Moglán település (Hargita megye) Központ: Maroshévíz. Moglán román elnevezése: Moglanesti.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Moglán (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Bánffy-fürdő Maroshévíz 2,72 km-re. A Bánffy fürdő 677 m magasságon található.
- Urmánczy-strand Maroshévíz 2,82 km-re. Az Urmánczy-strand Maroshévízen, 654 m magasságon található, a Maros folyótól pár méterre.
- Hősök temetője Zsák-hegy 2,84 km-re. Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz.
- Levendula Galócás 3,02 km-re. A galócási levendulakert a település déli szélén található, csendes környezetben.
- Beás-tető Maroshévíz 6,12 km-re. Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt.
- Kápolna Kicsibükk 9,77 km-re. A XVIII-XIX-dik század folyamán a nagyobb falvakból való kitelepedések során jöttek létre Gyergyó szórványtelepülései, közte a remetei Kicsibükk - Remete központjától közel 10 km-re, a Martonka-pataka felső folyásának két oldalán alakult ki.
- Görgényi kőgombák 10,02 km-re. A Görgényi-havasokban, Maroshévíztől 10 km-re, az Öreg-tető szomszédságában, több különös sziklacsoportot találunk.
- Vízimalmok Eszenyő 12,37 km-re. Garda Dezső történész adatai szerint az első gyergyóremetei malmok valószínűleg a Kőpatak mentén jöttek létre, majd a 18-dik században éppen a malmoknak köszönhetően alakult ki Eszenyő település.
- Kecske-kő Görgényi-havasok 13,28 km-re. A Kecske-kő a Görgényi-havasok egyik legszebb kilátást nyujtó csúcsa, a Fancsal kialudt vulkán kráterperemének egyik kiemelkedő sziklája.
- Törpenyír Borszék 14,71 km-re. A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta.
- Medvebarlang Borszék 14,71 km-re. A Medvebarlang egy hatalmas sziklákkal és mély hasadékokkal tűzdelt természetes képződmény.
- Mészkőbánya Borszék 14,84 km-re. A borszéki mésztufát 1819-ben kezdték el kitermelni.
- Ó-sáros fürdő Borszék 14,86 km-re. 2012.
- Kossuth-forrás Borszék 14,92 km-re. A Kossuth-kút természettani tulajdonságai a következők: víze nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, fojtó, íze csípős, de nem fanyar.
- Fancsal-tető Görgényi-havasok 14,94 km-re. Egy spontánul összejött túra alkalmával egy régebbi, mindeddig meg nem valósult tervemmel hozakodtam elő.
- Hagyományos fürdő Tündérkert Borszék 14,99 km-re. A borszéki népi fürdőt 2009-ben építették meg, egy hagyományos fürdőépítő kaláka keretében.
- Mofetta Borszék 15,15 km-re. A borszéki mofetta az Ősforrás helyén található.
- A Jeges-barlang lehelete Borszék 15,19 km-re. A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang, réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki.
- Napfürdő Borszék 15,32 km-re. A borszéki Napfürdőtől nagyon szép kilátás nyílik Borszék üdülőtelepre.
- Pierre Curie-forrás Borszék 15,48 km-re. A Pierre Curie-forrás az Ősforrástól a Bagolyvár felé vezető ösvényen fekszik.
- Templom-téri park Gyergyóremete 15,8 km-re. A gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom 1771-ben épült.
- Bagolyvár Borszék 15,91 km-re. Borszék, Hargita megye nyolcadik legnépesebb városa és egyben aKeleti-Kárpátok egyik legszebb fekvésű üdülőtelepe.
- Gyergyóditró Mezei Imre makettjei 15,94 km-re. Gyergyóditró - Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.
- Kis Csika-csúcs Kelemen havasok 16,41 km-re. A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.
- Borvizfürdő Gyergyóremete 16,53 km-re. A gyergyóremetei borvizfürdő messze földön hires volt a múlt században, különböző betegségekre volt jó a viz.
- Barlangi forrás Gyergyóditró 16,57 km-re. A gyergyóditrói Barlangi-forrás szomszédságában található a Szent Ioachim-ház és az Anna-kápolna.
- T1 és T2 barlangok Nyágra 16,85 km-re. T1 és T2 barlangok - Göde-Nyágra.
- Rez-nyaka Gyergyóditró 16,89 km-re. Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja.
- Zászpás 17,32 km-re. A Zászpás egy 1279 m magas csúcs a Görgényi havasokban.
- Kis-Lomás hegyi menedékhely Kelemen-havasok 17,99 km-re. A Kis-Lomás-vízeséstől körülbelül 800 méternyire délkeletre egy hegyi menedékhely található, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal mentén.
- Kis Lomás úr szikla 18,57 km-re. A Kis-Lomás-vízesés közelében, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal felett látványos sziklaalakzatok emelkednek.
- Lomáska Kis-Lomás-vízesés 18,75 km-re. A Kelemen-havasokban található Kis-Lomás patak felső szakaszát egy andezitlépcsőn lezúduló vízesés ékesíti.
- Méhes-tető tőzegláp Görgényi havasok 19,52 km-re. A tőzegláp területe 29 ha.
- Tatárdomb Gyergyószárhegy 19,84 km-re. Szárhegy határában, a Ditró felé vezető út bal oldalán egy dombocska emelkedik fenyőfák koszorújában.
- Kőgomba Bakta-patak 20,51 km-re. Olyan csoda van itt az erdőben, hogy azt látni kell - kevesen ismerik, s ha én nem leszek, ki mutatja meg?
- Hideg-kút Gyergyószárhegy 20,83 km-re. A Hideg-kúti pihenőhely Gyergyószárhegy közelében található.
- Jézer-tó Kelemen havasok 21,05 km-re. A Jézer-tó, más néven Bánffy-tengerszem, a Rekettyés sziklakönnye, a Kelemen-havasok legismertebb természetes tava, glaciális eredetű képződmény.
- Fehér ház Gyergyószárhegy 21,58 km-re. Amennyiben a Gyergyószentmiklós, illetve Gyergyószárhegy felett őrködő Pricskére szeretnénk eljutni, és a Güdüc-patak völgyéből indulunk, utunk a Fehér háznak nevezett épületrom mellett vezet el.
- Enduro Crossmotor pálya Güdüctelep Gyergyószárhegy 21,6 km-re. Güdüctelep Gyergyószárhegytől 6 km-re, Gyergyószentmiklóstól 12 km távolságra található kis üdülőtelepülés a Piricske aljában.
- Rekettyés-csúcs Kelemen-havasok 21,97 km-re. A Jézer-tóhoz legközelebb eső csúcs a Rekettyés (2021 m).
- Szármány-hegyi kápolna Gyergyószárhegy 22,07 km-re. A fenyvesekkel borított Szármány-hegy alatt fekvő Szárhegy aGyergyói-medence egyházi, idegenforgalmi és művelődési szempontból egyik legjelentősebb községe.
- Lázár várkastély Gyergyószárhegy 22,34 km-re. Gyergyószárhegy településéről az első, napjainkig fennmaradt okleveles adat 1406-ból való, amikor egy Lázár Bernát nevű előkelő mondhatta a magáénak.
[ Fel ↑ ]
- Zsedán-völgyi kőgomba Kelemen havasok 32,64 km-re. Zsedán-völgyi kőgomba - Kelemen havasok
- Jézus lábnyoma Gyergyócsomafalva 33,67 km-re. A kőtömb amelyen Jézus lábnyoma található, Gyergyócsomafalvától dél - délnyugatra található.
- Kis-Beszterce 33,98 km-re. A Kis-Besztercés-t legrövidebb úton a Ratosnya völgyén közelithetjük meg, kék keresztet, majd kék háromszöget követve.
- Bor-kút borvízforrás Borka-völgy Besztercei-havasok 35,1 km-re. A Keresztes-havasból eredő Borka-patak mentén található ásványvízforrások közül a legismertebb a Bor-kút nevű forrás.
- Tündérek útja Vármező 35,44 km-re. A Tündérek-útja Vármezőtől keletre helyezkedik el, a Kaca-hegy, az Alsó-Kaca tisztás között, a Kaca-patak forrásvidékén.
- Magyarok hídja Békás-szoros 35,82 km-re. A Magyarok hídja, vagy befejezetlen híd a Békás-szorosban, a Pokol tornáca és a Pokol torka között, az Őrtorony alatt, a Kis-Békás-patak torkolatánál található.
- Tizenkét Apostol sziklái Kelemen-havasok 36,15 km-re. A 12 Apostol bizarr, karikatúrába illő sziklacsoportja kedvelt túracélpont.
- Csomafalvi Dél-hegy 36,38 km-re. A Dél-hegy (1694 m) csúcsa alatt levő kilátó sziklapereméről ráláthatunk a Sikaszó-patak völgyére, a Hargita vonulatára, a Csudáló-kőre, a Nagyhagymásra, a Gyergyói-havasokra és a Gyergyói-medence délkeleti részére.
- Kis-Békás kilátópont 36,41 km-re. A Kis-Békás-patak egy befejezetlen hídnál, az úgynevezett Magyarok hídjánál ömlik a Békás-patakba.
- Tündér-tó Kelemen-havasok 36,63 km-re. Tündér-tó
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Máréfalva - Turisztikai látnivalók Kisbükk - Közeli települések: Ploptyis látnivalói 1,15 km-re - Galócás látnivalói 2,29 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.