Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Felsőcibre

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Felsőcibre felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Felirat Kopjafás temető Erdőfüle
Felirat
Panoráma
Panoráma
Forrás Futásfalvi Pokolvölgy
Forrás
A szoros 3
A szoros 3

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Felsőcibre fotóalbumba!

Felsőcibre.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Felsőcibre!

A legközelebbi település Csíkszépvíz, 1,81 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Gyimesi szoros
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Wertán-ház KézdivásárhelyWertán-ház Kézdivásárhely 56,6 km-re.
A kézdivásárhelyi Wertán-ház 1902-ben épült. Az Állomás utca 24 szám alatt található.
Mária-kert és Kájoni Herbárium Csíksomlyó 10,2 km-re.
Csíksomlyón ér véget a Mária-út, ezért az évek során kialakították a Mária-kertet, hogy az elfáradt zarándokok itt megpihenhessenek. 2010-ben 15 udvar kialakítását kezdték itt el, melyek a Mária életében kiemelkedő eseményeknek állítanak emléket.
Kormos-kő sziklakilátó FenyőkútKormos-kő sziklakilátó Fenyőkút 49,4 km-re.
Korond felől, a Pálpataka és Fenyőkút felé vezető utak elágazása fölé emelkedő, látványos sziklakilátó. Nem sokan ismerik, pedig Korond környékének legszebb, legimpozánsabb kilátópontja. A sziklabástyától jöttünk át a kilátóra.
Teutsch-ház Brassó 94,1 km-re.
Teutsch-ház - Republicii utca 38 szám, Brassó.
Skariatin emlékmű SegesvárSkariatin emlékmű Segesvár 84,5 km-re.
Segesváron, a tűzoltóság mögötti kertekben elrejtve, egy érdekes, alvó oroszlánt ábrázoló szobrot találunk. 1849 július 31-én, a segesvári csatában ütközött meg Bem József főserege az oroszokkal- ebben a csatában esett el (tűnt el) Petőfi Sándor, Fehéregyháza közelében.
Dánfalvi Naskalat Naskalat-hegycsoportDánfalvi Naskalat Naskalat-hegycsoport 17 km-re.
A Terkő-mező felől érkezve, elhaladunk a Szakadát havasi legelőjének peremén található sziklás csúcsok mellett, és hamarosan fel is kapaszkodhatunk a Dánfalvi Naskalat erdővel borított csúcsára. Útközben még csodálatos a kilátás a Jávárdi-patak völgyére, a csúcsról viszont már nincs kilátás.
Loris-ház SegesvárLoris-ház Segesvár 86,7 km-re.
A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.
A bükkfa szíve UzonkafürdőA bükkfa szíve Uzonkafürdő 40,2 km-re.
A Pisztrángos-patak völgye felett, közel a Pisztrángosi-borvízforráshoz, több méretes bükkfát találunk. Az egyik bükkfának 4,5 m kerülete van, a törzsén egy gömbölyű daganat látható.
Hegy útja - CsíkszépvízHegy útja - Csíkszépvíz 1,1 km-re.
A tavaly júniusban jártam először a Hegy útján. Elindultunk, hogy megnézzük a Szent László Emlékhelyet. Csíkszépvíz központjából indul a fehér alapon piros kereszt jelzésű túraútvonal, amely a régi út - az egykori országút nyomvonalán halad.
Hősök keresztje Kóstelek 18,7 km-re. Megtaláltuk a keresztet. A román katonák keresztje a Kóstelek és Gyepece közötti úton található, inkább Gyepecéhez közelebb.
Hegyi menedékhely Szellő-tetőHegyi menedékhely Szellő-tető 11,8 km-re.
A Szellő-tetőn, a csúcstól körülbelül 250 méterre található menedékhelyet a Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata állította fel, a Biztonságos hegyi turizmus program részeként.
Fekete-tó fürdő Székelyudvarhely 47,9 km-re.
Az egykori Kollégium-kert, a mostani labdarúgópálya és a vasúti sín közötti rész, köré csoportosulnak Székelyudvarhely szabadtéri sportpályái. Ez volt a város első olyan helye, ahol sportolni lehetett. Sajnos a Fekete-tó helyét, a telek új tulajdonosa feltöltötte.
Bunker 1 SzalárdBunker 1 Szalárd 81 km-re.
A Maros-szoros egyik ékességének számító Szerecsen sziklákon és azok környékén jól kiépített lövészárokrendszer húzódott, húzódik végig a sziklafal mentén, melyet sziklába vésett menedékhellyel, lőszerraktárral, bunkerekkel láttak el. A bunkerek közül legalább hat ma is megtalálható. Szalárd nyugati végénél levő forrásnál parkoltam, majd elindultam gyalog, az út mentén, a piros ponttal jelzett túraösvény másik vége felé. Mi volt ez az üzenet? Egy kis keresgélés után előkerült az ösvény kezdetét jelző tábla, elkezdödött az ut a meredek emelkedőn felfelé.
Kis Bánffy-forrás SzalárdKis Bánffy-forrás Szalárd 80,5 km-re.
A medence nem nagy, mégis sokan szeretnek benne lubickolni. A "melegpocsolya" rendes neve Kis-Bánffy forrás. A szalárdi bunkerek felkeresése előtt a melegpocsolya közelében elrejtett geodobozt kerestem meg. Szalárd és Andrásháza között a Maros bal partján közvetlenül a folyómeder mellett egy termálvizes medence található.
GyilkoskőGyilkoskő 58,3 km-re.
A Gyilkos-kő a Gyilkos-szorosban, Kovászna és Bákó megye határán található. Nem tudom, hogy miért gyilkoskő, de gyilkosan szuszogtató és meredek az oda vezető út. Kiegészítettem a rejtekhely leírását. Mar reg szandekomban volt e rejtek megkeresese. Itt mészárolták le 1788-ban a törökök a székely helyőrséget.
Szurduk-vízesés SzelterszSzurduk-vízesés Szeltersz 29 km-re.
A Szurduk a Vargyas-patak völgyének a Szeltersz klimatikus üdülőhely északi bejáratánál található, szurdok jellegű helye. A patak földrajzi baloldalán található a Szurdukbükke vagy Szurduk bükk, a jobb oldali Vészkaréj meredek sziklaoldal felett pedig a Cserebérc vagy Bükkdomb.
Óriásfalfestmény Petőfi utca CsíkszeredaÓriásfalfestmény Petőfi utca Csíkszereda 12,9 km-re.
A csíkszeredai Petőfi-utcában található Bandidos étterem Lejtő utca felőli tűzfalán egy látványos Petőfi-falfestés látható. Ez az óriásfalfestmény a 2023-as Csíkszeredai Városnapok keretében megszervezett PetőfiStreetArt Fesztivál alatt készült, emléket állítva a kétszáz éve született Petőfi Sándornak.
Tartogóvára MiklósvárTartogóvára Miklósvár 54 km-re.
A faluból kiinduló szekérúton indulunk el, majd a Kövesorr alatti régi kőbányánál balra fordulunk, és megyünk az erdei úton vagy 3 km-t, amíg elérjük a Szélvíz-patak hídját, és itt a vár. Mint mar mondom nincs gond, en tevedtem mint a datummal, mint a Szallassal. Lehet elirtam a lada leteves datumat, de az 2020 02 13. Hibas vagyok, mert nem irok ekezettel, ezert irodott a Szalas magyarul ekezet nelkul. Tartogóvára Miklósvár fölött található a Csutakosnak nevezett erdőrészen.
Harangláb Cikolyai temetőHarangláb Cikolyai temető 19,9 km-re.
Még nem jelöli kereszt a cikolyai temető haranglábja mellett, a Tarhavas-patak hídjának közelében levő, ismert sírhelyet.
Református templom Zabola 68,8 km-re. Urmánczy-kastély Maroshévíz 63,6 km-re.
Apold piramisai 88,8 km-re. Igaz, közel van az úthoz a rejtekhely, de a novemberi mokány esőben odáig caplatni egy különleges élmény. Megvan a közé szorított doboz.
Nagy Jáfet-ház KézdivásárhelyNagy Jáfet-ház Kézdivásárhely 56,4 km-re.
A Nagy Jáfet-ház 1829-ben épült, az Állomás utca 21 szám alatt található. A műemléképületet a református egyháznak adományozták, jelenleg elhanyagolt állapotban van.
Egykori kemping ZsögödfürdőEgykori kemping Zsögödfürdő 16,1 km-re.
Zsögödfürdőn, közel a kezelőközponthoz, egy régi kemping tönkrement faházait találjuk, a strand felé menet. Egy vizesárokkal körülvett földnyelven 7 plusz 1 kisebb házikó, és 6 nagyobbacska, emeletes faház maradványait láthatjuk még.
Madártemető Bánya-patak fejeMadártemető Bánya-patak feje 25,3 km-re.
A Bánya-patak feje 10 hektáron geológiai és botanikai védett terület, a Hargita-hegység keleti lejtőjén található, körülbelül 2 km-re délre Büdösfürdőtől. Pont a múlt héten, csütörtökön voltam a Bánya-patak fejénél. Engem leginkább az hozott lázba annak idején. Hát remélem, hogy a Bánya-patak fejének következő megtalálói közül valaki leméri a madártemető és az ingóvány gps koordinátáit, és fényképeket is tölt fel róluk. Az 1770-es években itt fürdőtelep volt, ma már ennek a nyomát sem találjuk.
Tarzán fája Szent Anna-tóTarzán fája Szent Anna-tó 37,5 km-re.
A Szent Anna-tó kráterének peremén, a menedékház közelében áll egy viharvert, csonka bükkfa, a Szent Anna-tó Tarzán fája. A fát megtaláltam, de nem volt sem Tarzan, sem a majmok. Rátaláltunk a Tarzán fára, és leültünk mellé mesélni. Megtaláltuk az este. Ha beszélni tudna, először a bükkfák jelenlétére hívná fel a figyelmet.
Óriáskő SzotyorÓriáskő Szotyor 72,6 km-re.
A szikla tetőlapján egy öt láb átmérőjű embersarok alakú bemélyedés van. Megkerült az ozsdolai Óriáskő is. Soha se fedeztük volna fel, ha nem rejtettél volna oda ládát. Meg juniusban kerestem meg ezt a helyet, tenyleg erdekesek ezek a nagy kovek. Az Óriáskő Szotyor határában, a falu felső végén, a sportpálya fölötti terasz oldalában van, a Köveskert nevű helyen.
Bugyogó-borvíz SepsibükszádBugyogó-borvíz Sepsibükszád 40,1 km-re.
A Csomád-Büdös-hegység legismertebb mésztufa lerakodásai a Csomád déli lejtőin, Rakottyás-patak, Bugyogó-borvíz és Tó-patak völgyében alakultak ki, ahol kis szurdokvölgyek képződtek.
Céhtörténeti Múzeum KézdivásárhelyCéhtörténeti Múzeum Kézdivásárhely 56 km-re.
Itt kapott helyet a Céhtörténeti Múzeum, mely 2012-ben vette fel egykori alapítója, Incze László nevét. A kézdivásárhelyi múzeum épülete 1857-ben épült, sokáig a városháza működött benne.
Milleniumi kereszt PolyánMilleniumi kereszt Polyán 49 km-re.
A millenium emlékére emelt kereszttől gyönyörű a kilátás - már amikor nincs akkkora köd, mint éppen most. Errefele mindenki Polyannak mondja a falut, a fakeresztet is ok allitottak a falu feletti magaslatra a Milleneum emlekere 2000-ben. Kézdiszentkeresztről mentem ki, egy nagyon érdekes sziklaalakzatokat formázó sziklafal mellett, gleccservölgyekhez hasonlítható zöld domboldalak hátán, egészen a falu fölött álló keresztig. Gyonyoru latvany fogadott a teton. Perkőről Kiskászon felett, Polyán felé sétálva, sokszor láttunk itt őzeket, játszadozó mókuskölyköket, kökörcsint.
Bükk feje CsíkmindszentBükk feje Csíkmindszent 14,7 km-re.
Fitód falu neve ugyanis, népies magyarázat szerint abból ered, hogy a Hosszúaszóban lakó fiak egyre tovább tódtak, azaz építkeztek. Kiértünk a Bükk fejére és megálltunk a keresztfánál. Kerékpárral indultam egy kis rejtéssel is egybekötött dobozkeresésre. Csíkmindszent felől a Hosszúaszóba vezető út közepén, a Bükk feje gerincén állva, nem tudtuk eldönteni, hogy mit mihez tódtak.
Mocsárvidék Lempes és Olthíd között Szászhermány 81,5 km-re.
Vajon mi lehetett itt? A forrás mellett kápolnára emlékeztető tábla. A kivancsisag vezerelt el ide, es igen is nagyon erdekes volt. Az Olt árterületén érdemes a mezei uton kalandozni, a vizenyős réteken rengeteg tavaszi virágot csodálhatsz.
Veczerkő ErősdVeczerkő Erősd 81,2 km-re.
A Veczerkő legkönnyebben Erősdről közelíthető meg. "A Veczer nevű magaslat oldalában érdekes résbarlang alakult ki a krétakori, meszes cementezésű konglomerátumokban. Ott álltam a szikla tövében, s kerestem a dobozt a szegbe kapaszkodva. Hát már a kőig eljutni sem volt könnyű, mivel szebbnél szebb szamócák állták el egész végig az útonkat, megnehezítve a haladást. Ez a hegy a Vecer nevű határrész déli lejtőjén található, az Olt fölé benyúló sziklák egyike és a délkeleti előfokát képezi annak a széles hegyláncnak, mely a Mitácsból lenyúlva, a Barcaság északi hegysorát alkotja.
Református templom NagybaconReformátus templom Nagybacon 43,8 km-re.
Nagybacon látnivalója az 1930-as években épített, Kós Károly által tervezett és szépen felújított kultúrotthon. Templomát és csodás kopjafáit megcsodáltuk mi is. A nagybaconi református templomot is érdemes közelebbről megnézni.
Kőcsonka Balaskó vára 5,3 km-re.
Orbán Balázs így ír Balaskó váráról, A Székelyföld leírása című művében: Szentmihálytól a Köd szép fenyvesei között vezet az ut Szenttamásra, ennek közelében egy dombocskát Balaskó várának neveznek. Valószinüleg a Jenőfalván lakott ily nevü primor családnak lehetett itten vára, melyet azonban most nyomtalanul eltörölt az idő hatalma.
Kőzúgó GyergyócsomafalvaKőzúgó Gyergyócsomafalva 37,9 km-re.
Utunk jó darabig a Somlyó vize terén vezetett, azután a Kis-Somlyó hegyek közé mélyedő völgyébe tért be. A fából készült lépcsőkön a jeges hó nagyon csúszott, de a Zúgó vízesés megéri a "nyaktörést". Út menti rejtekhely, könnyen megközelíthető. Fennebb e völgy havasias küllemet ölt, szép fenyvesek-koronázta sziklák tornyosodnak fel, melyek alján az összeszoritott patak haragosan tombol sziklamedrében, a Kőzúgónál pedig szép zuhatagot alkotva rohan le.
Római katolikus templom CsíkkozmásRómai katolikus templom Csíkkozmás 27,8 km-re.
A Kozmás-patak mellett elterülő Csíkkozmás igen régi alapítású település. Egyházilag sokáig főesperesség volt, Tusnád fíliája, csak 1726-ban szakadt le róla. Be tudtunk menni a templomba, így több látnivalóban volt részünk. Megtaláltuk az új dobozkát. A kortefa uregeben nincs meg a dobozka.
Öcsém-tetőÖcsém-tető 22,9 km-re.
Az Egyeskő menedékháztól a piros sáv jelzést követve juthatunk az Öcsém-tetőre. Kilátópontjáról, ahol a nemrég felállított kereszt is található, pompás látványban gyönyörködhetünk. Ezt még a ködben is könnyen meg lehet találni. Hát pásztorkutyákat itt mi nem láttunk, csak zergéket. Rejtéskor (hihi), bár szikrázó napsütésben, bezzeg nem volt olyan könnyű megközelíteni a rejtekhelyet.
Kilátó Piroska-tó SzovátaKilátó Piroska-tó Szováta 61,5 km-re.
Jellemző a hely egyedien gazdag változatosságára, hogy a Vörös-tó só-koncentrációja elég magas. Szeretem az áprilisi csendet Szováta környékén. Köszönöm a pontosítást, a koordinátákkal általában hadilábon állok, ezért is igyekszem megfelelő leírást mellékelni. Áprilisban, az én hibámból nem maradt ceruza a dobozban. A közvetlen szomszédságában található Piroska tó, amelyhez a felszínre bukkanó sótömbök mellett vezet az ösvény, édesvizünek számít, halak is élnek benne.
Magyarpéterlaka 88,4 km-re.
1465-ben Péterlakaként szerepel. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven.
Iskolamúzeum LövétebányaIskolamúzeum Lövétebánya 32,7 km-re.
A kiállított tárgyak az 1990-es évek előtti időből származnak, óvodai és iskolai kellékek. A lövétebányai Iskolamúzeum a Gábor Áron Iskolaközponthoz tartozik.
Fáraó-szikla Kománfalva 43 km-re. Érdemes leereszkedni a patak medrébe is, ahol szintén látványos kőzetrétegek láthatóak, melyek hasonlóak az út mentén levőkhöz. Meddőhányó Balánbánya 19,3 km-re.
Teleki-kripta Gernyeszeg 94,3 km-re.
A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája.
Honvéd-forrás Erős-oldalHonvéd-forrás Erős-oldal 67 km-re.
A kiépített pihenőhelyen három forrás is található. Valamikor jó bővön folyt itt a víz. A Honvéd-kút az Erős-oldal aljában, a Sepsiszentgyörgyről Sugásfürdőre vezető aszfaltút mellett található.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Felsőcibre adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Én az osztályommal voltam - Mi Zsögödfürdõtõl közelítettük meg. Eleinte az osztályfõnököm azt hitte hogy eltévedtünk, de szerencsére jó felé mentünk.
 • Csíkrákosi Pogányvár - 2. rész - A múlt vasárnap elindultunk nem kincs-, hanem romvadászatra. Csíkrákos központjából letérünk a Hargita irányába, a Bogát-hegy aljában felújított Bogát-fürdõ mellett.
 • Fent a dombtetön - A segesvári várfalban levö geodobozt már bejelentettem egyszer annakidején (2013). De mivel nem szerepelek a listán megismétlem a bejegyzést.
 • Az intenció - De el AKART lenni rejtve (vajon hova?), másképp nem beszélhetnénk most róla.
 • Havasrekettyei vízesés - Megtaláltam a Havasrekettyei vízesésnél elrejtett geodobozt.
 • Koordináták ellenőrizve - Szerintünk helyesek. Más kincskeresők is megtalálták a rejteket ezeken a koordinátákon, de a doboz akkor sajns hiányzott.
 • Fogadalom - De ezután már szorgalmasabb leszek, és mindent, és időben is, be fogok jelenteni.
 • Csodálkozok - Hogy nem találjátok a dobozt, ami mágneses és a sarki torony melletti fekete kerítésre volt feltéve, mi is oda rejtettük vissza úgy, hogy ne legyen könnyen látható. Amikor mi visszarejtettük, kúszónövény és sok levél volt a kerítésen.
 • Gratulálok a jó helyválasztáshoz - Boér Imre vagyok Kolozsvárról. 2009 07 20-án 10h 52' 43''-kor (lefényképezett GPS adat) megtaláltam ezt a ládát.
 • A mozdonyt ujrafestettek - De a doboz meg van es visszafele megtalaltuk. A mi utolso geodobozunk az iden?
 • Alig-alig kaptam meg - Na de annál jobban ízlett végül beleírni a nevem a noteszbe. Sajnos a templom zárva volt, de azért kívülről is szép.
 • Ücsörgők - Ha már kora reggel ücsörögnek itt, később semmi esély. Talán eccer éccaka próbálkozunk.
 • Könnyen megtaláltam - Elég könnyen megtaláltam. Köszi a rejtést.
 • Zsuzsa - Örvendek Zsuzsa, hogy eljutottatok erre a varázslatos helyre. Mi aznap a Domokos határában levő tanyáktól fényképeztük a Nagyhagymás-Terkő vonulatot.
 • A retyi erdo - Aznap Szacsvára tartottunk, így magától érthetődött, hogy levadásztuk elsőknek ezt a ládát.
 • Terepszemle - Egy kicsit szétnéztem a rejtek körül, és ha az érzékem nem csal, a doboz a kerítésen belül van. Ha így van, nem lesz könnyű megtalálni, mert mostanában a kapuk le vannak zárva.
 • Ellenőrzés - A sok esős nap után örültünk a napsütésnek. Egy rövid sétára indultunk a szencsedi nárciszmezőkre.
 • Hol van az ásatás? - Nem készültem rendesen, nem olvastam el a hivatkozásban szereplő cikket, és nem néztem meg annak képeit. Bár a rejteket és benne a geodobozt megtaláltam, az elpusztult középkori templomot, illetve az ásatást nem.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Felsőcibre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.