Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Firtos vára - Udvarhelyszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

A Firtos, befolyása az időre. Kilátás tetejéről. Firtos csucsai. Firtos várának mostani romjai, kápolnái. Firtos alaprajza. Firtos regevilága. A firtosi szerzetesek. Ottani életők. Leköltözésük az Árcsóra. A tündér kert. A firtosi ló, annak regéje. Firtos kutja. Kőriskuti katonai telep. Firtos vára című fejezet részletesen Korond és környéke Terra Siculorum
037_firtos_vara.jpg
Firtos várának alaprajza
Sapientia Tudományegyetem tava Marosvásárhely 42.42 km-re. Legalábbis ez volt a terv 2008-ban, azóta, hogy mit sikerült ebből megvalósítani, arról adatot nem találtam. Unatkozik - Mivel senki sem zavart a keresésben, arra számítottam, hogy megtaláltátok a dobozt. Masodszor - Masodszor sikerult, megtalalnom. Neve-nincs - A tónak nincs neve, a táj-rendezés eleme, halak hol vannak benne, hol nem :-).
Sósfürdő Marosszentgyörgy 43.56 km-re. Modern sósvizű strandja és gyógykezelő központja van. Utolsó tuja - A nyár elején kerestem még ezt a dobozt. Érthető - Minden megmagyarázott és érthetetlen dolog hirtelen érthetővé és egyszerűvé (és NAperszeVÉ) válik, amikor meglátod. Most még utolsó - Most még utolsó tuja, de ha a mellette levő házat lebontják a sor folytatódhat.
Mezítlábas park Székelyudvarhely 19.64 km-re. Sétálj mezítláb! Mezítláb lépett le a doboz - A parkot csak a kerítésen kívülről néztük meg, és nem valószínű, hogy kipróbáltuk volna. Gyerekek - Minden stimmelt, csak rengeteg ember és gyerek volt a kerítés mindkét felén.
A vágási tölgyek Vágás 18.07 km-re. Most Vágás az anyamegye, régen megfordítva Dobó volt.
Borziatelep tava 59.81 km-re. Valamikor a vasútról is látható volt, de mára már a tó körül eléggé felnőttek a fák és a bozót. Csodálatos őszi színek - Miután megtaláltam a Bisztra völgyében, a mosógépnél elrejtett geodobozt, folytattam az utamat a Maros völgyén felfelé. Havazas - Miutan leszalltunk a vonatrol, ez volt az elso megkeresendo doboz. Egy kis nosztalgia - Fontos hely ez számomra, mert egy barátomnak hétvégi háza van.
Hősök temetője Zsák-hegy 54.61 km-re. Hősök temetője Zsák-hegy Maroshévíz 3 - Egy kicsit nehezen találtuk meg a temetőhöz vezető ösvényt, lépcsőket. Segédpontok - Igaz nem hívtam fel a leírásnál erre a figyelmet, de a segédpontoknál meg volt adva a temető felé vezető szűk utca bejáratának a koordinátája. Csak volt - Sajnos a sirt körülvevő keritést már nem találtuk igy a dobozka sem került elő.
Szarvas-forrás 51.46 km-re. Szarvas-forrás Elsőnek írhattam be a nevem - Gyakori jelenség ennél a forrásnál a sorban állás.
Ördög-tó Szentegyháza 29.75 km-re. Ezek közül az egyik az Ördög-tó, amelyik a Hegydűlő és a Pokolláz határán található. Az Ördög-tó ördögöcskéje - Mivel a következő napokra esős időt jeleznek előre, és ma még szép idő volt, elhatároztam, hogy kihasználom.
Gomolyát-domb Nagyernye 40.98 km-re. A falutól keletre található dombot gyakran keresik fel a siklóernyőzés kedvelői. Korán reggel, 6 órakor - Fordultam a másik oldalamra.
Enduro Crossmotor pálya Güdüctelep Gyergyószárhegy 46.13 km-re. Egyik látnivalója az üdülőteleptől délre, a Güdüctelep és Gyergyószárhegy közötti távolság felénél található Enduro Crossmotor-pálya. Motorosok - Vadvirágos rét volt itt, majd szénaillat. Motor-sirülő - Motorosok, és nemcsak, tekergőztek a környéken.
Szent Margit-kápolna Csíkszentimre 57.81 km-re. A hagyomány úgy tudja, hogy Tankó Margit építtette 1661-ben. Kakukk-hegyi barangolások III - A Kakukk-hegyről visszafele kerestük fel a magányos régi kápolnát Szentimre határában. Margó - Holtbiztos voltam, hogy ezt a dobozt megtalálom.
Vasszékely 20.09 km-re. Szinte minden település állítottemlékművet az első és második világháború hősi halottainaktiszteletére. Kánikulában - Ebben a kánikulában meglatogattuk a varost. Munkálatok - A Vasszékelyt körbevették, de nem adja meg magát. Megtalaltam - Üdvözletem.
Pünkösdi rózsa a Hargitán 36.22 km-re. Mellette méhészek szoktak tanyázni, kicsit arrébb most virul a pünkösdi rózsa. Sétapálcás túra 2 - Megállunk a rejtekhez közel, nem kell mászni. Fenyőfa - Na, ezt piszkálja ki akinek egy kicsit is nagyobb a keze. Szürkület - Már majdnem meg voltunk sötétedve, de ha már erre jártunk, nem hagyhattuk ki.
38.32 km-re. 2018-ban a bánya csődeljárás alá került, fokozatosan bezárták.
Kőbánya Homoródalmás 32.95 km-re. Kőbánya - Homoródalmás Elhagyott kőbánya - Homoródremetén és Gyepesben rejtettem egy-egy dobozt, és mivel utolsó ittjártam óta ujabb rejtekhelyek nyíltak, és dobozok bujtak el, Szentmártonból erre vettem az irányt, hogy utánanézzek a dolgoknak. Kövek - A kőbánya megvan, viszont a dobozt gps nélkül nem könnyű megtalálni.
Borsáros-fürdő Csíkszentkirály 55.37 km-re. It can also be approached from Jigodin Bai, half an hour walking. Senki sehol - Senki sehol, a kapu nyitva. Nincs - Doboz az nincs. A kültéri fürdő maradványai megvannak - A kültéri Borsáros fürdő sajnos nincs használható állapotban.
Csatornaház Marosvásárhely 46.72 km-re. Bernády György építtette, 1910-ben.
Református templom Nyárádmagyaros 22.31 km-re. 1791-ben kőtemplom épül s ebben az időben lesz anyaegyház.
Bazalt mikro-kanyon Olthévíz 53.87 km-re. Bazaltos kőzetek alkotják, melyek körülbelül 1 millió évvel ezelőtt keletkeztek. Szoros - Tényleg jól el van dugva ez a kis kanyon.
Alsócibrei fürdő Csíkszépvíz 54.58 km-re. Bár nyílt terepen fekszik, a viszonylag nyílt medencével rendelkező fürdő terének igen zárt és bensőséges hangulata van. Jól jött a feredő - Ez a feredő éppen jól jött a szentmihályi kaland után. Jo lenne megfurodni - Megtalaltuk. Emlékmű és új geodoboz - Cibrefürdő bejáratánál egy közel négy tonnás emlékművet helyeztek el, mely az 1694-es tatár betöréskor megsemmisült Cibrefalvának állít emléket.
Marosvásárhelyi Csernobil 50.19 km-re. Nem ma és nem csak a tegnap volt ez így, mert Marosvásárhely mióta a sokoldalúan fejlett szocializmus útjára lépett, az egész város, a környező falvaival, egyetemben a népe egészségével tizedet fizet az ipar istenségének. Megtalaltam - Illetve, csak a jegyzettömböt találtam meg. Miért? - C Miért - M
Nagyloki-borvíz Csíkkarcfalva 39.53 km-re. Vizét ivókúrára és fürdőkúrára egyaránt használták.
Bánya-tető 32.04 km-re. A kilátást korlátozzák a felnövő fák, és nem egyszerü a szirtre való feljutás sem.
Székelykapu Oklánd 38.84 km-re. 1938-ban cserépfedésűre cserélték ki az eredetileg zsindelyborítású tetejét.
37.24 km-re. Belépő felnőtteknek 35 ron, 3-10 éves gyerekeknek 25 ron, 0-3 éves gyerekeknek ingyenes, nyugdíjasoknak és diákoknak 25 ron.
Kőgombák Csicsói-Hargita 36.54 km-re. Jól belátható innen a Vargyas-patak forrásvidéke, és a Hargita kráterperemét nyugatról lezáró Hegyes-kő - Mihályhavas gerince. Kékre ettük a szánkat - Mi itt találtuk a legtöbb áfonyát. Lemezes rétegződés - Lemezes rétegződést figyeltem meg a kőgomba szikláiban. Kogombak - A Hargita csodalatos helyei.
Ördöglik-tető Bún 27.61 km-re. Ördöglik-tető - Bún
Kolostortemplom Segesvár 37.12 km-re. Ez egy régebbi templomot feltételez, amelynek építése az 1298-dik évi búcsúengedéllyel eshet egybe.
Fenyős kőfejtő Alsórákos 51.35 km-re. Egy szűk kapun lépünk be, és a szemünk elé tárul egy majdnem ovális alakú, hatalmas feltárás, melynek egyik tengelye körülbelül 400 m hosszú, a másik pedig körülbelül 200 m. Megnőtt a fenyő - Alsórákos harmadik lelőhelyén jártunk, mikor már azt hittük ennyi gyönyörű meglepetés egy napra talán sok is. Szép tó - Állítólag felhős időben látszik a tó smaragdzöld színe. Smaragd - Mi a vulkántól ereszkedtünk le, így fentről már megpillantottuk a smaragdzöld tavat.
Kilátópont Kakukk-hegy 53.97 km-re. Bár maga a csúcs fenyőkkel borított, pár méterre egy szikla tetejéről jó kilátás nyílik a Dél-Hargita Kakukk-hegytől északra és keletre eső részére. Kakukk-hegyi barangolások II - Egy régi vulkán maradványa, sűrű fenyvesek veszik körül, kellemes túrázásra lehet számítani, de a mackókat kerülni ajánlatos.
Tartód vára 15.39 km-re. Tartód vára Regenyes hely - Suru erdo rejtekeben, a hegy tetejen, epsegben megmaradt es feltart fal szakaszokat lehet latni az egykori var maradvanyaibol. Csak a rejtekhelyet - Először ott keresgéltünk, ahová a koordináták mutattak. Ez már a negyedik eltűnt geodoboz itt - Az eredeti rejtés óta háromszor rejtettem újra a Tartód vára eltűnt geodobozát, ez azt jelenti, hogy 2008 óta 4 geodobozt rejtettem itt.
Miklós borvíz 57.66 km-re. Miklós borvíz
Fejér Dávid mellszobra Gyergyószentmiklós 46.42 km-re. Fejér Dávid mellszobra - Gyergyószentmiklós
Idődoboz pavilonok Mikháza 28.5 km-re. A két pavilont Sági Gergely tervezte, 2015-ben készültek el, és 2016 májusában avatták őket fel.
16.13 km-re. Tyukász-domb Szováta Új geodoboz a régi rejtekben - Én ez alkalommal a Május 1 utcából indulva, délkelet felől jutottam fel a kápolnához. Jó kilátás - A város szélén, fent a gerinczen, az Outward Boundhoz átereszkedőben ki lehet lépni a kápolnához. 14 kereszt - Minden kereszt előtt, a földbe, pontosabban a kavicsba, lámpatest van beépítve, mely megvilágítja a keresztet.
Cserei-kúria Csíkrákos 47.65 km-re. Fia, Cserei Mihály a szemtanú hitelességével írta meg Erdély történetét 1661-től 1711-ig, a szatmári békéig.
Bethlen Gábor-szobor Marosvásárhely 45.87 km-re. A várost ő emelte Szabad Királyi Város rangra, 1616-ban.
Iparosok kápolnája Csíkszépvíz 53.82 km-re. Eredetéről csak annyit lehet tudni, hogy a Bíró család építtette, és az utolsó tatárbetörés idején, 1694-ben már állt.
Transzhargita 33.51 km-re. Transzhargita fenyo toveben - Eddig ez volt a legkonnyebb megtalalas, eppen hogy nem integetett ahogyan kukucskalt kifele az egyetlen uregbol, ami a szikla tetejen, fa toveben volt. Merész szikla - Kellemes meglepetés a Transzhargita új útja a zötykölődős ivói út után. Utban a Madarasi Hargita fele - Roviden, nagyszeru rejtes, szep kilatas.
Kőgomba kalap nélkül Kirulyfürdő 37.67 km-re. Igaz ez akkor is, ha már számtalan alkalommal járt már valaki egy helyen. Szikla - Miután ittam a Lobogó forrás vizéből, a patakon a fenyő hídon mentem át.
A tó partján Bözödújfalu 18.38 km-re. A falu a romániai falurombolás jelképévé vált: 1988-ban elárasztották egy új víztározó építésekor. Pet előformát nem, üres söröspalackot találtam - A délelőtt folyamán nagyon eltöltöttem az időt a bözödi halomsírok legjobb megközelítésének megtalálásával. POI - A doboz eltűnt.
Erdőszakál 58.68 km-re.
Harangláb Református templom Körtvélyfája 45.63 km-re. 1768-ban Alsóbölkényből került ide. Kis kitérővel - Gernyeszegen dolgoztam és mielőtt visszaindultam volna még felkerestem ezt a rejtekhelyet, ha már ilyen közel található. Impozáns facsonk, kikandikáló geodoboz - Marosvásárhely felől Szászrégen irányába haladtam.
Kockásliliom Búzaháza 28.86 km-re. A jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növény, mely áprilisban tömegesen nyílik. Elég nehezen találtuk meg - De a földrajzi koordináták sokat segítettek. Vékonykarúak elönyben - Minden évben felkeressük a rétet a koczkásliliomok miatt.
Fenyédi láz 20.66 km-re. Fenyédi láz A fenyédi láz tetején - Fenyéd felől gépkocsival közelítettük meg a rejtekhelyet, majd az antennától korulbelul 500 méterre gyalog vágtunk neki a meredek oldalnak.
Firtosi kilátó Szeles-domb 1.52 km-re. A Firtos-tetőn volt már egy közel húszéves kilátó, mely időközben teljesen elkorhadt, valamint a bükkfák is megnőttek körülötte.
Kis-Havas Csíkszépviz 56.08 km-re. Kis-Havas Csíkszépviz Új geodoboz új helyen - Egy bejegyzés alapján értesültünk, hogy a geodobozt vadállatok találhatták meg.
Joseph Bacon-ház Segesvár 37.22 km-re. Joseph Bacon-ház Segesvár
Vertikális napórák Marosvásárhely 45.94 km-re. A rá merőleges oromfal délkelet irányultságú, ezért az ott levő napóra a délelőtti órákat mutatja egészen fél 3-ig.
Vízimalom Kisbacon 57.23 km-re. Keresztes Lajos és testvére Domokos, az utolsó erdővidéki vízimalom molnárai. Vízimalom - Miután Elek apó nem volt hajlandó elárulni a doboz helyét, kénytelen voltam megválni tőle, és a malomhoz jöttem. Közös vonások - Sok hasonlóság van az eszenyői vízimalom és e között, itt viszont a fa elemek helyét már átvette a vas. Malom - Mikor bevettük a kanyart a malom felé, találkoztunk a molnárral és a feleségével.
47.36 km-re. Réka királyné sírja Nem ez volt a cél, de megtaláltatott - A régi megyei úton kerékpározva (Felsőrákos és Oklánd útvonalon), észrevettünk egy kis táblacskát ami a Réka királynő sírjához irányít. A kis szikla elbújt - A legnehezebb a kis szikla megtalálása volt az aljnövényzetben. Kopjafa - Többször is voltam itt, de csak később tudtam meg, hogy geoláda is van.
Szeredai fürdő Csíkszereda 50.54 km-re. Állítólag már a fejedelmek korában is ismert volt, Apafi és a Rákócziak is használták.
A zene allegóriái Marosvásárhely 45.96 km-re. Rózsák tere, Marosvásárhely.
Református templom Mezőpanit 52.89 km-re. 1800-ban nyugati részén meghosszabbítják és kőtornyot építenek hozzá.
Nagyrét-lapály 42.53 km-re. Nagyrét-lapály
Református templom Mezőmadaras 56.71 km-re. Református templom - Mezőmadaras
Fertőző betegségek kórház Marosvásárhely 46.55 km-re. Épült 1910-ben.
Alexandru Papiu Ilarian kollégium Marosvásárhely 45.29 km-re. Épült 1910-1914.
Bolyai Farkas almafája Marosvásárhely 45.2 km-re. Ez a fa áll ma Marosvásárhelyen, a református temetőben levő közös Bolyai-sír mellett. Ponyik almafajta ritkasag - Az igazi almafajta, ponyik es batur. 1 + 1 = Két Bolyai - Ha már itt voltam megkerestem az almafát is. Kicserélem - Köszönöm a visszajelzést.
Rez-tető Kadicsfalva 18.23 km-re. Bár nem a legkönnyebben, de megéri a fáradságot, mert rendkívül szép élményben lehet részünk.
Kisiparosok műhelyei Marosvásárhely 45.94 km-re. Dózsa György utca 15 szám, Marosvásárhely.
56.45 km-re. A patak mentén egy jó állapotú erdészeti út vezet, melynek középső szakaszán található a bodvaji gyártelep megmaradt része, a felújított kohó. Gyönyörű idő - Sajnos itt nem találtunk semmit, gondolom még nem volt más láda rejtve. Bodvaj - Történelmünk fontos eseményeinek egyik helyszíne, jól esik hogy nincs elhanyagolva, nagyon jó állapotban van. Ágyú - Amikor jó pár éve erre jártam, akkor valakik be voltak költözve a hámorba.
Ferencziláza-tető Görgényi-havasok 26.37 km-re. Ferencziláza-tető Görgényi-havasok Ahol a madár sem jár - Ferenci láza (Felleszilása) egy kilátástalan :) csúcs a Mező-havas kráter peremén.
Evangélikus templom Kőhalom 46.09 km-re. Mai temploma a XIV-dik században épülhetett, 1488-as felirata javítására vonatkozik.
Református templom Makfalva 17.95 km-re. Az egykori templom középkori létéről tanúskodik az a leírás, amely Benkőnél olvasható: csinos kőépület, keleti része ódon gót stílusú.
Erika Levendula Nyárádszentbenedek 38.25 km-re. Parkolási lehetőség az ültetvénnyel szemben van, a telefonos bolt udvarán.
Zsidó temető Segesvár 37.63 km-re. Bár a főbejáratán lakat van, és kerítés veszi körül, több lehetőség is van a bejutásra. Januári eső - Sötétben, ködben és szitáló esőben a legizgalmasabb keresgélni egy temetőben. Szögesdrótra akadva - Az ösvényről közelítettem meg a rejteket, a temető sarkánál. Mi nem találtuk - A Kőképet megkerülve mentünk le a temető sarkához.
Szent Antal-kápolna Csíkmadaras 44.85 km-re. Szent Antal-kápolna Csíkmadaras Útban a töltöttkáposzta-fesztivál felé - A gyergyószárhegyi töltöttkáposzta-fesztiválra igyekeztünk aznap.
Csíki panoráma Csíkszereda 46.74 km-re. Körbesétálva a templomot, feltárulkozik innen a Csíki-medence teljes körpanorámája. Meg vagyok hatódva - Gondolom a három pont azt jelenti, hogy Dicsőség a rejtőnek :-). Gloria in excelsis homo ludens - Na és ki tette oda fel a dobozt? Ki hozta létre a rejtést? A rejtő. Csiba - Megtaláltuk.
17.49 km-re. A Cigány-patak völgyében, ahol Dobó Vágással összeér, ott fekszik a két falu temploma.
Templom-téri park Gyergyóremete 44.74 km-re. 1899-ben a szentélyt 6 méterrel megnagyobbították, így a templom mai hossza 41, szélessége 12 m. Tömeges kincskeresés - Reggel, még a Kecske-túra előtt, próbáltunk itt rejteni, de a gyergyóremetei ifjúság má javában kereste a kincset, ugyanis kincskereső versenyt rendeztek. Eltünt - Nagyon szép a templom és a mellette levő park, na meg a kilátás is.
Régi városi stadion Marosvásárhely 46.87 km-re. Marosvásárhely első futballpályáját a Nagyállomás mellett, a Hűtőház területén hozták létre. Új geodoboz új rejtekben - Remeteszeg Marosvásárhelyi panoráma nevű rejtekhelyétől hazafelé jövet a Liget mellett mentem el. Végre megközelíthető - A régi dobozt nem találtam meg annak idején csak a hűlt helyét. Terepszemle - Egy kicsit szétnéztem a rejtek körül, és ha az érzékem nem csal, a doboz a kerítésen belül van.
Szent Kinga-templom Szécseny 50.17 km-re. 2003 szeptember 6-án Árpád házi Szent Kinga tiszteletére szentelte fel Tamás József püspök. Zárt deszkatemplom, üres rejtek - Ezt a rejtést már rég meg kellett volna keressem. Újrarejtés a Rejtők napja alkalmából - Ma május elseje, a Rejtők napja a játszóterünkön.
Pseudosphaera Marosvásárhely 45.34 km-re. Bolyai János világhírű magyar matematikusnak állít emléket, aki életének jelentős részét Marosvásárhelyen töltötte. Felületes keresők, összetévesztett dobozok - Sajnos, megint eltűnt a doboz. Még azért is, újrarejtve - Egy esti séta alkalmával nyolc geodobozt rejtettem újra a környéken. Negyedik doboz - Nem az én rejtésem, hát megkerestem.
Siklódi kő 11.15 km-re. A keményre összecementálódott kőzet ellenállva az időjárásnak látványos, 10-40 m magas falakban, tornyokban maradt meg, több száz méteres hosszúságban.
Bunker 2 Szalárd 55.82 km-re. Mindkettőnek ma már csak a maradványai vannak meg. Bejárat, lépcső és cseppkőlefolyás - Az 1. Óvóhely-2 - Ez a bunker érdekesebb volt mint az előző, márcsak a cseppkőlefolyás miatt is. Második - A Bunker 1 után hamar következett az egymással szemben levő két bunker.
Gergely János-féle kővályú Székelyvarság 17.08 km-re. Gergely (Matyi) János-féle 120 éves kővályú - Székelyvarság Modern es hagyomanyos - Bar nem esett az utamba, azert legurultam meg a kovalyuhoz. Kő mögött, kő alatt - Bár nem esett az utunkba, és siettünk is az oroszhegyi nárciszrétre, sikerült rávenni a kirándulótársaimat, hogy nézzék meg ők is a Gergely János-féle kővályút.
Bernády György általános iskola Marosvásárhely 45.79 km-re. Az új, kétnyelvű névtábla kikerült az iskola homlokzatára. Nem árt ha magas vagy - Ez a 2,5 m kifogott rajtam. A vásárhelyiek értik, hogy mire gondolok - Én itt járok haza, és már nagyon rég keresek egy megfelelő rejteket. Ez igaz - Egyetértek.
Urmánczy fedeles híd Maroshévíz 55.18 km-re. Urmánczy fedeles híd - Maroshévíz Deli kanikula - Hiaba a fedel, a deli kanikulaban nem husitett. Dolgozik az idő - Sajnos a hid oldalfalai elég rossz állapotban vannak, föleg az egyik fele. Nyári délután a folyóparton - Idei biciklitúrám első napján érintettem Maroshévízt, így nem hagyhattam ki legalább az utamba eső dobozt.
Richter-ház Segesvár 37.22 km-re. MS-II-m-A-16010.
Salvator-kápolna Csíksomlyó 53.49 km-re. A salvator latin szó, jelentése megváltó. Megdermedt táj - Nehezen vergődtem fel a hágón, mert a hó alatt nem lehet látni a terepet, és így sokszor a "két lépés előre, három hátra" című fejezetet éltem át. Megmentőnk - A régi kápolna az igazi történelmi hely. Októberi tojáskeresés - A román tartalékdobozt találtuk meg, ez tényleg egy jó nagy tojás.
Vármege szörnye Máréfalva 24.18 km-re. Vármege szörnye Máréfalva
Vasúti megálló Andrásháza 57.42 km-re. A vonat ajtajából nem kis szintkülönbségről kell leugrani a talaj szintjére.
Basa fogadó és kézművesfalu Borzont 31.91 km-re. A székely ember akkor az erdőből élt, szekérrel fuvarozott, azt pedig nem lehetett siettetni. Volt, van, és lesz pojéka leves - A menűben. Szombaton - Szombaton a közeli Dórka panzióban mulattunk, így a vasárnapot azzal kezdtük, hogy átnéztünk ide a skanzenbe és megnéztük a madáretetőt is közelebbről. Záróra - Épp zárás előtt érkeztünk, de rendes volt a székelyruhás kislány, mert megengedte, hogy bemenjünk.
Unitárius templom Felsőrákos 51.56 km-re. A gótikus korból egy keresztelőkút maradt meg.
Örmény katolikus templom Csíkszépvíz 53.96 km-re. Mai templomuk 1781-ben épült, az utolsó örmény plébánosa 1959-ig Bodurján János volt, azóta vasárnaponként a római katolikus plébános tart szentmisét.
Nyárádszeredai Padlásmúzeum 27.92 km-re. Biró Zsigmond Sándor családi háza ez, melynek padlásterében több száz, paraszti használati tárgy, hadászati és világháborús tárgy sorakozik.
Szűcsök bástyája Segesvár 37.34 km-re. Az 1676-os tűzvész elpusztította, de később újraépítették.
Vár-tér Csíkszereda 51.66 km-re. 1661-ben a törökök feldúlták, a lerombolt főúri rezidenciát a romjaiból gróf Steiville István osztrák tábornok 1714-ben építtette újjá és parancsnoki székhellyé alakítják át. A játszótér - Harmadszori nekifutásra, végre sikerült találni egy alkalmas időpontot, amikor nem járt a közelben senki. Magasles - Ez érdekes rejtés volt. Aki nem hiszi, az járjon utána - Remélem azért ügyelsz rá, hogy ne figyeljenek fel rád keresés közben.
Akasztófa teteje Homoródkarácsonyfalva 37.94 km-re. A falutól keletre található dombocska az első osztrák katonai térképen Akasztófa teteje, a másodikon Akasztófanyaka néven szerepel.
51.21 km-re. Vulkanikus kráter Alsórákos Elkápráztatva - Annyira elkápráztatott a színek és formák kavalkádja, hogy nem kerestem meg a dobozt. Filmforgatás - Őszi képeket szerettem volna készíteni a vulkánnál. Felkapott hely lett ez az Alsórákos - Még az év első felében hallottam a forgatásról, de akkor ezek szerint még mindig tart.
Templomerőd Berethalom 59.18 km-re. Itt Erdély egyik legnagyobb és legszebb szász templomerődje emelkedik. Rengeteg turista volt - A 14 órás nyitásra érkeztünk, rengetegen voltak, már a jegyekért is sorba kellett állni. Erődítmény - Na, végre látom, hogy valamit rendben tartanak. Impozáns - Valóban impozáns az erődtemplom, már messziről uralja a tájat.
Levendula Koronka 40.65 km-re. Koronka, Alsó utca 167 szám.
Daniel-kastély Olasztelek 51.39 km-re. A kastély helyén már a 16-dik században állt egy udvarház, mely 1609-ben került a vargyasi Dániel-család birtokába.
Katonáné hegyese Abod 18.64 km-re. Remek kilátás nyílik innen a Küküllő vidékére, Firtos, Csombod és Rabsonné felé.
Súgó-barlang Gyergyói-havasok 48.09 km-re. A barlang és 17 hektáros környéke természetvédelmi terület. Várakozás - Miközben várakoztunk a túravezetőre, levadásztuk a ládát is. Cserediák - Cserediákokkal kellett menjek barlangot látogatni. Forgalom - Elég sok volt a látogató, ezért előbb megnéztük a barlangot, és megvártuk, amíg az utánunk lévő csapatot elnyeli a föld mélye.
Falfirka Marosvásárhely 44.03 km-re. Felette, a két párhuzamos utca közötti teraszon, veteményeskertek vannak. Megelőztél, de jól van ez így - Az utóbbi időben többször jártam erre. Falfirka és zöldség - Néha azon gondolkozom, hogy ezek a zöldségeskertek hogy alakultak ki, (több ilyen hely van a városban) a senkiföldjén.
Csíkszentléleki 500 éves hársfa 55.48 km-re. Úgy él az emberek emlékezetében, mint egy magányos fa, mely mindig is a templomot őrizte. Természetes, hogy néha eltűnik egy rejtés - Ezt a geodobozt több mint 8 éve rejtettem újra, azelőtt több más helyen is volt rejtés. Új geodoboz új rejtekben - Amint tudomást szereztem a közelemben elrejtett új geodobozról, azonnal biciklire pattantam, megkeresni. Csak szólok - Pár napja új geodobozt rejtettek el a csíkszentléleki templom közelében.
Hangya-lépcső Marosvásárhely 45.49 km-re. Hangya-lépcső - Marosvásárhely Délben - Délben, dél körül is nyugis volt a környék.
Katolikus templom Nagyernye 41.98 km-re. 1602-ben a falunak híres vezére volt Ernyei Mósa Gergely, 1661 szeptember 14-én Ali pasa libáncsmezei táborában választották fejedelemmé I Apafi Mihályt. Már majdnem feladtam, de meglett - Legalább egy negyed órát kerestem, mire megtaláltam. Diót keresgélve az akácfa alatt - Nehéz nem annyira a rejtek megtalálása volt, hanem a geodobozt feltűnésmentesen elővenni és visszatenni. Kívülről - Feltaláltuk a külsőleg alkalmazható geodobozt, amit csak a zárt kapun kívülről lehet szagolgatni.
[ Fel ↑ ]
Likaskő - Korond
Likaskő - Korond 5,46 km-re
A Likas-kő Korond közelében, egy út melletti tisztáson található, mellette négy sír van. A konglomerátum sziklatömb közepén egy szabályosan kifúrt, kerek vagy szívalakú lyuk látható.
Kalonda-tető
Kalonda-tető 7,51 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.