Borgóprund település (Beszterce-Naszód megye) Központ: Borgóprund. Borgóprund román elnevezése: Prundu Bargaului.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Borgóprund (Beszterce-Naszód megye) és környéke turisztikai látnivalói

Kusma-kő Kelemen-havasok 9,92 km-re. Kusma-kő (Kusmai kő).
Kolibicai panoráma Kelemen-havasok 11,71 km-re. A Kolibica-víztároló a régi, elszórtan beépített Kolibica nagyobb részén terül el - csodálatos természeti környezetben fekszik, felette a Kelemen-havasok főgerincével. Biciklis panoráma. Kettesben az asszonnyal körbebicikliztük a tavat, nagyon szép a táj. A mai, új Kolibica üdülőfalu a tó északi oldalán található - itt számos panzió és vendégház várja a pihenni vágyó vendégeket.
Kolibica völgyzáró gát Kelemen-havasok 11,86 km-re. A Kolibica-tó egy 13 km hosszú és 270 hektár területű mesterséges vízgyűjtő a Beszterce folyón - völgyzáró gát 1977-1978 között épült. Üres csövek. Sajnos a dobozt nem találtuk meg, de a szép tájat megcsodáltuk. A völgyből a jelenlegi helyére költöztetett Kolibica falu üdülőteleppé nőtte ki magát.
Jakabkő Kusma 12,18 km-re. A Lunga-patak mellett fekvő Kusma községtől 2 km-re délre, a 949 m magas Jakabkő sziklaszirtjén egykor Árpád-kori vár állt. Ide a falu keleti szélétől induló talajúton juthatunk fel.
Kolibica-tó Kelemen-havasok 13,35 km-re. Kolibica egy kis üdülőfalu, mely a Beszterce folyón felduzzasztott mesterséges tó partján épült. Megpróbáltam. Megpróbáltam feljutni a rejtekhez, de biciklivel nagyon nehéz volt, feladtam. A tó vize nyáron fürdésre és csónakázásra is alkalmas, a környék hegyeinek látnivalói könnyen megközelíthetők innen.
Geológus tűje Hollókő Felsőbudak 14,67 km-re. A Hollókő sziklavilágának távolról látható érdekessége egy 10 m magas, magányos sziklatorony. A Hollókőről. Egy évvel ezelőtt nem mentem fel a Hollókő tetejére. Alapterületének átmérője 5-6 m.
Hollókő Budák 14,68 km-re. A Hollókő természetvédelmi terület Felső-Budákról közelíthető meg, a Kolibica-tó irányába vezető aszfaltos erdőkitermelő úton. Nyomokat követve. A Budak-völgyi tölgyerdőnél találkoztunk Déliáikkal. Tíz évvel ezelőtt jártam a Hollókőnél. Felmásztam a tetejére is, talán onnan a leglátványosabb a Geológus tűje. 7 km után van egy erdészház sorompóval.
Sebes-patak völgye Kelemen-havasok 16,45 km-re. Sebes-patak völgye
Kofa-völgyi vízesés 17,55 km-re. A Kofa völgyében található egy nagyon bővizű forrás, melynek az a különlegessége, hogy a forrás vize mintegy fél méter vízszintes szakasz után, vízesésként veti magát a mélybe. Meghalt a doboz, éljen az új doboz. Szombaton jártam a Kofa-völgyi vízesésnél. Decemberben is szép. Meglepően szép a kidőlt erdőben előbukkanó kétágú vízesés.
Kiszsolna Evangélikus templom 18,94 km-re. Besztercétől mindössze 8 km-re délre fekvő, egykor többségében szászok lakta település temploma a 14-dik század derekán épült. Hazafelé. Már megint az Óvárhely melletti tölgyerdőben jártunk, kockás liliomokat nézni, fotózni.
Budak-völgyi tölgyerdő Óvárhely 19,75 km-re. Óvárhely kijáratánál, Kisdemeter felé (173-as megyei út) jobbra egy földút vezet egyenesen a 6 hektáros liget-, tölgyerdő felé. Rengeteg kikerics és egy új doboz. A tegnap újra felkerestük a tölgyerdőt. Kikerics-szőnyeg. Teljes pompával virágzik a kikerics a vén tölgyek alatt.
Borgói-hágó 19,98 km-re. A Borgói-hágó a Borgói-hegység keleti részében található 1201 m-es tengerszint feletti magasságban. Az erdélyi Besztercét és a bukovinai Dornavátrát köti össze a rajta haladó DN17-es főút.
Ortodox templom Beszterce 20,52 km-re. Szűz Mária templomba vezetése ortodox templom, egykori Szent András minorita ferences kolostor.
Andreas Beuchel egykori lakóháza Beszterce 20,85 km-re. Andreas Beuchel egykori lakóháza, Ion Zidaru lakóháza néven ismerik.
Ezüstműves ház Beszterce 20,86 km-re. Ezüstműves ház, németül Goldschmiedehaus, ma Megyei Művelődési Igazgatóság.
Kisiparosok székháza Beszterce 20,87 km-re. Besztercei Kisiparosok Székháza, ma George Cosbuc Városi Kulturális Központ.
Liviu Rebreanu kollégium Beszterce 20,9 km-re. Liviu Rebreanu kollégium, az egykori Evangélikus Fiúgimnázium.
Beszterce 21,01 km-re. Beszterce virágzó kereskedőváros volt, a 12-dik században szász bányászok alapították. Látnivalói az evangélikus templom, a lábasházak, az Ezüstművesek Háza, a római katolikus templom és a besztercei múzeum.
Szentháromság római-katolikus templom Beszterce 21,24 km-re. A templom előterébe be lehet lépni, beljebb egy kovácsoltvas rácson keresztül lehet szemlélni a megállt időt. Az épület rendben van tartva, felújítva, mint ahogy előtte az utca is.
Andrei Muresanu Kollégium Beszterce 21,3 km-re. Andrei Muresanu Kollégium, az egykori Királyi Leányiskola.
Egykori Kaszinó Beszterce 21,35 km-re. Egykori Kaszinó, ma Szakszervezeti Művelődési Ház.
Tündér-tó Kelemen-havasok 22,11 km-re. A Tündér-tó az Alsó-Tündér-patak fejében jött létre, szabálytalan ellipszis alakú természetes képződmény - 75 m hosszú és 55 m széles, környéke 15 hektáron védett. A szép fenyőerdővel körbevett tó Kolibicáról vagy Ratosnyáról indulva is megközelíthető.
Andezitszikla Bölényes Kelemen-havasok 22,31 km-re. A Bölényes-tető, román térképeken Zimbrul, egy természetvédelmi terület a Borgótiha községhez tartozó Báránykő falutól kelet-északkeletre. A csúcstól nyugatra egy vulkanikus eredetű andezitszikla található.
Templomtorony Óradna 23,23 km-re. Óradna község a Radnai-havasok déli részét aBorgói-hegység északi részétől elválasztó, itt délnyugatra tartó Nagy-Szamos két partján fekszik. Torony. A fotók alapján minden stimmelt.
Nyugati kilátó Istenszéke Kelemen-havasok 24,61 km-re. Az Isten széke a Kelemen-havasok leglátogatottabb kilátópontja, különösen a Maros megyeiek kedvenc túracélpontja. Terjedelmes platóval rendelkező csúcs, melynek a nyugati kilátóponttól északra nyúló gerince Szászrégen felől egy hatalmas széknek néz ki.
Csúcsplató Istenszéke Kelemen-havasok 24,75 km-re. Az Istenszéke terjedelmes csúcsplatója, pontosabban az északra nyúló gerinc, Szászrégen felől nézve egy hatalmas széknek látszik - innen a helynév. Május 1. Egy nagyon meleg május elejei napon indultunk fel az Istenszékére. Felismerhetetlen helyszín. A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára. A tetőn már nem érzékelhető a szék forma, viszont a kilátópontokról látványos kilátásban van részünk, inkább nyugati és délnyugati irányba.
Simontelke 24,93 km-re. Bár nincs róla okleveles adat, minden valószínűség szerint a középkorban temploma volt. 1621-ben ugyanis még áll a reformátusok temploma, amelyben ott van az oltár is, felette festett falképpel, sőt az egykori papiszék felett is.
Keleti kilátó Istenszéke Kelemen-havasok 24,96 km-re. Az Istenszéke a Kelemen-havasok legnyugatibb része, és bár csupán 1380 m magas, de jellegzetes formája amely az emberek fantáziáját igencsak megmozgatta. Május 1. Május elsején, nagyon szép ídőben indultunk Dédabisztráról. Nem találtam megfelelő rejteket egy új geodoboznak. A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára. Amiről talán legszebben Wass Albert írt, valamint a fenséges kilátás, amit biztosít, annak egyik leglátogatottabb helyévé teszi.
Kis-Beszterce 25,73 km-re. A Kis-Besztercés-t legrövidebb úton a Ratosnya völgyén közelithetjük meg, kék keresztet, majd kék háromszöget követve. Karbantartás, geodobozok és a papné. Nem tudom, hogy ki lehet a társrejtő, viszont István tudom, hogy élete kalandját éli a minden lehetőségek országában. Karbantartás, pápánás. A társrejtő természetesen a rejtő társa. Nem ajánlom ezt az útvonalat, csak gyakorlott kalandra vágyó túrázóknak, mivel a jelzések nagyon gyengék, a kidőlt fák, a patak, meg a bokrok rendkivül nehézzé és lassúvá teszik a haladást.
Besenyő 25,73 km-re. 1332-ben Villa Paganica néven írják a pápai tizedjegyzékben. Ide, a határőrtelepre telepített németek pogány besenyőket találnak itt, s ők nevezik el paganicanak.
Egykori evangélikus templom Malomárka 26,36 km-re. 1332-ben plébániatemploma van. A középkori templomot 1362-ben tűzvész égeti le.
Református templom Sófalva 28,41 km-re. Egy 1243-dik évi oklevél tatárjárás előtti birtokadományozásról értesít, tehát a település tatárjárás előtti. 1650-ig szász település.
Várszikla 2 Dédabisztra 28,41 km-re. A Kelemen havasok déli lábánál fekszik Déda község. Kicsúszva a rejtekből és elázva . Előbb lent kerestem a szikla tövében, de nem találtam. A falu határához tartozó Dédabisztratelep közelében, a 656 m magas La Cetate nevű sziklaszirt tetején középkori vár maradványai találhatóak.
Várszikla Bisztrapataka 28,42 km-re. Bisztrapataka felett, a domboldalon, több érdekes sziklaalakzatot figyelhetünk meg. Kellemes séta. Ez volt a mai rejtekhely-vadászatunk első állomása. A csúcsosabb sziklát a helyiek Cukluj-nak hívják.
Szakadék kőbabákkal Bilak 28,47 km-re. Különleges formájú homokkövek látványában gyönyörködhetünk Besztercétől 17 km-re, Szászrégen irányába, a DJ154 jelzésű útvonalon, Bilak, románul Domnesti, település előtt, az út bal oldalán. Homokkövek. A kiszsolnai evangélikus templom után megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Kőgombák színes gyíkkal. Sikerült az út túloldalán, a kőgombákkal szemben félrehúzni, leparkolni.
Vörösfenyő erdő Paszmos 28,49 km-re. Vörösfenyő erdő, Paszmos
Wopser-sánc Újradna 28,75 km-re. Újradna közelében az első katonai felmérés három sáncot, őrhelyet ábrázol. Ezek közül kettő a mai község területén van jelölve.
600 éves mocsári tölgy Paszmos 29,16 km-re. A paszmosi mocsári tölgy a helybéli Teleki kastély mögött, 25 m-re található. Tereprendezés miatt a doboz valószínű eltűnt. A kastélyegyüttes teljes felújítása során a tölgy környezetét is teljesen átalakították.
Tausoare-barlang Radnai-havasok 29,31 km-re. A Tausoare-barlang, ejtsd Töúsóáre, a Tausoare-patak forrásvidékén, a Borla-tetőtől nyugatra, a Puszta-tető északi oldalában található.
Nagy Láp Stampi-mező 29,61 km-re. A Nagy Láp, románul Tinovul Mare Poiana Stampei, egy 861 hektáros láp a Kelemen-havasok Nemzeti Park északnyugati határán.
Sajómagyarosi vár 29,92 km-re. A Borgói-hegység nyugati lábánál húzódó, a Nagy-Szamos, Sajó és Beszterce által határolt dombvidéken, az északkeletről érkező Csetátye-patak mellett fekszik Sajómagyarós község. Sajómagyaróstól északkeletre, az 580 m magas Várhegyen állt egykor a sajómagyarósi vár.
Várhegy Szeretfalva 30,28 km-re. A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidékSajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Szeretfalva község. A falutól keletrere található a Várhegy.
Egykori mosógép Bisztra-völgye 30,39 km-re. Bár a mosógépek hasonlóan működnek, a kivitelezésükben vannak különbségek. Az energiatakarekossag netovabbja. Az a termeszet es ember altal szult haztartasi "gep", ami itt talalhato. Víz általi önmegsemmisítés. Víz hozta (létre), víz vitte el. Megtalálható volt itt, magán a mosógépen és a vízvezető csatornán kívül a szárító is, és egy pad a várakozásra.
Egykori evangelikus templom Királynémeti 30,52 km-re. Egykori evangélikus templom, ma Szent Demeter ortodox templom.
Fedett fahíd Hordó 30,96 km-re. Hordó település egyik látnivalója a Szalócán átvezető fedett fahíd, melyet Határőr-hídnak is neveznek, a huszadik század elején építették, az eredeti 18-dik századi híd mintájára. Hordó, a Szalóca mentén, Naszódtól 10 km-re északra található, itt született 1860 szeptember 20-án George Cosbuc költő, innen a falu román neve, Cosbuc.
Völgyzáró gát Ratosnya 31,09 km-re. A ratosnyai épülő víztároló Ratosnya községtől észak-északkeletre, sziklás környezetben található, a Szék-, Tiha- és Középső-patakok összefolyásától délre, 1 km-re. A jelenleg 95 százalékban elkészült, földből készített duzzasztómű tervezett magassága 105 m, építését 1989-ben kezdték el.
Víg Albert köve Galonya 31,2 km-re. Galonya fölött egy híd vezet át a Maros folyón, mely egynagy sziklára épült. Vas hid. Regi tervem volt megkeresni ezt a dobozt es megnezni alaposabban a sziklat a Marosban. Gyors kipipálás. Ha már sokszor átmentem a hídon, ideje volt kipipálni ezt a dobozt is. Ez a szikla a Víg Albert köve nevetviseli.
Borziatelep tava 31,38 km-re. Borziatelep mellett egy sziklafal tövében található egy tó. Havazas. Miutan leszalltunk a vonatrol, ez volt az elso megkeresendo doboz. Egy kis nosztalgia. Fontos hely ez számomra, mert egy barátomnak hétvégi háza van. Valamikor a vasútról is látható volt, de mára már a tó körül eléggé felnőttek a fák és a bozót.
Sziklafal Gyöngyös-patak 31,4 km-re. Sziklafal - Gyöngyös-patak forrásvidéke - Kelemen-havasok
Mosógép Dédabisztra 31,42 km-re. A hegylakó népek mosógépe, a hegyi terepet kihasználva működik, szükségtelenné téve az elektromos energiát, az emberi erőt, és a mosószert. Hiába örültem. Hogy könnyen kapok pontot. Homályos. Ez a mosógép még működik (a fentebbit elvitte a víz).
Egykori evangélikus templom Sajómagyarós 31,46 km-re. Egykori evangélikus templom, ma ortodox templom, Sajómagyarós.
Panda-kő Galonya 31,53 km-re. A Panda-kő Galonya és Ratosnya között, a Maros bal oldalán található, a Görgényi-havasokban. Két doboz?. Melyik két dobozra gondolsz? Az egyik doboz más játszótér doboza? A mustáros doboz volt az én dobozom. Ket doboz. Igen, a mustaros doboz es egy pet eloforma, ha jol emlekszem. A vasút fölé tornyosuló sziklára lépcső vezet fel.
Tiha-vízesés Nedves-patak Kelemen-havasok 31,59 km-re. A Tiha-vízesés a Kelemen Nemzeti Parkban található. Én május közepére gondoltam. Ha van igény és jelentkező, természetesen bármikor lehet túrázni, kirándulni, geodobozt keresni és rejteni. Május. Május még messze van, nem tudom, hogy mennyi szabadidőm lesz májusban. A nyolc méter magas vízesés a Nedves-patak, románul Paraul Umed völgyében van, körülbelül 400-500 méterrel a Gyöngyös-patakba ömlő Nedves-patak torkolatától.
Gyöngyös-patak vízesései Kelemen-havasok 32,01 km-re. Gyöngyös-patak vízesései Gyöngyös patak. Egy élmény volt az Illés-szikláitól beereszkedni az itt-ott embermagasságú kúszófenyők között a nyeregbe.
Curatel-nyereg Radnai-havasok 32,33 km-re. Curatel-nyereg, ejtsd Kuröcel - Ankuca (Ancuta)-menedékhely.
Lóalkatrész szikla Ratosnya 32,53 km-re. A Lóalkatrész-szikla Ratosnya Déda felőli kijáratánál található, közvetlenül a Visa pataki letérő mellett. Estifény. Egy utazó családdal egyszerre álltunk meg a parkolóban. Csalodas. Azt hittem az elejen hogy maszos doboz lessz :) de tevedtem. Az igazi neve nyomdafestéket nem tűr, ezért csak így írom le.
Sziklakilátó Nedves-patak 32,68 km-re. Sziklakilátó a Nedves-patak fejében. A Nedves-patakból. A Nedves-túra alkalmával, a Tiha-csúcs felé menet bukkantunk rá erre a kilátóra. A Tiha-csúcshoz közel. Egy kellemes sétányira van.
Tamó sziklavára 32,77 km-re. Tamó sziklavára az 1862 méteres Tamó-tetőtől dél-nyugati irányba 900 m távolságra, 1820 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Egy kicsit nehezebben. A Tamó szikláit egy kicsit nehezebben találtuk meg, az oda vezető ösvényen nem sokan járhattak, úgy kellett átvergődni és felkapaszkodni a törpefenyők között. Már Erdély területén található.
Egykori evangélikus templom Árokalja 32,84 km-re. Egykori evangélikus templom, ma Keresztelő Szent János ortodox templom. Sajnos épp zárva volt. Sajnos zárva volt, időnk nem volt a kulcsot keresni, nagyon megnéztem volna a belsejét, főleg hogy az ortodox vásárlás után hogyan alakították át.
Árokalja vára 32,87 km-re. A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Árokalja község. Árokalja falutól délkeleti irányban, a Szeretfalva felé vezető út nyugati oldala fölött húzódó hegysor egyik észak-déli irányú nyúlványán áll a vár.
Illés sziklái Kelemen-havasok 32,89 km-re. A Kelemen-havasok főgerincén levő Ruszka-csúcs délkeleti oldalában találhatók Illés kövei, másnéven Illés sziklái (Pietrele lui Ilies).
Bethlen-kastély Árokalja 32,92 km-re. Az árokalji Bethlen-kastély az egyetlen mór-bizánci stílusú kastély Erdélyben. Különleges hangulatú kastély. Nagyon különleges hangulatú kastély, egyetlen Erdélyben ilyen stílusban. A hozzá tartozó 17 hektáros birtokon 3 épület és egy arborétum található.
Arborétum tulipánfái Árokalja 32,98 km-re. Az Árokalja faluban található Bethlen-kastély egy körülbelül 16 hektáros dendrológiai park területén helyezkedik el. Tulipánfák. A gps természetesen a lezárt kapuhoz irányított. Tulipánfák megvannak, de a dobozt nem találtuk. A koordináták alapján hamar megtaláltuk a tulipánfákat, meg a kettős tulipánfát is (gondolom azt amelyiket kell). A park arborétum, több mint 150 különleges, messze földről származó fafajtát láthatunk itt.
Evangélikus templom Harina 33 km-re. Erdély egyik legkorábbi épen maradt temploma, már messziről magasztosan fehérlik a dombtetőn. Az 1834-es földrengés során nagyon megrongált templomot a XIX-dik század végén restaurálták, amelynek során a déli homlokzatot, a déli tornyot és a nyugati oldal egy részét teljesen újjáépítették.
Arborétum szigete Árokalja 33,08 km-re. Az árokalji Bethlen-kastélytól körülbelül 250 méterre, északnyugat felé, egy vizesárokkal körülvett szigetecskét találunk. Sziget van, víz nincs. A híd, vagy inkább palló könnyen meglett, ugyanígy könnyen a geodoboz is. A szigetre egy fából ácsolt palló vezet, közepén egy kulcslyuk formájú díszcserje bokorsor van.
Tiha-tető Kelemen-havasok 33,08 km-re. A Tihu csúcs megközelitését Palotailváról ajánlom: Ilva patak völgye (piros kereszt), Nagy Ilva patak völgye (kék kereszt), Tihu patak volgye (Tiha Ilvei kék pont). Egy napfényes hétvégi napon. Felmentünk a Tiha-csúcs vidékére. Csak ez. Egy fárasztó nap után, minden fáradtságot elfelejtettünk mikor a gyönyörű látvány fogadott a csúcson. Vonattal érkezőknek két napra van szükségük a csúcs megmászásához mivel Palotailvától a gerinc több mint 24 km.
Síremlék a Bethlen-kastély közelében Árokalja 33,11 km-re. A Bethlen-kastély a 19-dik században épült, neobizánci stílusban - ma a Babes-Bolyai Tudományegyetem Regionális Frankofón Központja működik benne, és tudományos konferenciák színhelye. Ez a rejtés nem adta könnyen magát. Árokaljára érkezve, egyszer az északkeleti kapun próbálkoztam, de az zárva volt. Szomorú mementó. Könnyen megtaláltuk a sírt, a dobozt már nem annyira. Parkja arborétum, száznál több fafajjal, a park déli szélénél egy síremlék található, egy a Sajóba fulladt fiú emlékére.
Rönklenyomat-barlangok Ratosnya 33,22 km-re. A ratosnyai rönklenyomat-barlangok közül a T2-es (05-117/30) a Maros jobb oldalán, Ratosnya község keleti végében található, attól északra, 70 m relatív magasságban. A T3-as (05-117/31) barlang 50 méterre van a T2-től.
Kőnyúl Kelemen-havasok 33,68 km-re. Az Ilvai Tiha-patak mentén, a Tiha-tető felé érdekes sziklaképződmények mellett haladhatunk el. Ezek egyike egy nyúl formájú szikla.
Veres-kő sziklái 33,72 km-re. A Veres-kő sziklacsoport az Apostolok szikláitól 4 km távolságra délnyugati irányba 1670 m  magasságban szintén a gerinc közelében helyezkedik el. Por a geodobozon. A 12 Apostol sziklacsoportjai után a Veres-kő szikláit kerestük fel.
Lisztes-bérc Jódtelep 34,24 km-re. A Lisztes-bérc egy lapos kő Ratosnya közelében, aGörgényi oldalon. A 90-es években még Lapos-kőnek neveztük.
Vörös-csúcs Radnai-havasok 34,54 km-re. Vörös-csúcs
Funtineli forrás Palotailva 35 km-re. A Funtineli patak, vagy ahogy a térképeken szerepel, a Kutaspatak Palotailvánál ömlik a Marosba. Még most is lenyűgöző a hely. A Szerecsen-szikláktól elmentünk a Funtineli forrásig. Kirándulás a funtineli mezőre. Gyönyörüszép időben értünk mintegy 120-an a funtineli mezőre. A főútról a Fantanel táblánál térünk rá az erdőkitermelő útra és körülbelül 7 km-t haladunk.
Ünőkő-nyereg Radnai-havasok 35,14 km-re. Ünőkő-nyereg, románul Saua Ineu.
Református templom Cegőtelke 35,16 km-re. 1243-ban jelentkezik az okiratokban egy Chegetelke megnevezés, deGyörffy szerint az oklevél nem hiteles. Ez az oklevél legfeljebb egypusztára érvényes: 1366-ban Zegen, 1407-ben Zegew, 1413-ban Scegew,1428-ban Nagy Chegew, 1429-ben Czagendorf, 1433-ban Czege, 1622-benSzász Zege formában fordul elo a forrásokban.
Pietrosz-csúcs Kelemen-havasok 35,19 km-re. A Kelemen-havasok Pietrosz-csúcsa, másik nevén Nagy-Köves, a Keleti Kárpátok legmagasabb vulkanikus eredetű csúcsa, 2100 méter tengerszint feletti magasságban található. Köves csúcs. A Jézer-tótól folytattam utamat váltakozó időjárási viszonyok között. Meglepetés. Meglepő, hogy a doboz 2006 óta még megvan, ép és száraz. A Kelemen-havasok csúcsrégiójának megközelítésére a legalkalmasabb útvonal a Nagy-Ilvavölgye.
Tó-nyereg Radnai-havasok 35,29 km-re. Tó-nyereg, románul Saua cu lac.
Barlangsír Kerlés 35,38 km-re. Kerlést elhagyva a Sajósárvár felé vezető út bal oldalán egy kanyarban meredek sziklafalban furcsa nyílások tátonganak.
Kis-Ünőkő Radnai-havasok 35,42 km-re. Kis-Ünőkő, románul Varful Ineut.
Tizenkét Apostol sziklái Kelemen-havasok 35,51 km-re. A 12 Apostol bizarr, karikatúrába illő sziklacsoportja kedvelt túracélpont. Ketnapos Kelemen tura. Laza ketnapos hetvegi tura alkalmaval talaltuk meg. Útvonal és rejtek. A 12 Apostol kolostortól indultunk a 12 Apostol sziklái felé. A sziklaalakulatok a Neagra- és Negrisoara patakok vízválasztóján, Moldva és Bukovina határán helyezkednek el, 1770 m magasan.
Nagy-barlang Andrástelep 35,6 km-re. Vulkanikus hegységben barlang? Na ne.
Ünőkő Radnai-havasok 35,67 km-re. Az Ünőkő 2279 méter magasan emelkedik Óradna fölé, ezzel a Radnai-havasok második legmagasabb csúcsa. Kell ennél több?. Havasszépe túra a Radnaiban. Lábainál terül el a Kis- és Nagy-Lála tengerszem, valamint számos időszakos tó.
Peleskóca nyerge felé Radnai havasok 35,72 km-re. Ha mar az Unokon (2279 m) vagy, nem hagyhatod ki a Peleskoca nyerget sem. Mert ez nem mas, mint egy erdekes lemenetel a csucsrol, a glacialis, csodaszep Lala tavak iranyaba.
Homokkő képződmény Bátos 35,78 km-re. Bátost Monorfalva felé elhagyva, Bátostól körülbelül 500 méterre, az út jobb oldalán homokkő képződmények vannak. Ha arra jártok, megéri megállni néhány perce.
Disznajói kockásliliom védett terület 35,98 km-re. A disznajói kockásliliom, 2,5 hektáron védett terület, a Marosvécshez tartozó Disznajó falu határában található. Köszönöm az álcázást. Köszönöm az álcázást. Az idén korábban nyílnak. Mivel korábban jött az idén a tavasz, ideje volt megnézni, hogy nyílnak-e a mocsári kockásliliomok. A kockásliliom, latin neve Fritillaria meleagris, színezetével és sakktáblaszerű rajzolatával hívja fel magára a figyelmet.
Bátos vára Burgberg Bátos 36,14 km-re. A Lúc patak mellett fekszik Bátos község - a 751 m magas Burgberg nevű hegyen találjuk az ovális alaprajzú 12-dik századi vár jól látható sáncait. Az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban.
Ördög-szakadék Szamoskócs 36,15 km-re. Ördög-szakadék - Szamoskócs
Nagy Lála-tó Radnai-havasok 36,22 km-re. A Radnai-havasok legnagyobb felületű természetes gleccsertava. 1815 m magasan, a Lála-patak gleccser vájta völgyében fekszik.
[ Fel ↑ ]
Falkenhein-forrás Dornavátra 48,3 km-re. A Falkenhein-forrás (új neve Sentinela, egyéb neve Augusztus 23) Dornavátra egyik ismert borvízforrása, a városi park északi részén található. A közelben, a városi park északi szélén található az 1896-ban épített Egyesülés (Unirea)-forrás épülete, régebbi nevén János (Ioan)-forrás, ma Maestro vendéglő.
Kaszinó és gyógyfürdő Dornavátra 48,31 km-re. A dornavátrai kaszinót Peter von Brang bécsi építész tervei alapján eklektikus stílusban építették 1898-ban, német neoreneszánsz elemekkel, a badeni kaszinó mintájára. A fürdő kaszinójának nevezett, felújított műemlék épület jelenleg múzeum.
Komárnok-csúcs Cibles-hegység 48,41 km-re. Komárnok-csúcs, románul Varful Comarnicele.
Címeres kút Szászrégen 48,91 km-re. A szászrégeni Címeres kút a Sós utca és a Főtér (jelenleg Petru Maior-tér) kereszteződésénél található, ez utóbbi útburkolatának szintje alatt. Három címert láthatunk rajta.
Görgényadorján 49,17 km-re. 1333-ban Yordani, 1393-ban Adrian néven tűnik fel az okiratokban, majd 1453-ban villa Adrianus és 1644-ben Adorján néven.
Istvánka-csúcs Cibles-hegység 49,78 km-re. Istvánka-csúcs, románul Varful Stefanitei.
Kisfülpös 49,97 km-re. 1291-ben Philpus néven jelentkezik az oklevelekben, a későbbiek során pedig ilyen formában: 1319-ben Kysebfilpus, 1332-ben Philpus Minor, 1439-ben Zaasphilpes és 1639-ben Zasz Phülpös.
Kaszakő-csúcs Széples-hegység 50,42 km-re. Kaszakő-csúcs, románul Varful Arcer. Az arcer (ejtsd árcsér) szó jelentése: kasza élesítésére szolgáló fenőkő.
Kaszakő-menedékhely Széples-hegység 50,6 km-re. Kaszakő-menedékhely, románul Refugiul Arcer.
Tancs 50,89 km-re. 1439-ben az okiratok Tats néven írják. 1454-ben Thanch, 1508-ban Thanchháza, 1587-ben Thancz, 1639-ben Tancs a neve.
Beresztelke 50,98 km-re. 1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.
Izaszacsal 52,11 km-re. Izaszacsal egykor hires kerámiaközpont volt.
Görgényi nárciszmező Görgényszentimre 52,16 km-re. Görgényszentimre községben található a Görgényi nárciszmező, a Görgényi-havasok lábánál, összesen 3 hektár területen. Ilyen sincs gyakran. Maga a rejtő vitt el a rejtekhelyhez, a saját kocsiján. Tömegnyomor. Hétvégén, nárcisz-virágzáskor inkább kerülni kell, tömegnyomor van. A nárciszok április-májusban virágoznak.
Magyarfülpös 52,42 km-re. 1391-ben villa Nogilpusnak vagy Nogfilpusnak írják az oklevelek,1332-ben Philpus major, 1404-ben Magyarfilpes, 1599-ben pedig Magyar Fewlpes a neve. Eredetileg szász település 1314-tól.
Beás-tető Maroshévíz 52,69 km-re. Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt - talán kisgyerekek számára nem annyira. Kelemenpatak utolsó házaitól számolva nekem körülbelül 2 órát vett igénybe az oda-vissza út.
Abafája 52,69 km-re. Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.
Gyerekkor utcája Maroshévíz 53,92 km-re. A Gyerekkor utcája egy maroshévízi utca, melynek betonfalát gyerekek festették ki színes gyerekrajzokkal, 2020-ban, egy számukra kiírt projekt keretében.
Alsóbölkény 54,12 km-re. 1453-ban villa Belken néven jelentkezik az oklevelekben. 1645-ben Magyarbölkény a neve.
Petele 54,55 km-re. Petele középkori temploma ma is áll, gótikus stílusjegyeit csak részben őrizte meg, portálja átmenetet képvisel a román és gótikus stílus közütt. Mai tornyát a XIX-dik század második felében építették.
Fancsal-tető Görgényi-havasok 54,78 km-re. Egy spontánul összejött túra alkalmával egy régebbi, mindeddig meg nem valósult tervemmel hozakodtam elő. Ez Gödemesterházáról a Fancsal-tetőre való egynapos túra, amire ezennel sikerült társat találjak.
[ Fel ↑ ]
Látnivalók Székelymoson - Turisztikai látnivalók Róra - Közeli települések: Borgótiha 1,73 km-re - Borgóbeszterce 1,97 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.