Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Hollókő - Homoródkeményfalva

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


"De van a falun felül az összeszoruló Homorod völgyében egy büszke sziklaszál, melyet Hollókőnek neveznek; ebben tágas üreg van, mely harczos időben a lakosok menhelyéül szolgált. Néhány történeti hagyomány van e szirttel kapcsolatban, mit felemlitetlenül nem hagyhatok. Tatár dult e völgyekben, a rémült nép a Hollókő üregeibe menekült, a tatárok nyomban követték őket, de ott állt a sziklaormon Lakatos, a vidék hirhedett hőse, s két csővü fegyverével irányba vette vezéröket, az elől száguldó veresbelü Khánt, (veres öltönyben lévő); eldördült a puska, a bérczek visszhangozták a dörrenést, s a vezér lefordult lováról, a tatárok pedig a még soha nem hallott puskaszótól (mert ez a lőfegyver feltalálása korára esik) megrettenve, vissza száguldottak...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Hollókő - Homoródkeményfalva felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Hollókő - Homoródkeményfalva képtárból:

Kilátás
Kilátás
Barlangnyílás
Barlangnyílás
Kilátás a barlangból
Kilátás a barlangból
Sétány a szirt alatt
Sétány a szirt alatt

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Hollókő Homoródkeményfalva fotóalbumba!

Fedezzétek fel Homoródkeményfalva és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Hollókő!

Homoródkeményfalva egyik kevésbé ismert nevezetessége, amelyről a helybeliek is kevesen tudnak, a Hollókő. A hozzá fűződő legendáról Orbán Balázs a Székelyföld leírásában is említést tesz. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Homoródremete, 3,04 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Lövéte környéke
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Dózsa György mellszobra Makfalva 45,8 km-re.
Dobogófürdő SzentkeresztbányaDobogófürdő Szentkeresztbánya 5,8 km-re.
Langyos borvízforrások törnek itt fel, amit ma asztali vízként használnak. Dobogófürdő (Székelyfüred, Ugron fürdő) Szentkeresztbánya délnyugati szélénél, a Kis-Homoród völgyében, Lobogófürdőtől délre található.
Óriásfalfestmény Petőfi utca CsíkszeredaÓriásfalfestmény Petőfi utca Csíkszereda 28,9 km-re.
A csíkszeredai Petőfi-utcában található Bandidos étterem Lejtő utca felőli tűzfalán egy látványos Petőfi-falfestés látható. Ez az óriásfalfestmény a 2023-as Csíkszeredai Városnapok keretében megszervezett PetőfiStreetArt Fesztivál alatt készült, emléket állítva a kétszáz éve született Petőfi Sándornak.
Höltövény vára KrizbaHöltövény vára Krizba 48,9 km-re.
Valószinűleg egyike annak az öt várnak, melyet a II Endre által 1211-ben a Barcaságba behívott német keresztes lovagok építettek. Gépkocsival indultunk Krizba várába, Kutus telepen keresztül. Kiegeszites, sajnalom, de rajtam kivul csak idegen bejegyzeseket talaltam. Ez is, mind minden a Persanyban. Brassótól északra, a Persányi-hegység keleti szélén, Krizba falu közelében, az 1002 m magas Várhegy sziklatetején található Höltövény vára.
Sólyomkő-szikla Kirulyfürdő felettSólyomkő-szikla Kirulyfürdő felett 10,9 km-re.
Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé. A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza.
Ozsváth-csorgóOzsváth-csorgó 47,7 km-re.
Az Ozsváth-csorgó Nyárádremete és Szováta között található, az út mellett. Második alkalommal sem mentem semmire a gps-el. Érdemes komolyan venni a figyelmeztetést. Nekem a csorgóról örökké a bekecsi kirándulásaim jutnak eszembe. A szovátaiak szívesen fogyasztják, és nemcsak ők, hanem mi, és más biciklitúrázók is, habár hosszabb száraz időben néha elapad a vize.
Oroszhegy 15 km-re.
Az egykori Udvarhelyszék legmagasabban fekvő településeSzékelyuvarhelytől 12 km-re, az 1009 m magas Őrhegy déli lábánál, a Bosnyák- és a Ballé-patak völgyfőjében fekszik.
Forrás Piricske felé Hargita-hegységForrás Piricske felé Hargita-hegység 19,4 km-re.
A Csíkszeredából Székelyudvarhelyre vezető útról, a Piricske erdei útra letérve, 300 m után felhagyott házakat találunk. A szemben levő csorgó felett, a víz mentén, egy ösvény vezet az erdőben, egészen a nagyon közeli forrásig. Ezt elsőkként sikeresen levadásztuk, s irány tovább. Útban Korond fele. Sajnálom, hogy elvesztetted az okostelefonodat.
Ferences templom és kolostor SzékelyudvarhelyFerences templom és kolostor Székelyudvarhely 11,3 km-re.
Épült 1713 - 1779-ben. A ferences templom a Vár tér 15, a kolostor a Tamási Áron utca 2 szám alatt található.
Katolikus templom SzékelyszentlélekKatolikus templom Székelyszentlélek 16,9 km-re.
Székelyszentlélek neve a Szentlélek tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik - vannak, akik a templom építésének idejét a XIII-dik századra teszik. Kissé megkésve, de eljött az idő, hogy ezeket a rejtéseket is bejelentsem, sajnos hamarabb nem sikerült időt szakítanom rá. "Menjetek ki a természetbe, és ismerjétek meg egymást ott, ahol az ember őszinte lesz. Köszönöm, hogy le tetszett mérni a rejtek koordinátáit. Ha nem is az egész templom, de annak egyes részei biztosan koraiak - ilyenek a toronyaljból a hajóba nyíló ajtó félköríves kerete, az elfalazott déli kapu szintén félköríves kerete, részben a hajó átalakított félköríves ablakai.
Várhegy BágyVárhegy Bágy 11,4 km-re.
A Várhegy Bágy falutól északra található, rendkívül szép kilátást biztosító magaslat. Mivel a tüdőgyulladásból már majdnem kigyógyultam, elvállaltam egy gyereksereg teleportálását Szovátáról a lókodi táborba (ugyanaznap vissza is) és a nap szabad részét rejtekhelykereséssel töltöttem. Kocsival közelítettem meg, amennyire lehetett, a Bágy feletti konglomerát domboldalt. A Bagyi varnal athelyeztem a geoladat, a regitol ugy jo 30 meterre delkeletre. Itt középkori vár nyomai fedezhetőek fel.
Vasond völgye tanösvény Pottyand 38,3 km-re.
A Vasond völgye tanösvény hossza 7 km, a menetidő 3 óra, a szintkülönbség 249 m. A nehézségi szin: közepes, az útjelző oszlopok színe sötétbarna.
Reformatus templom SzárazajtaReformatus templom Szárazajta 34,7 km-re.
A templomnak ma is jó gondnokai vannak. Kedves kis falu, rendezett iskolája sokat elmond. A szép, rendezett iskola előtti emlékmű szomoru történelmi eseményt idéz.
Faharangláb Tinkák MarosfőFaharangláb Tinkák Marosfő 40,8 km-re.
A Fekete-Rez déli oldalában fekvő szórványtelepülés és hegyi klimatikus üdülőhely, Marosfő, három részből áll. 3 helybeli epp vizet pompalt a torony mellett, es semmi jelet nem adtak annak hogy be akarnak fejezni. Megint egy regi lada kerult elo. Csend és nyugalom, a doboz előkerült. Felső része a tulajdonképpeni üdülő, az alsó része a Boták, a középső része pedig a Tinkák nevet viseli.
Unitárius templom Homoródjánosfalva 16,9 km-re.
Almás-tető MikóújfaluAlmás-tető Mikóújfalu 41,1 km-re.
A mostani celpontunk Mikoujfalu folott, a Zsombor (Voros) es a Nagy Hid pataka kozott talalhato Almas teto, az Oltfejben, 774 meteren.
Római katolikus templom CsíkkozmásRómai katolikus templom Csíkkozmás 39,2 km-re.
A Kozmás-patak mellett elterülő Csíkkozmás igen régi alapítású település. Be tudtunk menni a templomba, így több látnivalóban volt részünk. A körtefát könnyen megtaláltuk, viszont az üreg üres volt. A kortefa uregeben nincs meg a dobozka. Egyházilag sokáig főesperesség volt, Tusnád fíliája, csak 1726-ban szakadt le róla.
Tartód váraTartód vára 26,5 km-re.
Tartód vára Székelyudvarhelytől légvonalban 35 km-re északra, a Nagy-Küküllő forrásvidékén, Székelyvarság község Bagzos határrészének közelében található. A koordináták egy kidőlt, korhadt fára mutatnak, átkutattam a környékét is, de nem találtam semmit. A képen látható levágott facsonkot megtaláltad? b_istvan baratommal jartunk erre, elmeletileg ket lada kellet volna itt legyen, de tudtuk, hogy valoszinuleg egyet sem talalunk.
Ördögborozda SzentegyházaÖrdögborozda Szentegyháza 9,6 km-re.
Ennek legészakibb pontját a Veresbükk oldalában találták meg, dél-nyugat irányba vonul, keresztezi a Székelyudvarhely - Csíkszereda országutat, legdélibb pontja pedig a Vargyas Szurdukának sziklapereme. Az Ördögborozda leírása és a térképek alapján megpróbáltam azonosítani azt a pontot, ahol a töltésvonulat keresztezi az országutat. A székelyföldi töltésvonulat Ördögútja nevű, Zeteváralja és Kápolnásfalu közötti szakaszának folytatása az Ördögborozda.
Cserépgyári borvízforrás CsíkszentkirályCserépgyári borvízforrás Csíkszentkirály 31,3 km-re.
Alcsík borvízforrásokban leggazdagabb települése, Csíkszentkirály, egyik legforgalmasabb borvízkútja a főút melletti, az egykori téglagyár előtti forrás. Innen származik a Cserépgyári borvízforrás elnevezés.
Ördöglik-tető Bún 43,6 km-re.
Tatár-kápolna Vargyas-szorosTatár-kápolna Vargyas-szoros 11,5 km-re.
Itt bújnak meg egy gyertyánfacsoport között a Tatár-kápolna romjai. Nemrég, 20-án, voltam a kápolnánál, s ellenőriztem a dobozt, a régit. Egy jó séta után értünk a kápolnához. Mindig is erdekesnek talaltam azokat az epitmenyeket amelyeket a "semmi kozepen" hoztak letre, viszonylag tavol a telepulesektol. Amennyiben Kirulyfürdő vagy Homoródalmás felől közelítjük meg a Vargyas-szorost, először a Kő-mezőbe érünk.
Mihály-havas Madarasi HargitaMihály-havas Madarasi Hargita 18,5 km-re.
A Madarasi Hargita üdülőtelep központjából indulva, a Súgó–pálya felső részén, elérjük az erdőt. Tudtam, hogy efféle "hullámok" lesznek, pedig sohase jártam itt, csupán elképzeltem látatlanban, hogy mégis mi lehet egy sípálya tetején. Úgy néz ki, hogy a hullámok elköltöztek, de a láda nélkül. Lehetne egy picit részletesebben? Nyáron szekérúton, télen gyalogösvényen 20 perc alatt felérünk a Mihály-havas 1685 m magas csúcsára.
Szent István-korona Csíksomlyó 31,1 km-re. Nem volt konnyu megtalalni. Csak egy kicsit másképp képzeltem el.
Évszázados szilfák CsíkrákosÉvszázados szilfák Csíkrákos 29,8 km-re.
A község központjában, az iskola előtt terebélyes akácfák és szilfák sorakoznak, a leveleik fogazottak, érdes tapintásúak. Ha közelebbről megnézzük, akkor láthatjuk, hogy évszázados fákról van szó.
Katolikus temető HomoródalmásKatolikus temető Homoródalmás 6,5 km-re.
Római katolikus temető a Szármány-hegy lábánál - Homoródalmás. A kőbányától jöttem le, és egy felvillanyozó látvány után, aznapi turám utolsó célpontjaként kerestem fel a régi sirköveket. Csendes nyári záporban találtam meg a dobozt.
Nagy Murgó alatt a HatodonNagy Murgó alatt a Hatodon 37,5 km-re.
A Hargita hegység és a Baróti hegyek között, a Hatodon vezet át az út, az Oltfejből, Háromszékről Erdővidékre. Ez a Hatod hágó 710 méteren.
Mihályvára MátéfalvaMihályvára Mátéfalva 31,3 km-re.
A középkorbanSárkány-erdőnek nevezett Persányi-hegységben, Mátéfalvától keletre, a Rákosi-szorosban állnak Mihályvára romjai. Nagy meglepetésemre a bejelentésnél vettem észre, hogy egy szűz geodobozról hittem azt, hogy eltünt, tény, hogy én nem találtam rá, pedig a leírás nagyon is egyértelmü. Hat igen most mar elindult.
Református templom LókodReformátus templom Lókod 9 km-re.
Fölötte emelkedik a 856 m magas bágyi Várteto, melynek túloldalán található a népszokásairól nevezetes Bágy falu. Patakfalva felől érkeztem, és a bágyi Várhegy felé tartottam, de nem hagyhattam ki a lókodi református templomnál elrejtett geodobozt. Érdekes, az előttem levő bejegyzéssel ellentétben nem tudtam nyugodtan keresgélni, mert két helybéli idős bácsinak éppen ott volt fontos megbeszélni valója, nem voltak hajlandóak diszkréten hátatfordítani, hogy nyugodtan keresgélhessek. A Nagy-Homorod völgyének legkisebb települése a községközponttól, Homorodszentmártontól 2,5 km-re, a Lókod-patak völgyében húzódik.
Sóskút HomoródalmásSóskút Homoródalmás 6,6 km-re.
A homoródalmási Sóskút Lövéte felől a második Sóskút utcai bejárat végében található, a patak partján. Tavasz Tündér csak nagyon kimérten osztogatja kegyeit, de azért érdemes elindulni, mindig akad látnivaló. A doboz nincs meg. A sósvizes kutat rejtő faházikó kulcsát valamelyik közeli élelmiszerboltban lehet elkérni.
Máré vára MáréfalvaMáré vára Máréfalva 6,5 km-re.
Ott, hol a havasias jelleget öltő Fenyéd vize keleti irányát megváltoztatva, északra fordul, a jobb partján, szemben a Czekend tetővel egy kiszökelő hegyfok van, melyet Várnyak foknak hivnak. Itt volt Máré vára.
Ortodox kolostor Bükkloka 42,3 km-re. Hirtelen előhúztuk a dobozt a rejtekből, és ugyanolyan gyorsan vissza is ültettük, amíg szabad volt a terep. Egy kétnapos kincskereső túrára, kirándulásra indultam.
Karakó vasúti viadukt LóvészKarakó vasúti viadukt Lóvész 41,6 km-re.
Karakó egy megállóhely neve, mely a kilencvenes évek közepén létesült az ajnádi és lóvészi állomások között. Az impozáns mérető Karakó-hídvölgy Székelyföld egyik kevésbé ismert, elrejtett völgyében fekszik, annak vadregényes környéke fölé magasan kiemelkedik, Csíkszereda felől közeledve már messziről látszik.
Református templom Felsősófalva 33,9 km-re.
Amelyek a Kis-Küküllő és a Korond-patak völgyében fekszenek, a tanyavilággal együtt a Sóvidéket alkotják. A település neve mutatja, hogy Felsősófalva hét településhez tartozik.
Kőmosó-tó CsíkrákosKőmosó-tó Csíkrákos 30,4 km-re.
A Göröcsfalva közelében levő, benyúló földnyelvvel rendelkező, a rejtő által Nyelves-tónak keresztelt tó, az újabban elhelyezett irányjelző táblákon Rákosi tó elnevezéssel jelenik meg. Ez a rejtekhely volt abban a pillanatban a lakhelyemhez legközelebb levő, nem saját, általam még meg nem keresett. Körbejártuk, nézelődtünk, kavicsbánya, vadkacsa, halász volt a környéken. Elég szép a látvány, nem zavart meg senki a keresésben, de sajnos mégsem találtuk meg a dobozt.
Betonkút az erdőben BüdösfürdőBetonkút az erdőben Büdösfürdő 25 km-re.
Elkerített forrás és betonkút, Büdösfürdőtől 500 m-re délre, a kék sávval jelzett túraösvény mellett.
Benedek Elek sírja KisbaconBenedek Elek sírja Kisbacon 28,9 km-re.
Benedek Elek sírja a Kisbacontól nyugatra fekvő temetőben található. Itt nyugszik a nagy mesemondó, Benedek Elek, és felesége, Fischer Mária. Ő volt, akinek ''könnyű a toll és nem nehéz a kasza''.
Vacsárcsi kőbányaVacsárcsi kőbánya 32 km-re.
Vacsárcsi közelében, egy olyan kevésbé ismert, felhagyott kőfejtő van, ahol Csíkban egyedülálló, bazaltorgonákat láthatunk. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy valaha is jártam ebben a faluban. A bánya kissé elhagyatottnak tűnik de attól sok ember megfordul ott. Minden evben ha januar vege, akkor Szent Pal bucsuja Csikpalfalvan. Csak bazaltandezitek, de formára hasonlóak a híres alsórákosi bazaltoszlopokhoz.
SószékfürdőSószékfürdő 40,5 km-re.
A hagyomány szerint az első telepes Lestyán János volt, akinek beltelkét adósság miatt elárverezték, viszont Kendereskertje megmaradt. Varjuk a reszleteket. Nem talaltuk meg. Ezt a dobozt sem találtam meg. Csíkkozmás területén ágazik el a Nyerges-tetőn át Kászon felé vezető út, ennek mentén terül el a Kendereskert és Tófenék nevű falurész.
Római-katolikus kápolna DelneRómai-katolikus kápolna Delne 31,9 km-re.
A XVIII-XIX-dik század fordulóján bővítik és átalakítják, ablakait lekerekítve. Epp akkor érkezett egy autóbusz, csodálkozhattak a leszállók, vajon mi okból bámuljuk annyira a keresztet. Pontosabban, hol vagytok helyi kincskeresők, rejtők? Delnén, a falu szélén, egy kis kápolna áll, ez ma a falu rendszeresen használt temploma - a XV-dik században épült poligon záródású gótikus szentéllyel, csúcsíves diadalívvel és ablakokkal.
CsiszárfürdőCsiszárfürdő 44,7 km-re.
A megadott koordinátáknál hiába kerestük nem találtuk meg. Jó nézni és látni, hogy van ami megújul szűk hazánkban. Tegnap a jofajta esozeseket kihasznalva Csiszarfurdore is eljutottunk. Bálványos várával szemben, az elhagyatott villák mögötti erdőben bővizű borvizek bugyognak, várván az elkezdett felújítás folytatását, a fürdőélet ujraéledését.
Erődtemplom SzászfehéregyházaErődtemplom Szászfehéregyháza 38,2 km-re.
Szászfehéregyháza jellegzetes házakkal rendelkező szász falu. Hiszen délután 2 és 4 óra között ebédszünet miatt szünetel a látogatás. Megtaláltam. Egy kicsit kellett várni míg kinyitott, de megérte, és addig is nyugodtan lehetett keresni a ládát. Látványos, középkori hangulatú erődtemplomának fehér falai és faerkélyes tornyai vannak.
Kicsi Pogányhavas 39,7 km-re.
Katolikus templom CsíktaplocaKatolikus templom Csíktaploca 29,3 km-re.
Temploma azonban nem volt, a taplocaiak Csíksomlyó templomához tartoztak. Taploca régebbi település, mint Csíkszereda, s így bizonyos, hogy a középkorban létezett.
Kőkép Verőfény-tető SzékelyudvarhelyKőkép Verőfény-tető Székelyudvarhely 7,6 km-re.
A Kőkép elnevezésű kőkereszt Székelyudvarhelytől keletre, a Szarka-kőtől északnyugatra található, a 689 m magas Verőfény-tetőn. A húsvéti határkerülők egyik hagyományos stációja.
Templomerőd SzásztyukosTemplomerőd Szásztyukos 48,7 km-re.
Első említése 1373-ból ismert, 1494-ban a község a Hét-széktől nyolc arany támogatást kapott templomépítésre. Szásztyukos község az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyukos-patak mellett fekszik.
GyepesGyepes 4,6 km-re.
Érdekes módon, rendkívül kevés leírást lehet találni erről a kis faluról. Homoródremetéről Gyepes felé tartva a hazaérkező marhacsorda tartóztatott fel, a falu utcáin a tehenek egészen a rejtekig elkísértek. Homoródon tanyáztunk, mikor a környék egy részét bebóklásztuk. Orbán Balázs is csak utal rá nagy művében, a Székelyföld leírásában, pedig rendkívül eredeti, érintetlenségben megmaradt, és ezért is értékes falu.
Egy elfelejtett földvarEgy elfelejtett földvar 38,8 km-re.
Igaz ezt mar evekkel ezelott felkerestem. Miután megjártuk a Hegy útját, a Pogány havasról ezt a várat vettük célba, természetesen árkon-bokron át, erdőn-mezőn át, vagyis inkább csak sűrű, szúrós erdőn át, de végül aztán csak oda jutottunk a várhoz. Tehat meg az elfelejtett foldvarig nem ertel fel az eso miatt? Elindultam megkeresni az elfelejtett földvárat. Igeretemnek megfeleloen megosztom veletek, egy a szakirodalomban alig emlegetett foldvar helyet.
Halomsírok Kövesbérc OklándHalomsírok Kövesbérc Oklánd 14,9 km-re.
Az oklándi sírhalmokat 1895-ben fedezték fel, a Kövesbérc nevű hegygerincen, mely több falu területén fekszik. A Kövesbérc 2,5 km hosszú, 200-500 m széles, és 610 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el.
Sziklakapu FelsőkománaSziklakapu Felsőkomána 46,3 km-re.
Felsőkomána falutól kelet felé, valamivel több mint 2 km távolságra, a talajút két méretes sziklatömb között vezet át, ezt a helyet nevezik a Tatárok sziklakapujának. Egykor a két szikla közötti távolság kisebb volt, a Komána-patak völgyében haladó szekerek és gépkocsik számára szélesítették itt ki az átjárót.
Égigérő vackorfa Fenyés CsíkszentkirályÉgigérő vackorfa Fenyés Csíkszentkirály 28,5 km-re.
A szép szavaktól ösztönözve, elindultam megkeresni a mesebeli vadkörtét. A világhálón egy nagyon szép, meseszerű leírás olvasható a Csíkszentkirályhoz tartozó Fenyés völgyében levő vackorfáról - Érdemes elolvasni.
Kapuzáb Fehéregyháza 46,1 km-re.
Állítólag Petőfi a fehéregyházi kapuzáb mellől nézte a csatát, az ötvenes években az Ispánkuthoz került, majd a Sárpatak hídja mellé. A kapuzáb a falu végét jelezte a székely falvakban.
Nagy Laji dombja CsíkzsögödNagy Laji dombja Csíkzsögöd 28,9 km-re.
Nagy Laji dombja közismert helynév a csíkszeredaiak számára. A nevezetes domb Csíkzsögöd és Csíkszereda határán fekszik, jelenleg a Megyei Kórház, valamint a Harvíz szögesdróttal elkerített létesítménye található rajta. Észrevettük az új rejtéseket és úgy döntöttünk ezt nem hagyhatjuk ki. Megkerestük a Nagy Laji dombját, meglett a sárga emberke is, az összes sziklarajzzal együtt, és persze a doboz is. Csíkszeredában töltött egyik hétvégénk alkalmával kerestük fel a Nagy Laji dombját.
Fejér Dávid mellszobra Gyergyószentmiklós 49 km-re.
Xántusz-kápolna HosszúaszóXántusz-kápolna Hosszúaszó 34,8 km-re.
A Xántusz-kápolna Fitód és Hosszúaszó települések középútján, a fenyves erdő szélén áll, a Hosszúaszó-patak völgyében. A tatárjárás emlékét idéző kápolnát 1990 májusában építették újra. Amint megérkeztem, a híres női megérzést követve kinéztem magamnak egy csonkot. Nagyon szép az egész völgy. A rejtekhely köveinek félrehányásáról olvasva, elkezdtem nyugtalankodni.
Öreg bükkfa MohosÖreg bükkfa Mohos 39,9 km-re.
Az alapoknál négy öl kerületű, a belseje kirothadt, darabjai körülötte hevernek. A Mohos, időközben összeomlott kilátótornyához közel, egy különleges, öreg bükkfát fedeztünk fel.
UzonkafürdőUzonkafürdő 37 km-re.
A települést kezdetben néhány helybeli, majd idetelepült gyimesi csángó alakította. Hárman voltunk a feleségemmel meg a fiammal. Már az Alsó-Sólyomkõrõl nézegettük a láthatáron a Nagy-Murgó kerek hegyét. Már az Alsó-Sólyomkõrõl nézegettük a láthatáron a Nagy-Murgó kerek hegyét. Az Uzonkafürdőre vezető kövezett út a Mikóújfaluból Barótra vezető útból ágazik el, az Uzonkai-hágó után, és az Uzonka-patakot követi.
Vulkanikus kráter AlsórákosVulkanikus kráter Alsórákos 29,7 km-re.
A harmadik Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. Megtalaltuk a bazaltoszlopoknal levo ladat, meg 2009-ben, ami azota sajnos eltunt. A túratársak jóindulatából én találtam meg elsőnek ezt a geodobozt. Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája.
Csíki Székely Krónika VacsárcsiCsíki Székely Krónika Vacsárcsi 33,6 km-re.
Ezek egyike a helyi hagyományban csíkszentmihályi Sándor-családnak tulajdonított udvarház, melynek maradványai a falunak a Csíkszentmihály felé eső részén levő dombon láthatók. Vacsárcsi első hiteles említése az 1560-as évekből származik, azonban a korábbi történetére több, elsősorban régészeti adat utal.
Transzhargita 17,5 km-re. Ha tehetném, kerékpárral járnék a vécére is. Ott voltam a rejtésnél.
Monyasd feje Menaságújfalu 38 km-re.
A Monyasd feje nevű domb Menaságújfalu és Hosszúaszó között található, a Monyasd-patak tetejében, a Fiság és Fitód patakok vízválasztóján.
Siculicidium emlékmű MadéfalvaSiculicidium emlékmű Madéfalva 29,4 km-re.
Kik az ősi szabadság védelméért véreztek el - Emelte a hálás utókor kegyelete 1899. Talán az egyetlen megfelelő rejtek az emlékmű környékén. Pont augusztus 20-án. Még júniusban a srácokkal. Siculicidium, a határőrség erőszakos megszervezésekor Madéfalva határában 1764 január 7-én a császári katonaság védtelenül lekaszabolt csíki- és háromszéki 200 székely vértanú emlékére.
Sütei borvíz feredőSütei borvíz feredő 48,4 km-re.
Szénsavas, kiváló asztali víz,  melyet a két világháború között palackoztak és kimondottan Galac város piacán hoztak forgalomba. Reg jartam ilyen "magaslatokban". Jo rejtes, csak ki kellett varni, hogy senki se legyen a kornyeken. Gyönyörű a hely. A sütei borvíz az oltszemi erdőben, a Sütei patak völgyfejében tör a felszínre.
Fordított házikó ParajdFordított házikó Parajd 36,9 km-re.
Alapterülete 8x5 m, állítólag délelőtt 10 órától este 21 óráig van nyitva. Feje tetejére állt a világ Parajd központi részében, az ANL utca 3 szám alatt, a rendőrség és az ANL tömbházak közelében, egy fordított, feje tetejére állt házikó található.
Református templom Erdőszentgyörgy 48,7 km-re.
Erdőszentgyörgy református temploma gótikus, a 13-14-dik század fordulóján épült. Itt tartották 1618-ban az unitárius zsinatot, 1640-től a reformátusoké.
Óvoda OklándÓvoda Oklánd 15,1 km-re.
A több mint százéves épület mellett egy érdekes pavilon, fedett tornác található. Az oklándi óvoda a polgármesteri hivatal mellett található, Felszegen.
Lövészárok GyergyótekerőpatakLövészárok Gyergyótekerőpatak 45,7 km-re.
A Gyergyótekerőpataktól kelet-délkeletre fekvő dombokon több helyen is találunk lövészárkokat. A faluhoz közelebbi első nagyobb magaslaton egy rövidebb árok van, de egy nagyobb gödörrel, valószínűleg ágyúnak.
Székelyudvarhely legöregebb élő tölgyfájaSzékelyudvarhely legöregebb élő tölgyfája 12,4 km-re.
Székelyudvarhely legöregebb élő fája Jakab Árpád, a város zöldövezeteit karbantartó kertészmérnöke szerint Szombatfalván van. A hősök sírja mögött áll néhány kisebb fa szomszédságában. Kora tavasszal egy többévszázados fa alatt. Sokszor jártunk már erre, de sosem vettük észre. A parkra ráférne egy kis takarítás, de másképp minden rendben van.
Református templom KálnokReformátus templom Kálnok 49,3 km-re.
Kálnok legismertebb személyisége Dr Bedő Albert volt. A kálnoki református templom előtti téren található a mellszobra, mely a soproni mellszobor pontos mása. Miutan a nagy testvert megmasztuk johetett ez a haranglab is. Megtaláltam a dobozt is.
Nyírkert-rétláp Nagytusnád 37,3 km-re.
Az összesen 4 hektáron elterülő Nyírkert-rétláp, a Benes-rétláp folytatása, Nagytusnádtól dél-nyugatra, a Tusnád-patak földrajzi baloldalán terül el. A növénytani rezervátumban megtalálható a törpenyír, a kék csatavirág, a szibériai hamuvirág, valamint más növényritkaságok és jégkorszakbeli maradványnövények.
Református templom Székelydálya 15,1 km-re.
Mindhárom tündér a környék egy-egy varázslatos táján alapított otthont. Dálya néveredetéről a mese arról szól, hogy egykor tündérlányok jártak a tájon: Klára, Dála, Ramocsa.
Korondi sóskútKorondi sóskút 30,7 km-re.
Vizének használatát már Mária Terézia idejében szabályozták. Egy kis fejtörés után. Köszönöm, és gratulálok. Na ez fifikás volt, és elsőki is lettünk. A korondi sóskút a 13A műút mellett, a Korond vize jobb partján, a Sós ház-ban található.
Barátok kútjaBarátok kútja 20,9 km-re.
Azt mesélte, hogy valamikor két átutazó barátot megöltek ott, azóta Barátok kútjának nevezik a forrást. Megfogadtam a rejtő ajánlását, és biciklivel mentem a rejtekhelyhez. Kisdiák koromban, egyszer egyik nagybátyám vitt (vagy hozott) az iskolából, Csíkszereda felett az erdőben egy forrásnál megálltunk inni.
Kis-patak völgye GyergyócsomafalvaKis-patak völgye Gyergyócsomafalva 36,9 km-re.
Gyergyócsomafalváról indulva, a Várköve felé, az utunk a Kis-patak völgyében vezet felfelé. A völgy oldalában egy érdekes gyökérből, száraz ágból és kövekből alkotott műalkotást találunk, mely igazából csak egy felfordult facsonk.
Szent Margit-kápolna CsíkszentimreSzent Margit-kápolna Csíkszentimre 31,7 km-re.
Csíkszentimrétől nyugatra húzódó mező közepén magányosan egy kis kápolna áll. A hagyomány úgy tudja, hogy Tankó Margit építtette 1661-ben. A Kakukk-hegyről visszafele kerestük fel a magányos régi kápolnát Szentimre határában.
Vártető I kilátópont TusnádfürdőVártető I kilátópont Tusnádfürdő 37,7 km-re.
Április utolsó hétvégéjén Tusnádfürdõn kirándultunk, ahol néhány érdekes helyet kerestünk fel. Az első "Rejtekhely-vadászat Erdélyben" találkozó alkalmával rendezett első napi turán találtam meg ezt a dobozt. Aki még nem járta be Tusnádfürdőt keretező hegyeket, az elcsodálkozhat, hogy a fürdő fölötti hegyfokok egyikén valamikor vár őrizte a Tusnádi-szorost. A Szent Anna-tó fölé magasodó Nagy-Csomád egyik északi mellékkúpján, a néptől Vártetőnek nevezett magaslaton, található Tusnádfürdő egyik érdekes kirándulási pontja, az Orbán Balázs által csíki Bálványos várnak nevezett középkori vár maradványa.
Szekelyudvarhelyi Varosi ParkSzekelyudvarhelyi Varosi Park 11,5 km-re.
Kellemes időtöltés idősebbeknek, fiataloknak és gyerekeknek is, itt talalható a város egyik legismertebb szórakozóhelye. Értesültem a székelyudvarhelyi mezítlábas parkról. Udvarhelyi parkban levő geodoboz. Megtaláltam a geodobozot, Székelyudvarhely egyik nagyon szép parkjában. A székelyudvarhelyi Városi Park nemrég volt felújítva, színtere lehet nagyobb buliknak, egy kellemes délutáni sétának is.
Orbán Balázs mellszobra SzékelylengyelfalvaOrbán Balázs mellszobra Székelylengyelfalva 14,9 km-re.
A Székelylengyelfalván született Orbán Balázs író, történész, természetrajzi, néprajzi, és művészettörténeti kutató, a Székelyföld leírása szerzője. A legnagyobb székely névvel kitüntetett Orbán Balázs köztéri mellszobra a katolikus templomtól északkeletre, a művelődési ház melletti téren található.
Alsótiszáspataki borvíz Tusnádfürdő 36,9 km-re.
Fehéregyháza vára 46,1 km-re.
Fehéregyházától 3 km-re délre lévő 400 m magas hegyen középkori vár nyomai találhatók - itt először az őskorban vagy a dák korszakban építettek ki egy erődítményt. A középkori ujrafelhasználáskor körben egy földsáncot alakították ki, ez az építkezés a 13-dik század második felére tehető.
Galyános-tető 44,9 km-re.
Pisztrángtelep ErdőfülePisztrángtelep Erdőfüle 16,3 km-re.
Szép kilátás nyílik a két patak összefolyása fölött magasodó dombra, amelyre a különböző lombhullatók, a luc- és a vörösfenyő foltjai az évszakokkal változó, színes képet festenek. Erdőfüle irányából közelítettük meg a helyet, ott teljesen jó út van, de tovább nem mentünk, így nem tudom, hogy a Hargita megyei szakaszon mi a helyzet. Megkérdezhetem, hogy az erdőfülei pisztrángtelepet honnan közelítettétek meg? A Pisztrángtelep a tiszta vizű Kormos-patak völgyében, a Köves-patak torkolata alatt található.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Hollókő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Homoródkeményfalva térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Sötétedés előtt, ebédidőben - Nem itt vezetett el az utam, de Homoródfürdőtől egy kis kitérővel kocsival is megközelíthető a hely. Kicsivel sötétedés előtt értem ide, amikor a medvék is ebédelni indulnak :-), ezért a fejlámpát is magammal vittem.
 • Büdös-barlang és a vitriolos források - Tusnádfürdőről indultunk a Bálványosfürdő felé vezető úton. Első célpontunk a Büdös-hegyen levő torjai Büdös-barlang volt.
 • Harangszó - Besztercéről hazafele jövet kiugrottam a harangláb szerkezetét lefényképezni. Alighogy visszarejtettem a geodobozt, máris szóltak a harangok.
 • Geokarácsony Jedden - El nem tudtam képzelni, a segítő információ alapján, hogy hova lehet elrejtve a geodoboz. A közelbe érve, viszont egyértelművé vált.
 • Van akinek a tojáshéj még mindig a fenekén van - Minden tyúk még a tojáshéjjal a fenekén születik :-). De nekem van egy másik kérdésem.
 • Nedves-túra alkalmával - A Nedves-túra alkalmával jöttünk fel ide a trekkingklubbal, a Tiha csúcs alatti vízeséstől. Útközben a Nedves patak fölött elidőztünk egy rejtéssel.
 • Kellemes séta - Megtaláltuk Imivel és Zsoltival.
 • Nálunk nincs olyan, hogy beteg láda - Szerintem a "beteg láda" egy "beteg" kifejezés. Helyes csak akkor volna, ha a beteg szót a kifejezésben mindig idézőjelbe tennék.
 • Új rejtés új helyen - A régi rejtés nem hiszem, hogy megvan még. Ezért rejtettem egy új dobozt, egy kis pet előformát közelebb a tóhoz.
 • A Csipike-sípálya közelében levő források - A Csipike-sípálya közelében több forrás is van az erdőben. Érdekes, hogy a sípályához a legközelebb a Piricske-forrás van.
 • Falu végén - Csend és nyugalom, a doboz előkerült.
 • Márton Áron sírja - Meggyőződésünk, hogy a rejteket megtaláltuk, legalábbis nekünk egyértelműnek tűnt. Viszont a rejtés és a korábbi bejegyzések óta ezen a helyen elhelyezték Márton Áron sírját.
 • x,y - x jel nelkul, mar egeszen konnyen ment.
 • Sokadjara - Nem is tudom, hogy mar hanyadjara jarok is itt. De ami az igaz ahogyan telnek az evek, annal egyre lehangolobb latvany fogad itten.
 • Első megtaláló, vagy inkább meg nem találó - Nagyon fogynak a pontjaim, ideje újakat gyűjteni. Jó lett volna a Vész-kő dobozát megtalálni, de míg én a jobb időre vártam, a király megelőzött.
 • Újabb templom - Kívülről próbáltuk megközelíteni a templomot és nem volt könnyű dolgunk, mert nagy volt a fű és a bozót. Köszönjük a rejtést.
 • A szfinx kis jóindulattal felfedezhető - Voltunk már fent a Fertő-nyergen ezen az úton, de soha nem néztünk be alaposabban a fák közé. A szfinx kis jóindulattal felfedezhető a sziklaformációban, de több érdekes formáció is van a közelben.
 • A doboz üres - Nagyon szép a templom, és délkeletről a templomhoz felvezető vékony kis ösvény is. Kerestem a dobozt a leírás alapján, de nem kaptam, megpróbáltam a bal oldalt, de ott sem, utána hátul és cserepek alatt is, itt sem volt.

Sikerült eljutni Homoródkeményfalva környékére? Tetszett a Hollókő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.