Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Krivádia vártorony - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Krivádia vártorony

Krivádia vártorony | Hol van ez a hely?

Krivádia községtől délre fekvő Gyálu-Babi dombon magasodó erődítményről korábban úgy tartották, hogy egy római őrtorony maradványa. Csak az újabb kutatások derítették fel, hogy valójában Perényi Péter építtette a zömök tornyot 1528 táján, hogy a Havasalföldről a Vulkán-szorosán át Erdélybe ill. a Hátszegi-medencébe igyekvő kereskedőket megvámolhassa.

Az így jelentős veszteségeket elszenvedő Hunyad megyei nemesek, élükön Brandenburgi Györggyel panaszt emeltek, mire Ferdinánd király 1529-ben megtiltotta a vámszedést Krivádiánál. Bár a toronyról nem hallunk többet, annyi bizonyosnak látszik, hogy még sokáig használhatták a kis erődítményt a szoros megfigyelésére, védelmére. Az egyszintes, lőrésekkel ellátott, védőfolyosós építmény magassága 10 m, átmérője 13 m, falainak vastagsága 2 m.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Várfal Várudvar. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Krivádia vártorony fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Krivádia vártorony! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Krivádia vártorony közelében?
Petrozsényi Egyesületi Fürdő Petrozsény. Petrozsényi Egyesületi Fürdő, 1923-1925 - Grivita Rosie utca 36 szám, Petrozsény.
Tiszti kaszinó Petrozsény. Bányászati Múzeum Petrozsény. Bányászati Múzeum, első SAR székház 1920 - Nicolae Balcescu utca 2.
Művelődési Ház Petrozsény. Művelődési Ház, egykori Mircea herceg-rendelőintézet 1925.
Vöröskő vára Lunkány. Vereskő várának romjai Bosoród községtől délkeletre 7 km-re, Lunkánytól körülbelül 3 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak. (különleges hely geodobozzal)
Sztrázsa. (érdekes hely geoládával) Sztrázsa-csúcs. Pestere védbarlang Parospestere. Felsőszálláspataktól mindössze néhány kilométerre délre, a Paros-patak mellett fekvő község két részből áll. (itt geodobozt is lehet keresni)
Fetele Albe szentély. (turisztikai hely geoládával)

Történelmi-kulturális értékek - Hunyad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

  • Hozzászólás és bejelentés
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • A látnivalók adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
  • Krivádia vártorony gps koordináta letöltés
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

  • Kútgyűrű - Nagyon impozáns a hatalmas kútgyűrűre hasonlító vártorony...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Krivádia vártorony? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Krivádia-szoros
Krivádia-szoros 0.07 km-re
RH1977 Krivádia-szoros
Komárnyik-bauxitbánya
Komárnyik-bauxitbánya
Fégyér falutól a Fundatura Ponorului tanyavilág felé tartva, körülbelül az út felénél található az egykori, felhagyott Komárnyik-bauxitbánya.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.