Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Libán-tető - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Libán-tető turisztikai látnivalói

A (Székelyudvarhely)-Fenyédről Gyergyótekerőpatak-Gyergyószentmiklósra vezető út választja el a Görgényi-havasokat a Hargitától, ennek legmagasabb pontja a Libán tető, ez a gyönyörű havasi világ.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Libán-tető képtárból:

104
104
106
106
170
170
171
171
172
172
174
174
Google Föld kép
Google Föld kép
Libán-tető
Libán-tető
Piabánya
Piabánya
A láda
A láda

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Libán-tető fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Libán-tető!

A Gyergyótekerőpatakot Fenyéddel összekötő 138-as megyei úton, Székelyudvarhelytől 30 km-re, a Libáni hágótól 7 km-re, a Sikaszó völgyében talalható Gyergyólibán. A havasalji település kedvező feltételeket biztosít a csendes, természetközeli kikapcsolódáshoz. Rengeteg nyaraló, hétvégi ház található itt, ahol az ember igazán kipihenheti magát az érintetlen természetben... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Libán, 5,9 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Libán-tető közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
3,2 km-re. Az Újfalvi bányában kitermelt kő vulkanikus eredetű andezit, amely piroxént és hornblendát tartalmaz. Születése körülbelül 6,5 millió évre tehető, a Görgényi hegyek vulkanikus kitöréseinek eredményeként. Érdekes a vulkáni kúp maradványait fentről szemlélni.
3,3 km-re. A Görgényi-havasok 1529 m magas Csudáló-kő nevű csúcsáról, érdekes formájú szikláiról nagyszerű rálátásunk van a Gyergyói-havasokra, a Gyergyói-medencére és a Nagy-Hagymásra. A Csudáló-kő alatti tisztáson levő esztena felett indul a jelzés, az erdőben.
5,1 km-re. Az 5 hektáros Ördög-(Seholsincs)-tó, egy magashegyi láp, az Osztoros nyugati kráterében, a Sikaszó patak forrásvidékén. Csak hóolvadáskor, vagy nagyobb esőzések idején telik meg vízzel. Véletlenül bukkantunk rá, és nagyon kellemes meglepetés volt, valóságos elrejtett kincset találtunk érzés. A gyergyóújfalvi község önkormányzatának és az Aranyász Egyesületnek köszönhetően elkészült az Ördög-tó tanösvény.
5,7 km-re. Délután 5 órakor indultam a Libán-tető felől. Köszönet a gyergyoi ekéseknek ha jol tudom - csak néhány meredek sziklás fakitermelőút szakasz, egyébként szépen bejárható turautvonal. A Dél-hegy (1694 m) csúcsa alatt levő kilátó sziklapereméről ráláthatunk a Sikaszó-patak völgyére, a Hargita vonulatára, a Csudáló-kőre, a Nagyhagymásra, a Gyergyói-havasokra és a Gyergyói-medence délkeleti részére.
6,1 km-re. Esti sétára indultunk a terepjáróval és az Ördög-tó - Csíkdánfalva utat választottuk.
6,6 km-re. A kőtömb amelyen Jézus lábnyoma található, Gyergyócsomafalvától dél - délnyugatra található. Megközelíthető a Veresvirág panzió, sípálya és kilátópont felől.
7,3 km-re. Ha már itt voltunk, nagyon szerettem volna becserkészni az Asztalkőt is, de nem sikerült.
7,9 km-re. A Nagyloki borvíz a Nagylok-patak földrajzi baloldalán található, Madicsafürdőtől 6 km-re nyugatra. Vizét ivókúrára és fürdőkúrára egyaránt használták.
8,2 km-re. A faluturizmus kedvelők figyelmébe ajánlott ez a település. Ötletes rejtés. Ha úgy gondolod, értékelheted az általad megtalált rejtekhelyeket. Bevallom harmadszorra sikerűlt megtalálni. A falu közelében körülbelül 200 olyan hétvégi ház van, amely a csendes természetjáróknak igazi pihentető lehetőséget nyújt.
8,2 km-re. Fáradt voltam, de egy kéthetes szünet után már nagyon hiányzott a túrázás. Erre jártunk Barnabással és Mihállyal, egy kellemes napon. A Csudálókőnél túráztunk, majd Libán, Sikaszó, végül Ivó látnivalóit néztük meg. Sikaszó a Fenyéd és Gyergyótekerőpatak közötti 138-as számú úton taláható, a Libáni-hágótól 11 km-re, az Alsó-Veresbükk-patak torkolatánál.
8,2 km-re. A tetőre kiérve, a földön heverő jelzőtáblák látványa fogad. 2000-et nyert a cigány :). Medve nyomán kapaszkodva, kötéllétrán vagy helikópáterrel, kinek ahogy tetszik. Újabb kincsesdoboz. A gyalogtúra egy meredek kaptatóval kezdődik a Loki borvízforrástól, az elég ritka, de azért követhető kék kereszt jelzés mentén.
Asztalkő felé Karcfalva 8,2 km-re. Miután egy sikeres figyelemelterelő hadművelettel a társaságot bevezettem az erdőbe, amíg a csapat többi tagja a sűrű erdőből történő kievickéléssel volt elfoglalva, gyorsan megkerestem a geodobozt, és beírtam a nevemet a cézárnak fenntartott első helyre :-)Visszahelyeztem a dobozt, majd együtt kerestem a közben ideérkező többiekkel. Van aki kibírja és lefele keresi, mert jobbkezes és nem siet a vonathoz.
8,3 km-re. Az csíkkarcfalvi Alsó- vagy Kicsiloki borvízforrás a Nagylok-patak földrajzi jobb partján található.
Disznórió 8,6 km-re. A Fertő-nyeregtől a Fertő-tető felé érdemes kitérni a Disznó-hegyre, vagy ahogy még a térképen szerepel a Disznórió. Innen nagyon jó kilátás nyilik egyrészt a Hargita vonulataira, valamint a csíki medencére, és a falvakra. Miután a Fertő-nyeregben sikertelenül kerestük az ott elrejtett geodobozt, elindultunk a Disznó-hegyre. - Bálinték forrása Csíkkarcfalva 9 km-re.
Gyergyó romlása emlékoszlop Gyergyóújfalu 9 km-re. Újfalu határában, a Vasláb felé vezető kövezett megyei út mentén álló emlékoszlop a Gyergyó romlása néven emlegetett eseményre emlékeztet. Az emlékoszlop felirata Gyergyó lakosságának a kuruc mozgalomban való részvételéről szól.
Jártó Gábor ládája Fertő-nyereg 9,1 km-re. Tenyleg mester vagy. A Madarasi Hargita közelében levő Nyerges-kősziklán található via ferratát készültünk megmászni, már ki tudja hányadik alkalommal. Jártó Gábor ládája a Fertő-nyeregben.
9,2 km-re. 2007 júliusában másodszor jártam végig a Hargita gerincét, és ebből az alkalomból 3 ládát helyeztem el az útvonalon, amelyeket a Hargita-túrázóknak ajánlok. Helyüket és nevüket rendszeres Erdély-járó társaimmal közösen megélt élményeink alapján választottam ki. Talán sokan nem tudják, hogy Csíkmadarasról kiindulva egy régen épített út vezet át a Hargitán, a Fertő-nyergen keresztül Ivóba. Keszulek hijan nem talaltam meg, de lesz meg alkalom remelem. Eleinte hószánnal jól letaposott úton haladtunk,majd egy idő után már nekünk kellett nyomot taposni.
Katolikus templom Gyergyóújfalu 9,6 km-re. Gyergyóújfalu neve szerint új falu, de csak a középkorból ismert más, régebbi plébániával szemben. Ugyanis már a gótikus korban kis temploma van és 1576 előtt plébánia, 1656 előtt pedig virágzó plébánia.
10,1 km-re. Hogy bár nagy távolra van, bár útja kényelmetlen és fáradságos, én egy várrom felfedezésének vágyától lelkesedve, mégis elhatároztam oda (ki)rándulni. Csomafalva terjedelmes erdőségei között egy Várhegy nevezetü havas levén, ez elnevezés oly vonzerővel hatott reám.
10,2 km-re. A Felső - Nyírkert tanösvény a Maros bal partján, a Holtágon belüli területen létesült, a környék helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit mutatja be. Információkat nyujt a lakosság hajdani gazdasági tevékenységéről, a tutajozásról, amely a XVIII-dik században sok helyi ember megélhetését biztosította.
10,5 km-re. A Fekete-Rez déli oldalában fekvő szórványtelepülés és hegyi klimatikus üdülőhely, Marosfő, három részből áll. Felső része a tulajdonképpeni üdülő, az alsó része a Boták, a középső része pedig a Tinkák nevet viseli. 3 helybeli epp vizet pompalt a torony mellett, es semmi jelet nem adtak annak hogy be akarnak fejezni. Borzontról hazafele tartva álltunk meg, és kerestük meg ezt a geodobozt. Csend és nyugalom, a doboz előkerült.
10,5 km-re. Gyergyócsomafalváról indulva, a Várköve felé, az utunk a Kis-patak völgyében vezet felfelé. A völgy oldalában egy érdekes gyökérből, száraz ágból és kövekből alkotott műalkotást találunk, mely igazából csak egy felfordult facsonk.
10,8 km-re. Utunk jó darabig a Somlyó vize terén vezetett, azután a Kis-Somlyó hegyek közé mélyedő völgyébe tért be. Fennebb e völgy havasias küllemet ölt, szép fenyvesek-koronázta sziklák tornyosodnak fel, melyek alján az összeszoritott patak haragosan tombol sziklamedrében, a Kőzúgónál pedig szép zuhatagot alkotva rohan le. A fából készült lépcsőkön a jeges hó nagyon csúszott, de a Zúgó vízesés megéri a "nyaktörést".
11 km-re. A régi higanybányák közelében feltörő, gyógyhatású forrás mellett egy 4 x 2 m-es kideszkázott medencével ellátott népi feredőt építettek, mely Küpüs-borvízfürdő néven ismert. Csíkmadarastól nyugatra, a Vasér- vagy Bánya-patakában tör fel a Küpüs-borvíz.
11,2 km-re. Gyergyócsomafalva Alfaluból vált ki faluosztódás révén 1730-ban, Gyergyószentmiklóstól 9 km-re terül el, a 126-os megyei út mentén. Az őszi gyergyói kerékpár körturám alkalmával kerestem fel a rejtekhelyet, elég könnyen megtaláltam a leírás alapján, bár az is csak az emlékezetemben volt meg. Egy kávé mellett próbáltuk kivárni, hátha eláll az eső, de nem volt szerencsénk. Ezt a dobozt ötnapos ittlétem alatt mindennap kerestem. Gyergyócsomafalva Gyergyóalfalu és Gyergyóujfalu között terül el ott, ahol a Nagy-Somlyó vize a Marosba ömlik.
11,2 km-re. A Bojzás-forrás Marosfő pompás bükkerdejének öléből ered, különösen tavasszal vagy ősszel érdemes egy erdei sétát tenni odáig. A környéken itt nyílik legkorábban a hóvirág, a farkasboroszlán, a csillagvirág és a májvirág.
11,3 km-re. A Madarasi menedékháztól a Fertő-nyereg fele az egyik lehetséges túraösvény a Bánya-tető mellett vezet el. A kilátást korlátozzák a felnövő fák, és nem egyszerü a szirtre való feljutás sem.
11,4 km-re. Kilyénfalva 1732-től lesz önálló plébánia, Tekerőpataktól elszakadva. Mai temploma 1761-re készül el, mindvégig tiszta katolikus falu.
11,5 km-re. A Fehérkavicsos- vagy Szederjesi borvíz Csíkmadaras egyik közismert borvízforrása. A Nagy-Madaras-patak és a Császárok pataka összefolyásánál tör a felszínre, egy régi geológiai fúrásból. - Bányató Küküllőmező 12,2 km-re.
12,3 km-re. Régóta keressük a Visszafolyónak is nevezett vizesárkot. A koordináták segítségével könnyen rátaláltam a tárnára, majd a visszafele folyó patakra, miután jó darabig bolyongtam Ivó felett az erdőben, lévén hogy Kápolnás felől a Cekend tetőn keresztül érkeztem. A Kecskevésznek nevezett elágazástól lefele, a híd után az Ivó-patak felé tartunk, és átmegyünk két hídon.
12,3 km-re. Az 1310 m magas Fertő-nyeregbol indulunk lefele. Eseménytelen az utunk, aztán feltűnik az út bal oldalán egy andezit sziklacsoport. Megtaláltuk. Egy kis kepzeloerovel ket oreg holgyet is fel lehet fedezni az andezit tombokben. Ivóban töltöttem a szilvesztert, közben néhány ládát is sikerült felkeresnem.
12,4 km-re. Pontos neve Szent Sebestyén, Rókus és Szent Rozália-kápolna. Miután vagy két helyről is probálkoztunk, kocsival feljutni a kápolnához, aztán a temető mellett mentünk fel. Ti aztán elszántak vagytok, hogy sem a ködtől, sem a kísértetektől nem féltek. Délutáni sétára indultunk a kápolnához. Tekerőpatak fölött, a Vasláb felöli dombon áll a röviden csak Szent Rózának nevezett kápolna.
12,8 km-re. A szebb napokat is megélt Madicsa-fürdő helyi, kis fürdőtelep, Csíkkarcfalvától 4 km-re nyugatra, az Északi Hargita keleti oldalán. Az Olt vetőrendszerére merőleges kelet-nyugat irányú völgyben törnek elő Madicsa-fürdő és Lok-pataka borvízforrásai. Ott voltunk a rejtésnél, és finom borvizet is ittunk. Madicsafürdőn megnéztük az elhanyagolt állapotban levő fürdőmedencét, valamint a két foglalt borvízforrást. Ott voltam a rejtésnél.
13,1 km-re. A Gyergyói-medence keleti peremén elterülő Tekerőpatak körtefája Bálint István házának kertjében él már több mint 50 éve. Kora délután, lehet, hogy nem a legideálisabb időpont dobozt keresni, de nekem most ez jutott. Ha beszélni tudna, elmesélhetné, hogy Tekerőpatak határához tartozott a marosfői Tinka-telep, a Vaslábon átfolyó Heveder-patak mellett tekerőpataki kirajzással jött létre az azonos nevű település.
Síugrósánc Gyergyótekerőpatak 13,1 km-re. A gyergyótekerőpataki síugrósánc a falutól keletre, a Kútfő nevű helyen található. Egykor nemzetközi versenyeket szerveztek itt, ma az enyészet lett úr rajta, a létesítményt felvette a gaz. Vasárnapi sétánkat ide terveztem, nem hagyhattam, hogy valaki megelőzzön a megtalálásban.
13,1 km-re. A Gyergyótekerőpataktól kelet-délkeletre fekvő dombokon több helyen is találunk lövészárkokat. A faluhoz közelebbi első nagyobb magaslaton egy rövidebb árok van, de egy nagyobb gödörrel, valószínűleg ágyúnak.
13,5 km-re. A marosfői vasútállomástól a kék pont turistajelzést követve, elhagyva a lakott települést, a Meszes-patakhoz érünk. Földrajzi bal partján található egy értékes forrás, melyet tábla is jelöl. Már régóta tervezem e forrás felkeresését, és bár elég gyakran átmegyek Marosfőn, csak most került rá sor.
13,7 km-re. A gyergyóalfalusi templomtorony oldalán egy régi festett felirat felújításról ad hírt, mivel nem eredeti kőbe vésett felirat, kétkedve fogadják. Éppen ezért ez önmagában csak kiindulópontja lehet annak a feltevésnek, hogy itt a XIII-dik század elején templom állott.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Libán-tető adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Második megtaláló vagyok - A geodobozban levő megjegyzés szerint csak a második megtaláló vagyok. Elsőnek meli es társai találták meg a rejtekhelyet, tavaly november 20-án.
 • A Libán-tetőről a Délhegyre - Mit lehet hétfőn csinálni, mint elindulni túrázni :-) Délután 5 órakor a Libán-tető felől indultam neki felkeresni a Csudáló-kő és a Csomafalvi Délhegy rejtekhelyeit. Miután megkerestem a geodobozt, felnyitottam a "piabányát", sikerült is belelépni a forrás előtti lefolyó gödrébe.
 • Friss vizu forrás mellett - A láda friss vizu forrás mellett rejtve a hol a vándor ujratőltheti kulacsát.
 • Egyszerű mint az egyszeregy - Nem értjük júniusban hogy nem találhattuk meg, de most újra megálltunk a tetőn, és egyszerű mint az egyszeregy. Aztán elindultunk a kék sávon a Csodálókő felé, de nem jutottunk el, kevés volt az idő.
 • At a Libanon - A megtalalas idopontjaban a forras elegge elhanyagolt allapotban leledzett. Ugy latom, azota szepen kiraktak granit kovekkel.
 • Idillikus hely - Rozsdas kutakodas, kutyas nyomozas utan erkeztem a Liban tetore, ahol frissito forras, geodoboz, meg a tudat, hogy egy alapos lanckimelo ereszkedes kovetkezik (ne beszeljek az izmaimrol). Nagyon kellemes, idillikus hely, szerintem erdemes felkeresni.
 • Soha nem sejtettük - Ma Udvarhelyre mentünk. A gyergyói medence ködét elhagyva felértünk a Libán tetőre.
 • Hűsítő forrásvíz - Első alkalommal jöttünk a Libán tetőre, de nem bántuk meg. Következőkor a környéket is bebarangoljuk, addig is jót ittunk a forrásvízből, és körbecsodálkoztunk.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Libán-tető? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.