Gyepes település (Hargita megye) Központ: Homoródszentmárton. Gyepes román elnevezése: Ghipes. Német neve: Jeppisch.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Gyepes (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Gyepes 0,27 km-re. Érdekes módon, rendkívül kevés leírást lehet találni erről a kis faluról, még Orbán Balázs is csak utal rá nagy művében, a Székelyföld leírásában, pedig rendkívül eredeti, érintetlenségben megmaradt, és ezért is értékes falu.
- Sóskút Homoródkeményfalva 2,12 km-re. Homoród-Keményfalván még a mai nap is megseprik az utat vasárnap reggel a ház előtt, régi takaros porták és omladozó romos házak váltják egymást, a mai modern civilizáció csak alig észrevehetően tudott befurakodni a faluba.
- Abásfalva 2,85 km-re. Miután elhagyjuk az Ilona völgyét Homoródfürdő felől Szentmárton fele jövet, két falu esik utunkba, Homoródkeményfalva és Abásfalva.
- Egykori szélmalom Homoródremete 3 km-re. Homoródremetén egy 19-dik századi, ma már nem működő műemlék-szélmalom található.
- Ugron-kúria Homoródszentmárton 3,18 km-re. Amennyiben Gyepes vagy Abásfalva felől érkezünk Homoródszentmártonba, a gyümölcsfák jótékony takarásában meghúzódó, igen leromlott állapotban leledző kúria mellett megyünk el.
- Kerekes Julcsa háza Homoródszentmárton 3,36 km-re. Kerekes Julcsa háza, és annak kapuja - Homoródszentmárton.
- Katolikus templom Homoródremete 3,37 km-re. Van egy kicsi falu Székelyudvarhely közelében, de mégis távol tőle, ahová ritkán jár idegen, a polgármester is csak választások előtt látogatja meg.
- Unitárius vártemplom Homoródszentmárton 3,74 km-re. A Nagy-Homoród völgyében, a Gyepes- és a Lókod-patakkal való találkozásnál települt Homoródszentmárton községközpont.
- Román Viktor szoborpark Homoródszentmárton 4,34 km-re. A Homoródszentmártonhoz tartozó Bükkfalva újabban művészek tanyája lett.
- Református templom Lókod 4,42 km-re. A Nagy-Homorod völgyének legkisebb települése a községközponttól, Homorodszentmártontól 2,5 km-re, a Lókod-patak völgyében húzódik.
- Várhegy Homoródalmás 4,48 km-re. Szép kilátást biztosító magaslat Lövéte és Almás között.
- Földvár Homoródalmás 4,65 km-re. Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni.
- Hollókő Homoródkeményfalva 4,79 km-re. Homoródkeményfalva egyik kevésbé ismert nevezetessége, amelyről a helybeliek is kevesen tudnak, a Hollókő.
- Sóskút Homoródalmás 4,94 km-re. A homoródalmási Sóskút Lövéte felől a második Sóskút utcai bejárat végében található, a patak partján.
- Katolikus temető Homoródalmás 5,21 km-re. Római katolikus temető a Szármány-hegy lábánál - Homoródalmás.
- Elpusztult középkori templom Patakfalva 5,4 km-re. Patakfalva temetőjének keleti részében nemrég régészeti kutatásokat kezdtek.
- Szarkakő Székelyudvarhely 5,42 km-re. Az Udvarhelyi-medencét keretező dombok legmagasabbika, a 886 méter magas Szarka-kő, messziről csak erdővel borított csúcsnak látszik.
- Református templom Patakfalva 5,8 km-re. Patakfalva régi temploma az 1802.
- Nagy-aratás Máréfalva 6,15 km-re. A Pokoláztól tovább az út elhagyatott katonai radarok mellettt visz tovább, a szemétfeldolgozóig.
- Sós kút Recsenyéd 6,15 km-re. Homoródrecsenyéden a sósforrás a falutól keletre, a Bakó-hegy oldalán, a templomtól 2 km-re található.
- A Fehéres-patak vízesései 6,21 km-re. A székelyudvarhelyi Betlenfalva felső végében ömlik a Nagyküküllőbe a Fehéres-patak.
- A lövétei suvadás 6,34 km-re. Lövétén először 1913-ban indult meg a föld, majd 1970-ben megismétlődött, jelentős anyagi károkat okozva, falurész tünt el következtében, és új negyed alakult.
- Református templom és rovásemlék Bágy 6,4 km-re. Kétségtelen, hogy temploma gótikus kori, a Magyar református templomok szerint ismeretlen időkből származik.
- Unitárius templom Recsenyéd 6,56 km-re. 1487-ben Rechenijed néven jelentkezik az okiratokban, 1602-ben már Recsenyéd a neve.
- I világháborús emlékmű Lövéte 6,57 km-re. A Kis-Homoród völgyében fekvő Lövétén, a község központjában, az úgynevezett középszegi malom háta mögött, a parókia kertjének előterében impozáns méretű háborús emlékmű áll.
- Várhegy Bágy 6,69 km-re. A Várhegy Bágy falutól északra található, rendkívül szép kilátást biztosító magaslat, ahol középkori vár nyomai fedezhetőek fel.
- Kőkép Verőfény-tető Székelyudvarhely 6,76 km-re. A Kőkép elnevezésű kőkereszt Székelyudvarhelytől keletre, a Szarka-kőtől északnyugatra található, a 689 m magas Verőfény-tetőn.
- Kerekerdői focipálya Székelyudvarhely 7,01 km-re. Székelyudvarhelytől délkeletre létezik egy kedvelt kirándulóhely, amit Kerekerdő néven ismernek.
- Állattemető Székelyudvarhely 7,13 km-re. A székelyudvarhelyi kisállat-temető a Szentimre utcán indulva közelíthető meg, a várostól délkelet irányba, a katonai egységen túl, az erdei focipálya előtt.
- Homokkő képződmények Homoródalmás 7,28 km-re. Homoródalmás felől a Vargyas-szoros felé vezető út bal oldalán, a domboldalban látványos homokkőképződményeket láthatunk.
- Béla bán vára Homoródszentpál 7,34 km-re. A 12-dik századi Béla bán várának helye Homoródszentpál északi határában található, a Kis-Homoródba ömlő Várca-patak bal oldalán.
- Máréfalvi régi temető 8,55 km-re. A máréfalvi katolikus temető régi temetőrészében különleges, bádogborítással fedett cserefakereszteket láthatunk.
- Sóskút Homoródszentpál 8,68 km-re. A homoródszentpáli sóskút a falu bejáratánál található, közvetlenül az Oklánd felől érkező út mellett.
- Szelídgesztenye-liget Homoródkarácsonyfalva 8,69 km-re. Homoródkarácsonyfalva nyugati határában, a vízválasztó keleti oldalán, 2 hektáron elterülő szelídgesztenye ültetvény található.
- Madárpihenő Homoródszentpál 8,89 km-re. A homoródszentpáli Madárpihenő a Homoródmenti Madárvédelmi Natura 2000 terület része, így ma 200 hektáron madárvédelmi rezervátum.
- Moly-tó Szentegyháza 9 km-re. Szentegyháza határában fekvő vulkáni fennsíkon két igen érdekes természeti képződménnyel találkozható, éspedig két állandó jellegű, nem időszakos tó.
- Kápolna melletti Sóskert-sósfürdő Székelyudvarhely 9,1 km-re. Székelyudvarhelyen, a Jézus szíve-kápolna közvetlen szomszédságában gyógyhatású sós források törtek fel.
- Unitárius templom Homoródkarácsonyfalva 9,15 km-re. Homoródkarácsonyfalva a Kis-Homoród völgyében, Homorodalmás és Oklánd között fekszik.
- Udvarhely körüli túraösvény 9,18 km-re. Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal.
- Jézus-kápolna Székelyudvarhely 9,18 km-re. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr felé vezető kijáratánál, kőfallal körülvéve áll a kis kápolna, amelyet Jézus szíve kápolnának is neveznek.
- Rákóczi utca feletti fenyves Székelyudvarhely 9,19 km-re. Székelyudvarhely déli részében, a II Rákóczi Ferenc utcával párhuzamosan, attól keletre, egy hosszú és keskeny fenyves található.
- Kopjafás építmények Székelyudvarhely 9,25 km-re. Székelyudvarhely déli bejárata a Csicser és a Mondó-hegy között, a Nagy-Küküllő völgyében található.
- Rókaváros Szentkeresztbánya 9,3 km-re. Rókaváros (Vasbánya, Lövétebánya, Bányatelep) - Szentkeresztbánya.
- Iskolamúzeum Lövétebánya 9,31 km-re. A lövétebányai Iskolamúzeum a Gábor Áron Iskolaközponthoz tartozik.
- Máréfalva védbarlangjai 9,32 km-re. Máréfalvától északra, a Leshegy nevű dűlőben sziklába vájt védbarlangok találhatók.
[ Fel ↑ ]
- Budvár Székelyudvarhely 10,68 km-re. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr irányába vezető kijáratánál, a város legrégebbi műemlékével, a Jézus-kápolnával szemben emelkedik félig kopaszon a Budvár (625 m).
- Bánya-tető alatti forrás Szeltersz 10,89 km-re. A Székely Selters forrásaitól délre, a Bánya-tető keleti oldala alatt, az út mellettt van egy andezit küpübe foglalt borvízforrás.
- Kőmező-patak zuhatagsora Vargyas-szoros 11,06 km-re. A Kőmező északnyugati részéből ered a Vargyas-patak baloldali mellékpataka, a Kőmező-patak.
- Angyaljárás Szentegyházán 11,08 km-re. Tisztelt címzett: Szőcs István, és családja.
- Szapulj Kati iszapvulkán Székelyudvarhely 11,12 km-re. A Szapulj Kati elnevezésű iszapvulkán Székelyudvarhely északnyugati határában, a szombatfalvi részben, a Farcád felé vezető út és a Fehér-patak közötti Fehérvíz düllőn található, Simó János csűre mögött.
- Homoródfürdő 11,14 km-re. Homoródfürdő a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében fekszik, 740-760 magasságban, 18 km-re Székelyudvarhelytől, a 13 számú műúton.
- Óvoda Oklánd 11,22 km-re. Az oklándi óvoda a polgármesteri hivatal mellett található, Felszegen.
- Székelyudvarhely legöregebb élő tölgyfája 11,27 km-re. Székelyudvarhely legöregebb élő fája Jakab Árpád, a város zöldövezeteit karbantartó kertészmérnöke szerint Szombatfalván van.
- Székelykapu Oklánd 11,48 km-re. Az oklándi, jó állapotban levő parókia előtt álló, 1809-ben állított és jól megőrzött székelykapu, Udvarhelyszéken a legrégebbi.
- Pokolláz 11,49 km-re. Székelyudvarhely és Homoród  között, az út melletti fasorban van egy kőkereszt.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Dudád - Látnivalók Galócás - Közeli települések: Abásfalva 2,55 km-re - Homoródkeményfalva 2,85 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.