Firtosváralja település (Hargita megye) Központ: Farkaslaka. Firtosváralja román elnevezése: Firtusu.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Firtosváralja (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Jézus-kápolna

Jézus-kápolna Székelyudvarhely 18,85 km-re
Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr felé vezető kijáratánál, kőfallal körülvéve áll a kis kápolna, amelyet Jézus szíve kápolnának is neveznek. Kápolna - Kár, hogy nem tudtam belülről is megnézni, mert már Erdély másik kettő körtemplomába sikerült bemennem, a kézdiszentlélekibe, meg az algyógyiba. Ritka körtemplom - Erdély egyetlen körtemplomaiból Náznánfalván is van egy, ma jártam ott. Kerek templomok és körkápolnák - Épp én is írni akartam a náznánfalvi római katolikus kápolnáról, de BabBerci megelőzött.

Radó-ház

Radó-ház Marosvásárhely 46,98 km-re
A Mikszáth Kálmán, jelenleg Művészet utca 7 szám alatti épületet Radó Sándor tervezte 1912-ben saját maga számára. Vasárnap esti séta - Ha már egy régi vágyam teljesült, és az idő is megengedte, végig sétáltam a Művészet utcán. A rejtekgazda öröme és bánata - Köszönöm az új jegyzetfüzetet. Művészet utca - A Művészet utcán járva megnéztem a Radó házat.

Csompoly

Csompoly 36,42 km-re
A Központi Hargita egyik kevésbé látogatott csúcsa a Csompoly, nagyon szép kilátást biztosít a környező csúcsokra - Madarasi Hargita, Csicsói Hargita, Kossuth szikla, Madéfalvi Hargita. Lecsompolyított csúcs geodobozzal és havasi meggyel - Miután az Asztag-kőnél ellenőriztem a geodobozomat, és megnéztem az ott létrehozott erdei múzeumot, folytattam az utamat a Csompoly felé.

Szejkefürdői Borvízmúzeum és Mofetta 13,96 km-re
Székelyudvarhely Szováta felőli bejáratánál több látnivaló várja az arra látogatókat, átuzatókat. Udvarhely határában - Érdekes rejtés, ahogy leparkoltam a bringát és kezdtem nézelődni, hogy merre keressem a dobozt, kiderült, hogy éppen az orom előtt van, csaknem rajta állok. Eddig nem jó helyen kerestem - Csak egy gyors megállás volt és már meg is volt a doboz. Szejke a borvizek Homoródja - Későn érkeztünk és megkóstoltuk a "kőolajat".

Hosszú-borvíz

Hosszú-borvíz Madéfalva 46,84 km-re
Hosszú-borvíz, Madéfalva

Túlfolyó-ág

Túlfolyó-ág Súgó-barlang 49,08 km-re
A gyergyótekerőpataki Sugó-barlang Buzogányok-terméből kiágazó Tulfolyó ágát 1966 januárjában fedezik fel, összhossza 140 m. Szilveszter - Szilveszter előtt bemásztunk a túlfolyóba és megtaláltam ezt a rejteket is. Május 1 - A majálisos hosszú hétvége egyik célpontja a Súgó-barlang lett. Talaltam egy ladat a Sugo barlangban - Talaltam egy geotrekking ladat a Sugo-barlang melyen, a barlang rejtett reszeben, ahova konyokon kellett bemaszni.

Ivóvízmedence és szivattyúállomás

Ivóvízmedence és szivattyúállomás Marosvásárhely 46,13 km-re
Az 1-es számú ivóvízmedence és a szivattyúház az egykori Széll Kálmán (ma Verii - Nyár) utca 4 szám alatt található.

Pisztrángtelep

Pisztrángtelep Erdőfüle 42,64 km-re
A Pisztrángtelep a tiszta vizű Kormos-patak völgyében, a Köves-patak torkolata alatt található. Csíkszentkirály - Erdőfüle út - Megkérdezhetem, hogy az erdőfülei pisztrángtelepet honnan közelítettétek meg? Jól ismerem a Csíkszentkirályról Büdösfürdőre vezető útból kiágazó utat, amelyik Erdőfülére vezet. Erdőfüléről jó az út - Erdőfüle irányából közelítettük meg a helyet, ott teljesen jó út van, de tovább nem mentünk, így nem tudom, hogy a Hargita megyei szakaszon mi a helyzet. Az aszfaltnak és a geodoboznak, se híre, se hamva - Nem volt türelmem tovább várni.

Római katolikus templom

Római katolikus templom Marosszentgyörgy 44,7 km-re
Marosszentgyörgy legrégebbi és legszebb műemléke a helység feletti magaslaton található. Egy újabb jó rejtés - Előbb nem ültem le a padra mert nedves volt, cipőfűzőkötést színlelve végigtapogattam az elérhető helyeket, de nem volt ott a doboz. Mókusok, fürjek, és kutyák - Igyekeznem kellett, mert lassan sötétedett.

Nyíres utcai csorgó

Nyíres utcai csorgó Marosvásárhely 47,15 km-re
Ennél a helyszínnél, nem tudtam eldönteni, hogy nevezzem-e gyászosnak, vagy sem, mert sajnos a környék nem túl kellemes, majd ti eldöntitek. Forgalmas - Tenyleg forgalmas hely, eleg sok idobe kerult meddig sikerult visszatenni a dobozt. Viz - Ez a dobozt BabBercivel talaltuk meg. Eleg forgalmas - Nem is tudtam, hogy itt is van forras.

Vármező

Vármező 28,88 km-re
Vármező Szovátától 20 km-re fekszik, halászcsárdáiról, több tucat tóból álló pisztrángtelepeiről híres.

Trópusi lepkeház Parajd

Trópusi lepkeház Parajd 13,92 km-re
A parajdi trópusi lepkeház páratlan élményt kínál a látogatóinak. Jó tudni - A lepkeház szép kívûlrõl. Belülről is - Bent is szép, érdemes meglátogatni.

Tisztviselő-telep

Tisztviselő-telep Marosvásárhely 46,12 km-re
A Tisztviselő-telep Marosvásárhely Somostető alatti magas teraszán terül el, a telep építése Dr Bernády György polgármestersége idején kezdődött. Újra kereshető - A régi helyen elhelyeztem egy új 6x3 cm-es "antenás" dobozt ez eredeti adatokkal. Köszönjük - Köszönjük hogy bejegyeztél. Találatlan maradt - A dobozon kívül mindent megtaláltam amiről szó esett a bejegyzésekben.

Nagy-ág melléke

Nagy-ág melléke Vármező 30,87 km-re
Vármezőtől a Várhegyen is túl gyönyörű lombhullató erdőben kanyarog a gátertól tovább az út a Nagy-Nyárád, vagy másnéven Nagy-ág völgyében. Róka - A rókával kapcsolatosan, én úgy tudom, hogy ha keresi az ember kozelseget akkor veszett. Az eszét vesztett veszett róka veszte - Ha egy róka az ember közelségét keresi, akkor tényleg elment az esze, megveszett. Nyárádmenti legelő - A Nagy-ág le volt zárva sorompóval, ezért gyalog sétáltunk fel a tisztásig.

Szemeskő

Szemeskő Büdösfürdő 49,61 km-re
A Szemeskő a Büdösfürdőbe vezető, kék kereszttel jelzett turistaút mellett van, utunk a szikla mellett vezet el. Az ott szep vplt es igaz sem volt - Ez igy van nagyon erdekes egy fajta megbecstelenito, marmint jomagam. Fenyoakrobatika - Azon rejtesek koze tartozik, ahol hasznos a gps adat, mivel erdo takarja, es ugy a helyet, mint a dobozt, nehez lett volna megtalalni gps keszulek segitsege nelkul. A Szemeskőn - Büdösfürdő felől közelítettük meg.

Albert-ház Segesvár 35,88 km-re
Az Albert-házban található a Hegyi iskola bentlakása, mely ma a német tannyelvű Joseph Haltrich Elméleti Líceumhoz tartozik.

Tizenkettes-forrás

Tizenkettes-forrás Bucsin 20,19 km-re
A Parajd és Gyergyóalfalu közötti, Bucsin-tetőn áthaladó, Kis-Küküllő völgyében vezető, DN13B-as jelzésű műúton több forrást is találunk az út mellett.

Marosjára 41,28 km-re
1332-ben Jara, 1456-ban Iara néven jelentkezik az oklevelekben.

Szarvas-ház

Szarvas-ház Segesvár 35,87 km-re
Segesvár egyik építészeti különlegessége, a Szarvas-ház, az Iskola utca 1 szám alatt található - Nevezik még Szarvasháznak, illetve Szarvasos háznak.

Szászrégeni Mocsárerdő

Szászrégeni Mocsárerdő 44,1 km-re
A Keleti Kárpátok egyik kevésbé ismert és látogatott helyérekalauzolnálak el benneteket, a Szászrégen mellett találhatóMocsárerdőbe, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét. Egy kis Görgény menti séta - Nagyon kellemes élmény volt a több száz éves tölgyek közt bóklászni. Matuzsálem - Régi tervem volt megkeresni ezt a dobozt. Amíg még lehet - A Mocsárerdőt meg lehet közelíteni a Görgény-völgyéből is, az autót már csak a főút mellett lehet hagyni, mert a bevezető utat sorompóval zárják.

Toldalagi-palota Marosvásárhely 47,03 km-re
Az egykori Nagypiac középső részén áll Erdély egyik legszebb késő barokk épülete. Köszönöm - Még akadozik a dolog, gondolom egy pár kisérlet nem árt. Újra itt - Ma megint erre jártam, és sikerült a dobozt is elővenni. Dobozok - A toronytól idejövet már távolról megláttam a dobozt.

Csíky-kert

Csíky-kert Gyergyószentmiklós 49,57 km-re
Gyergyószentmiklóson található Székelyföld legnagyobb dendrológiai parkja, a Csíky-kert. Már megint - Anno Csíkban születtem és mégis csak most mikor már csak látogatunk arrafele, akkor kerestük fel az arborétumot. Fejlámpa fényénél - Az aznapi kirándulás utolsó felkeresett helye volt a Csíki-kert. Dendrológiai park - Csendes hely, látszott, hogy vakációznak a gyerekek.

Sóskút

Sóskút Homoródszentpál 32,71 km-re
A homoródszentpáli sóskút a falu bejáratánál található, közvetlenül az Oklánd felől érkező út mellett.

Bányanyílás

Bányanyílás Hargitafürdő 37,31 km-re
A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak bal oldalán, az út alatt, van egy 1,8 hektáros meddőhányó.

Igazságügyi palota

Igazságügyi palota Marosvásárhely 46,68 km-re
Igazságügyi palota - Marosvásárhely, Épült 1856 - 1897 között. Csak ízlelgetem, kóstolgatom - Csak lassan ízlelgetem, kóstolgatom, mint valami nemes nedűt Marosvásárhely geoládáit. Gratulálok a rejtőnek és a megtalálóknak is - Örvendetes tény, hogy a geodoboz még mindig a helyén van. Gyors siker - Mikor odajutottam, nem volt senki az utcában.

Unitárius templom

Unitárius templom Nyárádszentmárton 32,09 km-re
Templomának építési idejét – függetlenül a pápai tizedjegyzék adatától – a XIII-dik századra teszik. Mégis ott van - Most először jártam úgy, hogy előbb "oda" nyúlok, de bíztos máshol lesz s hát láss csodát. Fej fölött - Felnéztem és megláttam a dobozt.

Református templom Backamadaras

Református templom Backamadaras 35,72 km-re
Középkori templomról nincs adat, katolikus hívei abban az időben a nyárádszentbenedeki plébániatemplomhoz tartoztak. Megint bodobácsok leptek el mindent - A rejtek körül is sok volt a bodobács, de mégis sikerült egyből a dobozt kitapogatnom anélkül, hogy érintettem volna a bodobácsokat.

Nyíres Borzont 34,17 km-re
Nyíres növényvédelmi rezervátum - Borzont

Szekelyudvarhelyi Varosi Park

Szekelyudvarhelyi Varosi Park 17,28 km-re
A székelyudvarhelyi Városi Park nemrég volt felújítva, színtere lehet nagyobb buliknak, egy kellemes délutáni sétának is. Szep varosi park - Mar 2012-ben megtaláltuk. Színek és számok - A helyszínre érve eltartott míg rájöttem, hogy mit jelentenek a színek. Kissé rég volt - Egy jó kicsit megfogott, végig a rejtek közelségében kerestük, de sehogy sem esett le.

Firtosi kilátó Szeles-domb 1,15 km-re
A firtosi kilátó 2006 nyarán készült, a hetedik Székelyföldi kaláka alkalmával.

Csizmadiák tornya

Csizmadiák tornya Segesvár 35,79 km-re
A segesvári vár Csizmadiák Tornya 1521-ben épült, 1676-ban tűzvész pusztította, a jelenlegi formáját az 1681-es helyreállítás alkalmával kapta.

A legrégebbi székelykapu

A legrégebbi székelykapu Mikháza 30,6 km-re
A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt.

Kormos-kő sziklakilátó

Kormos-kő sziklakilátó Fenyőkút 8,14 km-re
Korond felől, a Pálpataka és Fenyőkút felé vezető utak elágazása fölé emelkedő, látványos sziklakilátó. Remek kilátás Korond felé - A sziklabástyától jöttünk át a kilátóra.

Római őrtorony Alsóköhér 34,02 km-re
Római tábor - Alsóköhér

Bálintitt-kastélypark

Bálintitt-kastélypark Nagyernye 43,74 km-re
Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19-dik század elejéről származó Bálintitt-kastély. Térdmagasság - Ma újra erre jártam.

Kormos völgye

Kormos völgye 44,15 km-re
A Kormos-patak völgyében fekszik Erdőfüle, mely közigazgatásilag Bardochoz tartozik. Kormos panzió - Miután megnéztük a Kuvaszó vízesést, amely innen a panziótól kb 1 km-re található, betértünk a panzióba egy kávéra, de végül még meg is ebédeltünk. Persze hogy tudnak - Persze hogy tudnak a dobozról a panzióban. Ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel - Miután megkerestem a Kuvaszó-vízesés rejtését, ez volt a soron következő, megtalálandó geodoboz.

Bolyai Farkas almafája

Bolyai Farkas almafája Marosvásárhely 46,42 km-re
Bolyai Farkas almafája csak 100 évig élt, majd kiszáradt - Új csemetét ültettek a régi helyére. Ponyik almafajta ritkasag - Az igazi almafajta, ponyik es batur. 1 + 1 = Két Bolyai - Ha már itt voltam megkerestem az almafát is. Kicserélem - Köszönöm a visszajelzést.

Református templom

Református templom Székelymuzsna 24,55 km-re
Középkori templom állott ott, ahol ma a falutól északra a Szentegyház oldala nevő helynév őrzi emlékét. Geodoboz a kőkerítésen túl - Székelymuzsnára érkezve, először a református templom torony felőli oldalánál levő udvaron keresztül próbáltam megközelíteni a rejteket. Muzsna - Ramaty állapotban van a templom.

Elpusztult középkori templom

Elpusztult középkori templom Patakfalva 23,05 km-re
Patakfalva temetőjének keleti részében nemrég régészeti kutatásokat kezdtek. Kerülőút - A képek nem akarnak felmenni, így kerülőútra tereltem őket. Hát ez furcsa - El nem tudom képzelni, hogy ha már kiástak 5 darab 5x5 méteres gödröt, a hivatkozott cikk szerint, és feltártak annyi falrészletet, akkor miért temették volna vissza? Na de majd csak kiderül. Asatas - A rejteket megtalaltam (a szogletes kovet), de a ket kis ko a ladaval eltunt.

Angyaljárás Gyergyószentmiklóson

Angyaljárás Gyergyószentmiklóson 49,48 km-re
Tisztelt címzett: Délia, Jenő, és Dalma. Angyalláda - Késéssel ugyan, de annál nagyobb izgalommal és örömmel kotortam elő a legigazibb kincsesládát, és a benne rejlő szívhez szóló ajándékot.

Fenyőkúti tőzegláp

Fenyőkúti tőzegláp 11,81 km-re
A Fenyőkúti tőzeglápot én a szencsedi nárciszmezőkről, kerékpárúton közelítettem meg, Fenyőkúton át. Hóóó - Várjá' na :-). Hús és komos geodoboz - Az általad megtalált láda hús és komos (szófacsarás), tehát a határon túli magyar (poén) és az egyik nemzetközi geojátszótérhez (mert több is van, nem csak a kóm) tartozik. Pótoltam a hiányzó dobozt - A tegnap ellenőriztem a rejtést, a dobozt nem kaptam meg.

Likaskő

Likaskő Olasztelek 48,11 km-re
Olasztelek határában, közel a felsőrákosi úthoz, egy lapos kőkúp tűnik az arrajáró szemébe. Hihetetlen képződmény - Bár a Rika erdejébe indultunk, már az út elején a természet csodái megállásra késztettek. Elapadt borvízforrás - Természeti ritkaság, írja az információs tábla, és valóban. Tisztaság és doboztalanság - A Likaskő környezetét valamikor nemrégiben megtisztíthatták, mert egy darab szemetet sem láttunk, ami nagyon jó hír.

Unitárius templom

Unitárius templom Felsőrákos 49,17 km-re
Felsőrákosnak középkori gótikus temploma volt, teljesen újjáépítették.

Enduro Crossmotor pálya

Enduro Crossmotor pálya Güdüctelep Gyergyószárhegy 47,76 km-re
Güdüctelep Gyergyószárhegytől 6 km-re, Gyergyószentmiklóstól 12 km távolságra található kis üdülőtelepülés a Piricske aljában. Motorosok - Vadvirágos rét volt itt, majd szénaillat. Motor-sirülő - Motorosok, és nemcsak, tekergőztek a környéken.

Állattemető

Állattemető Székelyudvarhely 19,92 km-re
A székelyudvarhelyi kisállat-temető a Szentimre utcán indulva közelíthető meg, a várostól délkelet irányba, a katonai egységen túl, az erdei focipálya előtt. Újkeletű hely - Az állattemető teljesen újkeletű, most 10-15 éve kezdték az erdőben eltemetni a kedvenceiket az emberek.

Dános

Dános 41,54 km-re
1348-ban Danus, 1393-ban Dansdorf, 1504-ben Dones Dorf, Donisdorf, 1532-ben Dunes Dorf néven jegyzik az oklevelek. Megvan - Megvan a --- alatti doboz. Megvan, pontosan ott - Ahol a leírás mondja, még GPS sem kell a megtalálásához. Sajnos ez is eltűnt - A falu képe ellenben követendő példa minden település számára.

[ Fel ↑ ]

Nepomuki Szent János-kápolna Csíktaploca 50,14 km-re. Csíktaploca északi részén, a Csicsó és Delne felé elágazó országút szomszédságában, az 1912-től felhagyott régi temető mellett áll.

Gótikus erődtemplom

Gótikus erődtemplom Almakerék 52,34 km-re. A templomot a falu birtokosai, az Apafiak építették Szűz Mária tiszteletére a 13-dik században. Csodálatos freskók - Aki arrafelé jár ne hagyja ki, csodálatos templom a védművekkel együtt.

Betonkút az erdőben

Betonkút az erdőben Büdösfürdő 50,25 km-re. Elkerített forrás és betonkút, Büdösfürdőtől 500 m-re délre, a kék sávval jelzett túraösvény mellett.

Sószékfürdő

Sószékfürdő 65,99 km-re. Csíkkozmás területén ágazik el a Nyerges-tetőn át Kászon felé vezető út, ennek mentén terül el a Kendereskert és Tófenék nevű falurész. Nagy hó - Egy órai keresés után sem találtuk meg. Megtörténhet - A geodobozok sem halhatatlanok. Enyészet - Kerestük szorgalmasan, igaz, koordináták nélkül.

Magyar és román katona sírja

Magyar és román katona sírja Buha-patak hídja 68,55 km-re. Egy magyar és egy román katona sírja a Buha-patak hídjánál, a 12/a úton, egy építkezési lerakat előtt, Pál Péter földjén.

Evangélikus templom Halmágy 62,44 km-re. Szász telepítés, 1488-ban a török támadás elnépteleníti, ekkor 1488-ban magyar családnevek szerepelnek.

Örmény emlékház

Örmény emlékház Csíkszépvíz 53,63 km-re. Az Örmény emlékház Csíkszépvíz központjában található, az emlékházat a Szentháromság Alapítvány hozta létre.

Három tölgy-tó Medgyes 66,27 km-re. Három tölgy-tó - Medgyes

Volt városháza Nagysink 62,9 km-re. Volt városháza, XVIII-dik századi középület - Nagysink.

Kék-kő

Kék-kő Ürmösi Töpe-patak 52,94 km-re. A Kék-kő közvetlenül az Ürmösi Töpe-patak, osztrák térképeken Ürmösi határ-patak völgyében vezető erdőkitermelő út mellett található.

Kőcsonka Balaskó vára 51,18 km-re. Orbán Balázs így ír Balaskó váráról, A Székelyföld leírása című művében: Szentmihálytól a Köd szép fenyvesei között vezet az ut Szenttamásra, ennek közelében egy dombocskát Balaskó várának neveznek.

Fenyő-tető Csíkszentgyörgy 61,54 km-re. A Fenyő-tető Csíkszentgyörgy nyugat szélében, Jenőfalva nevű falurészben található, az Áj-patakoktól északra.

Jávárdi völgye

Jávárdi völgye 61,96 km-re. Jávárdipataka település házcsoportjai 3 km hosszúságban sorakoznak az azonos nevű patak mentén.

Hét jegenyefa

Hét jegenyefa Csíkszentdomokos 52,29 km-re. Felcsík legészakibb fekvésű, és egyben legnépesebb községe délen egybeépült Csíkszenttamással, Csíkszentdomokos fő folyóvize az itt még patak nagyságú Olt.

Uzonka-forrás

Uzonka-forrás Uzonkafürdő 62,54 km-re. Uzonkafürdő Kovászna megye északi peremén, Nagybacon és Sepsibükszád között, a Baróti hegység lábánál, a Nagy Murgó alatt, az Uzonka és Pisztrángos patakok völgyében található. Gyönyörű idő - Valamikor estefele értünk ide, ez volt az utolsó megálló a mai napra. Borvíz - Megtaláltam a dobozt. Pihenőhely rozoga állapotban - Több mint 5 év eltelt az utolsó megtalálás óta, a rejtek is talán Uzonkafürdő legforgalmasabb helyén található, így nem sok reménnyel érkeztem a helyszínre.

Erődített evangélikus templom Morgonda 61,02 km-re. 1332-ben plébániatemploma van - mivel az első szász települések közé számítják, már az előző században kellett lennie templomnak.

Csiszér-ház Csíkszereda 50,74 km-re. A Csiszér-ház Csíkszeredában, 1911-ben épült, jelenleg lakóház.

Utusaly-völgyhíd

Utusaly-völgyhíd Görbepataka 60,88 km-re. Az Utusaly-völgyhíd 140 m hosszú és 30 m magas, központi része párhuzamos övő, rácsozott, felsőpályás szerkezető, boltozott részekkel.

Hatod-tető

Hatod-tető 63,02 km-re. Mikóújfalutól Kisbacon fele, a Hatodról belátható az egész medence. Ropogós fű - Az autót az aszfaltos út mellett hagyva, nagyot kerültünk a véget nem érő legelőkön.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.