Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Csiszárfürdő - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Csiszárfürdő turisztikai látnivalói

Bálványos várával szemben, az elhagyatott villák mögötti erdőben bővizű borvizek bugyognak, várván az elkezdett felújítás folytatását, a fürdőélet ujraéledését.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Csiszárfürdő képtárból:

Itt kezdödik
Itt kezdödik
Egykori színpad
Egykori színpad
Valamikor ez volt a Gorgán villa
Valamikor ez volt a Gorgán villa
Régi faház
Régi faház
Egykori fürdőház
Egykori fürdőház
Szép idők emléke
Szép idők emléke
Vadász villa
Vadász villa
Az Ikrek
Az Ikrek
A nagy medence
A nagy medence
A közmunka eddigi eredménye
A közmunka eddigi eredménye

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csiszárfürdő fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csiszárfürdő!

Csiszár Dénes állítólag egy vadászat során bukkant a majdani gyógyfürdő helyére, ő építette fel a villákat, a hideg és meleg fürdőket, mofettát. Elsőként a Vadászlak-villa készült el, aztán hét másik villa, egy vendéglő és táncterem. A fürdő hosszú évtizedekig megőrizte családias jellegét, a kézdivásárhelyiek kedvenc fürdőhelye volt... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Sepsibükszád, 6,73 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Bálványos és Torja vára
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Csiszárfürdő közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
830 m-re. A régi fürdő neve Várpadi-feredő volt, újabb neve a Transzilvánia-fürdő, szénsavas, sós, savas borvízforrások táplálják. Megtaláltam. Erre a napra az utolsó találatunk volt. Miután megvolt a séta a Hammas, Vallató és Mikes fürdőnél, eljöttünk vizet kóstolni. Bálványosfürdő Kézdivásárhely felőli bejáratától balra található a Vasas-forrás, és egy új ökumenikus kápolna.
Gázfürdő - Bálványosfürdő 850 m-re. Bálványosfürdő központi útkereszteződésétől észak felé indulva, körülbelül 300 méterre, egy jelenleg elég rozoga állapotban lévő, de még használható mofettához juthatunk.
1 km-re. Ilyen forrásokat Európában sehol máshol nem találhatunk, igazi világritkaságról van szó. Ezek kismennyiségű folyékony szabad kénsavat (vitriolt) tartalmazó borvizek, kevés hasonló jelenség van feljegyezve világszerte. Bár nagyon közel van az úthoz, mégis milyen kevesen tudtak róla. Gyönyörű napos időben találtam meg a ládát. Szépen rendberakták a forrásokat.
1,3 km-re. Öröm volt találkozni, közösen mászni, közösen eldönteni, hogy merre is. Bálványosfürdőről indultunk, Csiszárfürdő érintésével.
1,3 km-re. Erdekes, hogy mostanaig meg senki sem vallalkozott ezt a rejteket megkeresni. Miután sikertelenül kerestük a Begyenkő nagy sziklájában elrejtett geodobozt, majd azt pótoltuk, kimásztunk a Begyenkő tulajdonképpeni csúcsára. A bálványosi Begyenkő neve a rég kihalt bölény emlékét őrzi, hiszen a régi magyar nyelvben abban az időben a bölényt még begyennek nevezték.
1,4 km-re. A székelység őstörténetének legrégibb adatai füződnek a legendás Bálványosvárhoz - a népmondák szerint óriások, tündérek építették és lakták. Szomorúan olvastuk, hogy a dobozt ellopták és elhatároztuk, hogy ha ideiglenesen is, de pótoljuk. Gratulálok a sikeres rejtekhely-vadászathoz. Majdnem nem talaltam meg. A Bálványos-hegy kúp alakú csúcsán népvándorlás kori székely vár található, melynek keletkezését a történelmi dokumentumok a X-XI-dik századra vezetik vissza.
1,4 km-re. A Büdös hegy oldalában nagyon sok a látnivaló - Érdemes bejárni alaposan a környéket, van érdekesség bőven. Oltárhoz tartva megzavartunk egy macit és bocsát az út mentén. A büdös barlangtól lefele jövet megkerestük ezt a dobozt is. A megtalálást segítő információ egy picit pontatlan, de kétségtelenül segít a geodoboz megtalálásában. A Büdös-barlang, a Madártemető, a vitriolos források, az Apor lányok feredője, hogy a Mohost és a Szent Anna-tót, a Bálványos várát ne is említsem.
1,6 km-re. Egy néhány méter mélységű üreg, amelyből belélegezve mérgező, de a bőrőn át felszívódva vérkeringést serkentő hatású gázkeverék áramlik ki. Én is így jártam. Egy delutani seta, majd egy kis kereses, es megvan a lada. Tusnádfürdőről indultunk a Bálványosfürdő felé vezető úton. A torjai Büdös-barlang egész Erdély leghíresebb mofettája.
1,8 km-re. A múlt század közepén a Büdös-hegy délkeleti és délnyugati lejtőjén, közvetlenül a Rövid-sarok vízválasztója alatt fürdőtelepeket létesítenek. Az egyszerű kalibák és ideiglenes, lombokkal fedett szállások helyett báró Apor Gábor a torjai határrészen és gróf Mikes Benedek a sepsibükszádi oldalon deszkából és gerendákból épít vendégszállásokat, étkezdét. A hely megérdemelne egy igazi geodobozt. Egy szép túra volt. S lennebb a Mikes-fürdőknél is lehetne rejteni.
2,2 km-re. A Mikes fürdőkhöz a piros kereszttel jelzett ösvény visz, a volt tüdőszanatóriumtól. Az út a magasfeszültségű villanyvezeték mentén ereszkedik le a Zsombor-patakhoz. Egy kis vasárnapi kiruccanás. GPS nelkul nagyon nehez megtalalni ezt bizonyitja a mai napi vallato-furdo es mofettai kirandulasunk is. Miután megtaláltam a Hammas-fürdőnél elrejtett geodobozt, folytattam az utamat.
3,8 km-re. Torja után az első nagyobb völgy jobbra. Torjáról Bálványosfürdő felé a Torja-patak mentén vezet az út. Ami igaz az igaz, a Malnas elnevezesu helyek: Malnas pataka, Malnas-falu, Malnasfurdo stb. Bálványosfürdőről tartottunk a Jajdon-völgy felé, rövid kitérőt tettünk, megtalálni az itt elrejtett geodobozt. Valamelyik régi falurész lehetett? Tud valaki segítani az azonosításban? A lombhullató erdőben szarvasok tanyáznak.
4 km-re. A Pokolvölgy három rejtése, a közeli Torja vára, és még néhány rejtekhely útközben, csábított ide. Megtaláltuk az évnyitó dobozt a csutakban, irtózatos pokolbűzben. A Pokolvölgy felső szakaszán, néhány száz méteres körzetben egymást érik a mofetták és a borvizforrások.
4 km-re. A Cecele (1173 m), a Csíki-havasok déli csúcsa. Hatalmas, füves kupolaként tornyosuló végvára.
4 km-re. Az utolsó torjai házak után balra, a patakmeder mentén felfele haladva, egyenesen felfelé körülbelül 5,5 km hosszú úton jutunk a célhoz. Évek óta visszajárok ide. Nem ott volt a doboz, ahol a foto keszult. Lehet, hogy rosszul ertelmeztem a rejtek leirasat: a mofetta bejaratatol jobbra, 20 cm-re. Itt források, mofetta, egy néhai borvízfürdő romjai utalnak a múltra.
4 km-re. Miután összejártuk a Pokolvölgy felhagyott medencéit, gázfeltöréseit, borvízforrásait, visszafelé tartottunk a kocsihoz.
4,1 km-re. Lábszárközépig érő hóban nem könnyű a keresés. A napnak talán a legszebb részében érkeztünk a Kövesponkhoz, a sziklákat mindenhol aranyszínű, sárgás-barna fény borította. Korcsolyázni mentünk a Szent Anna tóra, és természetesen megálltunk itt megcsodálni a panorámát és megkeresni a dobozkát. Bükszád egy vadregényes hegykebelben fekszik, a tusnádi szoros alsó torkolatában, gyönyörü lombdús hegyektől körülkeretelt fennsíkon, melynek nyugati oldalán mélyen ágyalta be magát az Olt.
4,7 km-re. A helyi hagyomány szerint itt egy magas őrtorony állt, s ha jelezni kellett Bálványosvár és Torjavára között, akkor fel kellett mászni a magas őrtorony tetejére. Útban a Szent Anna tóhoz, tettünk egy kis kitérőt. Miután eltöltöttük az időt a Pokolvölgy bejárásával, kevés időnk maradt már sötétedésig.
5 km-re. A Szent Anna-tónál, a Mohos melletti dombon, a Nádas-fürdőre vezető úttól balra, már évek óta van egy kilátó. Onnan jól belátható a Mohos, egészen a turistaház körüli táborozó helyig. Egy kis decemberi sétára indultunk a kilátóhoz, na meg a Szent Anna tóhoz. Kárpótlás volt a kilátás, a látvány azért, hogy el kellett hagynunk a Szent Anna-tavat a medvék és emberek okozta káosz miatt. A kilátó sajnos nagyon romos állapotban van.
Öreg bükkfa Mohos 5,1 km-re. Az alapoknál négy öl kerületű, a belseje kirothadt, darabjai körülötte hevernek. A Mohos, időközben összeomlott kilátótornyához közel, egy különleges, öreg bükkfát fedeztünk fel.
5,1 km-re. A Szent Anna-tó vizét magába foglaló kráter gerincének túloldalán 1050 m magasságban találjuk a Mohos-tőzeglápot, területe 80 hektár. Az abonyi természetjárókkal Erdélybe utazva kerestem meg Teveladyvel. Érdemes ide eljönni, de egy kicsit késöbb - nyáron. A Mohosba óránkén idegenvezető visz be csoportot. Nevét a lápot kitöltő tőzegmoháról kapta, a belőle keletkező tőzeg vastagsága elérheti a 10 métert.
5,1 km-re. Ha beszélni tudna, először a bükkfák jelenlétére hívná fel a figyelmet. Ha igaz volna az állítás, akkor én úgy mondanám, hogy "ez már Kovászna megye" :-) De szerencsére, még nem. Rátaláltunk a Tarzán fára, és leültünk mellé mesélni. A fát megtaláltam, de nem volt sem Tarzan, sem a majmok. A Szent Anna-tó kráterének peremén, a menedékház közelében áll egy viharvert, csonka bükkfa, a Szent Anna-tó Tarzán fája.
5,4 km-re. Lázárfalva határában, a hegyek közt rejlő tengerszem partján1764–1765-ben a tusnádi és kozmási lakosok egy kis kápolnát építenek Kecskés (vagy Kovács) Pál kezdeményezésére. Mégegyszer meg akartam látogatni 2011 tavaszán, de nem találtam már rá. Megtalaltuk. Megtaláltuk a kápolna mellett, kicseréltük a zacskót. Többször születik újjá romjaiból: 1860-ban, 1925-ben, 1948-ban és legutóbb 1975-ben.
5,5 km-re. Gyonyoru helyen van, nagyon jo rejtes. Nem volt könnyű megtalálni, mert a gps a sziklák miatt ide-oda mutatott, de végül csak sikerült. Sokat kerestem, mert az istennek sem találtam a fehér követ. A Csomád hegytömb déli részén, Közép-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterében keletkezett csapadékvizből a Szent Anna-tó.
5,6 km-re. A Szeregető-forrás vizét valamkor palackozták, most sajnos nem folyik. Az erdőt irtják kegyetlenül a környéken. Nagyon szép hely. Amikor elindultam ujra a Torja vara fele, no meg a kenes aztatok fele, akkor azt mondtam, no lassuk csak ezt a kiszaradt Szeregeto forrast is.
5,7 km-re. A Szent Anna-tó festői szépségű környezetében 2 kápolna épült, a Szent Anna és a Szent Joakim kápolnák. 2012 július 21-én, a Szent Anna búcsú alkalmával, a tó nyugati oldalán 1562-ben már állt Szent Joakim kápolna emlékére egy keresztet állítottak. Meg sem probáltam keresni, a nagy hó miatt. Itt egy kicsit nehezebb dolgunk volt, mert egy párocska éppen ott sütkérezett a kereszt mellett. Úgy történt, hogy amíg István a Szent Anna-kápolna geodobozával volt elfoglalva, addig én előrefutottam, hogy megtaláljam ezt a rejtést.
5,9 km-re. Kocsival érkeztünk az egykori Szent Anna-menedékház melletti parkolóba, majd gyalog folytattuk az utunkat a Tusnádfürdőre vezető piros kereszt jelzés mentén.
6 km-re. A Csomád-Büdös-hegység legismertebb mésztufa lerakodásai a Csomád déli lejtőin, Rakottyás-patak, Bugyogó-borvíz és Tó-patak völgyében alakultak ki, ahol kis szurdokvölgyek képződtek.
6,4 km-re. Lázárfalváról a nyírfürdői elágazásnál Kápolnamező felé indultunk, majd a nyaralók után továbbmentünk az erdei úton egy darabig, követve a vörös kereszt jelzést. A mai nap lázárfalvi rejtekhelyeket kerestem fel. A tető előtt nem sokkal, egy pihenő mellett, vasban rendkívül gazdag, vöröses vizű forrást találtunk.
6,5 km-re. A mostani celpontunk Mikoujfalu folott, a Zsombor (Voros) es a Nagy Hid pataka kozott talalhato Almas teto, az Oltfejben, 774 meteren.
7,1 km-re. A Csíki Bálványos vár Csík legnagyobb várromja. Ferenczi Sándor történész szerint bizonyosra vehető, hogy még a szkíták előtt, időszámításunk előtt a 6-7-dik században megerősítették a hegycsúcsot. És amig a Főnök rejtett, bemért, jegyzetelt, és kalibrált, addig én csihányt szedtem. Túránk harmadik állomása.
Vártető II kilátó 7,3 km-re. Ezt is az elsőnapi turán találtam meg csapatmunkával. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
7,3 km-re. Április utolsó hétvégéjén Tusnádfürdõn kirándultunk, ahol néhány érdekes helyet kerestünk fel. Az első "Rejtekhely-vadászat Erdélyben" találkozó alkalmával rendezett első napi turán találtam meg ezt a dobozt. Aki még nem járta be Tusnádfürdőt keretező hegyeket, az elcsodálkozhat, hogy a fürdő fölötti hegyfokok egyikén valamikor vár őrizte a Tusnádi-szorost. A Szent Anna-tó fölé magasodó Nagy-Csomád egyik északi mellékkúpján, a néptől Vártetőnek nevezett magaslaton, található Tusnádfürdő egyik érdekes kirándulási pontja, az Orbán Balázs által csíki Bálványos várnak nevezett középkori vár maradványa.
7,5 km-re. A Csomád hegyből lefolyó vastartalmú ásványviz cementezhette össze a folyóterasz egy szakaszát, a mellette levő puha üledéket pedig az erózió lepusztította. Nincs egy hete, hogy elrejtettem ezt a geodobozt, nem hiszem, hogy ilyen hamar eltűnt volna. Gyergyóba menet megálltam a Likaskőnél, de csak egy régi dobozt találtam, 2013-ban rejtették. Sepsibükszád érdekessége, természeti ritkasága, az Olt völgyében található Likas-kő.
7,8 km-re. Érdemes itt vizet tölteni a kulacsokba, mert fent nem találunk forrást. Az első állomásunk ezen a kiránduláson. A túra első állomása, mindjárt rejtéssel kezdődött, egy jó ízü borvízforrásnál, ahol érdemes megállni, és feltölteni a tartalékot mielőtt tovább mennénk. A tusnádfürdői Várvápai borvíz a kék sávval jelzett, a Vártetőre vezető túraösvény bal oldalán található a Vár-Vápa-patak völgyében.
7,9 km-re. Délen Tusnádfürdőt a Komlósárok határolja, melynek baloldalán fakad a Komlósároki borvíz. Így jártam, ez a doboz miatt lemardtam a borkóstolóról. Meglett a doboz. A nyelvem is logott egy ilyen maratoni vadaszat utan. A fürdőtelep déli végénél, a Komlósárok előtt, egy Stop feliratu tábla található az ut szélén.
8 km-re. Sólyomkő vára az Alsó-Sólyomkő sziklacsúcsára épült, 1421-ben említik először az irások. Valószinűleg a XII-dik században épült, majd a XIV-XV-dik század folyamán kerül a Mikó család tulajdonába. A rejtek jól le volt irva, könnyen megtaláltuk. Jelentem, a doboz rendben van. Ezt az élményt is a tegnapi geocitrom szervezőinek köszönhetem.
8 km-re. Torja igen csodálatos, és értékes természeti kincsekben gazdag. Egyik érdekessége a Szemmosó-kút, a nagy víztartály előtt, az erdő szélén felfele induló ösvény mellett. Nahat, hogy meg ilyen forras is letezik Felso-Haromszeken, nem is gondoltam volna. - Alsótiszáspataki borvíz Tusnádfürdő 8 km-re.
8,1 km-re. Egy augusztusi napon felkerekedtem, hogy bejarjam Tusnadfurdot. Kicsit ingatag a híd, de kárpótolt hogy elsők vagyunk.
8,1 km-re. Az első "Relytekhely-vadászat Erdélyben" találkozó második napjának reggelén találtam meg ezt a dobozt. Ezt a dobozt először a Rejtekhely-vadászat Erdélyben első találálkozóján találtam meg. Az elsot az eso akadalyozta. Mikes- és Apor forrás, Tusnádfürdő.
8,1 km-re. Egy sétát tervezünk, hogy látnivaló is legyen, célpontként irány Tusnádfürdő. Megtaláltam a ládát a feleségemmel együtt. Eleg nehez megtalalni, 2 masik bukaresti kincsvadasz talalta meg elottem, es igy konnyu volt. A tusnádi IV. Aki ide jön, rendszerint gyógyulni jön, vagy ha kirándulni, akkor a cél a Szent Anna-tó vagy a Sólyomkő.
Komlósároki alsóborvíz Tusnádfürdő 8,2 km-re. Komlósároki alsóborvíz - Tusnádfürdő. A Komlósárok alsó, Oltba szakadása előtti szakaszán több nagyhozamú foglalt és foglalatlan, 12,5 C hőmérsékletű borvízforrás tör fel. Ezt a borvizet is megismertem, elegge zavaros volt talan meg a Nyarad sem volt ennyire.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Csiszárfürdő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ez a doboz rövid életű lehetett - A megadott koordinátáknál hiába kerestük nem találtuk meg, aztán visszafele véletlenül rátaláltunk valamire, ami nagyon hasonlított a rejtekre, viszont sem a kő nem volt a helyén sem a doboz. Otthon aztán letöltve a fotókat és összehasonlítva a rejtek fotójával, már biztos vagyok, hogy a rejteket találtuk meg, doboz nélkül.
 • Igaz - Tegnap a jofajta esozeseket kihasznalva Csiszarfurdore is eljutottunk. Minden ugy van, ahogyan hangyalkaek is leirtak, sajnos.
 • Fehér csokoládé - Aznapi túránk célpontja a Begyenkő volt, Bálványosfürdői indulással. Először Csiszárfürdőt néztük meg, hiszen az elmúlt években kalákák formájában több felújításra is sor került.
 • Feredők - Jó nézni és látni, hogy van ami megújul szűk hazánkban. Már csak a medvék kilövését kellene megoldani, s akkor nyugodtan lehetne kirándulni Bálványoson is.
 • Hát igen, a második nekifutásra megtaláltuk. De hát nem adjuk fel olyan könnyen.
 • Az Egyeskő megmászása után nem hagyhattuk ki ezt a csúcsot sem. Nagyszerű a kilátás.
 • Második alkalomra sikerült megtalálni. Mármint a lépcsőket.
 • Gratulálok az első geodoboz megtalálásához, pontosabban a bejelentéséhez :-) Várjuk a többi bejelentést is. Érdemes időben beszámolni az élményeidről, mert az idő teltével elfelejtődnek a részletek, kifakulnak a színek.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Csiszárfürdő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.