LátnivalóGeotrekker
Navigálj valós időben a térképen és találd meg a turisztikai látnivalót!
Kőember - Felsőkomána - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Kőember - Felsőkomána

Kőember - Felsőkomána

A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett. Felsőkománából indulva, a Tatárok sziklakapuja után 1,33 km-re, illetve a Faragott kő bazaltoszlopoktól 670 m távolságra érünk a sziklaalakzathoz. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: A szikla mellett A szikla felső része Ellenfényben. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kőember Felsőkomána fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Felsőkomána és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kőember! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak Felsőkomána közelében?
31576 Bazalt mikro-kanyon Olthévíz Brassó megye. Az olthévízi bazalt mikro-kanyon védett terület a Persány-hegység középső csoportjában, az olthévízi patak völgyében található. (látnivaló és geodoboz)
33306 Höltövény vára. 10.6 km-re. (turisztikai hely geoládával) 33585 Haller-udvarház. A Haller-udvarház Olthévíz központi részében, egy festői és szépen karbantartott, évszázados tölgyfákkal teli parkban található. (látnivaló és geodoboz)
33934 Datki-szoros. 36443 Régi Olt-fahíd. Nem maradt meg fénykép vagy rajz róla.
43279 Régi Móric-fahíd. Nem maradt meg fénykép vagy rajz róla.
46927 Evangélikus templom. 48623 Kőasztal. A gerince egy kifli alakú görbülethez hasonlít, a két vége Alsórákos felé mutat.
49728 Kőpince. 50070 Egykori fürdő és iszapforrások Homoród. A homoródi iszapvulkánok (helyesen iszapforrások) Homoród (Hameruden) település, a Geréd (Griedenreeg), és a Szenes-tető (Kohlenreeg) között találhatók. (látnivaló és geodoboz)
51678 Sükösd-Bethlen várkastély Alsórákos Brassó megye. Alsórákos a  tatárjárás előttvalószínűleg besenyő település volt, mely elpusztult.
52316 Homoród-folyó forrása. 52717 4474. 52824 Alsórákosi temető. 53116 Szászmagyarós Brassó megye. Neve az okiratokban az alábbi formában jelentkezik: 1377-ben villa nucum, 1427-ben Monyoros, 1468-ban Monoros, 1476-ban Nozbach 1488-ban Nwpach, 1547-ben Monyaros, 1561-ben Mogyoros.
53264 Egykori malom és villanytelep Homoród. Az egykori homoródi malom és villanytelep, a két Homoród összefolyásától 500 m-re északkeletre található, az ortodox temető alatt, a Mirkvásárról érkező 132 jelzésű út északi oldalán.
53619 Mihályvára. A középkorban Sárkány-erdőnek nevezett Persányi-hegységben, Mátéfalvától keletre, a Rákosi-szorosban állnak Mihályvára romjai.
53794 Lutheránus erődtemplom. Homoród központjában található egy nagyon szép román kori, 1270-ben épült evangélikus erődtemplom.
53882. 54112 Kék-kő. 54156 Bazaltoszlopok. A Persányi-hegységet, kelet-nyugat irányban átvágó Olt-folyó a szorosból kilépve Alsórákosnál újból belevágja széles medrét a negyedkor elején képződött bazalterületbe.
55035 Vulkanikus kráter. 17.5 km-re. Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája.
55393 Templomerőd. Szásztyukos község az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyukos-patak mellett fekszik.
55895 Fenyős kőfejtő. Egy szűk kapun lépünk be, és a szemünk elé tárul egy majdnem ovális alakú, hatalmas feltárás, melynek egyik tengelye körülbelül 400 m hosszú, a másik pedig körülbelül 200 m.
55908 Apáca temploma. Itt született Apáczai Csere János 1625-ben.
57142 Büdöskútfő-fürdő. Több mint százötven évvel ezelőtt népszerű fürdőt létesítettek itt.
57179 Turdolya-szikla. Nem túl magas, de szép kilátás nyílik róla Alsórákosra, az Olt völgyére, és az Alsórákosi-szorosnál a jobb és balparton őrként álló piramis alakú két Töpére.
57371 Evangélikus templom Kőhalom. Mai temploma a XIV-dik században épülhetett, 1488-as felirata javítására vonatkozik.
57773 Feketevár. 57839 Katolikus templom. A városi tanács nem engedélyezi, a terv csak 1761-ben valósul meg.
57961 Kőhalom vára. Feltételezik, hogy még a szász telepítés előtt, a XI-dik században, a Kőhalom feletti hegyen, királyi vár volt.
58103 Ürmösi Töpe barlangjai. A völgy bal oldalán, az Oltra nézve helyezkednek el a Töpe-barlangok.
58316 Templomerőd. Eredetileg torony nélküli, háromhajós bazilika rendszerű épület volt.
58526 Ürmösi Töpe. Áthaladva az alsórákosi szoros első büvkörén, még nagyobbszerű táj-csoport merül fel; a szoros mindkét felén roppant hegy-óriások emelkednek, jobbról a sziklagula idomu rákosi Tepej, balról a vele versenyző sisak idomu ürmösi Tepej.
59867. 60674 Evangélikus erődtemplom. Szászveresmart temploma román kori csarnoktemplom volt a XIII.
60951 5037. A Sárga-tető (Gelberreeg) déli oldalában levő sziklafal mintegy száz méter hosszú, és kelet-nyugat irányban nyúlik el.
61406 Mirkvásári öreg tölgyfás legelő. Itt csodálhatjuk meg az ország egyik legöregebb, több mint kilencszáz éves tölgyfáját, a Kárpátok öregét is.
61996 Erődtemplom Mirkvásár Brassó megye. Ekkor erősítik a templomot a négyszög bástyáira támaszkodó falakkal.
62097 Tepő vára. A hágókról levezető utak a Barcaságon csomósodnak, hogy innen több átjárón át vezessenek tovább Erdély központi részei felé.

Románul - in limba romana: Omul de piatra Comana de Sus

- Brassó megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Faragott kő bazaltfal
Faragott kő bazaltfal - A Faragott kő geológiai természetvédelmi terület a Persány-hegység legdélebbi bazaltkitörése.
Sziklakapu
Sziklakapu - Felsőkomána falutól kelet felé, valamivel több mint 2 km távolságra, a talajút két méretes sziklatömb között vezet át, ezt a helyet nevezik a Tatárok sziklakapujának.
Tigáj-vízesés
Tigáj-vízesés - A Tigáj-vízeséshez Felsőkomána faluból kelet felé indulva érhetünk el, a Komána völgyében a patak melletti erdőutat követve.
Egykori gyógyfürdő
Egykori gyógyfürdő - Alsóvenice egykori gyógyfürdője a falutól 3 km-re keletre található, a Dosul Magurei nevű domb északnyugati lábánál.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Felsőkomána térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Kőember gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


  Sikerült eljutni Felsőkomána környékére? Tetszett a Kőember? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.