Náznánfalva település (Maros megye) Központ: Marosszentkirály. Náznánfalva román elnevezése: Nazna. Egyéb neve: Borzásszeg.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Náznánfalva (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Római katolikus kápolna Náznánfalva. Náznánfalva határában feltárt leletek egyértelműen alátámasztják, hogy már a bronz és a római korban is lakott terület volt. Becsavarozva. Itt is már másodjára próbálkozok. Zárva. Szép kis kápolna, de sajnos a kapu zárva. Nekem is zárva. Elég korán érkeztem, de mint az elöttem ott járok, a kapukat én is zárva találtam.
Bissingen-Lázár vadászház Meggyesfalva. A Vadászház földszintes épület az egykori meggyesfalvi kastély szomszédságában, a Felszabadulás és a Vlegyásza utcák sarkánál.
Zöld-tó Marosszentkirály. A Zöld-tó Marosszentkirályon található, a Polgármesteri Hivatal háta mögött, nagyon közel Marosvásárhelyhez. Ismeretlen tó. Nem is tudtam a tó létezéséről. A letérő. A letérő koordinátája, mint segédpont, letölthető. Káka tövén. Megtaláltuk a leírás szerint.
Aranyhalacska Marosszentkirály. Az Aranyhalacska Marosszentkirályon található, csupán 5 percre Marosvásárhelytől. A geodoboz helye látható A rejtek c. fotón. A geodoboz helyét nagyon konnyű beazonosítani, ha megnézed A rejtek c. Ücsörgők. Ha már kora reggel ücsörögnek itt, később semmi esély. Sikerült. Ahogy a rejtekhez közeledtem a fekete hattyúk elkezdtek lármázni, a kicsiket féltve.
Marosvásárhelyi Csernobil. Ha ködös idő ereszkedik Marosvásárhely fölé, akkor azt már mindenki tudja, hogy megint elgázosítás következik. Megtalaltam. Illetve, csak a jegyzettömböt találtam meg. Miért?. C Miért. M
Alsó gát Marosvásárhely. A marosvásárhelyi alsó gát az 1970-es árvíz után épült. Több doboz. Több dobozra is akadtam a helyszinen köztük egy másik oldal dobozára és egy mintavételre alkalmas dobozkát ami tele volt széklettel. Én is feladom. Százszor leírtam már, hogy az amire az emberek úgy hivatkoznak, hogy "oldal", vagy "honlap", az helyesen "webhely". Nem végleg. Nem adtam fel végleg a keresést ezen a helyen, majd visszatérek és ez ugy lesz a többi meg nem talált geodoboz esetében is.
Gróf Lázár család sírkertje Meggyesfalva. Meggyesfalva református temetőjében található Erdély egyik történelmi családjának, a gróf Lázár családnak a sírkertje.
Keskeny nyomtávú mozdony kocsiszín Marosvásárhely. 1997. Közel lakik a szomszéd geoláda. Nagyon jó ötlet volt lefényképezni a megtalálók neveit tartalmazó papírlapot. Gratula. Vasárnapi dolgok kalauzoltak a város ebbe a részébe. Tetszett a geodoboz!. Igazán tetszett ez a szokatlan geodoboz.
Kisvasút hídja. A Maroson átívelő hídon túl a vasutat felszedték, csak a töltés maradt, habár vezetőink felújítást ígértek. Meglesz. megnézem. Új doboz . Áthelyeztem a dobozt. Elmenve. Nem találtam meg.
Téglagyári tó Marosvásárhely. Marosvásárhelyen, a Meggyesfalvi negyedben, a Téglagyár háta mögött, egy nagyméretű tó található, zöld környezetben. Szep. Nem egy rossz hely, sot szerintem erdekes es szep is, bar az ember kozbenjarasaval alakult ki. Remélem, hogy nem következik be. Meggyesfalvi lakók meglepődve olvasták a helyi magyar és román nyelvű sajtóban azt a hírt, hogy a prefektus és a marosvásárhelyi önkormányzat képviselői arra a következtetésre jutottak, hogy a lakótelep közelében, Meggyesfalván szeméttelepet létesítenének. Őszi tó. Nagyon szép most ősszel a tó, néhányan horgásztak benne amikor ott jártam.
Református templom Mezőpanit. 1332-ben szerepel először a pápai tizedjegyzékben.
Lovaspálya. A marosvásárhelyi Lovaspálya (Lovasiskola, Méntelep) az új gát közelében található. Erdekes hely. Csak olyan meleg van ma. Szombat delutan. Érdekes látvány egy lovaspálya, lovak és emberek nélkül. Az apostolok lován. Özönlött a tömeg az ócskapiacról, de nagyrészt az apostolok lován.
Knöpfler kastélykert Maroskeresztúr. Maroskeresztúr egykori kastélyát Knöpfler Vilmos építtette, aki országgyűlési képviselő, és a marosvásárhelyi kórház alapítója volt - a kastély a 19-dik század közepén épült, és 1932-ben leégett. Így könnyű. Utazgatni a jövőben, szárnyalni téren és időn át és egyenesen a toplista élére repülni. Már csak egy geodoboz. Kocsival érkeztem a helyszínre, így Maroskeresztúr utcáit kerülgetve jutottam a rejtekhely közelébe. Közel van. Közel volt a doboz ;-) Ebed utan megkerestuk.
Fertőző betegségek kórház Marosvásárhely. Fertőző betegségek kórház - Marosvásárhely, Dózsa György utca 127.
Kisvasút-állomás Marosvásárhely. A marosvásárhelyi, hajdani Kisvasút-állomás Tanulok. Még a tanuló fázisban vagyok, de azért nem szoktam elárulni a titkot. Szomoru emlek . Kar, ezt a helyet meg ismertem. Ujrakeresés. Miután rejtettem a kisfiammal a keskeny nyomtávú mozdony depónál, átjöttünk a kisvasút állomásra.
Váluskút Marosvásárhely. A csorgó ma már sajnos nem csorog, mert amikor a Kövesdomb nyugati oldalában, 15 évvel ezelőtt házakat építettek, a csorgó vize eltűnt. Drive-in rejtek. Kocsival érkeztem a Kövesdomb felől. Viz, hol a viz?. Nincs meg a viz, nincs meg a fa. Újra csorog a víz. Újra csorog a víz.
Remeteszeg Marosvásárhelyi panoráma. Remeteszeg közigazgatásilag Marosvásárhelyhez tartozik, ma már összenőtt a várossal. Vissza a dobozt. A dobozt nem kell visszaadd, sőt adhatok annyit, hogy életed végéig sem használod el. Szuper kilatas. Valoban gyonyoru a kilatas innen. Rejtettem itt egy új geodobozt. Ma kibicikliztem Remeteszegre, hogy megkeressem az itt elrejtett geodobozt.
Panoráma Maroskeresztúr. Elsőként 1332-ben említik a pápai tizedjegyzékben de Sancta Cruce néven. Bűz. A temetőn keresztül közelítettem meg a rejteket. Drájvinozás a temetőben. Nyárádtő felől érkezve, hamarabb letértem a főútról, mint kellett volna.
Dávid Ferenc téri unitárius templom Marosvásárhely. Dávid Ferenc téri unitárius templom - Kövesdomb lakónegyed, Marosvásárhely. Minden sarkon jártam már. De még követ sem találtam, nemhogy dobozt. Rejtekhely és rejtek. Gyakori a félreértés, sokan még mindig eltévesztik. Utólagos moderáció. Friss bejegyzés alapján, úgy néz ki, hogy eltűnt az általam itt elrejtett geodoboz.
Kövesdombi forrás Marosvásárhely. A Kövesdombi forrás az 1848-as sugárút mellett találató, a Válús-kúttól feljebb, az unitárius templom alatt.
Régi városi stadion Marosvásárhely. A marosvásárhelyi régi városi stadiont 1906-ban nyitották meg, itt hazai és nemzetközi mérkőzéseket és atlétikai versenyeket bonyolítottak le. Új geodoboz új rejtekben. Remeteszeg Marosvásárhelyi panoráma nevű rejtekhelyétől hazafelé jövet a Liget mellett mentem el. Végre megközelíthető. A régi dobozt nem találtam meg annak idején csak a hűlt helyét. Terepszemle. Egy kicsit szétnéztem a rejtek körül, és ha az érzékem nem csal, a doboz a kerítésen belül van.
Nyíres utcai csorgó Marosvásárhely. Ennél a helyszínnél, nem tudtam eldönteni, hogy nevezzem-e gyászosnak, vagy sem, mert sajnos a környék nem túl kellemes. Forgalmas. Tenyleg forgalmas hely, eleg sok idobe kerult meddig sikerult visszatenni a dobozt. Viz. Ez a dobozt BabBercivel talaltuk meg. Eleg forgalmas. Nem is tudtam, hogy itt is van forras.
Csonka-ház Marosvásárhely. Csonka-ház - Marosvásárhely, Dózsa György utca 35.
Malomkő utca Marosvásárhely. 1910-ben a Sándor János utcából a Chilf Lipót féle telek mellett a Kövesdombra vezető utca. Átalakuló város . Másodszorra kerestem ezt a dobozt. Festett lépcsök. Megnéztem minden ferde betondarabot, de hiába, nem jártam sikerrel. Remélem túlélő-típus lesz. Ma erre sétáltam, azzal a gondolattal, hogy keresek egy új rejteket, és újrarejtem az itt eltűnt geodobozt.
Csonka villa Marosvásárhely. Csonka villa, épült 1910-ben.
Átjáróház Marosvásárhely. A Dózsa György, volt Sándor János utca 34 szám alatt található épület a századforduló után épült, szecessziós stílusban. Bámulók. Ennél a helynél csodák csodájára senki sem bámult, nem is hittem, hogy van ilyen, pedig a szép kék szemű korcs kutya nagyon ugatott a kerítés másik oldaláról. Sokszor. Sokszor jártam arrafele. Segítséggel sem sikerült. Harmadszorra voltam itt.
Kisiparosok műhelyei Marosvásárhely. Kisiparosok műhelyei, ma üzlethelyiségek.
Kacsalábon álló ház Marosvásárhely. Majdnem kacsalábon forgó palotát írtam, de sajnos nem forog, csak kacsalábakon áll. Betonoszlop. A ház a kacsalábon megvan de a dobozt sajnos nem találtam meg.
Segesvári úti forrás Marosvásárhely. A marosvásárhelyi Segesvári úti forrás a Segesvári út 8 számú ház mögött található, egyenesen a Róka-patak völgyében. Hosszú várakozás után. Elég sokat kellett várakoznom, amíg zavartalanul elővehettem a geodobozt. Munkálatok. Harmadszor jártam ott és sikerült zavartalanul megoldani, senki sem volt a környéken. Szerda. Általában mindenkinek van egy kedvenc napja és van akinek van kevésbé kedvenc napja.
Turbina-villanytelep Marosvásárhely. A városi park (a régi Erzsébet liget) mellett található a ma is üzemképes turbina (vízi erőmű). Kemény dió a buszmegállóban. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor az emberek épp szállnak fel a buszra. Eltűnt. Két-három hete ellenőriztem a dobozt és tartalmát, akkor még minden rendben volt. Rejtés. Ideje volt új dobozt rejteni, ma végre sor került erre.
Egykori tanítóképző Marosvásárhely. Egykori tanítóképző, ma a Szakszervezetek Művelődési Háza, épült 1902-ben.
Egykori inasotthon Marosvásárhely. Egykori inasotthon, ma az Avram Iancu Iskolaközpont bentlakása és étkezője.
Kereskedelmi és Iparkamara Marosvásárhely. Kereskedelmi és Iparkamara, 1912 - Városháza utca 1 szám, Marosvásárhely.
Egykori Avram Iancu román inasotthon Marosvásárhely. Egykori Avram Iancu román inasotthon, ma a Munkaügy székhelye.
Egykori Albina Bank Marosvásárhely. Egykori Albina Bank, Federalcoop Bank, jelenleg irodaépület - 1910.
Csatornaház Marosvásárhely. A marosvásárhelyi Csatornaház az egykori vízművekhez tartozott, a Maros alatt áthaladó alagút vezetékeinek karbantartó műhelye és szolgálati lakása volt.
Régi városi strand Marosvásárhely. A marosvásárhelyi egykori Régi városi strand a Mátyás király tér 4 szám alatt található. Forgalmas hely. Próbálkoztam már néhányszor, de valahogy mindig sokan voltak a környéken. Most mindent elárulok. Természetesen nem kizárt, hogy eltűnt a doboz, de a bejegyzésed szerint azt tartom valószínűnek, hogy nem jó helyen kerested. Mi derült ki?. Nem tudom mi derül ki erről a rejtésről, de a megálló-táblát áttapogttuk, és nem került elő semmi sajnos.
Egykori városháza Marosvásárhely. Egykori városháza, ma Kormánybiztosi hivatal és a Maros megyei tanács épülete - Győzelem tér 2 szám, Marosvásárhely.
Óratorony Marosvásárhely. Az egykori Városháza északkeleti részén levő Óratorony, díszes majolikacserepekkel fedett sisakjával Marosvásárhely majdnem minden pontjáról látható. Múzeumok éjszakája nappal . Most voltunk először fent a toronyban a családdal. Donggg. Feljutottunk végre, bár kicsit szédelegve a csigalépcső kanyarjaitol. Újdonság. Ahogy másoknak is, nekem is ez volt az első alkalom, hogy fent jártam a toronyban.
Városháza Marosvásárhely. A marosvásárhelyi Főtér déli részén impozáns, tornyos épület hívja fel magára a figyelmet, amely 1907-ben épült szecessziós, eklektikus stílusban Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján.
Hangya-ház Marosvásárhely. Szebb időket látott épület. Az első helyről lecsúszva. Első alkalommal éjfél után próbálkoztam, gps nélkül, csak a szöveges segítségre alapozva. Koordináták és segítő információ. A koordináták a BCR épületére mutatnak, de nincs is szükség rájuk mert mióta változott a segítő információ, már csak egy félméteres szakasz jöhet szóba. Hibás koordináták. Hála a segítö információnak egyböl meglett a dobozka (hangyák nélkül).
A kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei Marosvásárhely. A Kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei a főhomlokzaton, a bejárat felett - Kallós Ede 1913.
A Tükörterem színes üvegablakai Marosvásárhely. A Tükörterem színes üvegablakai, a Kultúrpalota első emeletén, a Tükörteremben.
Hódolat Hungária előtt Marosvásárhely. Körösfői Kriesch Aladár szecessziós stílusú, 1913-ban készült, mozaik kompozíciója a marosvásárhelyi Kultúrpalota főhomlokzatán látható.
I Ferenc József megkoronázása Marosvásárhely. I Ferenc József megkoronázása a Kultúrpalota előcsarnokában, szemben a főbejárattal - Sidló Ferenc 1913.
[ Fel ↑ ]
Makariás-ház Marosvásárhely. Makariás-ház, épült 1750-ben - Forradalom utca 45 szám, Marosvásárhely.
Hunyadi János szobra Marosvásárhelyi vár. Hunyadi János a tizenötödik századi történelem meghatározó alakja, 1446-tól hat éven át a Magyar Királyság kormányzója volt.
Vakbarát tapintható térkép Marosvásárhelyi vár. Bronzból készült vármakett, a marosvásárhelyi várban levő múzeum mellett, mely a vakok és a gyengénlátók számára készült.
Vertikális napórák Marosvásárhely. Mivel a ház homlokzata nem dél, hanem délnyugat irányba néz, a frontfalon levő napóra csak a délutáni órákat mutatja.
Alexandru Papiu Ilarian kollégium Marosvásárhely. Alexandru Papiu Ilarian kollégium - Marosvásárhely, az egykori városi felsőbb leányiskola épülete.
Angyaljárás Marosvásárhelyen. Tisztelt címzett: Péter István, és családja. Megleptél :). Hát én nem halogattam, amint megláttam az oldalon a rejtést, rögtön indultam is a kisfiammal keresni. A leggyorsabb kincskereső. Karácsony alkalmával az angyal négy címzettnek vitt ünnepi geodobozt.
Súrlott Grádics vendéglő Marosvásárhely. A XVIII-dik században épült Súrlott Grádics az egykori Klastrom (ma Mihai Viteazul) utca 3 szám alatt található.
Marosszentanna. Marosszentanna Marosvásárhely egyik külvárosa.
Katolikus temető emlékművei Marosvásárhely. A marosvásárhelyi katolikus temető emlékművei.
Tisztviselő-telep Marosvásárhely. A Tisztviselő-telep Marosvásárhely Somostető alatti magas teraszán terül el. Újra kereshető. A régi helyen elhelyeztem egy új 6x3 cm-es "antenás" dobozt ez eredeti adatokkal (a rejtés időpontja: 2013 augusztus 31, trekkingklub), mindkét oldalról valamennyire álcázva. Köszönjük. Köszönjük hogy bejegyeztél. Találatlan maradt. A dobozon kívül mindent megtaláltam amiről szó esett a bejegyzésekben.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.