Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Hegyes-csúcs - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Hegyes-csúcs

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Párkány-forrás - Marosvásárhely
Vascsőben levezetve
Attila vára - Rika-erdei erődítményrendszer
Kereszt - 2
Lázár várkastély - Gyergyószárhegy
Fejszék
Jedd temetője
Sírkövek
Római-katolikus templom - Hosszúaszó
Templom a dombtetőn
Széphavas
Széphavasi kilátás
Vándorsólyom via ferrata - Kilátópont - Vargyas-szoros
Nőstény zöld gyík
Unitárius vártemplom - Sepsiárkos
Feljáró a toronyba
Román Viktor szoborpark - Homoródszentmárton
6271
Bagoly-forrás - Oltszem
Ház a vasút mellett

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Hegyes-csúcs fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Hegyes-csúcs!

Hegyes-csúcs.. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Péntekpataka, 4,75 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Hegyes-csúcs közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
4 km-re. A főútról Zsedántelek felé kell letérni - Tósarok települést elhagyva, ahol a Radu patak a Zsedán patakba torkollik, megpillantjuk az egykor virágzó La Radu fogadó öreg mosógépét. Kiskocsival is megközelíthető, itt kezdődik a különös hangulatú, eldugott, szétszórt tanya-világ. Műút vezet már a mosógépig, mely fájdalmasan leromlott 2014 óta.
4,5 km-re. Ettől délre, 200 m-re, a Kerek-domb csúcsára megfigyelő- és szálláshelyet építettek. A Kis-Beszterce déli oldalán, a part fölé emelkedő Kerek-domb teraszára épült a déli erődítmény, egy ötszög alaprajzú zártsánc.
4,9 km-re. A barlang a Hagymás-hegységben található, az ország leghosszabb konglomerát kőzetben formálódott barlangja, kilenc terme közül kettő járható barlangász felszerelés nélkül. A cseppkövek sajnos tömegesen le vannak törve, a falak feketék a füsttől.
5 km-re. A gyergyótölgyesi tölgyerdő egy érdekes természeti ritkaság, mely a Veres-kőtől délkeletre és a falutól északkeletre, másfél km távolságra helyezkedik el, a meredek oldalban. Bár természeti érték, nem szerepel az országos tájvédelmi területek listájában, az önkormányzatok próbálkozásai ellenére.
5 km-re. Ettől északnyugatra, 300 m-re, a Veres-kő-bütü csúcsára megfigyelő- és szálláshelyet építettek. A Kis-Beszterce északi oldalán, a 15 számú út felett épült az északi erődítmény, egy hatszög alaprajzú zártsánc.
5,1 km-re. A gyergyótölgyesi örmény kripta egy hatszög formájú történelmi épület, melynek három szintje van: alagsor, földszint, és egy kis (harang)tornyocska. A kriptát keresztény örmény mesterek építették a huszadik század elején.
7 km-re. Érdekes vöröses-barnás színével hívja fel magára a figyelmet. Gratulálok a geodoboz megtalálásához. A ládát, dobozkát, sikerűlt TÚL JÓL elrejteni. Gyergyótölgyestől északra, a helység központjától 2 km távolságra emelkedik ki egy magányos sziklaszirt.
9,2 km-re. A Vit-havas a Hagymás-hegység északi felének egyik legnevezetesebb kilátópontja. A kucsma alakú mészkőszirtről pompás kilátás nyílik minden irányba. A Pongrác-tetőről indultunk, gyalog, a piros sáv jelzésen egészen a Nyerges-nyakig, majd a kék sáv jelzésen a Vit-havas nyakáig, végül a kék körben kék pont jelzésen másztunk ki a Vit-havas csúcsára. Gyönyörű, napsütéses napot töltöttünk játszótársunkkal, Fakirral és fiával a Vit-havas virágban gazdag sziklarengetegében. Hmm.
11,1 km-re. A Sánta láb (Curmatura Picioru Schiop)-hágóból a Dochia menedékház felé tartó ösvény, egy a szelek által furcsa alakúra formázott szikla, a Könnyáztatta kő mellett halad el. Itt találkozik a Durau üdülő, illetve a Duruitoarea-vízesés felől érkező piros kereszt jelzés, a Sztaniló-hágó (Curmatura Stanile) felől érkező kék sáv jelzéssel.
11,2 km-re. Hirtelen ötlet volt ez a kirándulás, a túratársam nem volt még itt, így a Csalhóra esett a választásunk.
11,5 km-re. Minden évben, augusztus 6-án ünneplik a Csalhó-hegység napját. A Csalhó-kolostort 1992-1993 között építették, és az Urunk színeváltozása jegyében szentelték fel.
11,6 km-re. Az Ecolog menedékháztól indulva, a piros háromszög jelzés mentén, egy rövid körtúrát járhatunk be, látványos útvonalon. A Sugó-kő a Munticsel - Sugó-szoros természetvédelmi területen, a Hargita megyével szomszédos Neamt megyében található.
11,6 km-re. A Sugó-szoros a Békás-szoros vidékének egyik legszebb karsztképződménye. Békásszoros falu felső felében, a Sutu-szer nevű falurészben található. A műúton, a természetvédelmi terület bejárata mellett, és fogalmam sem volt, milyen szép hely rejtőzik a lépcsők felett. A negyedik Rejtekhely vadászat Erdélyben találkozó alkalmával találtuk meg ezt a ládát is. Ezt is a negyedik rejtekhely-vadaszat talalkozo alkalmaval.
11,8 km-re. A weben található egyik leírás szerint ez a kreatívitás növénye. Az Astragalus vasalt mászóút az astragalus gyógynövényről kapta a nevét.
11,9 km-re. A Vinkli-puszta a század első negyedében jelentős fakitermelő központ volt. Épületmaradványokat találunk itt, melyek annak a sodronypályának az ellensúlyát képezték, mely köztes pillér nélkül ívelt légvonalban a Nyerges-nyakig, tovább pedig a Békény-patak völgyéig, és a Kis-György-patak szádánál zárult. A Pongrác- tetőn autentikus tél fogadott.
11,9 km-re. Megközelíthető a Bardócz-pataki út mentén, a Kupási tanyák felé haladva. A Bardócz-kő a Bardócz-hegy Lapos-patak szorosa felé magasodó sziklája, szemben a Kupás-kő sziklafalával, nevezik még Lapos-falnak is.
12,1 km-re. Békásszoros település nyugati végében, a Súgó-szoros Természetvédelmi Terület bejáratától nem messze, közvetlenül az út mellett, a Békás-patak medrében egy fából ácsolt mosógépet találunk. A közeli kerítéseken, korlátokon szőnyegek száradnak.
12,2 km-re. A sziklatömbök román elnevezései, a Cetatuia, illetve Calugarii. A Váracska és a Szerzetesek sziklatornyoknak adott nevek, melyek a Detunátáktól nyugatra emelkednek, a kék sávval jelzett túraösvény fölé.
12,4 km-re. A négyszögletes szoba egy szabályos téglatest alakú sziklaüreg a Csalhó-hegységben, a Detunáták nevű sziklacsoportban. Durau-ból indultunk a Dochia menedékházhoz, és a vízesés fele tértünk vissza, de egy szűz geodobozt nem hagyhattam ki, ezért meggyőztem a társaságot, hogy tegyünk egy kis kitérőt. Megközelíthető a kék sáv jelzés mentén.
12,4 km-re. A Tóka alatti meteorológiai állomás és a csúcson található megfigyelő létesítmény között, a 70-es években egy falépcsőt építettek ki. Ez a lépcső idővel tönkrement, a Tóka-csúcs egyedüli megközelítési lehetősége egy csúszós, bizonytalan túraösvény volt.
12,4 km-re. A hegység legmagasabb része egy észak-dél irányban elhelyezkedő, 1 km széles és 6 km hosszú, központi tető. Űjj milyen vagány hé, olyan vagány, milyen vagán hé, űjj, látod-e fentről milyen vagány, látod-e te is milyen vagány. A Csalhó-hegység 1000-1300 m magas, sugáralakban elnyúló hegygerincek rendszere, melyek két magasabb pontban találkoznak, ezek a Nagy Aklos 1907 m és a Tóka-csúcs 1904 m.
12,6 km-re. A Panaghia-szikla a piros sávval jelzett túraösvényen található, mely a Dochia- és a Fantanele-menedékházak, illetve Durau üdülőhely között teremti meg a kapcsolatot. Az egyik barátunk kívánsága volt, hogy megmászhassa a Csalhó híres lépcsőit, melyről annyit lehet olvasni a médiában. A tetőből több mint 70 méterrel emelkedik ki.
12,7 km-re. A Szikla vizzel, románul Piatra cu Apa, elnevezésű mészkőszikla a kék sávval jelzett túraösvény mellett található. Ez az Izvorul Muntelui üdülőteleptől indul, és a Dochia menedékházhoz jut ki.
12,9 km-re. Talán ez a Békás-szoros egyik legszebb része, hiszen innen látható az Oltár-kő, a Bardócz-hegy falai és a Mária-kőhöz tartozó Fekete-torony is. Egy csodalalatos, ugyanakkor felelmetes elmeny volt innen latni a Bekas-szorost. A felelmetes sziklafalak gerincen megtalaltuk a kevesbe latogatott ladat. Nemrég vaskorlátot erősítettek a Magyarok hídjának befejezetlen betonhídjára, valamint egy fából ácsolt híd segíti az átkelést a Kis-Békás-patakán. A Szurdok-kő kilátópontjairól fantasztikus panoráma nyílik az alattunk kanyargó Békás-patakra, a korondi ajándékárusok bódéira, ezt a részt nevezik a Pokol tornácának.
12,9 km-re. A Békás-szoros egyik kevésbé ismert, jelzetlen ösvényen megközelíthető látnivalója a Lapos-patak vízesés-sorozata. A Lapos-patak a Kupás-kő és a Bardócz-kő között folyik lefelé, végül az Oltár-kő alatt látványos zuhatagokat alkotva ömlik be a Békás-patakba. A mini Rejtekhely-találkozó záróakkordjaként, a Lapos-patak vízeséseit mutattam meg a túratársaimnak.
13 km-re. A Magyarok hídja, vagy befejezetlen híd a Békás-szorosban, a Pokol tornáca és a Pokol torka között, az Őrtorony alatt, a Kis-Békás-patak torkolatánál található.
13,1 km-re. Gyergyóholló nyugati kijáratának közelében, Borszék irányába haladva az út baloldalán, egy érdekes házat láthat a figyelmes átutazó. A ház láthatóan egy tákolmány, mégis megragadó, egy kis fantáziával kastélynak képzelhetjük.
13,3 km-re. Dochia sziklája egy közismert turisztikai látnivaló, melynek több legendája is van. Egy hatalmas, látványos sziklatömb, mely egy tisztáson található.
13,3 km-re. A Mária-kő nyugati falának kilátópontja a csúcs közelében található. A Cifra-nyeregből jöttünk fel a nyugati fal tetejére. A sok nősziromtól kéklik a hely. Remek rálátás nyílik innen elsősorban az Oltár-kőre, de a Kupás-kő és a Bardócz-kő közé beékelődött Lapos-patak szorosára is.
13,3 km-re. A Gyilkostó Adventure Egyesület és a Hargita megyei hegyimentők két, új típusú menedékházat építettek a Békás-szorosban. Miután az interneten láttam egy pár képet, videót, már nagyon kíváncsi voltam erre a panoráma kabinra. Szép volt a kilátás, kár, hogy a kabin zárva van. A nyugati kilátótól csak pár perc gyenge emelkedőn közelíthető meg a kabin. Ezek Romániában egyediek, de külföldön is kevés helyen látni ilyen, a sziklafalak élére elhelyezett építményt.
13,3 km-re. A Mária-kő a Békás szoros délkeleti részén, a szurdok és a Kis-Békás patak között ékeskedik. A Gyilkos-tóhoz látogató turisták egyik attrakciós pontja. A rejtővel és családjával jöttünk a Cifra-nyeregig. A panoráma kabintól átsétáltunk erre a kilátóra, megcsodáltuk itt is a kilátást. Nem szándékoztam segíteni, nyugodtan vártam, de semmi.
13,5 km-re. A katona kucsmája (Caciula Dorobantului) nevű konglomerátum sziklatömb egy nyílt terület, a Széles-kő-hágó (Curmatura Piatra Lata) fölé magasodik. Bár elég gyakran megfordulok a Csalhó-hegységben, és voltam egy párszor itt is, az utóbbi években valahogy kimaradt ez a hely. A Széles-kő felől rálátás nyílik az Izvoru Muntelui víztározóra, Durau üdülőre, és a Schit (kolostor, remetelak)-patak völgyére.
13,5 km-re. A második világháború végén, 1944-ben, az Erdélybe visszahúzódó német katonák innen lőtték az őket követő orosz csapatokat. A kereszt feliratával ellentétben, az itt elesett hősök nem a (román) haza védelmében estek el, hanem német és orosz katonák voltak.
13,5 km-re. A menedékház megközelíthető Durau üdülőből a piros sáv turistajelzés mentén, vagy a Duruitoarea-vízesés érintésével a piros kereszt jelzést, majd a sárga háromszöget követve. A Fantanele-tisztáson egy modern menedékházat találunk, melyhez teraszos vendéglő tartozik.
13,6 km-re. A hidat a magyarok építették 1940-44 között, de a háború miatt nem sikerült befejezni. Mikulásra várva kisétáltunk a kilátóra. A Kis-Békás-patak egy befejezetlen hídnál, az úgynevezett Magyarok hídjánál ömlik a Békás-patakba.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Hegyes-csúcs adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Miután összejártuk a Pokolvölgy felhagyott medencéit, gázfeltöréseit, borvízforrásait, visszafelé tartottunk a kocsihoz. Siettünk, mert sötétedésig még fel szerettünk volna jutni a Torja vára legendás helyére.
 • Megtaláltuk. Köszönjük.
 • Beirtuk a nevunket a kis noteszba. Eszrevetlenek maradtuk, igy az utánunk kovetkezo kalandorok is elvezhetik a rejtest.
 • Lehet tudni, hogy miért van lezárva a túraútvonal? Nem lehetett sehol kerülni?
 • A keresdi Bethlen kastély geodobozát áthelyeztem, újra kereshető. A vendégkönyv alatt van.
 • Itt már nem kellett vigyáznunk, hogy valaki meglát. Zavartalanul keresgélhettünk, igy ezt a dobozt elég hamar megtaláltuk.
 • A Kékvíz-forrástól elindultunk megkeresni a bunkereket. Jó kis erdei séta volt, de sajnos a doboz időközben elszellőzött.
 • Arra sétálván felfigyeltünk a nagy reklámtáblára, ott biggyesztett a kirakatban. Nem hagyhattuk ki ezt a lehetőséget.
 • A következő értesítést kaptam a facebookon: "Csak szolni szeretnek, hogy Tatarpincek melletti doboz Nyaradszentsimon folott ossze van torve. Az erdoben az avar felszinen talaltunk ra.
 • Fogmosás közben, a fürdőszoba ablakából figyeltem, hogyan érkezik a reggel Bibarc-tetőre, képzeletem be is indult, nagyon gyorsan egy kacsalábon forgó Fergettyűvár állt a dombtetőn. A valóság azonban az, hogy a legendás vár már a múlté.
 • Kívánom, hogy előzz meg a rejtésben. A több doboz mindkettőnknek jó lesz.
 • A sok új rejtés motivált, hogy eljöjjek Borszékra. Előbb az Ó-sáros fürdőt néztem meg kívülről majd a Törpenyírt, de egyiknél sem találtam rejteknek alkalmas helyet.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Hegyes-csúcs? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.