Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Lovagvár - Nagykároly

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Nagykároly megyei jogú város Szatmár megyében. Neve az ótörök eredető ómagyar karuly (mai karvaly) köznévből származik, valószínőleg személynévi áttétellel. Középkori névalakjai: Karul (1320), Karol (1385), Nagy-Károly (1428)...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Lovagvár - Nagykároly felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Lovagvár - Nagykároly képtárból:

Felújított várkastély
Felújított várkastély

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Lovagvár Nagykároly fotóalbumba!

Ez a lakóházvár 1592-ben erődítménnyé válik, mikor Károlyi Mihály megerősítette a törökök ellen. A kastély ekkor végvár jellegő, belső udvarházzal, külső várfalakkal, bástyákkal, lőrésekkel, ezeket körülölelő mély vizárokkal és külső paliszáddal. Fedezzétek fel Nagykároly és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Lovagvár!

A legközelebbi település Nagykároly, 0,23 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Zsinagóga Szatmárnémeti 32,6 km-re.
Vasútállomás Szatmárnémeti 34,1 km-re. A fa megvan, a doboz helyét egy lehullt száraz ággal próbáltam kikotorni, de doboz nem került elő. Karolyi Sandor Nagykaroly 80 m-re. Láncos református templom Szatmárnémeti 32,9 km-re. BlueWhite 42,7 km-re. Megyei Könyvtár Szatmárnémeti 32,7 km-re.
ÉrsemjénÉrsemjén 35,4 km-re.
1332 - Symian, Ujsemian; 1520 - Semyen; 1900 - Érsemjén, 1920 Simian. Érsemjén a nevét legkorábbi birtokosai, a Balogh-Semjén család (Boloc-Semyan) név után kapta.
KaplonyKaplony 4,1 km-re.
Kaplony Nagykárolytól néhány km-re fekszik. Látnivalója a Károlyi család kriptája.
Református templom SzékelyhídReformátus templom Székelyhíd 46,6 km-re.
A XIII-dik század utolsó negyedében épült, majd a XV-dik században építették új gótikus szentélyét tengelysarkos, sokszögzáródású alaprajzi megoldással. Kárpát-medencei analógiája néhány felvidéki templom, a budaszentlőrinci Remete Szent Pál kápolna és a gyöngyösi Szent Bertalan templom. A református templom magán hordozza a gótika nyomait.
Egykori Kaszinó Szatmárnémeti 33 km-re.
Egykori Kaszinó, ma Miórica (Miorita) étterem - Szatmárnémeti.
Cipész céh-székház Szatmárnémeti 32,7 km-re. Csíkos-tó Váradolaszi 43,7 km-re. Északi Színház Szatmárnémeti 33 km-re. I vilaghaborus emlekmu Kismajteny 9,6 km-re. Fertőző betegek kórháza Szatmárnémeti 33,6 km-re. Fehér-ház Szatmárnémeti 32,6 km-re.
CFR-palota Szatmárnémeti 33,1 km-re.
CFR-palota - Vasile Lucaciu sugárút 1 szám, Szatmárnémeti.
Egykori Pázmány-bentlakás Szatmárnémeti 32,3 km-re.
Egykori Pázmány-bentlakás, ma a katolikus egyház óvodája - Szatmárnémeti.
Szatmári béke emlékoszlopa Kismajtény 9,3 km-re.
A Domahida vasútállomása mellett található emlékmű a majtényi síkon történt fegyverletételre emlékeztet. A szatmári béke emlékoszlopa, a majtényi fegyverletétel emlékműve.
Nepomuki Szent Janos Szekelyhid 46 km-re. Érmelléki körtúrán jutottam el a székelyhídi római katolikus templomhoz és a mellette álló Nepomuki Szent János szoborhoz.
Mizerikordia-apácák kórháza Szatmárnémeti 32,8 km-re.
Mizerikordia-apácák kórháza, ma Városi Kórház Pszichiátriai Osztálya - Szatmárnémeti.
Új városi strand Margitta 38,5 km-re. Megnéztem a város új strandját is, a város határában van.
Egykori Püspöki Konviktus Szatmárnémeti 32,9 km-re.
Egykori Püspöki Konviktus, ma Unió líceum és 7-es számú líceum - Szatmárnémeti.
Római katolikus templom Érábrány 40,7 km-re.
A XIII-dik században épült román stílusban, a templom a volt premontrei kolostor keretén belül működött, ma református templom. Írásos dokumentum először 1234-ben említi, mint a pályi kolostorhoz tartozó egyházat.
Magányos kápolna Kigye MezőpetriMagányos kápolna Kigye Mezőpetri 8,1 km-re.
Védőszentje Szent Egyed. A kápolna előtt álló keresztet 1943-ban Vadai Lajos és neje, Vonház Mária állíttatta. A kigyei kápolna a korábbi település helyén, Mezőpetri és Nagykároly között található.
Halász SzékelyhídHalász Székelyhíd 46,2 km-re.
Az Érmellék egykor gazdag vizeinek emlékére az Ady Endre Kulturális Központban nyílt meg egy múzeum. Székelyhídon szombati napon piac volt, emiatt nagy közönség vette körül a szobrot. A székelyhídi doktor Wilhelm Sándor nyugalmazott tanár, halbiológus nevéhez fűződik a kiállítás anyagának összegyűjtése.
Postahivatal SzatmárnémetiPostahivatal Szatmárnémeti 33 km-re.
Postahivatal, egykori magyar királyi posta és távirda hivatal, adóhivatal, és pénzügyőrség - Szatmárnémeti.
Református gimnázium Szatmárnémeti 32,9 km-re.
Régi Nemzeti Bank Szatmárnémeti 33,1 km-re.
Régi Nemzeti Bank, ma Rendőrségi Felügyelőség - Szatmárnémeti.
Ormos-ház Szatmárnémeti 32,9 km-re.
Ormos-ház, vagy Villanyóra sarok - Szatmárnémeti.
HegyközszentmiklósHegyközszentmiklós 49,3 km-re.
Hegyközszentmiklós az Érmellék és a Hegyköz találkozásánál, a Cserhát (érmelléki dombok) erdős dombjai között alakult ki. Első találatom egy szűz láda. Most veszem észre, hogy a nagy lelkesedésben, a ládaoldal elkészítésekor kimaradt a lényeg. Tavaly költöztünk a faluba ma kerítettem időt a keresésre. Valamikor a XII-XIII század folyamán a Váradtól Szatmár felé vezető középkori kereskedelmi út mentén.
Római katolikus püspöki palota Szatmárnémeti 33 km-re.
Református templom MargittaReformátus templom Margitta 38,6 km-re.
Margitta és környéke már a rézkorban is lakott hely volt. Környékén gyakran találtak réz-, bronz- és vaskorból származó leleteket. Pontos mérés. Az általad megadott koordináták a gúgli térképe szerint a mező közepére mutatnak. A láda bejegyzés általános jellegű (Margitta), úgyhogy véleményem szerint nem vétek, ha megemlítem a város egyik fő turisztikai objektumát (és természeti értékét), a strandot (N 47.
II Rakóczi Ferenc emléktábla Székelyhíd 46 km-re. 1703 nyarán itt táborozott Székelyhídon II Rákóczi Ferenc fejedelmünk, miután Bercsényi Miklós vezetésével csapatainak másik része bevette Váradolaszit. Katolikus székesegyház Szatmárnémeti 32,9 km-re.
Szentháromság kápolna - NagykárolySzentháromság kápolna - Nagykároly 3,1 km-re.
Nagykárolytól délre, nagyjából 3 kilométerre található, egy emberi kezek által emelt domb tetején, amely feltételezhetően egykor strázsadombként szolgált. Ezt a dombot a népnyelv Lyukashalomnak nevezte el. Kibicikliztem a kápolnához, szépen sütött a nap, éppen jó idő volt egy kis keresgéléshez.
Tabajdi gyógyszertár Szatmárnémeti 32,8 km-re.
Tabajdi gyógyszertár, ma 5-ös számú gyógyszertár - Szatmárnémeti.
Hildegarda római katolikus templom Szatmárnémeti 33,5 km-re.
Hildegarda római katolikus templom - Wolfenbüttel utca 40 szám, Szatmárnémeti.
Régi víztorony Nagykároly Szatmár megye 290 m-re.
A parkban, ahogy a leírásokból kivettem, van egy víztorony, ami nem néz ki víztoronynak, abban az értelemben, ahogy azt mi megszoktuk. Ez a víztorony a park legdélebbi sarkában van. Hello, Ott jártam a helyszínen, kerestem a ládát, de sajnos nem találtam meg.
Termál strand MargittaTermál strand Margitta 38,9 km-re.
Margitta város fő turisztikai vonzereje a termálstrand, amely évente több ezer turistát csalogat el az egész országból, mivel geotermális vizet használnak a gyógyfürdőzésre. A város környékén több geotermális forrás is található. Megtaláltam a város közepén, esztétikailag nem volt élményszerű, ami látszott belőle.
Dr Andrássy Ernő park ÉrmihályfalvaDr Andrássy Ernő park Érmihályfalva 30,9 km-re.
Érmihályfalva első írásos említése 1270 augusztus 20-áról származik, ekkor Michal néven írták. A Turul nemzetségbeli Turul ispán birtoka volt, mely 1270-ben már két faluból álló település volt. A park Érmihályfalva talán leginkább rendben tartott, gondozott része.
Halastó Óvári 23,2 km-re. Igazságügyi Palota Szatmárnémeti 33,1 km-re. Kossuth-kerti városi közfürdő Szatmárnémeti 33,7 km-re. Református templom Sződemeter 23,8 km-re.
Református templom Somlyóújlak 49,8 km-re.
13-dik században épült református templomának érdekessége, egyedülálló megoldás Erdélyben, a templom falában emeletnyi magasságban húzódó folyosó. Somlyóújlak Szilágysomlyótól néhány km-re fekszik.
Szűz Mária katolikus templom SzékelyhídSzűz Mária katolikus templom Székelyhíd 46 km-re.
A Dietrichstein-Stubenberg-kastéllyal egybeépítették 1764-68 között Johann Nepomuk Dietrichstein, a székelyhídi uradalom birtokosa megbízásából. A római katolikus templom belülről megnézhető a rácson keresztül, az ajtót nyitva tartják.
Református templom Domahida 9,7 km-re.
Millenniumi emlékmű Székelyhíd 46,1 km-re. Érmelléki autós túra keretében jutottam el Székelyhídra. Lükő Béla-kórház Szatmárnémeti 32,9 km-re.
Victoria hotel Szatmárnémeti 33 km-re.
Victoria hotel, ma üzlethelyiségek és lakások - Szatmárnémeti.
Halastó Szamosdara 25,9 km-re.
Petőfi Sándor emléktábla Székelyhíd 46,1 km-re. Petőfi Sándor 1843-ban szállt meg itt, mint oly sok más helyén is az országnak.
Egykori Pannonia-szálló Szatmárnémeti 32,8 km-re.
Egykori Pannonia-szálló, ma Dacia hotel - Szatmárnémeti.
Szamos holtág Szatmárudvari 43,4 km-re.
Kállay Antal-kúria Batiz 39,9 km-re.
Kállay Antal-kúria - Mioritei utca 98 szám, Batiz.
Kölcsey Ferenc mellszobra Szatmárnémeti 34 km-re.
Kölcsey Ferenc mellszobra a Béke téren, a Láncos református templom előtt - Szatmárnémeti.
Szabadság-tér SzatmárnémetiSzabadság-tér Szatmárnémeti 32,8 km-re.
Szabadság-tér városi műemlékövezet, egykori Deák Ferenc-, Horthy Miklós-tér - Szatmárnémeti.
Muhi-ház Szatmárnémeti 33,3 km-re.
Fráter kastély Gálospetri 29 km-re.
Gálospetriben két Fráter kúria is van. Az egyikben az orvosi rendelő működik, a másik korábban a helyi termelőszövetkezet szolgálatában állt, majd annak megszűnése után egyes helyiek láttak elbontásához.
Kazinczy Ferenc mellszobra 35,4 km-re.
A szobor 1907 szeptember 22-én került a talapzatra, ugyanekkor emléktábla Kazinczy szülőházára. Eredetileg egy gránitkőből készült emlékmű állt Kazinczy Ferenc szülőházával szemben, kerítéssel körülvéve, melyet 1859-ben állíttatott Krajnik Alajos.
Kölcsey Ferenc-emlékház SződemeterKölcsey Ferenc-emlékház Sződemeter 23,8 km-re.
Sződemeter, Kölcsey Ferenc, a Himnusz költőjének szülőfaluja. A Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ egy üde színfolt ebben az egykor szebb időket látott faluban.
Stubenberg kastély Székelyhíd 45,9 km-re. Kapuja nyitva volt, így benéztem a kastély udvarára is, utána pedig kívülről is körbejártam a kastély telkét. Tűzoltó-torony Szatmárnémeti 32,9 km-re.
Samus-óvoda Szatmárnémeti 33,6 km-re.
Samus-óvoda - Traian út 16 szám, Szatmárnémeti.
Kende-kúria Cégénydányád 27,9 km-re.
Bemutatásra kerül itt a Kende család története, az udvar gasztronómiája, valamint a környék természeti értékei. A cégénydányádi Kölcsey-Kende kastélyt 2015-ben felújították, az 1913-as állapotoknak megfelelően - belépődíj ellenében egész évben látogatható.
Megyei Múzeum Szatmárnémeti 33,3 km-re.
Megyei Múzeum, a régi Prefektúra - Szatmárnémeti.
Sváb múzeum MezőpetriSváb múzeum Mezőpetri 11,5 km-re.
Jellegzetes a ház homlokzata (gibli), az épület hosszában végighúzódó tornác, az utcára néző könyöklővel. Késő délután jutottam el Mezőpetribe, ahol kívülről tudtam megnézni a tájházat. A sváb tájház tipikusan sváb stílusban épült 1881-ben Mezőpetriben, és szinte eredeti állapotában maradt fenn.
Kossuth-kert Szatmárnémeti 33,9 km-re.
Református templom TasnádReformátus templom Tasnád 24,6 km-re.
A tasnádi református templom az egykori Közép-Szolnok vármegye legnagyobb középkori egyházi épülete. A Szilágysági-dombvidék és az Alföld találkozásánál húzódó dombhát peremén áll. Tasnádon a református templomnál nagy felújítási munkák folynak 2023 júliusában, nem látogatható.
Kölcsey Ferenc szülőháza Sződemeter 23,7 km-re.
Ínségdomb Nagykálló 49,7 km-re.
Az Ínségdomb egy 12 m magas homokdomb Nagykálló város Kiskálló városrészén, tetején egy kis kilátóval, rálátással a városra és a környékre. A néphagyomány szerint a kis dombot a kiskállói jobbágyok hordták össze, az 1780-as aszály éveiben, a Kállay Ferenc által kölcsönzött gabona fejében.
Mamutfenyő Csiffytanya Balkány 49,9 km-re.
A mamutfenyő Balkány várostól délnyugatra, a Csiffytanya településrészen található, 1860 körül ültette Finta József. 1968-ban a koronáját kettéhasította a villám, azóta acélabroncsok tartják össze, 1989-ben védetté nyilvánítják, 2015-ben az Év fája lett.

Történelmi-kulturális értékek - Szatmár megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Lovagvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Nagykároly térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Még útlevéllel - Október utolsó napján, útban a temetők felé.
 • Ráférne a tatarozás - Egy kis tatarozás ráférne a várra, nagyon szép lehetne.
 • Legalább a dobozt megtaláltam - A templomba sajnos ezúttal se sikerült bejutni. Nagyon hangulatos a temetőbe hátravezető, családi kriptákkal övezett sétány.
 • Nahát... - Ha nincs ez a játéktér, valószínű ezt az érdekességet sem fedezem fel soha. Stratégiai megfigyelőhely lehetett, nemhiába ástak ennyi lövészárkot ide.
 • Húsvét vasárnapján - Húsvét vasárnapján találtam meg a Csomakőrös melletti erdőben található rejteket. Az erdőben elhelyezett geodoboz próbára tette a türelmemet, de a végén előkerült.
 • Night cache - A Vargyas-szorosi tura vege fele mar feligmeddig sotetben baktattunk az auto fele. Konnyen ki lehet szurni a hatalmas fat az erdoben.
 • Kőkert éle - Nagyon erdekes rejtes, de ovatosan kell maszni ,mert konnyen le lehet esni.
 • A szív dobog - A Leánykavárnál nem találtunk ládát, de reménykedve mentünk a sós forráshoz. Csordogált, a sokak által eredménnyel használt sós forrás vize.
 • A mozdonyt körbecsodáltuk - A szemetet megmorgolódtuk. Doboz ejsze nincs már.
 • Megtalálás elfogadása - Köszönöm a tájékoztatást az eltűnt geodobozról, igyekszem pótolni.Nincs szükség egy megtalálás ládagazda általi elfogadására.
 • Halott faág - Persze hogy nincs halott faág. A segítő szövegben is a halott faág HELYÉről van szó.
 • Maroshévíz 1 - Szép kis strand a fenyők között.
 • Sajnos épp zárva volt - Sajnos zárva volt, időnk nem volt a kulcsot keresni, nagyon megnéztem volna a belsejét, főleg hogy az ortodox vásárlás után hogyan alakították át. Valahol olvastam, hogy homlokzatán Bethlen címer volt, most nem láttam ilyesmit.
 • Hess el onnan cinege - Kicsit várni kellett míg szabad lett a terep. De előkerült a dobozka.
 • A tavasz csodálatos tulipánja - Ennyire korhadt fa nem sok van, így hamar előkerült a doboz. Kíváncsian rohantunk ki a mezőre megcsodálni a tavasz e pompás virágát.
 • Lecsillapodott a forrás - A szencsedi tótól jöttünk át a Csigadombra. Többször jártunk már itt, de vendégeink, akikkel voltunk, még nem jártak itt.
 • Megint nem talaltuk meg - Annyira zavar, hogy hiaba karcoltam ossze vissza a kezem, hogy nem is akarok tobbet arrafele menni.
 • A játék megy tovább - Köszönöm, köszönjük a két eltűnt geodoboz újratelepítését. A kilátó tetejéről tényleg a semmibe lehet kilátni.

Sikerült eljutni Nagykároly környékére? Tetszett a Lovagvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szatmár megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.