Sebes település (Brassó megye) Központ: Herszény.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Sebes (Brassó megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Nárciszrét Sárkány Vád 7,46 km-re. A híres Nárcisz-mező (románul Poiana Narciselor és Dumbrava Vadului néven is ismert) tulajdonképpen egy 394 hektár kiterjedésű, nedves talajú, ritkás kocsányos tölgyes, amelynek tisztásait májusban ellepik a csillagos nárcisz fehér virágai.
- Fejedelemasszony kútja Fogaras 13,02 km-re. Fejedelemasszony kútja, Fürsten Brunnen - Fogaras.
- Fogarasi vár 13,91 km-re. Fogaras városában jó állapotban maradt meg az impozáns várerőd, a 14-dik és 17-dik század között épült vár fallal, vizesárokkal van körülvéve és 4 sarokbástyával rendelkezik.
- Régi Olt-fahíd Fogaras 14,34 km-re. A fogarasi Olt-híd Fogaras város szélén, a Fogaras-Segesvár úton áll, vámoshíd szerepét töltötte be.
- Földpiramisok Sona 14,78 km-re. Földpiramisok - Sona
- Berevoiescu-menedékhely Fogarasi-havasok 16,33 km-re. Berevoiescu-menedékhely, állítólag használhatatlan.
- Lerescu-hágó Fogarasi-havasok 16,46 km-re. Lerescu-hágó, románul Curmatura Lerescu (régebbi térképeken Illerescu).
- Evangélikus templom Halmágy 17,22 km-re. Szász telepítés, 1488-ban a török támadás elnépteleníti, ekkor 1488-ban magyar családnevek szerepelnek.
- Bratila-hágó Fogarasi-havasok 17,6 km-re. Bratila-hágó, menedékhely és sátorozóhely, románul Curmatura Bratilei.
- Apó-csúcs Fogarasi-havasok 18,36 km-re. Apó-csúcs, románul Varful Mosu.
- Apó-hágó Fogarasi-havasok 18,87 km-re. Apó-hágó, románul Curmatura Mosului.
- Zirna-hágó menedékhely Fogarasi-havasok 18,91 km-re. Zirna-hágó menedékhely, románul Curmatura Zarnei.
- Ló-patak-forrás Fogarasi-havasok 18,96 km-re. Ló-patak-forrás, románul Izvorul Paraul Calului.
- Brukenthal-kastély Alsószombatfalva 19,09 km-re. Alsószombatfalván található az egykori Brukenthal-kastély, mely kivülről elég jó, benn leromlott állapotban van.
- Apóka-csúcs Fogarasi-havasok 19,28 km-re. Apóka-csúcs, régi osztrák térképen Musuleata, románul Mosuleata és Varful Mosuletei.
- Urlea-völgy Fogarasi-havasok 19,42 km-re. Urlea-völgy
- Álom-csúcs Fogarasi-havasok 20,09 km-re. Álom-csúcs, románul Varful Somnului.
- Kincsek völgye Páró 20,15 km-re. A Kincsek pataka a Capul Homoraciului és az Osoiul Mare nevű dombok között ered, északnyugat felé folyik, és Páró község előtt felveszi a Muncsel (Muncelul, Lecioru peste totu) nevet.
- Fundul Bandei-nyereg Fogarasi-havasok 21,27 km-re. Fundul Bandei (magyarul kiejtve Fundul Bündéj) nyereg.
- Fundu Bandei-csúcs Fogarasi-havasok 21,43 km-re. Fundu Bandei (magyarul kiejtve Fundu Bündéj)-csúcs.
- Cheia Bandei-csúcs Fogarasi-havasok 21,59 km-re. Cheia Bandei-csúcs, magyarul kiejtve Khéjá Bündéj.
- Alsóvenice 21,72 km-re. 1235-ben plébániatemploma van, ebben az évben plébánosa Konrád, aki ellen és több erdélyi pap ellen panaszt emel Raynald erdélyi püspök.
- Hartopul Darei-csúcs Fogarasi-havasok 22,1 km-re. Hartopul Darei-csúcs - a román hartop szó gödröt, szakadékot, sziklahasadékot jelent.
- Bölöcsény-sarok Fogarasi-havasok 22,5 km-re. Bölöcsény-sarok (magyar kiejtés), románul Coltul Balaceni.
- Erődített evangélikus templom Felmér 22,59 km-re. Mivel már Imre király idejében a kiváltságokban részesülő falvak között szerepel, bizonyos, hogy a XI–XII-dik század fordulóján templom is épül.
- Nagy-Szombatfalvi-nyereg Fogarasi-havasok 22,91 km-re. Nagy-Szombatfalvi-nyereg, románul Fereastra Mare a Sambetei.
- Felsőszombatfalvi barlang Fogarasi-havasok 22,99 km-re. A Szalonna és a Baliceni csúcsok közt található Fereastra Mare Sambata nyeregben található, egy kőzethasadék-barlang.
- Szalonna-csúcs Fogarasi-havasok 23,12 km-re. Szalonna-csúcs, románul Varful Slanina.
- Templomerőd Szásztyukos 23,12 km-re. Szásztyukos község az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyukos-patak mellett fekszik.
- Kis-Szombatfalvi-nyereg Fogarasi-havasok 23,22 km-re. Kis-Szombatfalvi-nyereg és menedékhely, románul Fereastra Mica a Sambetei.
- Szulák-nyereg Fogarasi-havasok 23,75 km-re. Szulák-nyereg, románul Saua Racorele, Fereastra Racorelelor.
- Erődített evangélikus templom Sáros 23,77 km-re. 1449-ben János bíboros oklevele szerint Szent Jakab tiszteletére szentelt temploma van, mégpedig a késő gótikus kor jellegzetességeit magán viselő egyhajós, tornyos templom.
- Erődített evangélikus templom Nádpatak 24,02 km-re. 1313-ban plébániatemploma van, papja - a templom építési idejét régebbre teszik, a XII-XIII-dik század fordulójára, a román kori templomok közé tartozik, háromhajós, pilléres bazilika volt.
- Egykori gyógyfürdő Alsóvenice 24,29 km-re. Alsóvenice egykori gyógyfürdője a falutól 3 km-re keletre található, a Dosul Magurei nevű domb északnyugati lábánál.
- Galasescu-nyereg Fogarasi-havasok 24,49 km-re. Galasescu-nyereg, románul Saua Galasescului vagy Saua Vistisoarei.
- Orlowski-forrás Királykő-hegység 24,51 km-re. Az Orlowski kapitány forrása a Calinet- (ejtsd Kölinec) szakadékvölgyben található, a jellegzetes színezetű Sárga-fal aljában.
- Homokos-sziklavályú Királykő-hegység 24,53 km-re. A Sárga-fal elnevezésű sziklafal aljából, a Calinet-völgyből érkezve, több lehetőség közül választhatunk az utunk folytatására, az egyik a Homokos- (szó szerint) sziklavályúban.
- Kilátócsűr ablakkal Holbák 24,58 km-re. A kilátócsűr Holbák község központjától nyugat-északnyugatra található, a Stimbav-domb gerincén, a Stimbav (Stimbach, Stimbák?
- Templomerőd Kóbor 24,67 km-re. Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyúkosi-patak mellett fekszik Kóbor község.
- Remény menedékhely Csoránga-öv Királykő-hegység 24,78 km-re. A Remény- (Csoránga) menedékkunyhóhoz a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon juthatunk fel.
- Thermopüla-átjáró Királykő-hegység 24,97 km-re. A Thermopüla-átjáró a Királykő-hegységben, a Középöv ösvényén található.
- Létrás-szakadékvölgy Királykő 25,05 km-re. A Letras szakadekvolgy a Kiralyko eszaki feleben talalhato, a nyugati leszakadasban.
- Spirla-menedékhely Királykő-hegység 25,17 km-re. A Spirla-menedékkunyhó a piros sávval jelzett túraútvonalon található, mely a Plaiul Foii-menedékháztól indul.
- Körömvirág-nyereg Fogarasi-havasok 25,2 km-re. Körömvirág-nyereg, románul Saua Galbenele vagy Fereastra Ursului.
[ Fel ↑ ]
- Moldoveanu-hasadék Fogarasi-havasok 26,81 km-re. Moldoveanu-hasadék, románul Spintecatura Moldoveanului.
- Moldoveanu-csúcs Fogarasi-havasok 26,92 km-re. A Fogarasi-havasokban található 2544 méteres Moldoveanu-csúcs Románia legmagasabb pontja.
- Erődített evangélikus templom Gerdály 27,24 km-re. 1332-ben temploma van - középkori temploma volt, mert 1520-ban a szebeni tartománytól segélyt kap a templom és torony erődítésére.
- Erődített evangélikus templom Nagysink 27,36 km-re. A helység szász telepítését a legkorábbi Szeben vidéki telepítések idejére teszik, az 1200-as évek előttire, körülbelül 1150-től kezdődően.
- Volt városháza Nagysink 27,53 km-re. Volt városháza, XVIII-dik századi középület - Nagysink.
- Sziklakapu Felsőkomána 27,96 km-re. Felsőkomána falutól kelet felé, valamivel több mint 2 km távolságra, a talajút két méretes sziklatömb között vezet át, ezt a helyet nevezik a Tatárok sziklakapujának.
- Kilátó Kurmatura-gerinc 28,25 km-re. Kilátópont - Kurmatura-gerinc
- Kőember Felsőkomána 28,76 km-re. A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett.
- Evangélikus templom Lemnek 28,77 km-re. A XIII-dik században már itt vannak a szász telepesek, akik templom nélkül nem maradhattak.
- Gyergyó hídja-nyereg Fogarasi-havasok 29,3 km-re. Gyergyó (György) hídja-nyereg, románul Saua Podu Giurgiului.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Dulcsatelep - Turisztikai látnivalók Székelykeresztúr - Közeli települések: Marginen látnivalói 1,31 km-re - Malinis látnivalói 1,54 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.