Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Gyimesközéplok

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Gyimesközéplok kőrisfái A gyimesiek "megállói templomnak" nevezik templomukat, amely körül a többi fa társaságában élnek a kőrisfák. Nem évszázados fák, de a templomok sem régiek, amelyekről mesélnek. Ameddig nem volt templomuk, a gyimesiek a csíki plébániákon kereszteltek, a csíkszentmiklósi, a csíkrákosi, a somlyói templomokba írták be a született gyermekeket...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Gyimesközéplok felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Szikla Vártető
Szikla
A szikla teteje
A szikla teteje
Jegenye sétány Dugásfürdő Csíkdánfalva
Jegenye sétány
Ösvény lépcsővel Hétúr lutheránus evangélikus templom
Ösvény lépcsővel

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Gyimesközéplok fotóalbumba!

A forrástól a Tarhavas lábánál levő Gyimesi-szorosig, 30 kilométeren végighúzódó Tatros-völgyét nevezik Gyimeseknek. Három nagy település alkotja: a legfiatalabb Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Gyimesközéplok!

A legközelebbi település Kápolnapataka, 2,19 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Szent István király templom Székelyszentkirály 56,3 km-re.
A Bosnyák-patak völgyét követve, Tibódtól három kilométerre találjuk Székelyszentkirályt. 1905-ben Udvarhelyszentkirályról Székelyszentkirályra változtatták a nevét.
Kis Csika-csúcs Kelemen havasok 76,5 km-re.
A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.
Római katolikus kápolna Csíkszentmárton 34,9 km-re.
Csíkszentmárton északi kijáratánál, a Vásárhely nevű falurészen, a Szentsimon felé vezető útelágazásnál áll egy kápolna. Meséje arról szól, hogy a helyén már 1658 előtt létezett egy fából épült kápolna.
Kemény család várparkja MarosvécsKemény család várparkja Marosvécs 98,9 km-re.
A marosvécsi Kemény-kastély mögött hatalmas park, gyümölcsöskert található. Aznap reggel a Kelemen-havasokba indultam, a Kis-Lomás-vízeséshez. Ez a második alkalom, hogy ezt a dobozt keresem. Itt vannak az egykori földvár fűvel benőtt terepalakulatai is.
Veresvirág sípálya és kilátó GyergyócsomafalvaVeresvirág sípálya és kilátó Gyergyócsomafalva 39 km-re.
A falu közelében körülbelül 200 olyan hétvégi ház van, amely a csendes természetjáróknak igazi pihentető lehetőséget nyújt. Nekem ezekkel a faszerkezetekkel valami bajom van. Ha úgy gondolod, értékelheted az általad megtalált rejtekhelyeket. Ötletes rejtés. A faluturizmus kedvelők figyelmébe ajánlott ez a település.
Szent Anna feredő CsíkszenttamásSzent Anna feredő Csíkszenttamás 17,9 km-re.
A Csonkatoronytól nem messze, a Feneketlen-tó közelében épült egy filagória, egy fúrt forrás vizét összegyűjtő medence, öltözővel, árnyékszékkel, nyomóskúttal, padokkal, hintával. Középre, szélre, mindanégy sarokból körülnéztünk, de nem volt. Idokozben elfaradt az a filegoria szeruseg es eleg mozgekony, ha felmasznak a szerkezetere. Én nem másztam fel a szerkezetre rejtéskor. A fürdő és környezete a helyi Szent Anna kultusz nyomán a Szent Anna Feredő nevet kapta.
Tanyavilág Csobános 25,3 km-re.
Csobános Hargita és Bákó megye határán kettészakított falu. Állandó lakosai kevesen vannak, gyakorlatilag erdőkitermelő munkatelep.
Almás-tető MikóújfaluAlmás-tető Mikóújfalu 56,1 km-re.
A mostani celpontunk Mikoujfalu folott, a Zsombor (Voros) es a Nagy Hid pataka kozott talalhato Almas teto, az Oltfejben, 774 meteren.
Református templom SzacsvaReformátus templom Szacsva 88,2 km-re.
A Szacsva patak felső völgyében egy dombtetőn, egy kivülről szerény, de belülről annál gazdagabb késő barokk templom található. Az ötödik Rejtekhely-találkozó alkalmával, a rejtés napján találtam meg az itt elrejtett geodobozt. Szintén a rejtekhely találkozó alkalmával, a rejtés napján találtam meg a geodobozt. Megtalaltuk.
Tiborc váraTiborc vára 60,8 km-re.
A várból mára csak a falak körvonalai maradtak meg egy lekerekedett töltés formájában. Nem volt nehéz megtalálni. A valaha létezett, és néhány térképen még nyomtatva is látható, de a valóságban nyomaiban sem. Az esős idő elől menekültünk Csíkszeredából dél felé. Tiborc vára, Bibarcfalvától délre fekvő, Várbükk nevű hegyen épült.
Székely Lehel ajándéka CsíkszentkirálySzékely Lehel ajándéka Csíkszentkirály 32,8 km-re.
Csíkszentkirály déli kijáratánál, mielőtt elérnénk a temetőhöz, az út túlsó felén, a mezőgazdasági gépeket forgalmazó Agromek vállalat kerítésénél, egy régi szekeret láthatunk. Érdekes lenne ismerni a szekér történetét.
Rabsonné útja IllyésmezőRabsonné útja Illyésmező 65 km-re.
A Csere-tető tisztás nyugati szélén halad el. A Rabsonné útja Illyésmezőtől északkeletre található, északnyugat - délkelet irányba vonuló töltésvonal.
Kis-Tiha-nyereg 90,3 km-re.
Bálint Gábor szobra Szentkatolna 69,2 km-re. Szégyen, de meg kellett nézzem, hogy ki volt Bálint Gábor.
Református templom Nyárádmagyaros 83,5 km-re.
1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel, 1643-ból is van adat kápolnáról, amikor még mindig Berekeresztúr filiája. 1791-ben kőtemplom épül s ebben az időben lesz anyaegyház.
Ládás Háza-kilátó Andrásháza 83,9 km-re. A kilátón üldögélve élveztük a lemenő nap utolsó sugarait és énekelgettük. A Ládás Háza-barlangtól visszatértünk az elágazáshoz.
Borziatelep tavaBorziatelep tava 92,4 km-re.
Borziatelep mellett egy sziklafal tövében található egy tó. Miután megtaláltam a Bisztra völgyében, a mosógépnél elrejtett geodobozt, folytattam az utamat a Maros völgyén felfelé. Miutan leszalltunk a vonatrol, ez volt az elso megkeresendo doboz. Fontos hely ez számomra, mert egy barátomnak hétvégi háza van. Valamikor a vasútról is látható volt, de mára már a tó körül eléggé felnőttek a fák és a bozót.
Oroszhegy 56,7 km-re.
Az egykori Udvarhelyszék legmagasabban fekvő településeSzékelyuvarhelytől 12 km-re, az 1009 m magas Őrhegy déli lábánál, a Bosnyák- és a Ballé-patak völgyfőjében fekszik.
Négy ismeretlen magyar honvéd sírja - Hegyes-havas 3,1 km-re.
Négy ismeretlen magyar honvéd sírja - Hegyes-havas, 1944 augusztus-szeptember. A Hegyes-havas csúcsa alatt körülbelül 100 m északra, az egykor lőállás mellett.
Csinódi bükkfákCsinódi bükkfák 33,1 km-re.
E játszótéren használatos fogalmazás szerint a rejtekhely a látnivaló, a felkeresendő (rejtett) hely. Mindhárom bükkfa környékét megnéztük, de nem volt sehol. Csinód Csíkszentmárton közelében, az Uz patak völgyében fekvő, eldugott kis csángó település, ahol 2015-ben rönkkápolna épült.
Levendulás Csekefalva 80 km-re.
A csekefalvi levendulaültetvény 2023-ban június 24 és július 16 között látogatható, nyílt napok keretén belül, hétköznapokon 15-20 óra között, hétvégeken 10-20 óra között. A helyszín közelében parkoló a csekefalvi futballpálya mellett van.
Lobogó medence és Szemvíz-forrás HargitafürdőLobogó medence és Szemvíz-forrás Hargitafürdő 34,5 km-re.
Kellemes kikapcsolódási lehetőségeket biztosít, úgy télen, mint nyáron. Speciális hely mellett, spéci doboz a POI helyett. Az utóbbi pár évben látványosan felújult és megszépült Hargitafürdő.
Dungó feredő HomoródkarácsonyfalvaDungó feredő Homoródkarácsonyfalva 62,1 km-re.
2006-ban, egy fürdőépítő kaláka révén építik először újra, a mai formáját pedig 2019-ben nyerte. 2013-ban, egy magárahagyott pusztulásra ítélt hely. A harmadik Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. Szépen kiépített hely, csak kár, hogy a vandalizmus még ezt az eldugott fürdőt sem kerülte el. A Dungó népi feredő Homoródkarácsonyfalvától délkeletre található, a Sós- és a Csősz-patak (régebb Csüsz-patak) között.
Pósa-hegy Nagyboldogasszony-kápolnája CsíkszentgyörgyPósa-hegy Nagyboldogasszony-kápolnája Csíkszentgyörgy 29,8 km-re.
Csíkszentgyörgy Csíkszeredától 22 km-re terül el, a Fiság völgyében (ez a Csíki-havasokból, Szellő hegy és a Gyürke tető - 1369 m - közelében ered), 757 m tszf magasságban. Sajnos, nem fertem at a kerites alatt. Ezt bizony én se találtam meg, pedig eleget dagonyáztam a porban. Ez már a második rejtekhely, illetve a második eltűnt geodoboz. Kiterjedését tekintve Hargita megye második legnagyobb községe (Kászonaltíz után).
Büdös-láp BüdösfürdőBüdös-láp Büdösfürdő 38,6 km-re.
Van egy tápanyagban gazdag, eutróf része, és van egy oligotróf területe is. A büdösfürdői Büdös-láp a Dél-Hargita-hegység keleti oldalán, a Kenderes-patak forrásvidéke felett található, 1200-1210 m-es tengerszint feletti magasságban.
Bumeráng-szikla Patkó-kő Hagymás-hegységBumeráng-szikla Patkó-kő Hagymás-hegység 22,9 km-re.
A pusztából, a csúcsot célozva is ki lehet kapaszkodni ide pár perc alatt, de kényelmesebb és érdemesebb kelet irányból megközelítve végigsétálni a pompás sziklafal alatt. A Patkó-kő lábánál, a csúcs alatt, van egy különálló sziklatömb.
Négy házNégy ház 75,2 km-re.
A helyet valamiért Négy háznak hívják errefele. Harmadszor jartam ott, mikor vegre sikerult megtalaljam. Miután végignéztük, egy másik kincskeresővel az összes akácfát. Minden akacfat vegigjartam, mig megtalaltam. Egykori nemesi kúria mellett, melyet most épp felújítanak, Imecsfalva és Zabola között.
Nagy Jáfet-ház KézdivásárhelyNagy Jáfet-ház Kézdivásárhely 65,5 km-re.
A műemléképületet a református egyháznak adományozták, jelenleg elhanyagolt állapotban van. A Nagy Jáfet-ház 1829-ben épült, az Állomás utca 21 szám alatt található.
Kerek-kőKerek-kő 25,3 km-re.
A Kerek-kő a Hagymás-hegység vonulatának egyik legimpozánsabb sziklaóriása. A Kerek-kő bércének párkányán hallgatni lehet a csendet. Meghívást kaptam egy Háromkúton és környékén, túrázással és rejtéssel eltöltendő hétvégére.
Putna vízesése 2Putna vízesése 2 85,8 km-re.
A vízesés intenzív tektonikus folyamatok következtében alakult ki. Sötétedés után értem a helyszínre, Lipse településnél egy medve sétált át előttem az úton. Aki GPS nélkül jár rejteni, medvét lát az úton és rátromfol egy közeli dobozra. A Putna vízesés a Putna folyó bal oldalán, természetvédelmi területen található.
Hármaskő és a Kondra-keresztHármaskő és a Kondra-kereszt 5,6 km-re.
Egy hármas tagozódású, triászkori dolomitmészkőből álló sziklaszirt, mely őskori kristályos alapkőzeten áll. Maga a túra gyönyörű szép volt, hihetetlen időben október végén, kellemes túrát tettünk a Sapientiásokkal a völgyből fel a Naskalatig. Volt már részem metsző szélhez, hideghez, nagy hóhoz a Kondra-kereszt közelében, tudom milyen megpróbáltatás lehet. A nagy hó miatt nem volt könnyű dolgunk, de sikerült ez is. A Hármaskő a Csíki-havasok északi részében, a Kondra-kereszt turisztikai csomópontjától délkeletre található.
Varsavész-rétláp Újtusnád 42,9 km-re.
A Varsavész-rétláp védett terület Újtusnádtól észak-keletre, az Olt földrajzi jobb partján terül el, összesen 30 hektáron. Elmocsarasodás útján létrejött ártéri láp, védett, ritka fajok élőhelye.
Pásztorbükk CsíkszentdomokosPásztorbükk Csíkszentdomokos 13,4 km-re.
Felcsík népe október második vasárnapján emlékezik meg a szomorú eseményről. Gratululálok Gábor. Az Antalok patakától indulva, a Hármaskő és a Kondra kereszt érintésével zarándokoltunk a Pásztorbükkre. Csíkszentdomokos határában, a Pásztorbükk nevű csúcs alatt 1816-ban emlékkeresztet állítottak, mely szomorú történelmi eseményre emlékeztet.
Erkel Ferenc emlékmű Kovászna 82,6 km-re.
Bor-kút-forrás Bélbor 71,6 km-re.
A Bor-kút-forrás Bélbortól észak-északnyugatra található, a Bor-kút-patak völgyében. Nagyon kellemes ízű víz, szénsavas, bikarbonátos, vasas és radioaktív - hozama 240 liter óránként.
Macska-tető VármezőMacska-tető Vármező 71,7 km-re.
Az Égerfás-tótól a nyakba kimászva, nem a Várhegyre, hanem ellentétes irányba indulunk el. Mivel ez koordináták nélküli rejtés, a gerincet követtem. Ahol a román katonai térképen a "Vârful pisicii " van, ott van a geodoboz. A Vadmacska-csúcs a két Nyárád közötti gerinc egyik kimagasló pontja.
Kőd-vonulat CsíkajnádKőd-vonulat Csíkajnád 15,6 km-re.
A Kőd-vonulat kakukkfióka a Csíki-havasok kristályos palából, mészkőből, dolomitból, de főleg kárpáti flis homokkőöszletből felépült tömegéhez képest. Vulkáni kőzetek, kevés törmelékanyag alkotja, felgyüremlett magmatikus kőzettömeg.
Ámbrás cet-szikla a völgykatlanban 11,9 km-re.
Szörcse 77,8 km-re.
Lakói a középkorban tiszta katolikusok, a reformáció után pedig reformátusok, a XVIII-dik században református anyaegyház, és azóta is csak református egyháza van, templommal.
A Fehéres-patak vízeséseiA Fehéres-patak vízesései 57,4 km-re.
A székelyudvarhelyi Betlenfalva felső végében ömlik a Nagyküküllőbe a Fehéres-patak. A tavaly ősszel, rejtéskor, nem volt szerencsém túl sok vízhez a Fehéres-patak mély medrében. Ismet egy szaraz, forro nyar, vajon mit tartogat az osz? Ennek a kis pataknak a felső szakaszán több meglepetés is várja a kíváncsi túrázót.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Gyimesközéplok adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Rákosi tó - Ez a rejtekhely volt abban a pillanatban a lakhelyemhez legközelebb levő, nem saját, általam még meg nem keresett. Ezért illett már megkeresnem.
 • A nyeregben - A hasadékban kellemes hűvösség volt a kánikula ellenére. Ez sokat könnyített a köveken, kőfolyásokon való mászáson.
 • Na te aztán kitettél magadért - Köszi szépen, a mérföldkőhöz tulajdonképpen már vagy másfél hete elérkeztem, csak most nyílt lehetőségem bejelenteni ezt a dobozt. :) Egyébként külföldön is meg akartam keresni egy-két geoládát, de a hideg front ill.
 • A művészi alkotókészség természetbe kihelyezett nyomai - Kászon, illetve Lemhény környékére indultunk, kincskereső kirándulásra, így kapóra jött a két közeli, frissen bejelentett rejtekhely. Az ismertető plakát leírása alapján, a helyszínen egy igényes művészeti alkotótábor alkotásaira számítottunk.
 • Kis kitérővel - Gernyeszegen dolgoztam és mielőtt visszaindultam volna még felkerestem ezt a rejtekhelyet, ha már ilyen közel található. A templomudvarban nem volt senki, nyugodtan keresgélhettem.
 • A Homorodok menten - A Homorodok menterol ezt is begyujtottuk, igaz van meg mit keresni itt is es mashol is. De ez a szep benne.
 • Perkő - Tényleg megmutatta a rejteket. De a hu-n bejelentett láda miatt majdnem eltörtem a lábam.
 • Várkastély - Mivel másoknak is minivakációja volt, itt is tele volt látogatóval és nem tudtam kedvem szerint keresgélni. Olvastam hogy ez egy koordináta nélküli rejtekhely.
 • Vártúra - Terepet jártam be az államvizsgámhoz, és útba ejtettem a Vityálvárat is.
 • Úszósziget - Érdekes amit írsz. Ezek szerint akik előtted találták meg a rejteket, nem jelentették be a megtalálást a neten is.
 • A torony felújítás alatt áll - Már több helyről is a torony leromlott állapotáról számoltak be. Kellemes meglepetés volt látni, hogy a torony épp felújítás alatt áll.
 • Kápolna - Mindeddig nem is tudtam, hogy két kápolna létezett a tó partján. Örülök, hogy annyi itt töltött nyár után a tó még mindig ígér meglepetést.
 • Jó ötlet volt - Az északi láda leszedését követően találtuk meg a déli ládát. Jó ötlet volt ide hagyományos ládát telepíteni.
 • Napsütéses őszi napon - A geodobozt egy szép, napsütéses őszi napon találtuk meg. Vagy felhős, hideg tél volt?
 • Működőképes - A malmot körbejártuk, nézelődtünk, érdekes. A dobozka nem lett meg, de a házigazda előkerült.
 • Itt nem találtam feltűnésmentesen kereshető rejteket - A rendőrséggel szemben pár kocsi parkolására alkalmas hely van. Úgy néz ki ez a forrás is elég forgalmas.
 • Idosek parkja - Eddig ez ment a legyorsabban, csak kovettem a leirast.
 • Nem oda rejtettuk a dobozt - Nem ott volt a doboz, ahol a foto keszult.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Gyimesközéplok? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.