Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Római műtárgyak, szobrok, feliratok - Orbán Balázs: Torda város és környéke

Tordán talált római műtárgyak, szobrok. A Tordán levő s onnan kikerült római feliratok. Tordát érdeklő koholt feliratok. Torda római leleteiből levont történelmi következtetések. Római műtárgyak, szobrok, feliratok című fejezet részletesen Torda vára Várfalva Terra Siculorum
Makariás-ház Marosvásárhely 59.7 km-re. Makariás-ház Marosvásárhely
Felső gát Marosvásárhely 59.69 km-re. A gátat 1912-1916 között építették a Maroson. Gyerekkori élményeim - Miután egy geodobozt rejtettem a Május 1 strand területén, majd megtaláltam a Gyalogoshíd geodobozát. Szombat esti felderítés II rész - Másodiknak kiszemelt rejtekhely a Felső gát volt.
Református templom Körösfő 59.56 km-re. Körösfő lakói az országút mentén egész évben működő kirakodóvásárból élnek. Kazettás mennyezet - A Fekete- tói vásárból hazafele jövet kerestük fel a templomot. Amikor előre tudod, hogy itt nem találsz geodobozt - Mivel olvastam, hogy az előttem kereső delia-ék nem találták meg a geodobozt, bár alaposan összematatták a helyet, nem erőltettem a keresést. Régi doboz az újabb helyen - A régi doboz az újabb helyen rendben van.
Református templom Magyarherepe 38.74 km-re. Az egykor népes település Ceausescu hírhedt falurombolási projektjének esett áldozatul.
Református templom Harangláb 56.52 km-re. Református templom - Harangláb
Szilvás-patak völgye Magyarszilvás 18.7 km-re. Szilvás-patak völgye - Magyarszilvás
Tócsa-tó Torda 1.77 km-re. Az alakja miatt a helybeliek Nyolcas-tónak is nevezik. Tócsajárás - Itt már több sikerrel jártunk mint a Fülemüle-tónál, a rejtek nem volt kirámolva, csak a csigák által megrágva. Torda és környéke 2 - Tovább sétáltunk a tavak környékén.
Egy kis szórakozás 26.95 km-re. Egy kis szórakozás Utólag - Egy megtalálás még a rejtekhelyes születésem elötről. Tavaszi tél - Ma sikerült bejegyezni is, a március végi télben. Megszunt - Ez a rejtekhely megszunt.
Degenfeld-Schomburg kastély Kutyfalva 30.96 km-re. Ennek a kastélynak az anyagából is készült a XIX-dik század elején, a Degenfeld Miksa Kristóf gróf által elkezdett udvarház.
Gótikus erődtemplom Szászbogács 56.13 km-re. Késő gótikus építészeti elemei alapján építési idejét a XV-dik század elejére teszik. Télvégi túra - A túra első állomása a szászbogácsi erődtemplom volt.
Colina park Kolozsvár 27.59 km-re. Colina park - Kolozsvár Szolgálati út alkalmával - Egy szolgálati út alkalmával újra megkerestem ezt a rejtekhelyet is. Colina park - Megvan a lada. Borókák között? - Kerestem a bokrokban de nem a bokrok között.
Gecse Dániel-forrás Marosvásárhely 59.99 km-re. A forrás vize a Poklos-patak egyik völgyoldalában tör a felszínre. Hát - Nem éppen a legszebb hely Vásárhelyen, de a dobozka meglett. Ittam - Ittam, de nem izlett :). Bővíz - Nem is tudtam erről a forrásról, pedig sokat jártam a környékén.
Nagyercse 58.12 km-re. Nagyercse
A kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei Marosvásárhely 59.21 km-re. Városháza utca, Marosvásárhely.
Óratorony Marosvásárhely 59.18 km-re. Óráját Müller János, a harangokat Thúri Ferenc készítette. Múzeumok éjszakája nappal - Most voltunk először fent a toronyban a családdal. Donggg - Feljutottunk végre, bár kicsit szédelegve a csigalépcső kanyarjaitol. Újdonság - Ahogy másoknak is, nekem is ez volt az első alkalom, hogy fent jártam a toronyban.
Református templom Magyarkirályfalva 44.18 km-re. Református templom - Magyarkirályfalva
Bornemisza-kuria Buza 46.69 km-re. Bornemisza-kuria - Buza
La Rogoaze forrás 29.4 km-re. La Rogoaze forrás
Piaci nagytemplom Torda 0.31 km-re. Ennek kőbe vésett tanúi is vannak: egy külső támpilléren 1458-as, egy másikon 1478-as, egy harmadikon 1504-es dátum. Támpillér - Szerencsére az említett látogatok a jobb oldali támpillér tövét látogatják inkább, nekik ez előnyösebb. Országgyűlések helyszíne - A tordai sóbánya után kerestük fel a templomot, sajnos zárva találtuk, csak az előcsarnokba lehetett bemenni, azonban innen is szép látvány volt, de a felidézett történelmi hangulat hamar elillant amint elindultam a dobozt keresni. Nagyon nehéz terep - Többször is átutaztam már a városon, kocsival áthajtva a főutcán, és a sok felújított épületet látva mindig az volt az érzésem, hogy Torda egy szép, rendezett, gondozott város.
Református Kollégium Kolozsvár 26.16 km-re. Református Kollégium Kolozsvár
Marosoroszi szakadék Kutyfalva 30.42 km-re. Magas és meredek oldal, agyagos föld, mely a Maros folyó és a Kripta lábok (Kőláb) nevű domb között található.
Csatornaház Marosvásárhely 58.68 km-re. Bernády György építtette, 1910-ben.
Keresztelő medence Magyargorbó 44.81 km-re. Keresztelő medence - Magyargorbó
Haller-kastély Kerelőszentpál 44.59 km-re. Haller-kastély Kerelőszentpál Szomorú - Ma délben jártam a romos Haller kastélynál.
Református templom Kékes 54.45 km-re. A korai adat bizonyossá teszi, hogy középkori temploma volt, amelyet a reformáció idején örököltek az új hitre tért hívek.
Molyhos tölgyerdő Miriszló 22.51 km-re. Molyhos tölgyerdő, Miriszló
Diód vára 40.22 km-re. A szomszédos kerten keresztül lehet bejutni, a tulajdonos engedélyével.
Szigeti-ház Kolozsvár 26.25 km-re. Szigeti-ház Kolozsvár
Renner bőrgyár 27.49 km-re. It still can be admired by nostalgics, but now it is almost a ruin, and probably soon will be demolished. Renner bőrgyár - Könyen megtaláltam. Jó ötlet ez a rejtekhely - A veszélyekre figyeljetek, ha arra jártok. Gyar - Nagyon durva hely.
35.32 km-re. Remetei panoráma Torockói-hegység Nyuszika - Remek a panoráma, az út frissen kövezve.
Nagyponor-hágó 39.63 km-re. A vízválasztóhoz érve pompás panoráma tárul elénk. Kilátás - Enyed - Remete - Bredesty - Nagyponor felől jöttünk.
Bernády-ház Marosvásárhely 59.22 km-re. Létrejötte a város egykori neves, építő polgármesterének nevét viselő Bernády György Közművelődési Alapítványnak köszönhető.
Székelykő Észak Torockói-hegység 20.03 km-re. Majd észak felé, csodálni a panorámát, megtalálni a két hagyományos ládát, és újult erővel vágni neki a lefelé vezető útnak. Székely szfinx - Miután felmásztunk a tetőre, egyáltalán nem volt sétagalop, nekifogtunk ládát keresni. Torockói túra első találata - A Nagy Árkon másztunk fel a gerincre, majd kis pihenő után az északi láda irányába folytettuk utunkat. Tüskék védelmében - Kihasználva az új autópálya szakaszt, 30 perccel hamarébb érkeztünk meg a Székelykő alá.
Bethlen-kastély Drág 59.37 km-re. Bethlen-kastély - Drág
A Tükörterem színes üvegablakai Marosvásárhely 59.21 km-re. Városháza tér, Marosvásárhely.
Borsos Tamás szobra Marosvásárhely 59.77 km-re. Borsos Tamás szobra Marosvásárhely
Karacsay-házak Kolozsvár 26.22 km-re. Farkas (Mihail Kogalniceanu) utca 1.
Teleki-palota Kolozsvár 26.21 km-re. Teleki-palota Kolozsvár
Panoráma Maroskeresztúr 55.23 km-re. Pusztult vele a nép is, amit 1760-ban feljegyzett neve is jelez: Puszta-Keresztúr. Bűz - A temetőn keresztül közelítettem meg a rejteket. Drájvinozás a temetőben - Nyárádtő felől érkezve, hamarabb letértem a főútról, mint kellett volna.
Nagylupsa 51.66 km-re. Nagylupsa
Kőlyuk Torockói-hegység 21.47 km-re. Kőlyuk Hargas orrú eggggyetemista - Tudom, hogy nem minden ajánlat, amit "ajánlanak" (ajánl igével vezetnek be). Szinten aluli bélyegképek - A kulcsszóra történő keresés ajánlás volt, és nem ajánlat. Székelykő ablakai - Már a vártól kiszemeltük a két, szemnek látszó hatalmas üreget.
Kerek tisztás Hója-erdő 30.42 km-re. Kiterjedése körülbelül 295 hektár, legmagasabb pontja 506 m-en található.
30.92 km-re. A vízesés vize sodronyra függesztett csatornán keresztül át van vezetve az országút mellé. Tufa - A doboz nem nagyon kereshető, ebben az órában. Útszéli pihenő - A kisebb utazók nem bírják sokáig az autózást. Tömeg - Nagy a népsűrűség errefelé, főleg hétvégén.
Régészeti lelőhely Koppánd 5.59 km-re. Régészeti lelőhely - Koppánd Én nem találtam meg, de ott van - Kerestem, de nem találtam meg. Rókalik - Láttunk egy szép rókát, de sajnos olyan gyors volt, nem sikerült utolérjük :) A rejtek és a doboz is egy kis mászás után meglett.
Wertheimer-ház Kolozsvár 26.35 km-re. Wertheimer-ház Kolozsvár
Pataki-Gombos-ház Kolozsvár 26.39 km-re. Pataki-Gombos-ház Kolozsvár
Hangya-lépcső Marosvásárhely 59.6 km-re. Hangya-lépcső - Marosvásárhely Délben - Délben, dél körül is nyugis volt a környék.
A császár bükkfája Muncsal 46.03 km-re. A császár bükkfája - Muncsal
Egykori Avram Iancu román inasotthon Marosvásárhely 59.16 km-re. Iuliu Maniu utca 2 szám, Marosvásárhely.
Gavrii hegyese Havasnagyfalu 50.01 km-re. Gavrii hegyese Havasnagyfalu
Aranykakas Marosvásárhely 58.93 km-re. Az 1938-as gazdasági válságban a család tönkrement és kénytelen volt eladni a villát, amelyet 1948-ban államosítottak. Nyálkás januári este - Amikor ide a szomszédba jártam iskolába (1986-1990) még működött a vendéglő, és sok minden másképp volt. Nem vagyok tökéletes - A kislányom egyik kedvenc zenekara a Zanzibár. Navigáció a térképen - Megtaláltam a geodobozt, de én már kaptam pontot ezért a rejtekhelyért.
Unitárius templom Verespatak 58.09 km-re. Unitárius templom - Verespatak Dominó - Megtaláltuk a dobozt, benne a dominóval.
57.72 km-re. A tavat déli oldalról határoló meredek domboldal tetején laknak a Hegy utcai romák. Szep - Nem egy rossz hely, sot szerintem erdekes es szep is, bar az ember kozbenjarasaval alakult ki. Remélem, hogy nem következik be - Meggyesfalvi lakók meglepődve olvasták a helyi magyar és román nyelvű sajtóban a hírt. Őszi tó - Nagyon szép most ősszel a tó, néhányan horgásztak benne amikor ott jártam.
Zongora-ház Mezőcsávás 56.55 km-re. Az út melletti épület egy zongorára hasonlít, a mögötte levő épület utcára néző oldalán hegedű formájú ablaknyílást alakítottak ki.
Pattantyús-ház Kolozsvár 26.41 km-re. Pattantyús-ház Kolozsvár
Katolikus templom Felvinc 18.8 km-re. Katolikus templom Felvinc Egyedül nevettem - Miután visszatettem a dobozt, csak akkor vettem észre az üvegkorongokat.
Városháza Marosvásárhely 59.19 km-re. 1907-ben épült szecessziós, eklektikus stílusban Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján.
Mezőségi bánya Torockói-hegység 20.52 km-re. A harmadik katonai felmérés ferencjózsefi térképén több helyen is szerepel az Eisenhammer (Vaskalapács, Vashámor) felirat, Így Csiblók, Nyiras-oldal, Bagoly, Tölgyes, és Kaszálás-tető mellett.
Ortodox fatemplom Székelykocsárd 18.39 km-re. 1723-ban épült, belsejét Popa Nicolae festette 1810-ben. Kapu zarva, de be lehet jutni - Babbercival kerestük a templomat.
Egykori tanítóképző Marosvásárhely 59.05 km-re. Cuza Voda utca 22 szám, Marosvásárhely.
Mátyás király szülőháza Kolozsvár 26.76 km-re. Mátyás király szülőháza Kolozsvár
Bolyai-téri unitárius templom Marosvásárhely 59.75 km-re. Épült 1929-ben.
Református templom Verespatak 58.05 km-re. Református templom - Verespatak
Gáldi-szoros 41.87 km-re. A szoros egy adott szakaszon annyira szűk, hogy csak az út egyik sávjának marad hely a patak mellett.
Árpádházi Szent Erzsébet szobra Marosludas 25.65 km-re. Az épület a XX-dik század elején épült, a katolikus plébánia tulajdona volt, majd a két világháború között gyógyszertár működött benne.
Román katona szobra Marosvásárhely 59.3 km-re. A hősi katonaemlékművet Románia, illetve Erdély fasizmus alóli felszabadulásának 20-dik évfordulóján avatták fel.
Erdélyi Iskola szoborcsoport Kolozsvár 26.25 km-re. Erdélyi Iskola szoborcsoport Kolozsvár
Katolikus templom Verespatak 58.27 km-re. Katolikus templom - Verespatak
Havasgáldi-szoros 44.63 km-re. Magába foglal még néhány szorost és hasadékvölgyet, mint például a Török-hasadékot és a Kisgáldi-szorost. Fekete-fehér bárány szelfi a szoros felett - Bár az e hétvégi kirándulásom fő úticélja nem a Havasgáldi-szoros volt, nem hagyhattam ki a környék általam még meg nem keresett geodobozait. Sárga hagyma - A sziklaalakzatok gyönyörűek, változatosak. Mikulási ajándék - Már rég motoszkált a fejemben egy körtúra a Gáldi-Csáklya részen.
Egykori Albina Bank Marosvásárhely 59.19 km-re. Győzelem tér 5 szám, Marosvásárhely.
Kiépített forrás Magyarpeterd 8.15 km-re. Kiépített forrás Magyarpeterd Tévedés - A panzióban, ahol a szállásom volt ezt a forrást mondták, mint a Szent László forrás. Nem hinném, hogy tévedtem - Nem tudom, hogy a tévedés címszóval a panzióra, vagy rám utalsz.
Református templom Tövis 41.48 km-re. Tekintélyes egyházközség lehetett, amely otthont tartott fenn a leprások részére. Tövis - A tövisi református teplomba nem jutottam be.
13.02 km-re. A Berkesi-szoros körülbelül 5 km távolságra található a Tordai-hasadéktól, dél-nyugat irányba. Berkesi-szoros - Kicsit lehet hogy ez csalas. Ládakeresés gps nélkül - A geoládák, rejtekhelyek megkereséséhez nem kötelező gps-el rendelkezni. Torockó fele - Útban Torockó fele megálltunk, és megnéztük, bejártuk ezt a szép kis szorost.
Kemény-Bánffy kastély Aranyosgerend 16.88 km-re. A jelenleg tető nélküli kastélyrom kocsival is megközelíthető, a főútról leágazó talajúton.
Tükör utca Kolozsvár 26.55 km-re. Tükör utca Kolozsvár Renoválás alatt - Azért, Kolozsvár épületei nem maradnak el szépségben, egyik európai nagyvárosétól sem.
Petőfi Sándor bronzszobra Marosvásárhely 59.26 km-re. A körülbelül 60 cm magas mészkő talapzaton álló életnagyságu bronzszobrot, Hunyadi László alkotását 2000 december 16-án állították fel ezen a helyen, a talapzat felirata: Petőfi. Új doboz - Szívesen adok dobozokat, akár többet is. Újrarejtve - Nem is értem, miért nem rejtettük újra az itt elveszett geodobozt. Cipőfűzős módszer - Elég csendes volt a környék dél körül is.
Bedellői-szoros 27.9 km-re. Bedellői-szoros
Wesselényi-Dobál-ház Kolozsvár 26.41 km-re. Wesselényi-Dobál-ház Kolozsvár
Járaszurdoki barlang 16.51 km-re. Előtte, mindkét oldalon, 1-2 autónak való parkoló is található.
Bocskai várkastély Egeres 53.28 km-re. A település már az első okleveles említésekor, 1263-ban, mezővárosként szerepel.
Hollókő Tárnica-tó 41.5 km-re. Állítólag egy Dán nevű fényképész adta az új nevet, az eredeti helynév ismerete nélkül.
Alsó gát Marosvásárhely 57.18 km-re. Megközelíthető az Alsógát (Barajului) utcából. Több doboz - Több dobozra is akadtam a helyszinen köztük egy másik oldal dobozára és egy mintavételre alkalmas dobozkát ami tele volt széklettel. Én is feladom - Százszor leírtam már, hogy az amire az emberek úgy hivatkoznak, hogy "oldal", vagy "honlap", az helyesen "webhely". Nem végleg - Nem adtam fel végleg a keresést ezen a helyen, majd visszatérek és ez ugy lesz a többi meg nem talált geodoboz esetében is.
58.4 km-re. Régi gőzmozdony Vasutas - Kozos meg-nem-talalas csipi-vel. A geodoboz a helyén van - Augusztus 8-án ellenőriztem utoljára a rejteket. Pótvizsga - No, ez a pótvizsga sikeres volt, de meglett a doboz ezennel.
Református templom Szucság 34 km-re. Református templom - Szucság
Hangya-ház Marosvásárhely 59.3 km-re. Jelenleg a Népújság szerkesztősége és pár politikai szervezet honol a falai között. Az első helyről lecsúszva - Első alkalommal éjfél után próbálkoztam, gps nélkül, csak a szöveges segítségre alapozva. Koordináták és segítő információ - A koordináták a BCR épületére mutatnak, de nincs is szükség rájuk mert mióta változott a segítő információ, már csak egy félméteres szakasz jöhet szóba. Hibás koordináták - Hála a segítö információnak egyböl meglett a dobozka (hangyák nélkül).
Dellőapáti 56.49 km-re. A templom 1600-ig katolikus, Basta korszakban elpusztul, 1644-ben egykori szentedényeiről (ónpohár, óntányér, harangok) azt jegyzik fel, hogy mind elvesztek.
Alvinczi–Rhédey–Mikó-ház Kolozsvár 26.43 km-re. Alvinczi–Rhédey–Mikó-ház Kolozsvár
Minorita templom és kolostor Kolozsvár 26.4 km-re. Minorita templom és kolostor Kolozsvár
Gróf Béldi-ház Kolozsvár 26.53 km-re. Gróf Béldi-ház Kolozsvár
Várkastély Gyalu 36.93 km-re. 1446-ban Benedek plébános a gyalui kerület esperese.
Református Kistemplom Marosvásárhely 59.9 km-re. 1829-ben Nemes János anyagi támogatásával folytatták az építkezést, felépítve a tornyot is. Itt konfirmaltam - Erdemes korbejarni a templomot, magcsodalni magasztos tornyat, azzal a tudattal, hogy Csiha Kalman sokunkat itt konfirmalt. Ez már megvan - A Királykúti csalodás után reméltem, hogy itt már szerencsém lesz. Tiszta - A régi dobozt már megtaláltam.
Tordai állatkert 2 km-re. Tordai állatkert
Bernády György-szobor Marosvásárhely 59.74 km-re. A bronzból készült szobrot Bocskai Vince szovátai szobrászművész készítette és 1994 október 29-én leplezték le. Meglepetés - Természetesen, hogy nem haragszom meg, sőt köszönöm. Este keresd! - Könnyebb egyes dobozokat este keresni amikor már nem jár annyi ember az utcán. Amig II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium diakjai felvonultak - Konnyen ment a megtalalas.
Kariatidák Pap-ház Kolozsvár 26.35 km-re. Pap József ügyvédi kamarai elnök emeltette 1910-ben.
Református templom Szentmáté 58.32 km-re. A templom valóban ennek a kornak stílusjegyeit viseli, a gótikus kor alkotása.
Református templom Nagyteremi 55.53 km-re. Szentélye sokszöggel záródott, hosszúkás keskeny ablakai durva félkörívben végződtek, minden díszművészet nélkül.
Szabók bástyája Kolozsvár 26.05 km-re. Az építmény első írásos említése Mátyás király idejéből, 1475-ből származik. Bástya - Látom, hogy Novák apó szobor talpazatáról lekerült, hogy a magyarok ölték meg.
Pénzügyi palota Kolozsvár 26.34 km-re. Pénzügyi palota Kolozsvár
31.58 km-re. A közelmúltban leaszfaltozott út rövidítés a dél felől, Kályáni vám, illetve Kötelend felől érkezőknek.
Majláth-kút Bükk-erdő 22.04 km-re. Bár állítólag a környék egyik legjobb, legkedveltebb forrása, úgy néz ki mégis kevesen ismerik. Két doboz egymás közelében - A dobozt megtaláltam, de nem én voltam az első megtaláló. Lehet, hogy csak volt másik doboz a közelben - Én kétlem, hogy van még egy másik doboz a közelben. Pedig megvan - Előbb megkerestem a mi dobozunkat, majd a másikat is.
[ Fel ↑ ]
A tordai sóbánya - Torda
A tordai sóbánya - Torda 1,46 km-re
A tordai sóbánya
A tordai sóbánya 1,46 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.