Tordatúr település (Kolozs megye) Központ: Tordatúr. Tordatúr román elnevezése: Tureni. Egyéb neve: Túr.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Tordatúr (Kolozs megye) és környéke turisztikai látnivalói

Római katolikus templom Tordatúr 0,57 km-re. A tordatúri Szent Kereszt felmagasztalása-római katolikus templom 1841-42-ben épült. XIV-dik század elején készült Madonna-szobra Erdély legrégebbi Madonnája, melyet ma a gyulafehérvári székesegyház őriz.
Túri-hasadék vasalt ösvény Tordatúr 1,04 km-re. Vasalt útvonalat adtak át 2018 szeptember 24-én, a Túri-hasadékban, ez az útvonal idáig csak nehezen volt járható, és nem lehetett megúszni lábmosás nélkül. A múltban többször is építettek a patak fölé hídakat és pallókat, de ezek nem bizonyultak tartósnak.
Szent László kútja Magyarpeterd 2,5 km-re. Szent László kútja Magyarpeterd határában, az észak-erdélyi autópálya közvetlen közelében található. Forrás. Mivel a kiépített forrást könnyű megtalálni, jó lenne ha aszerint tájolná be valaki a Szent László forrást. Te vagy az egyetlen kincskereső, aki gps nélkül keres. Legalábbis nem tudok másról. Vizének gyógyító erőt tulajdonítottak.
Kiépített forrás Magyarpeterd 3,08 km-re. Szent László kútját keresve, Tordatúr közelében, a Koppánd felől Magyarpeterdre vezető út felett egy kiépített forrást láttam. Tévedés. A panzióban, ahol a szállásom volt ezt a forrást mondták, mint a Szent László forrás. Nem hinném, hogy tévedtem. Nem tudom, hogy a tévedés címszóval a panzióra, vagy rám utalsz.
Kőcsorgó Koppánd 3,41 km-re. A Kőcsorgó pataka, amelynek vizét a rómaiak vízvezetékkel terelték el, ma piciny szurdokon áthaladva egyesül a Rákos-patakkal. A közelben van a Vágottkő római kőfejtő.
Unitárius templom Szind 4,82 km-re. Temploma XIII-dik századbeli, román stílusú - félköríves diadalíve megmaradt az átalakítások és újítások után is, akárcsak a díszes ablakrózsa a félköríves apszison és egy köríves ablak. Hajóját újjáépítették, de a régiből átmentették félköríves kapuzatát.
Magyarpeterd 5,86 km-re. A reformáció során a katolikus lakosság az unitárius vallásnál állapodik meg. Laura panzió. Mivel itt volt foglalva a szállás, normális, hogy megtaláltam a falut. Már 1570-től erős unitárius egyházközség, természetesen a középkori templom birtokában.
Vaskereszt Szind-tető Tordai-hasadék 6,47 km-re. A Tordai-hasadék bal oldalán, a Szind-tető szélén, egy 1939-ben emelt vaskereszt található. Kereszt. Miután végigsétáltam a szorosban, felkapaszkodtam az oldalban, a tetőre. Címkézett fotó. A Kis Balika barlangnál nem volt lehetőségem keresni a dobozt, de nem gondoltam, hogy itt sem lesz. Rajta két vastábla, melyen a keresztet felállító személyek neve olvasható, illetve a következő felirat román nyelven: Azoknak, akik értik a hegyet.
Kis-Balika-barlang Tordai-hasadék 6,48 km-re. A Balika-barlangok a Tordai-hasadékban, a menedékháztól számítva a negyedik hídnál helyezkednek el, egymással szemben, a bejáratuknál erődítésre épített védművekkel. Két eső között. Különös izgalommal ismerkedtünk a hellyel és a legendával, mivel kincskereső csapatunk egyik tagját hasonlóan becézzük. Tömeg. A rejtekhelyet megtaláltam, de nem volt lehetőségem keresni a rejteket és a dobozt, mert a barlang bejárata mellett nagy tömeg volt.
Hili-odú Via ferrata Tordai-hasadék 6,54 km-re. A Hili-odú történetét Réthi Lajos írja le 1862-ben. Hili magyarpeterdi szolgalegény volt, 1860-ban, húsvét alkalmával a hegytetőről leereszkedett a dúsan zöldelő borsfenyő bokrokhoz.
Tordai sóbánya 7,09 km-re. A tordai sóbánya a sóbányászat különleges épségben megmaradt tanúja, Torda egyik legnagyobb, maradandó élményt nyújtó turista látványossága. Kint. Nem kell bemenni a dobozhoz, mert kint van, ha szemben állunk a bejárattal, baloldalt van egy régi fal, abban van a boltív, és abban a doboz. Hiába. Nagyon alaposan átvizsgáltunk minden mozgatható követ a boltív alatt, de sajnos a dobozt nem találtuk meg.
Református templom Újtorda 7,09 km-re. Az újtordai templom építésének idejéről nagyon régi adatot őrzött meg Torda megye levéltára. Egy gyanús parklakóval a sarkamban. Aznap délben a Túri hasadéknál, valamint a magyarpeterdi Szent László kútja mellett rejtettem. Torda és környéke 3. Szerencsére nem volt sok járókelő, rendesen bekönyököltünk az odúba, de sajnos műanyag poharakon kívül semmit nem találtunk benne. Eszerint 1204-ben épült Szent László tiszteletére.
Ferences templom és kolostor Torda 7,76 km-re. Ótordáról Újtordára a kolozsvári úton menet körülbelül félúton áll a szerény megjelenésű, nem túl nagy méretű ferences kolostor. Az együttes lényegében két épületből, a templomból és a szentélyhez derékszögben csatlakozó kolostori lakóépületből áll.
Piaci nagytemplom Torda 8,21 km-re. A tordai katolikus templom az ótordai plébánia területén épült, a főtér északi részén, eredeti stílusa alapján építési korát a XV-dik századra teszik. Országgyűlések helyszíne. A tordai sóbánya után kerestük fel a templomot, sajnos zárva találtuk, csak az előcsarnokba lehetett bemenni, azonban innen is szép látvány volt, de a felidézett történelmi hangulat hamar elillant amint elindultam a dobozt keresni. Nagyon nehéz terep. Többször is átutaztam már a városon, kocsival áthajtva a főutcán, és a sok felújított épületet látva mindig az volt az érzésem, hogy Torda egy szép, rendezett, gondozott város. Ennek kőbe vésett tanúi is vannak: egy külső támpilléren 1458-as, egy másikon 1478-as, egy harmadikon 1504-es dátum.
Ótordai kastélytemplom Torda 8,47 km-re. A mai templom XV-dik századi és a gótikus kar alkotása; a XI-XIV-dik században itt más templom állott. Atutazoban, ladakeresoben. Otletes kis rejtek, hamar megkerult. Ahol az asszony az úr. Miután a nap első felében megmásztam a Tordai hasadék vasalt mászóútját, majd geodobozokat rejtettem a tordai sós tavaknál, eljött az ideje, hogy megkeressek néhány geodobozt is. A középkori első templom Szent Márton nevét viselte, s valószínűleg az ótordai templom örökölte ezt a címet, s elődje volt a város legrégibb parochiális temploma.
Régi Aranyos-fahíd Torda 8,82 km-re. A tordai Aranyos-híd Torda város szélén, a Kolozsvár-Brassó úton állott. Épült 1804-1815-ben, vámot szedtek rajta.
Unitárius templom Mészkő 8,97 km-re. Mészkő látnivalója a középkori eredetű unitárius templom.
Tordai Sósfürdő 9,45 km-re. Tordai Sósfürdő, Római-tó
Fülemüle-tó Torda 9,45 km-re. Fülemüle-tó -  Torda Szabadstrand. A rejtek-fa körül néhány strandoló heverészett pokrócokon, és strand-ágyakon, egy hölgy húszlépésnyiről figyelt minket a napszemüvege mögül, miközben eljátszotta, hogy máshova néz.
Csukás vizesés Mészkő 9,61 km-re. A legegyszerűbb megközelíteni a Csukás vízesést Sínfalva vagy Mészkő felől. Egy nagyon forró napon. Egy szólóban megrendezett biciklitúra alkalmával jutottam el a Csukás vizeséshez. Ha autóval vagy biciklivel vágunk neki az útnak akkor legjobb ha Tordáról, Szentmihályon keresztül Mészkő fele megyünk.
Octavian Felecan kripta Magyarszilvás 10,46 km-re. A magyarszilvási Veres kastély udvara melletti hatalmas csalán-ültetvényen :-) keresztül, a domboldalon levő szilvafák között, egy érdekes, elhagyott kriptára bukkanhatunk. 1936-ban temették ide Octavian Felecan doktort, azonban ki tudja miért, a kripta jelenleg üresen áll.
Veres kastély Magyarszilvás 10,69 km-re. Veres kastély - Magyarszilvás, Kolozs megye. XVIII-XIX századból származó épület.
Szilvás-patak völgye Magyarszilvás 10,95 km-re. Szilvás-patak völgye - Magyarszilvás
Horgásztavak Csürülye 11,51 km-re. Csürülye községközponttól, illetve az autópályától délre, Alsófüle és Sütmeg között, egy több horgásztóból álló tórendszer található. Korhadt facsutak és az odvas fa. Egy odvas fa és egy korhadt facsutak, két teljesen különböző dolog. Találgatás. "Egy odvas fa és egy korhadt facsutak, két teljesen különböző dolog.
Református templom Aranyospolyán 11,9 km-re. Középkori okleveles adat templomról nincs, Aranyospolyán temploma azonban meghatározza korát. Tornya alatti bejáratának kapuja gótikus kori alkotás, csúcsíves, hasonlóképpen a torony lóhereívvel záródó ablakai is.
Berkesi-szoros Torockói-hegység 12,4 km-re. Várfalva és Borrév között ömlik az Aranyosba a Berkes pataka, miután átfolyik egy szoroson, több vízesést képezve. Ládakeresés gps nélkül. A geoládák, rejtekhelyek megkereséséhez nem kötelező gps-el rendelkezni. Torockó fele. Útban Torockó fele megálltunk, és megnéztük, bejártuk ezt a szép kis szorost. A Berkesi-szoros körülbelül 5 km távolságra található a Tordai-hasadéktól, dél-nyugat irányba.
Feleki gömbkövek 13,31 km-re. A Kolozsvárról déli irányba kiránduló természetjárók gyakran találnak kisebb-nagyobb gömbalakú köveket, melyeket a tudományos irodalom feleki konkrécióknak nevez. Melléfogás. A Leányvár, és ebéd után kerestük meg ezt a helyet, ugyanúgy autóval megközelítve ameddig lehetett. Új doboz új helyen. Ma erre jártam és elrejtettem egy BabBerci féle dobozt a régi rejtek közelében. A gömbkövek megtalálhatók a 827 m magas Kis Magurától a Pata és Ajton között emelkedő Nagy Csoltig (722 m), csaknem minden suvadáskaréjban, vizmosásban és patakmederben.
Majláth-kút Bükk-erdő 13,65 km-re. A Majláth-kút Kolozsvártól délre, a Mikes-házaktól északra, a monostori Bükk-erdőben található. Lehet, hogy csak volt másik doboz a közelben. Én kétlem, hogy van még egy másik doboz a közelben. Pedig megvan. Előbb megkerestem a mi dobozunkat, majd a másikat is. Bár állítólag a környék egyik legjobb, legkedveltebb forrása, úgy néz ki mégis kevesen ismerik.
Járaszurdoki barlang 13,93 km-re. Borrév és Járaszurdok között, a Járamagura felé vezető elágazástól körülbelül 250 m-re Borrév felé, a völgy jobb oldalán egy barlang bejárata látható a hatalmas mészkőben. Előtte, mindkét oldalon, 1-2 autónak való parkoló is található.
Kisvasút alagút Borrév 14,51 km-re. A Tordát Topánfalvával összekötő vasút már sok éve nem működik, és sajnos a síneket is részben ellopták, pedig használhatták volna turisták vonatoztatására, a mócok zárt világának bemutatására. Takarítják az Aranyos völgyében a síneket. Először az alagút Borrév felőli végén kerestem, de itt nem volt leomlott sziklakupac. Újraindul, vagy nem. A https://www.
Levendulafarm és sósfürdő Kolozs 15,05 km-re. A sósfürdőjéről híres Kolozson a Valkai házaspár levendulafarmot, két sósvizű fürdőmedencét, és egy vendégházat létesített. Minden évben levendulafesztivált szerveznek, ami egy háromnapos hétvégi időszakot jelent, 2023-ban július 8-9 között tartanak Levendula napokat.
EKE-forrás Kolozsvár 15,55 km-re. A Kolozsvár melletti EKE-forrás a Szelicse és Kolozstótfalu közt elterülő erdőben, a Hideg-hegyen található. Faradtsag angros aron, pihenes viszonteladoktol. Nezegettem a kolozsvari ladakat. Olcsó fáradtság, friss lustaság, és tengerentúli vánszorgás. Mennyiért veszed a fáradtságot? Csak azért kérdem, mert nekem volna eladó.  Több irányból lehet megközelíteni.
Alverna ferences kegyhely Kolozsvár 16,18 km-re. Az Alverna Szent Ferenc-rendi épületegyüttes Kolozsvár délkeleti szélén, a Békás nevű helyen, a Bükk utca elején található. Az Assisi Szent Ferenc szülőhelyén álló templom mintájára épült.
Csodaszarvas fa Kolozsvári Bükk 16,92 km-re. A kolozsvári Bükk erdő egyik régi érdekessége a Csodaszarvas fa, amelyről dr Xántus János jópár évtizede irt egy cikket fénykepes ilusztrációval, amelyet sajnos nem sikerult fellelnem. Fazékrejtő játék. Csürülye, illetve Szelicse felől tartottam Kolozsvár irányába, így a Plecska-patak völgyéből közelítettem meg a helyet. Mégsem legenda. Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát. Az Erdélyi Gyopár folyóiratból származik minden információ a famatuzsálemről.
Elveszett világ Botanikus kert Kolozsvár 17,6 km-re. A kolozsvári botanikus kert egy olyan pontját ismerheted meg, ahol elfelejted, hogy egy városban, vagy akár egy botanikus kertben vagy. Amit írtam csak az én véleményem. Lehet mások másképp látják a dolgokat. Domszi lakásán. Domszival megbeszéltünk egy találkozót a Botanikus kertben. Egy üde erdő hangulatát hozza, csirepelő madarakkal, csörgedező patakkal, és ugráló mókusokkal.
Agrobotanikus kert Kolozsvár 18,04 km-re. A kolozsvári Agrobotanikus kert az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem területén található. Közel 7 hektárnyi területen 1800 növényfajta található itt.
Szabók bástyája Kolozsvár 18,1 km-re. A kolozsvári Szabó-bástya a város második falának legerősebb sarokbástyája, a Farkas utca külső részében található. Bástya. Látom, hogy Novák apó szobor talpazatáról lekerült, hogy a magyarok ölték meg. Az építmény első írásos említése Mátyás király idejéből, 1475-ből származik.
Betula Pendula Kolozsvár 18,11 km-re. A középkori Kolozsvár egykor körülbelül négy kilométeres várfallal volt körülvéve, bástyáinak (tornyainak) száma pedig meghaladta a 20-at, és mindegyiket más céh védelmezte. Utólag. Egy megtalálás még a rejtekhelyes születésem elötről. Van doboz?. Kerestük, de hiába.
Gilovics haz 18,15 km-re. A Gilovics-ház 2001 áprilisában leégett, azután tégláit széthordták, ma csak romjai látszanak. Petőfi (Avram Iancu) utca 23.
Egykori Biazini-szálloda Kolozsvár 18,17 km-re. Egykori Biazini-szálloda, ma lakóház - Petőfi (Avram Iancu) 20.
Katolikus líceum nyomdája Kolozsvár 18,18 km-re. Katolikus líceum nyomdája és középkori városfalrész a telek határán - Petőfi (Avram Iancu) utca 15.
Állami Levéltár Kolozsvár 18,19 km-re. Állami Levéltár, volt fogház, és középkori városfal-részlet a telek határán. Farkas utca 10.
Farkas utcai református templom Kolozsvár 18,19 km-re. A Farkas utcai református templom építészeti és történelmi műemlék-épület, a legnagyobb egyhajós gótikus templom Erdélyben. Szent György és a sárkány. Na, ez jó nagy templom. A ferences testvérek építették késő-gótikus stílusban, Mátyás király rendeletére és anyagi támogatásával.
Református Kollégium Kolozsvár 18,19 km-re. Református Kollégium - Farkas utca 14.
Sárkányölő Szent György szobra Kolozsvár 18,19 km-re. Sárkányölő Szent György szobra a Farkas utcai református templom előtt áll.
Aleman-ház Kolozsvár 18,19 km-re. Aleman-ház - Petőfi (Avram Iancu) 18.
Szent György laktanya Kolozsvár 18,19 km-re. Szent György laktanya (kaszárnya) - Hunyadi (Stefan cel Mare)-tér 3.
Emil Racovita Líceum Kolozsvár 18,22 km-re. Emil Racovita Líceum, volt Polgári Leányiskola - Farkas utca 9-11.
Karacsay-házak Kolozsvár 18,23 km-re. Karacsay-házak, és középkori városfal-részlet a telek határán. Farkas (Mihail Kogalniceanu) utca 1.
Egykori vármegyeház Kolozsvár 18,23 km-re. Egykori vármegyeház, és középkori városfal-részlet a telek határán. Farkas (Mihail Kogalniceanu) utca 6.
Szabó Károly háza Kolozsvár 18,23 km-re. Szabó Károly háza - Petőfi (Avram Iancu) utca 12.
Teleki-palota Kolozsvár 18,23 km-re. Teleki-palota - Farkas utca 7.
Pataki-Tollas-ház Kolozsvár 18,24 km-re. Pataki-Tollas-ház - Farkas utca 5.
Akadémiai Kollégium Kolozsvár 18,24 km-re. Akadémiai Kollégium, a régi Egyetemiek Háza, az első magyar kőszínház telke. Színház utca 1 szám, Király utca 4.
Báthory István elméleti líceum Kolozsvár 18,25 km-re. Báthory István elméleti líceum, volt Piarista líceum - Egyetem utca 7-9.
Babes-Bolyai Egyetem Kolozsvár 18,25 km-re. Babes-Bolyai Egyetem, egykori Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem. Egyedül és gps nélkül. Megtaláltam, méghozzá egyedül és GPS nélkül. Csinos láda, csinos lányok nélkül?. Ezt nem hiszem el. Farkas (Mihail Kogalniceanu) utca 1.
Erdélyi Iskola szoborcsoport Kolozsvár 18,25 km-re. Erdélyi Iskola szoborcsoport a Farkas utcában, a Babes-Bolyai Tudományegyetem főépülete előtt található.
Báthory-Apor Szeminárium Kolozsvár 18,27 km-re. Az Egyetem utcában lévő Báthory-Apor Szeminárium épületét Apor István alapítványából építették a jezsuiták 1728-31 között. Az egykori Szent József Fiúneveldét 1776-ban a piaristák vették át.
Piarista rendház kolostora Kolozsvár 18,28 km-re. Piarista rendház kolostora és Convictus nobilium (nemesi bentlakás). Egyetem- és Farkas-utca saroképülete.
Szigeti-ház Kolozsvár 18,29 km-re. A Király utca 24 szám alatt található a Szigeti-ház, amely egy XVIII-dik században épült kolozsvári barokk műemlék ház.
Teleki-Béldi-palota Kolozsvár 18,3 km-re. Teleki-Béldi-palota - Király utca 22 szám, Kolozsvár. XVI-XIX-dik században épült lakóépület.
Incseli Szőts Sámuel-ház Kolozsvár 18,3 km-re. Kolozsváron, a Király utca 18 szám alatt áll az 1795-ben épített, barokk műemlék Incseli Szőts Sámuel-ház.
Bethlen-Bánffy-ház Kolozsvár 18,31 km-re. Kolozsvár belvárosában, a Király utca 16 szám alatt álló, barokk műemlék lakóház.
Bolyai János mellszobra Kolozsvár 18,31 km-re. Bolyai János mellszobra a Babes-Bolyai Tudományegyetem belső udvarán áll - Vetró Artúr alkotása, 1979.
Toldalagi-Korda-palota Kolozsvár 18,31 km-re. Toldalagi-Korda-palota, ma a Babes-Bolyai Egyetem adminisztrációs hivatala. Király utca 14.
Bogdánffy-ház Kolozsvár 18,31 km-re. Bogdánffy-ház - Petőfi (Avram Iancu) utca 1.
Szarvadi-ház Kolozsvár 18,31 km-re. Szarvadi-ház - Király utca 10.
Barokk polgárház Kolozsvár 18,31 km-re. Barokk polgárház - Király utca 8.
Barokk Makoldy-ház Kolozsvár 18,32 km-re. Barokk (Makoldy)-ház - Király utca 6.
Aranyműves vagy Újhelyi-ház Kolozsvár 18,33 km-re. Aranyműves vagy Újhelyi-ház - Ion C Bratianu (volt Király) utca 27.
Egykori piarista templom Kolozsvár 18,33 km-re. Egykori piarista templom, ma Szentháromság római katolikus templom. Egyetem utca 5.
Gombos-ház és nyomda Kolozsvár 18,38 km-re. Gombos-ház és nyomda - Hermann Oberth utca 1.
Wertheimer-ház Kolozsvár 18,4 km-re. Wertheimer-ház - Deák Ferenc utca 38.
Kis Bánffy-ház Kolozsvár 18,4 km-re. Kis Bánffy-ház - Deák Ferenc utca 32.
Kariatidák Pap-ház Kolozsvár 18,4 km-re. A Pap-ház a volt Deák Ferenc utca 42 szám alatt található, szecessziós stílusú polgári emeletes ház. Pap József ügyvédi kamarai elnök emeltette 1910-ben.
Kemény-ház Kolozsvár 18,41 km-re. Kemény-ház vagy Katona-ház - Deák Ferenc utca 20.
Csíki-ház Kolozsvár 18,41 km-re. Csíki-ház - Deák Ferenc utca 18.
Harmincadház Kolozsvári kaszinó Kolozsvár 18,41 km-re. Harmincadház vagy Kolozsvári kaszinó - Deák Ferenc utca 16.
Pataki-Gombos-ház Kolozsvár 18,42 km-re. Pataki-Gombos-ház - Deák Ferenc utca 12.
Pénzügyi palota Kolozsvár 18,42 km-re. Pénzügyi palota - Honvéd (Dorobantilor) utca 1.
Minorita templom és kolostor Kolozsvár 18,42 km-re. Egykori minorita templom és kolostor, ma görög-katolikus székesegyház - Deák Ferenc utca 10.
Folly-Hutflesz-házak Kolozsvár 18,42 km-re. Folly-Hutflesz-házak - Deák Ferenc 6-8.
Wesselényi-Dobál-ház Kolozsvár 18,42 km-re. Wesselényi-, majd Dobál-ház - Deák Ferenc utca 4.
Kenedeffy-ház Kolozsvár 18,43 km-re. Kenedeffy-ház - Deák Ferenc utca 2.
Thorotzkay-ház Kolozsvár 18,43 km-re. Thorotzkay-ház - Deák Ferenc utca 51.
Rucska-ház Kolozsvár 18,44 km-re. Rucska-ház - Deák Ferenc utca 37.
Pattantyús-ház Kolozsvár 18,45 km-re. Pattantyús-ház - Deák Ferenc utca 33.
Váradi-ház Kolozsvár 18,45 km-re. Váradi-ház - Deák Ferenc utca 31.
Fehér Márton háza Kolozsvár 18,45 km-re. Fehér Márton háza - Deák Ferenc utca 29.
Simon Elek majd Gallus Viktor háza Kolozsvár 18,45 km-re. Simon Elek majd Gallus Viktor háza - Deák Ferenc utca 27.
[ Fel ↑ ]
Kétágú templom Kolozsvár 18,67 km-re. A kolozsvári Kétágú templom, más néven az alsóvárosi református templom az egykori Külső-Magyar utca, ma 1989 december 21 sugárút 41 szám alatt található. Ezt is javítják. Bemenni ebbe sem tudtam, de felmentem az egyik toronyba, mivel a tetőjavító munkások is ott közlekedtek.
Bocskai István fejedelem szülőháza Kolozsvár 18,74 km-re. A Mátyás király utcában álló, lényegében Mátyás király szülőházával szemben álló ház helyén álló épületben született Bocskai István, 1557 január 1-jén.
Mátyás király szülőháza Kolozsvár 18,76 km-re. Itt született Mátyás király, Méhfi Jakab polgár és szőlősgazda házában, 1443 február 23-án.
Kőváry-ház Kolozsvár 18,82 km-re. XIX-dik század elején épült és a Bástya utca elején álló műemlék lakóház.
Karolina-oszlop Kolozsvár 18,83 km-re. 1831-ben állították fel Páll Sámuel főbíró kezdeményezésére, Habsburg I Ferenc császár és felesége Karolina Augusta 1817-dik évi látogatásának emlékére.
Ferences kolostor és templom Kolozsvár 18,84 km-re. A kolozsvári ferences kolostor az egyedüli épen maradt gótikus koldulórendi kolostorunk a XV-dik századból.
Erdélyi Történeti Múzeum Kolozsvár 18,86 km-re. A Bástya utca 2 szám alatti Petrichevich-Horváth-házban kapott helyett az Erdélyi Történeti Múzeum.
Kálvária-templom Kolozsvár 18,96 km-re. A kolozsmonostori Kálvária-templom, vagy római katolikus Nagyboldogasszony-templom a Monostori út 60 szám alatt található. Magyarázat megértése. Nekem a dadogós viccet is kétszer kellett elmagyarázzák. Bencések. Sikerült bemennem. Az első kolozsmonostori erődítmény, egy árokkal körülvett földvár, a 10-dik században épült.
Ecsetgyár Kolozsvár 19,41 km-re. Az Ecsetgyár egy jelenkori művészeti tér, mely független kulturális központként működik. A projektet 2009-ben kezdeményezte egy kolozsvári művészekből, és kulturális menedzserekből álló csoport.
Fekete nyár Rózsák parkja Kolozsvár 19,48 km-re. 9,45 m kerületű fekete nyár, a kolozsvári Rózsák parkjában.
Renner bőrgyár 19,77 km-re. The Shoe Tower located inside the former Renner shoe factory was a symbol of Cluj. Jó ötlet ez a rejtekhely. A veszélyekre figyeljetek, ha arra jártok. Gyar. Nagyon durva hely. It still can be admired by nostalgics, but now it is almost a ruin, and probably soon will be demolished.
Mezőségi bánya Torockói-hegység 19,78 km-re. Torockó településről észak felé indulva, számos helyen találkozunk felhagyott vasbányák és vashámorok nyomaival. A harmadik katonai felmérés ferencjózsefi térképén több helyen is szerepel az Eisenhammer (Vaskalapács, Vashámor) felirat.
Járabányai mosógép 20,18 km-re. Járabányát nyugat felé elhagyva a DJ107R jelzésű úton, az utolső házaktól körülbelül 300 m-re, van egy nagyon energiatakarékos mosógép. :)
Szent Donát szobra Romulus Vuia Néprajzi Park 20,39 km-re. A Hója-domb egyik kiemelkedő pontjára a 18-dik század végén állították fel szőlősgazdák védőszentjének, Szent Donátnak a szobrát. Jelenleg a Romulus Vuia Néprajzi Park szabadtéri részlegén tekinthető meg.
Római katolikus templom Szászfenes 21,35 km-re. A XIII-dik században feltűnő neve, Zaazfenes szász telepesekre utal, s ez arra a feltételezésre ad jogot, hogy már ekkor temploma volt. Előbb egy 1336.
Arkhai szoborpark Magyarfenes 21,81 km-re. Az Arkhai szoborpark Magyarfenesen, Bartha Ernő szobrászművész telkén található, hivatalosan 2014. június 29.
Kerek tisztás Hója-erdő 22,06 km-re. A Hója egyben hegygerinc és erdő is, Kolozsvártól, illetve a Törökvágásnak nevezett, természetes módon képződött hágótól nyugatra található. Kiterjedése körülbelül 295 hektár, legmagasabb pontja 506 m-en található.
Mezőszopor 23,94 km-re. 1213-ban villa Zupur, 1332-ben Supur, 1450-ben Zopor, 1478-ban Zoopor néven jelentkezik az oklevelekben.
Kolozsvári Szénafüvek 24,46 km-re. A Kolozsvári Szénafüvek a Kolozsvártól északnyugatra, a város szélétől körülbelül 6 km-re található. Nyárvégi séta. Nagyon ötletes rejtés. Szomú hírek. Szomorú híreket kell közöljek. Legkönnyebben a kajántói vám (Irisz telepi téglagyár) melletti dombnak tartó úton közelíthetjük meg.
Református templom Magyarlóna 24,63 km-re. 1298-ban villa Louna néven jelentkezik az oklevelekben. 1332-ben és 1519-ben Lona, 1652-ben Szász Lona a neve.
[ Fel ↑ ]
Turisztikai látnivalók Kővárgyertyános - Turisztikai látnivalók Felsőbánya - Közeli települések: Pusztacsán látnivalói 2,44 km-re - Komjátszeg látnivalói 2,64 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.