Küsmöd település (Hargita megye) Központ: Etéd. Küsmöd román elnevezése: Cusmed.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Küsmöd (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

0,14 km-re. Küsmöd egyik érdekes látnivalója a Fő utcán található Bereczki-ház, vagy Csitkós ház, ahogy becézik.
0,44 km-re. A küsmödi templom zárva volt, az ódon harangláb nagyon megtetszett.
1,86 km-re. A cigány népesség Etéd falu lakosságának felét alkotja, hármas rétegződés jellemzi őket.
2,63 km-re. Etéd Szováta, Korond és Parajd után a környék legjelentősebb települése.
4,9 km-re. A kilátót 2006 július 22-én avatták fel, ötlete Dr Fazekas Özséb gyulai belgyógyász főorvostól származik. Fiastető, vihar előtt - Atyha felől személygépkocsival próbálkoztunk közelebb jutni a kilátóponthoz, majd korulbelul félúton hagyva az autót, gyalog másztunk ki a kilátóponthoz. Sárgarigó - Lementem a térképről mire elértem a kilátót, de lehet, hogy csak az én térképem régi. Ujra megvan - 10 ev utan ujra megtalaltuk a dobozt.
6,07 km-re. Siklód igazi hegyre szúrt falu, a világ végén, írja Orbán Balázs.
6,22 km-re. Ez a különlegesen szép fekvésű település hétszázötven méterrel a tengerszint felett, a Székelyföld szívében évszázadokon át virágzott, de az idők változtak. Sóvidéken - Nem vagyunk ugyan nagyon magasak, de a doboz sajnos nem volt a leírás szerinti helyen, a rozsdás szeg viszont igen. Kivül pléh, belül üres kápolna és rejtek - Igazán különleges ez a település a hegy tetején, de talán a leglátványosabb az odáig vezető út. Új kápolna - A templomot újra födik.
6,38 km-re. A környéket uraló 1025 m magas Siklódi-kő andezit-agglomerátumból, tipikus vulkáni kőzetből áll.
7,07 km-re. Énlaka a Nagy- és Kis-Küküllő vizválasztójának gerincére és ez alá települt. Mondák és regék földje - A Firtos várától ereszkedtünk le torony iránt a csodálatos kis faluba, amelyik nem hiába a világörökség része. 4 ember - 4 emberkére volt szükség, hogy körbe öleljük a nagy zádokfát. Göcsörtös fa - Igazán szép ez a félreeső hely.
7,99 km-re. Korond és Firtosváralja között, a Kalonda folytatását képező fennsík nyugati, sajátságosan feltarajosodó részén, meredek sziklafalakkal rendelkező Firtos-hegyen épült Firtos-vára. Mélyre besűlyedt geodoboz - Sikeresen megtaláltuk a dobozt, de nagyon mélyen volt a tuskóban. Legendák nyomán - Firtosváralja felől mentünk fel, a Firtos lova fölött csodálatos erdőben, őzek társaságában. Kerestem, de nem találtam - Még a helyet sem sajnos.
8,21 km-re. A Fehérnép sarka egy jellegzetes alakú domb Makfalva északkeleti részében, a Kis-Küküllő baloldali partján, a Nagyszeg csorgója és Andrásuta pataka között.
8,64 km-re. Szőcs Lajos kőrispataki lakos, akinek családja három nemzedékig visszamenőleg kalapossággal foglalkozott elhatározta, hogy létre hozza az ország első Szalmakalap Múzeumát. Érdekes kövek - Nagyon tetszett, hogy a természet a víz erejével milyen érdekes formákat alkotott a kövekből. Szalmakalap és nemcsak - Biciklikkel felpakolt autókkal érkeztünk a helyszínre. Gömbkövek - Hirtelen azt sem tudtam, hogy a köveket vagy a kalapokat csodáljam.
8,67 km-re. A Firtos legdélibb, legmagasabb csúcsán, a magasságjelző pont mellett egy kápolna maradványai találhatók.
8,67 km-re. Középkori templomról nincs okleveles adat, ennek ellenére bizonyosan már a középkorban volt temploma.
8,72 km-re. A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel - Maka állítólag egy székely rabonbán volt.
8,78 km-re. Kibéd 10 km-re fekszik Szovátától, helyi posztóüzeméről híres.
8,79 km-re. A firtosi kilátó 2006 nyarán készült, a hetedik Székelyföldi kaláka alkalmával.
8,95 km-re. Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található - itt, a Hídcsegely nevű határrészen, a Kis-Küküllő alámosta a parti részt, kéregcsuszamlást okozva.
9,15 km-re. Parajd belterületétõl délnyugatra fekszik a Sóhát 8 hektár kiterjedésű természetvédelmi területe, legmagasabb pontja a Sóhegy (576 m). Nem volt bozótvágó késünk - A tavasz első kiruccanása volt. Deszkákon - Többször jártam a szorosban, de még a tanösvény előtt. Új doboz - Rejtettem egy új dobozt a Sószorosban.
9,32 km-re. Az Óriások dombja valamikor Maka várához tartozott, jelenleg a csókfalvi határ legdélibb és legmagasabb csúcsa.
9,38 km-re. Árcsó Korond és Felsősófalva között, a Korond-patak balpartján elterülő határrész.
9,48 km-re. A korondi sóskút a 13A műút mellett, a Korond vize jobb partján, a Sós ház-ban található. Sópajta - A rejtekhely megvan, de a doboz nincs meg. A rejtő helyett válaszolok - A rejtek, így a geodoboz is ajtón belül található. Magam helyett :) - Hát igen, az a rács egy kicsit olyan, mintha szájkosarat tettek volna a forrásra.
9,55 km-re. A Laposlik forráskúp a 13A jelzésű műút mellett, a Sós-kúttal átellenben található, az atyhai letérőtől 180 méterre délkelet felé. Merész rejtés - Amikor én a helyszínt dokumentáltam, elég cudar idő volt.
9,56 km-re. Mivel a fából készült hidak anyagát az időjárás könnyen tönkretette, Erdélyben több helyen is fedeles hidakat készítettek. Csak híd, fedél nélkül - A Kecske-túrára menet, habár nem volt sok időnk, beszúrtuk még ezt a rejtést. Korabeli fénykép - Ritka, értékes kép érkezett a játszóterünkre, Kanizsay Izabella jóvoltából. Nyoma sincs az egykori faszerkezetnek - Pedig szerettem volna látni.
9,59 km-re. A település neve mutatja, hogy Felsősófalva hét településhez tartozik.
9,72 km-re. A parajdi trópusi lepkeház páratlan élményt kínál a látogatóinak. Jó tudni - A lepkeház szép kívûlrõl. Belülről is - Bent is szép, érdemes meglátogatni.
9,83 km-re. A Csiga-domb, helyi nevén Rakodó-hegy, 8 hektáron fekvő karbonát forráskúp-telep, Románia legnagyobb aragonit-előfordulása, amely 1980-tól földtani rezervátum. Sósvíz - Nem véletlenül került a Csiga-dombra a megjegyzés. Rejtés - Nagyon tetszett ez az érdekes rezervátum. Útban hazafelé - Megálltam, hogy megnézzem a Csiga-domb jelenlegi állapotát.
9,92 km-re. Dózsa György mellszobra - Makfalva
9,96 km-re. Templomáról egykori haranglábjának megmaradt vitorláján olvasható dátum beszél: 1572.
10,02 km-re. Régi templomáról azt tartják, hogy XIII-dik századi, de 1763-ban átalakították.
10,07 km-re. Az Alsó fenyős egy mesterséges fenyő telepítés Makfalvától északra, a Nagymagos erdejében.
10,09 km-re. Nyugat felől jövet Parajd Hargita megye kapuja, itt a völgy méginkább elszűkül, a hegyek egészen közel merészkednek. Forgalmas hely - Az átjáróra emlékeztünk korábbi látogatásainkból. Forgalom - Nem felvonultunk, hanem levonultunk ma a bányába.
10,21 km-re. Sóvárad Szováta felőli kijáratánál egy fémből készült, deszka járófelületű függőhíd található. Ketrec és híd - Régebb szerettem volna itt rejteni, de a híd előtti ketrec mindig visszatartott attól, hogy megálljak itt. Aranyos függőhíd - Mivel erre jártunk, felkerestük a függőhidat.
10,22 km-re. Korondon az 1900-as évek elején harminchét malom működött. Ládaellenőrzés - A szencsedi nárciszmező felé benéztünk a lányommal a vízimalomba. Hangulatos és meglepő hely - Ez egy olyan rejtekhely, amelyet méltatlanul hanyagolnak a kincskeresők. Malomkerék - Kétszer is nekifogtunk a keresésének.
10,25 km-re. A Fingó-borviz vagy Cseredombi-forrás, Erzsébet-forrás, a Csiga-dombi aragonitbányától keletre, a műútról 800 méterre fakad, vasas-sós vizét asztali vízként használják. Találó elnevezés - A Sóskút-forrás cseles zárja után itt nagyon könnyű volt megtalálni a dobozt. Leapadt - Meglett a doboz a bokor alatt. Első ládám - Végig fel tudtam menni kocsival.
10,29 km-re. A Cseredombi borvíz, másnéven Erzsébet-forrás, Fingóborvíz vagy Szejkésvíz pitvaros faépülettel fedett forrásától délkeletre, 120 méterre további lerakódások helyszíne, bugyogó, sistergő források, és egy tavacska figyelhető meg. Kénszag - A nárciszmezőről jövet megkerestük a lányommal ezt a dobozt is. Záptojás - A Fingó-borvíztől továbbsétálva eljutottunk a Bugyogó forrásokhoz. Fortyogás - Megtaláltuk a forrásokat, megfigyeltük a fortyogást is.
10,34 km-re. Kincses Kodáros dombja a Sóvidék legendás helye. Első megtaláló, vagy inkább meg nem találó - Nagyon fogynak a pontjaim, ideje újakat gyűjteni. Jó tett helyébe jót várj - Köszönöm a karbantartást, az új geodobozt. Könnyen megtalálható és biztonságos rejtek - Mivel új rejtő rejtett itt egy új geodobozt, új rejtekben - én is, mint rejtekgazda, megkereshetem azt, és pontot is kapok a megtalálásért.
10,34 km-re. A Majálistér az abodi úttól északra található, a Csere egyik magaslatán lévő liget neve.
10,54 km-re. Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír.
10,56 km-re. Feje tetejére állt a világ Parajd központi részében, az ANL utca 3 szám alatt, a rendőrség és az ANL tömbházak közelében, egy fordított, feje tetejére állt házikó található.
10,66 km-re. Makfalva nyugati részében, a Felhágó és Tekintő lábánál, egy kis terület neve Doberdó, nevét az itt emelt síremlékről kapta.
10,68 km-re. Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán.
10,74 km-re. Parajd, mint település, Sófalva tanyabokraként alakult ki.
10,75 km-re. Evszakok Parajd 2001
10,92 km-re. A korondi madárkertben közel 40 faj található - 5 fajta páva, 12 fajta fácán, 5 fajta galamb, fogoly- és papagájfajok, vízimadarak, vadludak és kacsák, és dísztyúkok.
[ Fel ↑ ]
10,92 km-re. Jellemző a hely egyedien gazdag változatosságára, hogy a Vörös-tó só-koncentrációja elég magas. Napozás Piroskánál - Befagyva fogadott a Medve is, a Piroska is. Magyar Husvet Szovatan V - Na, itt mar nem jartam olyan szerencsevel. Piri fentről - Lent a tó szélén, a nádasban pont nászoltak a siklók.
10,92 km-re. Várnyaka a Parajd és Kápolnásmező közötti utat lezáró töltésvonal neve, a Kis-Küküllő és a Juhod völgyei közötti gerincen található.
10,92 km-re. A Rabsonné útja Illyésmezőtől északkeletre található, északnyugat - délkelet irányba vonuló töltésvonal.
10,92 km-re. A Bekecs oldalában, a Körvélyes-mezőn található egy honvéd emlékmű, mely az 1916-os román betörés feltartoztatása során elesett székely honvédőknek állít emléket. Dugó dugta - A koordináta nem a legkóserebb, de megtaláltuk a facsonkot. Pótolni - Ősszel visszatérve a tett helyszínére, a jégdugónak már se híre, se hamva, de sajnos a ládának se. Bekerítve - Most látom, hogy a régebbi fotókon még nem volt teljesen bekerítve az emlékmű.
10,92 km-re. A Kis-Küküllő forrásvidékéhez közel volt Áprily Lajos boronaháza. Eltűnt a régi, marad az új - A Kisfenyős-kő után átjöttem a "Transz-Rabsonné"-n ellenőrizni a dobozomat. Karácsonyi séta - Az ördögök mögött ott van a doboz, épségben, kevés megtalálóval. Ördög van, doboz nuku - A parajdi úttól a feltérő út nagyon ramaty állapotban van, az aszfaltból pont középen maradt annyi, hogy ne lehessen rendesen haladni.
10,92 km-re. Az Óriások árka a Nyárádmente kistérség egyik fontos történelmi, természeti értéke.
10,92 km-re. Szovátától keletre, a Hideg-Juhod és Szilas patak összefolyása, valamint a Kápolna-mező fölött, nehezen megközelíthető, szédítő magasságban áll a szépséges tündérkirálynő, Rapsonné vára, egy csodálatosan szép andezit sziklatömbön. Minden elázva - Elöször a Pakulárkő-höz vezető letérőt kerestük a családdal, de a lombok között használhatatlan volt a gps készülékünk. Sóvidéki túra - Egy nagyon szép hétvéget töltöttünk Rapsóné vára lábánál sátorral. Lett jelzés de a ládának annyi - Egy ideje van turistajelzés (kék kereszt), de nagyon ibogtalanúl festették, meredeken toronyiránt felfelé, jó csúszós terepen.
10,92 km-re. A múlt századtól két falu, Kecsed és Kisfalud, egy község Kecsedkisfalud néven.
10,92 km-re. Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén.
10,92 km-re. A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye, a kápolna mellől jó kilátás nyílik déli irányba. Keskeny kezűek elönyben - Miután a Király új dobozt helyezett el, ez egyből elő is került. Szabályok - Ezért a rejtekhelyért már kaptál egy pontot. Már megint nincs - Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, de sajnos megint hiányzik a geodoboz.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.