Székelyszentlélek település (Hargita megye) Központ: Farkaslaka. Székelyszentlélek román elnevezése: Bisericani. Egyéb neve: Szentlélek.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Székelyszentlélek (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

1,03 km-re. Székelyszentlélek neve a Szentlélek tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik - vannak, akik a templom építésének idejét a XIII-dik századra teszik. Méteres nélkül - A falhoz érve, kerestem, hogy hol van a 8 m, de végül minden üreget kézzel kitapogattam. Templom - Itt sem sikerült megtalálnom a dobozt, hogy aztán hazaérve lássam a képeken, hogy nem voltam eléggé kitartó, mert ha jobban emlékeztem volna, meg tudtam volna találni. Nagyon szép freskók - Szégyen, hogy több tízszer vagy százszor mentem már át Székelyszentléleken, de soha nem álltam meg, nem tudtam, hogy ennyire értékes temploma van.
1,91 km-re. Farkaslaka a Felső-Nyikó völgyében, a Nyikó mindkét partján, a Gordon-tető aljában települt, a térség legjelentősebb települése. Ábel a ravatalozóban :) - Igaz, hogy nem az első alkalommal kerestük, de most biztosra mentünk. Ravatalozó - A rejteket megtaláltam, a geodobozt viszont nem. Geodobozt nem találtuk - A sírnál szokás szerint sok turista.
1,94 km-re. A Tau a görög ábécé 19-dik, a héber ábécének pedig az utolsó betűje. Ezt nem nézhetem tovább - Figyelem a hely SZABAD PRÉDA. Kereszt helyett csak pálinka - Ha már a szomszédban jártam, gondoltam, hogy szétnézek itt is. Puhányok - Csak szólok, hogy erre jártam, s kíváncsi voltam tényleg eltűnt-e a kis Tau kereszt.
2,41 km-re. Nyikómalomfalva közepes nagyságu település az egykori Udvarhely vármegye területén, a Fehér-Nyikó völgyében található. Első megtalálók - A templomkert nagyon szép, a falu csendes és nyugalmas a hőség nagy. Utólag bejelentve - Amikor ezt a megtalálást bejelentem, már 2022. Rejtekhely ellenőrzés - Ezt a rejtést már 2016-ban megtaláltam, de elfelejtettem bejelenteni.
2,55 km-re. A Csere-negyed Farkaslaka legújabb falurésze, inkább fiatalok lakják, akik egymás között anyósmentes övezetnek becézik a lakhelyüket.
2,93 km-re. A Gordon-hegy oldalában, egy külön magaslaton, fából faragott Mária-szobor áll. A kilátótól oda-vissza félóra - A Gordon-hegy tetejéről ereszkedtem be a Mária-szoborig, gyalog.
2,98 km-re. Aki Székelyudvarhelyről Farkaslaka irányába utazik, feljut a Baknya-tetőre, ahol egy nagy kereszt arra figyelmeztet, hogy itt érdemes megállni és körülnézni. Jézus - Parajd felé menet felléptem a szoborhoz. Elég érdekes szobor, szép kilátással - Építése után majdnem 10 évvel jutottunk oda, hogy meglátogattuk ezt a kilátót. Sötétben a meredek hegyoldalon - A közeli Mária-szobor rejtését indultam el megkeresni, a Gordon-hegy tetejéről indulva.
3,74 km-re. A múlt századtól két falu, Kecsed és Kisfalud, egy község Kecsedkisfalud néven.
4,04 km-re. A Székelylengyelfalván született Orbán Balázs író, történész, természetrajzi, néprajzi, és művészettörténeti kutató, a Székelyföld leírása szerzője.
4,06 km-re. Székelylengyelfalva temploma 1500-ban épült, amint egy 1776 május 9-én kelt összeírás megállapítja. Időjárás előrejelzés - Minden lengyelfalvi ember tudja.
4,09 km-re. Lengyelfalva a legnagyobb székely, Orbán Balázs szülőfaluja - Érdekes módon Orbán Balázs szülőfalujáról igen keveset írt. A természet ajándéka - Bár eredetileg úgy terveztem, hogy a környék rejtekhelyeit egy külön kirándulás alkalmával keresem fel, Székelylengyelfalva főúthoz való közelsége miatt mégsem hagytam ki ezt a rejtést.
4,19 km-re. Az udvarhelyi síugrósánc Szejkefürdővel szemben, a főút túlsó oldalán található, a Székelylengyelfalva felé vezető út baloldalán.
4,37 km-re. Orbán Balázs írja: A két csermely közötti dombot régi templom koronázta.
4,48 km-re. Székelyudvarhelynek egy régi érdekessége, egy öreg 200-300 éves fa az Ugron Gábor utcában, az egyik tulaj kertje végében, amit a köztudat Kanásné fájának nevezett. Restaurálták Kannásné fáját - Mivel a Kannásné fájának a maradványa egy magánház udvarán volt, oda nem rejtettünk.
4,51 km-re. Székelyudvarhely Szováta felőli bejáratánál több látnivaló várja az arra látogatókat, átuzatókat. Udvarhely határában - Érdekes rejtés, ahogy leparkoltam a bringát és kezdtem nézelődni, hogy merre keressem a dobozt, kiderült, hogy éppen az orom előtt van, csaknem rajta állok. Eddig nem jó helyen kerestem - Csak egy gyors megállás volt és már meg is volt a doboz. Szejke a borvizek Homoródja - Későn érkeztünk és megkóstoltuk a "kőolajat".
4,67 km-re. A Szejke-tető (Nagy Mál tető) nyugati oldalán, a Sármány nevű helyen, a rozsdás színű földek neve a Vörösoldal.
4,82 km-re. Székelyudvarhelytől észak-északnyugati irányban, az egykori Szombatfalva határában, a Parajd felé vezető országút mentén, a várostól 3 km-re, a Sóspatak völgyében, 517 méter tengerszint feletti magasságban fekszik Szejkefürdő. Faragott örökség - Átugrottunk a hegyen, megnézni milyen az ahol nincs hó. Székely kapuk - Egyenként, egyedi és eredeti darabok. Más geojátszótér rejtése - Van tudomásunk róla, hogy geodoboz van itt, ezen a helyen.
4,89 km-re. Orbán Balázs (1829-1890) a legnagyobb székely író, történész, etnográfus, publicista és közéleti személyiség sírhelye és emlékműve a Borvízoldalban van. Rejtek-illemhely - Második alkalommal keresem az itt elrejtett geodobozt. Új helyre került a doboz - Új helyet kerestünk a geodoboznak, de sajnos megzavartak és el kellett hoznunk dobozt.
5,26 km-re. A kilátót 2008 nyarán építették az oroszhegyiek, szeptember 21-én avatták fel a második Szilvanapok alkalmával, Böjte Csaba ferences szerzetes által celebrált szentmise keretében. Egy másik játszótér rejtését találtad meg - Úgy néz ki, hogy nem olvastad el figyelmesen a geodoboz megtalálását segítő információt, és nem nézted meg azt sem, hogy ki a geodoboz rejtője. Épül az új kilátó - Magtaláltam a rejtekhelyet és megtaláltam a kilátót lebontva, szépen egy rakásban. Új kilátó - Áll az új kilátó, fém és fa sikeres összehangolása.
5,46 km-re. A Székely Kálvária stációi egy-egy olyan történelmi eseménynek állítanak emléket, amikor a magyar és székely nép elszenvedett egy-egy történelmi csapást. Vadméhek nélkül - Gps nélkül valószínűleg nem találtam volna meg. Történelem óra - "A székely történelembe belemélyedve végigjártuk a Székely Kálvária útját. Mindig jön egy új tavasz - Mindenkinek figyelmébe ajánlom, aki még nem járta végig.
5,57 km-re. Az egykori Udvarhelyszék legmagasabban fekvő településeSzékelyuvarhelytől 12 km-re, az 1009 m magas Őrhegy déli lábánál, a Bosnyák- és a Ballé-patak völgyfőjében fekszik.
5,73 km-re. A Székelyuvarhelyhez tartozó Kadicsfalván keresztül, a városközponttól 6 km-re, a Bosnyák-pataknak a Rez-patakkal való egyesülésénél fekszik Tibód.
6,05 km-re. Hol a falu között lefolyó Gátpataka ered, messze fenn a Rez oldalában 2000 lábbal a tenger szinvonala felett fekszik Sükő. Felújított torony és rejtek - Már régóta tervezem, hogy meglátogatom a sükői ferde tornyot és a közelben található Rez-tetői kilátót.
6,37 km-re. A Bosnyák-patak völgyét követve, Tibódtól három kilométerre találjuk Székelyszentkirályt.
6,48 km-re. Székelyudvarhely legöregebb élő fája Jakab Árpád, a város zöldövezeteit karbantartó kertészmérnöke szerint Szombatfalván van. Végre - Nem tudtam az öreg tölgy létezéséről. Beleesett - A geodoboz sajnos megtalálta az utat a nagyobb üreg fele. Az élő és a már nem élő tölgyfa - Ennél a rejtekhelynél Kannásné fája csak segédpontként volt feltüntetve.
6,55 km-re. Farkaslaka határában, a Kalonda-tetőn még sokan foglalkoznak faszénégetéssel. Szénégetők - A főútról közelitettük meg. Füstölgés - Nárcisznézőbe indultunk a zuhogó eső ellenére. Ellenőrzés - A sok esős nap után örültünk a napsütésnek.
6,72 km-re. A Szapulj Kati elnevezésű iszapvulkán Székelyudvarhely északnyugati határában, a szombatfalvi részben, a Farcád felé vezető út és a Fehér-patak közötti Fehérvíz düllőn található, Simó János csűre mögött.
6,79 km-re. A Kalonda tető, Farkaslaka és Korond közt fekszik félúton, 845 m tengerszint fölötti magasságban. Most nincs nárcisz - Megtaláltuk az elásott dobozt. Nárciszmezők - A nárciszokat nem itt, hanem az út másik oldalán, a szénégetőkön túl kell keresni. Odú - Nárciszillattal telve megkerestük ezt a rejteket is.
6,88 km-re. Székelyudvarhelyről, pontosabban Kadicsfalváról Üknyédre legrövidebb úton a Rez-tetőn keresztül lehet eljutni.
7,21 km-re. Mai templomának építését stíluselemei alapján a XV-dik századra teszik, mint a késő gótikus kor emlékét.
7,69 km-re. Az egykori Kollégium-kert, a mostani labdarúgópálya és a vasúti sín közötti rész, köré csoportosulnak Székelyudvarhely szabadtéri sportpályái. A pontos hely - Sajnos a Fekete-tó helyét, a telek új tulajdonosa feltöltötte.
7,81 km-re. A Farkaslakáról Korondra vezető útról, a Kalonda aljában balra útelágazás vezet Énlaka felé. Rejtés - Kissé megkésve, de eljött az idő, hogy ezeket a rejtéseket is bejelentsem, sajnos hamarabb nem sikerült időt szakítanom rá. Befalazva - Elég sokáig számolgattuk a sarkakat, míg megkerült a 8.
7,82 km-re. A Haberstumpf-villa Székelyudvarhely egyik régi szép épülete, jelenleg, restaurálás után, macute;zeum. Kosz a visszajelzest - Nemsokara javitom, kivulrol fogom leszigetelni valahogy. Marad a remény - Sajnos, az a helyzet, hogy rengeteg érték maradt ránk. Kissé rég volt - Egy kis hezitálás után, hogy vajon hol kezdjem, a rejtek mellett döntöttem, így hamar meglett a doboz (pet előforma) :D.
7,83 km-re. Sütő András szobra - Székelyudvarhely.
7,84 km-re. Gróf Széchenyi István mellszobra, Székelyudvarhely.
7,86 km-re. Tomcsa Sándor mellszobra, Székelyudvarhely.
7,91 km-re. Elfáradtál a hintán vagy a csúszdán? Mezítláb lépett le a doboz - A parkot csak a kerítésen kívülről néztük meg, és nem valószínű, hogy kipróbáltuk volna. Gyerekek - Minden stimmelt, csak rengeteg ember és gyerek volt a kerítés mindkét felén.
7,92 km-re. Egy városi legenda szerint, az egyik székelyudvarhelyi temetőben van, vagy volt egy sírkő, melyen a következő felirat olvasható. Hol is jobb? - A sírfeliratot kétféleképpen lehet értelmezni, és ez nem mindenkinek nyilvánvaló. Ma már lehet, hogy Csíkban - Pár napja történt Székelyudvarhelyen, és a legendás sírkő közelében. Sírkő - Na, ez a hely pont a vásár kellős közepén van.
7,93 km-re. A Nagyküküllő és a Nyikó között húzódó dombvidék legmagasabb csúcsa, a 932 m magas Rez-tető. Lehettem volna első megtaláló, de csak második rejtő lettem - Egyik kedvenc rejtekhely-kategóriám, a Rez-tetőihez hasonló kilátótornyok.
7,93 km-re. A fahíd része a Malom utcának, Székelyudvarhely északnyugati részét köti össze a délkeleti felével. Kacsák a vízen - Egy kicsit várni kellett, ameddig néhány arrajáró tovább megy, addig az úszkáló kacsákat néztük. Gerendák közt - Azért nem gondoltam, hogy majdnem délben ilyen kevesen vannak a hídon.
7,94 km-re. Elek apó kútja egy többtonnás sziklatömbből készített alkotás, melyet a Szeltersz völgyéből szállítottak Székelyudvarhely központi parkjába. Elek apó gyíkja - Az év utolsó napján, az újévet és Szilveszter barátunkat megünnepelni indultunk a Vargyas völgyébe. Szikla - Ezt a dobozt nappal keresni nem leányálom.
7,94 km-re. A székelyudvarhelyi Városi Park nemrég volt felújítva, színtere lehet nagyobb buliknak, egy kellemes délutáni sétának is. Szep varosi park - Mar 2012-ben megtaláltuk. Színek és számok - A helyszínre érve eltartott míg rájöttem, hogy mit jelentenek a színek. Kissé rég volt - Egy jó kicsit megfogott, végig a rejtek közelségében kerestük, de sehogy sem esett le.
7,96 km-re. Napozó nő szobor, Székelyudvarhely.
7,98 km-re. Bocskai István emlékmű, Székelyudvarhely.
8,05 km-re. A Székelytámadt vár olyan épített öröksége Székelyudvarhelynek, amely nem csak az udvarhelyieknek, de a székely történelem szempontjából is nagy jelentőséggel bír. Az egri vár másolata Gárdonyban - Megnéztem a videót. Harangkiállitás - Székelyudvarhelyi látogatásom alkalmával kerestem meg a várat. Harangkiállítás és Mini Erdély Park - Bár napsütéses vasárnap délután volt, a Székelytámadt vár területén nem voltak látogatók.
[ Fel ↑ ]
8,26 km-re. Korond és Firtosváralja között, a Kalonda folytatását képező fennsík nyugati, sajátságosan feltarajosodó részén, meredek sziklafalakkal rendelkező Firtos-hegyen épült Firtos-vára. Mélyre besűlyedt geodoboz - Sikeresen megtaláltuk a dobozt, de nagyon mélyen volt a tuskóban. Legendák nyomán - Firtosváralja felől mentünk fel, a Firtos lova fölött csodálatos erdőben, őzek társaságában. Kerestem, de nem találtam - Még a helyet sem sajnos.
8,26 km-re. Nagygalambfalva mellett, a Rák tava helyén, régen egy ház állott. Új doboz - Átléptem a dobozt, vagyis a hűlt helyét. Köszönöm az új dobozt - Majdnem megvicceltél. Száraz ősz - A tó teljesen kiszáradtnak tűnik, vízfelület egyáltalán nem látszik, azért a kilátás szép.
8,26 km-re. Nagygalambfalvától három km-re délkeletre, a Vágás-patak völgye felett található a Vártető.
8,26 km-re. Az Ördögútja második töltésszakasza a szentkirályi Nyírtől a zetelaki Szőlőhátig vonul, majd a Nagy-Küküllő Ivó hídjához ereszkedik be.
8,26 km-re. A település eredetét a XI-XII század fordulójára teszik, mert ebből a korból származó, félig földbe ásott lakások nyomait tárták fel.
8,26 km-re. A Zete tanösvény elősegíti a Felső-Nagy-Küküllő mente helytörténeti nevezetességeinek és természeti értékeinek a megismerését. A Zete tanösvény a Duna televízióban - Január 19-én, a Duna Televízió Talpalatnyi Zöld mûsorában túraajánlatként bemutatásra került az Erdély Kárpát Egyesület székelyudvarhelyi csoportja által kijelölt, Zeteváralja közelében levõ, Zete tanösvény. Egy jó tanösvény - Nagyon jó tanösvény, legjobb a látottak közül.
8,26 km-re. A Pokoláztól tovább az út elhagyatott katonai radarok mellettt visz tovább, a szemétfeldolgozóig. Nárciszmezők - Már többször készültem, hogy egy dobozt rejtsek ezen a vonalon, mert tényleg szép a kilátás, megéri felkeresni. Virágtenger - Összekötöttük a kellemest a hasznossal, és miután megszedtük a markunkat nárcisszal megkerestük ezt a geodobozt is. A rejtek már üres volt - Székelyudvarhely irányából tartottam hazafelé.
8,26 km-re. Patakfalva régi temploma az 1802-es földrengéskor elpusztul.
8,26 km-re. Benéztünk a 13-14-dik században épült templomba, ahol Kányádi György református tiszteletes elkápráztatott alapos ismereteivel.
8,26 km-re. Ezen a helyen, 1506-ban alkották meg az agyagfalvi constitutio-t. Hazafelé - Betértem az emlékműhöz, hogy megkeressem a dobozt. Udvarhelyi túra - Hazafelé Udvarhelyröl benéztem megint az agyagfalvi emlékmühöz. Székelyek - Ez sem került elé, pedig a szulákot jól letapostam a lépcső mellett.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.