Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Bilea-vízesés

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A Bilea-vízesés szálloda hátánál, a drótkötélpálya alatt induló, piros ponttal jelzett ösvényen juthatunk fel egészen a 40 m magas, látványos Bilea-vízeséshez...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Bilea-vízesés felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Kilátás Krizba
Kilátás
Ponor-patak völgye Fundatura Ponorului víznyelő
Ponor-patak völgye
Kalandpark a Csukás-tó felett Tusnádfürdő szegények feredeje
Kalandpark a Csukás-tó felett
Út a Néra szurdokban Néra völgye
Út a Néra szurdokban

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Bilea-vízesés fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Bilea-vízesés!

A Fogarasi-havasokat északról, a legkönnyebben a Transzfogarasi úton közelíthetjük meg. Ez az út csak a nyári hónapokban járható, de a Bilea-vízesés-teleptől kabinos drótkötélpályán is feljuthatunk egészen a Bilea-tóig. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Kercisóra, 11,34 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Paulinus-Drakula-ház SegesvárPaulinus-Drakula-ház Segesvár 67,3 km-re.
Az 1501-ben épült Drakula-Paulinus-ház a segesvári Múzeum-tér 5 szám alatt található, az Óratorony közelében, attól északnyugatra. Jelenleg a műemlék-épületben (MS-II-m-A-15933) egy étterem működik.
Réka királyné sírjaRéka királyné sírja 87,7 km-re.
A régi megyei úton kerékpározva (Felsőrákos és Oklánd útvonalon), észrevettünk egy kis táblacskát ami a Réka királynő sírjához irányít. A legnehezebb a kis szikla megtalálása volt az aljnövényzetben. Útban a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszer felé, a Rika-patak völgyében vezető földúton, kelet felől érkezve, először balkéz felől a Réka királyné sírjának nevezett patak parti sziklához érkezünk.
Anyósmentes övezet Csere-negyed FarkaslakaAnyósmentes övezet Csere-negyed Farkaslaka 95,9 km-re.
Az elmúlt két évben kiépítették itt az ivóvíz- és szennyvízrendszert, nemrég pedig térkővel borították a negyed utcáit. A Csere-negyed Farkaslaka legújabb falurésze, inkább fiatalok lakják, akik egymás között anyósmentes övezetnek becézik a lakhelyüket.
Hazugok Hídja NagyszebenHazugok Hídja Nagyszeben 40,5 km-re.
Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. GPS nélkül nem találtuk volna meg. Nehezen találtam meg a dobozkát GPS nélkül. Nagyon tetszett.
Faragott állatfej SepsiszentkirályFaragott állatfej Sepsiszentkirály 92 km-re.
Sepsiszentkirály környékét böngészve a neten, két érdekes fotóra bukkantam a Panoramio egyik oldalán. Az egyik kép címe A szarvak között, a másiké Lovas farmról.
Unitárius templom Újszékely 76 km-re.
A falut unitáriusok lakják. A sárdi híd után az első székely falu neve Újszékely, a Küküllő jobb partján elvonuló hegyek alján, széles utcákkal, melyeket nagyrészt cseréppel fedett kőházak szegélyeznek.
Moldoveanu-csúcs Fogarasi-havasokMoldoveanu-csúcs Fogarasi-havasok 10,2 km-re.
A Fogarasi-havasokban található 2544 méteres Moldoveanu-csúcs Románia legmagasabb pontja. Szeptember 6-án bukkantam rá, első megtalálóként. Egy jo Podragu menedekhazas ejszaka utan indulva, a sotetben fejlampak fenyeivel, mar a napfelkeltet a Fogaras gerincen ertuk. Fogarasi gerinctúránk 3-dik napján találtam meg, koordináták nélkül. A csúcs a főgerinctől kissé délebbre, egy oldalgerincen van, így a Fogarasi-medencéből nem látszik, csak a főgerincről.
Kistorony evangélikus templom NagyszebenKistorony evangélikus templom Nagyszeben 42,4 km-re.
Kistorony egykor önálló település volt, ma Nagyszeben városának nyugati részéhez tartozik. Sok évvel ezelött voltam egyszer a kistoronyi evangélikus templomban. Csodálkoztam is rajta, hogy nincs még itt geodoboz. Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált.
Nagy Vista-menedékhely Fogarasi-havasok 10,7 km-re.
Unitárius templom HomoródkarácsonyfalvaUnitárius templom Homoródkarácsonyfalva 88,2 km-re.
Homoródkarácsonyfalva a Kis-Homoród völgyében, Homorodalmás és Oklánd között fekszik. Sikerült ezt a kisméretű dobozkát is megtalálnom. A harmadik Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. A "Rejtekhely vadászat Erdélyben" harmadik találkozó, harmadik napján, ugyancsak csapatmunkával találtuk meg ezt a geodobozt is. Az unitárius templomot körülvevő falon kívül helyezték el az emlékművet, rajta felirattal.
Badea-csúcs Páreng-hegység 92 km-re.
A Kis-Páring-csúcsot kihagyva, az alatt és attól délre, kelet felé indulva lehet haladni a Nagy-Páring-csúcs felé vezető túraösvényen. Az 1850 m magas Badea-csúcsról feltérhetünk a 2074 m magas, füves Kis-Páringra.
Mária-szobor FarkaslakaMária-szobor Farkaslaka 98,3 km-re.
A Gordon-hegy tetejéről ereszkedtem be a Mária-szoborig, gyalog. A Gordon-hegy oldalában, egy külön magaslaton, fából faragott Mária-szobor áll.
Katolikus templom KőhalomKatolikus templom Kőhalom 65,4 km-re.
A katolikus vallás szervezkedésére 1752-ben történik kísérlet, amikor Gábor Mihály, egy Kőhalmon letelepedett obsitos katona lakást ajánl fel a ferenceseknek. A városi tanács nem engedélyezi, a terv csak 1761-ben valósul meg.
Református templom AgyagfalvaReformátus templom Agyagfalva 82,5 km-re.
1510-ben plébániatemploma van, plébánosa, Máté alesperes név szerint is ismeretes, maga a templom régebbi - Építési idejét a XIII-dik századra teszik. 1579-ből ismeretesek az egyházközség jegyzőkönyvi feljegyzései és határozatai, amelyeket 1628-ban Galgótzi István esperességében megerősítenek.
Kis-Lajta-nyereg Fogarasi-havasok 4,6 km-re.
Dénes István emléktúra Vargyas-szorosDénes István emléktúra Vargyas-szoros 97,6 km-re.
Itt, az OrbánBalázs barlang bejáratánál emléktábla avatásra került sor. Egy találkozó keretén belül látogattuk meg a szorost. Az elejen mind a Csala tornya korul matattam. Ezt sem látogatták sokan, a miénk volt a második, pedig innen szép kilátás nyílik mindenfelé. A Dénes István emléktúra avargyasi kőbányától indult, majd a Súgólik megtekintése után a Gódrakarszton folytatódott és a Vargyas-szorosban ért véget.
Nagy Vista-csúcs Fogarasi-havasok 10 km-re. Ördöglik-tető Bún 76 km-re.
Tau a ferences keresztTau a ferences kereszt 95,6 km-re.
Az írásbeliség kialakulásával a személyt, illetve nevét helyettesítő írásjel lett. Egyetértek, ezt így szinte lehetetlen megtalálni. Hárman kerestük ezt a geotojást, hármunknak összesen csak két szemünk volt. Megtaláltuk, pedig majdnem kifogott rajtunk. A Tau a görög ábécé 19-dik, a héber ábécének pedig az utolsó betűje.
Demeter-ház Brassó 76,3 km-re.
Katolikus templom Székelykeresztúr 80,7 km-re.
Keresztúr a Gagypatakának Nagy-Küküllőbe szakadásának térhelyén fekszik. Székely- vagy Szitáskeresztúr a Székely előnevét onnan nyerte, hogy a lakói székelyek, a Szitás melléknevet pedig arról, hogy itt nagyban folyt a szitagyártás.
Kőember FelsőkománaKőember Felsőkomána 62,1 km-re.
Felsőkománából indulva, a Tatárok sziklakapuja után 1,33 km-re, illetve a Faragott kő bazaltoszlopoktól 670 m távolságra érünk a sziklaalakzathoz. A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett.
Sós kút Recsenyéd 88,7 km-re.
Homoródrecsenyéden a sósforrás a falutól keletre, a Bakó-hegy oldalán, a templomtól 2 km-re található. A sóskút mélysége 0,55 m, a vízoszlop magassága 0,55 m.
Református templom Kecsedkisfalud 94,1 km-re.
A múlt századtól két falu, Kecsed és Kisfalud, egy község Kecsedkisfalud néven.
Evangélikus templom SzékelyzsomborEvangélikus templom Székelyzsombor 80,4 km-re.
Mivel ezen a vidéken a szász telepítés a XIII-XIV-dik századra esik, erre az időre tehető a plébániatemplom eredete is. Székelyzsombor eredetileg szász település volt, és temploma is abból a korból való.
Református templom Dombos 46,4 km-re.
Ez korai templom létezését feltételezi. Korai neve, villa Latina és Waldorph azt jelzi, hogy XII-dik századi szász, azaz vallon telepítés.
Síratófal BözödújfaluSíratófal Bözödújfalu 91,8 km-re.
Bözödújfalu tragédiája az 1980-as években történt. Egy völgyzáró gát építése miatt a falu nagy részét elárasztották vizzel, a lakóit pedig elköltöztették. Még sosem jártam erre, ma került alkalom a hely felkeresésére. Az esztelen falurombolás során elárasztott település.
Rothberg Várhegy VeresmartRothberg Várhegy Veresmart 30,1 km-re.
Az Oltmelléki hegysor területén fekvő Veresmart falutól keleti irányba emelkedő 561 m magas Várhegyen találjuk avárat. Miután elhagytam a falut kimentem a kocsival a domb alá. A községből földút vezet a Várhegy irányába, áthalad a Veresmart-patakon, majd keleti irányba fordulva a Várhegy alá kanyarodik.
Munkás Marosvásárhely 99,7 km-re.
Vidraru gátVidraru gát 29,3 km-re.
A gát építése 5 és fél évet vett igénybe, egy hasonló építkezés ma 450 millió euróba kerülne. Csak néhány csalán csípett meg, míg kiválasztottuk a megfelelő korlátrészt. A Vidraru tavat mesterségesen hozták létre az Arges folyón épített gát által, 1966-ban, elektromos energiatermelés céljából.
Polgármesteri hivatal SegesvárPolgármesteri hivatal Segesvár 67,4 km-re.
A segesvári polgármesteri hivatal épületét, a régi Nagy-Küküllő vármegye palotáját, az egykori domonkos kolostor szerzetesi lakhelyeinek helyére építették. Ezzel az alkalommal lebontották a kádárok tornyát is.
A református templomkert tujabokrai Backamadaras 96,3 km-re.
Írott-kőÍrott-kő 81 km-re.
A Nagy-kő-havas hegységben két fő rétegben áll a kréta-konglomérát, s e közé ékelődve találunk egy több száz méter vastagságú mészkő réteget, mely a tetőgerinc alatt vonul végig és az Írott-kőnél bukkan elő. A Garcsin völgye felől közelítettem meg a Nagy-kő-havas gerincét, a kék kereszt jelzés mentén. Mar van egy lada leteve (kb egy eve), "a masik" Nagy-Ko farkanal egy szikla kozeleben. A kövek írásos részét alolról lehet megcsodálni, tehát a Nagykőhavas csúcs fele vezető ösvényen mielőtt kiérnénk platóra, balra kell térni.
Márton Áron tér SzékelyudvarhelyMárton Áron tér Székelyudvarhely 91,8 km-re.
Valamikor itt volt a fapiac, gabonapiac, itt állították fel a mesteremberek a sátraikat. A belvarosi geodobozt csapatban találtuk meg, köszi. Ebben a borús, esős időben sokan nem sétálgattak itt, így könnyen ment a keresés. Ma delelott vettem eszre, hogy megjelent itt a lada. A Felső Piactér, a jelenlegi Márton Áron tér, Székelyudvarhely múltbeli és jelenlegi központjának része.
Joseph Bacon-ház SegesvárJoseph Bacon-ház Segesvár 67,3 km-re.
Itt lakott Joseph Bacon (1857-1941), orvos és szenvedélyes gyűjtő, az Óratoronyban található Történelmi Múzeum (eredetileg Régi Segesvár Múzeum) alapítója.
Gespreng-hegy Brassó 75 km-re.
A Gespreng-hegy közvetlenül az Árvaleány-templom mellett emelkedik, délnyugatra. A nevét állítólag egy forrásról kapta, mely egykor a hegy nyugati oldalán, egy barlangszerű mélyedésből tört fel.
Kiskacsák tere SegesvárKiskacsák tere Segesvár 67,2 km-re.
A Kiskacsák tere a Tímár-torony és az Ónművesek tornya közelében található, melyek várfolyosóval vannak összekötve. A téren található a segesvári területi evangélikus konzisztórium épülete is.
Stefan Untch-ház Nagysink 35,4 km-re.
Sükösd-Bethlen várkastély AlsórákosSükösd-Bethlen várkastély Alsórákos 75,8 km-re.
Alsórákos a tatárjárás előttvalószínűleg besenyő település volt, mely elpusztult. A falunak már a középkorban is volt temploma. Biztosan mentem a megjelölt helyre. Már voltam itt egy párszor, de csak most sikerült bejutnom a kastély területére. Miután szerencsésen beereszkedtem az Ürnösi töpe barlangjaitól, és egy kicsit lecsutakoltam a bringát a patakban, Rákos fele vettem az irányt.
Tamási Áron sírja FarkaslakaTamási Áron sírja Farkaslaka 95,6 km-re.
Farkaslaka a Felső-Nyikó völgyében, a Nyikó mindkét partján, a Gordon-tető aljában települt, a térség legjelentősebb települése. Kicsit üldögéltünk a padon és elmélkedtünk. Az üldögélős, illetve elmélkedős módszerrel nem sikerült megtalálnom a geodobozt. Egy sóvidéki térképezési akció keretén belül próbáltuk megkeresni a ládát sötétedés után. A szomszédos Szentlélektől több mint száz éve vált el, jelenleg nyolc falu községközpontja.
Levendulás Csekefalva 82,7 km-re.
A csekefalvi levendulaültetvény 2023-ban június 24 és július 16 között látogatható, nyílt napok keretén belül, hétköznapokon 15-20 óra között, hétvégeken 10-20 óra között. A helyszín közelében parkoló a csekefalvi futballpálya mellett van.
Iskola és községháza Homoród 69,2 km-re.
Református templom Segesvár 67,6 km-re. Mivel vasárnap van, a templomot nyitva kaptam, sikerült belülről is megnézni. A hely kissé forgalmas volt, ezért várnunk kellett, amíg megközelíthettük a rejteket.
Világháborús bunkerVilágháborús bunker 90,3 km-re.
Az előpataki hágó is, mint megannyi más erdélyi hágó, a második világháborúban a harcok színtere volt. Meglett. Megvan ez a doboz is. A sepsiszentgyörgyi geocitromon értesültem róla, hogy a rejtekhely koordinátái nem pontosak. Erről tanúskodik jónéhány betonbunker és védőárok is.
Régi Olt-fahíd Hévíz 67,3 km-re.
A hévízi Olt-híd újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal. Nem maradt meg fénykép vagy rajz róla.

Természeti értékek - Szeben megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Bilea-vízesés adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Esti városséta gyümölcse - Ez a találat is a tegnapelőtt esti városséta gyümölcse. Legközelebb fényképezőgéppel, teli akkuval felfegyverkezve érkezem a helyszínre, hátha a fotózás majd orvosolja az álmosságom.
 • Az első megtalálásom - Már nagyon vártam ezt a pillanatot, hogy találjam meg az első geodobozt. Szeretnék minél több geodobozt megtalálni.
 • Bükkfej felé Köpecről - A "következő" megtaláló meg is "érkezett" :-). Köpec felől közelítettem meg a rejtekhelyet, mely még 2,5 km-re volt légvonalban attól a helytől, ahol a gépkocsimat hagytam.
 • Sakáltanya - SakáltanyaSzékelyudvarhely, Hargita megye.S
 • Kirulyfürdői Sólyomkő - A hídnál leparkoltunk és innen indultunk el a kényelemes, turista jelzéssel is ellátott ösvényen. A sólyomkőre nagyon kényelmesen 20 perc alatt jutottunk fel.
 • A táblát is - Olvassátok végig az ismertető táblát, van ott pár érdekesség. A geodoboz könnyen megkerült, van pár találat a logbook-ban, ami itt nem szerepel.
 • Méreteiben ámulatba ejtô hid - Aprilis 5, volt az a nap, amikor elôször találkoztam azzal a felismeréssel. Hogy bár már a távolbòl is látszik egy méreteiben ámulatba ejtô hid, amihez hasonlò nincs a környéken.
 • Érdekes hely - Szászkáról gyalogosan a Néra mentén vagy kocsival Potokon keresztül (aszfaltos úton) lehet a Bég és a Néra találkozásához jutni. A közelben vannak a meglehetösen alacsony alagutak.
 • Annyira ne erősködj - Bár a galamb még ott van, a galambdúcból tényleg elrepült a geodoboz. Viszont már két hónapja újra van telepítve, egy új geodoboz, új rejtekben.
 • Végre tavasz - Mivel vasárnap van, a templomot nyitva kaptam, sikerült belülről is megnézni. Az emberek miatt nem nagyon tudtam keresgélni, úgy hogy ez egy doboz nélküli találat.
 • Finom vörös áfonya - Szép hely, finom vörös áfonya. Köszi a rejtést.
 • Télen - Kezdem azzal, hogy az információs tábla a teteje nélkül van. Doboznak nyoma sincs.
 • Az urnaban - A doboz ott lapul az urnanak nevezett elhagyatott kovazaban, a leirtak szerint annak rendje es modja szerint. Meglepoen csendes volt minden a hetkoznap delutani eso elotti melegben.
 • Hol vagytok székelyek? - Pontosabban, hol vagytok helyi kincskeresők, rejtők? Ide jutottunk.
 • Telen a nagy hoban - Télen a nagy hóban egy élmény felmászni, főleg ha 10 gyereket kell fékezni.A tetön tudtuk meg, hogy a medve megelözött, szerencsére a dobozt a helyén hagyta igy a 14 személy, föleg a gyerekek nagyon örvendtek neki.
 • Nem tudtam - Jó érzés elsőnek megtalálni egy rejtekhelyet, bár szégyellem, hogy eddig nem tudtam az almafa létezéséről.
 • Elhanyagolt romantika - Ugy latszik jelentkezett itt is az enyeszet, mind nagyon sok helyen. Leellenorzom a dobozt hamarosan, es tobb informacioval szolgalok.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Bilea-vízesés? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.