Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Óriáskő - Szotyor

Óriáskő - Szotyor


Az Óriáskő Szotyor határában, a falu felső végén, a sportpálya fölötti terasz oldalában van, a Köveskert nevű helyen. A szikla tetőlapján egy öt láb átmérőjű embersarok alakú bemélyedés van, melyről a néphagyomány azt tartja, hogy az egy óriás sarkának a benyomulása, ki innen egy lépéssel a Brassó feletti Cenk hegyre lépett át. Az ördöggel fogadott, hogy egy óra alatt kiissza az Olt vizét, de épp úgy járt mint a Veczeri óriások. Az ördög ráköpött s aztán a kővé vált óriást kincseivel együtt az Óriáskő alá temette.

Szotyor

1448-ban Zwtjylor, 1463-ban Zuthyor, 1567-ben Szotyor néven jelentkezik az oklevelekben. 1463-ban plébániatemploma van, Antal plébánosa az erdélyi káptalan okleveléből ismeretes. Orbán Balázs téved, amikor azt állítja, hogy Szotyoron Hunyadi János várat építtet, mivel ennek itt semmi nyoma, inkább egy erődített templomkastély...

További részletek (gps koordináták, térképek, leírások, fényképek) regisztráció után.

A Rejtekhely-keresés Erdélyben közösségépítő játszótér. Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre. Erdélyi és székelyföldi túrák

Keressétek meg a Óriáskő Szotyor rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely.ro, bár szintén geojátszótér, nem a nemzetközi alapjáték, a geocaching helyi játszótere. Egy másik kincskereső játék, amelyben a "kincs" Erdély történelmi és kulturális öröksége, természeti látnivalói, és nem valamilyen kincsszerűséggel felruházott tárgy.

Regisztráció

Rejtekhelyek a közelben
Pixel
Kilyen
Reformatus templom Sepsiszentkiraly
Faragott allatfej
Reformatus vartemplom Illyefalva

Hozzászólások
Pixel
Érdekes darab...
Re: Óriáskő - Szotyor...
Re: Óriáskő - Szotyor...


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Hasonló játék, mint a geocaching. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.02 másodperc