Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Úzmezei víztároló - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Úzmezei víztároló

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Attila vára - Rika-erdei erődítményrendszer
Keleti torony
Kőhalom vára
A vár kápolnája
Both-vára - Gyergyószentmiklós
Iszalag
Ugron-kúria - Homoródszentmárton
Az épület
Asztal-kő - Görgényi-havasok
Az Asztal-kő felülről
Móric-kő - Korond
Zászlórudak
Zetevára - Zetelaka
Kerékpárral érkezve
Kockás tulipán - Rétyi Nyír
Kockásliliom 1
Holokauszt emlékmű - Marosvásárhely
Emlékmű
Síugrósánc - Gyergyótekerőpatak
Kőfal

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Úzmezei víztároló fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Úzmezei víztároló!

Úzmezei víztároló .. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Szalatruk, 2,39 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Úzmezei víztároló közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
5,1 km-re. Ami az épületből megmaradt, azt a Lápos falu templomához szállították. A Csíki-havasok hasonló nevű hegye alatt található Lápos-remetelakot egy szerzetes építette 1737-ben, majd 1850-ben egy tűzvész martaléka lett.
7,3 km-re. A kis forrás 15 percnyi járásra található a Farok Orra névre fordítható, románul Botul Farcului elnevezésű csúcs alatt, a Nemere kék sávval jelzett főgerincén.
7,7 km-re. Érdemes leereszkedni a patak medrébe is, ahol szintén látványos kőzetrétegek láthatóak, melyek hasonlóak az út mentén levőkhöz.
8,1 km-re. Itt található a Tatros egyik oldalágának, a Szupán-pataknak a völgye. Az erdő mélyében levő vízesést több módon is meg lehet közelíteni. A kománfalvi medence, beleértve a várost is, a Csíki-havasok északkeleti lábánál helyezkedik el.
8,3 km-re. A Maguricea-domb Dormánfalva város felett emelkedik, az Úz-Csobányos vízválasztón, az Úznak a Tatrosba történő befolyása közelében. Két csúcsos kiemelkedése van, az egyik 522 m, a másik 512 m magas.
10 km-re. A Dofteana-szurdok felkeresése előtt érdemes megtekinteni ezt az értékes arborétumot. Szabadon látogatható, rendezett kert, melyben főleg az exotikus fenyők kaptak helyet (Simafenyő, Sárgafenyő, Cédrusfenyő, stb).
10 km-re. Nagyon rég ígérjük magunknak, hogy eljövünk ide. Erdélyből ( értsd alatta Csikszentmárton felől ) csak strapabíró terepjáróval érdemes nekiindulni.
10,8 km-re. Az Úz-völgyi emlékhelyen augusztus 26-án, az Aklos- és Magyarós-tető alatti völgyben emlékeznek arra a napra, amikor tizenéves leventekatonák átestek a tűzkeresztségen. Az I és II világháborúban is heves harcok voltak. Többször jártunk itt, mindkét oldalról, de most dobozt is kereshettünk.
12,1 km-re. A Dofteana-szurdok a Nemere egyik legszebb szorosa, a 1,5 km hosszú szurdokban több, kis vízesés található. A legszebb részén a patak völgye teljesen összeszűkül, egy vízesés előtti sziklatömb a patak fölé nyúlik ki. Ez a rejtekhely egy élmény, a visszahajló kő, a kis vízesések és a nagy erdő adják a hangulatot.
12,4 km-re. A Kis-Nemere körül elszórtan több gomba-, torony- vagy piramisszerű sziklaképződmény található.
12,7 km-re. A Nemere gerincének a legszebb része a Magyar-, másnéven Kis-Nemere. A csúcson egy lapos sziklakilátó található, ahol tiszta időben szép kilátás tárul elénk.
15,8 km-re. A Nagy-Sándor-csúcs a hegység gerincvonalának középpontja. A Nemere a Keleti-Kárpátok külső hegykoszorújának középső részéhez tartozik.
15,9 km-re. A Saj havasa 1553 m magas, a Csíki-havasok legmagasabb csúcsa.
16,6 km-re. Forozsa-tó - Ágas község. A rejtekhelyet legkönnyebben a Foroja-patak mentén lehet megközelíteni, Diaconesti nevű faluból, ott ahol a Foroja-patak és a Tatros találkozik.
17,5 km-re. Mivel a sóréteg viszonylag kis mélységben van, az elején egyszerűen csak gödröket ástak, ezek később lefelé szélesedni kezdtek, és harangformát vettek fel. A Kósna-dombi kirándulás után, már csak nagyon kevés időm maradt a sötétedésig. Aknavásáron, a Fetele Targului (A vásár lányai) nevű domb nyugati oldalán, a Valcele-patak közelében, már a XIV-dik században bányászták a sót.
17,7 km-re. Az 1451 m magas Keresztes hegyese a Csíki-havasokban található, Csobányostól észak-keletre. Az első világháború alkalmával számos katonai létesítményt hoztak létre a tetején.
17,8 km-re. Csobános Hargita és Bákó megye határán kettészakított falu. Állandó lakosai kevesen vannak, gyakorlatilag erdőkitermelő munkatelep.
18 km-re. Aknavásár és Ciresoaia települések között, a Velnica kőbányából indulva, a vad és mászkálós terepekhez szokott, tapasztalt, jól felszerelt, és vállalkozó kedvű természetjáró egy igazi vízesés-paradicsomot fedezhet fel. A játékvezető egy igazi vízesés rengetegbe kalauzolt el bennünket.
18 km-re. A Fehérkői Szent István borvíztől tovább a Tömlőhozó ösvényen a köves úton felkapaszkodtunk a gerincre. Miután a Szent István-borvízforrásnál újrarejtettem a felújítás alkalmával eltűnt geodobozt, az ösvényjáró kocsival :-) kikapaszkodtam a Csíki havasok főgerincére, a Csutakos-csúcstól nem messze található rejtekig.
18,2 km-re. Közös túránkon, Trekkingklub és a férjem, a jobboldali ágon felmentek a vízeséseket megcsodálva.
19 km-re. A régi parcella szélén álló vadlesből körülnéztünk - hazafele megmértük a mackó nyomán, hogy hányas csizmát visel. Megtaláltam a dobozt. A tetőn a valamikori krumplikísérleti állomás nyomai most is láthatók.
19,5 km-re. Az Uz völgye fele vezető út mellett, a Tiszás patak torkolatánál, ott ahol csak a madár jár, a 19. Kászon, illetve Lemhény környékére indultunk, kincskereső kirándulásra, így kapóra jött a két közeli, frissen bejelentett rejtekhely. Második állomásunk a táborhely volt. Minimum Party művészeti alkotótábor helyére akadtunk.
19,9 km-re. A fehérkői Szent István-borvízforrást 2014 augusztusában újították fel, alapítványok támogatásával, valamint Kászonaltíz község tanácsának, közbirtokosságának, és helyi önkéntesek segítségével. Megtaláltuk a helyet, a forrást a fölé a nyáron épített új szerkezettel, friss vakolatttal. Regi igeretunk szerint ma ismet visszatertunk ide, es az otagu fa oleben megkerestuk a dobozt. A kászoni túránk első állomásán nem volt szerencsénk, csak a rejtekhelyet találtuk meg.
19,9 km-re. A Kósna-csúcs a Nemere alatti dombvidék legkeletibb csúcsa, 784 m tengerszint feletti magassággal. A katonai emlékműtől továbbsétáltam, az alig 500 méter távolságra található csúcs felé. Nemcsak a csúcs, hanem annak vállai is, tehát a Kósna-domb is, heves harcok színtere volt az első világháborúban.
20 km-re. Sziklavilág Tiszest falutól, románul Parau Boghii, délnyugatra. Egy sziklacsoport alkotja, mely a Tiszest-patak forrásvidékén helyezkedik el.
20,4 km-re. A Kósna-domb az első világháborúban fontos harcok helyszíne volt, a harcászati térképeken 789-es szintnek is nevezték. Aknavásártól készültem nekiindulni a Kósa-domb felé, a piros kereszt jelzésen. A csúcs alatti széles dombteraszon, az erdő szélén, egy 1922-ből származó régi emlékművet, egy egyszerű kőkeresztet találunk.
20,8 km-re. A Kotlott borvíz forrását jelző táblának csak az alsó sora maradt meg. Ritka eset, hogy a leíráshoz képest javult az állapota a helynek. A tavaszi lomb alig-alig takarja a Répát-pataka bal oldalán fakadó forrást, melynek kotlóstojás szagára neve is utal.
20,9 km-re. A Sólyomkő-tetőről nyugat felé beereszkedve az oldalon, egy érdekes kőerődítményre bukkantam. A tető irányába mászva a háromszintes védőfallal körbevett vár romjaihoz értünk. Értesüléseim szerint első világháborús katonai létesítményről van szó.
21 km-re. A Nagy-kőüst után érkeztünk a hatalmas, de békés Szörnyeteghez. Ez a hely kiegészíti a Sólyomkő-körtúrát, mely a következő útvonalon vezet végig: Sólyomkő-kilátó - Kalaposkő - Nagy kőüst - Kicsi kőüst - Kőerődítmény - Sólyomkő-tető - Sólyomkó-kilátó.
21 km-re. A nagy kőüstöt keresve bukkantam rá erre az agy kinézetelű sziklára, melynek oldalában egy kis fél-kőüst található. Nemcsak a nagy, hanem a kis kőüst is előkerült némi mászás után. Mivel nem álltak rendelkezésemre pontos koordonáták, akkor még nem tudtam, hogy megtalálom-e a tulajdonképpeni nagy kőüstöt.
21 km-re. Ez a hely része lehet egy Sólyomkő-körtúrának, a következő útvonalon: Sólyomkő-kilátó - Kalaposkő - Nagy kőüst - Kicsi kőüst - Kőerődítmény - Sólyomkő-tető - Sólyomkó-kilátó. A kilátótól az ösvényen továbbhaladva megcsodáltuk a Kalapos-követ, majd rábukkantunk a "kényelmesen belakható" nagy-kőüstre.
21,1 km-re. Bár a kis tetőről nem a legjobb a kilátás, a környéken érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel, ezért érdemes ide kikapaszkodni. Újabb mászás után túránk legmagasabb pontjára értünk. A Kalaposkő-sziklát keresve, egy adott pillanatban a Sólyomkő tetejére értem.
21,1 km-re. A Kalapos-kő a Sólyomkő-körtúrának egyik leglátványosabb pontja. A szikla kalap formája alulról csodálható meg. A Kalapos- kő lentről sokkal impozánsabb, ellenben tetejéről gyönyörű kilátás nyílik.

Természeti értékek - Bákó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Úzmezei víztároló adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Megáll a szusz - Itt is elsők voltunk. Megállt a szusz bennünk a sziklapárkányon.
 • A gát - A rejtekhelyről gyönyörű kilátás nyílik a gátra, és a tó felső részére. A zötykölődős autóút után jólesett egy kis aktív izommozgatás.
 • A bejárat általában zárva (így mondták). De a hátsó (a konyha fele vezetö) ajtó nyitva (volt).
 • A Farkas-ösvény kevésbé látogatott része a Vargyas-szorosnak, pedig egy kellemes sétára, rendkívűli kilátópontokkal nyújt lehetőséget, mindenképpen érdemes bejárni. Az odvas fa messziről integetett, nem volt kétséges hol kell keresni a dobozt.
 • A közeli Csereoldal tatárpincéit terveztem felkeresni, de ha már itt voltam, elrejtettem a haranglábnál egy új geodobozt, új rejtekbe. A templomhoz közeli útkereszteződésnél tájékoztató tábla fogadott.
 • Most kezdtem leltarozni es a port letorulni.
 • Csodás hely, nagyon élveztem. Köszi a rejtést.
 • Az idei szezon második megtalálása. De úgy tűnik, hogy a "láda" számára az első.
 • A geodobozt megtaláltam könnyen. A bekerített területen csak egy sírkövet találtam.
 • Nem történt semmi különös a keresés közben. Csak egy kutyát zavartunk meg kukaürítés közben.
 • Szerencsere nem volt nagy forgalom.
 • Az a bizonyos szobor holokauszt emlékmű, és nem zsidó mártírok emlékműve. A mártír, magyarul vértanú, egy olyan ember, aki egy eszméért feláldozza az életét.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Úzmezei víztároló? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bákó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.