Tekerőpatak település (Hargita megye) Központ: Gyergyóújfalu. Tekerőpatak román elnevezése: Valea Stramba.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Tekerőpatak (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Katolikus templom Gyergyótekerőpatak 0,17 km-re. A Gyergyói-medence keleti peremén elterülő Tekerőpatak körtefája Bálint István házának kertjében él már több mint 50 éve. Tekerő. Kora délután, lehet, hogy nem a legideálisabb időpont dobozt keresni, de nekem most ez jutott. Ha beszélni tudna, elmesélhetné, hogy Tekerőpatak határához tartozott a marosfői Tinka-telep, a Vaslábon átfolyó Heveder-patak mellett tekerőpataki kirajzással jött létre az azonos nevű település.
Lövészárok Gyergyótekerőpatak 1,06 km-re. A Gyergyótekerőpataktól kelet-délkeletre fekvő dombokon több helyen is találunk lövészárkokat. A faluhoz közelebbi első nagyobb magaslaton egy rövidebb árok van, de egy nagyobb gödörrel, valószínűleg ágyúnak.
Szent Róza kápolna Gyergyótekerőpatak 1,31 km-re. Tekerőpatak fölött, a Vasláb felöli dombon áll a röviden csak Szent Rózának nevezett kápolna. Tekerőpataki kápolna. Borzontról hazafele tartva kerestük meg, annak ellenére, hogy rossz idő volt, nagyon hideg szél fújt. Dombtető. Miután vagy két helyről is probálkoztunk, kocsival feljutni a kápolnához, aztán a temető mellett mentünk fel. Pontos neve Szent Sebestyén, Rókus és Szent Rozália-kápolna.
Síugrósánc Gyergyótekerőpatak 1,36 km-re. A gyergyótekerőpataki síugrósánc a falutól keletre, a Kútfő nevű helyen található. A múlt. Vasárnapi sétánkat ide terveztem, nem hagyhattam, hogy valaki megelőzzön a megtalálásban. Egykor nemzetközi versenyeket szerveztek itt, ma az enyészet lett úr rajta, a létesítményt felvette a gaz.
Szent Miklós-szobor 3,01 km-re. Szent Miklós-szobor Gyergyószentmiklós EKE08. Miután megszabadultunk a kéregető cigánygyerekektől, elég sokat kellett forgolódni a szobor körül.
Nepomuki Szent János szobra Gyergyószentmiklós 3,11 km-re. Nepomuki Szent János szobra - Gyergyószentmiklós, 1750.
Fogarasy Mihály püspök mellszobra Gyergyószentmiklós 3,14 km-re. Fogarasy Mihály püspök mellszobra - Gyergyószentmiklós, 1993.
Salamon Ernő Gimnázium Gyergyószentmiklós 3,25 km-re. Salamon Ernő Gimnázium, Gyergyószentmiklós
Vasútállomás Gyergyószentmiklós 3,41 km-re. Vasútállomás Gyergyószentmiklós EKE01. A gergyószentmiklósi vasútállomás mellett elrejtett geodoboz. Megnéztük. M
Örmény templom Gyergyószentmiklós 3,42 km-re. A Gyergyói-medence keleti felében, a Marosba ömlő Békény-patak partján terül el Hargita megye harmadik legnagyobb városa. Sétányt alakítanak ki a templom körül. Területrendezési munkálatok kezdődtek a gyergyószentmiklósi örmény templom fala mellett. A város fejlődését nagyban befolyásolták a városba letelepedett örmények.
Angyaljárás Gyergyószentmiklóson 4,6 km-re. Tisztelt címzett: Délia, Jenő, és Dalma. Angyalláda. Késéssel ugyan, de annál nagyobb izgalommal és örömmel kotortam elő a legigazibb kincsesládát, és a benne rejlő szívhez szóló ajándékot. Áldott karácsonyt!
Jézus Szent Szíve kápolnája Gyergyószentmiklós 4,64 km-re. Gyergyószentmiklósnak a Gyilkos-tó felé tartó kijáratánál, a Békény- és a Vár-pataka között, meredek sziklaszirt tetején áll a kápolna. A Gyergyói EKE ládasorozata. Miután egész nap a Gyergyói EKE ládasorozatát kerestük. A láda rendben van. A láda a kápolna közelében rendben van, még egy kicsit álcáztam mert látszott a nejlon zacsko. A környék lakói a kápolna helyét Both-várának vagy Hiripné várának nevezik.
Both-vára Gyergyószentmiklós 4,65 km-re. Gyergyószentmiklósról a Gyilkos-tó felé haladva, a Békény és a Várpataka találkozásánál, az út bal oldalán emelkedik a Várdomb. Térdre borulva, a kápolna előtt. Több alkalommal jártam már itt. Jó kis kaptató vezet fel ide. Az ösvény mellett iszalag bokrok vannak. Tetején egykor vár állott, helyén ma kápolna található.
Csíky-kert Gyergyószentmiklós 4,83 km-re. Gyergyószentmiklóson található Székelyföld legnagyobb dendrológiai parkja, a Csíky-kert. Fejlámpa fényénél. Az aznapi kirándulás utolsó felkeresett helye volt a Csíki-kert. Dendrológiai park. Csendes hely, látszott, hogy vakációznak a gyerekek. Alapítója, doktor Csiky Dénes, több mint 185 fafajtát telepített itt.
Súgó barlang II Vizes járat 5,85 km-re. A Gyergyói-Havasok, 1568m magas, Sípos kő  tömbjének délnyugati nyúlványában húzódik a már 100 éve ismert, tekerőpataki Súgó-barlang. Fenyőillatú fürdő. A barlang aktív járatából kifolyó patak vize egy kis deszkavályú segítségével el van terelve, a víz magasról esik, így zuhanyozni is lehet alatta. Vizes járat. Megvan. A gyergyói medence keleti oldalán a Marosba ömlő Heveder patak, majd az ide csatlakozó Borzóka  patak fogadja be a barlangból kiömlő Súgó-patakot, amelyet a hegyben összegyűlt karsztvíz táplál.
Súgó-barlang Gyergyói-havasok 5,91 km-re. A Keleti-Kárpátok középső részének egyik jelentős barlangja, aSugó-barlang, a Gyergyói-havasok Siposkő nevű hegytömbjének a délilábánál található. Cserediák. Cserediákokkal kellett menjek barlangot látogatni. Forgalom. Elég sok volt a látogató, ezért előbb megnéztük a barlangot, és megvártuk, amíg az utánunk lévő csapatot elnyeli a föld mélye. A barlang és 17 hektáros környéke természetvédelmi terület.
Túlfolyó-ág Súgó-barlang 5,91 km-re. A gyergyótekerőpataki Sugó-barlang Buzogányok-terméből kiágazó Tulfolyó ágát 1966. Május 1. A majálisos hosszú hétvége egyik célpontja a Súgó-barlang lett. Talaltam egy ladat a Sugo barlangban. Talaltam egy geotrekking ladat a Sugo-barlang melyen, a barlang rejtett reszeben, ahova konyokon kellett bemaszni. januárjában fedezik fel.
Szent Anna-kápolna Gyergyószentmiklós 6,1 km-re. A várostól északra, az 1087 m magas Csobot-hegyen egy magyar és egy örmény római katolikus Szent Anna kápolna áll. A Csobot-hegy ködben, a rejtek befalazva. Több ügyben is dolgom akadt aznap Gyergyószentmiklóson, például egy kis műszaki segítségnyújtás a helyi kincskeresőknek. Minden év július 26-án Szent Anna napi búcsút tartanak itt.
Szent Péter és Pál katolikus templom Gyergyócsomafalva 6,55 km-re. Gyergyócsomafalva Alfaluból vált ki faluosztódás révén 1730-ban, Gyergyószentmiklóstól 9 km-re terül el, a 126-os megyei út mentén. Mindennap kerestem. Ezt a dobozt ötnapos ittlétem alatt mindennap kerestem. Új geodoboz új rejtekben. A trafoház mellett, a kerítésnél elrejtett geodobozt már régebb megtaláltam, de valamiért elmaradt a bejelentése. Gyergyócsomafalva Gyergyóalfalu és Gyergyóujfalu között terül el ott, ahol a Nagy-Somlyó vize a Marosba ömlik.
Felső-Nyírkert Gyergyócsomafalva 6,6 km-re. A Felső - Nyírkert tanösvény a Maros bal partján, a Holtágon belüli területen létesült, a környék helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit mutatja be. Információkat nyujt a lakosság hajdani gazdasági tevékenységéről, a tutajozásról, amely a XVIII-dik században sok helyi ember megélhetését biztosította.
Szarvas-forrás 7,33 km-re. A Szarvas-forrást a gyergyószentmiklósi Közüzem építette. Elsőnek írhattam be a nevem. Gyakori jelenség ennél a forrásnál a sorban állás.
Bojzás-forrás Marosfő 7,41 km-re. A Bojzás-forrás Marosfő pompás bükkerdejének öléből ered, különösen tavasszal vagy ősszel érdemes egy erdei sétát tenni odáig. A környéken itt nyílik legkorábban a hóvirág, a farkasboroszlán, a csillagvirág és a májvirág.
Lázár várkastély Gyergyószárhegy 8,13 km-re. Gyergyószárhegy településéről az első, napjainkig fennmaradt okleveles adat 1406-ból való, amikor egy Lázár Bernát nevű előkelő mondhatta a magáénak. Megtaláltam vagy mégsem?. Megtaláltam Gábor dobozát Gábor leírása alapján. Lázárék. Ez jóval fej fölött van. Hunyadi Mátyás király uralkodása alatt, 1462-ben Lázár András a földesura, aki már elnökként vezette le az 1506-os agyagfalvi gyűlést.
Szármány-hegyi kápolna Gyergyószárhegy 8,39 km-re. A fenyvesekkel borított Szármány-hegy alatt fekvő Szárhegy aGyergyói-medence egyházi, idegenforgalmi és művelődési szempontból egyik legjelentősebb községe. A játékvezetőre várva. Túl korán érkeztem a Lázár várkastélyhoz a megbeszélt találkozóra. Kápolna. Szép, csendes helyen van a kápolna.
Lok forrása Vaslábi-hegycsoport 8,5 km-re. Hevederből indulva, a Sugó-barlang elágazásnál jobbra tartunk. A völgyben az út a meredek aljáig kocsival is járható.
Maros forrása Fekete-Rez 8,55 km-re. A Maros földrajzi forrása a Gyergyói havasok Vaslábi-hegycsoportjához tartozó Fekete-Rez csúcsától nem messze található. Köszönöm a dobozcserét. Köszönöm a geodoboz karbantartását. A Maros ősszel. Egy nagy kört mentünk a gyönyörű őszi napsütésben a színes lombokat csodálva. Eredő ága a Meszes-patak.
Enduro Crossmotor pálya Güdüctelep Gyergyószárhegy 8,77 km-re. Güdüctelep Gyergyószárhegytől 6 km-re, Gyergyószentmiklóstól 12 km távolságra található kis üdülőtelepülés a Piricske aljában. Motorosok. Vadvirágos rét volt itt, majd szénaillat. Motor-sirülő. Motorosok, és nemcsak, tekergőztek a környéken. Egyik látnivalója az üdülőteleptől délre, a Güdüctelep és Gyergyószárhegy közötti távolság felénél található Enduro Crossmotor-pálya.
Faharangláb Tinkák Marosfő 8,81 km-re. A Fekete-Rez déli oldalában fekvő szórványtelepülés és hegyi klimatikus üdülőhely, Marosfő, három részből áll. Élmények nélkül. Különösebb élmények nélkül találtam meg ezt a dobozt, már esti sötétben. Francia ágy. Tavaszias napsütésben indultunk a Bojzás-forráshoz, útba ejtve a haranglábat és az aranyos kis dobozkát. Felső része a tulajdonképpeni üdülő, az alsó része a Boták, a középső része pedig a Tinkák nevet viseli.
Olt forrás 8,95 km-re. Az Olt földrajzi forrása a Gyergyói-havasokhoz tartozó Sípos-kő észak-keleti oldalán található, a Kovács Péter-hágó közelében. 686 méter. Előre is köszönöm, ez volt az egyik eredeti elképzelés is. Viszonylag nem rossz az út. Innen le akartam menni a Gyilkós-tói útra, de jobbnak láttam visszafordulni. A helyszín megközelíthető Gyergyószentmiklós vagy pedig Marosfő felől.
Hideg-kút Gyergyószárhegy 9,64 km-re. A Hideg-kúti pihenőhely Gyergyószárhegy közelében található. A pihenő. Munka után sürgős volt megtalálnom a güdüci dobozokat, nehogy valaki lekörözzön :) Leányunknak első sátrazási helye volt ez, féléves korában. Sokadalom. Nagyon sokan voltak a forrás környékén. Kirándulásra, piknikezésre kialakított hely, több mint 60 személy részére, fedett asztalokkal és padokkal.
Veresvirág sípálya és kilátó Gyergyócsomafalva 9,7 km-re. A faluturizmus kedvelők figyelmébe ajánlott ez a település. Ez a rejtés elég nehéz volt. Bevallom harmadszorra sikerűlt megtalálni. Bokamagassag. Nekem ezekkel a faszerkezetekkel valami bajom van. A falu közelében körülbelül 200 olyan hétvégi ház van, amely a csendes természetjáróknak igazi pihentető lehetőséget nyújt.
Újfalvi kőbánya 9,99 km-re. Az Újfalvi bányában kitermelt kő vulkanikus eredetű andezit, amely piroxént és hornblendát tartalmaz. Bazaltos. Érdekes a vulkáni kúp maradványait fentről szemlélni. Születése körülbelül 6,5 millió évre tehető, a Görgényi hegyek vulkanikus kitöréseinek eredményeként.
Jézus lábnyoma Gyergyócsomafalva 10,21 km-re. A kőtömb amelyen Jézus lábnyoma található, Gyergyócsomafalvától dél - délnyugatra található. Megközelíthető a Veresvirág panzió, sípálya és kilátópont felől.
Szem-gyógyforrás Marosfő 10,64 km-re. A marosfői vasútállomástól a kék pont turistajelzést követve, elhagyva a lakott települést, a Meszes-patakhoz érünk. Ősszel nincs szem előtt a forrás. Már régóta tervezem e forrás felkeresését, és bár elég gyakran átmegyek Marosfőn, csak most került rá sor. Földrajzi bal partján található egy értékes forrás, melyet tábla is jelöl.
Tatárdomb Gyergyószárhegy 10,66 km-re. Szárhegy határában, a Ditró felé vezető út bal oldalán egy dombocska emelkedik fenyőfák koszorújában. Lyukas kő. A dobozt nem sikerült megtalálnom. Majdnem eláztunk. Egy kedves barátommal indultunk kirándulni. Az előtérben áll az emlékoszlop, a rajta levő márványtábla szövege a hely történelmi emlékét idézi:
Pihenő a Fekete-rez felé Gyergyói-havasok 10,8 km-re. Marosfőről a piros kereszt jelzésen, az erdő melletti úton haladva, mászva, kiérünk az első havasi legelőre, ahol takaros pad és asztal fogad, háttérben az Ördögmalom kőfolyásaival. A pihenő(hely) volt a cél(pont). A Szem-gyógyforrástól gyalog indultam neki a Fekete-Rez felé. Pihenés közben meggyőződhetünk, hogy az Ördög még mindig szorgalmasan őrli a köveket :)
Fehér ház Gyergyószárhegy 11 km-re. Amennyiben a Gyergyószentmiklós, illetve Gyergyószárhegy felett őrködő Pricskére szeretnénk eljutni, és a Güdüc-patak völgyéből indulunk, utunk a Fehér háznak nevezett épületrom mellett vezet el. Hófehér napsütés. Reggel, mikor a konyha ablakon kinéztem, napsütésben ragyogott Pricske fehér csúcsa.
Gyergyót őrző Piricske 11,2 km-re. Békényfő irányából másztunk ki, az erdőben metsző hideg volt, de a csúcson forrón sütött a Nap. A Güdüc-patak völgyéből a Pricske tetejére. A Güdüc-patak völgyéből indultunk, a gyergyószárhegyi barátaimmal. Gyergyó őrhegyéről csodálatos a panoráma, láthatom kedvenc hegycsúcsaimat, szikláimat.
Csudáló-kő 13,02 km-re. A Görgényi-havasok 1529 m magas Csudáló-kő nevű csúcsáról, érdekes formájú szikláiról nagyszerű rálátásunk van a Gyergyói-havasokra, a Gyergyói-medencére és a Nagy-Hagymásra. Délhegy felől érkezve. A Csudáló-kő alatti tisztáson levő esztena felett indul a jelzés, az erdőben.
Gréces-tető Marosfő 13,04 km-re. A Gyergyói- és Csíki-medencét elválasztó, Maros és Olt vízválasztóján elkülönülten álló Gréces-tető Marosfő felett magasodik. Tavasz a Grécesen. Megvan az odú, a doboz, a boróka, a hóvirág, a tavasz. Ázott doboz. A dobozt teljesen beázva találtuk meg és már messziről virított, mert kieshetett a rejtekből. Ha felkapaszkodunk erre a hegyre, remek kilátás tárul elénk mind a Gyergyói-, mind a Csíki-medencére és az őket övező hegyekre.
Libán-tető 13,16 km-re. A (Székelyudvarhely)-Fenyédről Gyergyótekerőpatak-Gyergyószentmiklósra vezető út választja el a Görgényi-havasokat a Hargitától, ennek legmagasabb pontja a Libán tető, ez a gyönyörű havasi világ. Soha nem sejtettük. Ma Udvarhelyre mentünk. Hűsítő forrásvíz. Első alkalommal jöttünk a Libán tetőre, de nem bántuk meg.
Czofronka 13,58 km-re. A Hagymás hegység egyik jellegzetes sziklaformációja a Czofronka köve, amelyről csodálatos kilátás nyílik a környező havasokra. Gyönyörű kilátás. Nem hiszem el, hogy gyönyörű kilátás volt :-) De, győzzél meg. Évnyitó mászás. Czofronkára esett választásom, mivel innen körbe- kereken láthatom kedvenc hegyeimet.
Csomafalvi Dél-hegy 13,6 km-re. A Dél-hegy (1694 m) csúcsa alatt levő kilátó sziklapereméről ráláthatunk a Sikaszó-patak völgyére, a Hargita vonulatára, a Csudáló-kőre, a Nagyhagymásra, a Gyergyói-havasokra és a Gyergyói-medence délkeleti részére. Csomafalvi Délhegy. Délután 5 órakor indultam a Libán-tető felől. Nagyszerüen kifestett túraösvény. Köszönet a gyergyoi ekéseknek ha jol tudom - csak néhány meredek sziklás fakitermelőút szakasz, egyébként szépen bejárható turautvonal.
Sziklavilág Lóduj-nyereg 14,19 km-re. A Pongrác-tetőről Fehér-mező irányába indulunk a piros sáv jelzésen. Csak második, de jó ez így. Itt is megelőzött a játékvezető, de jó ez így, mert így ő előbb találkozott a viperákkal. Házhoz szállítás. Látva, hogy a rejtéseimet nemigen keresik, végső elkeseredésemben házhoz szállítottuk a kincskeresőket :) Ügyesek voltak, nagyon hamar megtalálták a dobozt a "sok" vipera ellenére is. A Lóduj-nyeregben már megcsodálhatjuk a panorámát.
Kőzúgó Gyergyócsomafalva 14,37 km-re. Utunk jó darabig a Somlyó vize terén vezetett, azután a Kis-Somlyó hegyek közé mélyedő völgyébe tért be. Zúgó. A fából készült lépcsőkön a jeges hó nagyon csúszott, de a Zúgó vízesés megéri a "nyaktörést". Hangos patak. Út menti rejtekhely, könnyen megközelíthető. Fennebb e völgy havasias küllemet ölt, szép fenyvesek-koronázta sziklák tornyosodnak fel, melyek alján az összeszoritott patak haragosan tombol sziklamedrében, a Kőzúgónál pedig szép zuhatagot alkotva rohan le.
Gyergyóditró Mezei Imre makettjei 14,5 km-re. Gyergyóditró - Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.
Borvizfürdő Gyergyóremete 14,84 km-re. A gyergyóremetei borvizfürdő messze földön hires volt a múlt században, különböző betegségekre volt jó a viz. Egy kis útba igazitás. Jó helyen kerestétek csak egy kicsit mélyebbre kellett volna ásni. Magas fűben. A fürdő környéke feltűnően rossz állapotban van: a deszkák összetörve, a víz koszos. A Gyergyó-i medencében még külön autóbusz is müködött amelyik ide szálitotta a gyógyulni illetve üdülni vágyó embereket.
Kis-patak völgye Gyergyócsomafalva 14,9 km-re. Gyergyócsomafalváról indulva, a Várköve felé, az utunk a Kis-patak völgyében vezet felfelé. A völgy oldalában egy érdekes gyökérből, száraz ágból és kövekből alkotott műalkotást találunk, mely igazából csak egy felfordult facsonk.
Templom-téri park Gyergyóremete 15,32 km-re. A gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom 1771-ben épült. Tömeges kincskeresés. Reggel, még a Kecske-túra előtt, próbáltunk itt rejteni, de a gyergyóremetei ifjúság má javában kereste a kincset, ugyanis kincskereső versenyt rendeztek. Eltünt. Nagyon szép a templom és a mellette levő park, na meg a kilátás is. 1899-ben a szentélyt 6 méterrel megnagyobbították, így a templom mai hossza 41, szélessége 12 m.
Kis-havas a Likas mellékcsúcsa 15,4 km-re. A Kis-havas a Likas testvércsúcsa. A Likas-nyakba a Likas- zsombolynál leírt útvonalon jutunk el.
Patkó-kő 15,6 km-re. A Hagymás hegységben a Fehér mező fölé impozáns sziklafalaival magasodik a Patkó-kő. Patkó-kő novemberben. A Patkó-kő szikláját jobbról megkerülve jutottunk fel a tetőre. Hurrá. Van egy patkó alakú szikla, mely a Nagyhagymás tetejéről nézve piros- fehér színeivel oldja Feketehagymás sötét színét.
Bumeráng-szikla Patkó-kő Hagymás-hegység 15,61 km-re. A Patkó-kő lábánál, a csúcs alatt, van egy különálló sziklatömb. A pusztából, a csúcsot célozva is ki lehet kapaszkodni ide pár perc alatt, de kényelmesebb és érdemesebb kelet irányból megközelítve végigsétálni a pompás sziklafal alatt.
Fehér-mező Hagymás-hegység 15,62 km-re. A Nagyhagymásban található mészkő plató. Lila gomb. A gyönyörű mezőben, a menedékhely közelében, a lila gomb még mindig várja a lila öltönyben túrázókat. Örök szépség. Fehér-mező szépsége örök.
Nagyhagymás-csúcs 15,63 km-re. A Hagymás hegység legmagasabb csúcsa, ahonan tiszta időben páratlan a kilátás a környező hegyekre. Fehér-mező és íróalkalmatosság. Ha nem sikerül, majd teszek én, mert előreláthatólag még 3-4-szer megfordulok ott a tábor idején. Világítás a Nagyhagymáson. Édesapámra emlékeztünk a keresztnél.
Basa fogadó és kézművesfalu Borzont 15,68 km-re. A Basa fogadó országúti fogadó lévén, az utazóknak kínált egykor szállást, ételt és italt, a jószágnak pedig éjszakai pihenőhelyet. Szombaton. Szombaton a közeli Dórka panzióban mulattunk, így a vasárnapot azzal kezdtük, hogy átnéztünk ide a skanzenbe és megnéztük a madáretetőt is közelebbről. Záróra. Épp zárás előtt érkeztünk, de rendes volt a székelyruhás kislány, mert megengedte, hogy bemenjünk. A székely ember akkor az erdőből élt, szekérrel fuvarozott, azt pedig nem lehetett siettetni.
Nyíres Borzont 15,71 km-re. Nyíres növényvédelmi rezervátum - Borzont
Barlangi forrás Gyergyóditró 15,85 km-re. A gyergyóditrói Barlangi-forrás szomszédságában található a Szent Ioachim-ház és az Anna-kápolna.
Nagyloki-borvíz Csíkkarcfalva 16,4 km-re. A Nagyloki borvíz a Nagylok-patak földrajzi baloldalán található, Madicsafürdőtől 6 km-re nyugatra. Vizét ivókúrára és fürdőkúrára egyaránt használták.
Várköve Köves Somlyó sarka Gyergyócsomafalva 16,48 km-re. Csomafalva terjedelmes erdőségei között egy Várhegy nevezetü havas levén, ez elnevezés oly vonzerővel hatott reám. Hogy bár nagy távolra van, bár útja kényelmetlen és fáradságos, én egy várrom felfedezésének vágyától lelkesedve, mégis elhatároztam oda (ki)rándulni.
Borvíz-forrás Ördög-tó Észak-Hargita 16,56 km-re. Az 5 hektáros Ördög-(Seholsincs)-tó, egy magashegyi láp, az Osztoros nyugati kráterében, a Sikaszó patak forrásvidékén. A geodobozt ejsze az ördög vitte el. Csíkdánfalváról indulva, az elején a Madicsa-patak, majd a Bükk-patak mentén jutottunk az Ördög-tónak keresztelt turistaút kereszteződésig. Tanösvény. A gyergyóújfalvi község önkormányzatának és az Aranyász Egyesületnek köszönhetően elkészült az Ördög-tó tanösvény. Csak hóolvadáskor, vagy nagyobb esőzések idején telik meg vízzel.
Vársarka Csíkszentdomokos 16,56 km-re. Csíkszentdomokostól 5 km-re északra, a Nagylók-patak völgyében, a 969 m magas Keresztelet-hegy csúcsától 300 m-re keletre, a patak elágazása fölé emelkedő 835 m magas dombon található a Vársarka. Területét sűrű bozót borítja.
Likas-zsomboly 16,65 km-re. A legendás Likas-zsomboly a ritka, függőleges aknabarlangok csoportjába tartozik, a Likaskőtől körülbelül 200 m távolságra északi irányban, 1650 m magasságban fekszik. Elmulasztottam feltölteni a képeket. Ezt a geodobozt nem igazán lehet megtalálni gps nélkül, ugyanis a rejtek nem a zsomboly mellett van, hanem távolabb, a Likas csúcsánál. Jégdrapériák. Köszönjük a fotókat, a jégdrapériák nagyszerűek. A feneketlen mélységűnek hitt, vulkáni kürtőnek képzelt aknabarlang mészkőben képződött.
Rez-nyaka Gyergyóditró 16,66 km-re. Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja.
Kicsiloki-borvíz Csíkkarcfalva 16,69 km-re. Az csíkkarcfalvi Alsó- vagy Kicsiloki borvízforrás a Nagylok-patak földrajzi jobb partján található.
Asztalkő felé Karcfalva 17,09 km-re. Útban az Asztalkő felé Elterelő hadművelet után elsőnek. Miután egy sikeres figyelemelterelő hadművelettel a társaságot bevezettem az erdőbe, amíg a csapat többi tagja a sűrű erdőből történő kievickéléssel volt elfoglalva, gyorsan megkerestem a geodobozt, és beírtam a nevemet a cézárnak fenntartott első helyre :-)Visszahelyeztem a dobozt, majd együtt kerestem a közben ideérkező többiekkel. Másodikok. Szóval így jártunk, lecsúsztunk az első helyről.
Isteni irgalmasság-kápolna Egyes-kő 17,15 km-re. Az Egyes-kő közelében található kápolnát, csodaszerű gyógyulásáért, hálából építette a csíkszentdomokosi Bodó Lóránt, 2018-ban. A Szép-patak völgyében munkabalesetet szenvedett, és egy 2 tonnás munkagép ráesett egy 10 méteres zuhanás után.
Felső-mező Hagymás-hegység 17,19 km-re. A Felső-mező a Fehér-mező felső, keleti részében található. Felhők között. A borús idő miatt választásunk ma a Hagymás-hegységre esett. Megközelíthető Háromkút felől, a Melegvíz-forrás közeléből indulva, a Mély-völgyön keresztül, a Csúsztatón.
Hegyi menedék Ördög-tó Észak-Hargita 17,27 km-re. Hegyi menedékhely - Ördög-tó - Észak-Hargita Legelő a Hargitán. Esti sétára indultunk a terepjáróval és az Ördög-tó - Csíkdánfalva utat választottuk.
Vasalt mászóút Egyeskő Hagymás-hegység 17,29 km-re. Bár nem igazi via ferrata, az Egyeskő tetejére vastag vassodronyok segítik a biztonságos feljutást. Szikla. Egy nagyon könnyen megtalálható doboz. Csúcsforgalom. Az utóbbi időben megszoktuk, hogy hétvégén a legeldugottabb helyen is nagy a forgalom. A vasalt mászóút végén egy kis sziklatetőre jutunk, ahol épp annyi hely van, hogy egy pár ember elfér.
Fekete-Hagymás-csúcs 17,43 km-re. A Fekete-Hagymás a Hagymás-hegység második legmagasabb hegye. Ha Juh-patak felől érkezünk, a Patkókő alatt elhaladva, kék pont vezet a Berszán-pusztán keresztül.
Asztalkő Csíkkarcfalva 17,51 km-re. A gyalogtúra egy meredek kaptatóval kezdődik a Loki borvízforrástól, az elég ritka, de azért követhető kék kereszt jelzés mentén. Gyönyörű őszi táj fogadott. Helybéliként meglepődtem milyen szép rejtekhely is ez, aminek a közelében már többször is jártam, de nem tudtam a létezéséről. A rövidebb, kényelmesebb, és könnyebb út. Aznap az Ördög-tó volt a kirándulásunk célpontja. A tetőre kiérve, a földön heverő jelzőtáblák látványa fogad.
Vigyázó-kő 17,62 km-re. Az Öcsém-tető sziklafalának lábánál húzódó kőfolyást Ördög-malomnak, míg a közelében emelkedő sziklatömböt Vigyázó-kőnek nevezik. Teli napsutesben. A csiki -23 fokos kodbol jol esett a napsutesben turazni, elsonek a Vigyazo-kovet szemeltuk ki. Zöld majom. A részeg erdőn józanul áthaladtunk, megsimogattuk az ördög malmát, megcsodáltuk a csúcsról a panorámát. A Vigyázó-kő kilátóponjára a Balánbányáról az Egyes-kőre vezető, kék sávval jelzett túraútvonalból ágazik el, a kék kereszttel jelzett ösvény.
Gyilkos-tó 17,76 km-re. A Gyilkos-tó a természetes torlasztavak csoportjába tartozik. Ne siessetek annyira az örök korcsolyamezőkre. Nem tudom, hogy a Gyilkos-tó környékén mennyire volt hideg a napokban, és jelenleg a jégréteg mennyire vastag. Rönkök a tóban. Amint látom, régen volt az utolsó bejelentő. Székelyföld egyik legszebb és legmonumentálisabb tava.
Pásztor-kő Hagymás-hegység 17,77 km-re. A Pásztor-kő az Egyes-kő kistestvére, attól keletre és mintegy 500 méter távolságra található, az Ecsém-tető északnyugat - délkelet irányú vonulatának északnyugati végében. Repedes van, fa nincs. Megvan a lada, nem kerult meg konnyen mert csak repedest talaltunk, fat nem :) ugyhogy a segito szoveg megtevesztett kicsit. Maxi láda. Gps-el kerestük már, de most a rejtek-fotóval felszerelkezve jöttünk. A hófehér sziklatömb több érdekes látnivalót rejteget - az Egyeskővel szemben egy sziklakürtő szája tátong, a hátában két szűk kanyon, az oldalában pedig két zsomboly is van.
Gyilkos Fekete-fehér 17,96 km-re. A Gyilkos-kő déli oldalában egy látványos sziklafalban gyönyörködhetünk, melynek tetején különös látvány fogad. Különös hangulat. A Gyilkos-kő dobozától sétáltunk át ide. Villámsújtotta, szénné égett, fekete fatörzsek között, mindenütt hófehér kövek.
Madicsa-fürdő Csíkkarcfalva 18,18 km-re. A szebb napokat is megélt Madicsa-fürdő helyi, kis fürdőtelep, Csíkkarcfalvától 4 km-re nyugatra, az Északi Hargita keleti oldalán. A hely egy különleges ritkaság. Bár tudok róla több helyen is Erdélyben, a fedett fahidak különleges ritkaságnak számítanak. Csodák csodája. Úgy néz ki, hogy a hídat szépen felújították, újrafedték, de csodák csodájára a geodoboz nem tünt el, sőt még be se falazták.   Az Olt vetőrendszerére merőleges kelet-nyugat irányú völgyben törnek elő Madicsa-fürdő és Lok-pataka borvízforrásai.
Meddőhányó Balánbánya 18,19 km-re. Meddőhányó, Szilikózis-ösvény, Boty alja - Balánbánya
Öcsém-tető 18,4 km-re. Az Egyeskő menedékháztól a piros sáv jelzést követve juthatunk az Öcsém-tetőre. Kilátó-túra. Az Egyeskő megmászása után nem hagyhattuk ki ezt a csúcsot sem. A tetőn. Napló nincs, de napsütés és tavaszi virágok annál inkább. Kilátópontjáról, ahol a nemrég felállított kereszt is található, pompás látványban gyönyörködhetünk.
Kerek-kő 18,4 km-re. A Kerek-kő a Hagymás-hegység vonulatának egyik legimpozánsabb sziklaóriása. Geomarcipán, avagy meglepetés a csúcson. Meghívást kaptam egy Háromkúton és környékén, túrázással és rejtéssel eltöltendő hétvégére. A Kerek-kő bércének párkányán hallgatni lehet a csendet.
Vinkli-puszta Hagymás-hegység 18,42 km-re. A Vinkli-puszta a század első negyedében jelentős fakitermelő központ volt. Kincs ami nincs. A Pongrác- tetőn autentikus tél fogadott. Épületmaradványokat találunk itt, melyek annak a sodronypályának az ellensúlyát képezték, mely köztes pillér nélkül ívelt légvonalban a Nyerges-nyakig, tovább pedig a Békény-patak völgyéig, és a Kis-György-patak szádánál zárult.
Gyilkos-kő Békás-szoros 18,67 km-re. A Gyilkos-kő a Gyilkos-tó fölé emelkedik, attól keletre és mintegy 700 m távolságra - a legmagasabb pontja lapos részen van, ahol a mezőn egy métafa jelzi az 1408 méteres magasságot. Öreg doboz . Ennyire doboznak még nem örvendtünk. A Gyilkos-kő nyugati sziklaperemén két fontosabb kilátópont is van, az egyik az 1378 m magasságban található nyugati kilátópont, illetve az északnyugati, ahol az egyik panorámakabin is található.
Melegvíz-forrás Háromkút 18,78 km-re. Háromkút egyik csodája a Melegvíz-forrásnak nevezett bővizű karsztforrás, amely a majd 1800 m magas Hagymás- hegység lábánál tör a felszínre és a kristálytiszta vizű Kisbékás-patakba ömlik. A forrás mögött feltételezett barlangrendszer. A kertek melletti úton, kocsival közelítettem meg a Melegvíz-forrást, amíg csak lehetett. Miben mérve?. Hmm, ha ez a meleg, milyen a hideg?. A forrásból kiömlő víz azonmód egy bővizű patakot alkot.
Wild Ferenc-emlékút via ferráta 18,79 km-re. Elkészült és felavatták a Kis-Cohárd délnyugati falán kiépített vasalt mászóutat. Az új via ferráta a Wild Ferenc-emlékút nevet kapta, az egykori hegyimentőről, szakíróról, a gyergyószentmiklósi hegyimentő egyesület egyik alapítójáról.
Kis-Cohárd 18,82 km-re. A Kis-Cohárd terjedelmes csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a Gyilkos-tó Juh-patak felé eső ágára, az üdülőtelepre, valamint a környék havasaira. Jó kis mászás után. Csapatmunkával megtaláltuk a dobozt. Nagy kedvvel. A to mellett levo lada megtalalasa utan nagy kedvvel indultunk neki a meredek kaptatoknak.
Porgyos-tető Csíkjenőfalva 18,92 km-re. Csíkjenőfalvától északra, a Porgyos-tető körül, az Olt által kirajzolt törésvonal mentén, több borvízforrás van, egykor népi fürdő is működött. A Hámori- vagy Vadkéstövi borvíz a Székaszó völgyében található.
Garados-kőbánya Csíkszentdomokos 18,93 km-re. A Garados-domb Csíkszentdomokostól nyugatra emelkedik, a csúcsáról szép kilátás nyílik az Olt mentén hosszan elnyúló Csíkszentdomokosra, illetve a Balánbánya feletti Nagy-Hagymásra. Teljesen véletlenül. Erdélyi kirándulásunk alkalmával, teljesen véletlenül bukkantunk rá a geoládára. A láda nincs meg. A ládát nem találtuk a helyén, de érdemes volt felsétálni a hegyre, mert gyönyörű volt a kilátás. A Kis-Garadoson található kőbányában szép, fehér színű kristályos mészkövet, mozaik-alapanyagot termelnek.
Szent Anna feredő Csíkszenttamás 19,34 km-re. A Csonkatoronytól nem messze, a Feneketlen-tó közelében épült egy filagória, egy fúrt forrás vizét összegyűjtő medence, öltözővel, árnyékszékkel, nyomóskúttal, padokkal, hintával. Ez bizony több, mint valószínű, hogy elveszett. 99%-os vagyok benne, hogy megtaláltam a geodoboz helyét. Felháborító a fürdő állapota. Na ez a hely, amit úgy hívnak, hogy a nemtörödés magas foka. A fürdő és környezete a helyi Szent Anna kultusz nyomán a Szent Anna Feredő nevet kapta.
Felső-szoros 19,37 km-re. Kisbékás szórványtelepülés területén két szép mészkő szurdok található. Az üreg vonzása. Egy kellemes, hangulatos, közös túra napot zártunk a szorosban. Jégpadok. Gyönyörű a rétegesen felfagyott Kisbékás medre, a helyenként feltörő, örvénylő víz. A Gyilkos-havas két kisebb mészkő küszöbével szűkül össze a Kis-Békás-patak völgye.
Vízimalmok Eszenyő 19,41 km-re. Garda Dezső történész adatai szerint az első gyergyóremetei malmok valószínűleg a Kőpatak mentén jöttek létre, majd a 18-dik században éppen a malmoknak köszönhetően alakult ki Eszenyő település. Eszenyőben egyes adatok szerint a huszadik század elején 27 vízimalom illetve különböző vízi szerkezet működött: lisztelő, ványoló, kásatörő, olajprés, deszkafűrész.
Tündérkert Békás-szoros 19,46 km-re. A Tündérkert, egy hullámos rétegvonalakkal felszabdalt, látványos és meredek letörés. A Békás-patak vizének földrajzi bal oldalán található, a Csíki-Bükk nyugati sziklafalaival szemben.
[ Fel ↑ ]
Egyszerű ember kastélya Gyergyóholló 34,05 km-re. Gyergyóholló nyugati kijáratának közelében, Borszék irányába haladva az út baloldalán, egy érdekes házat láthat a figyelmes átutazó. A ház láthatóan egy tákolmány, mégis megragadó, egy kis fantáziával kastélynak képzelhetjük.
Tölgyerdő Gyergyótölgyes 34,07 km-re. A gyergyótölgyesi tölgyerdő egy érdekes természeti ritkaság, mely a Veres-kőtől délkeletre és a falutól északkeletre, másfél km távolságra helyezkedik el, a meredek oldalban. Bár természeti érték, nem szerepel az országos tájvédelmi területek listájában, az önkormányzatok próbálkozásai ellenére.
Mofetta Hargitafürdő 34,13 km-re. Mofetta - Hargitafürdő.
Áprily Lajos kútja Parajd 34,18 km-re. A Kis-Küküllő forrásvidékéhez közel volt Áprily Lajos boronaháza. Karácsonyi séta. Az ördögök mögött ott van a doboz, épségben, kevés megtalálóval. Ördög van, doboz nuku. A parajdi úttól a feltérő út nagyon ramaty állapotban van, az aszfaltból pont középen maradt annyi, hogy ne lehessen rendesen haladni. A Kis-Küküllő a Kis- és Nagy-ág patakokból képződik.
Ördögútja Kőris-tető Zetelaka 34,36 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat a Nagy-Küküllő bal partjától a Kis-Fenyéd patakáig terjedő szakasza. Darkókertje-sarka - Kőris-domb - Hosszúaszó-árok első feje a fenyédi határban - Hosszúaszó-árok második feje a küküllőkeményfalvi határban - Barabás kaszálói - Kis-Fenyéd.
Gyerekkor utcája Maroshévíz 34,39 km-re. A Gyerekkor utcája egy maroshévízi utca, melynek betonfalát gyerekek festették ki színes gyerekrajzokkal, 2020-ban, egy számukra kiírt projekt keretében.
Ördögútja Kis-Fenyéd Nagy-Fenyéd 34,53 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Kis-Fenyéd pataktól a Nagy-Fenyéd patakig terjedő szakasza. Kis-Fenyéd - Égettvész - Kis Tamás legelő - Ördögrontás-árok - Csonka-patak száraz árka - Nagy-Fenyéd.
Német katona sírja Bálványos-pataka 34,61 km-re. Egy német katona sírja - Bálványos-pataka, 12/a főúttól körülbelül 4,5 km. A front elvonulása után a hegyekben lemaradt és nyugat felé menekülő német katonát orosz katonák lőtték le a patak partján.
Várnyaka Kápolnásmező 34,87 km-re. Várnyaka a Parajd és Kápolnásmező közötti utat lezáró töltésvonal neve, a Kis-Küküllő és a Juhod völgyei közötti gerincen található. A töltés kezdetben nyugat - kelet irányban vonul, majd felhajlik északkelet felé, a Rabsonné vára alá.
Ördögútja Oroszhegyi Mogyorós 34,94 km-re. Az Ördögútja töltésvonulat, a kelet-erdélyi, székelyföldi gyepűrendszer része. Ennek nyugati szakaszát 600 m hosszúságban azonosították.
Ördögútja Nagy-Fenyéd Rákos-Homoród 35 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Nagy-Fenyéd pataktól Rákos-Homoródig terjedő szakasza. Nagy-Fenyéd - Fejedelemvésze-patak - Kétszállás-patak - Lázi út - Rákos-Homoród.
Sziklakert a Béta oldalában 35,02 km-re. A csicsói Várszikláról, a környéket felfedezendő, beereszkedtünk az erdőben délre, a Béta-patak völgyébe. Innen lehet ugyanis, kikapaszkodva a vársziklához, megnézni annak lemezes törésű, andezit sziklafalait.
Kis-Havas Csíkszépviz 35,18 km-re. Csíkszépviz neve Szent Lászlóval kapcsolatos. Új geodoboz új helyen. . Amikor ezen a vidéken a kunokkal hadakozott, a csatából visszatérve egy patakból a lovát ezekkel a szavakkal itatta meg: Igyál lovam, mert ez szép viz.
Gyimesi hágó 35,22 km-re. Gyimes vidékének megközelítése a Gyimesi hágó, régi nevén Tekerőhágó, irányából történik. A doboz megvan. A pogányhavasról vissza fele jövet gondoltuk, hogy még teszünk egy próbálkozást a doboz megtalálására és csodák csodájára a dobozt megkaptuk első megtalálóként. Piheno. Vasarnap itt kezdtuk a keresest, es meg is talaltuk a dobozt. Itt éri el a Csíkszereda és a Gyimesi szoros közötti 12 rszágút a legmagasabb pontját.
Ördögútja Málnavész-tisztás Homoródi Bükk 35,32 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Málnavész-tisztástól a Homoródi Bükk gerincéig terjedő, kápolnásfalusi szakasza. Cserés-kert - Málnavész-tisztás - Homoródi Bükk gerincének ponkja.
Ördögútja Rákos-Homoród Szén-Homoród 35,44 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Rákos-Homoród pataktól Szén-Homoród patakon át terjedő szakasza. Rákos-Homoród - Nagykert kaszáló - Szén-Homoród - Borzlik-oldala - Bükkmocsár-árok - Cserés-kert.
Beás-tető Maroshévíz 35,6 km-re. Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt - talán kisgyerekek számára nem annyira. Kelemenpatak utolsó házaitól számolva nekem körülbelül 2 órát vett igénybe az oda-vissza út.
Szent László-kápolna Oroszhegy 35,83 km-re. Római őrhely a Kápolna-dombon, Oroszhegy közelében, amit a néphit Szent Lászlótól származtat és kápolnának néz. Érdekes, hogy ez a hely az 1941-es osztrák katonai felmérés térképén Nyáros mocsár helynévvel szerepel.
Római-katolikus kápolna Delne 35,93 km-re. Delnén, a falu szélén, egy kis kápolna áll, ez ma a falu rendszeresen használt temploma - a XV-dik században épült poligon záródású gótikus szentéllyel, csúcsíves diadalívvel és ablakokkal. Nagy volt a forgalom. Epp akkor érkezett egy autóbusz, csodálkozhattak a leszállók, vajon mi okból bámuljuk annyira a keresztet. A falu szélén. A kápolna megvan, de a rejteket sehol sem találtam. A XVIII-XIX-dik század fordulóján bővítik és átalakítják, ablakait lekerekítve.
Négy ismeretlen magyar honvéd sírja Hegyes-havas 35,94 km-re. Négy ismeretlen magyar honvéd sírja - Hegyes-havas. 1944 augusztus-szeptember.
[ Fel ↑ ]
Látnivalók Botfalusi Cukorgyártelep - Turisztikai látnivalók Brassó - Közeli települések: Kilyénfalva látnivalói 2,49 km-re - Visszafolyó 2,75 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.