Lupsa település (Brassó megye) Központ: Olthévíz.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Lupsa (Brassó megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Bazalt mikro-kanyon Olthévíz 4,91 km-re. Az olthévízi bazalt mikro-kanyon védett terület a Persány-hegység középső csoportjában, az olthévízi patak völgyében található.
- Sziklakapu Felsőkomána 4,96 km-re. Felsőkomána falutól kelet felé, valamivel több mint 2 km távolságra, a talajút két méretes sziklatömb között vezet át, ezt a helyet nevezik a Tatárok sziklakapujának.
- Faragott kő bazaltfal Felsőkomána 4,96 km-re. A Faragott kő geológiai természetvédelmi terület a Persány-hegység legdélebbi bazaltkitörése.
- Guthman-Valenta kastély Olthévíz 5,24 km-re. Az olthévízi Guthman-Valenta kastély a Kálnoky-kastélytól 300 méterre dél-délkeletre található, az ortodox templom szomszédságában.
- Haller-udvarház Olthévíz 5,4 km-re. A Haller-udvarház Olthévíz központi részében, egy festői és szépen karbantartott, évszázados tölgyfákkal teli parkban található.
- Kőember Felsőkomána 5,48 km-re. A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett.
- Régi Olt-fahíd Hévíz 6,3 km-re. A hévízi Olt-híd újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal.
- Ortodox templom Oltbogát 6,45 km-re. Útban a Datki-szoros felé, a DN13 jelzésű út felől, mielőtt beérnénk Oltbogát faluba, egy faragott kőből készült templom hívja fel magára a figyelmet.
- Egykori gyógyfürdő Alsóvenice 7,25 km-re. Alsóvenice egykori gyógyfürdője a falutól 3 km-re keletre található, a Dosul Magurei nevű domb északnyugati lábánál.
- Királyhalma 7,7 km-re. 1396-ban tűnik fel az oklevelekben, templomról nincs adat, de a XV-dik századig katolikus lakói voltak.
- Régi Móric-fahíd Homoród 8,33 km-re. A homoródi Móric-híd (régi osztrák térképen Morizbrücke) újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal.
- Tigáj-vízesés Felsőkomána 8,43 km-re. A Tigáj-vízeséshez Felsőkomána faluból kelet felé indulva érhetünk el, a Komána völgyében a patak melletti erdőutat követve.
- Alsóvenice 9,55 km-re. 1235-ben plébániatemploma van, ebben az évben plébánosa Konrád, aki ellen és több erdélyi pap ellen panaszt emel Raynald erdélyi püspök.
- Egykori fürdő és iszapforrások Homoród 10,58 km-re. A homoródi iszapvulkánok (helyesen iszapforrások) Homoród (Hameruden) település, a Geréd (Griedenreeg), és a Szenes-tető (Kohlenreeg) között találhatók.
- Homoród-folyó forrása 11,26 km-re. A Homoród-folyó úgynevezett forrása, pontosabban kezdete, a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród összefolyásánál található, Homoród községben.
- Egykori malom és villanytelep Homoród 11,59 km-re. Az egykori homoródi malom és villanytelep, a két Homoród összefolyásától 500 m-re északkeletre található, az ortodox temető alatt, a Mirkvásárról érkező 132 jelzésű út északi oldalán.
- Lutheránus erődtemplom Homoród 11,7 km-re. Homoród központjában található egy nagyon szép román kori, 1270-ben épült evangélikus erődtemplom.
- Iskola és községháza Homoród 11,73 km-re. Iskola és községháza - Homoród
- Büdöskútfő-fürdő Kőhalom 12,83 km-re. A kőhalmi várhegy lábánál a múltban sós-kénes forrás fakadt.
- Evangélikus templom Kőhalom 12,86 km-re. Kőhalom plébániatemploma a szász telepítés korában, a XII–XIII-dik században épül.
- Sükösd-Bethlen várkastély Alsórákos 12,88 km-re. Alsórákos a  tatárjárás előttvalószínűleg besenyő település volt, mely elpusztult.
- Katolikus templom Kőhalom 13,03 km-re. A katolikus vallás szervezkedésére 1752-ben történik kísérlet, amikor Gábor Mihály, egy Kőhalmon letelepedett obsitos katona lakást ajánl fel a ferenceseknek.
- Kőhalom vára 13,09 km-re. Feltételezik, hogy még a szász telepítés előtt, a XI-dik században, a Kőhalom feletti hegyen, királyi vár volt.
- Kincsek völgye Páró 13,14 km-re. A Kincsek pataka a Capul Homoraciului és az Osoiul Mare nevű dombok között ered, északnyugat felé folyik, és Páró község előtt felveszi a Muncsel (Muncelul, Lecioru peste totu) nevet.
- Alsórákosi temető 13,23 km-re. Alsórákos kevesek által ismert látnivalója a Kövesoldal tetején 1676 és 1686 között épültreformátus erődtemplom melletti temető.
- Kőasztal Kerekhegy Persányi-hegység 13,74 km-re. A Kerekhegy az Alsórákos környékén található hegyek közül a legmagasabb, 932 m tengerszint feletti magasságával.
- Bazaltoszlopok Alsórákos 13,92 km-re. A Persányi-hegységet, kelet-nyugat irányban átvágó Olt-folyó a szorosból kilépve Alsórákosnál újból belevágja széles medrét a negyedkor elején képződött bazalterületbe.
- Templomerőd Garat 13,92 km-re. Eredetileg torony nélküli, háromhajós bazilika rendszerű épület volt.
- Kőpince Tollas Persányi-hegység 13,95 km-re. A Kőpince egy sziklaüreg a Tollas oldalában, mely a Kerekhegy tetején levő Kőasztallal néz szembe.
- Vulkanikus kráter Alsórákos 14,03 km-re. Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája.
- Sziklafal Kőhalom mellett 14,08 km-re. Kőhalom várától északnyugatra, 1 km távolságra, a Sövénység-patak földrajzi bal partján, a DN13-as nemzeti úttól alig száz méterre, egy látványos sziklafalat találunk.
- Mihályvára Mátéfalva 14,3 km-re. A középkorbanSárkány-erdőnek nevezett Persányi-hegységben, Mátéfalvától keletre, a Rákosi-szorosban állnak Mihályvára romjai.
- Fenyős kőfejtő Alsórákos 14,4 km-re. Az alsórákosi bazaltoszlopoktól megközelítőleg 300 méterre északra található a Fenyős Kőfejtő.
- Höltövény vára Krizba 14,54 km-re. Brassótól északra, a Persányi-hegység keleti szélén, Krizba falu közelében, az 1002 m magas Várhegy sziklatetején található Höltövény vára.
- Erődtemplom Mirkvásár 14,73 km-re. Mirkvásár templomáról az azt körülvevő várfalon feltüntetett két évszám ad biztos eligazítást: 1517 és 1541.
- Mirkvásári öreg tölgyfás legelő 14,94 km-re. Mirkvásár mellett található egy különleges tölgyfás legelő.
- Sósvizes kút Mirkvásár 15 km-re. A mirkvásári sósvizes kút a falu templomától keletre, 740 m távolságra, illetve a megyei úti letérőtől mintegy 500 m-re található.
- Sziklakapu Ürmösi határ-patak 15,02 km-re. Az Ürmösi határ-patak, jelenlegi nevén Ürmösi Töpe-patak fejének baloldali ágán egy érdekes sziklakapu található, mely alatt átfolyik a víz.
- Kék-kő Ürmösi Töpe-patak 15,14 km-re. A Kék-kő közvetlenül az Ürmösi Töpe-patak, osztrák térképeken Ürmösi határ-patak völgyében vezető erdőkitermelő út mellett található.
- A Kárpátok öregje Mirkvásár 15,22 km-re. A Kárpátok öregje - Mirkvásár.
- Evangélikus templom Halmágy 15,32 km-re. Szász telepítés, 1488-ban a török támadás elnépteleníti, ekkor 1488-ban magyar családnevek szerepelnek.
- Turdolya-szikla Alsórákos 15,38 km-re. A Turdolya-szikla közvetlenül az Olt folyó szélén magasodik.
- Templomerőd Szásztyukos 15,51 km-re. Szásztyukos község az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyukos-patak mellett fekszik.
- Ürmösi Töpe barlangjai 16 km-re. Az Olt folyó Ágostonfalva és Alsórákos közötti 10 km hosszú, kiszélesedett szorosában csak kisebb barlangokat hagyott meg az erozió.
- Ürmösi Töpe 16,21 km-re. Áthaladva az alsórákosi szoros első büvkörén, még nagyobbszerű táj-csoport merül fel; a szoros mindkét felén roppant hegy-óriások emelkednek, jobbról a sziklagula idomu rákosi Tepej, balról a vele versenyző sisak idomu ürmösi Tepej.
[ Fel ↑ ]
- Református templom Dombos 25,55 km-re. Korai neve, villa Latina és Waldorph azt jelzi, hogy XII-dik századi szász, azaz vallon telepítés.
- Evangélikus erődtemplom Rádos 25,9 km-re. Egyhajós temploma a XIV-dik század gótikus alkotása, Keresztelő Szent János tiszteletére - a sekrestye építésének idejét az ajtajára festett évszám (1526) jelzi, ami újítását is jelentheti.
- Diákemlékmű Barcaföldvár 26,31 km-re. Barcaföldvár egyik, csak kevesek által ismert látnivalója, a Diákemlékmű.
- Székelykapu Oklánd 26,57 km-re. Az oklándi, jó állapotban levő parókia előtt álló, 1809-ben állított és jól megőrzött székelykapu, Udvarhelyszéken a legrégebbi.
- Régi Olt-fahíd Fogaras 26,65 km-re. A fogarasi Olt-híd Fogaras város szélén, a Fogaras-Segesvár úton áll, vámoshíd szerepét töltötte be.
- Óvoda Oklánd 26,88 km-re. Az oklándi óvoda a polgármesteri hivatal mellett található, Felszegen.
- Földvár 27,04 km-re. 1240-ben Castrum Sancte Marie néven jelentkezik a forrásokban, 1379-benSaxonum de Fewldwar, 1381-ben Feulwar alias Marienburg, 1489-benMarienburg, 1529-ben Marienberg formában fordul elő.
- Fogarasi vár 27,08 km-re. Fogaras városában jó állapotban maradt meg az impozáns várerőd, a 14-dik és 17-dik század között épült vár fallal, vizesárokkal van körülvéve és 4 sarokbástyával rendelkezik.
- Mária-borvízforrás Darabonta Vargyas 27,32 km-re. A Kormos és Vargyas vize egyesülésénél, a Darabonta nevű helyen fakad fel e térség legjelesebb ásványos forrása, a rákosi borviz, melyet gyakran borszéki gyanánt is hordanak szét.
- Sós kút Homoródszentpéter 27,72 km-re. A sóskút Homoródszentpétertől keletre, 1,15 km távolságra található, a Tarhegy aljában.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Szekérút - Látnivalók Székelyfancsal - Közeli települések: Kucsuláta 1,99 km-re - Olthidegkút 3,31 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.