Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Buta-szoros - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Buta-szoros turisztikai látnivalói

Buta-szoros..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Buta-szoros fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22811 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Buta-szoros!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Nyakmező, 5,28 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Buta-szoros közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Nagy-völgyi-nyereg Retyezát-hegység - 6 km-re. Nagy-völgyi-nyereg, románul Saua Valea Marii.
Kusztura-csúcs Retyezát-hegység - 6,2 km-re. A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura, sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent. Kusztura-csúcs, románul Varful Custura.
Kis-Kusztura-tó Retyezát-hegység - 6,4 km-re. Kis-Kusztura-tó, románul Lacul Mic al Custurii.
Nagy-Kusztura-tó Retyezát-hegység - 6,4 km-re. Nagy-Kusztura-tó, románul Lacul Mare al Custurii.
Csomfu-tó Retyezát-hegység - 7,1 km-re. Bukura-torok Retyezát-hegység - 7,4 km-re. Bukura-torok, románul Gura Bucurei.
Pelága-rét Retyezát-hegység - 7,5 km-re. Kusztura-nyereg Retyezát-hegység - 7,7 km-re. Kusztura-nyereg, románul Saua Custurii.
Csomfu-vízesés Retyezát hegység - 7,9 km-re. Kis-Pelága-tó Retyezát-hegység - 8,4 km-re. Kis-Pelága-tó, románul Lacul Peleguta (magyar kiejtés Peleguca).
Szlevej-tó Retyezát-hegység - 8,8 km-re. Szlevej-tó, románul Slaveiu.
Pelága-tó Retyezát-hegység - 8,8 km-re. Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.
Zergebak-csúcs Retyezát-hegység - 8,9 km-re. Zergebak-csúcs, románul Varful Tapului.
Zergebak-tó Retyezát hegység - 9,1 km-re. Campusel - 9,1 km-re. A Campu lui Neag - Gura Butei - Szkokul-szoros - Bárány-mező - Campusel útvonal a Nyugati-Zsil mentén halad, földrajzilag előbb a Vulkán-hegység és a Retyezát, majd az Oszlea-hegy és a Kis-Retyezát határvonalát követi. Megtaláltuk sikeresen. Jorgován-kő mászás előtt kerestük meg a ládát.
Papusa-csúcs Retyezát-hegység - 9,2 km-re. Erdély hegyeinek ékköve, ahol a kárpáti táj teljes díszlettára megtalálható. Ezen a csúcson már másodszor jártam. De ezúttal se bántam meg. Egy remek túra. Amit a társaságból csak én vállaltam. Gyonyoru hely. Mindenkinek ajanlom a Papusa utani Zart kapukat, meg a Nagy-csucsot. A Papusa-csúcsra a Zárt Kapuk felől. Én nem a Portile Inchise felől közelítettem meg ezt a csúcsot, hanem a Zárt Kapuk felől érkeztem. A Retyezát-hegység a Kárpátok délkeleti vonulatának egyik legnépszerűbb, leginkább járt magashegysége.
Tó-csúcs Retyezát-hegység - 9,2 km-re. Lia-tó Retyezát-hegység - 9,3 km-re. Pelága-csúcs - 9,5 km-re. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Már messziről kiszúrtuk a rejteket. Tetszettek a noteszben található bejegyzések. Megkerült a láda. Habár a fél hegyet összemásztam érte. Gratula a talalater!. Nem tudom mi lehet a bibi, 3 meter pontossaga volt a gpsnek mikor bemertem. Pelága-csúcs második próbálkozásra. A Pelága-csúcs nem volt betervezve a mai napra. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek.
Pelága-nyereg Retyezát-hegység - 9,5 km-re. Nagy-tó Rossz-völgy Retyezát-hegység - 9,6 km-re. Nagy-tó (Lacul Mare) - Rossz-völgy (Valea Rea).
Turcselu-tó Retyezát-hegység - 9,6 km-re. Turcselu-tó, románul Taul Turcelu.
Pelága agyarai Retyezát-hegység - 9,8 km-re. Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.
Oszlea-csúcs Vulkán-hegység - 9,9 km-re. Szlevej-csúcs Retyezát-hegység - 10 km-re. Nagy-csúcs Retyezát-hegység - 10 km-re. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Igazad van. Tényleg Pistyulé volt a címzett, rosszul emlékeztem. A nagy Virfú Máré :-). A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham ereje meggyőzőtt volna, hogy tessék visszafordulni. Pityulé névre szóló üzenet. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham erejétől meg is tántorodtunk volna. Ha nem tevedek. Az uzenet mcfly baratomtol szarmazhat, ha nem tevedek "pistyulé" nevre. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata.
Jorgován köve-csúcs Retyezát-hegység - 10 km-re. Jorgován köve-csúcs, románul Varful Piatra Iorgovanului.
Klincs-csúcs Retyezát-hegység - 10,2 km-re. Klincs-csúcs (fordítás kiejtés alapján), románul Varful La Clince.
Rossz-völgyi-csúcs Retyezát-hegység - 10,3 km-re. Rossz-völgyi (Valea Rea)-csúcs.
Kis-Bukura-tó Retyezát-hegység - 10,3 km-re. Bukura Kusztura-csúcs Retyezát-hegység - 10,3 km-re. Bukura Kusztura-csúcs, románul Varful Custura Bucurei. A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura (bukuréj), sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent.
Csavart-tó Retyezát-hegység - 10,4 km-re. Csavart-tó, románul Lacul Rasucit.
Pietricele-tó Retyezát-hegység - 10,5 km-re. Pietricele (Kövecskés)-tó.
Csúnya-tó Retyezát-hegység - 10,5 km-re. Csúnya-tó, románul Taul Urat.
Viorika-tó Retyezát-hegység - 10,6 km-re. Viorika-tó, románul Viorica.
Bukura-nyereg Retyezát-hegység - 10,6 km-re. Bukura-nyereg, románul Curmatura Bucurei.
Gáles-tó - 10,6 km-re. Egyike a Retyezát legszebb tavainak. Bég Szeme. Ne mond kétszer. Ott voltam a rejtésnél. Azazhogy pontosítok: én a panorámafotózásnál voltam ott, mialatt az Elkövető rejtett a szikla tövében. Az Elkövető és az Elragadó. Ott voltam a fotózásnál. De még mennyire, hogy tetszik. Hihetetlen, legszívesebben most azonnal indulnék oda. A Gáles-tó a Gáles glaciális völgyben található.
Florica-tó Retyezát-hegység - 10,7 km-re. Florica-tó, magyarul kiejtve Florika.
Gáles-csúcs Retyezát-hegység - 10,9 km-re. Kapu-tó Retyezát-hegység - 11 km-re. Kapu-tó, románul Lacul Portii, Taul Portii.
Sztanulec-menedékhely Nagy-Lepusnyik Retyezát-hegység - 11 km-re. Sztanulec-menedékhely (Refugiul Stanuleti) - Nagy-Lepusnyik (Lapusnicul Mare).
Bukura-kapu Retyezát-hegység - 11,1 km-re. Bukura-csúcs 2 Retyezát-hegység - 11,2 km-re. Bukura-csúcs 2, románul Varful Bucura II.
Zsudele-tó Retyezát-hegység - 11,2 km-re. Zsudele-csúcs Retyezát-hegység - 11,2 km-re. Bukura-csúcs 1 Retyezát-hegység - 11,2 km-re. Bukura-csúcs 1, románul Varful Bucura I.
Pietrele-tó Retyezát-hegység - 11,3 km-re. Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).
Tamás-szikla Retyezát-hegység - 11,6 km-re. Tamás-szikla, románul Bordul Tomii.
Stirbu-tó Retyezát-hegység - 11,6 km-re. Zergék tava Retyezát-hegység - 11,7 km-re. Zergék tava, románul Lacul Caprelor.
Birlea-csúcs Retyezát-hegység - 11,8 km-re. Birlea-csúcs, románul Varful Barlea.
Fenyőkközti-tó - 11,8 km-re. Ott voltam a rejtésnél. Szép kis tó, olyan, akár egy tengerszem a Mohosban. Meghatódva a Fenyőkközti-tónál. Én is ott voltam a rejtésnél. A Mohos kistestvére. Az előző bejegyzést megerősíthetem, valóban a Mohos és a Szent-Anna-tó emlékét idézte fel bennem. Bár a Retyezát majdnem száz glaciális eredetű tavának nagy többsége 1900 és 2200 m közötti magasságokban található és nyílt terepen, a Fenyőkközti-tó 1740 m-en jött létre, a fenyőerdő közepén.
Sztenisóra-tó Retyezát-hegység - 11,9 km-re. Sztenisóra-tó (Esztena-völgyi-tó).

Buta-szoros románul - in limba romana: Cheile Butii


Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Buta-szoros adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Buta-szoros? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.