Lóvész település (Hargita megye) Központ: Csíkszentmihály. Lóvész román elnevezése: Livezi.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Lóvész (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Karakó vasúti viadukt Lóvész. Karakó egy megállóhely neve, mely a kilencvenes évek közepén létesült az ajnádi és lóvészi állomások között.
Gyertyán-tető. A Gyertyán-tető, a Kőd-vonulat pazar látványt nyújtó, éles gerincrésze.
Karakó-völgyhíd Lóvész. A Csíkszereda - Gyimesbükk vasútvonal a történelmi Magyarország egyik legszebb, egyben legnehezebb hegyi pályája mentén vezet végig. Rejtekhely találkozó második napján. A VI-ik rejtekhely találkozó második napjának első állomása volt ez a völgyhíd. EKE tabor. A csikszépvízi EKE Táborban szervezett kirándulás pikantériája volt ez a dobozkeresés. Gigantikus méretek. Előbb távolról csodáltuk meg, majd alulról, oldalról, aztán a tetején sétálgattunk a kellemes napsütésben.
Szent Ilona-kápolna Csíkajnád. Ajnád második védőszentje Szent Ilona, augusztus 18-án ünnepelik.
Rompáca-tanösvény Csíkajnád. A Rompáca-tanösvény hossza két km, bejárása körülbelül 45 perc.
Kőd-vonulat Csíkajnád. A Kőd-vonulat kakukkfióka a Csíki-havasok kristályos palából, mészkőből, dolomitból, de főleg kárpáti flis homokkőöszletből felépült tömegéhez képest.
Szent István katolikus templom Csíkajnád. Csíkajnád első templomát 1514-ben a Bernáld-család építette, a kápolnát később kibővítik.
Csíkajnádi Kálvária. Ezeken a helyeken állt a csíkajnádi Kálvária 15 keresztje 1933-1948 között, Soó Dénes plébános idejében.
Ladók- vagy Cifra-völgyhíd. A Ladók-völgyíd a lóvészi állomás közvetlen közelében fekszik, hossza 112,45 m, a völgy legmélyebb pontja felett a pályaszint 31 m. Ladók-, vagy Cifra-völgyhíd. Jo moka volt :) A talalkozo alkalmaval egyikunk rejtette, a tobbiek pedig megkerestek. Szép híd lehetett újkorában. Még ki se hűlt a rejtés, s már meg is lett. Üres az első hely. Szerénységből meghagytam az üres első helyet.
Kőcsonka Balaskó vára. Orbán Balázs így ír Balaskó váráról, A Székelyföld leírása című művében: Szentmihálytól a Köd szép fenyvesei között vezet az ut Szenttamásra, ennek közelében egy dombocskát Balaskó várának neveznek.
Rompáca borvíz Csíkajnád. A Rompácai-borvíz kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos tartalmú és mésztufát rak le.
Lóvészi állomás és alagút. A lóvészi alagút kijárata közelében volt a 17-dik számú őrház - az alagútnak Görbepatak felé van a kijárati oldala, és Rákos-pataka felé a bejárati oldal, Csíkszereda felől. Királynénk nyomában. Nagy mérnöki alkotás volt az alagút, és korához képest - no meg több "felszabadítás" ellenére - jó állapotban van.
Egy elfelejtett földvar. Igeretemnek megfeleloen megosztom veletek, egy a szakirodalomban alig emlegetett  foldvar helyet. Foldvar. Tehat meg az elfelejtett foldvarig nem ertel fel az eso miatt?. Vasvilla nélkül, az elfelejtett földvárnál. Meliékkel közösen indultunk egy kis körtúrára, Csíkszépvízből indulva, a Hegy útján egészen a Pogányhavasig. Elfelejtett ösvényeken az elfelejtett földvárhoz. Miután megjártuk a Hegy útját, a Pogány havasról ezt a várat vettük célba, természetesen árkon-bokron át, erdőn-mezőn át, vagyis inkább csak sűrű, szúrós erdőn át, de végül aztán csak oda jutottunk a várhoz.
Alagút felett Lóvész. Amíg a vonat a vasúti alagútban haladhat, mi az alagút felett sétálhatunk az Utusaly vasúti megálló és a lóvészi állomás között.
Csíkszentmihály hársfái. A hosszan elnyúló Kőd és Kőcsonka magaslata alatt, a Rákospatakamentén elterülő Csíkszentmihály templomkertjében találhatók hársfák mesélnek a településről. Csíkszentmihály. Egy kicsit magasan volt, de megtaláltuk. A csíkszentmihályi rejtés. Gábor, tudom mennyire szereted ezeket a rejtéseket. Izgalmas volt a keresgélés. Ha Csobotfalván azt írtam, hogy porosak voltak a "dobogtató" gerendái, akkor a szentmihályi lépcsőhöz képest ezt nem kifejezés.
Katolikus templom Csíkszentmihály. Csíkszentmihály római-katolikus templomának magas, karcsú tornya mai formáját a XVIII-dik század elején nyerte, amikor magasították, de ablakai még a gótikus kor jegyeit hordozzák. Fehér Madonna. Ez az egyik legszebb templom a környéken, legalábbis az én véleményem szerint. Szentmihály. Ez a rejtekhely nem jelenik meg a megtalált rejtekhelyek között. Ott van a hozzászólásoknál. Gondolom, hogy nem le, hanem fel szeretnél tölteni képeket a szóban forgó rejtekhelyekhez.
Alsócibrei fürdő Csíkszépvíz. Az alsócibrei fürdő Csíkszépvíz és Csíkszentmihály határában található, a szépvíziek majálisozó helye volt. Jól jött a feredő. Ez a feredő éppen jól jött a szentmihályi kaland után, így sikerült rövidesen kimosakodni a porból, és embert faragni magamból, mielőtt bemerészkednék a következő emberlakta településre. Jo lenne megfurodni. Megtalaltuk. Emlékmű és új geodoboz. Cibrefürdő bejáratánál egy közel négy tonnás emlékművet helyeztek el, mely az 1694-es tatár betöréskor megsemmisült Cibrefalvának állít emléket.
Pogányhavasi vár Csíkszentmihály. Csíkszentmihály község határán, a nevezetes Pogányhavas keleti részén, egy hajdani vár szétporladó romjai láthatók.
Szent Benedek-kápolna Görbepataka. Görbepataka falu Gyimesfelsőlok községhez tartozik. Ez volt a nap utolsó geodoboza. Amire könnyen ráleltünk, de jött még két család és meg kellett várjuk míg odébb állnak. Most is. Nem lehet kihagyni ezt a helyet. Érdekes kápolna. Különleges építésű kápolna.
Pogány-havas. A Pogány-havas és környéke, az év minden szakában érdekes látnivalót nyújt. A teton. Megtalaltuk a dobozt a kijelolt helyen. Jégkoloncok a Pogányhavason. A Szent László emlékhelyről jöttem át a két havast összekötő, lépten-nyomon kidölt, derékbatört fenyőktől akadálypályává vált erdei uton. Virágok doboz helyett. Egy rövid túrát terveztünk közel a Gyimesekhez.
Szentlélek-kápolna Széphavas. Vándor, aki a műúton robogsz le a százéves határig, szállj ki, és gyalogolj fel ide - a hely kultikus hangulatának élményét elképesztő körpanoráma egészíti ki. Lefele megáztunk. A rejtekhely-találkozó színhelyével szemben volt ez a Széphavas, ami mégsem volt szép havas, viszont annál szebb volt innen a kilátás. Rejtekhely találkozó. A hatodik rejtekhely-találkozó alkalmából jártunk itt. Köd. Mire felértünk, teljesen ködbe burkolózott a kápolna, észre se vettük volna, ha nem tudtuk volna, hogy hol van.
Utusaly-völgyhíd Görbepataka. Az Utusaly-völgyhíd 140 m hosszú és 30 m magas, központi része párhuzamos övő, rácsozott, felsőpályás szerkezető, boltozott részekkel.
Széphavas. Szoborállításra készül Szépvíz. Tavaly őszi séta. Jó, izgalmas rejtés. Széphavason hóembert építeni volna jó. De arra még várni kell. Mi se jutottunk be a misére. Hogy juthat valakinek eszébe, nyáron hóembert építeni? Egyébként nem is rossz ötlet, ide télen is feljönni.
Hegy útja Csíkszépvíz. Csíkszépvíz központjából indul a fehér alapon piros kereszt jelzésű túraútvonal, amely a régi út - az egykori országút nyomvonalán halad. Doboz nélküli geodoboz. A tavaly júniusban jártam először a Hegy útján. Doboz nélküli rejtek. Elindultunk, hogy megnézzük a Szent László Emlékhelyet. Egy ötletes rejtés és egy új látnivaló a Hegy útján. Miután az általam elrejtett, doboz nélküli geodoboz eltűnt, örültem az újratelepítésnek, amit a román geojátszótérnek köszönhetünk.
Szent László emlékhely Csíkszépvíz. A Szent László emlékhely magába foglalja a Szent László kápolna konzervált romjait, Szent László kövét, valamint Szent László kútját és az újonnan épült haranglábat. A cél. Végre elértünk a kitűzött célhoz. Kis Pogány havas. A Szépvízi tároló rejtekhelyén mikor belőttem a következő célpontot, ami a Kis Pogány Havas volt, úgy döntöttem, nem megyek vissza Szépvízre, toronyiránt rövidebb.
Szent László köve Pogányhavas. Június 27-e Szent László ünnepe.
Csíki Székely Krónika Vacsárcsi. Vacsárcsi első hiteles említése az 1560-as évekből származik, azonban a korábbi történetére több, elsősorban régészeti adat utal.
Nagy Pájszó teteje. Nagy Pájszó tetején haladt végig a régi országút Erdély és Moldva között, elkerülve a patakok útromboló erejét.
Dánfalva. Csíkdánfalva a Felcsíki-medence középső részén települt, összenőtt a 150 évvel ezelőtt még különálló településként emlegetett Oltfalvával.
Hosszúvontató-itató Csíkszépvíz. A Hegy útja közvetlen közelében, egy rendezett forrás található, a Hosszúvontató-forrás és itató. Sajnos. Ez volt a második állomásunk a Szent László Emlékhely fele.
Felszegi csengettyű Csíkszépvíz. Csíkszépvíz felszegi részén, az 1799-ben készült székelykapu mellett áll egy harangláb, amelyet a helyiek mind a mai napig egyszerűen csak Csengettyűnek neveznek. Mienk volt az elso bejegyzes. Megtalaltuk, koszonjuk. Egy regi haranglab. Ez egy nagyon szep haranglab, mint latom megvan a sulya is a tortenelemben. Kisharang. Ahhoz képest, hogy az orrom után mentem, könnyen rátaláltam a haranglábra.
Örmény katolikus templom Csíkszépvíz. A XVII-dik század végén örmények telepednek Szépvízre, akik katolizálódnak és 1785-ben örmény szertartású plébániát szerveznek.
Örmény emlékház Csíkszépvíz. Az Örmény emlékház Csíkszépvíz központjában található, az emlékházat a Szentháromság Alapítvány hozta létre.
Székely Határőr Emlékközpont Csíkszépvíz. A Székely Határőr Emlékközpont egy impozáns, háromszintes épület, 2021 augusztusában megnyílt, hiánypótló turisztikai látnivaló.
Régi sáncok Gyimesfelsőlok. A gyimesfelsőloki régi sáncokat 1701-1702-ben építették a tatár betörések ellen.
Évszázados tölgyfa Csíkszépvíz. A községközpont felé haladva, a Szépviz-pataka mellett, dr Katona Endre nyugalmazott állatorvos udvarán áll egy évszázados tölgyfa.
Csíkkarcfalva erődtemploma. Csíkkarcfalva a Nagyboldogasszony egyházközség központja, amely már az 1330-as években létezett. Huncut rejtés. A megtalálást csupán a "skalp" szó segítette és az a megjegyzés, hogy Jenőfalva, huncut rejtés. Végre megkerült. Már-már feladtuk a doboz keresését, amikor még egyszer utoljára átgondoltuk a leírást, és meglett a doboz is. Pákó. Budapestről jöttem haza Erdélybe, egy kedves barátom tanácsára próbáltam neki a feladatnak.
Iparosok kápolnája Csíkszépvíz. A Csíkszereda felé vezető főút melletti római katolikus templomocskát mindenki az Iparosok kápolnája néven ismeri.
Bánya-pataki völgyhíd Görbepataka. A Bánya-völgyhíd 2 km távolságra van Gyimesfelsőlok állomásától és 28 m magasságban hídalja át a Bánya patakot. Virágos völgyben. Virágos völgyben haladtunk, míg nem elértük a régi illetve az új völgyhidat. Viadukt. Átmentem alatta, végig mentem rajta, körbe jártam, csihánnyal csípettem magamat, bokrok között szúrattam magamat, de a rejteket nem sikerült megtalálnom. A rejtekfotót megnézted?. Szerintem a rejtekfotón elég egyértelműen látszik a rejtek helye.
Gyimesi hágó. Gyimes vidékének megközelítése a Gyimesi hágó, régi nevén Tekerőhágó, irányából történik. Hihetetlen. Ennnyi ember hiszi azt, hogy egy ház háta mögött csak WC lehet. A doboz megvan. A pogányhavasról vissza fele jövet gondoltuk, hogy még teszünk egy próbálkozást a doboz megtalálására és csodák csodájára a dobozt megkaptuk első megtalálóként. Piheno. Vasarnap itt kezdtuk a keresest, es meg is talaltuk a dobozt.
Szent Anna-kápolna Csíkszenttamás. Csíkszenttamás nyugati határában, egy dombon áll magányosan a Sándor család Szent Annának ajánlott sírkápolnája. A segítő információ tág fogalom. Ezt a geodobozt nem találtam meg könnyen, hiszen a segítő információ elég tág fogalom. Őszi munka dandárja. Meglett a dobozka, igaz kicsit kellett sunnyogni körülötte, mert minden épkézláb ember a mezőn sürgölődik. Anikó. Hát azért vagy kétszer körbejártam a falat, amíg ráleltem a dobozra.
Bagolyvár Görbepataka. Görbepataka település Bagolyvár elnevezésű csodálatossziklaképződménye, impozáns sziklacsúcsa a második világháború idején fontos stratégiai szerepet töltött be. Második világháborús bunker. Pünkösdkor, útban Gyimesbükk fele felkerestük a Bagolyvárat és a második világháborús bunkert. Hova lettek a keresztek. Mivel a Nok napjat a Gyimesekben toltottuk a Bagolyvar bunkert nem hagyhattam ki. Bunker. Felmásztam a domb tetejére és közben ismeretséget kötöttem több pacival.
Kavics- és homokbánya Csíkszépvíz. Tekintélyes méretű kavics- és homokbánya Göröcsfalva és Csíkszépvíz között, az aszfaltút mellett, a szépvízi lőtér szomszédságában.
Csonkatorony Csíkszenttamás. A 11 méter magas Csonkatorony a Csíki-medencében, Felcsíkon,Csíkszenttamás fölött jelzi az idő múlását. Alkonyati találat. Esti sétának választottuk. Őszi napfényben. A múltkor elpáholt a zápor, irtózatos égzegés miatt elhúztunk. A szerencse nem volt velem. Bizony, én ott kezdtem keresni ahol előre gondoltam, aztán csak még egyszer végigkerestettem a potenciális helyeket.
Vacsárcsi kőbánya. Vacsárcsi közelében, egy olyan kevésbé ismert, felhagyott kőfejtő van, ahol Csíkban egyedülálló, bazaltorgonákat láthatunk. Szent Pal bucsu idejen. Minden evben ha januar vege, akkor Szent Pal bucsuja Csikpalfalvan. Bányatavacska. Rejtett tavacska, szép csendes elhagyatott bánya. Esti séta 1. Esti sétára indultunk a környékre.
[ Fel ↑ ]
Domokos Pál Péter szobor Csíksomlyó. Csíksomlyón minden évben megtartják az Ezer Székely Leány napját. Rakoncátlan doboz. Nem tudom, hogy indult útnak ilyen hamar, pedig kis kövek közé tettem, de ezek szerint ez egy felületes rejtés volt, ha mar az első megtaláló újra kellett rejtse. A fejmosás késik, de nem múlik :-). Ez már a második alkalom, hogy keresem ezt a geodobozt. Szobor. Bizony leültem és gondolkodtam, de a felvilágosodás elmaradt.
Csíksomlyói kegyhely tapintható dombormű. A csíksomlyói méretarányos bronz térplasztika a ferences temlom közelében, az út túlsó oldalán található parkolóban került felállításra.
Kálnoki borvíz Csobotfalva. Csobotfalváról az Agyagfalva nevű falurészen keresztül lehet eljutni a Kálnoki borvízhez. Hiába. Már két alkalommal kerestük fel ezt a helyet, sajnos mindhiába. Belmezoben. Erre a helyre meg a szuleimmel jartam evtizedekkel ezelott, nagyon sokszor.
Nepomuki Szent János-kápolna Csíksomlyó. A Nepomuki Szent János-kápolna a csíksomlyói kegytemplom előtti templomkert bal oldalán áll, a kerítőfalba építve. Kápolna. Nem is tudtam, hogy ez egy rejtekhely, csak mivel a nagy templomban voltam s kijövet megláttam ezt a kápolnát, gondoltam megnézem közelebbről is. Hol lehet?. Hiába keresgéltünk a szószék alatt, a ládának (vagy füzetnek) hírét sem láttuk.
Nepomuki Szent János-kápolna Csíktaploca. Csíktaploca északi részén, a Csicsó és Delne felé elágazó országút szomszédságában, az 1912-től felhagyott régi temető mellett áll.
Barátok feredeje Csíksomlyó. A csíksomlyói Mária-kegyhely ma már egyre inkább a vallási turizmus szinterévé válik. Megerősítve. Megerősitem a doboz tenyleg nincs ott. Annyira ne erősködj. Bár a galamb még ott van, a galambdúcból tényleg elrepült a geodoboz. Népi feredő. Forgalmas hely, mármint a borvíz miatt.
Kicsiloki-borvíz Csíkkarcfalva. Az csíkkarcfalvi Alsó- vagy Kicsiloki borvízforrás a Nagylok-patak földrajzi jobb partján található.
Fekete nyárfa csonkja Csíktaploca. Csíktaplocán, a Lázár-kúriától 100 méterre, a járda közepén, egy 4 m kerületű fekete nyárfa található.
Nagyloki-borvíz Csíkkarcfalva. A Nagyloki borvíz a Nagylok-patak földrajzi baloldalán található, Madicsafürdőtől 6 km-re nyugatra.
Vasond völgye tanösvény Pottyand. A Vasond völgye tanösvény hossza 7 km.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.