Lázurihegy település (Bihar megye) Központ: Biharrósa. Lázurihegy román elnevezése: Lazuri.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Lázurihegy (Bihar megye) és környéke turisztikai látnivalói

Nagy-Arad-csúcs Béli-hegység 37,03 km-re
Nagy-Arad-csúcs

Fekete Sas fogadó

Fekete Sas fogadó Nagyvárad 46,7 km-re
Fekete Sas fogadó - Nagyvárad, 1909.

Református templom Magyarremete 7,65 km-re
Magyarremete látnivalója a 13-14-dik században épült román és gótikus stílusú református templom, szép freskóival.

Vida-tó

Vida-tó 10,65 km-re
Régóta szerettem volna eljutni a Vida-tóhoz, érdekelt ez a különös tölcsér alakú túlfolyó. Vida-tó - A Vida tó érdekessége hogy egy óriás betontölcsér van a tóban amin keresztül folyik le a víz.

Harasztosi-Magura 20,21 km-re
Sokadszorra járva itt a Harasztosi-plájon elmondhatjuk, hogy aki ellátogat erre a helyre magával viszi e tájból áradó végtelen békét és nyugodtságot.

Koporsó alakú tumba Élesd 29,89 km-re
Élesd lakosai mintegy 300 éve temetkeznek a város északi részén lévő lejtős domboldalra. FTF - Ritka latvany.

Vízimalom Biharrósa 1,93 km-re
A 19-dik századi fából készült vizimalom még most is működőképes, ez az egyetlen a környéken, amelyet még használnak.

Belényesszentmiklósi Csonka Torony

Belényesszentmiklósi Csonka Torony 25,23 km-re
Belényesszentmiklós a Fekete-Körös jobb partján fekvő település, lakóinak száma kb 150 főre tehető. Csodaszép torony - Aki a torony melletti udvarházat szeretné megkeresni annak szüksége lesz egy jó bozótvágóra.

Nagy Phaeton vizesés 23,34 km-re
A Nagy Phaeton-vízesés, egy összetett, földtanilag, növénytanilag védett terület, amely vízeséseket, sziklákat foglal magába. A vízesés szép volt - A sárga kereszt jelszésről tértünk le a kék háromszögre, sajnos nem néztük meg előtte az út leírását (fentről nem jeleztek semmit az úton), emiatt kissé meglepődtünk. Nagy Phaeton - kis víz - Meredek ösvényen közelítettük meg a vízesést.

Ady Endre Nagyvarad 46,77 km-re
Ady Endre Nagyvarad 1993

Valkó vára

Valkó vára Valkóváralja 39,98 km-re
Valkó vára Valkóváralja határában, a Berettyó és a Halastó patak által határolt sziklán, a Várhegyen áll. Kirabolt rejtek - A várat, valamint a rejteket megtaláltuk, de sajnos ki van rabolva.

Piciorul Porcului-csúcs 9,71 km-re
Piciorul Porcului-csúcs

Czárán Gyula-barlang

Czárán Gyula-barlang Mézged 6,18 km-re
A mézgedi Czárán Gyula-cseppkőbarlang egyike a Romániában található, elsőként karbantartott, valamint hosszú idők óta nyilvántartott leghosszabb barlangoknak. Cseppkövek - Mutatós már a barlangportál.

Cotelul Dobrestilor kitörés 46,44 km-re
Cotelul Dobrestilor kitörés.

Zöldfa fogadó

Zöldfa fogadó Nagyvárad 46,57 km-re
Zöldfa fogadó, Nagyvárad, egykori vengéglátó egység, 1760.

Református templom Ketesd 49,3 km-re
Ketesd középkori temploma a gótikus korban épül.

Csarnótető Csarnóháza 23,6 km-re
Bucsát elhagyva, a Jád-völgyi állomás mellett a Jád-patak fut be balról a Körösbe, a mindkét oldalon magas sziklás hegyek közötti nyíláson, a Jád-völgy torkán.

Ady Endre emlékmúzeum

Ady Endre emlékmúzeum Nagyvárad 46,55 km-re
A park közepén lévő kicsiny emlékmúzeumot 1957-ben létesítették, abban az épületben, amelyikben a múlt századi "Mülleráj" üzemelt. Fiszlikolás - Bevallom őszintén, hogy nem tudom mit jelent a fiszlikolás szó. Átutazóban Nagyváradon - Nagyváradi sétánk alkalmából ezt is megkerestük. Nosztalgia - Váradi tartozkodásom alatt, egy nosztalgikus séta keretében kaptam meg a geodobozt.

Fehér-kövek 30,44 km-re
A Vlegyásza egyik látványossága a Fehér-kövek, az impozáns, vakítóan fehér, hatalmas mészkőoszlopaival.

Református templom Kalotadámos 46,63 km-re
Kalotadámos református templomának állatábrázolásokban gazdag kazettás mennyezete van.

Pádis-víznyelő

Pádis-víznyelő 33,04 km-re
A Pádisi-menedékháztól a Ponor-rét felé tartva (kék, illetve sárga pont fehér alapon) érdemes megnézni a Pádis-víznyelőt. Virágos rét - Bánffyhunyad felől közelítettem meg a Pádist, az út katasztrofálisan rossz. Feneketlen kút - Mi a jobbik útat választottuk, kellemes úton és csodaszép tájon autóztunk fel. Tavaszi kikerics - Kikerics nézőbe jöttünk.

Fuchsl palota Nagyvárad 46,45 km-re
Fuchsl-palota - Nagyvárad, 1902 1903.

Dubricsony-patak Doborcsány 22,42 km-re
A Dubricsony-patak medre Doborcsány közepén egy boltozat nélküli cseppkőbarlang hosszú folyosójához hasonlít.

Medve-kitörés 34,77 km-re
Medve-kitörés (Izbucul Ursului)

Református templom

Református templom Kalotaszentkirály 43,93 km-re
Kalotaszentkirály a kalotaszegi faluturizmus központjának számit. A környék csodálatos - 8 éjszakát töltöttünk el a Tünde Panzióban. Nem került elő - Ugy gondolom, hogy nem egy ördöngösen nehéz rejtés, a dobozka mégsem került elő, tehát több mint valószinű hogy nincs is ott.

Tündérvár

Tündérvár Körösrév 21,11 km-re
A Királyerdő-hegységben található Körösrévtől délre helyezkedik el a Révi-szoros, a Sebes-Körös sziklafalak közé szűkült szakasza.

Szent Vince Római Katolikus Intézete Nagyvárad 47,53 km-re
Szent Vince Római Katolikus Intézete, épült 1868-ban - Nagyvárad.

[ Fel ↑ ]

Református templom Középlak 62,07 km-re. Középlak templomába középkori román és gótikus elemek vannak beépítve: a déli kapu román, a nyugati gótikus.

Református templom Farnas 53,23 km-re. Farnas református temploma a 15-dik században épült, gótikus stílusban.

Szent Mihály és Gábriel fatemplom Vaskapu 67,13 km-re. Szent Mihály és Gábriel fatemplom - Vaskapu, románul Poarta Salajului - Épült a 18-dik század elején.

Református templom

Református templom Székelyhíd 66,26 km-re. A XIII-dik század utolsó negyedében épült, majd a XV-dik században építették új gótikus szentélyét tengelysarkos, sokszögzáródású alaprajzi megoldással. Székelyhíd vára is itt állt - A református templom magán hordozza a gótika nyomait.

Nagyszalonta látnivalói 57,22 km-re. Nagyszalonta, Arany János szülovárosa.

Zsombory-kúria Magyarzsombor 68,43 km-re. Zsombory-kúria, XIX-dik század - Magyarzsombor, 34.

Termál strand

Termál strand Margitta 61,52 km-re. Margitta város fő turisztikai vonzereje a termálstrand, amely évente több ezer turistát csalogat el az egész országból, mivel geotermális vizet használnak a gyógyfürdőzésre. Inkább palacsintázzunk - Megtaláltam a város közepén, esztétikailag nem volt élményszerű, ami látszott belőle.

Római katolikus templom Érábrány 58,68 km-re. A XIII-dik században épült román stílusban, a templom a volt premontrei kolostor keretén belül működött, ma református templom.

Kraszna 53,62 km-re. Kraszna 14-dik században épült temploma csúcsos sisakkal és négy kis fiatoronnyal diszitett tornyáról és festett, állatrajzokkal teli, kazettás mennyezetérol hires.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.