Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Ópálos

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Nevezetessége az ópálosi községháza 300 éves, klasszikus boltíves borospincéje...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Ópálos felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Harang - 1 Református templom Székelycsóka
Harang - 1
Szószék Réty református templom
Szószék
Székelyvécke - 2 Székelyvécke kilátó kálvária
Székelyvécke - 2
Régi kőkereszt Szent Margit kápolna
Régi kőkereszt

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Ópálos fotóalbumba!

Ópálos a hegyaljai borvidék, illetve Arad környékének egyik népszerű kirándulóhelye. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Ópálos!

A legközelebbi település Ópálos, 0,5 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Gyertyánffy-kúria Gyér 91,3 km-re. Czárán Gyula emlékmű Menyháza 64,3 km-re.
Transzlunkány kanyargós hegyi út Bégalankás 70,6 km-re.
A Transzlunkány (Transluncani, Oboare), egy 4,5 km hosszú, látványos, sziklába és hegyoldalba ásott, aszfaltozott (mezőgazdasági) út Bégalankástól délre.
Maroscsicsér tava 9,6 km-re. Eszkimó-jegesbarlang 97,8 km-re.
Mozdonymúzeum ResicabányaMozdonymúzeum Resicabánya 91,4 km-re.
A resicabányai rendező pályaudvar előtt létrehozott szabadtéri múzeumban tizenhat, Resicán gyártott, ma is működőképes, gőzmozdony található. Jó pár kilométer után tűző napsütés alatt érkeztem meg Resicabányára, és már nagyon szerettem volna tudni, hogy hol lesz a szállásom. Utban a Néra völgye felé meglátogattuk a resicai mozdonymúzeumot. A doboz nem lett meg, viszont láttam sok mozdonyt.
Feltót váraFeltót vára 30,9 km-re.
A Solymosi-hegység északi lábánál, a Csigér-patak mellett fekszik Feltót község. A Pankotáról Körösbökénybe vezető alsóbbrendű, de jól autózható úton, körülbelül a két település között félúton lehet letérni Feltót felé.
Prochaska család síremléke Temesvár 47,7 km-re.
Turbinák Temesvár 46,9 km-re.
A Béga csatornán vízlépcsőként is szolgáló erőmű épületét Székely László tervezte, 1907-ben kezdték építeni. Az 1910 nyarán üzembe helyezett Turbinák felszerelése két darab, háromkerekű, 560 lóerős Francis turbinából áll, 385 kilowattos, kétfázisú Ganz generátorokkal.
Gaina-tető 93,5 km-re.
Kolostor és imaház Csebze 73,7 km-re.
Az északi szélén található a Csebze apáca-kolostor, a közeli temetőben pedig különleges imaház van. Csebze falu Csák községhez tartozik, és körülbelül 30 km-re délnyugatra található Temesvártól, 34 km-re kocsiúton.
Milleniumi templom Temesvár 47,8 km-re.
A temesvári Milleniumi templom a Gyárváros központjának számító Kossuth tér közvetlen közelében, a Coronini téren található. A nagy, székesegyházhoz mérhető római katolikus templomot Ybl Lajos tervezte neoromán stílusban.
Nagy-Bihar 91,6 km-re.
Láthatjuk a Gajna-tető,Arad-kő, Béli-hegyek, Pethő-csúcs, Zanoga, Bak-hát , Bihar-csúcs, távolabb a Mező-havas, Bocsásza, Sík-havas, Vlegyásza, Öreg-havas csúcsokat. Az Aranyos völgyéböl, a Vércsorog vizesést érintve, a csucsra. Az itt látható körpanoráma lenyűgöző.
Újbesenyő tava 49,8 km-re. Szoborpark Nagyszalonta 76,8 km-re.
Nagyszalonta 77,3 km-re.
Nagyszalonta, románul Salonta, korábban Salonta Mare, németül Großsalontha, a város neve a szláv Suleta személynévből ered, amely a Sulimir személynévből származik. A múzeum 16 óráig volt nyitva, mire ideértünk már zárva volt. Nagyváradtól 38 km-re délnyugatra a Kölesér partján fekszik, Nagyvárad - Arad - Temesvár országúton, a román-magyar országhatártól keletre.
Mezőzsadány tava 36,2 km-re.
Petőfi Sándor emlékmű Szabadfalu 53,4 km-re.
Látványos ünnepség keretében, először 1899 július 30-án állított emléktáblát az 1848-49 évi Honvédek Egyesülete ezen a helyen. Az emléktábla elhelyezése alkalmával született meg az ötlet, hogy a helyen ahol az áll, emeljenek fel egy nagyobb, díszesebb emlékművet Petőfi és a 48-as forradalom és szabadságharc emlékére.
Gabonamúzeum Békéscsaba 72,8 km-re.
A Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely Békéscsabán, a Gyulai út 65 szám alatt található, 1980 október 31-én nyitották meg. A Gabonamúzeum létesítményei a Gajdács vagy Csabai-tanya, a Csókási vagy Kiss-féle szélmalom, a Vésztő-Mágori szín, Mladonyiczky Béla A mag című szoborkompozíciója, Emil Vitroel a Bőség című szobra.
Középkori templomrom VilágosKözépkori templomrom Világos 16,8 km-re.
A templomromot bekerítették, omladozó részeket eltávolították, látogatható. Világos egyik legjelentősebb látnivalója, a vár mellett, a Vasile Alecsandri utcában található középkori templomrom.
Zsuppányi halomsírok 46,2 km-re.
A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Zsuppány településtől északnyugatra két halomsírt találunk. A nagyobbik, Zsuppányi halomsírnak nevezett lapos halom 610 méterre, kelet - északkeletre található a Bégaszuszányi vasúti megállótól, 30 méterre északra a Glavica pataktól, annak jobb partján.
Rablóvár Zsidóvár 67,2 km-re. Mérági-szakadék 79,3 km-re.
Kohó-kövek Kőfalu 71,2 km-re.
A Kohó-kövek Kőfalu (románul Pietroasa) településtől délkeletre találhatók. A hely neve a régi osztrák térképen Eisen-Stollen, ami a német Bergwerkstollen-ből fordítva, magyarul vasbánya-bejáratot jelent.
Galbina-szirtGalbina-szirt 97,8 km-re.
A Pádis szívébe, a Galbina-szirtre hívunk Téged. A szirt több irányból közelíthető meg - a Glavoi-ról, a Csodavártól (a Porcika-zsombolyon át), a Bársza-katlan, illetve az Eszkimó-jégbarlang felől. Eke-túrán voltunk a Pádison.
BégamonostorBégamonostor 47,6 km-re.
A település első írásos említése: Monostor (1427), 1484-ben mezőváros, várát először 1505-ben említik. 1551-ben Petrovics Péter, 1616-ban Bethlen Gábor foglalta el, később a törökök lerombolták.
Bégaszuszányi halomsírok 45,7 km-re.
A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Bégaszuszány településtől északra több halomsírból álló régészeti lelőhelyt találunk. Tiku (Ticu) halma, egy Hallstatt-kori szentély, 540 méterre van a templomtól és 20 méterre délre a vasútvonaltól.
Geist Gáspár-kastély Orosháza 92,2 km-re.
Az ifjú Geist Gáspár terveztette, valószínűleg Ybl Miklós által tervezett vadászkastély Orosházától északkeletre, a hozzá tartozó Kiscsákón található. Tornyos, földszintes, elővárosi eklektikát mutató épület, kazettás famennyezetű nagyteremmel, a főpárkány alatt vadásztémájú sgraffito díszítéssel.
Győröd tava 45,9 km-re.
Kaprióra 54,5 km-re.
Kaprióra falu határában két barlang található, a Sinesie- és a Dutu-barlang. A Sinesie a Kápolnásra (Capalnas) vezető földúton körülbelül 300 méterre van, míg a Dutu a Pozsgára (Pojoga) vezető út közelében.
Miskolczy kastély Erdőgyarak 66,4 km-re.
Malom Forrásfalva 70,1 km-re.
Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.
Borzák-malom Nagyvarjas 37,6 km-re.
A Borzák-malom, ma ipartörténeti múzeum és közösségi tér, a Nagyiratos községhez tartozó Nagyvarjas faluban található, a 59-60 szám alatt. Az egykori parasztmalmot 1940-ben építették és 1949-ig működött, majd a román állam elvette tulajdonosaitól, a kollektivizálás után raktárként használták.
Petőfi Sándor-emlékmű Újszentes 43,7 km-re.
Az újszentesi Petőfi Sándor emlékmű közvetlenül a község központi parkjának előterében, a református templom előtt található.
Temesberény tava 59,9 km-re. Borvizes kút és fortyogó 23,8 km-re. Mezősomlyó 82,1 km-re.
Évszázados tölgy MagyarremeteÉvszázados tölgy Magyarremete 91,9 km-re.
Ez az évszázados kocsányos tölgy természeti ritkaság, törvényileg védett faj. Kétszáz éven át nő, gyakran eléri az 5-600 éves kort is.
Csörsz-árok SzabadhelyCsörsz-árok Szabadhely 5,4 km-re.
Csörsz árka néven egy körülbelül 1260 km hosszú ókori védőműrendszer maradványait ismerik Magyarországon, mely mintegy körbekeríti az Alföldet. A Dunakanyartól indul, az Alföld északi peremén halad kelet felé a Tiszáig, majd Debrecen környékén délkeletre fordulva egészen az Al-Dunáig húzódik.
Sinka István-emlékház Nagyszalonta 76,6 km-re.
Felsővidra 98,4 km-re.
Fehérviztől 31 km-re fekszik Felsővidra, Avram Iancu, az 1848-as román forradalmár szülőfaluja.

Történelmi-kulturális értékek - Arad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Ópálos adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Vallomás - Be kell vallanom itt egy mulasztást, mert most jutott eszembe, ahogy olvastam a csipi bejegyzéseit, hogy mi is meglátogattuk a muzsnai templomot a nyáron a gyerekekkel. A kapukat mi is zárva találtuk, felhívtuk a kifüggesztett telefonszámot, és a néni mosolyogva érkezett a biciklijén, megmutatni a templomot.
 • A mini alagut - Ahhoz képest, hogy mennyire régi, jól tartja magát, érdekes volt benne mászkalni.
 • Ezt is megtaláltuk - Bár sokat kellett várni, mire a keresetlen szemek más felé fordultak. Köszönjük a lehetőséget.
 • Szép hely - Nekünk is tetszett. A családom is kezd lázba jönni amikor egy új helyhez közeledünk.
 • Sajnos - A parkot újrarendezik éppen. A dobozt nem találtam meg, valószínüleg nicsen már ott.
 • Most látom ilyen is van - A helye ott van ám, vasból. Alakítok pár képet 640x480asra, aztán töltök fel.
 • Felkerestük - Felkerestük Danival és Csongival.
 • Misi nem volt túl jól - Mikor erre jártunk, de a ládáig felsétált velem. Talán a jó levegőtől is jobban lett.
 • Feredő - Hát eléggé lerobbant egy hely. Még télen is, hát akkor nyáron.
 • Rossz rejtekfotó törölve - Az igazi kérdés inkább az lett volna, hogy melyik rejtekhelyhez tartozik a fotó, ha nem ide? Mert át kellett volna helyezzem oda, így csak letöröltem, hogy itt ne zavarjon.
 • Viz - Ez a dobozt BabBercivel talaltuk meg. Köszi a ladat.
 • Új pihenő - Valóban nem csak a kopjafákból áll a Madarasi hegycsúcs. Valahogy eddig ez a kilátás kimaradt.
 • Sétáltunk még egyet itt - Megnéztük az üdülőtelepet és megkerestük ezt a geodobozt is. Ezt a nagy geodobozt nem volt nehéz megtalálni.
 • Végül is jól sikerült - Köszönöm ernoe-nek az új dobozt, bár jó lett volna szólni előtte, hiszen én is épp a napokban készültem új dobozt kitenni.
 • Mit mutat meg ez a rejtés? - Most veszem észre, hogy a nagy lelkesedésben, a ládaoldal elkészítésekor kimaradt a lényeg. Mit is mutat ez a rejtés?
 • EKE-tábor - Az EKE-táborból való egyik kirándulás alkalmával jutottam el az Öcsém csúcsra új barátommal, Kozman Botondal aki nagy örömmel vette tudomásul a geodobozt. Azt hiszem "megfertőztem" új barátomat ezzel az egészséges játékkal.
 • Jo kis rejtes - Nem semmi ez a "cserepalja". Jó kis séta után hazafelé talaltuk meg.
 • Orsi, a baratnőm találta meg nagy örömömre - Ezzel sikerült felkelteni a geoládázás iránti érdeklődését. Nem vettünki ki semmit, de betettünk egy narancssárga, összerakható bumerángot.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Ópálos? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Arad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.