A toronytól idejövet már távolról megláttam a dobozt.
Erked 45.59 km-re. Ekkor a főhajót és a szentélyt magasítják, a hajó fölé védőemeletet húznak, és a többszög három oldalával záródó szentély fölé is.
Sugó-szoros 57.32 km-re. Békásszoros falu felső felében, a Sutu-szer nevű falurészben található. Későn jelzett a gps - Későn jelzett a GPS készülékem, így egy völgyel feljebbről indultam el. A negyedik találkozó alkalmával - A negyedik Rejtekhely vadászat Erdélyben találkozó alkalmával találtuk meg ezt a ládát is. Csoportmunkaval talaltuk meg - Ezt is a negyedik rejtekhely-vadaszat talalkozo alkalmaval.
Sziklakilátó Kápolnásfalu 34.78 km-re. Az alulról is látványos sziklafal tetejéről remek kilátás nyílik a környékre, kápolnásfalu házaira, csűrsoraira, zsákutcáira.
Székely Selters borvízforrások Szeltersz 40.34 km-re. Ízben és gyógyhatásra megegyezik a híres németországi, niederseltersi sósízű borvízzel. Mégis - Lehet, hogy mégis keresned kellett volna, annak ellenére, hogy emberek voltak ott. Reklám helye - Hát pont azért voltam felháborodva, mert a táblától 5-6 méterre sütötték a húst. Még egyszer felkerestem - Még egyszer felkerestem a rejtekhelyet, hátha több szerencsém lesz.
Kis-havas a Likas mellékcsúcsa 48.05 km-re. Innen déli irányba egy jól kitaposott ösvényen, félkilométeres meredek kaptatóval feljutunk a Kis-havas 1625 m magas, erdős csúcsára.
Madártemető Bánya-patak feje 57.4 km-re. Az 1770-es években itt fürdőtelep volt, ma már ennek a nyomát sem találjuk. Madártetemeket nem találtunk - Jelentem, hogy mi is jelen voltunk a láda megtalálásánál. Láptól lápig - Kiadós, szép biciklitúra során kerestem fel ezt a helyszínt, és bizony megérte. Itt sajnos nem volt szerencsénk - A koordináták egy kidőlt fához vezettek.
Borvizfürdő Gyergyóremete 30.03 km-re. A Gyergyó-i medencében még külön autóbusz is müködött amelyik ide szálitotta a gyógyulni illetve üdülni vágyó embereket. Feltűnő a környezetben - A Kecske-túrára menet itt találkoztunk a résztvevőkkel. Egy kis útba igazitás - Jó helyen kerestétek csak egy kicsit mélyebbre kellett volna ásni. Magas fűben - A fürdő környéke feltűnően rossz állapotban van.
41.9 km-re. A faluban áll a Homoród mente legnagyobb kastély-kúria jellegű épülete, a műemlék Ugron kúria. Második próbálkozás - Ez alkalommal a hivatalos bejárón, a falban kialakított gyalog- és kocsibejáróval ellátott kapun volt szándékom bemenni. Őszi séta II - Ez volt a következő állomásunk. Romok - Nem tudtunk közelebb menni, mert a kiskapu zárva, nagykapu is, meg a mellette levő terület bejárója is lakat alatt volt.
Református templom Nyárádselye 20.58 km-re. Református templom - Nyárádselye
Református templom Kőrispatak 24.9 km-re. A reformáció után ugyanis két protestáns egyház alakul, a hívek megoszlanak a református és unitárius vallás között.
Evangélikus templom Homoróddaróc 49.95 km-re. Evangélikus templom - Homoróddaróc Szomorú - Szomorú a sorsa annak a falunak, ahol ilyen a kultúrotthon.
Turulmadaras emlékmű Disznajó 45.3 km-re. Középkori emléke a szentségfülke és az 1888-as évi javításkor a vakolat alól felszínre került falfestmény-töredék. Kíváncsiskodók - Kíváncsiskodókból itt sincs hiány, mivel a rejtekhely egy olyan helyen van, ahova jól oda lehet látni. Ezt nem lehet elsietni - Kicsivel sötétedés előtt érkeztem Disznajóra.
Bissingen-Lázár vadászház Meggyesfalva 52.19 km-re. Valószínűleg 1708-ban épült, erre enged következtetni a bejáratnál található megrongált emléktábla épen maradt része.
Református templom Bögöz 36.63 km-re. Nem sokkal későbbi lehet a temploma.
Szentgyörgyi István szobra Marosvásárhely 48.12 km-re. Szentgyörgyi István szobra - Marosvásárhely Második próbálkozásra - Az első alkalommal a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, illetve Studió Színház előtti kis kertben személyek álldogáltak.
38.12 km-re. De jól látható a csíki medence, Egyeskő, jó látási viszonyok mellett a távolabbi hegyvonulatok is. Lecsompolyított csúcs geodobozzal és havasi meggyel - Miután az Asztag-kőnél ellenőriztem a geodobozomat, és megnéztem az ott létrehozott erdei múzeumot, folytattam az utamat a Csompoly felé.
Zetevára Zetelaka 23.53 km-re. A székelyek Zeta hadúr, a körte alakban épült vár büszke uráról regékben emlékeznek. A vár kincse - Végigsétáltunk a tanösvényen. Március 8. előzetes - Kedves volt tanítványom mutatta be ezt a szép tanösvényt. Meses erdon keresztul - Nagyon szepen kijelolt, informaciokkal ellatott turaosveny, egyre tobb van beloluk, es ez nagyon jo, remelhetoleg termeszetbarat kirandulok keresik fel.
Törpenyír Borszék 51.91 km-re. Védett növény, veszélyeztetett faj. Betula - Úgy tudom, hogy törpenyír még megtalálható a Szentkirály melletti Borsárosban is, meg a Tusnádfürdő melletti Közép-patak lápban is.
Református templom Farcád 31.34 km-re. Feltételezik, hogy hajója gótikus kor előtti és csak a szentélyt újították, illetve építették teljesen újjá a gótikus korban.
Malomfalvi várdomb 58.77 km-re. Nyugati szélén, a Maros északi partja mentén haladó út fölött egy észak-dél irányú dombnyúlványon található a malomfalvi őskori vár középkorban is használt központi dombja. Jó horgászhely - Jó horgászhelyek vannak itt. Malomfalva nem látható látnivalója - Horgászhelyek, mármint a Maros partján? Malomfalva látványossága viszont a község melletti dombnyúlványon található őskori vár maradványai.
Bolyai János első sírhelye Marosvásárhely 47.51 km-re. évfordulóján, megjelölték a nagy matematikus első sírhelyét, ahol 1860 és 1911 között nyugodott, 1894-ig jelöletlen sírban. Egyre jobban tetszik - Gondoltuk, hogy ha mar itt vagyunk a temetoben, ahol megkerestuk a Bolyai almafaja geodobozat, akkor mar ide is feljovunk, hogy megnezzuk es megtalaljuk ezt a geodobozt is. Tenyleg nem kellett sasszem - De ez volt az erdekes is benne. Egy újabb Bolyai - Első geoládás találatom Bolyaiékhoz kapcsolodik.
Firtos vára 15.29 km-re. A várat övező bükkfák régi történetekről mesélhetnének. Mélyre besűlyedt geodoboz - Sikeresen megtaláltuk a dobozt, de nagyon mélyen volt a tuskóban. Legendák nyomán - Firtosváralja felől mentünk fel, a Firtos lova fölött csodálatos erdőben, őzek társaságában. Kerestem, de nem találtam - Még a helyet sem sajnos.
Borziatelep tava 47.06 km-re. Valamikor a vasútról is látható volt, de mára már a tó körül eléggé felnőttek a fák és a bozót. Csodálatos őszi színek - Miután megtaláltam a Bisztra völgyében, a mosógépnél elrejtett geodobozt, folytattam az utamat a Maros völgyén felfelé. Havazas - Miutan leszalltunk a vonatrol, ez volt az elso megkeresendo doboz. Egy kis nosztalgia - Fontos hely ez számomra, mert egy barátomnak hétvégi háza van.
Református templom Bözöd 28.33 km-re. A szentély sokszögzáródású, de ablakait átalakították, a diadalívet lebontották. Szerintem ez a református templom - Bár erre én is csak akkor jöttem rá, amikor a faluban elhaladtam a másik templom mellett, melyre rá volt írva az Egy az Isten felirat.
Nagy-barlang Andrástelep 44.31 km-re. Na ne.
Orbán Balázs sírja és emlékműve Szejkefürdő 28.88 km-re. Végrendelete szerint az egykori birtokon, Szejkefürdőn temették el. Rejtek-illemhely - Második alkalommal keresem az itt elrejtett geodobozt. Új helyre került a doboz - Új helyet kerestünk a geodoboznak, de sajnos megzavartak és el kellett hoznunk dobozt.
[ Fel ↑ ]
Pakulárkő - Görgényi-havasok
Pakulárkő - Görgényi-havasok 0,65 km-re
Kisfenyős-kő - Görgényi-havasok
Kisfenyős-kő - Görgényi-havasok 2,59 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.