Ratosnya település (Maros megye) Központ: Ratosnya. Ratosnya román elnevezése: Rastolita.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Ratosnya (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Kisvasút állomás

Kisvasút állomás Vármező 34,78 km-re
A kis vonat egy keskeny-nyomtávolságú vasútra épített gőzmozdonyból és 2 zárt, valamint 1 nyitott, 11-12 m hosszú vagonból áll. Husveti dobozok - Leanylocsolas helyett geoladakat keresgeltunk Varmezo kornyeken. Bozót - A fotó segítségével kerestünk, de végül is a GPS vezetett nyomra. A vonat füstje elvitte - Illetve az újjáépítés szele.

Katolikus templom Deményháza 39,7 km-re
1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve.

Kockásliliom

Kockásliliom Búzaháza 42,69 km-re
A kockásliliom a liliomfélék családjába tartozó fokozottan védett növény. Elég nehezen találtuk meg - De a földrajzi koordináták sokat segítettek. Vékonykarúak elönyben - Minden évben felkeressük a rétet a koczkásliliomok miatt.

Felsőidecs 22,22 km-re
1319 Felydeach.

Ehedi temető

Ehedi temető 40,43 km-re
Ehed falunak temploma a középkorban nem volt. Ki az a György Tibi bácsi? - Nem készültem különösebben az ehedi rejtekhelyhez. Szép őszi idő - A közelben volt még néhány cseresznyefa, de a repedés nagy segítség.

Mosdókő

Mosdókő Bekecs-tető 40,22 km-re
A Bekecs-tetőről a Hollós-tó felé vezető út mentén található egy nagy mohás kő, amelyet a helybeliek Moháskőnek, Oltárkőnek de leggyakrabban Mosdókőnek neveznek. Új geodoboz, védettebb rejtekben - A Vész-kőnél elrejtett új geodoboz megtalálása után, úgy döntöttem, hogy még elsétálok a Mosdókőhöz is, belefér az időbe. Első találatom - Nagyon rég járom a Bekecs hegyet, számtalanszor elmentem a rejtek mellett, nem is gondoltam volna, hogy ilyen kincseket rejt. A táblát is - Olvassátok végig az ismertető táblát, van ott pár érdekesség.

Evangélikus templom

Evangélikus templom Teke 37,48 km-re
Teke község a Mezőség keleti felében fekszik, a Pénteki-patak mellett - evangélikus temploma műemlékké nyilvánított épület, a XIV-dik században épült, a tornya a XV-dik században. Csodálatos, de nagyon szomorú - Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása.

Hagyományos fürdő

Hagyományos fürdő Tündérkert Borszék 43,68 km-re
A borszéki népi fürdőt 2009-ben építették meg, egy hagyományos fürdőépítő kaláka keretében. Ez gyorsan ment - Miután kisütött a nap, sokan kimozdultak.

Római-katolikus templom

Római-katolikus templom Szászrégen 31,35 km-re
Szászrégen látnivalói a szász evangélikus templom, a református templom, a katolikus templom, a néprajzi múzeum. Nem találtuk meg - Igaz, még nem volt kivirradva amikor kerestük. Zápor elől menekülve - Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét.

Árpád fejedelem szobra

Árpád fejedelem szobra Székelybere 47,16 km-re
Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén.

Geológus tűje

Geológus tűje Hollókő Felsőbudak 24,74 km-re
A Hollókő sziklavilágának távolról látható érdekessége egy 10 m magas, magányos sziklatorony. A Hollókőről - Egy évvel ezelőtt nem mentem fel a Hollókő tetejére.

Bánffy-fürdő

Bánffy-fürdő Maroshévíz 27,72 km-re
A Bánffy fürdő 677 m magasságon található, 1228-tól 1948-ig birtokolta a Bánffy család. Éjszakai élet - A Termálvízeséstől jöttem fel a strandra. Két váltásban - Fürdözés elött tanulmányoztuk a helyet. Biztos megtaláltátok? - Bár nem kizárt, de kétlem, hogy megtaláltátok ezt a geodobozt.

Beresztelke 35,18 km-re
1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.

Homokkő képződmény

Homokkő képződmény Bátos 26,52 km-re
Bátost Monorfalva felé elhagyva, Bátostól körülbelül 500 méterre, az út jobb oldalán homokkő képződmények vannak.

A Jeges-barlang felett

A Jeges-barlang felett Borszék 44,12 km-re
A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki. Hűsítő - Nem volt könnyű megkapni a dobozkat, de legalább érdekes volt. Huvosre teve - Igazan izgalmas volt e jegesbarlang.

Tancs 39,63 km-re
1439-ben az okiratok Tats néven írják.

Bunker 3

Bunker 3 Szalárdtelep sziklái 6,12 km-re
Szalárdtelep sziklái Csak az időpont volt más - Nagyon közel voltunk egymáshoz. Találkozhattunk is volna - Mikor ezt a sorozatot rejtettem, kimaradt ez a bunker. Félgömb-tető - Itt nagyobb szerencsével jártam, a geodoboz száraz és a helyén van.

Bátos vára

Bátos vára Burgberg Bátos 24,63 km-re
A Lúc patak mellett fekszik Bátos község - a 751 m magas Burgberg nevű hegyen találjuk az ovális alaprajzú 12-dik századi vár jól látható sáncait.

Suvadás

Suvadás Nyárádselye 42,28 km-re
Nyárádselyéből közelítettem meg a suvadást, a katolikus templom irányából vágtam bele a suvadás kellős közepébe. A geodobozhoz nem lehet hozzáférni - Mikháza felől érkeztem Nyárádselyére, amíg a talajút első része tűrhetőnek néz ki, a második fele nagyon le van szakadva. Antenna - A doboz valóban a szűk üregben volt. Karbantartás - A tegnap délután sikerült újra eljutnom Nyárádselyébe és ellenőriztem a rejteket.

Evszakok Parajd 47,78 km-re
Evszakok Parajd 2001

Vörösfenyő erdő Paszmos

Vörösfenyő erdő Paszmos 30,02 km-re
Vörösfenyő erdő, Paszmos

1916-os honvéd emlékmű

1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető 40,71 km-re
A Bekecs oldalában, a Körvélyes-mezőn található egy honvéd emlékmű, mely az 1916-os román betörés feltartoztatása során elesett székely honvédőknek állít emléket. Dugó dugta - A koordináta nem a legkóserebb, de megtaláltuk a facsonkot. Pótolni - Ősszel visszatérve a tett helyszínére. Bekerítve - Most látom, hogy a régebbi fotókon még nem volt teljesen bekerítve az emlékmű.

Holtmaros 18,96 km-re
1319-ben Holtmaros, 1366-ban Holhmoros, 1512-ben Holth Maros néven jelentkezik az okiratokban.

Beás-tető

Beás-tető Maroshévíz 24,16 km-re
Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt - talán kisgyerekek számára nem annyira.

Falu harangja

Falu harangja Mikháza 38,99 km-re
Mikházán, abban az utkereszteződésben, ahol a ferences kolostortemplom felé le kell térni, egy harangláb és egy fedett feszület található, melyre a helybeliek a Jézuska és a Falu harangja elnevezéseket használják. Gyors találat - A doboz a földön volt.

Sziklaablak

Sziklaablak Andrásháza 3,89 km-re
A Ládás Háza-barlang, illetve a felette levő sziklatető kilátójához vezető, piros ponttal jelzett turautvonalat követve, az ösvény mellett érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel. Tévedések sorozata - A vendéglő parkolójában hagytuk az autót és innen indultunk a sárga kör jelzésen a Ládás Háza-barlang felé. Rozsdaszőnyeg - A frissen lehullt, napsütésben csillogó rozsdaszőnyeg mindent megtett, hogy ne a cél felé, hanem a völgybe szállítson vissza. Egy túra megkoronázása - Egy kellemes tavaszi délután találtam meg ezt a dobozt.

Kiszsolna

Kiszsolna Evangélikus templom 36,61 km-re
Besztercétől mindössze 8 km-re délre fekvő, egykor többségében szászok lakta település temploma a 14-dik század derekán épült. Hazafelé - Már megint az Óvárhely melletti tölgyerdőben jártunk, kockás liliomokat nézni, fotózni.

Rigó-tó

Rigó-tó Szováta 41,31 km-re
A Rigó-tó a Szováta környéki tavak egyike, több irányból is meg lehet közelíteni. Narancsízű tictac cukorkák - Abban az erdőben, ahol a Szováta környéki tavak találhatók, több jelzett és jelzetlen, sétány és ösvény van.

Várhegy

Várhegy Szeretfalva 43,71 km-re
A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidékSajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Szeretfalva község.

Parajdi Sóbánya

Parajdi Sóbánya 47,81 km-re
Nyugat felől jövet Parajd Hargita megye kapuja, itt a völgy méginkább elszűkül, a hegyek egészen közel merészkednek. Forgalmas hely - Az átjáróra emlékeztünk korábbi látogatásainkból. Forgalom - Nem felvonultunk, hanem levonultunk ma a bányába.

Unitárius templom Iszló 41,88 km-re
Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.

Kossuth-forrás

Kossuth-forrás Borszék 43,51 km-re
A Kossuth-kút természettani tulajdonságai a következők: víze nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, fojtó, íze csípős, de nem fanyar. Ez nem sikerült - Felálltam a korlátra, kívül-belül tapogattam, míg az egyik diszitőelem szinte a kezemben maradt. Bonyolult - Itt is nagy a variáció lehetősége. Remek rejtés - Nekem nagyon tetszett ez a rejtés, szerintem a rejtek megfelelő.

Gomolyát-domb

Gomolyát-domb Nagyernye 48,25 km-re
A Gomolyát-domb a nagyernyeiek kedvelt kirándulóhelye, mégis nagyon kevés információt lehet róla találni. Korán reggel, 6 órakor - Fordultam a másik oldalamra.

Református templom

Református templom Gernyeszeg 42,57 km-re
A XV-dik században épült gótikus templom, déli kapuja felett található a somkeréki Erdélyi család címere.

Idecs vára

Idecs vára Alsóidecs 24,54 km-re
Alsóidecstől keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára. Jó kis emelkedő - Nagyon megdolgoztatott ez a hegy, pláne miután a biciklit is feltaszítottam az erdő széléig, nehogy gyalog kelljen hazamenjek.

Nyárádszentimrei templom és harangláb

Nyárádszentimrei templom és harangláb 49,22 km-re
Érdekes épület a Nyárádszentimre református temploma. Hosszú bejegyzések, automatikusan kitöltött időpont - Nem lehetne néha a mondatokat nagybetűvel kezdeni? Nem lehetne néha a pont, vagy a vessző után szünetet hagyni? Nem lehetne néha a két t helyett helyesen egy t betűt írni, máskor pedig egy t helyett helyesen kettőt? Nem lehetne helyesen írni, hogy ne azzal foglalkozzam állandóan, hogy helyesírási hibákat javítok? Nem kötelező hosszú bejegyzést írni. Részletes beszámolók - Rendben van. Szent Imre szobor - Nyárádszeredából hazafele választottam ezt az útvonalat.

Rabsonné útja

Rabsonné útja Illyésmező 43,43 km-re
A Rabsonné útja Illyésmezőtől északkeletre található, északnyugat - délkelet irányba vonuló töltésvonal.

Nyugati kilátó

Nyugati kilátó Istenszéke Kelemen-havasok 9,01 km-re
Az Isten széke a Kelemen-havasok leglátogatottabb kilátópontja, különösen a Maros megyeiek kedvenc túracélpontja.

Református templom Nyárádmagyaros 45,82 km-re
1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel, 1643-ból is van adat kápolnáról, amikor még mindig Berekeresztúr filiája.

Kilátó

Kilátó Piroska-tó Szováta 41,09 km-re
Jellemző a hely egyedien gazdag változatosságára, hogy a Vörös-tó só-koncentrációja elég magas. Napozás Piroskánál - Befagyva fogadott a Medve is, a Piroska is. Magyar Husvet Szovatan V - Na, itt mar nem jartam olyan szerencsevel. Piri fentről - Lent a tó szélén, a nádasban pont nászoltak a siklók.

Református templom Székelybere 47,02 km-re
Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való.

Marossárpatak

Marossárpatak 45,87 km-re
1263-ban Sárpatak, 1319-ben Sarpataka, 1332-ben meg Sarpotoc néven jelentkezik az okiratokban. Locsolás közben - A szoborparkban nem volt senki, de épp el voltak indítva az locsolófejek. Megvan - Meglett. Betonsarok - Nagyon szép a szoborpark.

Bökecs leve

Bökecs leve Bekecs-tető 40,21 km-re
A Bökecs leve egyike a nyárádmentiek szent hegyéből, a Bekecsből eredő forrásnak. Elszánt kincskeresés - Először is szétnéztem, hol van a gömbölyű hátú kő. Gesztenye - Miután Deliáék kikaparták (izé, kiásták) a gesztenyét, és kissé odébb helyezték, mi is könnyen megtaláltuk a kissé furcsa alaku dupla dobozt. Működik - Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen.

Áprily Lajos kútja

Áprily Lajos kútja Parajd 45,69 km-re
A Kis-Küküllő forrásvidékéhez közel volt Áprily Lajos boronaháza. Eltűnt a régi, marad az új - A Kisfenyős-kő után átjöttem a "Transz-Rabsonné"-n ellenőrizni a dobozomat. Karácsonyi séta - Az ördögök mögött ott van a doboz, épségben, kevés megtalálóval. Ördög van, doboz nuku - A parajdi úttól a feltérő út nagyon ramaty állapotban van, az aszfaltból pont középen maradt annyi, hogy ne lehessen rendesen haladni.

Méhes-tető tőzegláp

Méhes-tető tőzegláp Görgényi havasok 34,32 km-re
A tőzegláp területe 29 ha, a Görgényi havasokban, a Laposnya-patak gyűjtőmedrében helyezkedik el, északkeletre a Méhes-csúcstól (1130 m). Őszi pompában - Miután ellenőriztük, hogy a kőgomba a helyén van-e, kimásztunk a pusztába.

[ Fel ↑ ]

Keresztelő Szent János templom Marosvásárhely 57,57 km-re. Keresztelő Szent János templom - Marosvásárhely, 1623, 1725-1749.

Korhadt-nyereg Radnai-havasok 63,37 km-re. Korhadt-nyereg, románul Saua Putreda.

Csonka villa Marosvásárhely 58,3 km-re. Csonka villa, épült 1910-ben.

Lavenderland Nagykend 68,79 km-re. A nagykendi levendulagazdaságot 2015-ben alapították, 1,2 hektáron fekszik, ebből 50 árat levendula borít.

Levenduladomb Bözöd 62,04 km-re. A bözödi levenduladomb a tó keleti végénél, a kőrispataki letérőnél található, különleges helyszínen.

A Tükörterem színes üvegablakai Marosvásárhely 58,08 km-re. A Tükörterem színes üvegablakai, a Kultúrpalota első emeletén, a Tükörteremben.

Bor-kút borvízforrás Borka-völgy Besztercei-havasok 58,98 km-re. A Keresztes-havasból eredő Borka-patak mentén található ásványvízforrások közül a legismertebb a Bor-kút nevű forrás.

Művészeti iskola Marosvásárhely 57,43 km-re. Művészeti iskola, egykori római-katolikus felekezeti leányiskola.

Madárkert Korond 58,04 km-re. A korondi madárkertben közel 40 faj található - 5 fajta páva, 12 fajta fácán, 5 fajta galamb, fogoly- és papagájfajok, vízimadarak, vadludak és kacsák, és dísztyúkok.

Unitárius templom Hármasfalu 56,24 km-re. Hármasfalu 1950-ben jött létre Atosfalva, Csókfalva és Székelyszentistván egyesítésével, közigazgatásilag Makfalvához tartozik.

Református templom

Református templom Gagy 67,46 km-re. Középkori templomáról nincs adat, de nem lehetetlen, hogy volt, miután 1666-ban újra anyaegyház, amikor templomépítésről van adat. Maganyos kis templom - Megtalaltam a dobozt, ugy nez ki, elsonek. Gyík van, doboz nincs - Énlakáról hazafele, gondoltuk megkeressük a geodobozt.

Református templom Kecset 66,31 km-re. Orbán Balázs írja: A két csermely közötti dombot régi templom koronázta.

Katolikus templom

Katolikus templom Kilyénfalva 54,68 km-re. Kilyénfalva 1732-től lesz önálló plébánia, Tekerőpataktól elszakadva.

Nyíres utcai csorgó

Nyíres utcai csorgó Marosvásárhely 60,06 km-re. Ennél a helyszínnél, nem tudtam eldönteni, hogy nevezzem-e gyászosnak, vagy sem, mert sajnos a környék nem túl kellemes, majd ti eldöntitek. Forgalmas - Tenyleg forgalmas hely, eleg sok idobe kerult meddig sikerult visszatenni a dobozt. Viz - Ez a dobozt BabBercivel talaltuk meg. Eleg forgalmas - Nem is tudtam, hogy itt is van forras.

Bernády-ház

Bernády-ház Marosvásárhely 57,96 km-re. A Bernády György Közművelődési Központ, rövid nevén Bernády-ház, 1994 november 4-én nyílt meg, Marosvásárhelyen, a Baross (Horia)-utca 6 szám alatt.

Fogarasy Mihály püspök mellszobra Gyergyószentmiklós 54,15 km-re. Fogarasy Mihály püspök mellszobra - Gyergyószentmiklós, 1993.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.