Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Fehér-kövek

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Fehér-kövek felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Kis-Küküllő völgye 2 Kisfenyős kő Parajd kőgomba
Kis-Küküllő völgye 2
Rozsdaszakadék télen
Rozsdaszakadék télen
Feliratos fa Kozluk-forrás Cozluk Macin
Feliratos fa
Az iskola Haller-udvarház Olthévíz
Az iskola

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Fehér-kövek fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Fehér-kövek!

A Vlegyásza egyik látványossága a Fehér-kövek, az impozáns, vakítóan fehér, hatalmas mészkőoszlopaival... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Havasrogoz, 7,35 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Piciorul Porcului-csúcs 20,8 km-re. Szerenád-vízesés 16,9 km-re.
Belvedere kilátó 13,3 km-re.
Belvedere kilátó nyújtja az egyik legszebb kilátást a szurdokvölgyre (Szamos Bazárra). A piros pont jelzés mentén található. Ez már igen, ez már kilátás.
Jadolina-vízesés 18,5 km-re.
Léta-vára MagyarlétaLéta-vára Magyarléta 49,7 km-re.
Kolozsvári húsvétolás után jöttünk ki a várhoz. Egy rövid szombati séta alkalmával vettük célba a létai várat. Arrajártam, egy edzést végző fiatal barlangász csapat meglátogatása kapcsán. Magyarléta falutól 3 km-re, a Jára völgye fölött emelkedő kősziklára épült Léta-vára, másik nevén a Géczy-vár.
Mérági-szakadék 38,2 km-re.
Református templom Nagypetri 35,1 km-re.
Nagypetri 15-dik században épült református templomának 18-dik században készült reneszánsz, festett kazettás mennyezete van.
Boga-csűr 16,8 km-re.
Szent Mihály és Gábriel fatemplom Vaskapu 48 km-re.
Szent Mihály és Gábriel fatemplom - Vaskapu, románul Poarta Salajului - Épült a 18-dik század elején.
Tündérvár KörösrévTündérvár Körösrév 33,8 km-re.
A Királyerdő-hegységben található Körösrévtől délre helyezkedik el a Révi-szoros, a Sebes-Körös sziklafalak közé szűkült szakasza. A középkorban itt élénk tutajforgalom zajlott, itt szállították a sót és a fát Magyarország felé.
JegenyeJegenye 33,6 km-re.
1343-ban Jegenye, 1360-ban Jegene, 1666-ban Jegenije, 1670-ben Jeghenye néven jelentkezik az oklevelekben.
Vida-szoros 38,4 km-re. Pozsár-kő 3,2 km-re. Fehérkő-hasadék 32,7 km-re.
Bábony Református templom 30,2 km-re.
Középkori temploma korán elpusztult, helyette új fatemplomot építenek, melybe a régiből átmentik az Asztalos Jánostól (1752-ből) származó festett karzat és festett mennyezet töredékeit. Kós Károly tervezte 1935-ben.
Református templom KispetriReformátus templom Kispetri 31,8 km-re.
Kispetri középkori templomának építési idejét a XV-dik századra teszik - a templom alakja, építési stílusa a XV-dik századra mutat, dongaboltozatos volt. 1903-ban átalakították, lebontott részei nagyrészt tűzre kerültek.
Zsombory-kúria Magyarzsombor 45,3 km-re.
Zsombory-kúria, XIX-dik század - Magyarzsombor, 34.
Református templom Magyarremete 34,6 km-re.
Magyarremete látnivalója a 13-14-dik században épült román és gótikus stílusú református templom, szép freskóival.
Berettyó forrása TuszatelkeBerettyó forrása Tuszatelke 31,4 km-re.
A Berettyó egy Romániában eredő és Magyarországon a Sebes-Körösbe torkolló folyó neve, nevének jelentése: Berekkel szegélyezett folyó. Az Egyesült-Körös legnagyobb mellékvize, Szilágy megyében ered a Réz-Hegység Ponor csúcsa alatt. Mivel véletlenül, Kraszna református templomától, a kántor sugallatára kerültünk ide, nem tudtam van-e doboz.
Hollókő Tárnica-tó 37,3 km-re.
Újabban a Dán köve elnevezés terjedt el. Állítólag egy Dán nevű fényképész adta az új nevet, az eredeti helynév ismerete nélkül.
Medve-barlang KiskohMedve-barlang Kiskoh 27,4 km-re.
A kiskohi Medve-barlang Európa egyik legszebb, kiépített cseppkőbarlangja. Rossz minőségű aszfaltút, zsibvásár, furcsa, kiépített bejárat vezet a barlangba. A barlang, a Kőfalvi község, Kiskoh település közvetlen szomszédságában, 482 m magasságban található, és a Nyugati-Kárpátok egyik fő látványossága.
Miss-vízesés Bihar-hegység 15,5 km-re.
Csoda-kanyon Medúza-zugCsoda-kanyon Medúza-zug 14 km-re.
Különösen szépek az egyes ablakok amelyeken keresztül a fénysugarak bejutnak a barlangba, illetve a kanyonba, és rendkívüli látványt nyújtanak. Hát ez a doboz nem került elő. Először is köszönöm a visszajelzésed. A Szamos Bazár felső, forrás felőli részén, egy csodaszép, körülbelül 50 m-es szűk kanyon található, melyet az Aragyásza barlang előz meg.
Lankás-nyereg 24,6 km-re. Fátyol-vízesés 16,6 km-re.
Nagy-Kojba Kis-Kojba 22,6 km-re.
A Nagy-Kojba barlang a Bihar-hegység legmagasabban fekvő telepe, a neve után sziklafalakra utaló Kőház település északi végénél található. Bejárata a vidéken a legnagyobb, 74 m széles és 47 m magas.
Malmok völgye-patak Borz 48,4 km-re.
A Malmok völgye egy körülbelül 370 m hosszú patak völgye, mely egy 50 méter magas sziklafal aljából ered. Rövid útja alatt, egykor több vízimalmot hajtott meg, majd Borz falu nyugati végénél ömlik a Fekete-Körösbe.
Kraszna 47,2 km-re.
Kraszna 14-dik században épült temploma csúcsos sisakkal és négy kis fiatoronnyal diszitett tornyáról és festett, állatrajzokkal teli, kazettás mennyezetérol hires.
Vércsorog-vízesés 30,1 km-re. Fekete-barlang 20,3 km-re. Református templom Magyarbikal 24,4 km-re.
Református templom Farnas 28,7 km-re.
Farnas református temploma a 15-dik században épült, gótikus stílusban. Mennyezete festett, itt található az a sírkő, amely Farnasi Veress Jánosnak, a Mátyás király elleni felkelés egyik vezérének, állít emléket.
Vasalt mászóút Fekete-kövek 28,3 km-re.
Nagylupsa 49,5 km-re.
Nagylupsa látnivalója a gazdag móc néprajzi gyujtemény.
Sík-havas 9,9 km-re.
A Szegyesdi völgyA Szegyesdi völgy 28,2 km-re.
Rendkívül hangulatos patak-völgy Kisszegyesd határában, a patak mentén a forrás felé sétálva egymás után tűnnek fel mellettünk a völgy csodái. Az útikönyvek szerint 26 barlang nyílik a meder két oldalán, és persze akad köztük néhány komolyabb sziklaorom is. Az alig 9 km hosszú Szegyesdi völgy Románia egyik legismertebb barlangászparadicsoma. Barlang, cseppkö, denevér. Ha van ilyen neked, töltsél fel ide néhány képet a Fehér-barlangról.
Oncsásza-rét 9,9 km-re.
Galbina-szirtGalbina-szirt 20,9 km-re.
A Pádis szívébe, a Galbina-szirtre hívunk Téged. A szirt több irányból közelíthető meg - a Glavoi-ról, a Csodavártól (a Porcika-zsombolyon át), a Bársza-katlan, illetve az Eszkimó-jégbarlang felől. Eke-túrán voltunk a Pádison.
Ökrök-vízesés 23,1 km-re. A Sebes-Körösbe ömlő Boiului patak mentén találjuk az Ökrök-vízesést.
Arkhai szoborpark Magyarfenes 48,7 km-re.
Az Arkhai szoborpark Magyarfenesen, Bartha Ernő szobrászművész telkén található, hivatalosan 2014 június 29-én nyitotta meg a kapuit. A háromszintes szoborparkban Bartha Ernő szénából készült, világszinten is egyedi óriásplasztikái tekinthetők meg.
Papmező vára 39,5 km-re.
Lukács köve-sziklakilátó Tárnica-tóLukács köve-sziklakilátó Tárnica-tó 35,7 km-re.
Hírnevét a látványos fotóknak köszönheti, amelyeket a kilátóról megcsodálható, az évszaknak megfelelő színű, piramis alakú félszigetről és a Tárnica-tóról lehet készíteni. A Lukács-kő, pontosabban a Lukács kövének sziklakilátói, egy hihetetlenül felkapott hely.
Porcika-zsomboly 21,7 km-re. A zsombolyhoz vezető ösvény mellett még virágzik a turbánliliom. Párkány-kitörés 28,5 km-re.
Református templom Váralmás 33,8 km-re.
Ezt örökíti meg az 1288-ban Mikud bán és Péter erdélyi püspök közötti csereegyezményről szóló oklevél, amelyben említik, hogy itt Szent Demeter tiszteletére szentelt templom van. Váralmásnak a középkorban plébániatemploma is volt.
Bocskai várkastély EgeresBocskai várkastély Egeres 36 km-re.
Egeres község a Kalotaszeghez tartozó Nádasmente vidékén áll, a Kolozsvár-Almási hegycsoport területén, a Nádas patak mellett fekszik. A település már az első okleveles említésekor, 1263-ban, mezővárosként szerepel.
Varjúvár SztánaVarjúvár Sztána 29,6 km-re.
Nagyszerű hely. Már régen szerettem volna a Varjúvárhoz eljutni, hogy Kós Károly nyomára találjak. Egy szolóban megejtett kerékpáros kirándulás alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Sztána látnivalója a Varjúvár, Kós Károly saját maga által tervezett lakóháza.
Muncelului-barlang 27,8 km-re.
Reformatus templom MagyarvistaReformatus templom Magyarvista 45,9 km-re.
Itt ma is élnek a magyar népszokások. Szia, örülök, hogy megtaláltad. A szombati biciklizésem alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Magyarvista Kalotaszeg egyik jelentős települése, Kolozsvártól 20 km-re a Nádas mentén, a díszes népviseletéről ismert Cifra-Kalotaszegen.
Biharfüred 15 km-re.
Ma népszerű kirándulóhely, sízőhely. Biharfüred, a nagyváradi görög katolikus püspökség egykori üdülőhelye.
Református templom Középlak 38,7 km-re.
Középkori templomáról nincs adat. Középlak templomába középkori román és gótikus elemek vannak beépítve: a déli kapu román, a nyugati gótikus.
Iker-zsomboly Elveszett világ 20,6 km-re. Ezeknél a zsombolyoknál sajnáltam, hogy nem voltunk többen és kötelekkel felszerelve, mert le tudtam volna ereszkedni, vagy legalább is probálkoztunk volna.
Ponor-forrásPonor-forrás 19,4 km-re.
A Ponor-kitörés vagy Ponor-vízkelet a Ponor-patak vízkitörése. Szerencsémre, kilátszott a doboz kék füle a kő alól, így nem kellett minden bokor alját megbolygassam. A Ponor-réten a víznyelőktől sétáltunk a patak mentén. Egy sziklafal alján ömlik kifelé, a pádisi havasi rét földalatti vizeit gyűjti össze és juttatja a felszínre.
Tisza-kő 19,1 km-re.
Ponor-rétPonor-rét 20,1 km-re.
A Pádisi-fennsík egyik legszebb tája a Ponor-rét. A több napig tartó esőzés után sem volt még feltelve a Ponor-rét tava. Sajnos, a dobozt nem találtam meg. A Csodavár felől érkeztünk a rétre. Itt található a Ponor-kitörés.
Nagy Molhás Bihar-hegység 15,1 km-re.
Istenek-havasa 14,8 km-re.
Keleti országhatárunk mentén tiszta időben egy messzi hegyvidék körvonalai zárják le a látóhatárt. Ez az Erdélyi-Szigethegység nyugati szegélye: a Béli-hegység, a Bihari-havasok, délebbre Aradhegyalja hegyei. 2008 nyarán, egész véletlenül megtaláltuk a dobozt. Nem gyalog, motorral, de így is kemény megpróbáltatásban volt részünk.
Református templom Inaktelke 35,5 km-re.
Eszmerálda-forrás Nagy-Sebes völgyeEszmerálda-forrás Nagy-Sebes völgye 11 km-re.
A Nagy-Sebes (Dragan) völgyben található, a Cserepes (Ciripa) erdészház mellett az Eszmerálda-forrás.
Kígyófej-szikla Váralmás 33,7 km-re.
Hodoaba-völgy vasalt mászóútHodoaba-völgy vasalt mászóút 28,9 km-re.
A Hodoaba-völgy vasalt mászóútja Románia legrövidebb, egyben legkönnyebb hivatalos vasalt mászóútja. Vársonkolyoson, a Királyerdő hegységben található, a Sebes-Körös bal partján.
Református templom Bogártelke 40,2 km-re. Feneketlen-tó Bárszai-katlan 20 km-re.
Csarnótető Csarnóháza 22,7 km-re.
A baloldali szöglethegyen, a Csarnó-tetőn, a régi korban Csarnó avar vezér várat építtetett, melynek ma már nincs nyoma. Bucsát elhagyva, a Jád-völgyi állomás mellett a Jád-patak fut be balról a Körösbe, a mindkét oldalon magas sziklás hegyek közötti nyíláson, a Jád-völgy torkán.
Gavrii hegyese HavasnagyfaluGavrii hegyese Havasnagyfalu 27,3 km-re.
Gavrii hegyese egy sziklás kilátó Havasnagyfalu, románul Marisel, tanyavilágában.
Református templom Nádasdaróc 40 km-re. Ördögmalom-vízesés 9,9 km-re. Római erődítmény Zutor 45,7 km-re.
Czárán Gyula-barlang MézgedCzárán Gyula-barlang Mézged 25 km-re.
A mézgedi Czárán Gyula-cseppkőbarlang egyike a Romániában található, elsőként karbantartott, valamint hosszú idők óta nyilvántartott leghosszabb barlangoknak. Mutatós már a barlangportál. Összhosszúsága 4750 m, a Mézged völgyében helyezkedik el, a Királyerdő hegység délkeleti részén.
Református templom Magyarkecel 47,2 km-re.
Almás vár VáralmásAlmás vár Váralmás 34 km-re.
Almásvár (Almási vár) romjai körülbelül 2 km-re délkeletre találhatók a falutól. Megtaláltuk a srácokkal. A 120 éves születésnapját ünneplő Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett III. Erős csapatmunkával sikerült megtalálni ezt a geodobozt egy jólsikerült biciklitúra alkalmával.
Szentháromság-vízesés 31,7 km-re.
Csodavár 21,2 km-re. Szebb mint a képek mutatják.
Református templom Zsobok 27,9 km-re.
Régi temploma, melyről nem tudjuk mikor építették, 1876-ban leég, helyébe 1879-ben újat építenek. 1908-ban ez is leég, és ekkori újjáépítése során nyeri mai alakját.
Évszázados tölgy MagyarremeteÉvszázados tölgy Magyarremete 32 km-re.
Kétszáz éven át nő, gyakran eléri az 5-600 éves kort is. Ez az évszázados kocsányos tölgy természeti ritkaság, törvényileg védett faj.
Mamutfenyő SzékelyjóMamutfenyő Székelyjó 8,6 km-re.
A Vlegyásza hegység lábánál, Székelyjó és Havasrogoz határán található bolygónk egyik leglenyűgözőbb fájának, a hegyi mamutfenyőnek egy példánya.
Református templom Ketesd 25,2 km-re.
Szentélyét valamivel később, de még a gótikus korban bővítik, szélesítve a hajó szélességéig. Ketesd középkori temploma a gótikus korban épül.
Tatár-hegy 24,3 km-re. Huda Orbului-barlang 21,5 km-re.
Református templom KalotaszentkirályReformátus templom Kalotaszentkirály 17,1 km-re.
Kalotaszentkirály a kalotaszegi faluturizmus központjának számit. 8 éjszakát töltöttünk el a Tünde Panzióban. Ugy gondolom, hogy nem egy ördöngösen nehéz rejtés, a dobozka mégsem került elő, tehát több mint valószinű hogy nincs is ott. Látnivalói a kazettás mennyezetű református templom, az Ady-emlékmű és az egykori határsorompó maradványai.
Koporsó alakú tumba Élesd 47,5 km-re.
A római katolikus és a református felekezetek számára jól elkülönített parcellákból áll. Ritka latvany. Élesd lakosai mintegy 300 éve temetkeznek a város északi részén lévő lejtős domboldalra.

Természeti értékek - Kolozs megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Fehér-kövek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Tavaly őszi séta - Jó, izgalmas rejtés.
 • Geováros - Milyen jó, Marosvásárhely lassan igazi geováros lesz. Pontosabban Székelyföld geofővárosa :-).
 • Szombat esti felderítés III rész - Visszasétálva a városi tumultusba elértem egy újabb rejtekhelyhez. Mindig érdekesnek találtam ezt a műalkotást.
 • Első megtaláló, vagy inkább meg nem találó - Nagyon fogynak a pontjaim, ideje újakat gyűjteni. Jó lett volna a Vész-kő dobozát megtalálni, de míg én a jobb időre vártam, a király megelőzött.
 • Csodák csodája - Úgy néz ki, hogy a hídat szépen felújították, újrafedték, de csodák csodájára a geodoboz nem tünt el, sőt még be se falazták. Ami lehangoló látványt nyújt az a szemét, az a sok eldobott pillepalack.
 • Első - Beletettem a Bardocz2 - geokretet. Kelet fele, Tibet irányába szeretne utazni.
 • Kovar - Nem tudom, hogy ti hol is kereshettetek a leiras elegge vilagos. Ureg is volt ott jobb felol igaz elegge nagy eppen nem ment at "barlangba", de lehet, hogy a szuk az jobb es biztosabb, ha majd utban esik megegyszer.
 • Gurul a VI FerBit - A VI FerBit alkalmával.Kösz a rejtést,DomsziP.
 • Székelyhont tapodva - Miután délben észrevettem a geodoboz bejelentését a Rejtekhely-en. Ebéd után azonnal elindultam egy rövid, délutáni dobozkeresésre.
 • Árapataki helynév - Pesty Frigyes helyneveit tanulmányozva, kiderül, hogy Árapatak község közelében, a Határon van egy kútforrás, a Tetves kút. Idézem "Tetves kút, az erdőn az Ágazat határrészben, neve onnan van, mert valami kecskepásztorok ott tanyázván, tetvekkel a környéket eltöltötték, s onnan mások is elkapták.
 • Tündérszép völgy - Ott jártunk tegnap, és a csodálkozástól tátva maradt a szánk. Rengetegen voltak, keresgélni nem is lehetett volna, ha tudtuk volna is, hogy van doboz, akkor sem.
 • Dobozka a fenyőfa üregben - A dobozka tényleg egy fenyőfa üregében van.
 • Hiába - A templom nagyon tetszett. Sikerült csatlakozni egy másik csoporthoz, és bemehettünk.
 • A-tól B-ig - Épült A-tól B-ig, ez volt kiírva a templombejárat homlokzatára. Beletelt egy kis időbe, míg rájöttünk, hogy mit is takar ez a megjegyzés.
 • Veszélyes megközelítés - A tél folyamán már kerestem egyszer az itt elrejtett geodobozt. A fal tövéből próbálkoztam elérni a feltételezett rejteket, de nem találtam ott semmit.
 • Lett jelzés de a ládának annyi - Egy ideje van turistajelzés (kék kereszt), de nagyon ibogtalanúl festették, meredeken toronyiránt felfelé, jó csúszós terepen. Felfele még egye fene, de leflé senkinek sem ajánlom.
 • A tiroli csúszó mennyeinek néz ki - Sajnos nem volt alkalmam kipróbálni, mivel már fél 7 volt, és 7kor zárnak. Viszont elmondom, hogy Brassóban is készül a dombról egy tiroli csúszó, és oda érkezik, ahonnan a tó felett levő csúszó indul.
 • Autóból néztük - Néhány éve a közeli szemétdombon naplemente után félóra alatt 10-12 medvét lehetett látni.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Fehér-kövek? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kolozs megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.