Firtosiláz település (Hargita megye) Központ: Szentábrahám. Firtosiláz román elnevezése: Laz-Firtanus.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Firtosiláz (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Református templom Gagy 3,28 km-re. 1566-ban Gagij néven jelentkezik a forrásokban 1567-ben a regestrum 2 kapuval jegyzi. Maganyos kis templom. Megtalaltam a dobozt, ugy nez ki, elsonek. Gyík van, doboz nincs. Énlakáról hazafele, gondoltuk megkeressük a geodobozt. 1576-ban mint Gagy szerepel.
Örök nyugalom 4,61 km-re. A Bözöd és Gagy közötti vízválasztó gerincén van egy tanya, ahol valószínűleg a kommunisták által kitaszított emberek, családok éltek, akik ott helyben, a kert végében, temetkeztek is. és békés õz. Sajnos nem volt nalam leiras. Csendes, elhagyott hely. Bözöd felől érkeztem, egy kocsit eléggé próbára tevő úton. A régi ház már romos, de az udvaron élet nyomai vannak, és a sír is gondozott.
Szalmakalap Múzeum Kőrispatak 5,99 km-re. Szőcs Lajos kőrispataki lakos, akinek családja három nemzedékig visszamenőleg kalapossággal foglalkozott elhatározta, hogy létre hozza az ország első Szalmakalap Múzeumát. Szalmakalap és nemcsak. Biciklikkel felpakolt autókkal érkeztünk a helyszínre. Gömbkövek. Hirtelen azt sem tudtam, hogy a köveket vagy a kalapokat csodáljam. Egy felújított hagyományos parasztházban létesült a Szalmakalap Múzeum, mely egyedi az egész világon.
Református templom Kőrispatak 6,28 km-re. Középkori templomról nincs okleveles adat, ennek ellenére bizonyosan már a középkorban volt temploma. A reformáció után ugyanis két protestáns egyház alakul, a hívek megoszlanak a református és unitárius vallás között.
Etéd 6,46 km-re. Etéd Szováta, Korond és Parajd után a környék legjelentősebb települése. A falu központjában látható református templom az 1792 szeptember 8- án, a Peszente utcában lakó Péter István házánál kiinduló tűzvész alkalmával 110 házzal együtt leégett, a harangok megolvadtak.
Unitárius templom Énlaka 6,5 km-re. Énlaka a Nagy- és Kis-Küküllő vizválasztójának gerincére és ez alá települt. 4 ember. 4 emberkére volt szükség, hogy körbe öleljük a nagy zádokfát. Göcsörtös fa. Igazán szép ez a félreeső hely. A falu északkeleti felében kiugró dombon emelt unitárius templom uralkodik a helység, meg a falutól délre eső táj fölött.
Bözödi halomsírok 6,91 km-re. Az elmúlt években Bözöd környékén, légi régészet nyomán beazonosították a bözödi halomsírokat. Ezeket Orbán Balázs ismertette először, azonban kutatásokra csak 2009 után került sor.
Új negyed Malom utca Etéd 7,26 km-re. A cigány népesség Etéd falu lakosságának felét alkotja, hármas rétegződés jellemzi őket. Érdemes egyet sétálni a településen, és megfigyelni a házaikat, ma már erőteljesen alakítják a faluképet.
Levendulás Csekefalva 9,01 km-re. A csekefalvi levendulaültetvény 2023-ban június 24 és július 16 között látogatható, nyílt napok keretén belül, hétköznapokon 15-20 óra között, hétvégeken 10-20 óra között. A helyszín közelében parkoló a csekefalvi futballpálya mellett van.
Bereczki-ház Küsmöd 9,1 km-re. Küsmöd egyik érdekes látnivalója a Fő utcán található Bereczki-ház, vagy Csitkós ház, ahogy becézik. A jelenleg műemlék jellegű házat Bereczki Zsigmond építette 1858-ban, majd 1998-ban és 2012-ben felújították.
Firtosi kilátó Szeles-domb 9,21 km-re. A firtosi kilátó 2006 nyarán készült, a hetedik Székelyföldi kaláka alkalmával. A Firtos-tetőn volt már egy közel húszéves kilátó, mely időközben teljesen elkorhadt, valamint a bükkfák is megnőttek körülötte.
Református templom Bözöd 9,38 km-re. Először 1636-ban említik, de szentélyének formája és a gótikus szamárhátíves ülőfülke a templom korábbi eredetéről vall. Szerintem ez a református templom. Bár erre én is csak akkor jöttem rá, amikor a faluban elhaladtam a másik templom mellett, melyre rá volt írva az Egy az Isten felirat. A szentély sokszögzáródású, de ablakait átalakították, a diadalívet lebontották.
Református templom és harangláb Küsmöd 9,51 km-re. A küsmödi templom zárva volt. Az ódon harangláb nagyon megtetszett.
Péter-hegyese Firtos 9,65 km-re. A Firtos legdélibb, legmagasabb csúcsán, a magasságjelző pont mellett egy kápolna maradványai találhatók. A hagyományok szerint a Péter-hegyesén állott egy Szent Péternek szentelt és népes búcsúkkal látogatott kápolna.
Firtos vára 9,94 km-re. Korond és Firtosváralja között, a Kalonda folytatását képező fennsík nyugati, sajátságosan feltarajosodó részén, meredek sziklafalakkal rendelkező Firtos-hegyen épült Firtos-vára. Legendák nyomán. Firtosváralja felől mentünk fel, a Firtos lova fölött csodálatos erdőben, őzek társaságában. Kerestem, de nem találtam. Még a helyet sem sajnos. A várat övező bükkfák régi történetekről mesélhetnének.
Síratófal Bözödújfalu 10,05 km-re. Bözödújfalu tragédiája az 1980-as években történt. Szürke gémek. A kidőlt fa megvolt, de akkora volt a bozót körülötte, hogy az már gyanús volt. Emlékmű. Az esztelen falurombolás során elárasztott település. Egy völgyzáró gát építése miatt a falu nagy részét elárasztották vizzel, a lakóit pedig elköltöztették.
Református templom Rugonfalva 10,19 km-re. A falu csupán 2 km-re fekszik Székelykeresztúrtól és 5 km-re Siménfalva községközponttól. Az épület árnyékában. Örvendek, hogy sikerült egy kicsit megdolgoztassalak, bár az én elvem az, hogy a helyszín lényegesebb mint a rejtés, ezért nem jó a tulságosan nehéz, ugymond rejtélyes rejtés, mert elvonja a figyelmet, és főleg az időt a helyszín megfigyelésétől, tanulmányozasától, élvezetétől. Feltételezem, hogy három harangja is van a templomnak. Esélyem sem volt a geodoboz keresésén "dolgozni", mivel a harangozó bácsi végig ott volt mellettem. 1968-ig községközpontja volt Betfalvának, Nagy- és Kiskedének.
Levenduladomb Bözöd 10,63 km-re. A bözödi levenduladomb a tó keleti végénél, a kőrispataki letérőnél található, különleges helyszínen. 2023-ban június 20 és július 9 között szerveztek nyílt napokat, naponta 10-21 óra között.
A tó partján Bözödújfalu 10,9 km-re. Bözödújfalu elpusztult falu Romániában, Maros megyében. Pet előformát nem, üres söröspalackot találtam. A délelőtt folyamán nagyon eltöltöttem az időt a bözödi halomsírok legjobb megközelítésének megtalálásával, délután 3 órakor már egyéb programom volt Székelyvéckén, de mivel a közelben jártam, kis kitérőt tettem, hogy megkereshessem ezt a geodobozt. POI. A doboz eltűnt. A falu a romániai falurombolás jelképévé vált: 1988-ban elárasztották egy új víztározó építésekor.
Katolikus templom Székelykeresztúr 11,53 km-re. Székely- vagy Szitáskeresztúr a Székely előnevét onnan nyerte, hogy a lakói székelyek, a Szitás melléknevet pedig arról, hogy itt nagyban folyt a szitagyártás. Keresztúr a Gagypatakának Nagy-Küküllőbe szakadásának térhelyén fekszik.
Katolikus templom Székelypálfalva 11,65 km-re. A Farkaslakáról Korondra vezető útról, a Kalonda aljában balra útelágazás vezet Énlaka felé. Rejtés. Kissé megkésve, de eljött az idő, hogy ezeket a rejtéseket is bejelentsem, sajnos hamarabb nem sikerült időt szakítanom rá. Befalazva. Elég sokáig számolgattuk a sarkakat, míg megkerült a 8. A két Kükülló között, az út mentén, a Firtos-hegy lábánál, egy sor település található.
Molnar Istvan mellszobra Szekelykeresztur Cristuru Secuiesc 11,66 km-re. Molnar Istvan mellszobra Szekelykeresztur Cristuru Secuiesc 2008
Petőfi körtefája Székelykeresztúr 11,78 km-re. 1849 július 30-án Petőfi Székelykeresztúron, a Gyárfás udvarházban töltötte a segesvári csata előtti utolsó éjszakát. Petőfi Sándor . A kertben eltöltött idő alatt volt időnk kitalálni, hogy vajon hol lehet a rejtek, és végül meg is lett, csak meg kellett várjuk, hogy a szerelmes pár eltávozzon onnan. Öreg tanú. Rugonfalva után ez volt a következő állomásunk. A Gyárfáskert hátulsó részén áll, a ma védett körtefa.
Református templom Kecsedkisfalud 11,98 km-re. A múlt századtól két falu, Kecsed és Kisfalud, egy község Kecsedkisfalud néven.
Betfalva 11,99 km-re. A Székelykeresztúrtól 2 km-re fekvő Betfalva a Nagy-Küküllő jobb partján települt. Betfalva és Székelykeresztúr között ömlik a Nagy-Küküllőbe a Farkaslaka határában eredő Fehér-Nyikó.
Református templom Kecset 12 km-re. Az 1567. évi regestrumban Kechijet néven 15 kapuval jegyzik.
Fiastetői kilátó 12,05 km-re. A kilátót 2006 július 22-én avatták fel, ötlete Dr. Sárgarigó. Lementem a térképről mire elértem a kilátót, de lehet, hogy csak az én térképem régi. Ujra megvan. 10 ev utan ujra megtalaltuk a dobozt. Fazekas Özséb gyulai belgyógyász főorvostól származik.
Dianna Levendula Kert Székelykeresztúr 12,15 km-re. 2023-ban, június 24-én kezdődik a Dianna Manufaktúra levendulaültetvényények hatodik szüretje. A levendulakertbe két kapun keresztül is be lehet jutni, a Kriza János utca 59, illetve a Székely utca 9 szám bejáratainál.
A temető kápolnája Atyha 12,2 km-re. Ez a különlegesen szép fekvésű település hétszázötven méterrel a tengerszint felett, a Székelyföld szívében évszázadokon át virágzott, de az idők változtak. Kivül pléh, belül üres kápolna és rejtek. Igazán különleges ez a település a hegy tetején, de talán a leglátványosabb az odáig vezető út. Új kápolna. A templomot újra födik. Mára időutazással felérő kaland vár az idelátogatóra - lelket erősíts, zubbonyt igazíts, irány Atyha, lépés, indulj.
Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr 12,46 km-re. Berde Mózes Unitárius Gimnázium - Székelykeresztúr
Rez-tetői kilátó Sükő 12,55 km-re. A Nagyküküllő és a Nyikó között húzódó dombvidék legmagasabb csúcsa, a 932 m magas Rez-tető. Lehettem volna első megtaláló, de csak második rejtő lettem. Egyik kedvenc rejtekhely-kategóriám, a Rez-tetőihez hasonló kilátótornyok. Ide építettek kilátót 2006- ban a sükői közbirtokosság, a helyi vállalkozók, a felsőboldogfalvi önkormányzat, illetve Sándor József közbenjárásával.
Óriások dombja Atosfalva 12,62 km-re. Az Óriások dombja valamikor Maka várához tartozott, jelenleg a csókfalvi határ legdélibb és legmagasabb csúcsa. Innen nagyméretű emberi csontok kerültek elő a múltban, talán ezzel magyarázható e hely neve is.
Rava patak homokkő képződményei 12,81 km-re. A Rava nevű falu Marosvásárhelytől 28 km-re délkeletre a Rava- (Kopasz) patak szűk völgyében fekszik, Gyulakutához tartozik, melytől 14 km-re délkeletre van. A Rava-patak látványos, vízvájta szorosa és vízesése. Székelyvéckén töltöttem a hétvégét. Két doboz. Két dobozt rejtettem. A hagyomány szerint a falu először a Kis-Küküllő mellett települt, ahonnan a török pusztítások elöl költöztek fel az erdő mellé.
Harangláb Bözsefalva 13,12 km-re. A Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti főútról tábla jelzi a letérőt a település felé, mely egyszerre utca és város, falu. Hangulatos hely. Rugonfalváról jöttem jöttem át, felkeresni ezt a nyugis helyet. Erzsébet? Bözse?. Megkaptam a sebességkorlátozó táblát, a harangot (és a lábát). A magyarázat egyszerű.
Maka vára Makfalva 13,15 km-re. A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel - Maka állítólag egy székely rabonbán volt. Makavárának eredete a Váruta helynévhez kapcsolódik, de ellentétben a különböző világhálón található leírásokkal, a Váruta nem egy hegy vagy domb neve.
Erzsébet kútja 13,26 km-re. Székelykeresztúr közelében található Erzsébet kútja. csuszos. Ezt a "dobozt" is könnyen megtalaltuk Babbercivel eggyütt,, habar eleg csuszos Volt az ut odaig. tiszta forrás. A kútat és környékét rendben tartják, a vize nagyon finom, érdemes felkeresni. Ez egy hűs vizű forrás, ahova a környékbeliek előszeretettel járnak ki korsókat és pillepalackokat friss vízzel megtölteni.
Anyósmentes övezet Csere-negyed Farkaslaka 13,39 km-re. A Csere-negyed Farkaslaka legújabb falurésze, inkább fiatalok lakják, akik egymás között anyósmentes övezetnek becézik a lakhelyüket. Az elmúlt két évben kiépítették itt az ivóvíz- és szennyvízrendszert, nemrég pedig térkővel borították a negyed utcáit.
Vízimalom Korond 13,52 km-re. Korondon az 1900-as évek elején harminchét malom működött. Hangulatos és meglepő hely. Ez egy olyan rejtekhely, amelyet méltatlanul hanyagolnak a kincskeresők. Malomkerék. Kétszer is nekifogtunk a keresésének. Volt köztük lisztelő, fűrész-, festék- és mázőrlő malom.
Rák-tava Nagygalambfalva 13,63 km-re. Nagygalambfalva mellett, a Rák tava helyén, régen egy ház állott. Köszönöm az új dobozt. Majdnem megvicceltél. Száraz ősz. A tó teljesen kiszáradtnak tűnik, vízfelület egyáltalán nem látszik, azért a kilátás szép. Egy jómódú, ám gonosz lelkű özvegyasszony, Rákné élt benne, csúnya édeslányával és szépséges mostohalányával.
Alsó-szikla Makfalva 13,73 km-re. Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található - itt, a Hídcsegely nevű határrészen, a Kis-Küküllő alámosta a parti részt, kéregcsuszamlást okozva. A hagyomány szerint, ha a faluból is jól látható Alsó-szikla megszürkül, megváltozik az idő, ugyanis a kék palás rétegek előre jelzik az esőt.
Tau a ferences kereszt 13,84 km-re. A Tau a görög ábécé 19-dik, a héber ábécének pedig az utolsó betűje. Kereszt helyett csak pálinka. Ha már a szomszédban jártam, gondoltam, hogy szétnézek itt is. Puhányok. Csak szólok, hogy erre jártam, s kíváncsi voltam tényleg eltűnt-e a kis Tau kereszt. Az írásbeliség kialakulásával a személyt, illetve nevét helyettesítő írásjel lett.
Sóskút Székelykeresztúr 13,85 km-re. Székelykeresztúr és Sóskút múltja és jelene összefonódik, ezt régészeti ásatások is bebizonyították. Sóskút. Elég későn értünk ide, így a csobbanás elmaradt de majd legközelebb. Bükk. Eddig nem hallottam erről a fürdőről, de most meglátogattam. A Gyárfás-fürdőt tápláló Sóskút takarításakor Krisztus el?
Tamási Áron sírja Farkaslaka 13,85 km-re. Farkaslaka a Felső-Nyikó völgyében, a Nyikó mindkét partján, a Gordon-tető aljában települt, a térség legjelentősebb települése. Ravatalozó. A rejteket megtaláltam, a geodobozt viszont nem. Geodobozt nem találtuk. A sírnál szokás szerint sok turista. A szomszédos Szentlélektől több mint száz éve vált el, jelenleg nyolc falu községközpontja.
Madárkert Korond 13,86 km-re. A korondi madárkertben közel 40 faj található - 5 fajta páva, 12 fajta fácán, 5 fajta galamb, fogoly- és papagájfajok, vízimadarak, vadludak és kacsák, és dísztyúkok.
Unitárius templom Alsóboldogfalva 13,93 km-re. Újszékelyen felül, a Szurdokpatakának torkolatja előtt fekvő Alsó-boldogasszonyfalva következik, melyet a nép rövidítve egyszerűen Bodogfalának nevez. Ezen elnevezés szűz Máriától származik.
Unitárius és református templom Fiatfalva 13,95 km-re. A fiatfalvi templomot közösen használják (ami ritkán fordul elő) a reformátusok és az unitáriusok, a feljegyzések szerint 1726 óta. 1783-ban ezt írják róla a templomhasználat szabályzatában: oly régi, hogy arra senki sem emlékszik - oklevélben először 1631-ben említik, mint egyezkedés tárgyát a reformátusok és unitáriusok között.
Árcsó 14,01 km-re. Árcsó Korond és Felsősófalva között, a Korond-patak balpartján elterülő határrész. Korond még a vulkanikus övezetben fekszik, ennek köszönheti borvizeit.
Ugron-kúria Fiatfalva 14,05 km-re. A jelenlegi L alakú, manzárdtetős kastély előtt már a 17-dik században volt itt udvarház, jelenlegi nevét a legutolsó tulajdonostól kapta. A történelmi idők során több építkezés is történt itt, 2021 és 2024 között teljes felújításon esett át.
Katolikus templom Nyikómalomfalva 14,16 km-re. Nyikómalomfalva közepes nagyságu település az egykori Udvarhely vármegye területén, a Fehér-Nyikó völgyében található. Utólag bejelentve. Amikor ezt a megtalálást bejelentem, már 2022. Rejtekhely ellenőrzés. Ezt a rejtést már 2016-ban megtaláltam, de elfelejtettem bejelenteni. Egyetlen település a Nyikó mentén, amely az idők folyamán felvette a rajta átfolyó patak nevét, így lett Nyikómalomfalva.
Kisgalamb Levendula Kisgalambfalva 14,26 km-re. A Kisgalamb Levendula egy kis levenduláskert Kisgalambfalván, a református templommal szemben, a Hősök emlékműve mellett. Bár egy, a kertben látható, festett kerékpár fotózási lehetőségre utal, nincs információnk a kert látogathatóságáról.
Kisgalambfalva 14,29 km-re. A falu a Nagy-Küküllő bal partján terül el, a SzékelyudvarhelytSzékelykeresztúrral összekötő megyei útról a vasútállomás után kellletérni. A Nagy-Küküllőn átvezető betonhíd után kezdődik Kisgalambfalva.
Unitárius templom Hármasfalu 14,33 km-re. Hármasfalu 1950-ben jött létre Atosfalva, Csókfalva és Székelyszentistván egyesítésével. Közigazgatásilag Makfalvához tartozik.
Dózsa-Barátosi kúria Hármasfalu 14,47 km-re. A Dózsa-Barátosi kúriát a 18-dik században építették. Hármasfalu 244 szám alatt található.
Kalonda-tető 14,56 km-re. A Kalonda tető, Farkaslaka és Korond közt fekszik félúton, 845 m tengerszint fölötti magasságban. Nárciszmezők. A nárciszokat nem itt, hanem az út másik oldalán, a szénégetőkön túl kell keresni. Odú. Nárciszillattal telve megkerestük ezt a rejteket is. Egyúttal a Kis-és Nagy-Küküllő vizválasztója.
Ferde torony Sükő 14,59 km-re. Hol a falu között lefolyó Gátpataka ered, messze fenn a Rez oldalában 2000 lábbal a tenger szinvonala felett fekszik Sükő. Felújított torony és rejtek. Már régóta tervezem, hogy meglátogatom a sükői ferde tornyot és a közelben található Rez-tetői kilátót. Cseresnyéje hires az egész székely földön.
Csiga-domb Korond 14,67 km-re. A Csiga-domb, helyi nevén Rakodó-hegy, 8 hektáron fekvő karbonát forráskúp-telep, Románia legnagyobb aragonit-előfordulása, amely 1980-tól földtani rezervátum. Rejtés. Nagyon tetszett ez az érdekes rezervátum. Útban hazafelé. Megálltam, hogy megnézzem a Csiga-domb jelenlegi állapotát. Korond községtől észak-északnyugatra található, az országúttól keletre.
Likas-kő Korond 14,71 km-re. A Székelyudvarhely - Szováta útvonal mellett, Székelyudvarhely felől jövet, jobbról, Korondon felül 3 km-re van a Likaskő. Kőlik. E rejtekhely mellett többször is elmentem, tavaly még meg is álltam, csak hazaérésem után gondoltam arra, hátha van doboz is itt. Mindkét doboz megvan. Megtaláltam a geodobozt is, a Déliáét is. A kő fölötti hegygerincet Likaskő-bércnek, a kő feletti fensíkot, mely művelhető és lakott terület, Likaskő mezejének nevezik.
Fehérnép sarka Makfalva 14,87 km-re. A Fehérnép sarka egy jellegzetes alakú domb Makfalva északkeleti részében, a Kis-Küküllő baloldali partján, a Nagyszeg csorgója és Andrásuta pataka között. Mivel hasonlít egy karcsú női lábra, valószínűleg a felszíni forma határozta meg a helynevet.
Református templom Nagygalambfalva 14,91 km-re. Benéztünk a 13-14-dik században épült templomba, ahol Kányádi György református tiszteletes elkápráztatott alapos ismereteivel. A rengeteg érték közül említsük meg a Borsai Nagy Clara adományait, az 1789-ből származó festett templomajtót és az 1782-ből datált Úr asztalát.
Korondi sóskút 14,93 km-re. A korondi sóskút a 13A műút mellett, a Korond vize jobb partján, a Sós ház-ban található. A rejtő helyett válaszolok. A rejtek, így a geodoboz is ajtón belül található. Magam helyett :). Hát igen, az a rács egy kicsit olyan, mintha szájkosarat tettek volna a forrásra. Vizének használatát már Mária Terézia idejében szabályozták.
Laposlik Korond 15,03 km-re. A Laposlik forráskúp a 13A jelzésű műút mellett, a Sós-kúttal átellenben található, az atyhai letérőtől 180 méterre délkelet felé. Merész rejtés. Amikor én a helyszínt dokumentáltam, elég cudar idő volt. A területén található a Bugyogó nevű forráscsoport.
Bugyogó források Fingóborvíz 15,07 km-re. A Cseredombi borvíz, másnéven Erzsébet-forrás, Fingóborvíz vagy Szejkésvíz pitvaros faépülettel fedett forrásától délkeletre, 120 méterre további lerakódások helyszíne, bugyogó, sistergő források, és egy tavacska figyelhető meg. Záptojás. A Fingó-borvíztől továbbsétálva eljutottunk a Bugyogó forrásokhoz. Fortyogás. Megtaláltuk a forrásokat, megfigyeltük a fortyogást is.
Szikla a Siklódi-kő lábánál 15,1 km-re. Siklód igazi hegyre szúrt falu, a világ végén, írja Orbán Balázs. Jellegzetes tornácos házait megcsodálva, a Murva utcából indultunk a Siklódi-kőre.
Fingó-borviz Korond 15,1 km-re. A Fingó-borviz vagy Cseredombi-forrás, Erzsébet-forrás, a Csiga-dombi aragonitbányától keletre, a műútról 800 méterre fakad, vasas-sós vizét asztali vízként használják. Leapadt. Meglett a doboz a bokor alatt. Első ládám. Végig fel tudtam menni kocsival. A betonköpűbe ömlő forrás fölé egy pitvaros faépületet építettek.
Dózsa György mellszobra Makfalva 15,21 km-re. Dózsa György mellszobra - Makfalva
Református templom Makfalva 15,31 km-re. Templomáról egykori haranglábjának megmaradt vitorláján olvasható dátum beszél: 1572. Az egykori templom középkori létéről tanúskodik az a leírás, amely Benkőnél olvasható: csinos kőépület, keleti része ódon gót stílusú.
Siklódi kő 15,43 km-re. A környéket uraló 1025 m magas Siklódi-kő andezit-agglomerátumból, tipikus vulkáni kőzetből áll. A keményre összecementálódott kőzet ellenállva az időjárásnak látványos, 10-40 m magas falakban, tornyokban maradt meg, több száz méteres hosszúságban.
Unitárius templom Újszékely 15,45 km-re. A sárdi híd után az első székely falu neve Újszékely, a Küküllő jobb partján elvonuló hegyek alján, széles utcákkal, melyeket nagyrészt cseréppel fedett kőházak szegélyeznek. A falut unitáriusok lakják.
Mária-szobor Farkaslaka 15,57 km-re. A Gordon-hegy oldalában, egy külön magaslaton, fából faragott Mária-szobor áll. A kilátótól oda-vissza félóra. A Gordon-hegy tetejéről ereszkedtem be a Mária-szoborig, gyalog.
Katolikus templom Székelyszentlélek 15,58 km-re. Székelyszentlélek neve a Szentlélek tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik - vannak, akik a templom építésének idejét a XIII-dik századra teszik. Templom. Itt sem sikerült megtalálnom a dobozt, hogy aztán hazaérve lássam a képeken, hogy nem voltam eléggé kitartó, mert ha jobban emlékeztem volna, meg tudtam volna találni. Nagyon szép freskók. Szégyen, hogy több tízszer vagy százszor mentem már át Székelyszentléleken, de soha nem álltam meg, nem tudtam, hogy ennyire értékes temploma van. Ha nem is az egész templom, de annak egyes részei biztosan koraiak - ilyenek a toronyaljból a hajóba nyíló ajtó félköríves kerete, az elfalazott déli kapu szintén félköríves kerete, részben a hajó átalakított félköríves ablakai.
Síremlék Doberdó Makfalva 15,63 km-re. Makfalva nyugati részében, a Felhágó és Tekintő lábánál, egy kis terület neve Doberdó, nevét az itt emelt síremlékről kapta. A világháborúban, az olaszországi Doberdóban hősi halált halt Barabás János emlékére emelték.
Szénégetők Kalonda-tető 15,76 km-re. Farkaslaka határában, a Kalonda-tetőn még sokan foglalkoznak faszénégetéssel. Füstölgés. Nárcisznézőbe indultunk a zuhogó eső ellenére. Ellenőrzés. A sok esős nap után örültünk a napsütésnek. A legtöbb farkaslaki ember már az 1800-as évektől kezdődően a faszén előállításából vagy értékesítéséből él.
Alsó fenyős Makfalva 15,8 km-re. Az Alsó fenyős egy mesterséges fenyő telepítés Makfalvától északra, a Nagymagos erdejében.
Iszapvulkánok Fiatfalva 15,84 km-re. A Székelykeresztúrhoz tartozó, a várostól 1 kilométerre települt Fiatfalva látnivalói közé tartoznak a falu délnyugati részén található iszapvulkánok. Szárazság volt. A szárazság miatt csak a legfelső, D-K-i vulkán működött, enyhén szivárgott az iszap. Inkább érdekes, mint látványos. Nem annyira látványos, mint amennyire érdekes hely, nem véletlenül szerepel a Székelyföld 7 csodája között. Ez utóbbi természeti értékünk, bár nem annyira látványos mint a Bodza környéki sárvulkánok, mindenképpen megérdemli, hogy meglátogassuk őket.
Móric-kő Korond 15,9 km-re. A Móric-kő Korondtól észak-keletre, Pálpatakától dél-nyugatra és Fenyőkút településtől nyugatra található, meredek sziklafallal végződő kilátóhely. A környék igazi vadaspark. Ma rejtettem egy geodobozt a Fügeváránál, mely jelenleg andezitbánya. Lobogó. Ha már valaki ilyen helyre lobogót telepít, akkor gondoskodhatna arról is, hogy egy év múlva ne egy rongy-darab lebegjen itt. A tetejéről szép kilátás nyílik déli irányba Korondra, a Kalonda-tetőre és a Firtos-hegyre.
Majálistér Makfalva Abod 15,94 km-re. A Majálistér az abodi úttól északra található, a Csere egyik magaslatán lévő liget neve. Itt találkozott egykor a makfalvi és az abodi ifjúság május elsején.
Egykori erődítmény Vártető Nagygalambfalva 16,05 km-re. Nagygalambfalvától három km-re délkeletre, a Vágás-patak völgye felett található a Vártető. Az ókorban, és az Árpád-korban is itt erődítmény állott.
Fügevára Korond 16,2 km-re. Ki Korondon megfordul, annak ajánlom, hogy Fügevár meglátogatását el ne mulassza, mely ily alakzatokat, ily képleteket bizonnyal ritkán lesz alkalma láthatni. Esőben. A Fenyőkúti-tőzegláphoz igyekeztünk, pótolni a hiányzó geodobozt. E hegy oldalában van a Bonis pinczéjének nevezett kis sziklaüreg is, hol a hagyományok szerint egy Bonis nevezetü ember lakott.
Dobó és Vágás 16,23 km-re. A Nagy-Küküllőbe ömlő Vágás-patak felső, kitáruló völgyében fekszik Dobó. A Cigány-patak völgyében, ahol Dobó Vágással összeér, ott fekszik a két falu temploma.
Bánatos királylány kútja Nagygalambfalva 16,29 km-re. Lélegzetvisszafojtva hallgattuk a mesét, s a szomorú éneket, amit az asszony olyan gyönyörűen énekelt, hogy még a felnőttek is megkönnyezték.
Várféle őrtorony Nagygalambfalva 16,3 km-re. A Bánatos királylány kútja mellett, közösségi összefogással megépítették az eredetileg a Várfele nevű domboldalon lévő egykori erődítmény elképzelt mását. Ezért csak amolyan vár féle, a Vágás-patak partján, az eredeti egy földből készült erődítmény lehetett, rajta egy palánkvárral.
Rhédey-kastély Erdőszentgyörgy 16,3 km-re. Erdőszengyörgy nevezetessége a 18-dik század végi volt Rhédey-kastély, amely egy 16-dik századi kastély helyén épült 1759-ben, 1808-ban újjáépítették. Ez az a kastély, amelyben Rhédey Klaudia, Mária brit királynő nagyanyja, II Erzsébet ükanyja felnőtt.
Református templom Erdőszentgyörgy 16,34 km-re. Erdőszentgyörgy református temploma gótikus, a 13-14-dik század fordulóján épült. Itt tartották 1618-ban az unitárius zsinatot, 1640-től a reformátusoké.
Kibéd 16,41 km-re. Kibéd 10 km-re fekszik Szovátától, helyi posztóüzeméről híres.
A vágási tölgyek Vágás 16,51 km-re. A patak betéved a hegyek közé; ennek fennebb kitáguló völgyébe fekszik a két Dobó (alsó és felső) és Vágás. Most Vágás az anyamegye, régen megfordítva Dobó volt.
Gordon-hegy Farkaslaka 16,52 km-re. Aki Székelyudvarhelyről Farkaslaka irányába utazik, feljut a Baknya-tetőre, ahol egy nagy kereszt arra figyelmeztet, hogy itt érdemes megállni és körülnézni. Elég érdekes szobor, szép kilátással. Építése után majdnem 10 évvel jutottunk oda, hogy meglátogattuk ezt a kilátót. Sötétben a meredek hegyoldalon. A közeli Mária-szobor rejtését indultam el megkeresni, a Gordon-hegy tetejéről indulva. Innen belátni a Nyikó mente egy részét, a völgybe települt Malomfalvát, Farkaslakát, a Bogárfalvával összenőtt Székelyszentléleket.
Kormos-kő sziklabástya Fenyőkút 16,63 km-re. A Sólyomkő pataka mellől a Kormos-kő sziklakilátója felé kapaszkodva a meredek domboldalon, egy kisebb sziklatornyot és egy nagyobb, impozáns, kettős sziklabástyát találtam. Meredek. A leírást követve jutottunk fel előbb a kisebb sziklához, majd a sziklabástyához.
Sziklaablak Kormos-kő Fenyőkút 16,66 km-re. A Kormos-kő sziklabástyája és sziklakilátója között, a sziklakilátó közelében-végében, van egy érdekes sziklaablak. Nagy kő esett le a szívemről. Amikor én a sziklakilátónál és a sziklabástyánál rejtettem a geodobozaimat, láttam távolról ezt a sziklaablakot is.
Katonáné hegyese Abod 16,66 km-re. Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán. Remek kilátás nyílik innen a Küküllő vidékére, Firtos, Csombod és Rabsonné felé.
Tatársír Makfalva 16,72 km-re. Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír. A hagyomány szerint az egykori legyilkolt tatárok sírhelye.
[ Fel ↑ ]
Református templom Nyárádmagyaros 21,71 km-re. 1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel. 1643-ból is van adat kápolnáról, amikor még mindig Berekeresztúr filiája.
Vass kalapos ház Székelyudvarhely 21,76 km-re. A Vass Kalapos ház Székelyudvarhely központjához nagyon közel van, a Vár utcában, volt Ferencesek utcája, a Barátok templomával szinte átellenben. Sajnos a gyerekek eladták, most a Demokrácia központ működik benne.
Székelytámadt vár Székelyudvarhely 21,79 km-re. A Székelytámadt vár olyan épített öröksége Székelyudvarhelynek, amely nem csak az udvarhelyieknek, de a székely történelem szempontjából is nagy jelentőséggel bír. Harangkiállitás. Székelyudvarhelyi látogatásom alkalmával kerestem meg a várat. Harangkiállítás és Mini Erdély Park. Bár napsütéses vasárnap délután volt, a Székelytámadt vár területén nem voltak látogatók. Az egykori udvarházból, a domokosrendi kolostorból, illetve a négysaroktornyos erődítményből mára csak a Csonkavár maradt meg.
Székelyudvarhelyi városmag tapintható dombormű 21,82 km-re. A Székelyudvarhely történelmi városközpontját méretarányosan bemutató bronz térplasztika a Kossuth utca Városháza felőli sarkán került elhelyezésre. A letapogatható bronz dombormű kőtalapzaton áll.
Református templom Székelyudvarhely 21,89 km-re. Református templom - Székelyudvarhely, Márton Áron tér 11. Épült 1781-ben.
Vasszékely 21,94 km-re. A Székelyudvarhelyen áthaladó idegeneknek is ismert megállóhelye aPatkó. Munkálatok. A vasszékelyt körbevették, de nem adja meg magát. Megtalaltam. Üdvözletem. Itt áll a Vasszékely.
Szent István király templom Székelyszentkirály 21,98 km-re. A Bosnyák-patak völgyét követve, Tibódtól három kilométerre találjuk Székelyszentkirályt. 1905-ben Udvarhelyszentkirályról Székelyszentkirályra változtatták a nevét.
A tudás kútja Székelyudvarhely 21,99 km-re. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája fennállásának tizedik évfordulóján rendezett emlékünnepség keretében leplezték le a Kubanek László képzőművész által tervezett emlékművet.
Haberstumpf-villa 22,1 km-re. A Haberstumpf-villa Székelyudvarhely egyik régi szép épülete, jelenleg, restaurálás után, macute;zeum. Marad a remény. Sajnos, az a helyzet, hogy rengeteg érték maradt ránk. Kissé rég volt. Egy kis hezitálás után, hogy vajon hol kezdjem, a rejtek mellett döntöttem, így hamar meglett a doboz (pet előforma) :D.
Kopjafás építmények Székelyudvarhely 22,43 km-re. Székelyudvarhely déli bejárata a Csicser és a Mondó-hegy között, a Nagy-Küküllő völgyében található. A városnévtáblán kivül két kopjafás építmény is található itt.
Bikafalva 22,44 km-re. 1334-ben jelentkezik először az oklevelekben de Luce néven. 1477-ben Bykafalvaként jelentkezik, míg az 1567-dik évi regestrum Bijkafalva néven 16 kapuval jegyzi.
Udvarhely körüli túraösvény 22,46 km-re. Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal. A fehér alapon narancssárga U betűvel, benne narancssárga ponttal jelzett túraösvény nagyvonalakban követi a város határának vonalát.
Árpád fejedelem szobra Székelybere 22,51 km-re. Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén. Száz évvel a budapesti Hősök tere után, Erdélyben először itt avattak Árpád szobrot.
Kápolna melletti Sóskert-sósfürdő Székelyudvarhely 22,54 km-re. Székelyudvarhelyen, a Jézus szíve-kápolna közvetlen szomszédságában gyógyhatású sós források törtek fel. Már az 1800-as években létezett itt egy fürdő, melyet Sóskert néven ismertek.
Petőfi Sándor múzeum Fehéregyháza 22,72 km-re. Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye. Erdekes muzeum. Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni. A költő itt esett el 1849 julius 31-én.
Református templom Székelybere 22,72 km-re. Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való.
Kerektó Pálpataka 22,73 km-re. A Parajdi-medence szélén, nagykiterjedésű vulkáni fennsík tetején, sok helyen a megálló csapadékvíz eltőzegesedett lápok kialakulásához vezetett, ilyenek a Pálpatakán, Bencéd, Fenyőkút és Fenyősmező közelében mocsári növényzettel borított tőzeges területek, mint például a Kerektó.
Mária-forrás Szováta 22,77 km-re. A Mária-forrás a Rózsa és a Sas utcák kereszteződésénél található a rendőrséggel szemben. Itt nem találtam feltűnésmentesen kereshető rejteket. A rendőrséggel szemben pár kocsi parkolására alkalmas hely van. Vizét vannak akik fogyasztják, annak ellenére, hogy időnként a forrás fölött tábla hirdeti, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas.
Várnyaka Kápolnásmező 22,98 km-re. Várnyaka a Parajd és Kápolnásmező közötti utat lezáró töltésvonal neve, a Kis-Küküllő és a Juhod völgyei közötti gerincen található. A töltés kezdetben nyugat - kelet irányban vonul, majd felhajlik északkelet felé, a Rabsonné vára alá.
Kapuzáb Fehéregyháza 23,05 km-re. A kapuzáb a falu végét jelezte a székely falvakban. Állítólag Petőfi a fehéregyházi kapuzáb mellől nézte a csatát, az ötvenes években az Ispánkuthoz került, majd a Sárpatak hídja mellé.
[ Fel ↑ ]
Turisztikai látnivalók Sona - Turisztikai látnivalók Küsmöd - Közeli települések: Kismedesér 1,07 km-re - Gagy 3,33 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.