Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Gutin-hágó - Turisztikai látnivalók
 


Gutin-hágó

Gutin-hágó turisztikai látnivalói

Gutin-hágó..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Gutin-hágó képtárból:

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Gutin-hágó fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Gutin-hágó!

A legközelebbi település Kapnikbánya, 6,47 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Gutin-hágó közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Az 1700-as években építettek bányaipari célokra két tavat a Mogosa csúcs alatt, a Bódi I-II tavakat (Pintye tavak).
A Kakastaréj a Gutin-hegység legismertebb természeti látványossága. Kukori. Nem gondoltam, hogy meg fogom találni a dobozt, mikor felértem a tetőre. Taréj. Már az Ökörmezőn áthaladva lenyűgözött a táj.
A Kakastaréjtól északra kb 30 perc járásra van egy szép tó, a Brébi-tó, románul Taul Morarenilor.
Hát, éppen kék nem volt. A lépcsőknek csak maradványai vannak meg. Ez az érdekes sötétzöld színű tó, 528 m tengerszint feletti magasban található, területe 0,50 ha, legnagyobb mélysége 4 m. Talán, majd.... Köszönöm az információt. A tó partján. Sajnálom, hogy nem volt kék, mert úgy az igazi. Vadkacsák. A tó nem volt hű a nevéhez.
a Demeter-tó, Vlaschinescu-tó, amelyeket a Forrásliget hegyi üdülőtelepről lehet megközelíteni.
Kisbánya melletti paleobotanikai lelőhely, diatomitban és vulkáni hamuban levő fossziliákkal.
Ivófalu Nagybányától 32 km-re található.
Desze 1717-ben épült fatemplomában találjuk a legszebb máramarosi falfreskókat, melyeket 1780-ban készítettek. Ez igen!. Ez aztán tényleg egy szép szimpatikus templom.
Első romániai geoládám. Kis figyelmetlenségem miatt csak másodszori nekifutásra sikerült, pedig nagyon egyszerű. Elsö megtaláloi voltunk ennek a ládának. Csak most vettem észre, hogy be lehet jelenteni. A dióshalmi Szent Arkangyalok fatemplom, műemlékké nyilvánított épület, egyike a világörökség részévé vált 8 máramarosi fatemplomnak.
A nyárfási Szent Mihály és Gábriel arkangyalok fatemplom, figyelemre méltó falfestményeivel, műemlékké nyilvánított épület.
Hotinkán minden év május elso vasárnapján tartják a környék leghiresebb fesztiválját, annak az embernek a tiszteletére, aki a leghamarabb befejezte a tavaszi munkálatokat.
A Cibles hegységnek csak egy kis hegyi tava van, az ún.
A Kőhát hegységben tőzegláp tavak találhatók, peldaul a Demeter-tó, Vlaschinescu-tó, a Hernécsi Nagytengerszem és a Nagyjézer-tó.
Budfalva 1644-ben épült templomában őrzik Pintye vitéz, a románok nagy becsben tartott rablóvezére, láncos ingét. Hegyes torony. Szép templom ez is.
A nagybányaiak kedvenc kirándulóhelye a mesterséges Fernezelyi-tó.
Aknasugatag nagy sótartalmú vizei miatt hires erdélyi fürdohely.
Művészeti Múzeum, egykori Sóbányahivatal - Nagybánya.
Római katolikus templom, egykori jezsuita kolostortemplom - Nagybánya.
A Szent István-torony, Nagybánya szimbóluma, egy sajátos kiképzésű és történetű templomépület maradványa. Áll még a bástya. Nagybánya központja akármelyik nyugati városban megállná a helyét. Csak kis, mágneses doboznak találtam rejteket. Gondoltam, rejtek egy dobozt, de kiderült, hogy BabBerci-nek: "Nem lesz könnyű elrejteni egy új dobozt egy ilyen zug nélküli helyen. Elkészült.. Elkészült a felújítás, meg lehet nézni az üveglapok alatt a kiásott romokat, és meg lehet döbbenni a kontraszton, ami a romok szintje, és a járószint között van.
Miután 1672-ben a kurucok elűzik a vár német őrségét, az erődítmény újra császári kézre kerül.
Egykori Arany Szarvas-fogadó, majd István-szálló, ma Bányász (Minerul) szálloda - Nagybánya.
Eredeti formájában 1630 és 1663 között épült.
Máragyulafalva hagyományorzo falu, érdekessége a házai udvarán levo fákra felakasztott szines fém- és muanyagedények.
Háromkaréjos alaprajza Máramarosban szokatlan, moldvai hatás.
A lacházi, freskókkal teli, Istenszülő születése fatemplom műemlékké nyilvánított épület.
Farkasréven szervezik meg minden év június utolsó hétvégéjén a lakodalmi fesztivált.
Barcánfalva ortodox fatemploma 1720-ban épült, benne szép, gerendákra festett freskókkal.
Sajómező közel 400 éves templomának 1783-ban készült freskóin félelmetes jeleneteket láthatunk.
Máramarossziget látnivalói a katolikus templom, a református templom, az 1848-as honvédtisztek emlékmuve, Leövey Klára emlékoszlopa, Hollósy Simon szüloháza, a Történeti Múzeum, a Máramarosi Néprajzi Múzeum, a kommunizmus és az ellenállás áldozatainak emlékmúzeuma, az elhurcolt 38 ezer zsidó emlékmuve, a zsinagóga, Elie Wiesel szüloháza, a Kultúrpalota és a falumúzeum.
Rogoz, Magyarlápos - Szent Arkangyalok temploma, 1663.
Érdekessége a jellegzetes máramarosi motivumokkal diszitett kapu, a bejárati ajtó belso oldalán levo halálábrázolás és a templom belso freskói.
Kővár Máramaros megye nyugati részén, Nagysomkúttól keletre, a Lápos-patak bal partján fekvő kis község.
Pár lépésre Petőfi somfájának magjából sarjadt somnövendék. Petőfi. A covid járványra való tekintettel, nem tudtunk bemenni a kastély udvarára.
Az Ilosvai-hegységhez tartozó Kővárvidék területén, a Berkesz (Berkeszi-patak) mellett fekszik Berkeszpataka község. Hazafele. Nagybányáról hazafele tartva tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük ezt a várat.
Avasfelsofalu lakóinak nagy része külföldön dolgozik, a megkeresett pénzbol pedig hatalmas, eléggé furcsa épületeket emelnek maguknak.
Jód temploma a legrégebbi máramarosi fatemplom, 1364-ben épült.
Szinérváralja feletti Apa-hegyen láthatók a középkori Szinér-vár csekély falmaradványai.
Bogdán vajda feltételezett várát Izakonyhától délnyugatra, az Iza déli partja fölé emelkedő domb északi részén találjuk.
Izakonyha fatemploma a hagyomány szerint a tatár támadást követő évben, 1718-ban épült.
A dragomérfalvi tájházat egy régi, máramarosi faházban rendezték be.
Kaszakő-menedékhely, románul Refugiul Arcer.
Kaszakő-csúcs, románul Varful Arcer.
Komárnok-csúcs, románul Varful Comarnicele.
Istvánka-csúcs, románul Varful Stefanitei.
A falut elhagyva egy derékszögű bal kanyar után egy hasonló jobb kanyar következik majd az út kiegyenesedik és észak felé tart tovább.
A bencés kolostor egy kis erdős platón található az Aranyosvár alatt pár száz méterre - Út nem vezet a romokhoz.
Izaszacsal egykor hires kerámiaközpont volt.
Felsovisó látnivalója a keskeny nyomtávú hegyi vasút.
A Csokmány melletti fekete nyár a Szamos folyó partján található.
A legnagyobbik a Vércse-tó (Lacul Vinderel), ami a Farcau (1957 m) és a Mihailescu (1918 m) csúcsok közötti nyeregben van 1665 m magasan, területe 0,90 ha, legnagyobb mélysége 5,5 m.
Borkúti-berek, románul Zavoaiele Borcutului.
Katalin-nyereg, románul Saua Pietrii - a Katalin (Catielu)-völgyéről elnevezve.
Iza kék forrása - Izaszacsal.
Hordó település egyik látnivalója a Szalócán átvezető fedett fahíd, melyet Határőr-hídnak is neveznek, a huszadik század elején építették, az eredeti 18-dik századi híd mintájára.
A Füvészkert, melynek 25 ha terjedelme van, Zsibó észak-keleti részén terül el, a Szamos második teraszán, és örvendetes módon fejleszti tovább a barokk kastély ősi parkjának maradványait, melynek alapjait valamikor a Wesselényi bárók helyezték le. Nem sikerult. A hely megvan, a dobozt sajnos a nagy tomeg miatt nem igazan tudtam megkaparintani.
A Tausoare-barlang, ejtsd Töúsóáre, a Tausoare-patak forrásvidékén, a Borla-tetőtől nyugatra, a Puszta-tető északi oldalában található.
Kállay Antal-kúria - Mioritei utca 98 szám, Batiz.
Golgota-nyereg, románul Saua de sub Golgota Rodnei.
A cseresznyéjéről híres települést a cseresznyevirágzás látványa és illata miatt kerestük fel.
Az 1941-es magyar katonai térképen Horthy-csúcs a neve.
Az 1941-es magyar katonai térképen Rebra, a harmadik osztrák felmérés térképén Mamaia néven szerepel, a román katonai térképen névtelen csúcs.
Habár az államosítás után állaga sokat romlott, könyveit elégették, értékei eltüntek, pincéi beomlottak, még mindíg tartogatnak érdekességet a romok az éppen arra járóknak. Nem hiszem el. Nem hittem a szememnek, hogy az unikornis, melynél a lányom 11 éve fotózkodott, sehol sincs. Kerestük, de nem találtuk meg. A biztonságosan megközelíthető ablaknyílásokban nem találtuk a vitaminosdobozt, a készülék is ide helyezte a koordinátákat.
A Nemegye (Nimigea) községhez tartozó Szamosmagosmart (Mogoseni) falu határában található egy 6 hektáros nárciszmező.
Az egykori jégárak több szemet gyönyörködtető tengerszemet is az utókorra hagytak. Mosolygó találat. Megtaláltam a mosolygó ládát szombaton, egy népes, mosolygó csapat társaságában.
Rég nem jártam itt, ideje volt már eljönni.
A Szamos menti hátság nyugati peremvidékén, a Wesselényi-kastélyról és botanikus kertjéről híres Zsibó várostól mintegy 8 km-re található a gigászi kőamfiteátrum, a Sárkányok kertje. Sokadszorra. Sokadszorra csodáltuk meg a sárkányokat! A GPS által mutatott mini kanyonban rengeteg a törmelék és avar. Gyöngykavicsok. Valahányszor erre járunk, kiugrunk a Sárkányok közé kávészünetre. Beton terasz. Az az ominózus beton terasz elkészült, tavaly ősszel jártunk arra.
Rebra-nyereg, románul Saua Tarnita la cruce.
Hangyák. A fa megvan, a doboz helyét egy lehullt száraz ággal próbáltam kikotorni, de doboz nem került elő. Kölcsey Ferenc mellszobra a Béke téren, a Láncos református templom előtt - Szatmárnémeti.
Samus-óvoda - Traian út 16 szám, Szatmárnémeti.
Megyei Múzeum, a régi Prefektúra - Szatmárnémeti.
CFR-palota - Vasile Lucaciu sugárút 1 szám, Szatmárnémeti.

Természeti értékek - Máramaros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

  • Hozzászólások, bejelentések
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Gutin-hágó adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Ködben - Innen indultunk neki a Kakastaréjnak. Eléggé mocsok idő volt, de aztán megázás nélkül jártuk meg a taréjt...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Gutin-hágó? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Máramaros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.