Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Bözödi halomsírok - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Bözödi halomsírok turisztikai látnivalói

Az elmúlt években Bözöd környékén, légi régészet nyomán beazonosították a bözödi halomsírokat. Ezeket Orbán Balázs ismertette először, azonban kutatásokra csak 2009 után került sor...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Bözödi halomsírok képtárból:

Az út felől nézve
Az út felől nézve
Gyöngytyúk?
Gyöngytyúk?
Piramis alakú halom
Piramis alakú halom
A piramis lepusztult oldala
A piramis lepusztult oldala
Bözödi halomsírmező
Bözödi halomsírmező

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Bözödi halomsírok fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22811 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Bözödi halomsírok!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Bözöd, 2,44 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Bözödi halomsírok közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Református templom - Bözöd - 2,7 km-re. A szentély sokszögzáródású, de ablakait átalakították, a diadalívet lebontották. Szerintem ez a református templom. Bár erre én is csak akkor jöttem rá, amikor a faluban elhaladtam a másik templom mellett, melyre rá volt írva az Egy az Isten felirat. Először 1636-ban említik, de szentélyének formája és a gótikus szamárhátíves ülőfülke a templom korábbi eredetéről vall.
Szalmakalap Múzeum - Kőrispatak - 2,9 km-re. Szőcs Lajos kőrispataki lakos, akinek családja három nemzedékig visszamenőleg kalapossággal foglalkozott elhatározta, hogy létre hozza az ország első Szalmakalap Múzeumát. Fotók. Ez így igaz. Fotós körúton. Szalmafonó asszonyokat indultunk fotózni. Jó helyen. K Ajándék. Szeretem a pet előformát. Egy felújított hagyományos parasztházban létesült a Szalmakalap Múzeum, mely egyedi az egész világon.
Református templom - Kőrispatak - 3 km-re. A reformáció után ugyanis két protestáns egyház alakul, a hívek megoszlanak a református és unitárius vallás között. Középkori templomról nincs okleveles adat, ennek ellenére bizonyosan már a középkorban volt temploma.
Örök nyugalom - 3,1 km-re. A régi ház már romos, de az udvaron élet nyomai vannak, és a sír is gondozott. Csendes tanya. Megkerestük a gyerekekkel. és békés õz. Sajnos nem volt nalam leiras. Csendes, elhagyott hely. Bözöd felől érkeztem, egy kocsit eléggé próbára tevő úton. A Bözöd és Gagy közötti vízválasztó gerincén van egy tanya, ahol valószínűleg a kommunisták által kitaszított emberek, családok éltek, akik ott helyben, a kert végében, temetkeztek is.
Síratófal Bözödújfalu - 4,2 km-re. Egy völgyzáró gát építése miatt a falu nagy részét elárasztották vizzel, a lakóit pedig elköltöztették. Bözödújfalu, a tó fenekén. Még sosem jártam erre, ma került alkalom a hely felkeresésére. Szürke gémek. A kidőlt fa megvolt, de akkora volt a bozót körülötte, hogy az már gyanús volt. Emlékmű. Az esztelen falurombolás során elárasztott település. Bözödújfalu tragédiája az 1980-as években történt.
Levenduladomb Bözöd - 4,2 km-re. 2023-ban június 20 és július 9 között szerveztek nyílt napokat, naponta 10-21 óra között. A bözödi levenduladomb a tó keleti végénél, a kőrispataki letérőnél található, különleges helyszínen.
A tó partján Bözödújfalu - 4,7 km-re. A falu a romániai falurombolás jelképévé vált: 1988-ban elárasztották egy új víztározó építésekor. Pet előformát nem, üres söröspalackot találtam. A délelőtt folyamán nagyon eltöltöttem az időt a bözödi halomsírok legjobb megközelítésének megtalálásával, délután 3 órakor már egyéb programom volt Székelyvéckén, de mivel a közelben jártam, kis kitérőt tettem, hogy megkereshessem ezt a geodobozt. POI. A doboz eltűnt. Bözödújfalu elpusztult falu Romániában, Maros megyében.
Rava patak homokkő képződményei - 6,4 km-re. A hagyomány szerint a falu először a Kis-Küküllő mellett települt, ahonnan a török pusztítások elöl költöztek fel az erdő mellé. A Rava-patak látványos, vízvájta szorosa és vízesése. Székelyvéckén töltöttem a hétvégét. Két doboz. Két dobozt rejtettem. A Rava nevű falu Marosvásárhelytől 28 km-re délkeletre a Rava- (Kopasz) patak szűk völgyében fekszik, Gyulakutához tartozik, melytől 14 km-re délkeletre van.
Chamaecyparis lawsoniana - 6,6 km-re. Hol van a hamisciprus-erdő?. A Rava-patak felől indultam a hamisciprus-erdőt megkeresni, ami jelenleg még csak érdekes helyként szerepel a ládalistában. Ciprus. Nem olyan nagy gond az a ciprus, legrosszabb esetben ültetünk majd egyet :). Chamaecyparis lawsoniana. A hamisciprus-erdőt (Chamaecyparis lawsoniana) kísérleti jelleggel telepítették a Hargita megyei Hidegkút település közelébe, tengerszint felett 600 m-re, a bükkerdő szintjének alsó felébe, más fajtákkal keverve. Református templom Gagy - 6,7 km-re. 1566-ban Gagij néven jelentkezik a forrásokban 1567-ben a regestrum 2 kapuval jegyzi. Maganyos kis templom. Megtalaltam a dobozt, ugy nez ki, elsonek. Gyík van, doboz nincs. Énlakáról hazafele, gondoltuk megkeressük a geodobozt. 1576-ban mint Gagy szerepel.
Óriások dombja Atosfalva - 9 km-re. Innen nagyméretű emberi csontok kerültek elő a múltban, talán ezzel magyarázható e hely neve is. Az Óriások dombja valamikor Maka várához tartozott, jelenleg a csókfalvi határ legdélibb és legmagasabb csúcsa.
Unitárius templom Hármasfalu - 9,6 km-re. Közigazgatásilag Makfalvához tartozik. Hármasfalu 1950-ben jött létre Atosfalva, Csókfalva és Székelyszentistván egyesítésével.
Etéd - 9,6 km-re. Etéd Szováta, Korond és Parajd után a környék legjelentősebb települése. A falu központjában látható református templom az 1792 szeptember 8- án, a Peszente utcában lakó Péter István házánál kiinduló tűzvész alkalmával 110 házzal együtt leégett, a harangok megolvadtak.
Rhédey-kastély Erdőszentgyörgy - 9,8 km-re. Ez az a kastély, amelyben Rhédey Klaudia, Mária brit királynő nagyanyja, II Erzsébet ükanyja felnőtt. Erdőszengyörgy nevezetessége a 18-dik század végi volt Rhédey-kastély, amely egy 16-dik századi kastély helyén épült 1759-ben, 1808-ban újjáépítették.
Református templom Erdőszentgyörgy - 9,8 km-re. Erdőszentgyörgy református temploma gótikus, a 13-14-dik század fordulóján épült. Itt tartották 1618-ban az unitárius zsinatot, 1640-től a reformátusoké.
Székely iránytű Peszente-tető - 9,9 km-re. Dózsa-Barátosi kúria Hármasfalu - 10,1 km-re. A Dózsa-Barátosi kúriát a 18-dik században építették. Hármasfalu 244 szám alatt található.
Maka vára Makfalva - 10,2 km-re. A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel - Maka állítólag egy székely rabonbán volt. Makavárának eredete a Váruta helynévhez kapcsolódik, de ellentétben a különböző világhálón található leírásokkal, a Váruta nem egy hegy vagy domb neve.
Új negyed Malom utca Etéd - 10,3 km-re. Érdemes egyet sétálni a településen, és megfigyelni a házaikat, ma már erőteljesen alakítják a faluképet. A cigány népesség Etéd falu lakosságának felét alkotja, hármas rétegződés jellemzi őket.
Levendulás Csekefalva - 10,6 km-re. A helyszín közelében parkoló a csekefalvi futballpálya mellett van. A csekefalvi levendulaültetvény 2023-ban június 24 és július 16 között látogatható, nyílt napok keretén belül, hétköznapokon 15-20 óra között, hétvégeken 10-20 óra között.
Alsó-szikla Makfalva - 10,8 km-re. Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található - itt, a Hídcsegely nevű határrészen, a Kis-Küküllő alámosta a parti részt, kéregcsuszamlást okozva. A hagyomány szerint, ha a faluból is jól látható Alsó-szikla megszürkül, megváltozik az idő, ugyanis a kék palás rétegek előre jelzik az esőt.
Bereczki-ház Küsmöd - 11,4 km-re. Küsmöd egyik érdekes látnivalója a Fő utcán található Bereczki-ház, vagy Csitkós ház, ahogy becézik. A jelenleg műemlék jellegű házat Bereczki Zsigmond építette 1858-ban, majd 1998-ban és 2012-ben felújították.
Református templom és harangláb Küsmöd - 11,8 km-re. Az ódon harangláb nagyon megtetszett. A küsmödi templom zárva volt.
Havadtő Református templom - 12,3 km-re. A 19-dik században építettek meg a település központjában a református templomot. Az építmény északi részén egy felirat is olvasható.
Dózsa György mellszobra Makfalva - 12,3 km-re. Havadtő sírkövei - 12,3 km-re. A határában bőven található sírkőkészítésre alkalmas homokkő. Jellegzetes. Érdekesek ezek a sírkövek, érdemes volt felkeresni ezt a helyet is. Befagyva. Érdekes ez a temető. Maros megye egyik legjelentősebb sírkőkészítő központja Havadtő.
Síremlék Doberdó Makfalva - 12,4 km-re. A világháborúban, az olaszországi Doberdóban hősi halált halt Barabás János emlékére emelték. Makfalva nyugati részében, a Felhágó és Tekintő lábánál, egy kis terület neve Doberdó, nevét az itt emelt síremlékről kapta.
Református templom Makfalva - 12,4 km-re. Az egykori templom középkori létéről tanúskodik az a leírás, amely Benkőnél olvasható: csinos kőépület, keleti része ódon gót stílusú. Templomáról egykori haranglábjának megmaradt vitorláján olvasható dátum beszél: 1572.
Unitárius templom Énlaka - 12,7 km-re. Énlaka a Nagy- és Kis-Küküllő vizválasztójának gerincére és ez alá települt. Göcsörtös fa. Igazán szép ez a félreeső hely. Fotótáborban. Múlt csütörtökön, énlaki táborozásunk keretében megtaláltam a geoládát. Mondák és regék földje. A Firtos várától ereszkedtünk le torony iránt a csodálatos kis faluba, amelyik nem hiába a világörökség része. 4 ember. 4 emberkére volt szükség, hogy körbe öleljük a nagy zádokfát. A falu északkeleti felében kiugró dombon emelt unitárius templom uralkodik a helység, meg a falutól délre eső táj fölött.
Jézuskiáltó Székelykeresztúr - 12,7 km-re. Kálvária és kilátó Székelyvécke - 13 km-re. Az út a 14 székely gyalogkapu mellett, a székely kálvárián keresztül vezet a kilátóhoz. Geoláda-keresés Eszterlánc koncert előtt. A magyarországi Eszterlánc zenekar koncertjére érkeztünk Székelyvéckére. Egyelőre. A régi helyére tettem egy dobozt, a rejtő nevével (fakir), és persze az enyémmel is. Székelyvécke bejáratához közel faragott tábla hirdeti, hogy a közeli dombon kilátó található.
Alsó fenyős Makfalva - 13,1 km-re. Az Alsó fenyős egy mesterséges fenyő telepítés Makfalvától északra, a Nagymagos erdejében.
Majálistér Makfalva Abod - 13,1 km-re. Itt találkozott egykor a makfalvi és az abodi ifjúság május elsején. A Majálistér az abodi úttól északra található, a Csere egyik magaslatán lévő liget neve.
Petőfi körtefája Székelykeresztúr - 13,1 km-re. 1849 július 30-án Petőfi Székelykeresztúron, a Gyárfás udvarházban töltötte a segesvári csata előtti utolsó éjszakát. Az öreg tanú. Negyvennyolc július 30. Sajnos a fa már rég nem él,. De a kert gyönyörű. Öreg fa. A doboz le volt esve. öszinap . Babbercivel eggyütt Petöfi Sandorrol a gyermekeinknek meseltünk. A Gyárfáskert hátulsó részén áll, a ma védett körtefa.
Fehérnép sarka Makfalva - 13,1 km-re. Mivel hasonlít egy karcsú női lábra, valószínűleg a felszíni forma határozta meg a helynevet. A Fehérnép sarka egy jellegzetes alakú domb Makfalva északkeleti részében, a Kis-Küküllő baloldali partján, a Nagyszeg csorgója és Andrásuta pataka között.
Isteni irgalmasság kápolna Székelyvécke - 13,2 km-re. Jézus szenvedéseit örökíti meg 14 megállón keresztül, székelykapukkal és domborművekkel. Erre születni kell. Vagyis ilyen maflának mint én, születni kell. A székelyvéckei Székely Kálvária Erdőszentgyörgytől 15 km-re, festői környezetben, Székelyvécke határában található.
Népi iskola Geges - 13,3 km-re. Épült 1896-ban. Népi iskola, Geges.
Molnar Istvan mellszobra Szekelykeresztur Cristuru Secuiesc - 13,3 km-re. Római katolikus templom Székelyvécke - 13,3 km-re. A faluban szépen felújított régi házak vannak, megőrizve az eredeti jelleget. A doboz jó egészségnek örvend, teljesen száraz. Nem csoda hiszen az esőtől védve van. A székelyvéckei templom kincse. A kilátó után a katolikus templomhoz jöttünk, a templomot övező kőfalon levő bejáratot mi is nyitva találtuk. Felújított fal. Csendes kis falu. A temetőben érdekes feliratú régi sírköveket lehet látni.
Katolikus templom Székelykeresztúr - 13,3 km-re. Keresztúr a Gagypatakának Nagy-Küküllőbe szakadásának térhelyén fekszik. Székely- vagy Szitáskeresztúr a Székely előnevét onnan nyerte, hogy a lakói székelyek, a Szitás melléknevet pedig arról, hogy itt nagyban folyt a szitagyártás.
Geges - 13,4 km-re. Geges az Abod-patak völgyében fekszik, Marosvásárhelytől 24 km-re kelet-délkeletre, a községközponttól, Havadtól 3 km-re északkeletre. Ez nem egy emlékmű, csak egy sírhely. Miután rejtettem egy új geodobozt Geges református temetőjében, amivel a gegesi régi sírköveket szeretném bemutatni, elindultam megkeresni ezt a rejtést is. Kerítésen belül. A geodobozt megtaláltam könnyen. Igen. Igen, erre mondják a faluban. Ez mashol lehet. E Területe már ősidők óta lakott.
Régi sírkövek Geges - 13,5 km-re. A gegesi református temetőben érdekes, százévesnél régebbi sírkövek vannak.
Dianna Levendula Kert Székelykeresztúr - 13,6 km-re. A levendulakertbe két kapun keresztül is be lehet jutni, a Kriza János utca 59, illetve a Székely utca 9 szám bejáratainál. 2023-ban, június 24-én kezdődik a Dianna Manufaktúra levendulaültetvényények hatodik szüretje.
Református templom Rugonfalva - 13,6 km-re. 1968-ig községközpontja volt Betfalvának, Nagy- és Kiskedének. Feltételezem, hogy három harangja is van a templomnak. Esélyem sem volt a geodoboz keresésén "dolgozni", mivel a harangozó bácsi végig ott volt mellettem. Istentisztelet. Épp istentisztelet volt, ezért a templomba nem tudtunk bemenni, de legalább nem voltak sokan a templomudvaron. Bejutottam a templomba, de nem tudtam keresgélni. A templomhoz érkezve, a kőkerítésen levő bejáratot zárva találtam. Az épület árnyékában. Örvendek, hogy sikerült egy kicsit megdolgoztassalak, bár az én elvem az, hogy a helyszín lényegesebb mint a rejtés, ezért nem jó a tulságosan nehéz, ugymond rejtélyes rejtés, mert elvonja a figyelmet, és főleg az időt a helyszín megfigyelésétől, tanulmányozasától, élvezetétől. A falu csupán 2 km-re fekszik Székelykeresztúrtól és 5 km-re Siménfalva községközponttól.
Zsiliprendszer Gyulakuta - 13,7 km-re. Most már teljesen el van hanyagolva az egész berendezés, de még így is lenyűgözött a bonyolultságával. A hőerőműhöz vezető csatornák környékén vagyunk, ennyi zsilipet még sehol sem láttam.
Unitárius templom Alsóboldogfalva - 13,7 km-re. Újszékelyen felül, a Szurdokpatakának torkolatja előtt fekvő Alsó-boldogasszonyfalva következik, melyet a nép rövidítve egyszerűen Bodogfalának nevez. Ezen elnevezés szűz Máriától származik.
Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr - 13,8 km-re. Tatárpincék a Csereoldalon Nyárádszentsimon - 13,8 km-re. Nagyon különleges látvány, olyan ősi érzés ott lenni. A tatárpincék kincse. Volt tudomásom róla, hogy a geodoboz már nem ép, de reméltem megtalálom legalább a maradványait. Különleges játszótér. 2010 november 3. Jutalom a második megtalálónak. Újra felkerestük a családommal a tatárpincéket. Összetört doboz. A következő értesítést kaptam a facebookon: "Csak szolni szeretnek, hogy Tatarpincek melletti doboz Nyaradszentsimon folott ossze van torve. Ottjártamkor néhány lelkes környékbeli legény és leány éppen kiásott egy beomlott pincét.
Katonáné hegyese Abod - 14 km-re. Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán. Remek kilátás nyílik innen a Küküllő vidékére, Firtos, Csombod és Rabsonné felé.
Tatársír Makfalva - 14,2 km-re. A hagyomány szerint az egykori legyilkolt tatárok sírhelye. Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír.
Református templom és harangláb Nyárádszentsimon - 14,4 km-re. Van olyan hely, ahol az idő megállt, úgy tűnik - pedig, igazából csak egyszerűen nem pörgött fel, ahogy máshol. Bodobács invázió. A harangláb bodobács invázió alatt volt. Megkerült a doboz. Pontosan ott, ahol a leírás mutatta. Visszatettuk. A geodoboz a földön volt. Érdekesek a harangok. Megtaláltuk közösen maradevel, de nem a helyén, hanem a helye alatt, a földön. Ez a hely, ahol az emberek kies völgyekben élik monotonnak tűnő mindennapjaikat, káros külső hatásoktól még mentesen.
Ugron-kúria Fiatfalva - 14,7 km-re. A történelmi idők során több építkezés is történt itt, 2021 és 2024 között teljes felújításon esett át. A jelenlegi L alakú, manzárdtetős kastély előtt már a 17-dik században volt itt udvarház, jelenlegi nevét a legutolsó tulajdonostól kapta.
Unitárius és református templom Fiatfalva - 14,8 km-re. 1783-ban ezt írják róla a templomhasználat szabályzatában: oly régi, hogy arra senki sem emlékszik - oklevélben először 1631-ben említik, mint egyezkedés tárgyát a reformátusok és unitáriusok között. A fiatfalvi templomot közösen használják (ami ritkán fordul elő) a reformátusok és az unitáriusok, a feljegyzések szerint 1726 óta.
Unitárius templom Újszékely - 14,8 km-re. A sárdi híd után az első székely falu neve Újszékely, a Küküllő jobb partján elvonuló hegyek alján, széles utcákkal, melyeket nagyrészt cseréppel fedett kőházak szegélyeznek. A falut unitáriusok lakják.
Kibéd - 15,3 km-re. Kibéd 10 km-re fekszik Szovátától, helyi posztóüzeméről híres.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Bözödi halomsírok adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Bözödi halomsírok? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.