Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Torzó - Bálványosfürdő - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Torzó - Bálványosfürdő turisztikai látnivalói

Torzó - Bálványosfürdő

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Fentről
Fentről
Varfal maradvany
Varfal maradvany
Széphavasi naplemente
Széphavasi naplemente
Szebenkákova Szent Miklós templom 1
Szent Miklós templom 1
A templom
A templom
A kisbaconi iskola előtti park
A kisbaconi iskola előtti park
Felirat
Felirat
Park
Park
Lánccal biztosított ösvény
Lánccal biztosított ösvény
Az emlékmű
Az emlékmű

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Torzó Bálványosfürdő fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Torzó.. Fedezzétek fel Bálványosfürdő és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Torzó!

A legközelebbi település Sepsibükszád, 6,36 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A torjai Büdös
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Torzó Bálványosfürdő közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
380 m-re. A Büdös hegy oldalában nagyon sok a látnivaló - Érdemes bejárni alaposan a környéket, van érdekesség bőven. A Büdös-barlang, a Madártemető, a vitriolos források, az Apor lányok feredője, hogy a Mohost és a Szent Anna-tót, a Bálványos várát ne is említsem. Oltárhoz tartva megzavartunk egy macit és bocsát az út mentén. Ahogy a barlang iranyaba tekintettem, elso nezesre eszrevettem a rejteket. A megtalálást segítő információ egy picit pontatlan, de kétségtelenül segít a geodoboz megtalálásában.
530 m-re. A torjai Büdös-barlang egész Erdély leghíresebb mofettája. Egy néhány méter mélységű üreg, amelyből belélegezve mérgező, de a bőrőn át felszívódva vérkeringést serkentő hatású gázkeverék áramlik ki. Tusnádfürdőről indultunk a Bálványosfürdő felé vezető úton. Én is így jártam. Teljesen szabályos a leírások alapján keresni a rejtekhelyet, akár gps nélkül is.
550 m-re. Ezek kismennyiségű folyékony szabad kénsavat (vitriolt) tartalmazó borvizek, kevés hasonló jelenség van feljegyezve világszerte. Gyönyörű napos időben találtam meg a ládát. Tettunk bele valamit. Bár nagyon közel van az úthoz, mégis milyen kevesen tudtak róla. Ilyen forrásokat Európában sehol máshol nem találhatunk, igazi világritkaságról van szó.
700 m-re. Bár nem tartoznak a Zsombor-patak forrásvidékéhez, közelségük miatt érdemes megtekinteni a szállodától nem messze, Bálványosfürdő irányában levő, közvetlenül az út mellett levő Gyógyvízforrásokat. Régi kedves helyünk. Megkerestük a timsós lábvizeket az Apor lányok feredője felől. A leírás alapján könnyen meglett a doboz, még gps se kellett a kereséshez. A műút mellett erre egy tábla hívja fel a figyelmet.
710 m-re. A múlt század közepén a Büdös-hegy délkeleti és délnyugati lejtőjén, közvetlenül a Rövid-sarok vízválasztója alatt fürdőtelepeket létesítenek. Az egyszerű kalibák és ideiglenes, lombokkal fedett szállások helyett báró Apor Gábor a torjai határrészen és gróf Mikes Benedek a sepsibükszádi oldalon deszkából és gerendákból épít vendégszállásokat, étkezdét. A hely megérdemelne egy igazi geodobozt. Egy szép túra volt. S lennebb a Mikes-fürdőknél is lehetne rejteni.
1,1 km-re. A Mikes fürdőkhöz a piros kereszttel jelzett ösvény visz, a volt tüdőszanatóriumtól. Egy kis vasárnapi kiruccanás. Várakozni kellett, mert épp ott gombászott valaki. Miután megtaláltam a Hammas-fürdőnél elrejtett geodobozt, folytattam az utamat. Az út a magasfeszültségű villanyvezeték mentén ereszkedik le a Zsombor-patakhoz.
Gázfürdő - Bálványosfürdő 1,3 km-re. Bálványosfürdő központi útkereszteződésétől észak felé indulva, körülbelül 300 méterre, egy jelenleg elég rozoga állapotban lévő, de még használható mofettához juthatunk.
1,3 km-re. Bálványos várával szemben, az elhagyatott villák mögötti erdőben bővizű borvizek bugyognak, várván az elkezdett felújítás folytatását, a fürdőélet ujraéledését. A megadott koordinátáknál hiába kerestük nem találtuk meg, aztán visszafele véletlenül rátaláltunk valamire, ami nagyon hasonlított a rejtekre, viszont sem a kő nem volt a helyén sem a doboz. Tegnap a jofajta esozeseket kihasznalva Csiszarfurdore is eljutottunk. Aznapi túránk célpontja a Begyenkő volt, Bálványosfürdői indulással.
1,7 km-re. A régi fürdő neve Várpadi-feredő volt, újabb neve a Transzilvánia-fürdő, szénsavas, sós, savas borvízforrások táplálják. Megtaláltam. Erre a napra az utolsó találatunk volt. Miután megvolt a séta a Hammas, Vallató és Mikes fürdőnél, eljöttünk vizet kóstolni. Bálványosfürdő Kézdivásárhely felőli bejáratától balra található a Vasas-forrás, és egy új ökumenikus kápolna.
1,7 km-re. A Bálványos-hegy kúp alakú csúcsán népvándorlás kori székely vár található, melynek keletkezését a történelmi dokumentumok a X-XI-dik századra vezetik vissza. A székelység őstörténetének legrégibb adatai füződnek a legendás Bálványosvárhoz - a népmondák szerint óriások, tündérek építették és lakták. Majdnem nem talaltam meg. Szomorúan olvastuk, hogy a dobozt ellopták és elhatároztuk, hogy ha ideiglenesen is, de pótoljuk. Sajnos ilyesmi nem volt a csomagban.
2,6 km-re. Öröm volt találkozni, közösen mászni, közösen eldönteni, hogy merre is. Bálványosfürdőről indultunk, Csiszárfürdő érintésével.
Begyenkő kőgombája - Torjai-hegység 2,6 km-re. A bálványosi Begyenkő neve a rég kihalt bölény emlékét őrzi, hiszen a régi magyar nyelvben abban az időben a bölényt még begyennek nevezték. Erdekes, hogy mostanaig meg senki sem vallalkozott ezt a rejteket megkeresni. Miután sikertelenül kerestük a Begyenkő nagy sziklájában elrejtett geodobozt, majd azt pótoltuk, kimásztunk a Begyenkő tulajdonképpeni csúcsára. Még egy kis mászás, és megpillantottuk a kőgombákat.
3,2 km-re. Bükszád egy vadregényes hegykebelben fekszik, a tusnádi szoros alsó torkolatában, gyönyörü lombdús hegyektől körülkeretelt fennsíkon, melynek nyugati oldalán mélyen ágyalta be magát az Olt. Lábszárközépig érő hóban nem könnyű a keresés. Korcsolyázni mentünk a Szent Anna tóra, és természetesen megálltunk itt megcsodálni a panorámát és megkeresni a dobozkát. Megtaláltuk.
3,6 km-re. Hatalmas, füves kupolaként tornyosuló végvára. A Cecele (1173 m), a Csíki-havasok déli csúcsa.
3,8 km-re. Onnan jól belátható a Mohos, egészen a turistaház körüli táborozó helyig. Kárpótlás volt a kilátás, a látvány azért, hogy el kellett hagynunk a Szent Anna-tavat a medvék és emberek okozta káosz miatt. A Mohos melletti úton sétálva szép tisztás fele halad az út, majd megpillantod a kilátót. Egy kis decemberi sétára indultunk a kilátóhoz, na meg a Szent Anna tóhoz. A Szent Anna-tónál, a Mohos melletti dombon, a Nádas-fürdőre vezető úttól balra, már évek óta van egy kilátó.
Öreg bükkfa Mohos 3,8 km-re. A Mohos, időközben összeomlott kilátótornyához közel, egy különleges, öreg bükkfát fedeztünk fel. Az alapoknál négy öl kerületű, a belseje kirothadt, darabjai körülötte hevernek.
4 km-re. Nevét a lápot kitöltő tőzegmoháról kapta, a belőle keletkező tőzeg vastagsága elérheti a 10 métert. Kezdődött azzal, hogy egy saját kincskeresést szerveztünk a szülinaposnak, mikoris a saját ajándékát kellett megkeresnie a játékszabályok alapján. Érdemes ide eljönni, de egy kicsit késöbb - nyáron. Az abonyi természetjárókkal Erdélybe utazva kerestem meg Teveladyvel. A Szent Anna-tó vizét magába foglaló kráter gerincének túloldalán 1050 m magasságban találjuk a Mohos-tőzeglápot, területe 80 hektár.
4 km-re. A Szent Anna-tó kráterének peremén, a menedékház közelében áll egy viharvert, csonka bükkfa, a Szent Anna-tó Tarzán fája. Ha beszélni tudna, először a bükkfák jelenlétére hívná fel a figyelmet. A fát megtaláltam, de nem volt sem Tarzan, sem a majmok. Ha igaz volna az állítás, akkor én úgy mondanám, hogy "ez már Kovászna megye" :-) De szerencsére, még nem. Megtaláltuk az este.
4,3 km-re. Többször születik újjá romjaiból: 1860-ban, 1925-ben, 1948-ban és legutóbb 1975-ben. Bár sokat kellett várni, mire a keresetlen szemek más felé fordultak. Megtalaltuk. Mégegyszer meg akartam látogatni 2011 tavaszán, de nem találtam már rá. Lázárfalva határában, a hegyek közt rejlő tengerszem partján1764–1765-ben a tusnádi és kozmási lakosok egy kis kápolnát építenek Kecskés (vagy Kovács) Pál kezdeményezésére.
4,7 km-re. A Csomád hegytömb déli részén, Közép-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterében keletkezett csapadékvizből a Szent Anna-tó. Gyonyoru helyen van, nagyon jo rejtes. Sokat kerestem, mert az istennek sem találtam a fehér követ. Esős napon kerestük fel a ládát.
4,7 km-re. 2012 július 21-én, a Szent Anna búcsú alkalmával, a tó nyugati oldalán 1562-ben már állt Szent Joakim kápolna emlékére egy keresztet állítottak. Itt egy kicsit nehezebb dolgunk volt, mert egy párocska éppen ott sütkérezett a kereszt mellett. Miután kisiránkoztam magam az előző bejegyzésemben, most rá kell jöjjek, hogy második megtalálóként első bejelentő vagyok. Meg sem probáltam keresni, a nagy hó miatt. A Szent Anna-tó festői szépségű környezetében 2 kápolna épült, a Szent Anna és a Szent Joakim kápolnák.
4,7 km-re. Kocsival érkeztünk az egykori Szent Anna-menedékház melletti parkolóba, majd gyalog folytattuk az utunkat a Tusnádfürdőre vezető piros kereszt jelzés mentén.
4,8 km-re. Torja után az első nagyobb völgy jobbra. Torjáról Bálványosfürdő felé a Torja-patak mentén vezet az út. Ami igaz az igaz, a Malnas elnevezesu helyek: Malnas pataka, Malnas-falu, Malnasfurdo stb. Bálványosfürdőről tartottunk a Jajdon-völgy felé, rövid kitérőt tettünk, megtalálni az itt elrejtett geodobozt. Valamelyik régi falurész lehetett? Tud valaki segítani az azonosításban? A lombhullató erdőben szarvasok tanyáznak.
5,2 km-re. A Pokolvölgy felső szakaszán, néhány száz méteres körzetben egymást érik a mofetták és a borvizforrások. Megtaláltuk az évnyitó dobozt a csutakban, irtózatos pokolbűzben.
5,3 km-re. Itt források, mofetta, egy néhai borvízfürdő romjai utalnak a múltra. Nem ott volt a doboz, ahol a foto keszult. Évek óta visszajárok ide. Az utolsó torjai házak után balra, a patakmeder mentén felfele haladva, egyenesen felfelé körülbelül 5,5 km hosszú úton jutunk a célhoz.
5,3 km-re. Lázárfalváról a nyírfürdői elágazásnál Kápolnamező felé indultunk, majd a nyaralók után továbbmentünk az erdei úton egy darabig, követve a vörös kereszt jelzést. A tető előtt nem sokkal, egy pihenő mellett, vasban rendkívül gazdag, vöröses vizű forrást találtunk. A mai nap lázárfalvi rejtekhelyeket kerestem fel.
5,3 km-re. Miután összejártuk a Pokolvölgy felhagyott medencéit, gázfeltöréseit, borvízforrásait, visszafelé tartottunk a kocsihoz.
5,6 km-re. A Csomád-Büdös-hegység legismertebb mésztufa lerakodásai a Csomád déli lejtőin, Rakottyás-patak, Bugyogó-borvíz és Tó-patak völgyében alakultak ki, ahol kis szurdokvölgyek képződtek.
5,9 km-re. A Csíki Bálványos vár Csík legnagyobb várromja. És amig a Főnök rejtett, bemért, jegyzetelt, és kalibrált, addig én csihányt szedtem. Egy medvementes kirándulás alkalmával kerestem és találtam meg a dobozt. Túránk harmadik állomása. Ferenczi Sándor történész szerint bizonyosra vehető, hogy még a szkíták előtt, időszámításunk előtt a 6-7-dik században megerősítették a hegycsúcsot.
6 km-re. Útban a Szent Anna tóhoz, tettünk egy kis kitérőt. Miután eltöltöttük az időt a Pokolvölgy bejárásával, kevés időnk maradt már sötétedésig. A helyi hagyomány szerint itt egy magas őrtorony állt, s ha jelezni kellett Bálványosvár és Torjavára között, akkor fel kellett mászni a magas őrtorony tetejére.
Vártető II kilátó 6,1 km-re. Ezt is az elsőnapi turán találtam meg csapatmunkával. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
6,1 km-re. Április utolsó hétvégéjén Tusnádfürdõn kirándultunk, ahol néhány érdekes helyet kerestünk fel. Az első "Rejtekhely-vadászat Erdélyben" találkozó alkalmával rendezett első napi turán találtam meg ezt a dobozt. Aki még nem járta be Tusnádfürdőt keretező hegyeket, az elcsodálkozhat, hogy a fürdő fölötti hegyfokok egyikén valamikor vár őrizte a Tusnádi-szorost. A Szent Anna-tó fölé magasodó Nagy-Csomád egyik északi mellékkúpján, a néptől Vártetőnek nevezett magaslaton, található Tusnádfürdő egyik érdekes kirándulási pontja, az Orbán Balázs által csíki Bálványos várnak nevezett középkori vár maradványa.
6,6 km-re. Érdemes itt vizet tölteni a kulacsokba, mert fent nem találunk forrást. Az első állomásunk ezen a kiránduláson. A túra első állomása, mindjárt rejtéssel kezdődött, egy jó ízü borvízforrásnál, ahol érdemes megállni, és feltölteni a tartalékot mielőtt tovább mennénk. A tusnádfürdői Várvápai borvíz a kék sávval jelzett, a Vártetőre vezető túraösvény bal oldalán található a Vár-Vápa-patak völgyében.
6,6 km-re. A mostani celpontunk Mikoujfalu folott, a Zsombor (Voros) es a Nagy Hid pataka kozott talalhato Almas teto, az Oltfejben, 774 meteren.
6,8 km-re. Sepsibükszád érdekessége, természeti ritkasága, az Olt völgyében található Likas-kő. Gyergyóba menet megálltam a Likaskőnél, de csak egy régi dobozt találtam, 2013-ban rejtették. Nincs egy hete, hogy elrejtettem ezt a geodobozt, nem hiszem, hogy ilyen hamar eltűnt volna. Véleményem szerint nem tűnhetett el, mert egyáltalán nem forgalmas hely és nincs szem előtt sem. A Csomád hegyből lefolyó vastartalmú ásványviz cementezhette össze a folyóterasz egy szakaszát, a mellette levő puha üledéket pedig az erózió lepusztította. - Alsótiszáspataki borvíz Tusnádfürdő 6,8 km-re.
6,9 km-re. Az erdőt irtják kegyetlenül a környéken. Érdekes neve van ennek a forrásnak. Nagyon szép hely. A Szeregető-forrás vizét valamkor palackozták, most sajnos nem folyik.
6,9 km-re. Délen Tusnádfürdőt a Komlósárok határolja, melynek baloldalán fakad a Komlósároki borvíz. A fürdőtelep déli végénél, a Komlósárok előtt, egy Stop feliratu tábla található az ut szélén. Így jártam, ez a doboz miatt lemardtam a borkóstolóról. A Szent Anna-tó-tól visszajövet úgy döntöttünk, hogy megállunk és szétnézünk Tusnádfürdőn is. A nyelvem is logott egy ilyen maratoni vadaszat utan.
7 km-re. Nem volt nehéz, hála az információnak. Megtaláltuk.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Torzó adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Bálványosfürdő térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Miután megkerestem a berecki földvárak rejtéseit, hazafelé tartottam. Sötétedésig még volt annyi időm, hogy megkeressem az esztelneki, valamint a polyáni katolikus templomok geodobozait.
 • Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Szolcsva-Bedellő túra alkalmával kerestem, és találtam meg ezt a geodobozt is. A tisztáson pihentünk egy kicsit, majd leereszkedtünk a vízeséshez.
 • Remélem is, hogy a te drótod ügyesebb. A 999 mesterséged közül ez az egyik.
 • De geoládát nem találtunk.
 • Igen ezt a varat szoszerint felfalja egy kobanya. Szimbolikusra valtva: itt lattam egy jokora erdei siklot ami teljes energiaval probalt lenyelni egy nagy bekat.
 • Igen, a mustaros doboz es egy pet eloforma, ha jol emlekszem. Mindketto Rejtekhelyes, de nem teszem tuzbe a kezem.
 • Bolyai líceumban szervezett, Bolyai tantárgyverseny, Teleki földrajz verseny. Amíg a diákok írtak, addig én keresgéltem és találtam is.
 • Gyönyörűszép őszi idő volt. Most jártunk először ezen a környéken.

Sikerült eljutni Bálványosfürdő környékére? Tetszett a Torzó? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.