Fenyéd település (Hargita megye) Központ: Fenyéd. Fenyéd román elnevezése: Bradesti.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Fenyéd (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Rez-tető Kadicsfalva 1,25 km-re. Székelyudvarhelyről, pontosabban Kadicsfalváról Üknyédre legrövidebb úton a Rez-tetőn keresztül lehet eljutni, bár nem a legkönnyebben, de megéri a fáradságot, mert rendkívül szép élményben lehet részünk.
- Tibód tölgyfája 2,43 km-re. A Székelyuvarhelyhez tartozó Kadicsfalván keresztül, a városközponttól 6 km-re, a Bosnyák-pataknak a Rez-patakkal való egyesülésénél fekszik Tibód.
- Máréfalva védbarlangjai 2,81 km-re. Máréfalvától északra, a Leshegy nevű dűlőben sziklába vájt védbarlangok találhatók.
- Máréfalvi régi temető 3,04 km-re. A máréfalvi katolikus temető régi temetőrészében különleges, bádogborítással fedett cserefakereszteket láthatunk.
- Szent István király templom Székelyszentkirály 3,11 km-re. A Bosnyák-patak völgyét követve, Tibódtól három kilométerre találjuk Székelyszentkirályt.
- Küküllőkeményfalva 3,31 km-re. 1566-ban Keményfalva néven jelentkezik az okiratokban, 1567-ben a regestrum 10 kapuval jegyzi.
- A Fehéres-patak vízesései 4,15 km-re. A székelyudvarhelyi Betlenfalva felső végében ömlik a Nagyküküllőbe a Fehéres-patak.
- Kőkép Verőfény-tető Székelyudvarhely 4,39 km-re. A Kőkép elnevezésű kőkereszt Székelyudvarhelytől keletre, a Szarka-kőtől északnyugatra található, a 689 m magas Verőfény-tetőn.
- Haberstumpf-villa 4,51 km-re. A Haberstumpf-villa Székelyudvarhely egyik régi szép épülete, jelenleg, restaurálás után, macute;zeum.
- Nagy-aratás Máréfalva 4,9 km-re. A Pokoláztól tovább az út elhagyatott katonai radarok mellettt visz tovább, a szemétfeldolgozóig.
- Orbán Balázs sírja és emlékműve Szejkefürdő 5,13 km-re. Orbán Balázs (1829-1890) a legnagyobb székely író, történész, etnográfus, publicista és közéleti személyiség sírhelye és emlékműve a Borvízoldalban van.
- Szejkefürdő 5,18 km-re. Székelyudvarhelytől észak-északnyugati irányban, az egykori Szombatfalva határában, a Parajd felé vezető országút mentén, a várostól 3 km-re, a Sóspatak völgyében, 517 méter tengerszint feletti magasságban fekszik Szejkefürdő.
- Katolikus templom Zetelaka 5,26 km-re. A római katolikus templom előtt áll az emlékkereszt, rajta felirat: Pro memoria hic aedificatarum ecclaesiarum 1092-1914.
- Kannásné fájának maradványa Székelyudvarhely 5,47 km-re. Székelyudvarhelynek egy régi érdekessége, egy öreg 200-300 éves fa az Ugron Gábor utcában, az egyik tulaj kertje végében, amit a köztudat Kanásné fájának nevezett.
- Szarkakő Székelyudvarhely 5,52 km-re. Az Udvarhelyi-medencét keretező dombok legmagasabbika, a 886 méter magas Szarka-kő, messziről csak erdővel borított csúcsnak látszik.
- Székelytámadt vár Székelyudvarhely 5,54 km-re. A Székelytámadt vár olyan épített öröksége Székelyudvarhelynek, amely nem csak az udvarhelyieknek, de a székely történelem szempontjából is nagy jelentőséggel bír.
- Székely Kálvária 5,55 km-re. A Székely Kálvária stációi egy-egy olyan történelmi eseménynek állítanak emléket, amikor a magyar és székely nép elszenvedett egy-egy történelmi csapást.
- Szejkefürdői Borvízmúzeum és Mofetta 5,56 km-re. Székelyudvarhely Szováta felőli bejáratánál több látnivaló várja az arra látogatókat, átuzatókat.
- Székelyudvarhely legöregebb élő tölgyfája 5,6 km-re. Székelyudvarhely legöregebb élő fája Jakab Árpád, a város zöldövezeteit karbantartó kertészmérnöke szerint Szombatfalván van.
- A tudás kútja Székelyudvarhely 5,66 km-re. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája fennállásának tizedik évfordulóján rendezett emlékünnepség keretében leplezték le a Kubanek László képzőművész által tervezett emlékművet.
- Vass kalapos ház Székelyudvarhely 5,66 km-re. A Vass Kalapos ház Székelyudvarhely központjához nagyon közel van, a Vár utcában, volt Ferencesek utcája, a Barátok templomával szinte átellenben.
- Üldözöttek áldozatok emlékműve Székelyudvarhely 5,71 km-re. A műalkotás a város főterének északi részén, a Ferences templom mellett található.
- Szapulj Kati iszapvulkán Székelyudvarhely 5,73 km-re. A Szapulj Kati elnevezésű iszapvulkán Székelyudvarhely északnyugati határában, a szombatfalvi részben, a Farcád felé vezető út és a Fehér-patak közötti Fehérvíz düllőn található, Simó János csűre mögött.
- Vasszékely 5,74 km-re. A Székelyudvarhelyen áthaladó idegeneknek is ismert megállóhelye aPatkó.
- Márton Áron tér Székelyudvarhely 5,74 km-re. A Felső Piactér, a jelenlegi Márton Áron tér, Székelyudvarhely múltbeli és jelenlegi központjának része.
- Református templom Székelyudvarhely 5,74 km-re. Református templom - Székelyudvarhely, Márton Áron tér 11.
- Bocskai István emlékmű Székelyudvarhely 5,75 km-re. Bocskai István emlékmű, Székelyudvarhely.
- Tomcsa Sándor mellszobra Székelyudvarhely 5,75 km-re. Tomcsa Sándor mellszobra, Székelyudvarhely.
- Székelyudvarhelyi városmag tapintható dombormű 5,75 km-re. A Székelyudvarhely történelmi városközpontját méretarányosan bemutató bronz térplasztika a Kossuth utca Városháza felőli sarkán került elhelyezésre.
- Gróf Széchenyi István mellszobra Székelyudvarhely 5,75 km-re. Gróf Széchenyi István mellszobra, Székelyudvarhely.
- Állattemető Székelyudvarhely 5,76 km-re. A székelyudvarhelyi kisállat-temető a Szentimre utcán indulva közelíthető meg, a várostól délkelet irányba, a katonai egységen túl, az erdei focipálya előtt.
- Sütő András szobra Székelyudvarhely 5,77 km-re. Sütő András szobra - Székelyudvarhely.
- Szekelyudvarhelyi Varosi Park 5,82 km-re. A székelyudvarhelyi Városi Park nemrég volt felújítva.
- Itt es jobb mint Csíkban sírkő Székelyudvarhely 5,82 km-re. Egy városi legenda szerint, az egyik székelyudvarhelyi temetőben van, vagy volt egy sírkő, melyen a következő felirat olvasható: Itt nyugszik Székely Tam 1828-189 Itt es jobb, mint Csíkban.
- Napozó nő Székelyudvarhely 5,9 km-re. Napozó nő szobor, Székelyudvarhely.
- Kerekerdői focipálya Székelyudvarhely 5,95 km-re. Székelyudvarhelytől délkeletre létezik egy kedvelt kirándulóhely, amit Kerekerdő néven ismernek.
- Elek apó kútja Székelyudvarhely 5,96 km-re. Elek apó kútja egy többtonnás sziklatömbből készített alkotás, melyet a Szeltersz völgyéből szállítottak Székelyudvarhely központi parkjába.
- Mezítlábas park Székelyudvarhely 5,99 km-re. Elfáradtál a hintán vagy a csúszdán?
- Síugrósánc Székelylengyelfalva 6,01 km-re. Az udvarhelyi síugrósánc Szejkefürdővel szemben, a főút túlsó oldalán található, a Székelylengyelfalva felé vezető út baloldalán.
- Fahíd a Nagy-Küküllő felett Székelyudvarhely 6,12 km-re. A fahíd része a Malom utcának, Székelyudvarhely északnyugati részét köti össze a délkeleti felével.
- Fekete-tó fürdő Székelyudvarhely 6,16 km-re. Az egykori Kollégium-kert, a mostani labdarúgópálya és a vasúti sín közötti rész, köré csoportosulnak Székelyudvarhely szabadtéri sportpályái.
- Vörös oldal Székelylengyelfalva 6,18 km-re. A Szejke-tető (Nagy Mál tető) nyugati oldalán, a Sármány nevű helyen, a rozsdás színű földek neve a Vörösoldal.
- Vármege szörnye Máréfalva 6,2 km-re. A Patakvölgyéből, a Fenyéd vizével párhuzamos, keskeny aszfaltúttól kapaszkodtam ki a meredek domboldalon, a Máré vára felé, amikor egy szép legelőre bukkantam az egyik teraszon.
- Máré vára Máréfalva 6,32 km-re. Ott, hol a havasias jelleget öltő Fenyéd vize keleti irányát megváltoztatva, északra fordul, a jobb partján, szemben a Czekend tetővel egy kiszökelő hegyfok van, melyet Várnyak foknak hivnak.
- Oroszhegy 6,37 km-re. Az egykori Udvarhelyszék legmagasabban fekvő településeSzékelyuvarhelytől 12 km-re, az 1009 m magas Őrhegy déli lábánál, a Bosnyák- és a Ballé-patak völgyfőjében fekszik.
[ Fel ↑ ]
- Tamási Áron sírja Farkaslaka 10,02 km-re. Farkaslaka a Felső-Nyikó völgyében, a Nyikó mindkét partján, a Gordon-tető aljában települt, a térség legjelentősebb települése.
- Ördögútja Kis-Fenyéd Nagy-Fenyéd 10,25 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Kis-Fenyéd pataktól a Nagy-Fenyéd patakig terjedő szakasza.
- Szent László-kápolna Oroszhegy 10,51 km-re. Római őrhely a Kápolna-dombon, Oroszhegy közelében, amit a néphit Szent Lászlótól származtat és kápolnának néz.
- Ördögútja Zetelaki Szőlőhát 10,77 km-re. Az Ördögútja második töltésszakasza a szentkirályi Nyírtől a zetelaki Szőlőhátig vonul, majd a Nagy-Küküllő Ivó hídjához ereszkedik be.
- Ördögútja Nagy-Fenyéd Rákos-Homoród 11,34 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Nagy-Fenyéd pataktól Rákos-Homoródig terjedő szakasza.
- Református templom Kecsedkisfalud 11,76 km-re. A múlt századtól két falu, Kecsed és Kisfalud, egy község Kecsedkisfalud néven.
- Dobó és Vágás 11,99 km-re. A Nagy-Küküllőbe ömlő Vágás-patak felső, kitáruló völgyében fekszik Dobó.
- Ördögútja Oroszhegyi Mogyorós 12,08 km-re. Az Ördögútja töltésvonulat, a kelet-erdélyi, székelyföldi gyepűrendszer része.
- Református templom Kecset 12,35 km-re. Az 1567.
- Ördögútja Rákos-Homoród Szén-Homoród 12,48 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Rákos-Homoród pataktól Szén-Homoród patakon át terjedő szakasza.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Magyaros - Turisztikai látnivalók Bágy - Közeli települések: Tibód 2,33 km-re - Székelyszentkirály látnivalói 3,02 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.