Síratófal - Bözödújfalu - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Bezidu Nou Sangeorgiu de Padure - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Síratófal - Bözödújfalu

Bözödújfalu tragédiája az 1980-as években történt. Egy völgyzáró gát építése miatt a falu nagy részét elárasztották vizzel, a lakóit pedig elköltöztették. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Emlékmű Síratófal Emléktábla Falak Falrészlet Kiszáradt tó Bözödújfalu Templomtorony Távolról Felirat Boltív... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Síratófal Bözödújfalu rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
18897 Dózsa-Barátosi kúria. A Dózsa-Barátosi kúriát a 18-dik században építették. 19961 Rhédey-kastély. Erdőszengyörgy nevezetessége a 18. 20049 Református templom. Erdőszentgyörgy református temploma gótikus, a 13. 21311 Maka vára. A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel. 22486 Örök nyugalom. A Bözöd és Gagy közötti vízválasztó gerincén van egy tanya, ahol valószínűleg a kommunisták által kitaszított emberek, családok éltek, akik ott helyben, a kert végében, temetkeztek is. 22614 Rava patak homokkő képződményei. A Rava nevű falu Marosvásárhelytől 28 km-re délkeletre a Rava- (Kopasz) patak szűk völgyében fekszik, Gyulakutához tartozik, melytől 14 km-re délkeletre van. 23289 Alsó-szikla. Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található. 25610 Chamaecyparis lawsoniana. 26743 Makfalva. A település a Kis-Küküllő bal partján, annak alacsony, de árvízmentes teraszán helyezkedik el. 27123 Síremlék. Makfalva nyugati részében, a Felhágó és Tekintő lábánál, egy kis terület neve Doberdó. 27158 Havadtő. Havadtő a Havad-patak partján fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Gyulakutához tartozik. 27403 Dózsa György mellszobra. 27758 Református templom. Első ízben 1507-ben jelentkezik oklevélben. 28439 Havadtő sírkövei. Maros megye egyik legjelentősebb sírkőkészítő központja Havadtő. 28605 Népi iskola. Népi iskola, Geges. 29155 Régi sírkövek. A gegesi református temetőben érdekes, százévesnél régebbi sírkövek vannak.

Néhány székely szó jelentése:
Kajkás = Beteges, betegeskedik. Kákabotyikó = Kákabuzogány. Kakas szeg = Eke gerendely szeg. Kakasszög = Patingra erősítő szeg. Kakóca = Kicsi kakas. Kalamájka = Lármás riadalom.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


A tó partján
Bözödújfalu elpusztult falu Romániában, Maros megyében.
Református templom
1566-ban jelentkezik először az oklevelekben Boezoed formában, 1567-ben a regestrum Bezeod néven 19 kapuval jegyzi.
Bözödi tó
Bözödújfalu sajnos nem létezik már, mert köszönve az letünt korok képviselőinek a Küsmőd-patakon duzzasztógátat létesítettek.
Szalmakalap Múzeum
Szőcs Lajos kőrispataki lakos, akinek családja három nemzedékig visszamenőleg kalapossággal foglalkozott elhatározta, hogy létre hozza az ország első Szalmakalap Múzeumát.
Bözödi halomsírok
Az elmúlt években Bözöd környékén, légi régészet nyomán beazonosították a bözödi halomsírokat.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Emlékmű - Az esztelen falurombolás során elárasztott település...
 • Szürke gémek - A kidőlt fa megvolt, de akkora volt a bozót körülötte, hogy az már gyanús volt...
 • Bözödújfalu, a tó fenekén - Még sosem jártam erre, ma került alkalom a hely felkeresésére...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.