Ége település (Hargita megye) Központ: Kányád. Ége román elnevezése: Ighiu.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Ége (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Református templom Székelydálya 2,19 km-re. Dálya néveredetéről a mese arról szól, hogy egykor tündérlányok jártak a tájon: Klára, Dála, Ramocsa.
- Várhegy Bágy 4,45 km-re. A Várhegy Bágy falutól északra található, rendkívül szép kilátást biztosító magaslat, ahol középkori vár nyomai fedezhetőek fel.
- Református templom és rovásemlék Bágy 5,09 km-re. Kétségtelen, hogy temploma gótikus kori, a Magyar református templomok szerint ismeretlen időkből származik.
- Református templom Lókod 6,65 km-re. A Nagy-Homorod völgyének legkisebb települése a községközponttól, Homorodszentmártontól 2,5 km-re, a Lókod-patak völgyében húzódik.
- Székelyderzs 6,74 km-re. A Kányádtól 5 km-re, dombok közé települt Székelyderzs községközpont.
- Református templom Bögöz 7,33 km-re. A település eredetét a XI-XII század fordulójára teszik, mert ebből a korból származó, félig földbe ásott lakások nyomait tárták fel.
- Béla bán vára Homoródszentpál 7,35 km-re. A 12-dik századi Béla bán várának helye Homoródszentpál északi határában található, a Kis-Homoródba ömlő Várca-patak bal oldalán.
- Elpusztult középkori templom Patakfalva 7,42 km-re. Patakfalva temetőjének keleti részében nemrég régészeti kutatásokat kezdtek.
- Unitárius templom Recsenyéd 7,44 km-re. 1487-ben Rechenijed néven jelentkezik az okiratokban, 1602-ben már Recsenyéd a neve.
- Református templom Patakfalva 7,71 km-re. Patakfalva régi temploma az 1802.
- Bikafalva 7,81 km-re. 1334-ben jelentkezik először az oklevelekben de Luce néven.
- Unitárius vártemplom Homoródszentmárton 8,21 km-re. A Nagy-Homoród völgyében, a Gyepes- és a Lókod-patakkal való találkozásnál települt Homoródszentmárton községközpont.
- Madárpihenő Homoródszentpál 8,25 km-re. A homoródszentpáli Madárpihenő a Homoródmenti Madárvédelmi Natura 2000 terület része, így ma 200 hektáron madárvédelmi rezervátum.
- Sóskút Homoródszentpál 8,37 km-re. A homoródszentpáli sóskút a falu bejáratánál található, közvetlenül az Oklánd felől érkező út mellett.
- Sós kút Homoródszentpéter 8,37 km-re. A sóskút Homoródszentpétertől keletre, 1,15 km távolságra található, a Tarhegy aljában.
- Kerekes Julcsa háza Homoródszentmárton 8,63 km-re. Kerekes Julcsa háza, és annak kapuja - Homoródszentmárton.
- Román Viktor szoborpark Homoródszentmárton 8,66 km-re. A Homoródszentmártonhoz tartozó Bükkfalva újabban művészek tanyája lett.
- Ugron-kúria Homoródszentmárton 8,76 km-re. Amennyiben Gyepes vagy Abásfalva felől érkezünk Homoródszentmártonba, a gyümölcsfák jótékony takarásában meghúzódó, igen leromlott állapotban leledző kúria mellett megyünk el.
- Sós kút Recsenyéd 8,76 km-re. Homoródrecsenyéden a sósforrás a falutól keletre, a Bakó-hegy oldalán, a templomtól 2 km-re található.
- Református templom Agyagfalva 8,95 km-re. 1510-ben plébániatemploma van, plébánosa, Máté alesperes név szerint is ismeretes, maga a templom régebbi - Építési idejét a XIII-dik századra teszik.
- Kopjafás építmények Székelyudvarhely 9,2 km-re. Székelyudvarhely déli bejárata a Csicser és a Mondó-hegy között, a Nagy-Küküllő völgyében található.
- Jézus-kápolna Székelyudvarhely 9,26 km-re. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr felé vezető kijáratánál, kőfallal körülvéve áll a kis kápolna, amelyet Jézus szíve kápolnának is neveznek.
- Kápolna melletti Sóskert-sósfürdő Székelyudvarhely 9,34 km-re. Székelyudvarhelyen, a Jézus szíve-kápolna közvetlen szomszédságában gyógyhatású sós források törtek fel.
- Udvarhely körüli túraösvény 9,35 km-re. Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal.
- Székely Nagygyűlés Agyagfalva 9,37 km-re. Ezen a helyen, 1506-ban alkották meg az agyagfalvi constitutio-t.
- Rákóczi utca feletti fenyves Székelyudvarhely 9,46 km-re. Székelyudvarhely déli részében, a II Rákóczi Ferenc utcával párhuzamosan, attól keletre, egy hosszú és keskeny fenyves található.
- Budvár Székelyudvarhely 9,99 km-re. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr irányába vezető kijáratánál, a város legrégebbi műemlékével, a Jézus-kápolnával szemben emelkedik félig kopaszon a Budvár (625 m).
- Kerekerdői focipálya Székelyudvarhely 10,09 km-re. Székelyudvarhelytől délkeletre létezik egy kedvelt kirándulóhely, amit Kerekerdő néven ismernek.
- Evangélikus erődtemplom Homoródbene 10,27 km-re. Templomának építési idejét a XIV-dik századra teszik, ekkor készül a hajó, a szentély és a többszöggel záródó apszisa.
- Állattemető Székelyudvarhely 10,27 km-re. A székelyudvarhelyi kisállat-temető a Szentimre utcán indulva közelíthető meg, a várostól délkelet irányba, a katonai egységen túl, az erdei focipálya előtt.
- Halomsírok Kövesbérc Oklánd 10,28 km-re. Az oklándi sírhalmokat 1895-ben fedezték fel, a Kövesbérc nevű hegygerincen, mely több falu területén fekszik.
- Budvár-sósfürdő Székelyudvarhely 10,34 km-re. Székelyudvarhely Budvár negyedében, a Nagy-Küküllő partján, létezett egy egykor igen kedvelt gyógyfürdő, mely 1944-ig működött.
- Csillagvizsgáló Székelyudvarhely 10,38 km-re. A székelyudvarhelyi csillagvizsgáló a nyolvanas évek végén épült, soha nem használták, jelenleg üresen és romos állapotban áll.
- Református templom Székelymuzsna 10,48 km-re. 1520-ban Muscha, 1566-ban Musna néven jelentkezik a forrásokban.
- Likoldala Székelymuzsna 10,79 km-re. Székelymuzsnától északra egy meredek, suvadással kopaszra feltárt konglomerát sziklafal, a Likoldala emelkedik, amelynek sziklaodúi a tatárjárás idején menedékül szolgáltak.
- Szelídgesztenye-liget Homoródkarácsonyfalva 10,88 km-re. Homoródkarácsonyfalva nyugati határában, a vízválasztó keleti oldalán, 2 hektáron elterülő szelídgesztenye ültetvény található.
- Márton Áron tér Székelyudvarhely 10,95 km-re. A Felső Piactér, a jelenlegi Márton Áron tér, Székelyudvarhely múltbeli és jelenlegi központjának része.
- Vasszékely 11 km-re. A Székelyudvarhelyen áthaladó idegeneknek is ismert megállóhelye aPatkó.
- Református templom Székelyudvarhely 11,02 km-re. Református templom - Székelyudvarhely, Márton Áron tér 11.
- A tudás kútja Székelyudvarhely 11,04 km-re. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája fennállásának tizedik évfordulóján rendezett emlékünnepség keretében leplezték le a Kubanek László képzőművész által tervezett emlékművet.
- Székelyudvarhelyi városmag tapintható dombormű 11,05 km-re. A Székelyudvarhely történelmi városközpontját méretarányosan bemutató bronz térplasztika a Kossuth utca Városháza felőli sarkán került elhelyezésre.
- Fahíd a Nagy-Küküllő felett Székelyudvarhely 11,05 km-re. A fahíd része a Malom utcának, Székelyudvarhely északnyugati részét köti össze a délkeleti felével.
- Elek apó kútja Székelyudvarhely 11,13 km-re. Elek apó kútja egy többtonnás sziklatömbből készített alkotás, melyet a Szeltersz völgyéből szállítottak Székelyudvarhely központi parkjába.
- Mezítlábas park Székelyudvarhely 11,13 km-re. Elfáradtál a hintán vagy a csúszdán?
- Napozó nő Székelyudvarhely 11,14 km-re. Napozó nő szobor, Székelyudvarhely.
[ Fel ↑ ]
- Bánatos királylány kútja Nagygalambfalva 12,86 km-re. Lélegzetvisszafojtva hallgattuk a mesét, s a szomorú éneket, amit az asszony olyan gyönyörűen énekelt, hogy még a felnőttek is megkönnyezték.
- Várféle őrtorony Nagygalambfalva 12,9 km-re. A Bánatos királylány kútja mellett, a Vágás-patak partján, a helybeliek közösségi összefogással megépítették az eredetileg a közeli Várfele nevű domboldalon lévő egykori erődítmény elképzelt mását.
- Katolikus templom Homoródremete 12,94 km-re. Van egy kicsi falu Székelyudvarhely közelében, de mégis távol tőle, ahová ritkán jár idegen, a polgármester is csak választások előtt látogatja meg.
- Evangélikus templom Székelyzsombor 13,04 km-re. Székelyzsombor eredetileg szász település volt, és temploma is abból a korból való.
- Sóskút Homoródalmás 13,86 km-re. A homoródalmási Sóskút Lövéte felől a második Sóskút utcai bejárat végében található, a patak partján.
- Vörös oldal Székelylengyelfalva 13,97 km-re. A Szejke-tető (Nagy Mál tető) nyugati oldalán, a Sármány nevű helyen, a rozsdás színű földek neve a Vörösoldal.
- Szejkefürdő 14,2 km-re. Székelyudvarhelytől észak-északnyugati irányban, az egykori Szombatfalva határában, a Parajd felé vezető országút mentén, a várostól 3 km-re, a Sóspatak völgyében, 517 méter tengerszint feletti magasságban fekszik Szejkefürdő.
- Református templom Nagygalambfalva 14,27 km-re. Benéztünk a 13-14-dik században épült templomba, ahol Kányádi György református tiszteletes elkápráztatott alapos ismereteivel.
- Szejkefürdői Borvízmúzeum és Mofetta 14,34 km-re. Székelyudvarhely Szováta felőli bejáratánál több látnivaló várja az arra látogatókat, átuzatókat.
- Kannásné fájának maradványa Székelyudvarhely 14,41 km-re. Székelyudvarhelynek egy régi érdekessége, egy öreg 200-300 éves fa az Ugron Gábor utcában, az egyik tulaj kertje végében, amit a köztudat Kanásné fájának nevezett.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Látnivalók Székelyszenttamás - Látnivalók Vugány - Közeli települések: Székelydálya 2,12 km-re - Jásfalva 2,3 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.